سوز

طرح تولید سود سوزآور جامد

سود سوزآور یا سدیم هیدروکسید به فرمول NaOH که معمولا با نام کاستیک سودا (Castic Soda) شناخته می شود ماده ای جامد و سفید رنگ با دمای ذوب ١٣٩٠ درجه سانتیگراد می باشد. هیدروکسید سدیم حتی در غلظت متوسط، موجب خورده شدن و آسیب دیدن بسیار زیاد پوست می شود. به همین دلیل NaOH به عنوان سود محرک یا سوزآور شناخته شده که معمولا به صورت خشک و جامد تهیه و تولید می شود. محصول مورد بررسی طرح حاضر سود سوزآور جامد با نام تجاری سود پرک می باشد.

معرفی کد آیسیک مرتبط با طرح تولید سود سوزآور جامد

طرح توجیهی تولید سود سوزآور جامد (هیدروکسید سدیم): ۲۴۱۱۱۴۱۲

موارد مصرف و کاربرد طرح تولید سود سوزآور جامد

در تقسیم بندی مواد شیمیایی صنعتی، سود سوزآور (سدیم هیدروکسید) جزئی از بازهای قوی بشمار می رود. عمده صنایع مصرف کننده سود سوزآور به ترتیب صنایع پودر شوینده، شیشه سازی و کاغذسازی می باشند. صنایع تولید سولفور سدیم، نظامی، نساجی، رنگرزی، داروسازی، عکاسی و خوراک دام از مصرف کنندگان دیگر این ماده معدنی بشمار می آیند که از درجه اهمیت پایین تری برخوردار می باشند. خلاصه ای از کاربرد سود سوزآور در برخی از صنایع مصرف کننده به صورت زیر می باشد: صنایع پودر شوینده، صنایع تولید خمیر کاغذ، صنایع آلومینیوم سازی، صنایع تصفیه نفت، صنایع نساجی، صنایع کاغذی، صنایع کشت و صنعت، صنایع آبکاری فلزات، صنایع تولید کاشی و سرامیک، سایر صنایع شیمی.

اهمیت طرح تولید سود سوزآور جامد

محصول مورد مطالعه این طرح دارای اهمیت استراتژیکی در کشور نمی باشد اما با توجه به مزیت های ایران در دسترسی به مواد اولیه لازمه تولید محصولات شیمیایی مانند سود پرک، ایران می تواند جایگاه مناسبی در سطح جهان کسب کند که این موضوع بر اهمیت سرمایه گذاری و بهره گیری از ظرفیت های بالقوه کشور جهت تولید در سطح جهانی و رقابت با کشورهای صاحب نام در تولید محصولات شیمیایی را می افزاید.

تجهیزات و ماشین آلات طرح تولید سود سوزآور جامد

مخازن نگهداری مواد اولیه
کوره
مشعل گازوئیل سوز
دستگاه پر کن
ماشین دوخت کیسه

طرح تولید سود سوزآور جامد

فرآیند تولید سود پرک

بیش از ۹۵ درصد ظرفیت تولید کلر و تقریباً ۱۰۰ درصد ظرفیت تولید کاستیک سود (سدیم هیدروکسید یا سود) بر اساس فرایند هیدرولیز آب نمک می‌باشد. در این فرآیند محلول سدیم کلرید (آب نمک) به‌صورت الکترولیزی به کلر عنصری و محلول سدیم هیدروکسید و هیدروژن عنصری، تجزیه می‌شود.

روش تولید سود مایع با استفاده از سدیم کلرید به‌عنوان ماده اولیه یک فرایند چند محصولی است، به صورتی که به ازای تولید هر ۱۰۰۰ کیلوگرم کلر، حدود۱۱۲۶ کیلوگرم سدیم هیدروکسید و ۲۸ کیلوگرم هیدروژن تولید می شود.
امروزه به طور کلی سه روش مرسوم جهت تولید سود سوز آور وجود دارد:

• روش ممبران (غشایی)
• روش دیافراگم
• روش مرکوری (جیوه ای)

با استفاده از روش مرکوری سود مایع عاری از کلر تولید می شود، اما استفاده از چندین تن جیوه در این فرایند منجر به بروز مشکلات زیست‌محیطی جدی می‌شود. در هر سال در یک چرخه تولید معمولی صدها کیلوگرم، جیوه از فرایند خارج شده و در محیط انباشته می‌شود. به‌علاوه گاز کلر و سود مایعی که از روش مرکوری تولید می‌شوند هم حاوی مقدار ناچیزی جیوه هستند و ممکن است موجب بروز مسمومیت های زیست محیطی گردند. در روش‌های ممبران و دیافراگم از جیوه استفاده نمی‌شود، اما سود سوزآور تولید حاوی مقداری کلر است که باید از آن حذف گردد..

تولید سود مایع به روش دیافراگم
با استفاده از روش سلول دیافراگمی، کلر، سود کاستیک و هیدروژن به صورت هم‌زمان تولید می‌شوند. آب نمک اشباع به بخش آند سلول جایی که گاز کلر آزاد می‌شود، وارد می‌گردد. نقش دیافراگم در این تکنولوژی جدا ساختن محلول آب نمک از سود مایع در قسمت کاتد که گاز هیدروژن در این قسمت آزاد می‌شود، می‌باشد.

تولید سود مایع به روش ممبران
تکنولوژی ممبران (غشایی) یک تکنولوژی جدید است. این روش از آن جهت با روش دیافراگم تفاوت دارد که اطراف هر یک از الکترودهای قرار گرفته در محلول، به جای دیافراگم توسط غشا احاطه شده است. غشا به طور دقیقی به صورت انتخابی عمل می‌کند و به یون‌های سدیم اجازه می‌دهد از بخش آند به سمت کاتد حرکت کنند. محلول آب نمک اشباع وارد بخش آند یعنی جایی که گاز کلر آزاد می‌شود، می‌گردد. از آنجایی که تنها یون‌های سدیم می‌توانند از میان غشا عبور کرده و به سمت کاتد حرکت کنند (آب نمک نمی‌تواند از غشا عبور کند)، سود به دست آمده به طور قابل توجهی دارای سدیم کلرید (نمک) کمتری می ‌باشد و در نتیجه دارای خلوص و کیفیت بالاتری نسبت به روش تولید دیافراگمی دارد. در نتیجه فرایند نمک زدایی لازم نمی‌باشد.

تولید سود مایع به روش سلول مرکوری
در فرایند سلول جیوه‌ای (مرکوری) که به اسم فرایند، کستنر- کلنر هم شناخته می‌شود، محلول اشباع آب نمک در بالای یک لایه نازک از جیوه قرار می‌گیرد. در این فرایند جیوه به عنوان کاتد ایفای نقش می‌کند. به‌طوری‌که سدیم شکل‌گرفته در محلول با جیوه برهم‌کنش و ترکیب مخلوطی (آمالگام) از سدیم و جیوه به دست می‌آید. آمالگام سدیم- جیوه به طور پیوسته از راکتور خارج شده و با آب واکنش داده می‌شود. این واکنش ترکیب مخلوطی را به سدیم هیدروکسید، هیدروژن و جیوه تجزیه می‌کند. جیوه به دست آمده به سلول مرکوری باز گردانیده می‌شود. کلر در قسمت آند تشکیل می‌شود و به شکل گاز از راکتور خارج می گردد. سلول‌های مرکوری به دلیل نگرانی‌های زیست محیطی و مسمومیت‌هایی که به خاطر جیوه در کشورهای مختلف به وجود آمده است، در حال از رده خارج شدن و منسوخ شدن هستند.
سود مایع در ایران با بهره‌گیری از نمک و الکترولیز طی فرآیندهای ذکرشده به دست می‌آید. کارخانه‌های تولید سود مایع پیوسته با بهره گیری از امکانات خود آب ژاول | هیپوکلریت سدیم | NaOCl | گاز کلر |Chlorine| اسید کلریدریک | Chloridric Acid | HCl| منو کلرید اسید استیک| Acid monochloroacetic | MCA |پرکلرین| Calcium Hypochlorite نیز تولید می‌نمایند. کیمیا پارس شایانکار نیز یکی از فروشندگان عمده کالاهای پتروشیمی‌ها و کارخانه‌های مرتبط در این زمینه است که علاوه بر فروش سود پرک و سود کاستیک مایع، اسیدکلریدریک، گاز کلر، آب ژاول و پرکلرین نیز پخش و عرضه می‌نماید.

تولید سود پرک

سود پرک یا سود کاستیک با استفاده از سود مایع تولیدی پتروشیمی‌ها طی فرایند غلیظ سازی و تبخیر تولید می‌گردد. برای تولید سود پرک از سود مایع استفاده می شود. فرایند تولید سود پرک به این صورت است که ابتدا سود مایع ۵۰% توسط تانکرهای مخصوص به کارخانه‌های تولید کننده سود پرک منتقل می‌شود پس از آن سود مایع طی فرآیند تولید در خطوط تغلیظ، ضمن تبخیر آب موجود در آن و طی مراحل و با دقت و نظارت دقیق به سود پرک جامد با خلوص %۹۹-۹۸% تبدیل می‌گردد.

قیمت خط تولید سود سوزآور جامد

قیمت کل تجهیزات مورد نیاز خط تولید بر پایه استعلام قیمت از شرکت‌های تأمین کننده خط تولید سود سوزآور جامد برابر با ۱۴۰۰۰ میلیون ریال برآورد شده است.

میزان سرمایه مورد نیاز واحد ساخت سود سوزآور جامد

بودجه: بین ۳ تا ۵ میلیارد تومان
مساحت زمین مورد نیاز: ۳۰۰۰ مترمربع
مساحت سالن تولید: ۸۴۰ مترمربع
میزان اشتغال طرح: ۱۸ نفر
طول دوره ساخت پروژه: ۱ سال
سرمایه ثابت: ۲۵۰۰۰ میلیون ریال

نکته مهم:
امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

۴.۷/۵ - (۳ امتیاز)