خرما

طرح تولید کنسانتره خرما

هر محصول ویژگی‌ها و مشخصات خاصی دارد که پیش از هرگونه بررسی فنی، مالی و اقتصادی طرح، لازم است این خصوصیات به‌درستی شناخته شوند. شناخت صحیح مشخصات و انواع مختلف محصول، بدون تردید راهنمای مناسبی جهت تصمیم‌گیری‌های لازم در انتخاب روش و عملیات تولید و محاسبات بعدی موردنیاز خواهد بود. محصول تولیدی در این طرح کنسانتره خرما هست.

کنسانتره چیست؟

درواقع همان آبمیوه است که از میان تمام ترکیباتش آب (ترکیب H2O) تا حد ممکن از آن حذف‌شده است. این عمل باعث می‌شود که حجم مایع به‌دست‌آمده که همان کنسانتره است کمتر از آبمیوه باشد و همچنین به خاطر غلظت بیشتر کنسانتره در صورت انجماد کیفیت خود را از دست نخواهد داد، به‌طور طبیعی ماندگاری بیشتری دارد و طعم دل‌پذیرتری خواهد داشت که ممکن است دوست داشته باشید از کنسانتره میوه در شیرینی‌پزی و دستور پخت های مختلف استفاده کنید.

کنسانتره خرما

خرما ارگانیکترین میوه در دنیاست به عبارتی میوه آن به‌صورت صد درصد طبیعی بدست می‌آید یعنی در تمامی مراحل عمل آوری این میوه هیچ‌گونه کود شیمیایی و سموم استفاده نمی‌شود.
کنسانتره خرما ماده‌ای خمیر مانند است که از خرما به دست می‌آید و به‌صورت کم کردن آب آن غلظت رب مانندی به خود می‌گیرد که در صنایع و مواد غذای کاربرد فراوانی دارد. کنسانتره خرما، محصولی است کاملاً طبیعی و ارگانیک که حاصل استخراج عصاره خرما در فرآیندی نوین و پیشرفته است، محصولی برآمده از این فرآیند عمده خواص اصلی خرما را در خود حفظ میکند.
کنسانتره خرما یا شهد خرما، بسیار شفاف و دارای رنگ قرمز یاقوتی و با توجه به میزان رنگبری تا قهوه‌ای روشن و زرد کهربایی قابل دستیابی است.
کنسانتره خرما سرشار از انواع املاح موجود در خرما به ویژه پتاسیم، منیزیم، کلسیم است. به دلیل وجود میزان قابل توجهی پتاسیم، مصرف آن موجب ایجاد تعادل ما بین پتاسیم و سدیم در بدن گردیده و فشار خون را به‌طور مطلوبی کنترل می‌نماید.حاوی رنگ‌دانه‌های طبیعی از جمله پلی فنل ها است به همین دلیل یک آنتی اکسیدان و ضد سرطان قوی است.
کنسانتره خرما نیز مانند قند مایع خرما حاوی قندهای طبیعی میوه یعنی فروکتوز و گلوکز و فاقد ساکارز است. کاملاً طبیعی و ارگانیک و فاقد هرگونه مواد افزودنی، نگهدارنده و شیمیایی است. جاذب رطوبت است و به محصولات شیرینی، کیک و کلوچه لطافت و تازگی می‌بخشد. دارای حلالیت بسیار بالا در مایعات حتی در دماهای پایین است.
کنسانتره خرما نیز مانند قند مایع خرما با توجه به خواص و ویژگی‌های آن به دو صورت مصارف خانگی و عمومی و همچنین مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
کنسانتره خرما عبارت است از شربت بدست آمده از خرما که تمامی خواص خرما در آن موجود هست کنسانتره خرما در طی فرایند ویژه استخراج می‌شود. که با سایر روش‌های سنتی که بر پایه حرارت دادن می‌باشند متفاوت بوده و در مراحل شفاف‌سازی و فیلتراسیون نیز مواد غیر محلول، نیمه محلول بیشتری تصفیه می‌گردد و هیچ‌گونه ماده نگه‌دارنده و افزودنی مجاز و غیرمجاز به آن اضافه نمی‌گردد لذا کلیه مواد مفید، ویتامین‌ها، مواد معدنی، رنگ‌دانه‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های خرما در آن محفوظ هست.

موارد مصرف

این محصول در تولیدات شاخه‌های مهم صنایع غذائی ازجمله :
صنایع لبنی (تولید انواع شیر خرما –ماست طعم دار – خامه خرما –شیرکاکائو –شیر قهوه و …)
صنایع نوشیدنی (تولید انواع ماءالشعیر –نوشابه گازدار: زیرو و لایت –نوشابه‌های انرژی‌زا –انواع شربت‌ها و آب میوه‌ها و …)
صنایع آرد و نان شامل (شیرینی –شکلات –بیسکویت –نان صنعتی –کیک – کلوچه و… استفاده می‌شود.
نهایتاً این محصول در تمام صنایع غذائی که نیاز به شیرین‌کننده (شکر سفید و شیرین کننده‌های سنتتیک مثل آسپارتام و ساخارین) دارند به عنوان یک جایگزین طبیعی و مفید مورد استفاده قرار می‌گیرد. در تولید انواع آبمیوه‌ها استفاده از قند مایع خرما و کنسانتره خرما جهت حذف شکر و مزیت قدرت شیرین کنندگی بیشتر نسبت به شکر سبب تولید محصولی طبیعی و سالم می‌گردد و به خاطر استفاده ترکیبی این محصول با کنسانتره میوه جات، از لحاظ اقتصادی نیزمقرون به صرفه هست و موجب کاهش هزینه تولید محصولات نهایی می‌گردد.
محصولات جانبی که از قند مایع خرما و کنسانتره خرما تولید می‌شود: انواع مختلف شربت میوه جات بر پایه قند مایع خرما (۷۰ درصد مواد تشکیل دهنده قند مایع خرما و کنسانتره خرما هست و کلیه مزایای استفاده از قند مایع خرما در این محصولات محفوظ هست) و همچنین برای اولین بار تولید انواع کاپوچینوی مایع و آماده در طعم‌های مختلف از جمله کاپوچینوی کاکائویی –فندقی –کاراملی –قهوه مورد استفاده قرار گرفته است.

خرما
فواید کنسانتره خرما

برطرف کردن ضعف عمومی بدن
دارای قابل توجهی از ویتامین‌های آ، ب و ث
ترکیب آن با سرکه برای درمان یرقان مفید است
بهبود لک
محرک کبد است و به خون سازی کمک می‌کند
باعث بهبود نفخ می‌گردد.

انواع کنسانتره خرما

کنسانتره خرما رنگ بری نشده (سیاه رنگ)
کنسانتره خرما رنگ بری شده
کنسانتره خرما دوبار رنگ بری شده

شرایط واردات کنسانتره خرما

با مراجعه به کتاب مقررات بازرگانی خارجی کشور بر اساس قانون صادرات و واردات، محدودیتی برای واردات کنسانتره خرما وجود ندارد. این محصولات باید با استانداردهای ملی ایران منطبق باشد. همچنین ورود این محصول موکول به رعایت ماده ۱۶ قانون نظارت بر مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب ۱۳۴۶ هست. همچنین ورود محصولاتی که منع شرعی داشته باشد ممنوع است.
بررسی استانداردهای موجود در مورد کنسانتره خرما
بر اساس سامانه اطلاع رسانی سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استانداردهای زیر جهت تولید کنسانتره خرما استفاده می شود.

استانداردهای موجود کنسانتره خرما

بر اساس سامانه اطلاع رسانی سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استانداردهای زیر جهت تولید کنسانتره خرما استفاده می شود.

ردیفموضوعشماره استاندارد
۱ویژگی ها و روش های آزمون خرمای شاهانی۲۵۱۰
۲خرمای قصب -ویژگی ها و روش های آزمون۲۹۴۴
۳خرمای ربی -ویژگیها و روش های آزمون۵۳۱۴
۴خرمای کروت – ویژگی ها و روش های آزمون۵۸۵۸
۵خرمای خاصه -ویژگی ها و روشهای آزمون۲۷۱۰
۶خرمای پیارم -ویژگیها و روشهای آزمون۵۳۱۱
۷خرمای هلیله ای -ویژگیها و روشهای آزمون۵۳۱۲
۸خرمای کلوته -ویژگیها و روشهای آزمون۵۳۱۳
۹خرمای کبکاب-ویژگیها و روشهای آزمون۸۰۳

 

بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه تولید داخلی و جهانی کنسانتره خرما

قیمت انواع کنسانتره خرما نظیر سایر کالاها تحت تأثیر بازار عرضه و تقاضا تعیین می‌گردد. قیمت‌های مربوط به این محصولات با توجه به نوع محصولات، کیفیت محصولات و مشخصات آن دارای تنوع هست. پارامترهای مختلفی بر قیمت یک محصول تأثیر می‌گذارند که برخی از آنها در ذیل شرح داده شده است:
قیمت مواد اولیه مصرفی که یکی از مهمترین هزینه‌های متغیر تولید هست و نقش عمده‌ای را در تعیین قیمت تمام شده محصول دارد.
منطقه جغرافیایی احداث واحد به خصوص از لحاظ دسترسی به منابع تأمین مواد اولیه و کانون‌های مصرف محصول، هزینه‌های مربوطه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
نوع تکنولوژی مورد استفاده از طریق تأثیر بر سرمایه گذاری، کیفیت محصول تولید شده و میزان ضایعات و … بر قیمت فروش محصول مؤثر است.
هزینه‌های نیروی انسانی مورد نیاز تأثیر مستقیم بر هزینه‌های متغیر تولید و قیمت تمام شده محصول دارد.
ظرفیت تولید واحد بر روی قیمت فروش محصول مؤثر است به. این ترتیب که افزایش ظرفیت تولید از طریق سرشکن نمودن هزینه‌های سربار باعث کاهش قیمت تمام شده محصول می‌گردد.
با توجه به نکات مذکور، قیمت فروش محصول تولید شده علاوه بر اینکه باید هزینه‌های تولید را تأمین نماید، باید توانایی سهم گیری از بازار را داشته باشد. همچنین در صورتی که صادرات محصول تولیدی نیز مد نظر باشد، قیمت گذاری باید به نحوی باشد که رقابت با تولیدکنندگان خارجی امکان پذیر باشد.

شرکت های تولید کننده کنسانتره خرما در ایران
ردیفشرکترشته فعالیت
۱آب میوه زرنوشعمل آوری و حفاظت از فساد میوه و سبزیجات نباتات
۲سان سان شهدعمل آوری و حفاظت از فساد میوه و سبزیجات نباتات
۳کشت و صنعت شهد دانه خویعمل آوری و حفاظت از فساد میوه و سبزیجات نباتات
۴صنایع غذایی سیباسان سبز دشت سهامی خاصعمل آوری و حفاظت از فساد میوه و سبزیجات نباتات
۵صنایع غذایی مینو فارسعمل آوری و حفاظت از فساد میوه و سبزیجات نباتات
۶خوشه سرخ شرقعمل آوری و حفاظت از فساد میوه و سبزیجات نباتات

 

موارد مصرف و کاربردهای محصولات

کنسانتره خرما نیز مانند قند مایع خرما حاوی قندهای طبیعی میوه یعنی فروکتوز و گلوکز و فاقد ساکارز است. کاملاً طبیعی و ارگانیک و فاقد هرگونه مواد افزودنی، نگهدارنده و شیمیایی است و گلاسیمیک ایندکس (Glacemic Index) آن پایین هست. جاذب رطوبت است و به محصولات شیرینی، کیک و کلوچه لطافت و تازگی می‌بخشد. دارای حلالیت بسیار بالا در مایعات حتی در دماهای پایین است.
کنسانتره خرما نیز مانند قند مایع خرما با توجه به خواص و ویژگی‌های آن به دو صورت مصارف خانگی و عمومی و همچنین مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۱- مصارف خانگی و عمومی

باتوجه به ارزش غذایی و خواص دارویی کنسانتره خرما، این محصول در مصارف خانگی می‌تواند به تنهایی و یا به عنوان مکمل سالم غذایی به همراه انواع فرآورده‌های لبنی، دسرها، بستنی، ارده، در انواع شیرینی‌ها و یا مرتبه انواع سس‌ها و چاشنی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
تنظیم فشار خون، تأمین املاح مورد نیاز بدن مانند پتاسم، منیزیم، کلسیم و آهن، خواص ضد سرطانی قوی به دلیل وجود آنتی اکسیدان ها، تأمین انرژی مورد نیاز فکری و جسمی برای کودکان، ورزشکاران و افراد سالخورده از ویژگی‌های مهم این محصول است.

۲- مصارف صنعتی

با توجه به طبیعی بودن، دارا بودن خواص میوه‌ای و اندیس فرمالین بالا، حتی بیشتر از اندیس فرمالین کنسانتره سیب و انگور، کنسانتره خرما به ویژه نوع رنگبری شده آن یکی از بهترین جایگزین‌های کنسانتره سیب و انگور هست که با توجه به قیمت و زمان ماندگاری آن بدون نیاز به نگهداری در سردخانه و یا بسته بندی اسپتیک، استفاه از آن بسیار اقتصادی‌تر است.
به عنوان مکمل انواع فرآورده‌های لبنی و بستنی با طعم خرما
در تولید انواع نوشابه‌ها، آب میوه‌ها و شربت‌ها با طعم خرما

کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف کنسانتره خرما

از جمله موارد جایگزین کنسانتره خرما می‌توان به انواع کنسانتره میوه‌ها مانند سیب و انگور و سایر میوه‌ها، انواع شکر و شیرین کننده‌های مصنوعی اشاره نمود.
در مقایسه با سایر کنسانتره ها و مواد شیرین کننده مصنوعی، این محصول دارای ویژگی‌های با ارزش و قیمت مناسبی هست و به همین علت در آینده به عنوان مکمل برای مصارف صنعتی جایگزین مناسبی از نظر اقتصادی است.

اهمیت استراتژیکی کنسانتره خرما در دنیا

ایران بزرگ‌ترین تولید کننده خرما در جهان محسوب می‌شود بطوریکه علی الرغم این جایگاه در تولید در بازارهای خارجی در رتبه‌های خوبی قرار نگرفته است. از طرفی میزان ضایعات انواع محصولات خرما در ایران بیش از ۳۰ درصد بوده و عمدتاً از نوع درجه دوم، سوم و چهارم می‌باشند.
عمده تولید محصول خرما در استان‌های جنوبی انجام می‌شود و به دلیل کاربردهای زیاد آن در صنایع غذایی یک محصول استراتژیک کشاورزی محسوب می‌شود. با توجه به اینکه میزان ضایعات محصول خرما بالا هست بنابراین سرمایه گذاری در بخش صنایع تبدیلی موجب کاهش این ضایعات و بر طرف کردن نیاز بازار داخل و صادرات مازاد آنها و ارزآوری بسیار مناسبی برای کشور می‌گردد.
استان سیستان و بلوچستان که در این گزارش برای اجرای طرح تولید کنسانتره خرما مورد بررسی قرار می‌گیرد، با توجه به وسعت زیاد و با توجه به اینکه بیشترین سطح زیر کشت خرما از انواع مرغوب و دومین تولید کننده این محصول استراتژیک کشور هست می‌تواند با برنامه ریزی‌های مدون و حمایت دولت از تولیدکنندگان و صنایع فرآوری خرما از جمله صنعت تولید کنسانتره خرما در این استان گام‌های مهمی در توسعه صادرات غیر نفتی بردارد.
با توجه به سنتی بودن کشاورزی و پراکندگی باغات در سطح استان و بسته بندی نامناسب، ضایعات بسیاری در این محصول وجود دارد. از طرفی کمبود صنایع تبدیلی و بسته بندی و نبود انبار و سردخانه جهت نگهداری و نبود صنایع فرآوری مناسب، خرما با قیمت پایین و به‌صورت فله‌ای به کشورهای همسایه صادر می‌شود که موجب از دست دادن ارزش افزوده اصلی محصول می‌شود.
بنابراین با توجه به مسائل فوق توجه ویژه به صنایع تبدیلی و فرآوری در این حوزه دارای اهمیت بسیاری است و موجب ارزآوری مناسبی برای کشور می‌گردد. خرما یکی از پرکیفیت ترین میوه‌های گرمسیری است که در اقلیم خاصی از دنیا به عمل می‌آید. درخت خرما در شرایط خاص آب و هوا کاشته می‌شود و این نوع شرایط در محدوده کوچکی از جهان موجود هست.
خرما میوه‌ای بسیار مقوی سرشار از مواد پر ارزش و معدنی است. خرما می‌تواند با مهار رادیکالهای آزاد از تخریب مولکولی انسان و جهش رسانی ناشی از این رادیکال‌ها جلوگیری نموده که به همین دلیل ضد سرطان است.
عدم شیوع بیماری‌هایی مثل تصلب شرایین ‌، دیابت، سرطان و غیره در شبه جزیره عربستان ناشی از مصرف بالای خرما و فرآورده‌های حاصل از آن مانند قندخرما، شیره و کنسانتره خرما هست.
لازم به ذکر است که مجموعه این ارزش‌های غذایی در هیچ میوه‌ای به تنهایی موجود نمی‌باشد.

مزیت قند مایع خرما، کنسانتره خرما و شیره خرما نسبت به شکر

محصولات تولیدی شرکت به عنوان کالای جایگزین در صنایع غذایی به‌صورت عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرند قندهای موجود در کالای تولیدی بیشتر از نوع احیاءکننده آن یعنی فروکتوز و گلوکز است. این قندها در مقایسه با ساکارز (شکر معمولی) دارای مزایای نسبی بسیار خوبی می‌باشند که از جمله آن‌ها می‌توان به بهداشتی و طبیعی بودن آنها و همچنین قدرت شیرین کنندگی بیشتر اشاره کرد.
طبیعی بودن قندهای احیاءکننده به سبب جذب راحت آن توسط بدن و نبود عوارض جانبی مانند چاقی، فشارخون، مشکلات قندی و دیابتی که از خصوصیات لاینفک مصرف شکر معمولی (ساکارز) است هست. در هر صورت کالای تولیدی شرکت در آینده جایگزین شکر در بسیاری از محصولات همانند نوشابه‌ها، بیسکویت‌های کرم دار، انواع شیرینی‌ها و بستنی‌ها خواهد گردید.

کد آیسیک مرتبط با طرح تولید کنسانتره خرما

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت ها و زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک طرح تولید کنسانتره خرما به شرح جدول ذیل می باشد.

نام محصول
Product Name
کد آیسیک
کنسانتره خرماDate concentrate۱۵۱۳۵۱۲۴۶۷

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با طرح تولید کنسانتره خرما

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

نام محصول
Product Name
کد تعرفه گمرکی
کنسانتره خرماDate concentrate۲۰۰۷۱۰۱۰

 

وضعیت واحد های فعال طرح تولید کنسانتره خرما

در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای فعال طرح تولید کنسانتره خرما در کشور به تفکیک استان آمده است .

استانشهرستاننام محصولظرفیتواحد سنجش
آذربایجان غربیخویکنسانتره خرما۲۰۰۰تن
آذربایجان غربیارومیهکنسانتره خرما۱۰۰۰تن
آذربایجان غربیخویکنسانتره خرما۱۰۰۰تن
آذربایجان غربیارومیهکنسانتره خرما۱۵۰۰تن
آذربایجان غربیارومیهکنسانتره خرما۲۰۰تن
آذربایجان غربیارومیهکنسانتره خرما۲۰۰تن
چهارمحال و بختیاریبروجنکنسانتره خرما۵۰۰تن
چهارمحال و بختیاریبروجنکنسانتره خرما۲۰تن
فارسزرقانکنسانتره خرما۳۰۰۰تن
جمع ظرفیت اسمی (واحدتن)۹,۴۲۰تن

 

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید کنسانتره خرما

ظرفیت : ۱۰۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۲۵۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۱۲ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۷ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۱.۶ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۴۱ درصد


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۵/۵ - (۲ امتیاز)