طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها

در دهه های اخیر انرژی خورشید مورد توجه محققان قرار گرفته است . از سال ۱۸۸۳ با ساخت اولین سلول خورشیدی تلاش برای بهبود کارایی این سلولها و بهره برداری هر چه بیشتر از انرژی خورشید آغاز شد .از آنجا که امروزه مهمترین دقدقه ی بیشتر کشورهای جهان بحران انرژی است ، به نظر می آید استفاده از منبع تمام انرژی های کره ی زمین یعنی خورشید ، کاملاً منطقی و عاقلانه می باشد ! تا چند دهه دیگر با روند صعودی افزایش جمعیت ، سوختهای فسیلی به پایان خواهند رسید . حتی انرژی هسته ای نیز به دلیل هزینه سنگین و خطرات ناشی از پرتوزایی طولانی مدت مواد پرتوزا ، نخواهد توانست بشر را در حل این بحران یاری دهد ؛ علاوه بر اینکه اورانیوم نیز یکی از منابع معدنی زمین و پایان پذیر است . بسیاری تنها راه حل را در پایین آوردن مصرف می دانند ، اما آیا به راستی این امر ممکن است ؟
برخی از کشورها در بخش انرژی خورشیدی سرمایه گذاری های قابل توجهی کرده اند . تلاش برای استفاده از این انرژی که از قرن نوزدهم به طور جدی آغاز شده است تاکنون به موفقیت های زیادی رسیده است و در حال حاضر سیستم های خورشیدی متعددی برای مهار و استفاده از انرژی خورشید برای تولید الکتریسیته ساخته شده است .
پس از انقلاب صنعتی با ارتقاء سطح بهداشت در جهان ، جمعیت با سرعت زیادی رو به افزایش گذاشت . هنوز هم این روند صعودی ادامه دارد ، با افزایش جمعیت انرژی خورشید به عنوان انرژی پاک ، ارزان و در دسترس یکی از بهترین انتخابها بوده است .
خورشید عامل و منشاً انرژی های گوناگونی است که در طبیعت موجود است از جمله : سوختهای فسیلی که در اعماق زمین ذخیره شده اند ، انرژی آبشارها و باد ، رشد گیاهان که بیشتر حیوانات و انسان برای بقای خود از آنها استفاده می کنند ، مواد آلی که قابل تبدیل به انرژی حرارتی و مکانیکی هستند ، امواج دریاها ، قدرت جزر و مد که بر اساس جاذبه و حرکت زمین به دور خورشید و ماه حاصل می شود ، این ها همه نهادهایی از انرژی خورشید هستند . انرژی هسته ای را می توان یک استثنای کلی دانست ، با این که امروزه یکی از منابع مهم تولید انرژی در جهان شناخته شده است . انرژی اتمی احتیاج به فن آوری بسیار پیشرفته و پرهزینه دارد که در موقع استفاده از آن ، خطرات احتمالی و مضرات آن را نیز باید مد نظر داشت . با توجه به مطالبی که ذکر شد طبیعی است بت روند صعودی افزایش جمعیت جهان و استفاده بیشتر از سوخت ها بحران انرژی به عنوان یک مشکل بزرگ در سطح جهانی مطرح شده است

اهمیت استراتژیکی طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها

براساس بررسی‌ها و مطالعات، انرژی خورشیدی وسیع‌ترین منبع انرژی در جهان می‌باشد. کارشنان بخش انرژی معتقدند، انرژی خورشیدی، که توسط خورشید در هر ساعت به زمین تابیده می شود، بیش از کل انرژی ای است که ساکنان زمین در طول یک سال مصرف می‌کنند. از این رو، برای بهره‌گیری از این منبع باید راهی جست تا انرژی پراکنده آن با بازده بالا و هزینه کم به انرژی قابل مصرف الکتریکی، تبدیل شود.

انرژی خورشیدی در ایران فراوان اما گران

بیشترمناطق مرکزی و کویری ایران سرشار از منابع انرژی خورشیدی هستند. در کویر از یک و نیم هکتار زمین ، در هر ساعت می‌توان یک مگاوات انرژی تولید کرد. اما هزینه تبدیل انرژی خورشیدی به برق ، بسیار بالا است( ‪۲۵۰ تا ‪ ۴۵۰هزار تومان )که این رقم باید به ‪ ۶۰تا ‪ ۷۰هزار تومان به ازای هر کیلووات برسد.باتوجه به اقدامات انجام شده توسط وزارت نیرو، تا کنون این وزارتخانه‪ ۱۰۳۳ آبگرمکن خورشیدی درشهرهای بوشهر، طبس، یزد، بجنورد، زاهدان و اصفهان نصب کرده است. در خراسان نیز جهت تامین برق مورد نیاز پاسگاه مرکزی گز یک صفحه فتو – ولتایی نصب شده است که برای تولید انرژی باید هر چند ساعت یک بار رو به خورشید چرخانده شوند. (درست مانند گل‌های آفتابگردان) با این وجود و با توجه به اهمیت انرژی خورشیدی جهت جلوگیری از برداشت از منابع انرژی فسیلی، در برنامه چهارم توسعه سهم چندانی برای انرژی خورشیدی درنظر گرفته نشده است. زیرا هم اکنون توجه‌ها معطوف به باد است و چون فناوری‌های استفاده از باد بسیار مقرون به صرفه‌تر است. با توجه به امکانات موجود هر کیلووات ساعت انرژی را از این طریق می‌توان با صرف۸۵ هزار تومان به برق تبدیل کرد.

خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها

پیش بینی ظرفیت و ترکیب تولید : ۲۰۰۰ عدد در سال
مساحت زمین: ۲۰۰۰ متر مربع
زیربنای ساختمان تولیدی : ۱۵۰۰ متر مربع
امکانات زیربنایی مورد نیاز طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها
میزان آب مصرفی:۴۵۰۰ مترمکعب
میزان برق مصرفی: ۱۲۰۰ کیلووات
میزان گاز مصرفی:۴۱۴۲ متر مکعب
تعداد و ترکیب نیروی انسانی طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها: ۲۴ نفر
ابعاد اقتصادی طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها
قیمت ماشین الات و تجهیزات طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها: ۹۶۸ میلیون ریال
برآورد سرمایه گذاری کل: ۷۵۹۸ میلیون ریال
برآورد سرمایه گذاری ثابت : ۷۳۴۸ میلیون ریال
پیش بینی شاخص های اقتصادی طرح سیستم روشنایی خورشیدی برای جاده ها و پارک ها
درصد فروش در نقطه سر به سر:۰.۲۳ درصد
دوره برگشت سرمایه : ۱۵ سال

۵/۵ - (۱ امتیاز)