طرح تولید کنجاله آفتابگردان

کنجاله آفتابگردان حاصل روغن گیری بذر، تخم با پوست و بدون پوست آفتابگردان است. این محصول با آسیاب کردن بقایای باقی مانده از استخراج روغن از دانه آفتابگردان به دست می آید. تخم های آفتابگردان بدون پوست حاوی ۳۶ درصد پروتئین خام می باشند در حالی که کنجاله آفتابگردانی که از تخم آفتابگردان با پوست بدست می آید، حاوی ۲۶-۲۸ درصد پروتئین خام خواهد بود. در این کنجاله علاوه بر پروتئین خام ، اسیدهای آمینه از جمله میتونین نیز وجود دارد که بر رشد و نمو حیوانات جوان تاثیرات بسیار چشمگیری دارند. کنجاله آفتابگردان حاوی نیاسین، ریبوفلاوین، کولین، بیوتین، اسید پانتوتنیک و پیریدوکسین است. همچنین می توان این کنجاله حاوی ویتامین E نیز می باشد. می توان گفت که این کنجاله محصول جدیدی است که به تازگی در عرصه تولید و مصرف خوراکی دام و طیور وارد شده و مورد استفاده قرار می گیرد. از همه مهمتر اینکه جایگزین مناسبی برای کنجاله های دیگر خواهد بود و مواد معدنی موجود در این کنجاله به نسبت کنجاله های دیگر کامل تر و مفید تر نیز می باشد. همچنین از نظر قیمتی نیز مقرون به صرفه تر است. دانه‌هاى آفتاب‌گردان پوست کنده پس از روغن‌کشى به‌دست مى‌آید. در کشور شوروى سابق و کشورهاى اروپاى شرقى به مقدار وسیع تولید و در جیره‌هاى غذائى دام و طیور و ماهى مورد استفاده قرار مى‌گیرد.(طرح تولید کنجاله آفتابگردان)
ترکیب شیمیائى کنجاله آفتاب‌گردان به قرار زیر مى‌باشد (بسته به‌نوع دانه و نحوه تهیه):
۱. رطوبت ۵/۷-۸/۱۳ درصد
۲. مواد پروتئینى ۳۰-۵۳ درصد
۳. چربى ۸/۰-۱۳ درصد
۴. سلولز ۷-۱۵ درصد
۵. خاکستر ۳/۴-۷/۷ درصد
۶. عصاره غیرازته ۲۰-۳۰ درصد
۷. فسفر ۰۴/۰ درصد
۸. کلسیم ۴۳/۰ درصد

انواع کنجاله آفتابگردان

برای اینکه حمل و نقل کنجاله ها آسان تر باشد معمولا آنها را به صورت پلت در می آورند. رنگ کنجاله آفتابگردان از خاکستری تا سیاه متغیر است و به میزان پرک شدن و روش های روغن گیری بستگی دارد. این کنجاله به دو صورت ، با پوست و بدون پوست در بازار در دسترس می باشد.

کنجاله با پوست

به کنجاله ای گفته می شود که در آن میزان فیبر به نسبت کنجاله های بدون پوست بالاتر است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

کنجاله بدون پوست

به کنجاله ای گفته می شود که تنها از مغز دانه آفتابگردان بوجود می آید و گاهی اوقات ممکن است ذرات خیلی کمی از پوست تخمه نیز در آن وجود داشته باشد. این کنجاله به دو صورت تولید می شوند و در بازار عرضه می گردد:

پودری یا پرک شده

کنجاله موجود در بازار داخلی به صورت پودری تولید می شود.

پلت

کنجاله موجود در بازارهای خارجی به صورت پلت تولید می شود. هدف اصلی از پلت کردن کنجاله ها، افزایش تراکم فله ای آنها می باشد و در نتیجه باعث کاهش هزینه نگهداری و حمل و نقل این نوع از کنجاله ها می شود. پلت شدن همچنین ثبات فیزیکی غذا را افزایش می دهد و زمان احتمالی ذخیره سازی قبل از مصرف آن را نیز افزایش می دهد.

ویژگی ها و مزایا کنجاله آفتابگردان

این کنجاله به عنوان تنها منبع غنی از پروتئین، فیبر، متیونین و ویتامین های مکمل در جیره حیوانات شیرده می تواند به تنهایی استفاده شود. در کنجاله آفتابگردان عوامل ضد تغذیه ای که در کنجاله تخم پنبه و سویا وجود دارد، دیده نمی شود و این یک مزیت اصلی برای این کنجاله می باشد. ترکیب شیمیایی میتونین موجود در این کنجاله یک مزیت دیگر برای این کنجاله می باشد و ارزش غذایی این محصول را بالا می برد و تاثیر بسزایی بر رشد گوساله های جوان دارد. پروتئین موجود در این کنجاله غنی از اسیدهای آمینه گوگرد بوده و نسبت به سایر وعده های روغنی تجزیه پذیرتر است که این عمل باعث می شود تجزیه میکروبی راحت تر صورت گیرد. این کنجاله برای گوساله های جوان و ماده های در حال رشد بسیار مفید است. اگر کنجاله آفتابگردان با کنجاله سویا ادغام شود و به دام ها، بویژه گاوهای شیرده داده شود، باعث افزایش شیر گاوها می شود.
این کنجاله یک منبع ارزشمند و غنی از کلسیم (۰/۴۳ درصد)، فسفر (۱ درصد) و ویتامین B می باشد. کنجاله آفتابگردان باعث بهبود کیفیت محصولات دامی می شود و همچنین باعث افزایش میزان چربی در شیر و میزان تولید شیر روزانه گاوها می شود. مزیت دیگر این کنجاله ها مقاومت در برابر مایکوتوکسین ها است.

روش ذخیره سازی کنجاله آفتابگردان

تمام خوراکی ها، علی الخصوص کنجاله های آفتابگردان را باید در مناطق تمیز به صورت خشک با تهویه مناسب و در سطل های بزرگ یا روی تخته سنگ های سیمانی (دور از حشرات موذی و تحت پوشش و محافظت از آب و هوا) نگهداری کرد. این کنجاله ها را می توان برای مدت زمان طولانی و در شرایط مناسب به خوبی نگهداری کرد.

کاربرد کنجاله آفتابگردان درخوراک دام و طیور

کنجاله آفتابگردان یکی از چهار کنجاله تولید شده از دانه های روغنی می باشد که در سراسر دنیا تولید و در خوراک دام و طیور استفاده می گردد. کنجاله آفتابگردان دارای قابلیت بالایی در جیره غذایی نشخوار کنندگان و غیر نشخوار کنندگان به عنوان تامین کننده پروتئین، می باشد. این محصول می تواند جایگزین کنجاله سویا در جیره های غذایی دام شود. همچنان، کنجاله های آفتابگردان با محتوی فیبر پایینتر و پروتئین بالاتر می توانند در جیره غذایی طیور استفاده گردند.
یکی از مزیت های کنجاله آفتابگردان، مقادیر بالای متیونین موجود در آن می باشد که در صورت مخلوط شدن با دیگر کنجاله ها می تواند در تولید خوراک دام و طیور با کیفیت بالاتر و مفیدتر موثر باشد.

کنجاله آفتابگردان در جیره گاوهای شیری

از جمله کاربرد اختصاصی کنجاله آفتابگردان می توان به استفاده آن در جیره گاوهای شیری اشاره نمود. نتیجه تحقیقات نشان داده است که استفاده کنجاله آفتاب در جیره غذایی گاوهای شیری به همراه کنجاله سویا منجر به افزایش تولید شیر و ایجاد منبع کامل تری از پروتئین قابل جذب در مقایسه با استفاده از کنجاله سویا به تنهایی در جیره غذایی ، شده است.
علاوه بر این، کنجاله آفتابگردان میتواند در جیره مرغ های تخم گذار و گوشتی استفاده گردد. بدیهی است اگر منبع لیزین کنجاله آفتابگردان در جیره غذایی مرغ های تخم گذار تامین گردد به راحتی می توان آن را جایگزین کنجاله سویا در جیره های غذایی نمود و با توجه به مقایسه قیمت این دو محصول در بازار، می تواند به عنوان گزینه جایگزین و مناسب در نظر گرفته شود.

کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید کنجاله آفتابگردان

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات، مدارک و اموال، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک کنجاله آفتابگردان به شرح جدول ذیل می باشد

شرح محصولکد آیسیک
کنجاله آفتابگردان۱۵۱۴۵۱۲۴۲۷

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید کنجاله آفتابگردان

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا.
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد. تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک، آمار، حمل و نقل، بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد تعرفه گمرکی کنجاله آفتابگردان به شرح جدول ذیل می باشد

شرح محصولکد تعرفه گمرکی
کنجاله آفتابگردان۲۳۰۶۳۰۰۰

 

جدول واحد های فعال تولید کنجاله آفتابگردان

در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید کنجاله آفتابگردان در کشور به تفکیک استان آمده است.

نام واحداستانشهرستانظرفیتواحد سنجش
مجتمع کشت و صنعت و روغن نباتی ماهیدشت کرمانشاهکرمانشاهکرمانشاه۱۸۰۰۰تن
نوین گستر مشکاتتهرانتهران۷۵۶تن
روغن طلایی نیشابورخراسان رضویزبرخان۴۶۰۰۰تن
فرآوری سبوس کندوجگیلانصومعه سرا۱۵۰۰تن
روغنکشی نوید خلیج فارسخوزستانبندر ماهشهر۵۳۰۰۰تن
توسعه کشت و صنعت ره آورانکهگیلویه و بویر احمدگچساران۹۸۰۰تن
سهامی تولیدی وصنعتی فضل نیشابورخراسان رضویزبرخان۴۲۰۰تن
کارخانجات پنبه ودانه های روغنی خراسانخراسان رضوینیشابور۶۰۸۰تن
صنعتی بهپاکمازندرانبهشهر۱۴۵۰۰تن
آلتن دانه صحراگلستانگنبد کاووس۱۰۴۰۰تن
کشت صنعت خزلهمداننهاوند۶۷۵۰تن
کشت و صنعت خاوردشتگلستانعلی آباد۱۰۰۰۰تن
طلای سفید گنبدگلستانگالیکش۵۰۰۰تن
کیهان تجارت دایاگلستانگمیشان۱۷۰۰۰تن
توسعه بحار تجارتمنطقه آزاد چابهارچابهار۶۲۲۰۰تن
جهان صنعت و تجارت مکران منطقه آزاد چابهارمنطقه آزاد چابهار۳۰تن
جمع ظرفیت اسمی (واحدتن)۲۶۵,۲۱۶تن



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۵/۵ - (۳ امتیاز)