طرح تولید بلبرینگ و رولبرینگ

بعضی از اجزای موجود در سیستم فنی خودرو، قطعاتی هستند که در زمینه‌های دیگر صنعت نیز کاربرد دارند و به همین سبب نامی آشنا برای صنعتگران، تعمیرکاران و مکانیک‌ها محسوب می‌شوند. اما این شناخت و آشنایی دلیل بر علم و آگاهی از وظایف، عملکرد و کارایی چنین قطعاتی در خودرو نیست. چرا که ممکن است این قبیل اجزا، در خودروها وظایفی متفاوت از دیگر صنعت‌ها و ماشین‌های صنعتی داشته باشند. بنابراین بررسی وظایف آن‌ها و نقش‌شان در سیستم فنی خودروها خالی از لطف نیست و ممکن است برای بسیاری افراد جالب توجه باشد
به طور کلی تمام بلبرینگ ها و رولبرینگ ها از دو عدد رینگ و مجموعه ای از اجزای غلتنده ، که در مسیر مشخص داخل رینگ ها حرکت می کنند ، تشکیل شده اند . این محصولات از ﺧﺎﻧﻮاده ﯾﺎﺗﺎﻗﺎن ها می باشند ، که در ﺻﻨﻌﺖ ﺧﻮدرو مورد استفاده قرار می گیرند .

بلبرینگ

Ball Bearing و یا همان بلبرینگ به معنی بیرینگ توپی، یکی از انواع یاتاقان‌های تماس غلتشی می‌باشد که به آن بیرینگ ساچمه‌ای نیز گفته می‌شود. بلبرینگ‌ها دارای ساچمه‌های گرد بوده و به طور کلی از یاتاقان‌ها در ابزارها و ماشین‌ آلات مختلفی که حالت دوران داشته و در گردش می باشد، به جهت کاهش اصطکاک استفاده می‌شود. وظیفه اصلی بیرینگ‌ها تحمل میزان بارهایی است که به محورهای دورانی وارد می‌شود.
کاربرد و استفاده از بلبرینگ‌ها در مکانیک و صنعت بسیار وسیع است.
بلبرینگ‌ها قابلیت تحمل میزان بارهای ترکیبی(بارهای شعاعی و بارهای محوری) را تا حد کمی دارند و اگر میزان بار وارده سنگین باشد، بلبرینگ ها تغییر حالت داده و خرد می شوند. درنتیجه استفاده از آن برای بارهای سنگین گزینه مناسبی نمی‌باشد.

وظایف بلبرینگ خودرو در تمام این بخش‌ها به سه مورد اصلی تقسیم می‌شود:

۱. کمک به انتقال قدرت بین قطعات
به این ترتیب که بلبرینگ شرایط چرخش برخی قطعات را روی هم فراهم آورده و در عین ممانعت از ایجاد اصطکاک در انتقال نیرو بین این قطعات موثر است

۲. جلوگیری از ایجاد اصطکاک
بلبرینگ علاوه بر اینکه با این کار، از استهلاک قطعات جلوگیری می‌کند مانع از هدررفت انرژی تحت تاثیر گرمای و اصطکاک ایجاد شده می‌شود.

۳. پیشگیری از سایش قطعات و سطوح
به کمک بلبرینگ از تماس‌های تحلیلی و ایجاد خوردگی بین سطوح پیشگیری می‌شود. بنابراین قطعات دچار آسیب‌های ناشی از ساییدگی نمی‌شوند.

تاریخچه بلرینگ
استفاده از بلبرینگ‌ها به شکل المان‌های چوبی موضوعی است که به حرکت دادن اجسام در دوران باستان برمی‌گردد و اختراع چرخ ها از آن زمان رقم می‌خورد.
انسان پی برد به گردش در آوردن اجسام بسیار ساده‌تر و آسان‌تر از ساییدن( لغزش یا حرکت لغزشی ) بر روی هم می‌باشد. در همین زمان بود که بلبرینگ‌ها اختراع شدند. به عنوان مثال تصور کنید چرخ‌های دوچرخه را در نظر بگیرید. اگر به جای بلبرینگ و ساچمه چیز دیگری در آن قرار دهیم حرکت دادن چرخ‌ها و دوچرخه به دلیل وجود اصطحکاک بالا در خلاف جهت حرکت چرخ کاری مشکل خواهد بود. غلتیدن دو سطح روی هم بسیار آسان‌تر از آن خواهد بود که بر روی هم بلغزند.
اولین بار بلبرینگ توسط جان هریسون در دهه ۱۷۴۰ میلادی برای ساعت دریایی H3 اختراع شد و روند ساخت بلبرینگ ادامه داشت تا امروزه که بلبرینگ به صورت صنعتی و به شکل امروزی تولید می شود.

انواع بلبرینگ ها
پس از آن که متوجه شدیم بلبرینگ چیست و چه کاربردی دارد، زمان آشنایی با انواع آن فرا رسیده

بلبرینگ شیار عمیق
بلبرینگ های شیار عمیق (Deep Groove Ball Bearing) به دلیل طراحی ساده ای که دارند، کاربرد های بسیار زیادی دارند. بلبرینگ های شیار عمیق همان هایی هستند که مردم عادی از بلبرینگ تصور می کنند و قدرت خوبی در سرعت های بالا دارند.
بلبرینگ های شیار عمیق خود در دو نوع وجود دارند:

شیار عمیق تک ردیفه (Single Row Deep Groove Ball Bearing)
بلبرینگ های شیار عمیق تک ردیفه، همان طور که از اسمشان پیداست، دارای یک ردیف ساچمه هستند که در داخل شیاری عمیق بین ساچمه روی داخلی و خارجی می غلتند. فاصله بین ساچمه ها توسط نگه دارنده ها حفظ می شوند. معمولا کنس داخلی در جای یاتاقان روی محور دوار پرس می شود و با آن حرکت می کند. بلبرینگ های شیار عمیق تک ردیفه برای تحمل بار های شعاعی ساخته می شوند؛ اما در عین حال بار محوری قابل توجهی را هم تحمل می کنند. برای افزایش ظرفیت آنها باید تعداد ساچمه ها بیشتر شود یا این که از ساچمه های با قطر بزرگ تری که در ساچمه رو های بزرگ تر کار می کنند استفاده کرد.

شیار عمیق دو ردیفه (Double Row Deep Groove Ball Bearing)
ردیف دوم ساچمه ها در بلبرینگ های شیار عمیق دو ردیفه برای افزایش ظرفیت تحمل بار شعاعی است. زیرا همان طور که گفتیم یکی از راه های افزایش ظرفیت بلبرینگ ها استفاده از ساچمه های بیشتری است. در نوع شیار عمیق دو ردیفه، هم تعداد بیشتری ساچمه در حمل بار سهیم هستند که باعث می شود بار بیشتری در همان فضا تحمل شود. در نتیجه این یاتاقان ها برای مواردی که بار سنگین تری داریم کاربرد دارند. میزان ناهم محوری قابل پوشش در آنها محدود است.

بلبرینگ تماس زاویه ای
در بلبرینگ های تماس زاویه ای (Angular Contact Ball Bearing) برای حمل بار های محوری بزرگ تر به همراه بار های شعاعی، یک طرف هر ساچمه رو بلند تر است که باعث می شود ساچمه رو ها نسبت به هم زاویه داشته باشند.
این نوع بلبرینگ ها در زاویه های ۱۵ تا ۴۰ درجه موجود هستند و در سه نوع وجود دارند:

تماس زاویه ای تک ردیفه (Single Row Angular Contact Ball Bearing)
بلبرینگ های تماس زاویه ای به خاطر نوع طراحی زاویه دارشان نمی توانند بارهای محوری را به خوبی تحمل کنند. به همین دلیل معمولا به صورت تکی استفاده نمی شوند و به صورت جفت یا چند تایی کنار هم قرار می گیرند.
نوع قرار گیری این نوع بلبرینگ ها به سه شکل زیر است:
۱- پشت سر هم: بار در یک جهت و توسط هر دو بیرینگ تحمل می شود.
۲- رو در رو: بار در دو جهت و در هر جهت توسط یک بیرینگ تحمل می شود.
۳- پشت به پشت: بار در دو جهت و در هر جهت توسط هر دو بیرینگ تحمل می شود.

تماس زاویه ای دو ردیفه (Double Row Angular Contact Ball Bearing)
همانند بلبرینگ های شیار عمیق دو ردیفه، نوع تماس زاویه ای دو ردیفه هم برای تحمل بار های شعاعی سنگین طراحی شده اند. علاوه بر این، این بلبرینگ ها بار های محوری را در دو جهت نیز تحمل می کنند. طراحی آن ها به گونه ای است که انگار دو بلبرینگ تماس زاویه ای تک ردیفه پشت به پشت هم جفت شده باشند.

تماس زاویه ای با چهار نقطه تماس (Four Point Angular Contact Ball Bearing)
در بلبرینگ های تماس زاویه ای با چهار نقطه تماس، ساچمه روی داخلی به دو قسمت تقسیم شده است و هنگامی که کنس خارجی و داخلی هر دو در جهت شعاعی تحت بار قرار می گیرند، ساچمه ها با چهار نقطه از آن دو تماس پیدا می کنند.
این بلبرینگ ها یک ردیف ساچمه دارند و بار محوری را در دو جهت تحمل می کنند.

بلبرینگ کفگرد
بلبرینگ های کفگرد (Thrust Ball Bearing) برای تحمل بار های محوری در سرعت های بالا طراحی شده اند. به این صورت که یا بار های شعاعی را تحمل نمی کنند یا بار های شعاعی بسیار کمی را تحمل می کنند. این مدل، از دو حلقه به شکل واشر که دارای شیار ساچمه هستند به عنوان ساچمه رو و ساچمه هایی داخل نگه دارنده تشکیل شده اند.

بلبرینگ خود تنظیم
بلبرینگ های خود تنظیم (Self-Aligning Ball Bearings) برای زمانی طراحی شده اند که نا هم محوری زیاد بوده یا تراز کردن شفت مشکل است. این بلبرینگ ها دارای دو ردیف ساچمه با ساچمه روی مشترک هستند. ساچمه روی بیرونی آن ها دارای شیاری منحنی است که با خود بیرینگ هم مرکز می باشد. در واقع این انحنا باعث می شود تا ساچمه ها و ساچمه روی داخلی بتوانند تا حدی خارج از مرکز یاتاقان حرکت کرده و هم راستایی ایجاد شود. ظرفیت تحمل بار محوری در این مدل کم است؛ اما نا هم محوری ۴ تا ۷ درجه را تحمل می کنند.

اجزای تشکیل دهنده بلبرینگ
بلبرینگ‌ها از اجزای متفاوتی تشکیل شده‌اند
ساچمه(Ball)
ساچمه رو یا کُنس داخلی (Inner Race)
ساچمه رو یا کُنس خارجی (Outer Race)
کنس‌های داخلی و خارجی وظیفه نگهداری ساچمه‌ها بین خود را دارد.
به طور معمول یکی از کنس‌ها به بخش دوار و درحال حرکت محور متصل بوده و با حرکت دروانی آن شروع به حرکت می‌کند. کنس دیگر نیز ثابت بوده و بدین ترتیب ساچمه‌ها بین کنس داخلی و خارجی می‌غلتند. کنس متحرک میزان بار را از طریق ساچمه‌ها به کنس ثابت منتقل می کند.
سطح تماس ساچمه‌ها با کنس‌های داخلی و خارجی کوچک بوده و با حرکت محور ساچمه‌ها نیز می غلتند. همین امر باعث ایجاد حرکتی کم اصطکاک، نرم و یکنواخت در بخش دوار شده که بدون حضور ساچمه‌ها میزان اصطکاک درهنگام حرکت محور روی سطح دیگر به راحتی میسر نبود و باعث ایجاد اصطکاک زیادی می‌شد.
با این که بلبرینگ‌ها به دلیل سطح تماس کم ساچمه‌ها، بار کمتری را نسبت به سایر یاتاقان ها تحمل می کنند، اما می‌توانند مقداری از لنگی را پوشش دهند.

کاربردهای بلبرینگ

بلبرینگ در صنعت خودروسازی
خودروسازی یکی از بزرگترین و مهمترین صنایع در دنیا می‌باشد و استفاده از بلبرینگ در این صنعت بسیار کاربردی است. استفاده از بلبرینگ کارکردهای متفاوتی در خودروسازی داشته که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
موتور
چرخ های خودرو
دیگر قطعات چرخنده

کاربرد بلبرینگ در صنعت فولاد
یکی دیگر از صنایع بزرگ و تاثیر گذار در دنیا صنعت فولاد است. درهر گوشه و کناری از این صنعت بزرگ را که نگاه کنید، وسایل و ابزارلات و موتورهایی را خواهید دید که در حال کار و چرخش می‌باشند. این موتور ها و ابزارالات به جهت کارکرد مناسب و عملکرد صحیح نیازمند استفاده از انواع مختلفی از بلبرینگ‌ها می‌باشند.

کاربرد بلبرینگ در صنعت کشاورزی
یکی دیگر از صنایع بزرگ در دنیا صنعت کشاورزی است. در این صنعت نیز وسایل و ماشین‌آلات زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به نوبه خود در آن‌ها استفاده از بلبرینگ به شکل های مختلفی دیده می‌شود.
کمباین‌ها
ماشین های کاشت و برداشت
موتورهای پمپ آب

کاربرد بلبرینگ در صنعت فضایی
در صنعت فضایی که یکی از دقیق‌ترین و حساس‌ترین صنایع در دنیا می‌باشد، استفاده از بلبرینگ بسیار مرسوم است. در این صنعت حساس وسایل و امکاناتی بسیار مهم و با حساسیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد که در صورت استفاده نشدن بلبرینگ‌های مناسب در یکی از آن‌ها صدمات و هزینه های جبران ناپذیری رابه‌دنبال خواهد داشت.

انواع بار وارده به بلبرینگ‌ها
گفتیم که از وظایف بلبرینگ‌ها تحمل بار وارد از قطعات در حرکت است. این بار می‌تواند به چند حالت بر بلبرینگ فشار وارد کند.
شعاعی
محوری
لحظه‌ای
بلرینگ‌های خودرو انواع بار را متحمل می‌شوند و به همین دلیل به آن‌ها بلبرینگ‌های حامل بار مرکب می‌گویند. بار شعاعی بر شعاع رینگ‌ها بلبرینگ فشار و نیرو وارد می‌کند. بار محوری نیز بر مرکز یا شفت بلبرینگ نیرو وارد می‌کند. اما بار لحظه‌ای بر بدنه بلبرینگ و به صورت آنی و گذرا وارد می‌شود.

رولبرینگ

رولبرینگ یا Roller Bearing قطعاتی هستند که امکان حرکت نسبی بین دو قطعه را از طریق غلطش فراهم می کنند. در رولبرینگ ها سطح تماس ساچمه با سطوح ، به صورت یک خط می باشد و به همین دلیل آن ها قادر خواهند بود فشار شعاعی بسیار زیادی را تحمل کنند ، ولی قادر به تحمل فشار محوری نمی باشند. تفاوت اصلی رولبرینگ و بلبرینگ در مقاومت آنها در برابر انواع بارهای وارده است. به طور کلی بار وارده بر انواع رولبرینگ ها و بلبرینگ ها به دو صورت شعاعی ( radial ) و محوری ( thrust ) می باشد و بسته به موقعیت و شرایطی که بلبرینگ مورد استفاده قرار می گیرد ، یکی از این دو بار و یا هردو بار بر آن وارد می شوند.

انواع رولبرینگ
این محصولات دارای انواع متعددی بوده و از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
رولبرینگ سوزنی
رولبرینگ مخروطی
رولبرینگ استوانه ای
رولبرینگ بشکه ای

رولبرینگ استوانه‌ای
رولبرینگ استوانه‌ای دارای ساچمه‌های استوانه‌ای است و دارای تحمل بار و فشار زیاد هستند. رولبرینگ‌های استوانه‌ای تک ردیفه، دارای طرح‌های گوناگون و لبه‌های مختلف می‌باشند. رولبرینگ‌های استوانه‌ای دارای حلقه‌های کامل می‌باشد که قفسه و ساچمه‌ها روی آن سوار بوده و از هم جدا نمی‌شوند. از این نوع رولبرینگ برای تحمل بارهای شعاعی زیاد و سرعت بالا استفاده می‌شود. رولبرینگ‌های استوانه‌ای شامل دو مدل استوانه‌ای یک ردیفه و استوانه‌ای پرغلتک می‌باشد.

رولبرینگ سوزنی
رولبرینگ‌های سوزنی و یا به عبارتی رولبرینگ‌های استوانه‌ای با غلتک بلند و کم قطر قادر به تحمل بارهای شعاعی بوده و قطر غلتک سوزنی در انتهای آن کاهش می‌یابد. این نوع بلبرینگ به دلیل اینکه سطح مقطع‌شان دارای ضخامت کمی بوده، معمولا در جاهایی استفاده می‌شود که کم وزن بوده و یا فضای شعاعی کمی وجود دارد. رولبرینگ‌های سوزنی با اینکه ضخامت کمی دارد اما دارای تحمل فشار بار زیاد می‌باشد و این رولبرینگ‌ها دارای رینگ داخلی و یا بدون رینگ داخلی هستند.
از رولبرینگ سوزنی بدون رینگ داخلی اصولا برای کم کردن فضای اشغال شده بیرینگ استفاده می‌شود. از انواع رولبرینگ‌های سوزنی می‌توان به دو مدل رولبرینگ سوزنی یک ‌ردیفه و رولبرینگ سوزنی دو ردیفه اشاره کرد.

رولبرینگ مخروطی
رولبرینگ مخروطی شامل شیار داخلی و خارجی و همچنین غلتک‌های مخروطی می‌باشد. طراحی رولبرینگ‌های مخروطی به شکلی می‌باشد که قابلیت تحمل بارهای محوری و شعاعی را دارد. در این نوع بلبرینگ تحمل فشار بار به صورت محوری با افزایش زاویه تماس افزایش پیدا می‌کند و از اصلی‌ترین مزایای رولبرینگ مخروطی می‌توان به ظرفیت تحمل بالای نیروی شعاعی و همچنین تحمل نیروی محوری در یک جهت اشاره کرد. این مدل رولبرینگ معمولا در صنعت خودرو، جعبه دنده و همچنین ماشین‌آلات صنعتی بسیار پرکاربرد است. از انواع رولبرینگ‌های مخروطی می‌توان به رولبرینگ مخروطی یک ردیفه، رولبرینگ مخروطی دو ردیفه و نیز رولبرینگ مخروطی چهار ردیفه اشاره کرد.

رولبرینگ بشکه‌ای
این رولبرینگ به دلیل سطح کروی رینگ خارجی، دارای خاصیت خودمیزانی است و همچنین به گروه بیرینگ‌های خود تنظیم، تعلق دارد و برای بارهای شعاعی ضربه‌ای گزینه بسیار مناسبی است. رولبرینگ‌های بشکه‌ای دارای استحکام بالایی بوده و قادر به تحمل بارهای سنگین به همراه ضربه‌های شدید می‌باشند. به همین جهت این نوع رولبرینگ در ماشین‌آلات معدن و غلتک‌های پشت بند بسیار پرکاربرد می‌باشد. به عبارتی این نوع رولبرینگ از قوی‌ترین رولبرینگ‌ها برای تحمل فشارهای زیاد به صورت شعاعی بوده و برای بارهای محوری گزینه مناسبی نمی‌باشند و همچنین در سرعت‌های بالا کاربرد چندانی ندارند.

اجزای تشکیل دهنده رولبرینگ
حلقه یا کُنس داخلی (Inner Race)
حلقه یا کُنس خارجی (Outer Race)
اجزای غلتان (Rolling Element)
قفس یا نگهدارنده (Cage)

تفاوت رولبرینگ و بلبرینگ
نیروی وارده به انواع بیرینگ به دو صورت محوری (Thurst) و شعاعی (Radial) می باشد، بسته به اینکه کدوم نیرو به محصول مدنظر ما وارد شود و یا هر دو نیرو وارد گردند از بین رولبرینگ و بلبرینگ باید آن نوع از بیرینگ انتخاب گردد که بیشترین کارایی را خواهد داشت. در زمانی از رولبرینگ استفاده می کنیم که نیروی وارده از نوع شعاعی باشد، زیرا همانطور که پیش تر گفته شد رولبرینگ ها در مقابل این نوع نیرو عملکرد بهتری دارد و در نتیجه اگر نیرو به هر دو صورت شعاعی و محوری باشد از بلبرینگ استفاده می نماییم. پس در نتیجه اصلی ترین تفاوت رولبرینگ با بلبرینگ در نوع نیوری وارده می باشد. همچنین رولبرینگ ها دارای غلتش بیشتری نسبت به بلبرینگ می باشند.


کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید بلبرینگ و رولبرینگ
کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک بلبرینگ و رولبرینگ به شرح جدول ذیل می باشد

شرح محصولاتکد آیسیک
بلبرینگ شیار عمیق صنعتی۲۹۱۳۵۱۲۳۰۷
بلبرینگ تماس زاویه ای صنعتی۲۹۱۳۵۱۲۳۰۸
بلبرینگ خود تنظیم صنعتی۲۹۱۳۵۱۲۳۰۹
بلبرینگ کف گرد صنعتی۲۹۱۳۵۱۲۳۱۰
بلبرینگ سوزنی صنعتی۲۹۱۳۵۱۲۳۸۱
بلبرینگ کلاچ غیر خودرویی۲۹۱۳۵۱۲۳۷۳
بلبرینگ توپی چرخ دیسک ماشین آلات کشاورزی۲۹۲۱۴۱۲۴۷۱
بلبرینگ یاتاقان غلتک ماشین آلات کشاورزی۲۹۲۱۴۱۲۴۶۹
بلبرینگ جعبه دنده خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۴۸
بلبرینگ کلاچ خودرو۳۴۳۰۵۱۲۳۵۱
بلبرینگ محور فرمان خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۵۴
بلبرینگ پمپ هیدرولیک فرمان خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۵۶
بلبرینگ چرخ خودرو۳۴۳۰۵۱۲۳۹۳
بلبرینگ اکسل خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۴۷
بلبرینگ اسبک موتور خودرو۳۴۳۰۴۱۲۶۵۲
بلبرینگ دریچه گاز خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۵۵
بلبرینگ پمپ آب خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۵۱
بلبرینگ فن موتور خودرو۳۴۳۰۵۱۲۶۵۳
بلبرینگ دینام خودرو۳۴۳۰۴۱۲۶۴۹
بلبرینگ استارت خودرو۳۴۳۰۴۱۲۶۵۰
رولبرینگ توپی چرخ دیسک ماشین آلات کشاورزی۲۹۲۱۴۱۲۴۷۰

 
کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید مواد بلبرینگ و رولبرینگ
تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد تعرفه گمرکی مواد بلبرینگ و رولبرینگ به شرح جدول ذیل می باشد

شرح محصولکد تعرفه گمرکی
بلبرینگ و رولبرینگ۸۴۸۲۱۰۰۰

 
انواع متدهای مونتاژ بلبرینگ
بلبرینگ ها را می توان به روش های مختلف مونتاژ کرد که بر ظرفیت بار و عملکرد بلبرینگ تاثیر می گذارد :

کنراد
این روش به نام مخترع خود ” رابرت کنراد ” نامگذاری شده است. این روش شامل قرار دادن حلقه داخلی به صورت غیرعادی در داخل حلقه بیرونی با یک نقطه تماس است. سپس ساچمه ها در مقابل نقطه تماس قرار می گیرند و به طور مساوی توزیع می شوند که حلقه ها را در موقعیت مناسب قرار می دهد. معمولا یک قفسه نیز برای حفظ توزیع یکنواخت ساچمه نصب می شود. در این روش مونتاژ می توان تعداد محدودی ساچمه را وارد کرد که ظرفیت باربری بلبرینگ را محدود می کند.

پر کردن شکاف
در این روش مونتاژ بلبرینگ هر دو مسیر غلتش دارای بریدگی هایی هستند تا بتوان ساچمه ها را در جای خود قرار داد. این اجازه می دهد تا هر تعداد ساچمه وارد شود و در نتیجه ظرفیت بار شعاعی بالاتری ایجاد شود. با این حال این بیرینگ ها ظرفیت بار محوری کمتری دارند ، زیرا بریدگی‌ ها در مسیرهای غلتش منجر به ناپیوستگی در حلقه‌ ها شده که می‌تواند بر استحکام بیرینگ نیز تاثیر بگذارد.

مسیر غلتش برجسته
در این ساختار ، یا قطر خارجی حلقه داخلی یا قطر داخلی حلقه بیرونی تغییر داده می شود تا فضای بزرگتری برای وارد کردن ساچمه ها ایجاد شود. این همچنین اجازه می دهد تا هر تعداد ساچمه وارد شود ، اما بیرینگ ها با این روش مونتاژ فقط می توانند بارهای محوری را در جهتی دور از مسیر غلتش برجسته تحمل کنند.

مسیر غلتش شکاف دار
یکی از حلقه ها به طور کامل برش داده می شود تا امکان قرار دادن ساچمه فراهم و سپس دوباره جمع می شود. یک جفت نوار فولادی برای حمایت از بخش های شکسته در طول تراز بیرینگ استفاده می شود. این روش همچنین امکان هر تعداد ساچمه را فراهم می کند و می تواند بارهای محوری را در هر جهت پشتیبانی کند.

کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده بلبرینگ و رولبرینگ
کشورهای آلمان ، چین و فرانسه از کشورهای تولید کننده عمده این محصول و آلمان ، آمریکا و فرانسه از کشورهای عمده مصرف کننده این محصول می باشند .

شرایط واردات و صادرات بلبرینگ و رولبرینگ

• شرایط واردات
در زمینه واردات این محصول شرایط خاصی وجود نداشته و وارد کنندگان با پرداخت ۱۰% حقوق ورودی مربوط به کالا می توانند نسبت به واردات آن اقدام نمایند .

• شرایط صادرات
صادرات این کالا محدودیت صادراتی نداشته و صادرکنندگان عمده می توانند از مشوقهای صادراتی استفاده نمایند .

اهمیت استراتژیک بلبرینگ و رولبرینگ
با توجه به کاربرد گسترده این قطعات در صنایع خودروسازی به عنوان یک قطعه مورد نیاز ، این کالا جهت شرکتهای خودروساز دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد .

ماشین آلات مورد نیاز بلبرینگ و رولبرینگ
• ماشین پرس press 500 تن هیدرولیک
• ماشین تراش CNC
• ماشین فرز CNC
• ماشین تراش ۳ متری
• ماشین تراش ۵,۱ متری
• ماشین فرز

وضعیت واحد های فعال تولید بلبرینگ و رولبرینگ
در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید بلبرینگ و رولبرینگ در کشور به تفکیک استان آمده است .

جدول واحد های فعال تولید بلبرینگ و رولبرینگ
در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید بلبرینگ و رولبرینگ در کشور به تفکیک استان آمده است .

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید بلبرینگ و رولبرینگ

ظرفیت تولید سالیانه: ۳۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۲۷۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۱۰۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۷۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۸ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۴ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۸ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۳۷ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۴/۵ - (۱۰ امتیاز)