طرح تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

هنگامی که غذای داغ در ظروف پلاستیکی شفاف، رنگی و حتی فومی ریخته می شود،بسیاری از گونه های سمی پلاستیکی به داخل مواد غذایی رخنه می کند و مواد سمی وارد غذا می شود. برخلاف تصور عموم ظروف یک بار مصرف اسفنجی (فومی) مواد اسیدی را بیشتر به داخل خود می کشد و این ظروف بعد از ریختن مواد غذایی داغ، اسیدی و چرب به تدریج طی زمان دچار کاهش وزن می شوند و در واقع مواد سمی به غذا وارد و سپس در بافت چربی بدن ذخیره می شود و کم کم به یک ماده سرطان زا تبدیل خواهد شد. مواد سمی تجمع یافته در بافت چربی بدن بتدریج موجب خستگی، عصبیت، بی خوابی، کم شدن پلاکت ها و گلوبین، غیرعادی شدن کروموزوم ها و شیوع انواع سرطان ها خواهد شد. بتازگی اتفاق دیگری که در تولید ظروف یک بار مصرف افتاده، رنگی کردن این ظروف است که علاوه بر انتقال مواد تشکیل دهنده پلاستیک، سایر مواد افزودنی شیمیایی را هم به داخل غذا وارد می کند و اثرات سوء بیشتری بر سلامت مردم دارد.

اکنون در بیشتر کشور‌ها از ظروف پلی‌استایرنی به‌صورت محدود استفاده می‌شود و ظروف یک‌بار مصرف بیوپلیمری، کاغذی و در نهایت پلی‌پروپیلنی جایگزین این ظروف شده‌اند.

پروپیلن مونومر تشکیل دهنده پلی‌پروپیلن ترکیبی خطی است که درصورتی که در اثر شرایط خاصی از این پلیمر آزاد شود در مقایسه با استارن تاثیرات منفی کمتری روی سلامت مصرف‌کنندگان به جا می‌گذارد.

تاریخچه

کار روی پلیمرهای گیاهی از سال ۱۹۷۰ و در زمان بحران نفت آغاز شد. در آن زمان کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا، به فکر تولید موادی جهت صنایع بسته بندی افتادند که وابسته به مواد نفتی و فسیلی نباشند بنابراین پلیمرهای گیاهی با ترکیباتی چون سیب زمینی، ذرت و گندم را مورد آزمایش قرار دادند. این پلیمرهای هیدروکربنی دارای خواص ضعیف پلیمری هستند که با تغییر و اصلاح آنها می‌توان به شرایط پلیمرهای نفتی رسید.ظروف یک بار مصرف بیوپلیمری با پایه گیاهی، قدمت زیادی ندارند اما اکنون استفاده از آنها در سطح آمریکا و اروپا و حتی آسیا به سرعت در حال گسترش است.

تعریف : واژه زیست تخریب‌پذیر به معنی موادی است که به سادگی توسط فعالیت موجودات زنده به زیر واحدهای سازنده خود تجزیه شده و بنابراین در محیط باقی نمی‌مانند. استانداردهای متعددی برای تعیین زیست تخریب‌پذیری یک محصول وجود دارد که عمدتاً به تجزیه ۶۰ تا ۹۰ درصد از محصول در مدت دو تا شش ماه محدود می‌گردد.

تولید پلاستیک‌ها با استفاده از منابع ‌طبیعی مختلف، باعث سهولت تجزیه آنها توسط تجزیه کنندگان طبیعی می‌گردد. برای این منظور و با هدف داشتن صنعتی در خدمت توسعه پایدار و حفظ زیست بوم‌های طبیعی، تولید نسل جدیدی از مواد ‌اولیه مورد نیاز صنعت بر اساس فرآیندهای طبیعی در دستورکار بسیاری از کشورهای پیشرفته قرار گرفته است.

در این بین ، تولید پلیمرهای زیستی جایگاه خاصی دارند . تولید اینگونه پلیمرها توسط طیف وسیعی از موجودات زنده مثل گیاهان ، جانوران و باکتری ها صورت می گیرد . چون این مواد اساس طبیعی دارند، بنابراین توسط سایر موجودات نیز مورد مصرف قرار می گیرند .

ویژگی بارز پلیمر گیاهی

در محیط های مختلف در مدت زمان فوق العاده کوتاهی تجزیه می شود . به همین سبب دولت در بخشنامه ای به تازگی دستگاه های دولتی را ملزم به استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی پوسیدنی نموده و این موضوع بازار مصرف گسترده ای را برای تولید کنندگان این محصول بوجود آورده، به نوعی که در حال حاضر بازار مصرف این نوع محصول با نوعی کمبود عرضه مواجه است.

پلیمرهای گیاهی هیدروکربنی دارای خواص ضعیف پلیمری هستندکه با تغییر و اصالح آنها میتوان به ویژگی های پلیمرهای نفتی رسید. تنها برای استفاده از این پلیمرها در صنعت بسته بندی که نیاز به مواد مقاوم به محیط های آبی دارد باید ماهیت این ترکیبات از آب دوست (هیدروفیل)( به آب گریز )(هیدرو ذوب) تغییر یابد.
مواد تشکیل دهنده این پلیمرها در نقاط مختلف دنیا بر اساس فراوانی مواد گیاهی فرق می کند. بطور مثال در اروپا بیشتر از نشاسته سیب زمینی استفاده میکنند و در ایاالت متحده و کشورهای قاره آمریکا از نشاسته ذرت و در استرالیا نیز از نشاسته گندم استفاده میکنند.
نشاسته سیب زمینی از لحاظ خواص پلیمری دارای بیشترین خاصیت است. بعد از آن نشاسته ذرت و ضعیف ترین آن نشاسته گندم است.

موارد کاربرد پلیمرهای گیاهی

گرانول گیاهی : گرانول گیاهی از نشاسته ذرت ،گندم و سیب زمینی قابل تولید است . در این تکنولوژی ، توانایی استفاده از انواع نشاسته های ذرت ، گندم و یا سیب زمینی که از منابع داخلی قابل تأمین است، در یک میکسر حرارتی تولید گرانول می گردد .
باافزودن مواد رنگی مجاز می توان انواع مستربچ های رنگی گرانول گیاهی تولید کرد. با انجام تغییراتی در خط تولید گرانول نیز می توان انواع گریدهای مختلف گرانولهای گیاهی نظیر گرید تزریق و وکیوم فرمینگ ، گرید بطری و گرید فیلم و غیره تولید کرد .

در ذیل دلایل اصلی تمایل دنیا به استفاده از این مواد ارایه می گردد

۱- قیمت تمام شده ارزان و ارزش افزوده بالای تولید این محصول

۲- منابع فراوان تامین مواد طبیعی مانند نشاسته ذرت و گندم

۳- تجزیه پذیری ۹۰ درصد آن در حدود سه ماه ( با توجه به طراحی پروسه می تواند از ۱۰۰ روز تا یک سال متغیر باشد )

۴- حدود ۶۵-۸۵ درصد مواد تشکیل دهنده آن ، نشاسته می باشد که یک نوع ماده غذایی بوده و به سرعت تجزیه می گردد .

۵- استفاده از آن هیچ زیانی برای سلامتی انسان ندارد .

۶- با توجه به طراحی پروسه آن می تواند دمای ۱۱۰ تا ۲۲۰ درجه سانتی گراد را تحمل نموده بدون اینکه تغییر شکلی در آن حاصل گردد .

۷- می توان ظرف محتوی غذا را در مایکروفر قرارداد و غذا را گرم کرد.( در حالت طراحی خاص)
۸- از نظر خواص مکانیکی مناسب می باشند .

۹ – کارخانجات تولیدی این مواد ، هیچ نوع آلودگی را برای محیط زیست ایجاد نمی کنند .

انواع مختلف مواد اولیه نشاسته ای

البته تولید ظروف یک بار مصرف گیاهی فقط بخشی از استفاده از مواد اولیه تولیدی از نشاسته می باشد .

مواد اولیه تهیه شده از نشاسته می تواند به شکل های ذیل تولید گردد :

۱- ورق با ضخامت ۲/۰ تا ۳ میلی متر با عرض های مختلف

۲- گرانول

۳- فیلم یا لایه های نازک که برای تولید کیسه فریزر ، سلیفون پلاستیک خرید و .. استفاده می گردد .

کاربرد های مختلف مواد اولیه نشاسته ای

از مواد اولیه نشاسته ای برای تولید محصولات مختلف استفاده می گردد :

۱- تولید ظروف یک بار مصرف مانند لیوان ، پیش دستی ، بسته نگهداری غذا و ..

۲- استفاده در صنایع پزشکی مانند تولید سرنگ ، نخ بخیه و…

۳- استفاده در صنایع بسته بندی آبمیوه و آب معدنی : برای تولید انواع بطری ها

۴- استفاده برای تولید انواع کیسه فریزر ، کیسه های زباله ، کیسه های خرید ، کاور های لباس

۵- تولید انواع مواد ی که به روش تزریق پلاستیک قابل تولید می باشد مانند : شانه ، مسواک ، دیواره خودکار و ….

برای بهره برداری از پلیمرهای گیاهی در صنعت دو موضوع باید مورد توجه قرارگیرد

الف : دید محیط زیستی : این مواد باید سریعاً در محیط مورد تجزیه قرار گیرند ،بافت خاک را برهم نزنند و براحتی با برنامه های مدیریت زباله و بازیافت مواد از محیط خارج شوند .

ب : دید صنعتی : این مواد باید خصوصیات مورد انتظار صنعت را از جمله دوام و کارایی را داشته باشند و از همه مهمتر ، پس از برابری یا بهبود کیفیت نسبت به مواد معمول ، قیمت تمام شده مناسبی داشته باشند . بنابراین تولید پلیمرهای تجدید شونده با بهره برداری از کشاورزی ، یکی از روش های تولید صنعتی پایدار برای منظور دو روش اصلی می باشد.

کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
کد آیسیک ظروف یکبار مصرف پلیمری زیست تخریب پذیر گیاهی : ۴۸۲۳۷۰۰۰

کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
کد تعرفه گمرکی ظروف یکبار مصرف پلیمری زیست تخریب پذیر گیاهی : ۲۵۲۰۵۱۲۷۱۲

روش تولید و تکنولوژی موردنظر گیاهی

مواد اولیه و افزودنی ها
مخلوط کن مواد اولیه (گرانول ها)
اکستروژن( تهیه ورق با ضخامت های مختلف)
سینی و ظروف تخت _ برش _ جک و بسته بندی محصول
لیوان و ظروف گود _ جک وبسته بندی محصول
در این مرحله مخلوط تهیه شده از نشاسته ذرت و مواد افزودنی در میکسر حرارتی بصورت کامپاند یکنواخت و هموزن در می آید. به نشاسته ذرت اصلاح شده مواد افزودنی چون موم عسل ، اسیدهای چرب گیاهی و بیزوواکس و سلولز و… جهت ارتقاء خواص فیزیکی پلیمر ،چون براقیت ، نرمی و مقاومت حرارتی اضافه می گردد.
پس از مخلوط شدن کامل در میکسرهای حرارتی ویژه به صورت گرانول درآمده و به بخش اکستروژن منتقل می گردد.تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

فرآیند تولید ورق گیاهی زیست تخریب پذیر

در مرحله بعد ، مستربچ تهیه شده درمرحله قبل ، وارد یک اکسترودر خاص با طراحی ویژه مارپیچ و سلیندر مختص پلیمرهای گیاهی شده و پس از اکستروژن کامل از هد دستگاه (t-die) بصورت ورق خارج و وارد سیستم کلندر می گردد . در کلندرها ورق تعیین ضخامت شده و پس از پرس خوردن و کاهش دما بصورت رول جمع آوری می گردند.
رول ورق گیاهی با عرض مناسب بسته بندی و آماده ارسال به بخش ترموفرمینگ یا تولید انواع ظروف بسته بندی می گردد.

وضعیت واحد های فعال تولید تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واردات و صادرات ظروف یکبار مصرف گیاهی

نمودار واردات و صادرات ظروف یکبار مصرف گیاهی در کشور به تفکیک سال در شکل زیر آمده است.

سخن پایانی

ایران پس از ۴ سال مطالعه و تحقیق به فناوری ظروف یک بار مصرف با ریشه گیاهی دست یافته و علاوه بر فرمولاسیون ترکیبات و مواد لازم، ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده در این بخش را نیز طراحی کرده است به طور معمول در کشور های صاحب فن آوری تولید پلیمر های گیاهی از نشاسته ذرت، سیب زمینی و گندم برای این منظور استفاده می شود.

نشاسته به طور طبیعی یک پلیمر گیاهی ضعیف است که خاصیت هیدروفیلی دارد پس اولین مرحله تولید یک پلیمر قوی از بین بردن این خاصیت است. افزودن اسید های چرب گیاهی چون استئاریک اسید و اولئیک اسید باعث می شود تغییراتی در ترکیب اولیه به وجود آید و با تشکیل گروه استری با زنجیره طویل کربنی، خاصیت آب گریزی ایجاد شود.
در استفاده از این پلاستیک ها هیچ محدودیتی وجود ندارد و تمام انواع ظروفی که با پلاستیک های معمول ساخته می شود با پلیمر های گیاهی هم قابل تولید است ضمن این که پلیمر های گیاهی از انعطاف پذیری بیش تری برخوردارند و در مایکروفر قابل استفاده اند برخلاف پلی استایرن که استفاده از آن در دمای بالاتر از ۶۵ درجه مجاز نیست دمای ۹۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد را به راحتی تحمل میکنند.

خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

ظرفیت تولید سالیانه : ۱۰۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۲۳۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۳۵۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۲۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۴ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت :  ۴.۸ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۲ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۴۰ درصد

درخواست خدمات مشاوره سرمایه گذاری

برای تحقق یک ایده به کسب وکار موفق باید آن را از ابعاد گوناگون مانند بازار، توجیه اقتصادی، شرایط سرمایه گذاری، مدل سازی کسب وکار، زیرساخت های فنی و فرآیند های تولید مورد مطالعه قرار گیرد.
در صورت تمایل به دریافت خدمات (مطالعه فرصت سرمایه گذاری، تحقیقات بازار، طراحی مدل کسب و کار و سیستم سازی کسب و کار) می توانید پرسشنامه درخواست خدمات مشاوره را تکمیل نمایئد و یا با دفتر شرکت تماس حاصل فرمائید.

درخواست تهیه طرح توجیهی

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود. جداول و نمودارها تقریبی است.

امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با شرکت تماس حاصل فرمایید یا فرم اولیه سفارش طرح را تکمیل نمائید.

 

 


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۴.۳/۵ - (۱۴ امتیاز)