تولید پودر مس و روی

طرح تولید پودر مس و روی

مشخصات پودر مس

مس به شکل پودر یکی از انواع پر مصرف مس است که در صنایع مختلفی استفاده می شود. پودر مس جزو معدود فلزاتی است که در طبیعت به شکل فلز (فلز بومی) وجود دارد، مس عضو گروه ۱۱ جدول تناوبی می باشد. پودر مس در دانه بندی های مختلف از ۶۳- میکرون تا ۲۵۰ میکرون تولید می شود. پودر مس به دو صورت گرانوله و پرک تولید شده که بیشتر مصرف آن شکل پرک است. باید به این نکته توجه کرد پودر مس به صورت خالص در صنعت مصرف نمی شود و بیشترین مصرفش برای آلیاژ شدن با دیگر فلزات می باشد. اضافه کردن این پودر برای آلیاژ شدن به شکل مخلوط کردن یا نفوذ صورت می گیرد. برای ساخت قطعات تحت اصطکاک از آلیاژ پودر مس با قلع، روی، نیکل و دیگر فلزات استفاده می شود. از موارد استفاده از پودر مس می توان به عنوان یک عنصر آلیاژی در پودر آهن نام برد تا بتواند توسط خواص مکانیکی، استحکام بیشتری به ماده مورد نظر نسبت به آلیاژ مس و آهن ببخشند که بتواند در هنگام پخت دوام بیشتری داشته باشد.

خواص کاربردی پودر مس

خصوصیات پودرهای مس گرانول تولید شده با روش های که بیان شد در صنعت کاربرد بسیاری دارد و خلوص آن تحت تأثیر ماده اولیه و روش تهیه این پودر می باشد. پودر الکترولیتی از مس کاتدی با خلوص بالا تولید می شود دارای خلوص ۹۹٪ است. پودر تولید شده توسط فرآیند هیدرومتالورژی ، که در آن مس به طور ترجیحی از ماده اولیه حل می شود یک محصول با خلوص بالا و بیشتر از ۹۹ درصد است. هنگام تصفیه یا کاهش حالت جامد ، تصفیه انجام نمی شود و خلوص پودر به ماده اولیه مورد استفاده به عنوان خوراک بستگی دارد که برای تولید پودر با خلوص ۹۹٪ انتخاب می شود.

کاربردهای پودر مس

پودرهای مس کاربرد صنعتی گسترده ای دارند. این فلز به شکل پودر به دلیل خصوصیات الکتریکی و حرارتی عالی که دارد اغلب در صنایع الکتریکی و الکترونیکی استفاده می شود. تولید مواد روان کننده از این پودر احتمالاً متداول ترین کاربرد پودر مس است و حدود ۷۰٪ از کل تولید پودر مس به شکل دانه ای برای این منظور استفاده می شود. از پودرهای مس همچنین در موارد غیر سازه ای مانند لحیم کاری ، لحیم کاری سرد و آبکاری مکانیکی و همچنین برای ساخت مدال ، محصولات تزئینی فلزی و انواع وسایل مختلف شیمیایی و پزشکی استفاده می شود.
به عنوان مثال ، پودر مس اتمیزه شده برای کاربردهای متالوژی پودر( P / M ) بسیار مناسب است زیرا دارای سرعت جریان بالا و مقاومت خوبی است. این پودر می تواند در برنامه های الکترونیکی و الکتریکی که نیاز به هدایت بالا دارند استفاده شود به شرطی که پودر مس خلوص بالایی داشته باشد.
پودر مس الکترولیتی ، به دلیل خلوص بالا ، به ویژه برای اجزای P / M در صنایع الکترونیکی و الکتریکی که رسانایی های الکتریکی و حرارتی زیادی مورد نیاز است ، مناسب است. با این حال ، برای اکثر برنامه های P / M دیگر نیز مناسب است.

مشخصات پودر روی

پودر روی یک پودر فلزی خالص و خاکستری رنگ است. پودر روی هنگام تغلیظ بخار خالص روی به دست می آید. کیفیت پایدار، بهبود عملکرد و زمان واکنش سریع برخی از ویژگیهای پودر روی هستند. پودر روی یا گرد روی پودر خاکستری مایل به آبی، بدون بو و غیرقابل انحلال در آب است. پودر روی بسیار قابل اشتعال و احتراق خود به خود است؛ با این حال، پودر روی در شرایط عادی تا زمانی که درست استفاده و نگهداری شود بسیار پایدار است.
پودر روی برای اهداف مختلف در زمینه های متفاوت استفاده میشود. پودر روی گاهی به عنوان سوخت موشک در راکتهای مدل استفاده میشود. هنگامی که ترکیبی فشرده از ۷۰٪ روی و ۳۰٪ پودر گوگرد سوزانده شود، یک واکنش شیمیایی بنفش رنگ به وجود می آید که منجر به تولید سولفید روی و مقادیر زیادی گاز، گرما و نور میشود. روی بیش از آهن یا فولاد واکنش پذیر است؛ بنابراین، تقریبا تمام اکسایشها را جذب می کند.
دمای ذوب: ۴۱۹.۵۳ درجه سانتی‌گراد
دمای جوش: ۹۰۷ درجه سانتی‌گراد
چگالی: ۷.۱۴ گرم بر سانتی متر مکعب

کاربرد پودر روی

– این ماده شیمیایی کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد که در زیر برخی از آن‌ها را نام برده‌ایم:
– برای تولید بعضی از ترکیبات روی مثل کربنات روی
– در صنایع داروسازی برای ساخت مکمل دارویی روی
– گرد روی کمی خصوصیت انفجاری دارد، از این رو از آن می توان در تولید بعضی از مواد منفجره ارزان قیمت استفاده کرد.
– در ساخت باتری‌های قلیایی و الکتریکی
– برای گالوانیزه کردن فولاد
– جهت استخراج فلزات گرانبها یا ساخت لحیم نقره
– برای تولید رنگ های ارزان قیمت نیز از پودر روی استفاده می شود تا از خوردگی و زنگ زدگی سطح جلوگیری کند. از رنگهای ساخته شده با پودر روی را در سازه های بزرگ مانند سکوهای نفتی دریایی و به طور کلی تجهیزات و سازه های دریایی و همچنین پل
ها استفاده می شود.
– این ماده شیمیایی در آبکاری فلزات و آلیاژهای مختلفی نظیر برنج و نیکل به کار می رود.
– جهت تولید آلیاژهایی مثل برنج و زاماک
– برای ساخت برخی مواد شیمیایی مثل کربنات روی، گلوکونات روی، کلرید روی، پریتیون روی، متیل روی، دی اتیل روی و سولفید روی
– استفاده به عنوان پوشش ضد خوردگی
– استفاده به عنوان یک عامل کاهنده
– در صنعت آرایشی و بهداشتی جهت تولید دئودورانت ها و شامپوهای ضد شوره

روش تولید پودر روی

همانطور که اشاره شد این پودر در فرایند استخراج روی از سنگ معدن یا در پروسه ذوب شمش روی، با تغلیظ بخار خالص روی تولید می شود، اما روش های مختلفی برای تولید این محصول شیمیایی پرکاربرد وجود دارد. لازم به ذکر است که گرد روی در دو گرید صنعتی و شیمیایی و در بسته بندی های مختلف در بازار موجود است.

کد آیسیک مرتبط با صنعت طرح تولید پودر مس و روی

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک پودر مس و روی به شرح جدول ذیل می باشد

    نام محصولکدآیسیک
 پودر مس۲۷۲۰۵۱۲۳۰۹
پودر روی  ۲۷۲۰۵۱۲۳۲۰
کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت طرح تولید پودر مس و روی

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد تعرفه گمرکی پودر مس و روی به شرح جدول ذیل می باشد

    نام محصول  کدگمرکی
 پودر مس   ۷۴۰۶۲۰۰۰ ،  ۷۴۰۶۱۰۰۰
 پودر روی   ۷۹۰۳۹۰۰۰
روش های تولید پودر مس
اتمیزاسیون

در این روش مس ذوب می شود و فلز مایع از طریق روزنه ها عبور داده می شود و در آنجا با جریان سریع گاز یا مایع ، که معمولاً آب است، خنک می شود، بنابراین فلز مذاب را به ذرات کوچک خرد می کند که به سرعت جامد می شوند. اندازه و شکل ذرات به ویژه توسط محیط اتمی ، فشار و میزان جریان تحت تأثیر قرار می گیرند.
افزودنی های کوچک کنترل شده ای از عناصر اکسید کننده ، مانند فسفر ، بر اندازه و شکل ذرات نیز تأثیر می گذارند. پس از اتمیزاسیون و آنیله شدن در جو، احیا کننده ها جهت کاهش هرگونه اکسید سطحی ایجاد شده در طی اتمیزاسیون به ترکیب اضافه می شوند ، محصول بدست آمده برای دستیابی به توزیع اندازه ذرات مورد نیاز آسیاب ، طبقه بندی و مخلوط می شود.
خلوص محصول بدست آمده به ماده اولیه بستگی دارد ، زیرا تصفیه مذاب قبل از اتمیزه کردن به طور کلی انجام نمی شود. خلوص به طور کلی بیش از ۹۹ درصد است. این پودر می تواند به صورت کروی یا نامنظم ساخته شود. اندازه و شکل ذرات ، چگالی ظاهری ، جریان و مقاومت نه تنها تحت تأثیر متغیرهای اتمیزاسیون بلکه با کنترل اکسیداسیون در هنگام اتمیزاسیون تحت تاثیر قرار می گیرد.

الکترولیز

پودر مس الکترولیتی با رعایت اصول زیر که در آبکاری با شرایط تغییر یافته استفاده می شود برای ایجاد رسوب پودری سست مس بکار می رود. تشکیل رسوبات پودری که به طور توده به کاتد می چسبند با غلظت کم یون مس در الکترولیت ، غلظت اسید بالا و چگالی جریان بالا در کاتد ارتباط مستقیم دارد. افزودن کلوئیدها مانند گلوکز منجر به تشکیل رسوب مس یکنواخت می شود. ماده اولیه مس کاتد خالص است.
خصوصیات پودر به تعدادی از متغیرها از جمله غلظت اسید سولفوریک و سولفات مس ، نوع و مقدار ماده افزودنی ، درجه حرارت الکترولیت و چگالی جریان بستگی دارد. پس از رسوب ، پودر شسته می شود تا تمام آثار الکترولیت از بین برود ، در اتمسفر کاهش یافته ، با آسیاب های ضربه ای با سرعت زیاد برای تجزیه خوشه ها ، غربالگری ، طبقه بندی و با توزیع اندازه ذرات مورد نظر مخلوط می شوند.
پودر مس حاصل از الکترولیز ، یک پودر با خلوص بالا است و به طور متوسط حاوی بیش از ۹۹٪ مس است. شکل پودر مانند دندریتیک می باشد. طیف گسترده ای از پودرها با تراکم ظاهری متفاوت و مقاومت زیاد را می توان با این روش بدست آورد.

هیدرومتالورژی

از فرآیند هیدرومتالورژی می توان برای تولید پودر مس از مس سیمان ، کنسانتره یا ضایعات مس استفاده کرد. مس از این مواد با اسید سولفوریک یا محلول های آمونیاک شسته می شود و محلول باردار با فیلتراسیون از باقی مانده جدا می شود. با کاهش هیدروژن تحت فشار ، مس از محلول رسوب می کند.
پودر بدست آمده به صورت دوغاب به یک سانتریفیوژ پمپ می شود که در آن پودر از مایع جدا شده و شسته می شود. پودر مس مرطوب در جو کاهش می یابد ، آسیاب می شود و برای دستیابی به توزیع اندازه ذرات مورد نظر طبقه بندی و مخلوط می شود. خصوصیات فیزیکی پودر می تواند در محدوده قابل توجهی متفاوت باشد. دما و زمان کاهش و مقدار افزودن آکریسل تأثیر قابل توجهی بر خصوصیات پودر دارد.

روش تولید پودر روی

همانطور که اشاره شد این پودر در فرایند استخراج روی از سنگ معدن یا در پروسه ذوب شمش روی، با تغلیظ بخار خالص روی تولید می شود، اما روش های مختلفی برای تولید این محصول شیمیایی پرکاربرد وجود دارد. لازم به ذکر است که گرد روی در دو گرید صنعتی و شیمیایی و در بسته بندی های مختلف در بازار موجود است.

وضعیت واحد های فعال تولید طرح تولید پودر مس

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید پودر مس در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واحد های فعال تولید طرح تولید پودر مس

در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید پودر مس در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واحد های فعال تولید طرح تولید پودر روی

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید پودر روی در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واحد های فعال تولید طرح تولید پودر روی

در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید پودر روی در کشور به تفکیک استان آمده است .

 

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید پودر مس و روی

ظرفیت : ۷۵۰ تن
نرخ برابری دلار : ۳۲۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۲۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۸۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۶۶ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۱۰ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۳۲ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۳۱ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

[کل: ۰ میانگین: ۰]