طرح تولید ورق و پاکت های تتراپک

تاریخ نشان داده است در ابتدای تمدن بشری نیازی به بسته بندی مواد غذایی نبوده، بلکه مردم برای بدست آوردن غذا از محلی به محل دیگر می رفتند. تا زمانی که پناهگاه دائمی برای خود پیدا کردند.
در چنین شرایطی ناچار بودند غذا را از محل های مختلف جمع آوری کنند و به محل سکونت خود بیاورند. این نیاز باعث شد که اولین انواع بسته بندی نظیر کدوهای خشک شده، صدف ها، برگ ها ، پوست حیوانات و دیگر مواد طبیعی مورد استفاده قرار بگیرند. برای انتقال آب، شیر ، ماست، روغن یا دوغ از پوست حیوانات استفاده می شد. از شاخ حیوانات برای حمل و نقل و ذخیره غذا و محصولات کشاورزی استفاده کردند )هنوز در مناطق استوایی از بامبو برای ذخیره سازی مواد غذایی استفاده می شود.( به طور کلی ظهور انقلاب صنعتی به راستی تحول اساسی در نظام تولید کالایی ایجاد کرد. انقلاب صنعتی، جهان را با فوران کالاهای گوناگون صنعتی روبرو کرد. تنوع کالاها و رقابت فشرده میان تولید کنندگان و بازرگانان را نیز علاوه بر علوم دیگر وارد مجموعه سیستم بسته بندی کرد. با پیشرفت بیشتر ، علوم دیگری نظیر روانشناسی فردی، اجتماعی و ارگونومی به این مجموعه اضافه شد. توسعه بسته بندی سبب مستقل شدن این صنعت از مجموعه صنایع دیگر شد و رقابت و نیاز سبب گردید که صنایع بسته بندی سهم قابل توجهی از بودجه های شرکت های تولیدی را به خود اختصاص دهد. امروزه صنایع بسته بندی تبدیل به یک تکنولوژی قدرتمند شده است و شرکت آناپک در این راستا جهت حمایت و به استقلال رساندن صنایع لبنی و آشامیدنی قدمهای مثبتی برداشته و رولهای بسته بندی اسپتیک را با بهترین کیفیت تولید می نماید که با ماشین پرکن تتراپک کاملاً سازگار میباشد،که در زیر به قسمتهایی از آن اشاره شده است:

تاریخچه بسته بندی های تتراپک

بنیانگزار این سیستم دکتر رابنراوزینگ سوئدی بود. وی در سال ۱۹۴۳ میلادی نوعی از بسته بندی را اختراع کرد که طی آن ، بیشترین حجم از ماده غذایی ، در کمترین حجم بسته بندی جای می گیرد. به این ترتیب اولین شکل این بسته بندی ها به نام تتراکلاسیک به بازار ارائه شده که به شکل هرم بود. دکتر رابنراوزینگ در همان سال به اتفاق همکارانش تولید این ماشین را در سوئد شروع کرد. چند سال بعد سیستم اسپتیک را که دستاورد آن ماندگاری طولانی محصول بسته بندی شده بود، به بازار عرضه کرد. در سال ۱۹۹۲ برای در اختیار داشتن سیستم های فرایند دست به خرید شرکت سوئدی آلفالاوال زد.شرکت آلفالاوال متعلق به دکتر لاوال مختصر سیستم فرآیند بود بعدها شرکت تتراپک روش انحصاری بسته بندی خود را که بسته بندی در مواد چند لایه مخصوص تتراپک بود، توسعه داد و امروزه شرکت تتراپک علاوه بر انواع بسته بندی ، کاغذ چند وجهی، انواع بسته بندی های پلاستیکی را به تولید خود اضافه کرده است.
مفهوم و ویژگی های بسته های اسپتیک
واژه تتراپک اشاره به چهار وجهی بودن بسته ها دارد. البته این نام ها بعدا مرسوم شد، چراکه اولین بسته بندی که توسط این شرکت ارائه شد چهاروجه بود. امروز حتی هشت وجهی هم دارد. اساس تتراپک از ابتدا بسته بندی در کاغذهای چند لایه (لمینه) بوده است. کار بدین شکل بود که اینها برای اولین بار در لوند سوئد شیر را در پاکت های مثلثی شکل کاغذی بسته بندی کردند، که امروزه در ایران هم وجود دارد. این نوع بسته بندی ها در زمان خود ، پدیده ای نوظهور بود. این بسته بندی را در ابتدا شرکت تتراپک معرفی کرد. ولی پس از مدتی که دوران نوظهور خود را گذراند برخی شرکت ها شروع به تولید آن کردند. یکی از ویژگی های این بسته بندی، نگهداری طولانی محصول درون آن است. برای مثال می توان شیر را حدود شش ماه در دمای معمولی در این بسته بندی نگهداری کرد. البته به عملیاتی که قبل از پر شدن روی شیر انجام شده ، بستگی دارد. اگر شیر، پاستوریزه باشد، زمان نگهداری آن مانند شیر داخل بطری است. اما اگر شیر استریلیزه باشد در این بسته بندی ها تا ماه ها قابل نگهداری است. نکته مهم در اینجاست که این روش بسته بندی قبل از پر شدن حجم کمی را می گیرد چراکه مواد بسته بندی بصورت رول است و در حین پر شدن بصورت پاکت در می آید.

مشخصات بسته بندی تتراپک

در حالی که مقوای کاغذی ثبات و استحکام به محصول بسته بندی شده میدهد محصول نهائی نسبتا کم وزن بوده و میتوان آن را به شکلها و اندازه های مختلف درآورد. بسته بندی اسپتیک دارای کاربردهای متنوعی شامل آبمیوه و محصولات لبنی و سایر محصولات غذائی در حالت مایع میباشد . لفاف اسپتیک دارای ۶ لایه محافظ است که در مجموع ساختاری شامل ۸۰%کاغذ و ۱۵% پلی اتیلن و۵% آلومینیوم را تشکیل میدهد .
۶ لایه محافظ کلی
پلی اتیلن : جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل
کاغذ : برای محکم و ثابت نگه داشتن بسته
پلی اتیلن : برای نگهداری لایه کاغذ و آلومینیوم با هم
آلومینیوم : جلوگیری از اکسیژن و طعم و نور
پلی اتیلن : برای نگهداری لایه ها با هم
پلی اتیلن : برای حفظ محصول داخل بسته

مواد بسته بندی

ترکیبی از پلی اتیلن . آلومینیوم و کاغذ با فرمول از قبل تعیین شده مواد بسته بندی اسپتیک را تشکیل میدهند
مواد بسته بندی طول عمر مصرفی مایعات را افزایش داده و تاریخ انقضای مصرف را تا حد ۹ تا ۱۸ ماه افزایش میدهد . مایعات داخل این بسته بندی بدون نیاز به سیستم برودتی از قبیل یخچال از آلودگی های ناشی از نور و هوا و سایر مواد مضر حفظ میشوند
ترکیب این ۳ ماده مواد بسته بندی را تشکیل میدهد که خاصیت بهینه داشته و عالی روش نگهداری از محصول را تامین میکند
مواد بسته بندی مذکور خواص زیر را دارا میباشند
درجه بالای امنیت غذائی و بهداشتی و نگهداری خاصیت غذائی در آن
نگهداری طعم و تازگی محصول
خاصیت نگهداری برای ماهها بدون نیاز به یخچال یا مواد افزودنی
موثرترین روش بسته بندی یعنی حداقل مواد بسته بندی برای حداکثر محصول داخل آن در مقایسه با سایر مواد بسته بندی موجود در دنیا – بسته پر شده دارای ۹۷% محصول و فقط ۳% بسته بندی از نظر وزن میباشد

شکل گیری تولید پاکت تتراپک در ایران

شرکت صنایع آلومینیوم نوین آذربایجان با برند آناپک در سال ۱۳۸۶ در زمینی بمساحت چهل هزار متر مربع واقع در شهرک سرمایه گذاری خارجی تبریزکلنگ زنی شده و مراحل ساخت سالن های تولید، انبار، سالن های تأسیسات، قسمت های اداری آن با زیربنای ۱۲۰۰۰ متر مربع در اوایل سال ۱۳۸۹ به مرحله بهره برداری رسیده است. همزمان با شروع عملیات ساخت و تجهیز ، سالن ها مراحل ثبت سفارش ، گشایش LC جهت کلیه ماشین آلات مورد نیاز تولید لفاف های چند لایه اسپتیک صورت گرفت. نصب و راه اندازی و به بهره برداری رسیدن ماشین آلات یاد شده در سالن تولید با زیر بنای ۶۰۰۰ متر مربع تا اواسط سال ۱۳۸۹ بطول انجامیده و با توجه به حساسیت بسیار بالای تولید محصولات قید شده، این شرکت تحت نظر متخصصین مجرب و با سابقه در تولید این محصول اقدام به تولید آزمایشی نموده و سپس جهت تست و آزمایشات لازم رول های تولیدی به تعدادی از کارخانجات مطرح و صاحب نام ارسال شده تا مراحل تست، انجام آزمایشات مهم ولازم و نگهداری محصول پر شده در محیط های آزمایشگاهی جهت حصول نتیجه و اطمینان خاطر انجام پذیرد که این پریود زمانی حدود یکسال بطول انجامید و سرانجام توانسته ایم اعتماد و اطمینان مصرف کنندگان داخلی را فراهم آوریم ، مواد اولیه مورد استفاده در محصولات این شرکت از بهترین و مرغوبترین سازندگان جهان تهیه شده و در زیربنایی حدود ۳۰۰۰ متر مربع انبارشده و جهت تغذیه خط تولید آماده می باشد. بمنظور جلب اعتماد مصرف کنندگان داخلی جهت تأمین مواد اولیه بموقع شرکت های محترم شیر و آبمیوه این شرکت اقدام به انبارش قابل توجهی از مواد اولیه و حفظ موجودی خود نموده است.
واکنون شرکت صنایع آلومینیوم نوین آذربایجان (آناپک) با دو خط کامل اکستروژن ساخت شده در شرکت EGAN آمریکا با سرعت ۶۰۰متر بر دقیقه و ظرفیت تولید ۴چهار میلیارد پاکت در سال، دو خط کامل چاپ فلکسو شش رنگ و خط کامل چاپ افست ساخت شرکت SOLNA سوئد با حساسیت و قابلیت چاپ ۳۵۶ طیف رنگی، ماشین آلات کریز و پانچ در سایز های مختلف مورد مصرفی بازار ساخت کشور سوئد ، ماشین آلات دکتر جهت کنترل محصولات آماده ارائه به مشتریان و سرانجام خط تمام اتوماتیک بسته بندی محصولات ، آماده تأمین رول های اسپتیک جهت کارخانجات محترم شیر و آبمیوه کشور عزیزمان ایران و همچنین صادرات این محصول به کشور های همسایه می باشد.

میزان سرمایه گذاری طرح تولید ورق و پاکت تتراپک

طرح تولید ورق و پاکت های تتراپک

آلوپک، چیزی شبیه تتراپک

یکی دیگر از محصولاتی که هم ردیف تتراپک می‌باشد، محصولی سه لایه است که به نام آلوپک در بازار شناخته می‌شود. این محصول را با دستگاه‌هایی که تتراپک تولید می‌کنند، نیز می‌توان تولید کرد. آلوپک نوعی بسته‌بندی مقوایی است که از نظر شکل ظاهر، شبیه به تتراپک به نظر می‌رسد، ولی به جای ۵ یا ۷ لایه، فقط سه لایه دارد و توانایی نگهداری مواد فاسد شدنی همچون شیر را به مدت ۱۰ روز دارد. علاوه بر آن، از آلوپک برای نگهداری پودر کاکائو یا قهوه و مواد غیر مایع نیز استفاده می‌شود. آلوپک از یک مقوای ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرمی تشکیل شده که دو طرف آن را با ۵۰ میکرون پلی اتیلن پوشش می‌دهند. پوشش پلی اتیلن، مقوا را در برابر هوا نفوذ ناپذیر می‌کند.

تولید ورق تتراپک

کارخانه‌ای که به تولید ورق تتراپک می‌پردازد، به طور معمول علاوه بر تولید چند لایه، چاپ روی آن را نیز انجام می‌دهد و خط تا را نیز روی آن اجرا می‌کند. سپس بنا به سفارش، رول را در ابعاد کوچکتر متناسب با عرض لازم برای پاکت‌های مختلف، به صورت رول به رول برش می‌زند و به کارخانه‌های متقاضی تحویل می‌دهد.
بعضی کارخانه‌ها در پایان خط به جای برش رول به رول، از برش شیت‌کن برای سفارش‌های خاص استفاده می‌کنند. عملیات تبدیلی پاکت‌سازی و پرکن (شیر یا آبمیوه یا…) و دربندی، در کارخانه‌های لبنی و صنایع غذایی صورت می‌گیرد.
لایه اصلی مقوای تتراپک از جنس مقواست که به عنوان سطح اولیه حامل برای پوشش‌دهی مذاب پلیمری مورد استفاده قرار می‌گیرد و در هر مرحله یک پوشش روی آن اعمال می‌شود. به منظور ایجاد مقاومت در برابر آب، روی هر دو سمت مقوا عمل پوشش‌دهی انجام می‌شود. لایه نازک آلومینیوم نیز جزیی اساسی در شکل‌گیری تتراپک است.
باید به این نکته توجه داشت که امکان اتصال پوشش‌ها و یا لایه‌ها از جنس‌های متفاوت، فقط با استفاده از لایه میانی امکان‌پذیر خواهد بود. به عنوان مثال در یک عملیات لمینیت به دنبال اعمال پوشش میانی به روش اکستروژن با ضخامت حداکثر ۵۰ میکرومتر، انجام می‌شود.
این عملیات می‌تواند به صورت پیاپی و تا چند لایه به منظور ایجاد خواص نهایی ادامه پیدا کند. به منظور رسیدن به خواص مورد نظر، حداکثر بین ۵ تا ۷ لایه از مواد گوناگون ضمن عملیات پوشش‌دهی، به صورت یک ورق درمی‌آیند. تعداد ضخامت لایه‌ها بسته به این که برای شیر، فرآورده‌های لبنی یا آبمیوه است، متفاوت خواهد بود. برای مثال به طور معمول برای آبمیوه، لایه‌ها از داخل بسته به بیرون، به این ترتیب قرار می‌گیرند: دو لایه پلی اتیلین و یک لایه آلومینیوم به عنوان محافظ در برابر نور و اکسیژن دوباره یک لایه پلی اتیلن، یک لایه کاغذ، یک لایه چاپ و یک لایه دیگر پلی اتیلن که کار چاپی را در مقابل رطوبت محافظت می‌کند. در ضمن برای چاپ این گونه مقواهای پوشش داده شده، به طور معمول از دستگاه چاپ فلکسو استفاده می‌شود.

عمده‌ترین کاربردها

گفتیم پاکت‌های تتراپک برای بسته‌بندی شیر، آبمیوه و فراورده‌های لبنی استفاده می‌شود. به این گفته بیفزاییم که میزان حساسیت هر کدام از این محصولات در برابر میکروب‌ها، نور، اکسیژن، بو و طعم متفاوت است. بنابراین در انتخاب نوع محصولی که قرار است در پاکت‌های تتراپک بسته‌بندی شود باید دقت شود، زیرا شیر به نور و میکروب‌ها حساسیت بیشتری دارد و اگر در معرض نور و میکروب‌ها قرار گیرد، به سرعت فاسد می‌شود. به همین ترتیب آبمیوه‌ها نسبت به اکسیژن و هوا حساس هستند. بنابراین در طراحی و تولید تتراپک، تعداد لایه‌ها و ضخامت آن با توجه به نوع محصولات تنظیم و طراحی می‌شوند. همچنین در پاکت‌های تتراپک هر لایه وظیفه و کارکرد به خصوص خود را در برابر عوامل محیطی نظیر نور، اکسیژن، میکروبها، بو و طعم به عهده دارند.

خواص لایه‌ها

پلی اتیلن مانع از نفوذ رطوبت به داخل بسته می‌شود. مقوا استحکام لازم را به بسته می‌بخشد و آلومینیوم محتویات را در برابر نور، بوی خارجی و اکسیژن محافظت می‌کند. (محافظت در برابر نور برای شیر و محصولات غذایی بسیار حائز اهمیت است. محافظت در برابر اکسیژن نیز برای آبمیوه‌ها بسیار مهم است چرا که اکسیژن به سرعت موجب اکسید شدن و فاسد شدن آبمیوه می‌شود.)
این سه در یک مرحله به صورت پیوسته و تلفیقی از اکستروژن کوتینگ و لمینیت، با هم یکی شده، ورق چند لایه تتراپک را می‌سازند. مقوای پوشش داده شده یا تتراپک می‌بایست دارای قابلیت‌های ذیل باشد:
– نگهداری مواد غذایی بدون اثرگذاری شیمیایی بر آنها
– گذردهی کنترل شده گازها
– شکل‌پذیری متناسب با طرح بسته
– چاپ‌پذیری لایه بیرونی
– ایجاد خواص مکانیکی و فیزیکی مناسب
– بازگشت‌پذیری به طبیعت یا استفاده مجدد

طرح تولید ورق و پاکت های تتراپک

بازار مصرف در ایران

تتراپک در صنایع لبنی، آبمیوه و انواع پوره، سوپ‌های آماده، دسر، بستنی، پنیر و دیگر صنایع کاربرد دارد. در سال ۲۰۱۲ بیش از ۱۴۰ میلیارد محصول در بسته‌بندی‌های تتراپک در نقاط مختلف جهان به فروش رفت. یعنی ۴۴۳۹ بسته در ثانیه.
از عمده مصرف‌کنندگان محصولات تتراپک در ایران می‌توان این شرکت‌ها را نام برد:
صنایع شیر ایران، لبنیات و بستنی میهن، فراورده‌های لبنی و پروتئینی سحر، فراورده‌های لبنی کاله، لبنیات پاک، تکدانه، آروم نارین، عالیفرد، صنایع لبنی اراک، آفتاب ارومیه و مطهر گیلان.
مصرف تتراپک در خاورمیانه و ایران رو به افزایش است. قابل ذکر است که اینگونه مقواها به صورت رول وارد می‌شود، ولی در آمار گمرگ، در ردیف پاکت و قوطی قرار می‌گیرد و سود و حقوق گمرکی آنها با تعرفه پاکت محاسبه می‌شود.

چالش‌های تولید تتراپک در ایران

هرچند که مصرف تتراپک در ایران رو به فزونی است، ولی تاکنون اقدام جدی برای سرمایه‌گذاری در این زمینه صورت نگرفته است. شاید یکی از دلایل عمده آن، میزان سرمایه‌گذاری بالایی باشد که برای تولید این محصول مورد نیاز است. ارزش ماشین‌آلات و مواد اولیه برای راه‌اندازی خط تولید حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون یورو برآورد می‌شود. علاوه بر آن، حدود ۵ میلیارد تومان برای ساختمان و تاسیسات مورد نیاز است.
شرکتی که برای تولید ورق تتراپک اقدام می‌کند، باید امکانات وسیعی جهت خدمات فنی به مشتریان برقرار سازد که نیازمند کادر فنی متخصص برای رفع اشکالات دستگاه‌های بسته‌بندی است، هر چند که شرکت‌های بزرگی همچون لبنیات پاک یا صنایع شیر ایران، خود امکانات فنی برای تعمیر دستگاه‌های خود را دارند، ولی به عنوان یکی از خدمات جانبی شرکتی که مقوای تتراپک را به مشتریان تحویل می‌دهد، خدمات فنی نیز باید در نظر گرفته شود.
یکی دیگر از مشکلاتی که تولید‌کننده مقوای تتراپک در بدو شروع به کار با آن روبرو خواهد بود، خواب تولید است. به این صورت که پس از تولید اولین محصول و دریافت تایید استاندارد، می‌بایست محصول خود را به مصرف‌کنندگان تحویل دهد تا برای مصرف استفاده شود. چون یکی از شرایط تایید تتراپک، قدرت نگهداری مواد فاسد شدنی به مدت شش ماه است؛ بنابراین مصرف‌کنندگان پس از پرکردن مواد درون بسته‌بندی، باید آن را به مدت شش ماه در شرایط آب و هوایی متفاوت نگهداری کنند تا پس از پایان شش ماه و آزمایش‌های لازم، از کیفیت نگهداری بسته‌بندی جدید اطمینان حاصل شود. بنابراین تولیدکننده تتراپک شش ماه پس از اولین تولید خود، قادر خواهد بود محصول خود را به بازار عرضه کند، البته در صورتی که جواب آزمایش‌ها مثبت باشد.
هرچند که سرمایه‌گذاری‌هایی در خصوص تولید تتراپک در استان‌های کشور انجام شده، ولی به علت پیچیدگی فرایند تولید این محصول در مقایسه با بسته‌های دیگری که در این صنعت متداول است، تاکنون هیچ یک از سرمایه‌گذاری‌ها به صورت موثر جوابگوی نیاز بازار نبوده است. علت در چند مورد قابل توجه و بررسی است:
اول این که هیچ یک از سرمایه‌گذاران برای تولید محصول به انتقال فن‌آوری فکر نکرده‌اند و بعضی سرمایه‌گذاران فکر می‌کنند که تنها با خرید دستگاه قادر به تولید محصول خواهند بود. در صورتی که تولید این محصول خاص، به علت پیچیدگی فرایند تولید، نیاز به به‌کار‌گیری افراد حرفه‌ای و با تجربه طولانی در تولید این محصول دارد. متاسفانه در کشور ما چنین افرادی به راحتی پیدا نمی‌شوند، لذا می‌بایست از افراد کار آزموده خارجی استفاده کرد که توانایی انتقال فن‌آوری را به مهندسان ایرانی داشته باشند.
دوم این که متاسفانه افراد جهت پایین آوردن مبلغ سرمایه‌گذاری اولیه با خرید دستگاه‌هایی باکیفیت پایین اقدام کرده‌اند که محصول را با ضایعات بالا تولید می‌کند، که مقرون به صرفه نیست.

تهیه طرح توجیهی بر اساس آخرین دستورالعملهای سازمانی و بانکی. 🙂

در صورتیکه نیاز به طرح توجیهی در حوزه صنایع سلولزی دارید کارشناسان ما طرح مدنظرتان را بر اساس آخرین ضوابط و بر اساس داده های روز و مشخصات و مختصات مدنظرتان، تهیه مینمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک نمائید.

سوم این که تولید‌کنندگان می‌بایست این نکته را در نظر داشته باشند که تولید این محصول با روش آزمون و خطا میسر نیست، چون هزینه هنگفتی را باید متحمل شوند، زیرا که عملیات لایه چسبانی این محصول با دستگاه کوتینگ اکستروژن انجام می‌شود. دستگاه کوتینگ اکستروژن باید به طور مداوم در حال تولید باشد و امکان خاموش کردن مقطعی آن وجود ندارد، زیرا که پلی اتیلن مذاب به صورت مدام تا زمانی که دستگاه روشن باشد، از دهانه‌های تی دای، خارج می‌شود و در صورتی که مقوایی از زیر تی دای برای لایه چسبانی رد نشود، ضایعات زیادی تولید می‌شود.
جا دارد سرمایه‌گذاران با علم و آگاهی از ویژگی‌های تولید، قدم در این راه بگذارند.​

۴.۵/۵ - (۴ امتیاز)