Silica sheet

طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار

امروزه استفاده از برق و وسایل برقی شتاب و گسترش رو افزونی یافته و پیش بینی می شود با گسترش هر چه بیشتر شبکه برق رسانی کشور طی سالهای آینده میزان استفاده از وسایل برقی نیز افزایش بیشتری پیدا کند.(طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار)یکی از دستگاههایی که هم در وسایل برقی خانگی وهم در شبکه های انتقال و توزیع برق مورد اسهتفاده قرار میگیرد، ترانسفورماتور است.ترانسفورماتور یکی از وسایل بسیار مهم تبدیل کمیاب جریان و ولتاژ الکتریکی متناوب است، که بر خلاف ماشین های الکتریکی که انرژی الکتریکی و مکانیکی را بهم تبدیل می کند، ترانسفورماتور در نوع انرژی تغییری نمی دهد بلکه ولتاژ و جریان را با همان فرکانس جریان متناوب انتقال دهد، بطوریکه انرژی ولتاژ پائین را تبدیل به همان انرژی بالاتر می نماید و همچنین جریان را از مقدار داده شده در یک مدار به جریانی با اندازه های متفاوت در مدار دیگر تبدیل می کند.
ورق‌های سیلیس دار به‌عنوان یکی از قطعات اصلی ترانسفورماتورهای قدرت و توزیع می­باشدو با توجه عدم تولید این محصول به میزان مناسب می‌تواند به‌عنوان یک فرصت سرمایه‌گذاری جذاب بررسی شود. ورق‌های سیلیسدار به‌عنوان یکی از قطعات اصلی ترانسفورماتورهای قدرت و توزیع می باشد که این ترانسفورماتورها نقش اساسی در شبکه‌های انتقال برق در کشور را بر عهده‌دارند، از طرف دیگر ورق‌های سیلیس­دار در ترانس‌ها و ترانسفورماتورهای کوچک و خانگی نیز به کار می‌رود و نقش اساسی را در تنظیم ولتاژ وسایل برقی خانگی به عهده دارد.
نزدیک به ۱۵ کشور در جهان تکنولوژی تولید این محصول رادارند و عدم تولید این محصول در کشور باعث وابستگی صنعت برق و کارخانجات فعال در این زمینه به کشورهای تولیدکننده این محصول شده است که این امر باعث عدم ثبات در صنعت تولید ترانسفورماتور و تهدیدی برای صنعت برق کشور به‌حساب می‌آید. از طرف دیگر واردات این محصول در طول سال‌های متمادی باعث خروج ارز بسیاری گردیده است.

معرفی کاربردهای ورق سیلیس دار

بیشترین استفاده از ورقهای هسته ای سیلیس دار در ترانسفورماتورها می باشد. ورق هسته ای سیلیس دار هم در ترانسفورماتورهای قدرت و هم در ترانسفورماتورهای توزیع و همچنین در انواع دیگری از ترانس ها و ترانسفورماتورها بکار می رود که ترانسفورماتورها نیز خود بطور وسیع در مدار وسائل الکترونیکی و مدار دستگا ههای خودکار و وسائل راه اندازی موتورهای الکتریکی تطبیق ولتاژ مورد نیاز جهت تغذیه مصرف کننده ها و ایجاد سیستم های چند فازه از سیستم های دو فازه و تطبیق امپدانس بکار می رود.
امروزه ترانسفورماتور وسیله­ای لازم و ضروری در دستگاه‌های انتقال انرژی الکتریکی و توزیع انرژی الکتریکی متناوب است. ترانسفورماتورها به طور بسیار وسیعی در مدارهای وسایل الکترونیکی و مدارها و دستگاه‌های خودکار یا اتوماتیک و راه‌اندازی موتورهای الکتریکی و تطبیق ولتاژ مورد نیاز جهت تغذیه مصرف کننده­هایی از قبیل یکسو سازها و مبدل‌های جریان دائم به جریان متناوب، شارژ کننده­های باطری و ایجاد دستگاه‌های چندین فازه از دستگاه‌های دو فازه و سه فازه و در ارتباطات به منظور تطبیق امپدانس و همچنین در سیستم‌های قدرت به منظور بالا بردن ولتاژ برای انتقال اقتصادی قدرت یعنی پایین آوردن ولتاژ به مقادیر مورد نیاز به کار می­رود.طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار
یکی از اجزای اصلی ترانسفورماتورها هسته ترانسفورماتور می­باشد. هسته ترانسفورماتور متشکل از ورقه ­های نازک است که سطح آن‌ها با توجه به قدرت ترانسفورماتورها محاسبه می­شود. برای کم کردن تلفات آهنی، هسته ترانسفورماتور را نمی­توان به طور یکپارچه ساخت.
بلکه معمولا آن‌ها را از ورقه­ های نازک فلزی که نسبت به یکدیگر عایق­اند، می­سازند. این ورقه­ ها از آهن بدون پسماند با آلیاژی از سیلیسیم (حداکثر ۴.۵ درصد) که دارای قابلیت هدایت الکتریکی و قابلیت هدایت مغناطیسی زیاد است ساخته می­شوند. به این ورق­ها، ورق هسته­ای سیلیس­دار می­گویند که جنس آن‌ها از فولاد سیلیسیوم­دار موسوم به مغناطیسی است.
برای عایق کردن ورق­های ترانسفورماتور، قبلاً از یک کاغذ نازک مخصوص که در یک سمت این ورقه چسبانده می­شد، استفاده می­کردند اما امروزه بدین منظور در هنگام ساختن و نورد این ورقه ها یک لایه نازک اکسید فسفات یا سیلیکات به ضخامت ۲ تا ۲۰ میکرون به عنوان عایق در روی آن‌ها می­مالند و با آن‌ها روی ورقه­ ها را می­پوشانند. علاوه بر این، از لاک مخصوص نیز برای عایق کردن یک طرف ورقه‌ها استفاده می‌شود.
ترانسفورماتورها از وسایل بسیار مهم تبدیل جریان و ولتاژ الکتریکی متناوب هستند. ورق­های سیلیس­دار به عنوان هسته اصلی ترانسفورماتورهای قدرت و توزیع می­باشد که این ترانسفورماتورها نقش اساسی در شبکه­ های انتقال برق در کشور را بر عهده دارند. ورق فولادی سیلیس­دار با دانه­های جهت‌دار مغناطیسی منظم ساخته می­شود و به صورت رول تهیه می‌شوند.

سیلیس

هسته ترانسفورماتور متشکل از ورق‌‌های نازک است که سطح آنها با توجه به قدرت ترانسفورماتور محاسبه می شود. این ورقه ها از آهن آلات ضایعاتی با آلیاژی از سیلیسیم که دارای قابلیت هدایت الکتریکی و قابلیت هدایت مغناطیسی زیاد است ساخته می شوند. ورق‌‎های هسته‌ای سیلیس دار هم در ترانسفورماتورهای قدرت و هم در ترانسفورماتورهای توزیع و همچنین در انواع دیگر ترانس‌ها و ترانسفورماتورها بکار می روند.

بررسی کالاهای جایگزین و مکمل ورق سیلیس دار

از کالاهای بسیار اساسی در صنعت برق کشور به حساب می آید، چرا که ورق هسته ی سیلیس دار به عنوان یکی از قطعات اصلی ترانسفورماتورهای قدرت وتوزیع می باشد.توجه قرار گرفته است. به هر حال یکی از این خواص خاصیت نرم مغناطیسی آلیاژ آمورف مبنای آهن می باشد که باعث توجه فراوان به این آلیاژ و کوشش فراوان در جهت توسعه آن شده است.طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار
یکی از مهم‌ترین جانشین‌های ورق سیلیس­دار، ورق‌های آلیاژ آمورف می‌باشد. برخی از خواص این آلیاژ عبارت‌اند از: قابلیت تحمل تنش بالا، سختی بالا، قابلیت لوله شدن و مقاومت در برابر خوردگی که عمیقاً موردتوجه قرارگرفته است. هزینه بالای هسته با آلیاژ آمورف که ۲۵ تا ۵۰ درصد گران‌تر از فولاد سلیس­دار می‌باشد بزرگ‌ترین مانع برای استفاده بیشتر از این نوع هسته‌ها در تمام دنیا گردیده است.
زیرا سختی بیش‌ازحد مواد و شکل‌دهی نوارهای نازک شکننده به‌صورت هسته نیاز به تجهیزات تخصصی کارخانه‌ای دارد. همچنین ترانسفورماتورهای توزیع با هسته آمورف (شامل تانک و روغن) حجیم‌تر و سنگین‌تر از ترانسفورماتور با هسته فولاد سیلیکونی با همان ظرفیت است.طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار
یکی دیگر از جانشین‌های ورق سیلیس دار، هسته فریت است که با آلیاژی به نام فریت ساخته می‌شود. از خصوصیات فریت‌ها، نسبت به آهن و دیگر مواد فرو مغناطیس، عایق بودن آن‌ها است و از معایب آن می‌توان شکننده بودن و عدم انعطاف‌پذیری را نام برد.

کد آیسیک مرتبط با طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت ها و زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار به شرح جدول ذیل می باشد.

نام محصولکد آیسیک
فرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۲۷۱۰۵۱۲۳۱۷

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
تعرفه گمرکی ورق سیلیس دار تحت تعرفه محصولات تخت نوردشده از فولاد زنگ نزن، با پهنای ۶۰۰ میلیمتر یا بیشتر در ردیف تعرفه ۷۲۱۹ قراردارد. که کد تعرفه گمرکی ورق استیل ۷۲۱۹۱۱۰۰ است با حقوق ورودی ۵% و مالیات بر ارزش افزوده ۹% و ترخیص ورق استیل به صورت ارزش مقداری یا همان وزنی است.

نام محصولکد تعرفه گمرکی
ورق استیل۷۲۱۹۱۱۰۰

 

مواد اولیه، کمکی و مصرفی در تولید ورق سیلیس دار

مواد اولیه اصلی این واحد، آهن ضایعاتی، کروم سه ظرفیتی و پودر میکرونیزه سیلیس است. شرکتهای زیادی در کشور در زمینه تولید پودر میکرونیزه سیلیس فعالیت داشته و از این نظر کل سیلیس مصرفی طرح از داخل قابل تامین است. همچنین سالیانه بخش قابل توجهی از آهن قراضه کشور صادر شده و به همین دلیل در سال ۱۳۸۹ تعرفه صادرات آن از ۴۱ به ۷۱ درصد افزایش یافت. شایان ذکر است سالانه ۴ میلیون تن آهن قراضه در کشور مصرف می شود که ۱/۵ میلیون تن از داخل کشور تامین و ۲/۵ میلیون تن وارد می شود که با افزایش تعرفه امید است سهم تامین داخل بیشتر شود.

کشورهای عمده تولیدکننده ورق‌های سیلیس دار

بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده از مرکز تجارت جهانی کشورهای عمده تولیدکننده این محصول عبارت‌اند از: آمریکا، آلمان، ژاپن، ایتالیا.

بررسی بازار ورق سیلیس دار

میزان تولید عملی ترانسفورماتور کشور حدود۱۷۰،۰۰۰ عدد می باشد. این میزان تولید نیازمند ۱۰۰،۰۰۰ تن ورق هسته‌ی مصرفی بوده که بیش از ۶۰،۰۰۰ تن آن مربوط به ورق های سیلیس دار است. همچنین با توجه به میزان نیاز به ورق سیلیس دار در واحدهای ترانس‌ در حال احداث کشور، پیش بینی می شود در سال ۱۳۹۸ میزان نیاز به ورق های سیلیس دار، حدودا ۲ برابر شود. با در نظر گرفتن این موضوع که ورق های سیلیس‌دار در حال حاضر تولید داخلی ندارند، تولید این محصول با تقاضای مناسبی همراه خواهد بود.

مزایای اجرای طرح تولید ورق سیلیس دار

تولید این محصول در داخل کشور نه‌تنها صنعت برق و کارخانجات فعال در این زمینه را از وابستگی به سایر کشورهای تولیدکننده این محصول رهایی می‌بخشد بلکه از خروج ارز جلوگیری کرده و با بازاریابی مناسب و صادرات این محصول در سال‌های آتی می‌توان ارزآوری زیادی نیز برای کشور داشت. همچنین زمینه اشتغال بسیاری از افراد را به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم می‌کند. بنابراین مزایا، این طرح را به‌عنوان فرصت سرمایه‌گذاری ارزشمند می‌توان معرفی کرد.(طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دا)ر
تجهیزات موردنیاز، جهت اجرای طرح تولید ورق‌های سیلیس دار، عبارت‌اند از:
• کوره القایی
• گاز زدا
• ریخته‌گری پیوسته
• کوره اسلب
• کوره آنیل
• دستگاه برش
• و ….

روش تولید و تکنولوژی مورد نظر

ورق های الکتریکی از فولادهای سیلیس دار ۴/۷۵-۴ % سیلیس ساخته می شوند. چون در درصدهای سیلیس بالای ۲/۵ درصد فاز آستنیتی ۱ وجود ندارد، می توان آن ها را عملیات حرارتی ۲ کرد. این عملیات تنها برای بازیابی و آزادسازی کرنش های ۳ مکانیکی و نفوذ ناخالصی ها و آخال ها و رشد کریستال های بزرگ اکوکسی بزرگ و به دنبال آن بهبود خواص مغناطیسی به کار می رود. یک روش برای آنیل ۴، عملیات حرارتی فولاد در دمای C 800-1000 در شرایط احیایی و سپس آهسته سرد کردن است.در روش دیگر که برای تولید ورق های با جهت گیری دانه ای استفاده می شود، پوشش دادن اولیه ورق های نوردگرم شده و سپس نورد سرد با پودرهای دیرگداز و به دنبال آن آنیل در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۶۰ ساعت در اتمسفر هیدروژن دار است. با این عملیات درصد زیادی از دانه ها در راستای ترجیحی جهت دار می شود. ورق با چنین شبکه فریت جهت دار و یکنواخت باعث افزایش راندمان ترانسفورماتور و کاهش افت وات می شود. در عوض مقدار گرمای تولیدشده در طی کار ترانسفورماتور را کاسته و هزینه اولیه را کم کرده و سیستم خنک کننده دستگاه را ساده تر می کند.
هسته ترانسفورماتورها از ورق فولادی سیلیس دار با دانه های جهت دار مغناطیسی ۱ منظم ساخته می شود که معمولا با روش نوردسرد تولید و در هر دوطرف این ورق ها عایق مخصوص شده است. برش ورق ها در هسته به اشکال متنوع به صورت برش های ۴۵ درجه و ۹۰ درجه صورت می گیرد.
تولید این محصول در داخل کشور نه تنها صنعت برق و کارخانجات فعال در این زمینه را از وابستگی به سایر کشورهای تولید کننده این محصول رهایی می‌بخشد بلکه از خروج ارز جلوگیری کرده و با بازاریابی مناسب و صادرات این محصول در سال‌های آتی می‌توان ارز آوری زیادی نیز برای کشور داشت. همچنین زمینه اشتغال بسیاری از افراد را به صورت مستقیم و غیر مستقیم فراهم می‌کند. بنابر این مزایا، این طرح را به عنوان فرصت سرمایه‌گذاری ارزشمند می‌توان معرفی کرد.
فرایند تولید ورق‌های سیلیس دار یا ورق‌های الکتریکی ترانسفورماتور، مراحل زیر می‌باشد:
۱. ورود آهن ضایعاتی به خط تولید
۲. انتقال آهن ضایعاتی و سیلیکون به کوره القایی
۳. گاز زدا تحت خلاء
۴. ریخته‌گری پیوسته بیلت
۵. کوره حرارت مجدد
۶. نورد یونیور سال
۷. نورد باریک سازی
۸. کوره آنیل
۹. نورد تاندوم سرد
۱۰. لبه بر
۱۱. کوره آنیل
۱۲. نورد سرد
۱۳. پوشش دهی
۱۴. کوره آنیل دمای بالا
۱۵. شیارزنی لیزری
۱۶. برش و انبار

دیاگرام فرایند تولید محصول طرح توجیهی
سیلیس
وضعیت واحد های فعال طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار

در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای فعال طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار در کشور به تفکیک استان آمده است .

استانشهرستاننام محصولظرفیتواحد سنجش
اصفهانلنجانفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۶۰۰۰تن
اصفهانشهرضافرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۶۰۴تن
اصفهانشهرضافرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۴۳۰تن
اصفهانکاشانفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۵۰۰۰تن
تهرانریفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۱۲۰۰تن
سمنانسمنانفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۲۵۰۰۰تن
همدانملایرفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۱۲۰۰۰تن
قزوینقزوینفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۱۵۰تن
مرکزیساوهفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۴۰۰۰تن
همدانملایرفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۲۴۰۰۰تن
قمقمفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۱۰۰۰تن
مرکزیساوهفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۱۰۰۰تن
مرکزیخمینفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۱۲۰۰۰تن
البرزاشتهاردفرو سیلیسیم با سیلیکون بیش از ۵۵ درصد وزنی۴۰۰۰تن
جمع ظرفیت اسمی (واحدتن)۹۶,۳۸۴تن

 

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق سیلیس دار

ظرفیت : ۶۸۸۵ تن
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۲۰۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۲۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۱۵۵ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۷۵۰ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۵۱۰ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۵۵ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۵/۵ - (۳ امتیاز)