طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر

طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر

هدف از اجرای طرح احداث یک واحد صنعتی برای مونتاژ انواع خودروهای سبک( به صورت SKD )تحت لیسانس معتبر با ظرفیت ۵۰۰۰ دستگاه بر اساس یک نوبت کاری ۸ ساعته درروز و ۲۵۰ روز کاری در سال می باشد که قابل توسعه به ۱۰ هزار دستگاه در سال است. این طرح در زمینی به مساحت ۲۰ هزار متر مربع و زیربنایی بالغ بر۸۷۰۰ متر مربع احداث می گردد.(طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر)
صنعت خودروسازی ایران، پس از صنعت نفت بزرگ‌ترین صنعت در ایران است. ایران در سال ۲۰۱۷ با تولید حدود ۱.۴ میلیون خودری سواری با سهم ۱.۹% دوازدهمین تولیدکننده خودروهای سواری در جهان بوده است. در سال ۲۰۱۸ با ۴۰% کاهش و تولید حدود ۱ میلیون خودرو به رتبه شانزدهم سقوط کرده است.
بر خلاف سایر کشورها که در آن ها خودرو کالایی مصرفی شناخته میشود ، خودور در ایران کالایی سرمایه ای است. تحریم ها در سال های گذشته تاثیر زیادی بر اقتصاد ایران و مردم آن داشته است. از سال ۲۰۱۰ با استفاده از شرایط تحریم، شرکت‌های خودروسازی چینی عمدتا از طریق همکاری با خودروسازان داخلی (عمدتا خصوصی)، در بازار خودروهای ایرانی حضور گسترده ای داشته اند.
وسایل نقلیه طراحی شده توسط ۱۳ شرکت خودروسازی چینی در ایران از طریق همکاری با شرکت های داخلی ارائه می شود. خودروسازان چینی در ایران عبارتند از: Besturn، Brilliance، BYD، Changan، Chery، Dongfeng، Geely، Haima، Haval، JAC، Lifan، MG و Zotye.
این خودروسازان تا کنون ۳۰ مدل مختلف را در قیمت‌های مختلف وارد بازار ایران کرده اند. در حال حاضر بخش خصوصی خودرو تحت سلطه خودروسازان چینی است. علاوه بر این، تعداد زیادی واردات خودرو از چین انجام میشود. خودروسازان چینی توانسته اند سهم خود را از تولید ناخالص داخلی ایران به ۲۰ درصد افزایش دهند .
صنعت خودرو ایرانی همچنان به عنوان یکی از صنایع کلیدی ایران در سالهای آینده باقی خواهد ماند. ئعلاوه بر این، بسیاری معتقدند که پس از تحریم ها، سهم بازار چین کاهش می یابد و شرکت های اروپایی آن را به خطر می اندازند. به احتمال زیاد آلمان، ایتالیا، فرانسه و ژاپن برای همکاری های پس از تحریم با ایران توافقنامه های همکاری امضا خواهند کرد.
مشارکت با خودروسازان اصلی بین المللی، سرمایه گذاری بالا و انتقال تکنولوژی را به همراه خواهد داشت. جهت دست یابی به استراتژی های بلند مدت تولید خودرو و انتقال تکنولوژی ناگزیر به مشارکت با خودرو سازان چینی خواهیم بود. طرح تولید و مونتاژ خودروی سواری، کارخانه تولید خودرو سواری با مشارکت خودروسازان چینی می‌باشد.
در این پروژه قطعات به‌صورت CKD وارد کارخانه شده و در خط تولید مونتاژ می‌شود. خط تولید در نظر گرفته‌شده با ظرفیت تولید ۴۰ هزار دستگاه امکان مونتاژ خودروهای سواری به‌عنوان پر تقاضاترین محصول را دارا می‌باشد. این خط به‌گونه‌ای طرح‌ریزی و آماده خواهد شد که محصولی باقیمت متوسط که بخش رو به رشد بازار خودرو می‌باشد را به بازار عرضه نماید.
فرآیند ساخت خودرو همانند هر کالای صنعتی دیگری، رویه‌ای پیچیده و زمان‌بر است. تخمین زده می‌شود که تمام پروسه ساخت خودرو از ابتدای طراحی تا ورود نسخه تولید انبوه به بازار، زمانی معادل دو الی پنج سال را به خود اختصاص خواهد داد.
تولید خودرو، مراحلی طولانی دارد و اطلاعات زیادی در طی آن باید مورد بررسی قرار گیرد. برای مثال، طراحی خودرو از مدل مفهومی تا نسخه تولید انبوه، زمان زیادی را به خود اختصاص می‌دهد؛ در حالی‌که فعالیت‌های بازاریابی و فروش خودرو نیز باید به‌صورت هوشمندانه طراحی شوند.

تولید خودرو به شکل امروزی

فرآیند تولید و مونتاژ خودرو به شکل امروزی، میراث شخص هنری فورد است که در ابتدای قرن بیستم ساختار خط مونتاژ خودرو را طراحی کرد. این ایده که در صنعت و مدیریت به مکتب فوردیسم شهرت یافته است، زمان مونتاژ یک خودرو را به مقدار قابل توجهی کاهش داد؛ درحالی‌که خودروسازان را قادر کرد تا با سرعت بیشتری اقدام به مونتاژ خودرو کنند.
توسعه فورد مدل T به‌عنوان محصول انقلابی هنری فورد، پنج سال به طول انجامید. او در این پنج سال علاوه بر طراحی و تولید خودرو، خط مونتاژ تولید انبوه خودرو را نیز اختراع کرد. این ایده انقلابی، براساس تولید خودرو توسط اجزای کوچک خلق شده بود و از این رو، تعداد قطعات موردنیاز برای هر قسمت از خط تولید کاهش یافت و کارگران با تعداد کمتر، قادر به ساخت تعداد بیشتری اتومبیل بودند.
برای افزایش سرعت جابه‌جایی کارگران بین قسمت‌های مختلف، فورد در سال ۱۹۱۳ نوار نقاله‌ای را به خط مونتاژ اضافه کرد که جابه‌جایی کارگران با استفاده از آن صورت می‌گرفت. سیستم تولید انبوه فورد، برای پنج دهه به عامل برتری این شرکت در سطح جهان تبدیل شد، در حالی‌که سایر شرکت‌های خودروساز، این رویه را برای خود شخصی‌سازی کردند.

طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر

گام‌به‌گام با ساخت اتومبیل
مرحله اول: تهیه مواد خام

برای تبدیل خودرو یا هر محصول مهندسی دیگر از ایده به واقعیت، نیاز به مواد خامی است که بتوان اتومبیل را با آن‌ها ساخت. مواد مختلفی در مراحل ساخت خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرند که از جمله آن‌ها می‌توان به انواع فلز، پلاستیک و چوب اشاره کرد.
امروزه خودروسازان به دنبال استفاده از موادی بادوام و در عین حال سبک هستند تا علاوه بر ساخت خودرو با بهترین کیفیت، کارایی آن را نیز افزایش دهند. استانداردهای سخت‌گیرانه زیست محیطی نیز خودروسازان را به سمت استفاده از مواد اولیه سبز و سازگار با طبیعت سوق داده است.

مرحله دوم: طراحی

طراحی یک خودرو باید به گونه‌ای باشد که انتظارات عمومی را برآورده سازد. معمولا طراحی خودرو در چند مرحله صورت می‌گیرد و طراحان ظاهر خودرو را طی یک دوره و به صورت متوالی بهبود می‌بخشند تا توجه مشتریان را جلب کند.
خریداران بالقوه یک محصول، گروه اصلی مورد توجه در مرحله طراحی خودرو هستند چرا که آن‌ها باید اتومبیل خلق شده را بپسندند.
علاوه برآن باید فناوری‌های مدرن و تازه در طراحی خودرو لحاظ شوند، زیرا عدم استفاده از آن‌ها موجب خواهد شد تا محصول نهایی نسبت به تولیدات رقبا ضعیف باشد.
هنگامی که طراحی خودرو به اتمام می‌رسد، فاز مهندسی آغاز می‌شود.(طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر)
در ابتدا ماکت‌های دو بعدی و سه بعدی خودرو در ابعاد کوچکتر ساخته می‌شوند و از نظر اصول آیرودینامیک، ایمنی، مقاومت در برابر هوای سرد و گرم، مصرف سوخت و سیم‌کشی مورد بررسی و آزمایش قرار خواهند گرفت. هنگامی که خودرو در مرحله مهندسی نمره قبولی دریافت کرد، فرآیند تولید آن آغاز می‌شود.

مرحله سوم: تولید

در مرحله تولید خودرو، قطعات مختلف توسط دستگاه‌های فرز و برش و با استفاده از ورق‌های فلزی ساخته می‌شوند. این قطعات پس از ساخت توسط ربات‌های مکانیزه خط تولید، به یکدیگر متصل می‌شوند و ساختار اصلی خودرو را شکل می‌دهند.
تمامی قطعات گفته‌شده، روی قاب اصلی خودرو مونتاژ می‌شوند که در طول فرآیند مونتاژ، روی خط تولید حرکت می‌کند. در هر مرحله، تجهیزاتی به قاب اصلی خودرو اضافه می‌شوند تا زمانی که محصول نهایی به تولید برسد.
فرآیند اتصال قطعات به قاب خودرو، در برخی قسمت‌ها توسط کارگران صورت می‌گیرد و علاوه‌برآن، ممکن است کارگران یک قسمت در کنار ربات‌ها به مونتاژ خودرو مشغول باشند. با این حال، امروزه فرآیندهایی هم‌چون جوشکاری، لحیم‌کاری، پیچ‌کردن و چسب‌‌زدن به‌صورت اتوماتیک توسط ربات‌ها صورت می‌گیرد.
هنگامی که تمامی قطعات بدنه خودرو در کنار یکدیگر مونتاژ شوند، جزئیات آن به‌مرور بیشتر خواهد شد. قطعات خام فلزی، برای مدت زیادی نباید در معرض هوای آزاد قرار گیرند و به همین منظور، باید مراحل رنگ‌آمیزی آن‌ها آغاز شود. این مراحل، شامل تمیزکردن سطوح، لایه‌بندی با مواد شیمیایی برای محافظت در برابر خوردگی و پوسیدگی و سپس رنگ‌آمیزی است.
هنگامی که مراحل مونتاژ و رنگ‌آمیزی بدنه خودرو به اتمام می‌رسد، قطعات فنی خودرو روی قاب نصب می‌شوند. قطعاتی هم‌چون موتور، گیربکس، محورها و سیستم اگزوز در این مرحله به خودرو اضافه می‌شوند و سپس لاستیک‌ها روی چرخ‌ها نصب می‌شوند تا اتومبیل بتواند فعالیت کند.

طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر

مرحله چهارم: تست کیفی

اکنون اتومبیل آماده رانندگی و ورود به دنیای خارج از کارخانه است؛ بنابراین، باید پیش از عرضه، آزمون‌های کیفی روی آن اجرا شوند و از عملکرد خودرو اطمینان حاصل شود. هرگونه نقص در طراحی داخلی یا خارجی خودرو، در این مرحله بررسی خواهد شد؛ سپس اتاق ماشین تحت فشار سنگین آب قرار می‌گیرد تا مقاومت آن در برابر نشتی تایید شود.
حرکت خودرو در یک مسیر کوتاه و آزمودن قوای فنی آن، بخش دیگر تست کیفی اتومبیل است. موتور چند بار خاموش و روشن می‌شود، قسمت‌های‌ الکتریکی خودرو برای اطمینان از وضعیت مورد بررسی قرار می‌گیرند و تمامی قطعات محرک خودرو هم‌چون فرمان، محورها و چرخ‌ها بازبینی می‌شوند.
امروزه در بسیاری از کشورهای جهان، ارائه گواهی ایمنی در برابر تصادفات برای خودروها ضروری است؛ بنابراین، هنگامی که کنترل کیفی خودرو به اتمام می‌رسد، نمونه‌هایی از اتومبیل برای تست ایمنی به مراکز معتبر مربوطه ارسال می‌شوند. اگر خودرو در این آزمون نمره قبولی دریافت کند، مجوز ورود به بازار را خواهد داشت و شرکت سازنده می‌تواند عرضه انبوه خودرو را آغاز کند.

مرحله پنجم: عرضه خودرو

پس از انجام تحقیقات بازاریابی و تعریف قیمت برای خودرو، اتومبیل تولیدشده به معرض فروش گذاشته می‌شود. خودروهای ساخته‌شده، به نمایندگی‌های شرکت در سراسر کشور یا جهان ارسال می‌شوند و علاوه‌برآن، برخی نمایندگی‌های متفرقه یا گری‌مارکت نیز اتومبیل‌های تولیدشده را عرضه خواهند کرد. تا زمانی که تولید اتومبیل برای شرکت سازنده توجیه اقتصادی داشته باشد، فرآیند مونتاژ و عرضه آن به بازار ادامه خواهد داشت.

اتومبیل‌ها، کالای مهندسی جذاب و پیشرفته

اتومبیل‌ها، شاهکاری بزرگ در دنیای مهندسی محسوب می‌شوند که حمل‌ونقل انسانی را متحول کرده‌اند. امروزه مشاهده خودروها در سطح شهرها، امری عادی به نظر می‌رسد؛ اما اگر یک قرن به عقب بازگردیم، نقش بزرگ آن‌ها در تحول جوامع انسانی پررنگ‌ خواهد بود.
درک فرآیند ساخت یک خودرو از طراحی تا عرضه در نمایندگی‌ها، به ما کمک می‌کند تا شناخت بیشتری از پیچیدگی مراحل تولید اتومبیل‌ها به‌عنوان کالاهایی پیچیده و جذاب داشته باشیم. فرآیند ایده یا طراحی خودرو روی کاغذ تا ساخت نمونه اولیه برای ارسال به خط تولید و تهیه قالب‌ها و قطعات حدود دو سال با احتساب مطالعات بازاریابی زمان خواهد برد.
پس از این مرحله سفارش قطعات و تجهیزات مورد نیاز از سوی خودروساز به قطعه‌سازان داده می‌شود. یک خودرو به طور متوسط از ۶ تا ۱۴ هزار قطعه تشکیل شده است، این تعداد از قطعات در شش سیستم جمع آوری که مجموعه‌ها را تشکیل می‌دهند. وظیفه اصلی طراحی، ساخت و تامین این قطعات و مجموعه‌ها به عهده قطعه سازان است.
قطعه سازان را که در واقع زنجیره تامین خودروسازان را شکل داده، به سفارش آن‌ها محصولات را آماده و ارسال می‌کنند. با تامین قطعات، خودروسازان عهده دار مونتاژ و تولید محصول می‌شوند. در حقیقت در کارخانه‌های خودروسازی هیچ ارزش افزوده‌ای شکل نگرفته و فقط وظیفه مونتاژ و تطبیق قطعات و مجموعه‌ها را عهده دار هستند.(طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر)
بنابراین ضرورت دارد ابتدا هریک از این مجموعه‌ها به طور جداگانه تولید و مونتاژ شوند. سپس کلیه‌ این مجموعه‌ها در سالن‌های مونتاژ یک کارخانه خودروسازی روی یکدیگر نصب گردیده و خودرو نهایی تولید شود. در این گزارش سعی داریم به طور اختصار، جذاب‌ترین بخش یک خودرو که همان مرحله تولید در خودروسازی بوده را از نگاه بگذارنیم:

سالن پرسکاری

معمولا بدنه خودرو از تعدادی ورق فرم داده شده به همراه پروفیل‌های تقویتی تشکیل شده است. هر یک از این قطعات توسط قالب‌های سنبه ماتریس و با استفاده از دستگاه‌های پرس هیدرولیکی تولید شده است. بنابراین در هر کمپانی خودروسازی، یک سالن پرسکاری الزاما وجود دارد بدنه خودرو در آن تولید می‌شود. اگر سالن پرس وجود نداشته باشد بدنه خودرو باید توسط قطعه سازان تولید شود.

سالن بدنه سازی

در این مرحله بایستی قطعات تولیده شده در سالن پرسکاری، به یکدیگر متصل شوند و بدنه خودرو را شکل دهند. برای این منظور ابتدا ضرورت دارد که قطعات را در داخل فیکسچر قرار دهند تا موقعیت نسبی آنها تنظیم شده و سپس جوش شوند. بدین ترتیب قطعاتی همچون کف اتاق، سقف، در صندوق، در موتور، درها و ستونها را در این مرجله جوش می زنند و بدنه خودرو آماده می شود.

طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر
سالن نقاشی

پس از عملیات سنگ زنی و پرس کاری، بدنه فلزی خودرو آماده شستشو و چربی زدائی می‌شود. پس از عملیات شستشو ضرورت دارد که عملیات فسفاته کاری روی بدنه خودرو انجام شود تا بدنه خودرو در برابر زنگ زذگی و خوردگی مقاوم شود. سپس بدنه خشک شده و به مرحله رنگ آمیزی می رود که با توجه به تکنولوژی کمپانی به دو روش :
الف _ رنگ آمیزی به روش پاشش
ب _ رنگ آمیزی به روش غوطه وری

سالن تزئینات اتاق

پس از اتمام فرآیند رنگ آمیزی بدنه خودرو به سالن تزئینات منتقل می شود. در این سالن قطعاتی همچون مجموعه داشبورد، صندلی‌ها، پانل‌های نمدی و پلاستیکی داخل اتاق، آینه‌ها، شیشه‌ها و چراغ‌ها و… نصب می شود.

سالن مونتاژ موتور و گیربکس

مجموعه‌های همچون موتور و گیربکس دارای پیچیدگی‌های خاصی هستند. به همین دلیل معمولا این مجموعه در کارخانجات دیگر تولید می شود. ولی تجهیزات جانبی مانند توربوشارژرها و فیلترها و … در داخل کمپانی خودروسازی نصب می شود.

سالن مونتاژ پایانی

در ابتدای این سالن، از یک سو، مجموعه موتور و گیربکس به محورها متصل شده و زیربندی خودروسازی آماده می‌شود. از سوی دیگر بدنه تزئین شده به این سالن آورده می شود. سپس این دو مجموعه اصلی از طریق فنرها و کمک فنرها و سایر اتصالات به یکدیگر متصل می شوند.
در ایستگاه‌ها کاری بعد نیز نصب و مونتاژ اتصالات جلوبندی و سیستم فرمان و لوله کشی‌های مدار ترمز و سایر قطعات زیربندی خودرو انجام می‌شود. در نهایت نیز چرخها نصب شده و درون باک وسایر مخزنها، سوخت‌ها و انواع روغن‌ها ریخته می‌شود. در نهایت بعد از بازدیدهای لازم خودرو را روشن و کنترل نهایی روی آن انجام می‌شود.

رده بندی جهانی

بر اساس آخرین اطلاعات منتشرشده ایران با تولید ۹۲۵ هزار خودرو در سال ۲۰۲۱ در مکان ۱۶ تولید خودروهای سواری در جهان قرار گرفت. بنا بر آمار اعلام‌شده چین با تولید ۲۶ میلیون و ۲۷۵ هزار خودرو در جایگاه نخست تولید خودروهای سواری در جهان قرار دارد.
آمریکا با تولید ۱۵ میلیون و ۴۳ هزار دستگاه در مکان دوم قرار دارد و ژاپن با تولید چهار میلیون و ۳۸۹ دستگاه دارنده مکان سوم تولید خودروهای سواری در جهان است. در مکان چهارم تولید خودروی سواری هندوستان قرار دارد. این کشور در چند سال اخیر رشد تولید را تجربه کرده، به طوری که در سال ۲۰۲۱ سه میلیون و ۵۱۸ هزار خودرو تولید کرده است.
آلمان که زمانی تولیدکننده اصلی خودرو در جهان بوده، در سال ۲۰۲۱ با تولید تنها دو میلیون و ۸۸۱ هزار خودرو سواری پنجمین تولیدکننده در جهان اعلام شده است. فرانسه در مکان ششم، بریتانیا در مکان هفتم و برزیل در مکان هشتم در این رده بندی قرار دارند. این سه کشور در سال ۲۰۲۱ میلادی به ترتیب دو میلیون و ۸۸ هزار، دو میلیون و سه هزار و یک میلیون و ۹۷۵ هزار تیراژ تولید داشته‌اند.
کره جنوبی با تولید یک میلیون و ۶۹۴ هزار دستگاه در مکان نهم و کانادا با تولید یک میلیون و ۶۶۸ هزار دستگاه در مکان دهم قرار دارد. روسیه، ایتالیا، مکزیک، اسپانیا، استرالیا، ایران، اندونزی، ترکیه و تایلند به ترتیب در مکان‌های بعدی تولید خودرو در جهان قرار دارند.

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید انواع خودروهای سبک تحت لیسانس معتبر

ظرفیت : ۱۰۰۰۰ دستگاه
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۲۰۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۳۶۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۱۰ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۲۲.۸ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش خالص دارایی : ۸۷.۶ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۹ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۴۰ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۴.۳/۵ - (۱۴ امتیاز)