طرح پرورش کرم خونی

 

پرورش کرم خونی – نرئیس

از آنجا که ماهیان خاویاری در مراحل اولیه زندگی خود به غذای زنده و یا میگو در زمان بلوغ به کرم نرئیس نیاز دارند معرفی کرم نرئیس به عنوان غذای زنده در تغذیه ماهیان با ارزش شیلاتی نظیر تاسماهیان و آبزیانی نظیر میگو از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. از طرف دیگر با توجه به اینکه در حال حاضر بدلیل عدم وجود غذای زنده در فصل پاییز جهت تکثیر ماهیان خاویاری نژاد پاییزه و ماهیان خاویاری پرورشی، این کفزی بدلیل موجود بودن آن در تمامی فصول امکان تغذیه لارو ماهیان خاویاری را در اکثر کارگاههای تکثیر و پرورش آن تا رسیدن به اندازه مناسب جهت رهاسازی به رودخانه و یا پرورش در مکانهای محصور فراهم می کند . ریز جلبک ها، روتیفرها، دافنی، آرتمیا و کرم ها جزو غذاهای زنده به حساب می آ یند و در حال حاضر پرورش لارو و تکثری بسیای از آبزیان بدون این موجوداتتقریبا غیرممکن است. کرمهای خونی سرشار از پروتئین بوده و ماهیهای آب شور هم اشتهای بسیار زیادی به خوردن آنها نشان می دهند. کرمهای خونی منجمد بسته بندی شده داخلی و خارجی در فروشگاههای آکواریوم یافت می شود. تصور اینکه بسته های خارجی که گرانقیمت تر هم هستند مناسب است تصوری غلط است زیرا معمولا” بسته های آنها بدلیل بعد مسافت سیاه رنگ شده که این موضوع ناشی از یخ زدن و وارفتن های ممتد می باشد . لذا توصیه می شود در هرصورت حتما ” ازبسته هائی استفاده نمائید که رنگ آن کاملا” قرمز باشد. بدلیل تمایل عموم گونه ها به خوردن آن و قیمت مناسب و پروتئین کافی رژیم غذائی بسیار مناسبی به شمار می آید لیکن از مصرف مداوم آن باید خودداری کرد. حتما ” دربین دفعات استفاده از رژیمهای دیگر نیز باید استفاده کرد. راه اندازی سایتی به منظور بلوغ، تکثیر و تولید انبوه کرم نرئیس پس از تهیه مولدین به عنوان استوک و لاروهای حاصل از آنها نیازمند فراهم آوردن شرایط و امکانات لازم بر اساس بیولوژی و رفتارهای تولید مثلی آنها خواهد بود تا با در اختیار داشتن این موجود بدون نیاز به وجود آن در زیستگاه طبیعی امکان عرضه به پرورش دهندگان خصوصی را برای مصارف در داخل کشور وصادرات آن به خارج کشور فراهم نماید.

تاثیرات گونه در آبزی پروری

نرئیس ها به عنوان غذای میگو ، استفاده می شود. در زنجیره غذایی دریایی سهم بزرگی دارد زیرا ماهی ها و سخت پوستان و هیدروئیدها و جانوران دیگر از آن تغذیه می کنند و همچنین یکی از غذاهای مهم ماهیان خاویاری محسوب می شود.

پرورش کرم نرئیس

کرم نرئیس را به دو طریق پرورش می دهند.
۱)در محیط های باز و یا همان استخرهای خاکی
۲)در محیط های محصور
البته به دلیل اینکه می توان در م حیط محصور تولید زیادی داشت معمولا از این روش بیشتر استفاده می کنند.

پرورش نرئیس در محیط محصور

به دلیل اهمیت تجاری و اقتصادی نرئیس، تلاش های زیادی در جهت تولید انبوه این موجود صورت گرفته است. برای تولید انبوه ما نیاز داریم تا مدت پرورش را کاهش داده و هماوری را افزایش دهیم. همچنین نیاز به یک غذای مناسب برای پرورش است که علاوه بر تأمین نیاز های نرئیس، از بازده ی خوبی هم برخوردار باشد. امروزه برای تولید انبوه این کرم از مخازن فایبرگلاس استفاده می شود. در بعضی مواقع از آکواریوم های شیشه ای نیز استفاده می کنند.۲۵۰ میکرون استفاده می شود.
شوری آب مورد استفاده حدود ۱۷ cm لایه شنی در کف بستر به میزانگرم در لیتر می باشد. این کار با رقیق کردن آب دریا با آب شیرین صورت می گیرد. بهترین رنج ۲۰ می باشد. فتوپریود مناسب برای این گونه c˚ دمایی که می توان برای پرورش استفاده کرد ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی می باشد.

توجیه سرمایه گذاری طرح پرورش نرئیس

بر اساس مطالعات انجام شده در هر متر مربع می توان ۰.۸ تا ۱ کیلو گرم در مدت زمان یک سال تولید نمود . تامین مولدین کرم خونی از طریق محیط های وحشی امکان پذیر بوده ولیکن به منظور توسعه پایدار و کاهش تاثیرات ذخایر طبیعی بر تولید، ضروری است مولدسازی آنها توسط مراکز تولید انجام پذیرد . لذا با توجه به قیمت بازار داخلی آن که بطور میانگین ۵۵۰ تا ۸۵۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم بوده و با احتساب تولید ۰.۸ تا ۱ کیلو گرم در هر متر مربع، یک مرکز تولیدی ۱۵ تنی کرم نرئیس ۴۷۵۰ میلیون ریال درآمد ناخالص داشته و نیاز بازارهای داخلی به آن حدود ۱۵ تا ۲۰ تن فقط برای مراکز هچری میگو خواهد بود.

نیازمندی های طرح پرورش کرم خونی

استخرهای کانالی، لارو کرم نرئیس، دستگاه تصفیه آب، دستگاه پمپاژ آب، سیستمهای هوادهی و آبرسانی، غذای کنسانتره، زمین به مساحت ۵ هکتار ( با احتساب توسعه ) ، ابنیه ، انبار، ساختمان اداری، سردخانه، ساختمان فراوری محصول .

۵/۵ - (۲ امتیاز)