طرح ریخته گری قطعات فولادی
- 16 آذر 1399
- ۰
- بازدیدها: 1,023
- دسته بندی:
طرح ریخته گری قطعات فولادی
بحث ریخته گری در فولاد ها آنقدر اهمیت دارد که در اکثر رشته های صنعتی عنوان می شود. قطعات فولاد که در ریخته گری استفاده می شوند می تواند بین چند گرم تا چند تن باشد همچنین دسته بندی این قطعات کار مشکلی است. دلیل مشکل بودن این کار استحکام و مفاومت بالا در فولاد ها می باشد. فولاد ها در برابر انواع ضربه ها و تنش ها مقاومت بالایی از خود نشان می دهند. اما در ارتباط با فولاد های آلیاژی می توان گفت که این دسته از فولاد ها دارای مشخصات مکانیکی خوب در دمای بالا ومقاومت خردگی ، مقاومت نسوزندگی و مقاومت سایشی خوب می باشند. همچنین کاربرد این فولاد ها در حال افزایش روز افزون می باشد.
تقسیم بندی فولادها بر اساس ترکیب شمیمیایی
فولاد ها را می توان بر اساس ترکیب شیمیایی آنها به دو دسته فولاد های کربنی و فولاد های آلیاژی تقسیم بندی کرد. فولاد های کربنی زیر گروه هایی مانند : فولاد های کم کربن (۰٫۰۹-۰٫۲)در صد کربن ،کربن متوسط (۰٫۲-۰٫۴۵) در صد کربن و پر کربن (۰٫۵) در صد کربن دارند. فولاد های آلیاژی نیز زیر گروه هایی مانند : فولاد های کم آلیاژ (حد اکثر۲٫۵% عناصر الیاژی)، آلیاژ متوسط (۲-۱۰% عناصر آلیاژی) و پر آلیاژ (بیشتر از ۱۰% عناصر الیاژی) دارند.
قابلیت ریخته گری فولاد
ریخته گری فولاد نسبت به ریخته گری آهن به مراتب سخت تر است. فولاد نسبت به آهن از نقطه ذوب بالاتر و نرخ انقباض بیشتری برخوردار است، از این رو طراحی قالب مناسب جهت ریخته گری فولاد مستلزم توجه و دقت بیشتری می باشد. در طراحی این قالب ها باید حجم تغذیه (Riser) بزرگتر در نظر گرفته شود تا بتواند با خنک شدن و کوچک شدن فولاد مواد لازم جهت این کاهش حجم را تامین کند. همچنین جهت طراحی این قالب ها باید به ضخامت حفره های قالب توجه شود زیرا مناطق نازک تر سریعتر از مناطق ضخیم تر سرد می شوند و این می تواند نقاط تنش داخلی ایجاد کند که منجر به شکستگی سازه شوند.
همچنین فولاد مذاب نسبت به آهن مذاب نیز از سیالیت کمتری برخوردار است و این خاصیت می تواند ریختن و پر کردن شکاف ها و حفره های پیچیده در یک قالب را دشوارتر کند. از طرفی فولاد مذاب نیز در مقایسه با آهن با سطوح داخلی قالب واکنش بیشتری نشان می دهد که می تواند به نتیجه غیرقابل پیش بینی منجر شود.
قابلیت ماشین کاری
قطعات ریخته گری شده معمولا برای دستیابی به دقت های موردنظر و تکمیل کاری سطح، به ماشینکاری نیاز دارند. فولاد کربنی ساده ترین نوع فولاد جهت ماشینکاریست. ماشینکاری فولاد با کربن بالا می تواند زمان بیشتری را صرف کند و سریعتر ابزار تراشکاری را فرسوده کند. بطورکلی می توان گفت آلیاژهای ریخته گری شده با هدف افزایش کارایی مکانیکی ، اغلب کار ماشینکاری را دشوار می کند.
قابلیت جذب و از بین بردن لرزش در مقایسه با آهن
ریخته گری اغلب روشی ارزشمند برای ایجاد قطعات پیچیده ای است که در تجهیزات و دستگاه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. فولاد ریخته گری شده به طور معمول از قابلیت جذب لرزش کمتری نسبت به آهن برخوردار است که می تواند منجر به لرزش و سر و صدای بیش از حد ادوات مختلف مانند پمپ یا توربین شود.
مقاومت در برابر ضربه و مقاومت در برابر سایش
بیشتر فولادها ترکیب خوبی از استحکام و انعطاف پذیری را ارائه می دهند ، که باعث می شود آنها بسیار مستحکم باشند. این به آنها امکان می دهد بدون ترک برداشتن ، مقاومت قابل توجهی در برابر استرس و کرنش را به نمایش بگذارند. فولاد همچنین می تواند تا حد قابل توجهی در برابر سایش مقاوم باشد. افزودنی های مختلف به آلیاژ می تواند آن را هم در برابر ضربه و هم در برابر سایش مقاوم تر سازد.
آلیاژهای فولاد قابل ریخته گری
فولادهای آلیاژی قابل ریخته گری به دو دسته تقسیم می شوند:فولادهای کم آلیاژ و فولادهای با آلیاژ بالا. فولادهای کم آلیاژ حاوی کمتر از ۸٪ محتوای آلیاژ هستند و فولادهای آلیاژی بالا افزودنی هایی برابر ۸٪ یا بیشتر دارند.
مزایای ریخته گری
مواد مذاب می تواند به قسمتهای بسیار کوچکی سرازیر شود تا اشکال پیچیده بتوانند از آن استفاده کنند و توسط این فرایند ساخته شده اند. در نتیجه ، بسیاری از عملیات دیگر ، مانند ماشینکاری و جوشکاری می تواند به حداقل برسد.
امکان ریختن تقریباً هر ماده: آهنی یا غیر آهنی وجود دارد.
ابزارهای لازم برای ریخته گری قالبها بسیار ساده و ارزان. در نتیجه ، برای تولید مقدار کمی ، این فرآیند ایده آل است.
قسمتهای خاصی (مانند پره های توربین) از فلزات و آلیاژهای آنها ساخته شده است.فقط از این طریق قابل پردازش است.
اندازه و وزن محصول محدودیتی در روند ریخته گری ندارد.
کد آسیک مرتبط با صنعت ریخته گری قطعات فولادی
کد آیسیک ریخته گری فولاد : ۲۷۳۱۳۱۲۳۰۱
کد آیسیک ریخته گری دقیق فولاد : ۲۷۳۱۵۱۲۳۰۹
کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت ریخته گری قطعات فولادی
تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسایی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
با جستجو در اطلاعات گمرک تا امروز تعرفه گمرکی اختصاصی به این محصول اختصاص نیافته است.
مراحل ریخته گری فولاد
– ساخت حفره قالب
– مواد ابتدا با گرم کردن در کوره مناسب مایع می شوند.
– مایع در یک حفره قالب آماده ریخته می شود.
– مجاز به جامد شدن است.
– محصول را از حفره قالب خارج کرده ، برش داده و فرم می دهند.
عمل های دیگری که باید انجام گیرد:
۱)تهیه قالب الگوها
۲)ذوب و ریختن فلز مایع شده
۳)جامد سازی و خنک سازی بیشتر تا دمای اتاق
۴)نقص و بازرسی
تجهیزات خط تولید ریخته گری فولاد
کوره ذوب القایی
با ظرفیت ۵۰۰ کیلوگرم مذاب فرکانس متوسط ۱دستگاه
با ظرفیت ۳۰۰ کیلوگرم مذاب فرکانس متوسط ۱دستگاه
میکسر مداوم
مخلوط کردن ماسه و چسب سیلیکات به منظور تامین ماسه مورد نیاز قالبگیری
خط احیای ماسه
بمنظور بازیابی و احیای ماسه برگشتی
دستگاه شات بلاست
دستگاه شات بلاست نواری با ظرفیت ۲۰۰ کیلوگرم در هر بار شارژ
کوره عملیات حرارتی
کوره عملیات حرارتی گازی با ظرفیت ۲ تن و ابعاد ۲×۱×۲ متر
خصی سازی : افزودن المان های شخصی سازی شده به طرح ها سبب افزایش به خاطر سپاری در خوانندگان می شود.
وضعیت واحد های فعال ریخته گری قطعات فولادی
در نمودار زیر تعداد واحدهای فعال ریخته گری قطعات فولادی در کشور به تفکیک استان آمده است .
وضعیت واردات و صادرات ریخته گری قطعات فولادی
با جستجو در اطلاعات گمرک تا امروز تعرفه گمرکی اختصاصی به این محصول اختصاص نیافته لذا میزان واردات و صادرات سایر مصنوعات ریختهگری از چدن، آهن یا از فولاد در نمودار زیر آمده است .
امروزه بیشتر قطعات ریختگی که در جهان مصرف می شود از یک کشور تولید و به کشورهای دیگر صادر می شود. قطعات ریختگی کالایی است که بعد از نفت و فولاد بیشترین سهم را در تجارت بین المللی دارد و صنعت ریخته گری یکی از بزرگ ترین و بین المللی ترین صنایع در قرن بیست و یکم است.کشور ایران طی سه دهه پیش رو، نیازمند افزایش ظرفیت بسیار زیادی برای تولید قطعات ریختگی خواهد بود، به طوری که تصور می شود طی سال های ۱۳۹۰ الی ۱۴۲۰ باید در حدود ۵ میلیون تن ظرفیت جدید در کشور ایجاد شود و تقریباً نیمی از این افزایش ظرفیت باید در بخش های چدن و فولاد صورت گیرد.
خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار ریخته گری قطعات فولادی
ظرفیت تولید سالیانه : ۶۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۲۵۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۲۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز :۲۳ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۲ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۱.۲ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۳۴ درصد
درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:
دیدگاه خود را ثبت کنید