طرح پرورش شترمرغ

در بین انواع مختلف منابع تغذیه ای، محصولات و فرآورده های دامی جایگاه ویژه ای در تأمین امنیت غذایی به خصوص از منظر تأمین پروتئین دارند.برخی ازکشورها اقدامات وسیعی در جهت استفاده از پتانسیلها و منابع جدید تأمین پروتئین دامی مانند گوشت شترمرغ و … آغاز نموده اندو تلاش می کنند با تنوع در تولید، نیاز روزافزون بازار مصرف را پاسخگو باشند بدین جهت بررسی تجربه هر یک از آنها حایز اهمیت است.
پرورش شترمرغ به عنوان منبع جدید تولید پروتئین و پوست توسط کشورهای توسعه یافته، حدود سه دهه قبل مورد توجه قرار گرفت . با توسعه بازار، توجه برخی ازکشورها که شرایط اقلیمی و زیست محیطی مناسبی برای پرورش این پرنده داشتند معطوف به این صنعت شد. کشورهای آفریقایی (زیست گاه طبیعی شترمرغ ) مانند آفریقای جنوبی، زیمبابوه، تانزانیا و بوتسوانا بیش از ۶۵ درصد از سهم بازار تجاری فرآورده های این پرنده را در اختیار گرفتند، اما این کشورها به طور عمده فاقد فن اوری و دانش کافی در زمینه اصلاح نژاد، ژنتیک، تغذیه، بهداشت و… شترمرغ بودند.
صنعت شترمرغ در کشور جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۷۸ توسط بخش خصوصی با واردات تعدادی جوجه، بنیان گذاشته شد و در سال های بعد میزان واردات جوجه به حدود ۱۸ هزار قطعه رسید
تا سال ۲۰۱۲ بازار تولیدات طیور به یک بازار کاملاً توسعه یافته رقابتی و تجارتی تبدیل خواهد شد. شتر مرغ دارای محصولات فراوان و پر ارزش بوده و با داشتن راندمان اقتصادی بالا و سازگاری با شرایط نا مساعد بیابانی به شدت مورد توجه قرار گرفته است به گونه ای که بسیاری از صاحب نظران و کارشناسان از شتر مرغ به عنوان دام آینده در بسیاری از مناطق نام می برند. همچنین با توجه به توانایی این پرنده در خصوص استفاده از علوفه خشک نیازی به زمین کشاورزی و علوفه کاری سالیانه (مانندآنچه در مورد گاوداریها ی صنعتی مورد نیاز است) نیست و از زمینهای بایر و لم یزرع بیابانی هم در صورت هموار بودن می توان جهت پرورش شتر مرغ استفاده کرد. اساساً این حیوان مناطق نیمه خشک همراه علف زارهای کوتاه و پوشش گیاهی محدود را به مناطق مرطوب و بارانی با علفزارهای متراکم ترجیح می دهد. هزینه خوراک شتر مرغ یک ششم هزینه خوراک گاو حداقل ۱۵ برابر گاو بازدهی گوشتی است. خصوصیاتی چون سرعت و تیراژ بالا در تولید مثل و ویژگیهای منحصر به فرد محصولات تولید شده و نیز سازگاری با شرایط سخت آب هوایی شتر مرغ را به حیوانی بسیار سودمند با راندمان بالا مبدل ساخته است و آنرا نسبت به سایر دامهای پرورشی کاملاً متمایز نموده است. پرورش شتر مرغ ساده کم خطر است. صنعت پرورش و تولید شتر مرغ دارای سه تولید اولیه یعنی گوشت. چرم و تخم جهت تزئینات و پر بوده که میتوان از ترکیبی متعادل از این سه نوع فراورده مجزا و جدای از هم سود جست. این سه نوع فرآورده، به هم مرتبط بوده به نحوی که تولید یکی از اینها دیگری را نیز شامل می شود و ترکیب آنها با همدیگر مشخص کننده وضعیت مالی این صنعت می باشد. گوشت شتر مرغ مجبور است جهت کسب سهمی در بازار مصرف با گوشتهای تولیدی از سایر دامها نظیر گاو. طیور و ماهی رقابت نماید. همچنین پرهای تولیدی توسط شتر مرغ می تواند یکی از منابع درآمد باشند. کیفیت پرها می تواند موید عملکرد مناسب در هنگان پرورش آنها باشند. دسته های پرها، روی بدن پرنده به میزان یک چهارم اینچ یا حدود شش میلیمتر در روز رشد می کنند.

چگونگی گسترش صنعت شتر مرغ در جهان

بیش از ۱۵-۱۰ سال گذشته تولید و درخواست برای گوشت شترمرغ بعنوان یک محصول اصلی افزایش یافته و مزارع شترمرغ در اکثر نقاط جهان به خصوص در آفریقای جنوبی با کشتار سالیانه حدود ۱۵۰۰۰۰ قطعه شترمرغ مسئولیت تامین این نیاز جهانی را بعهده داشته اند. گرچه در ابتدای امر چرم بعنوان محصول اصلی و ابتدائی شترمرغ عنوان می گردید اما در طول دهه نود فعالیت در بازار تجارت گوشت شترمرغ افزایش چشمگیری یافت و این حرکت رو به رشد تا کنون نیز ادامه دارد به طوریکه از سال ۱۹۹۳ تعداد پرندگان کشتاری به طور سالیانه افزایش پیدا کرده و در حال حاضر به بیش از ۳۰۰۰۰۰ قطعه در سال رسیده است در آغاز سود ناشی از تولید پر در مزارع شترمرغ سبب پیشرفت و ترقی قابل توجهی در صادرات پرنده به ایالت متحده آمریکا، اروپا، شمال آفریقا، امریکای جنوبی، استرالیا و… گردید. البته در آن هنگام و به منظور حمایت از این صنعت صادرات پرنده زنده و بالغ از سوی دولت آفریقای جنوبی تحریم گردید و این دولت تنها صادرات تخم را در سال ۱۹۰۶ مجاز می دانست. با رکود اقتصادی بازار تجارت پر بیشتر پرندگان کشتار شدند بطوریکه در سال ۱۹۲۱ تنها ۲۳۱ پرنده در ایالت متحده آمریکا و استرالیا و اروپا زنده ماندند.با شروع دهه ۱۹۸۰ در اسرائیل مزارع پرورشی به سرعت توسعه یافته و پرورش و کشتار آنها در این کشور صاحب رتبه دوم پس از آفریقای جنوبی گردید. توجه به پرورش شترمرغ در ایالات متحده آمریکا و کانادا بوسیله واردات پرنده و تخم نطفه دار افزایش یافته و هم اکنون نیز بازار خوبی جهت پرورش و کشتار این پرنده در کشورهای فوق وجود دارد. از سوی دیگر استرالیائی ها نیز صنعت پرورش شترمرغ را توسعه دادند گرچه هم اکنون تنها به طور محدود برروی ذخایر ژنتیکی پرندگان نیمه وحشی کارمی کنند.
همچنین بیشتر کشورهای اروپائی نیز از سال ۱۹۹۰ پرورش شترمرغ را بر پایه واردات از آفریقا و اسرائیل قرار داده و توانستند در آن سالها به مرحله کشتار نیز دست یابند اگرچه در حال حاضر بدلیل افزایش هزینه های تولید در این کشورها و امکان واردات گوشت ارزانتر از سایر کشورهای تولید کننده تولید شترمرغ در اروپا از رونق کمتری نسبت به سالهای گذشته برخوردار گردیده است. همزمان با این تغییر و تحولات صنعت پرورش شترمرغ در سطح بین المللی کشورهای آفریقایی نیز به عنوان بنیانگذاران این صنعت شروع به توسعه سیستم های پرورشی مزارع خود نموده اند. شکستن تحریم صادرات پرنده زنده از آفریقای جنوبی در سال ۱۹۹۷ سبب صادرات پرنده زنده و تخم نطفه دار گردید که این روند باعث پیشرفت و ترقی مزارع بومی شده و آنها قادر گردیدند تا بازار جدیدی را برای خود بوجود آورند.تمامی تلاشهای انجام گرفته جهت ارتقا، رشد و گسترش این صنعت در جهان باعث گردید تا طی سالیان گذشته شاهد پیشرفت روز افزون این صنعت در جهان و تاسیس مزارع جدید پرورشی در سراسر دنیا می باشیم.

شروع پرورش شترمرغ در ایران :

طی چند سال گذشته در ایران شاهد ظهور صنعت نوپای پرورش شترمرغ هستیم که خوشبختانه با توجه به شرایط اقلیمی ‌و جغرافیایی بسیار مناسب ایران و همچنین بهره‌گیری از نیروهای متخصص، تاکنون نتایج خوبی در این صنعت به دست آمده است. رامین اشرفی یکی از پرورش‌دهندگان شترمرغ در گفت‌وگو با خبرنگار «گسترش ‌صنعت» گفت: نگاهی کوتاه به آمار تولید گوشت قرمز در کشور و همچنین واردات آن نشان‌دهنده ظرفیت عظیم پرورش شترمرغ برای توسعه است که با توجه به ظرفیت‌‌های ویژه کشور در پرورش شترمرغ، این گزینه می‌تواند انتخابی مطلوب در رفع محدودیت‌های تولید و واردات گوشت قرمز به شمار آمده و حتی علاوه بر خودکفایی در بازار داخل، بازار خارجی را نیز زیر پوشش قرار دهد. اشرف، با تقسیم‌بندی محصولات شترمرغ به دو گروه اصلی و فرعی، افزود: محصولات اصلی شترمرغ شامل گوشت و پوست و پر و محصولات فرعی آن شامل چربی و روغن شترمرغ، پودر استخوان و تخم است. بازار مصرف محصولات شترمرغ نیز چه در محصولات اصلی مانند گوشت و پوست و چه محصولات فرعی مانند لوازم آرایشی به‌دست آمده از روغن شترمرغ و پر و… در جهان رو به گسترش بوده و بخصوص در بخش پوست و گوشت با توجه به ویژگی‌های بی‌نظیر این محصولات روزبه‌روز بر آمار مصرف آنها در جهان افزوده می‌شود. از طرفی اگر امکانات و ابزار ویژه ایران برای تولید، ساماندهی شده و با برنامه مشخص به کار گرفته شود، از لحاظ قیمت تمام‌شده محصول و همچنین کیفیت به راحتی قابلیت رقابت با کشورهای دیگر را داشته و از این راه نه‌تنها مانع از خروج ارز ازکشور می‌شود بلکه با صادرات محصولات این حیوان، میزان صدور کالاهای غیرنفتی افزایش یافته و از این طریق علاوه بر اشتغال نسل جوان سود قابل توجهی عاید کشور خواهد شد. وی تاکید کرد: برپایه مطالعات انجام شده میزان صرفه‌جویی ارزی و سودآوری و اشتغالزایی این صنعت بسیار بالا بوده و در مقطع حساس کنونی که کشور با انواع تحریم‌ها مواجه است و آمار جمعیت جوان بیکار در کشور نیز بالا است،پرورش شترمرغ می‌تواند به صنعت و شکوفایی این بخش کمک شایانی کند.
پرورش شتر مرغ در ایران در سال ۱۳۷۷ با وارد کردن ۸ قطعه آغاز گردید، پس از آن تعداد علاقه مندان به این کار افزایش یافت به طوری که سال ۱۳۸۳ سال شکوفایی صنعت شترمرغ در ایران گردید که شرایط مساعد آب و هوایی و چهار فصل بودن ایران و نحوه صحیح پرورش باعث موفقیت این صنعت در کشور شده است. در سال ۱۳۸۵ به منظور سازماندهی وضعیت شتر مرغ در کشور، کمیته تخصصی پرورش شتر مرغ تشکیل که بر اساس آن معاونت امور دام موظف به اجرای طرح به گزینی شترمرغ مادر گردید تا در پایان سال ۱۳۸۸ ظرفیت شترمرغ های مادر به گزینی شده را تا سقف حداکثر شش هزار قطعه تنظیم و سالانه ۱۲۰ هزار قطعه شترمرغ پرواری کشتار شود و این جمعیت تا پایان برنامه پنجم به ۱۲۵۰۰ قطعه مادر ۲۵۰۰۰۰ قطعه کشتاری برسد.
در حال حاضر جمعیت شتر مرغ در کشور بیش از ۳۵۰۰۰۰ قطعه در سنین مختلف در ۸۸ مزرعه شامل ۴۹ واحد مادر، ۳۶ واحد پرواری و ۳ واحد مادر با گله پرواری می باشد.

آشنایی با انواع شترمرغ
شتر مرغ شمال آفریقا / یا شترمرغ گردن‌قرمز

شترمرغ شمال آفریقا یا شترمرغ گردن‌قرمز که در اطراف صحرای بزرگ آفریقا و سنگال زنگی می کنند بیشترین آمار جمعیت شترمرغها را تشکیل می دهند که در گذشته شترمرغ کردن قرمز در نواحی شمالی تر مانند مصر و جنوب مراکش یافت می شد شترمرغ شمال آفریقا بزگترین گونه این پرندگان می باشد قد آن حدود ۲.۸ ، وزن آن حدود ۱۵۵ کیلو گرم و سرعتی معادل ۷۲ کیلومتر بر ساعت دارد. سر شترمرغ شمال آفریقا قرمز رنگ است گونه نر آن پرهای سیاه و سفید و ماده آن پر های خاکستری دارد.

 

شتر مرغ جنوبی / یا شترمرغ سیاه

شترمرغ جنوبی یا شترمرغ سیاه گونه ی دیگری ول پیکر می باشد که در جنوب آفریقا که در سواحل جنوبی رودخانه‌های زامبزی و کونن زندگی می‌کند.

شترمرغ ماسائی

شترمرغ ماسائی که زیستگاه آن در شرق آفریقا میباشد ، پرهای کوچکی به رنگ نارنجی روشن بر روی سر، گردن و ران‌هایشان دارند. که این گونه از شترمرغ فقط در جنوب کنیا، اتیوپی و بخش‌هایی از جنوب سومالییافت می شود.

شترمرغ عربی

شترمرغ عربی فته‌ای که در گذشته در تعداد بسیار در شبه‌جزیره عربستان، سوریه و عراق زندگی می‌کرد و نسل آن در حدود سال ۱۹۶۶ به‌کلی نابود شد.

شتر مرغ سومالی

شترمرغ سومالی در شمال شرقی کنیا، جنوب اتیوپی و سومالی. گردن و ران آن‌ها سربی‌رنگ است. برخلاف دیگر شترمرغ‌ها گله‌ای زندگی نمی‌کند بلکه بیشتر تنها یا جفتی دیده می‌شوند. در شمال شرق کنیا با شترمرغ ماسائی زیستگاه مشترکی دارند. برخی این شترمرغ را گونهٔ مجزایی محسوب می‌کنند.

تغذیه شترمرغ

۶۰ تا ۷۰ درصد کل هزینه ی پرورش شترمرغ را صرف تغذیه شترمرغ می شود . بسیار مهم است که در ابتدای کار پرورش شترمرغ آن را درک کنیم . باید گفت پرورش دهندگان قدیمی و جدید متاسفانه ، کمترین آگاهی را در این مورد دارند .
اول بُعد اقتصادی را درنظر می گیریم . تفاوت موجود در درآمد پرنده های پروار شده و هزینه تولید آن ها اهمیت دارد و گرنه هزینه ی غذا به خودی خود مهم نمی باشد .علاوه بر اینکه محاسبه ی هزینه ی تخم ، جوجه ،پرنده آماده کشتار همه جزعی از فاکتورهای مهم می باشند ، محاسبه کردن افزایش درآمد حاصله از تولید بالاتر (تعداد تخم ، تعدادجوجه ،گوشت تولیدی و پوست بزرگتر ) نیز حائز اهمیت می باشد .
بدون بررسی قابلیت در تولید گزینه های مختلف و استنتاج از اینکه تغذیه ی بهتر سبب کاهش ضرر ناشی از عدم باروری، مشکلات جوجه درآوری و تلفات جوجه می شود بسیاری از مردم به دام ((کاهش)) هزینه های غذا گرفتار می شوند .

ترکیب تغذیه شترمرغ

یک جیره خوب برای تغذیه شترمرغ باید دارای موارد زیر باشد :
علوفه نظیر یونجه برای تامین فیبر با کیفیت
غلات مثل ذرت برای تامین انرژی
منبع پروتئینی مثل سویای بدون پوسته
مواد معدنی پر مصرف و کم مصرف
ویتامین ها
سایر افزودنی ها مثل اسیدهای آمینه و مخمر


تحقیقات گسترده ای در زمینه ی تغذیه شترمرغ توسط blue mountain انجام شده است .برای مثال می توان گفت برای الیاف یونجه که دارای سطوح مختلف پروتئین است ، توصیه می شود که یونجه حداقل ۱۸ درصد ترکیب جیره ی آماده را تشکیل دهد . یونجه ای که مرغوب تر باشد ویژگی های مطلوب تر دارد، قابلیت هضم بهتر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارد .تغذیه شترمرغ بدون یونجه اصلا مناسب نیست.
درمورد ذرت باید تلاش کنید تا از ذرتی استفاده کنید که ۸ درصد پروتئین دارد نه از ذرتی که کیفیت پایینی داشته و دارای ۶ درصد پروتئین می باشد. معمولا سویا بین ۴۴ تا ۴۷ درصد پروتئین دارد و سویای با پوسته حاوی ۴۴ درصد پروتئین می باشد . همچنین ما سویا را به عنوان یک منبع پروتئین نگاه می کنیم و ۴۷ درصد را توصیه می کنیم . ویتامین ها ومواد معدنی ، غذای جیره می باشند .تغذیه شترمرغ حتما باید حاوی پروتئین کافی باشد.
علاوه بر مقدار، در اینجا شکل ارائه آن در ترکیب با یکدیگر بسیار مهم می باشد تا شترمرغ حداکثر استفاده را بتواند از آن ها ببرد . ممکن است کلسیمی که به شکلی خاص است برای شترمرغ ها قابل هضم نباشد و از این رو تعادلش با فسفر بهم بخورد و مشکلات جدیدی ایجاد کند .

اثر تغذیه شترمرغ در تولید گوشت شترمرغ

با توجه داشتن به تغذیه و یک مدیریت خوب و مدیریت صحیح مزرعه و اصلاح نژاد پرنده های آماده ی کشتار میتوان به سوددهی پرورش شترمرغ کمک زیادی کرد . در استرالیا ۳۰ تا ۲۵ کیلوگرم گوشت از هر شترمرغ کشتاری گوشت بدست می آید و در آفریقای جنوبی بیش از ۴۵ کیلوگرم گوشت تولید می کنند .این تفاوت حاصل تغذیه شترمرغ است.

شترمرغ استرالیایی

شترمرغ استرالیایی بزرگترین پرنده بومی استرالیا است. شترمرغ استرالیایی بزرگترین پرنده ای است که بومی استرالیا است و در استرالیا سه زیر گونه از شترمرغ استرالیایی وجود دارد. و تنها نسخه موجود از جنس Dromaius است. این پرنده از لحاظ ارتفاع دومین پرنده بزرگی است که در جهان وجود دارد.

شترمرغ، ویژگی ها و محصولات آن

شترمرغ بزرگترین پرنده روی زمین است، به خانواده ای از پرندگان تعلق دارد که فاقد استخوان های مخصوص پرواز در قفسه سینه بوده و به سینه پهنان مشهور شده اند . زادگاه اصلی شترمرغ صحرای خشک آفریقا است هم اکنون نیز این پرنده قوی هیکل در بیابان های آفریقای جنوبی، تانزانیا، سومالی، بوتسوانا و … مشاهده می گردد. نتایج فسیل شناسی نشان داده است که شترمرغ در ایران و صحرای عربستان نیز می زیسته است. شترمرغ، به شکل و شمایل امروزی حدود ۲ میلیون سال قدمت دارد. نشانه هائی از این پرنده در مصر قدیم مشاهده شده و در کتاب مقدس تورات نیز از آن ذکر نام شده است. در بعضی از منابع ادعا شده که فسیل شترمر غ های قوی هیکل در سواحل دریای خزر نیز مشاهده گردیده است.

محصولات شترمرغ:

بطور کلی محصولات شترمرغ به دو دسته محصولات اصلی شامل: گوشت، چرم، پر و محصولات فرعی شامل چربی زیر شکم، ژلاتین استخوان شترمرغ، پوسته تخم شتر مرغ، چشم و . . . تقسیم می شود .

 

محصولات اصلی:
گوشت شترمرغ:

گوشت شتر مرغ کم چرب ترین، سالم ترین و با کیفیت ترین گوشت قرمز در دسترس است. از نظر مزه و بافت بسیار شبیه به گوشت گاو و گوساله بوده و کلسترول آن از گوشت مرغ کمتر و از نظر سلامت بسیار بهتر از سایر انواع گوشت می باشد. گوشت شترمرغ بعلت دارا بودن درصد بالای پروتئین و آهن و همچنین درصد کم چربی و کلسترول نسبت به گوشت گاو بهترین گوشت خوراکی رایج دنیا است. بالا بودن میزان پروتئین گوشت شتر مرغ و کم بودن میزان چربی آن سبب شده تا برای فراوری بیشتر به محصولات گوشتی به تنهایی یا در ترکیب با سایر انواع گوشت مناسب باشد. گوشت شتر مرغ را به عنوان یک گوشت طبی – رژیمی می شناسند که برای تمامی بیماران قلبی و مبتلا به چربی توصیه می شود.

ارزش غذایی گوشت شتر مرغ نسبت به سایر گوشتها

چرم شترمرغ

تولید چرم در سال ۱۹۹۰، بین ۹۰- ۸۰ هزار تخته در سال ۱۹۹۲ حدود ۱۳۰ هزار تخته بوده که اکثراً مربوط به آفریقای جنوبی می باشد. وزن هرتخته ۲.۵-۱ کیلوگرم می باشد. پوست شترمرغ ضخیم با دوام و در عین حال بسیار نرم بوده و در مقایسه با چرم تمساح مقاومت بیشتری در برابر آب دارد و استحکام آن ۶ برابر استحکام چرم گاو است. از نظر شکل ظاهر پوست شتر مرغ منحصر به فرد و بی رقیب می باشد. وجه تشخیص آن وجود فولیکول پرهای پرنده بر روی سطح پوست است که اندازه فولیکولها متوسط و به شکل مدور بوده و از قدرت کافی برخوردار است بطوری که روی قالب پوتین بدون پاره شدن گسترش پیدا و پهن می شود. تعداد فولیکولها روی پوست بین ۱۰۳۲ تا ۱۷۶۲ عدد می باشند. شکل ایده آل فولیکولها قبل از ۱۴ ماهگی است. ضخامت پوست نیز بر اندازه فولیکول موثر است، اندازه متوسط یا بینابینی فولیکلها در ۱۴ تا ۱۶ ماهگی بدست می آید البته تأثیرات ژنتیکی را نمی بایست از نظر دور بماند زیرا در سن ۱۴ ماهگی استخوانی شدن کامل کمربند سینه ای رخ می دهد برای تعین سن می توان از فرمول ارائه شده توسط Mellet در ۱۹۹۲ استفاده نمود:g 613 توده سر (اینچ)* ۳.۵۷-= سن بر حسب ماه
بهترین پوست در سن ۱۰ ماهگی با دستیابی به وزن زنده ۷۳ کیلوگرم حاصل می شود. از پوست پرندگان حذفی برایی تهیه لباس، کیف و کفش و کمربند استفاده می شود که بهترین ضخامت برای هریک بترتیبmm 0.85، mm 1.25 و بیش از mm 1.45 می باشد.

پر شتر مرغ:

پر شتر مرغ، شناخته شده ترین تولیدات این حیوان با کیفیت منحصر به فرد است و تا به حال هیچ فیبری با این میزان تولید الکتریسیته ساکن ساخته نشده و به همین علت مهمترین پر برای ساخت وسایل تمیز کننده است. اکثریت مصرف پودر صنایع گردگیری، اتومبیل، الکترونیکی بوده و برای زیبایی در تهیه پوشاک، اسباب بازی و بخصوص در ایران در مراسم مذهبی محرم بکار می رود. پر شتر مرغ را می توان بی رنگ و یا با انواع رنگ ها رنگ آمیزی نمود.
بهترین پرها در مناطق دارای آب و هوای خشک تر جهان بدست می آیند. هر شتر مرغ ۲۴ شاهپر بزرگ و زیبا دارد، در سن ۶ ماهگی پرهای جوانی جایگزین پرهای جوجگی شده و تا ۱۶ ماهگی بطور کامل رشد کرده که اولین مرتبه پر کنی پرهای پرنده است و پس از رشد شاهپرها هر ۸ ماه یکسری پر جدید بوجود می آید. برداشت پر ۲ بار در سنین ۶ ماهگی و ۱۴ ماهگی (وقتی برای ذبح آماده می شود) انجام می گیرد.

تولید گوشت شترمرغ در جهان

براساس آمارهای موجود در سال ۲۰۰۴ در کل دنیا حدود ۱۴ هزارتن گوشت شترمرغ تولید شده است . در حال حاضر کشور آفریقای جنوبی با در اختیار داشتن بیش از ۵۰ درصد سهم در بازار جهانی و تعامل موثر با کشورهای واردکننده و رعایت شرایط و ضوابط تعیین شده توسط کشورهای خریدار یک قدرت بلامنازع در بازار این محصول شناخته می شود. این کشور با تشکیل اتحادیه های تولیدی و مجتمع های بزرگ پرورش شترمرغ و با حضور فعال حدود ۵۵۸ صادرکننده محصولات فرآوری شده و با ۳۰۰ هزار کشتار سالانه شترمرغ توانسته است اعتماد کشورهای واردکننده را جلب نماید. در حال حاضر در این کشور حدود ۱۵ واحد صنعتی تولید و فرآوری متناسب با استانداردهای تعیین شده اتحادیه اروپا وجود دارد که نسبت به تولید و صادرات محصولات و فرآورده های شترمرغ اقدام می نمایند.
اکنون در حدود ۴۰ کشور دنیا پرورش شترمرغ رایج شده است. کشورهای عمده تولیدکننده (آفریقای جنوبی، زیمبابوه، نامیبیا و فلسطین اشغالی) می باشد جمعیت شترمرغ در سایر کشورهای دنیا در سال ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ حدود ۴۵ هزار برآورد شده است . از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۰ تعداد پرندگان با ۳۳ درصد افزایش به ۵۹۸۴۸ قطعه رسیده است نرخ بازده (نسبت تعداد پرندگان کشتار ۵ درصد بوده است که در سال ۲۰۰۰ به ۴ / شده به پرندگان موجود ) در سال ۱۹۹۷ حدود ۷ درصد کاهش یافته است که این مسئله بیانگر تمایل تولیدکنندگان به نگهداری شترمرغ به منظور تخ مگذاری و تولید جوجه می باشد. در طول دهه ۱۹۸۰ تولید ماهی قزل آلا برابر با تولید شترمرغ بوده است ولی در مدت ۲۰ سال، تولید ماهی قزل آلا در جهان به ۱.۲ میلیون تن رسید که بیانگر رشد چشم گیر این محصول می باشد. این در حالی است که صنعت شترمرغ در ا ین دوره رشد چندانی نداشته است .
کسانی که سال ها است شترمرغ را به طور تجاری پرورش می دهند قادر به پرورش بیشتر از ۲۰ پرنده گوشتی از هر پرنده مادر نیستند همچنین متوسط تولید تخم از هر مرغ حدود ۶۰ عدد می باشد در حالی که امکان تولید ۱۰۰ تخم از هر مرغ امکان پذیر ا ست. به عبارتی عدم استفاده از پتانسیل های موجود به دلیل فقدان فناوری ها مناسب است.
گوشت شتر مرغ چه از لحاظ طعم و مزه و چه از لحاظ ارزش غذایی دارای خواص و ویژگی های خاصی است . از لحاظ وجه ظاهر گوشت شترمرغ یک گوشت قرمز است با همان طعم و رنگ (البته کمی تیره تر ) گوشت گاو اما درصد چربی و کلسترول آن کمتر است . به لحاظ برخورداری از کالری کمتر و پروتئین کافی و آهن زیاد و همچنین به لحاظ سلامت آن افرادی که به بیماری های قلبی، فشارخون و حملات قلبی مبتلا هستند به خرید گوشت این حیوان علاقه بیشتری نشان می دهند. نحوه اقبال عموم در کشورهای غربی به گونه ای بوده است که از گوشت شترمرغ به عنوان (گوشت هزاره سوم) نام می برند. در اواسط دهه ۹۰ قیمت یک پرس خوراک با گوشت شترمرغ در ایالات متحده برابر ۲۰ تا ۳۰ دلار بود اما امروزه این قیمت به ۸-۱۰ دلار کاهش یافته است.

تقاضا برای گوشت شترمرغ در بازارهای جهان

قیمت گوشت شترمرغ، از سال ۱۹۹۳ تا سال ۲۰۰۰ با رشد بطئی افزایش یافته است. از سال ۱۹۹۷ تا ۱۹۹۹ صادرات گوشت شترمرغ حدود ۱۷۲ درصد رشد داشته است، در سال ۱۹۹۹ میزان صادرات گوشت شترمرغ ۲۹۹۳ تن برآورد شده است این رقم در سال ۲۰۰۰ به ۳۸۲۶ تن رسیده است که در مقایسه با سال قبل از ۲۷.۸ درصد رشد برخوردار بوده است.
در سال ۲۰۰۱ به دلیل شیوع جنون گاوی، تقاضا برای سایر گوشت حیوانات از جمله شترمرغ افزایش یافت در این وضعیت تمام تولیدات گوشتی شترمرغ به بالاترین قیمت در بازارها فروخته شد اما از ژانویه سال ۲۰۰۲ تقاضا برای گوشت این پرنده کاهش یافت ودر نتیجه قیمت ها به قیمت سال ۲۰۰۰ تقلیل یافت.

پیش بینی تولید گوشت شترمرغ:

براساس بررسی های صورت گرفته توسط معاونت امور دام پیش بینی گردیده بود تا سال ۱۳۸۹ به میزان ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ تن گوشت شترمرغ در کشور تولید شود که با توجه به میانگین وزن لاشه لازمه این میزان تولید، کشتار حدود ۱۰۰ هزار قطعه شترمرغ می باشد. دستیابی به این هدف با تدوین سیاست ها ی بلندمدت، ایجاد زیرساخت ها و فراهم کردن سازوکارهای مناسب میسر بود اما طی دو سال و نیم گذشته چگونگی توسعه واحدهای پرورش و تولید شترمرغ پروار گوشتی مشخص نشده است و توسعه واحدهای شترمرغ به طور عمده توسط بخش خصوصی و آن هم با هدف تکثیر جوجه صورت گرفته است.

بازاریابی در صنعت پرورش شترمرغ

بازاریابی امری مهم است و دراصل باید قبل از فکرکردن درمورد فعالیت در زمینه ی پرورش شترمرغ باید وجود تقاضا برای فرآورده های شترمرغ را بررسی کنید .معمولا بسته به اینکه در چه کشوری باشید تقاضا برای گوشت منجمد بیشتر از گوشت تازه می باشد . لیستی تهیه کنید از مرکزهای فرآوری گوشت شترمرغ در منطقه . اطلاعات کافی در مورد اینکه آیا گوشت شما را می خرند و چه کسی می خرد به دست آورید .
بعضی وقتها تُجاری هستند که گوشت را صادر می کنند شما به بررسی نیاز دارید . شاید نیاز به حضورتان در برخی نمایشگاه های محلی یا حتی بین المللی باشد . بزرگترین نمایشگاه گوشت در اروپا آنوگا (anuga) در کلن است. اما موارد دیگری در چین و فرانسه مثل SIAL وجود دارد .هدف شما ارتباط برقرار کردن با کسانی است که به خریدن گوشت شما علاقه دارند .
بازارهایی در انگلستان و آمریکا وجود دارد که ارتباط مستقیم بین مصرف کننده و تولید کننده را فراهم می کنند. لازم است بعضی از تحلیل های اساسی را قبل از اینکه مزرعه ی پرورش شترمرغ را احداث کنید در زمینه ی اینکه با پرنده های آماده ی کشتار چه کار کنید انجام دهید .

چه کسی خریدار گوشت های شماست؟

مهم ترین عامل در فروش گوشت شترمرغ نحوه ی عرضه است. علاوه بر اینکه خود گوشت مهم است نحوه ی بسته بندی آن هم نیز مهم می باشد و هنوز هم کسانی وجود دارند که نحوه ی پختن گوشت شترمرغ را نمی دانند .
با آمورش و تهیه ی دستورالعمل پخت این مانع را از بین ببرید. کیفیت گوشت بستگی به عوامل زیادی دارد اما اولین عامل نحوه ی تغذیه ی پرندگان می باشد . جیره ی متعادل سبب تولید گوشت خوش رنگ (قرمز روشن ) می شود . فقیر بودن جیره باعث می شود گوشت به رنگ قرمز کمرنگ یا صورتی درآید و باعث می شود تا مشتریان بالقوه از دست بروند .
گوشتی که خوب باشد با قرار گرفتن در معرض هوا رو به سرخی می رود اما گوشت بد سیاه می شود . اگر سیر شرایط یکسان باشد باید بدانید که این حالت منعکس کننده نحوه ی تغذیه ی پرنده ها است .

بازاریابی شترمرغ

ایجاد کردن مزرعه ی شترمرغ آسان می باشد. سود آور کردن سرمایه گذاری به این نیاز دارد که چگونه فرآورده های حاصل از شترمرغ را ارزیابی کنیم .
بهترین توصیه برایتان می تواند این باشد ،ملاقات کردن با مزرعه داران مناطق دیگر و پی بردن به اینکه آن ها محصولاتشان را چطور و با چه قیمتی می فروشند و بررسی کردن و تقاضای موجود ممکن است به عنوان بخشی کلی از مزرعه ی فرآوری و بازاریابی را درنظر بگیرید .

پرنده های زنده

بعضی ها امکان دارد برای فروش پرنده ی زنده اقدام به پرورش کنند . درست است که این کار کمک می کند سرمایه در مدت کوتاهی باز گردد و بسته به کشور ومحل پرورش می تواند درآمد بالای داشته باشد اما اتفاقاتی را که در صورت اشباع شدن بازار پرنده ی زنده و نبودن تقاضای بیشتر برای پرنده ی زنده رخ می دهد مد نظرتان باشد . باید این را هم بررسی کنید که چه کسی و با چه قیمتی خریدار پرنده ها می باشد . این مرحله تجاری شدن می باشد .

تجهیزات کشتار شترمرغ

امکان دارد زمانی باشد که هیچ خریداری برای پرنده هایتان وجود نداشته باشد و در این زمان شما باید کار کشتار و بازاریابی محصول را خودتان انجام دهید . لازم است از هزینه ی کشتار و نزدیک ترین کشتارگاه اطلاع داشته باشید و درصورتی که واحدتان بزرگ است خودتان چنین تجهیزاتی را راه اندازی کنید .
اغلب کشاورزان در آفریقای جنوبی چنین تجهیزاتی را دارند و فعالیتشان بر مبنای سهمیه بندی است با خرید سهمیه ، هرکس حق کشتار پرنده را دارد . باید بدانید که آیا کشتارگاه مورد تایید اتحادیه ی اروپا می باشد یانه .
در این حال جایی که بالاترین تقاضا برای گوشت شترمرغ را دارد ( بازار پر رونق اروپا ) به رویتان گشوده خواهد شد . برای رسیدن به بازار های بزرگتر کار دسته جمعی با مزرعه داران منطقه و احتمالا تشکیل تعاونی مفید می باشد .

بازاریابی فرآورده های گوشتی شترمرغ

مشکلی که در گوشت وجود دارد این است که در حالت تازه یک فرآورده ی فاسد شدنی می باشد . هرچه سریع تر گوشت شترمرغ باید به فروش برسد در صورتی که در خلاء بسته بندی شود، ۲۱ روز دوره نگهداری آن می باشد . اما در صورت انجماد می توان گوشت را تا یک سال نگهداری کرد .

بازاریابی پوست شترمرغ

بازار پوست شترمرغ بسیار بی ثبات می باشد . در برخی زمان های سال پوست را هیچ کس نمی خرد اما در برخی از زمان ها برای پوست صف می ایستند . در صورتی که کارها را درست انجام داده اید نگران نباشید محصول قابل فروشی خواهید داشت .
پوست ها باید شکل صحیحی داشته باشند و به درستی نگهداری شده تا ارزش لازم را داشته باشند . درصورتی که اشکالی به وجود آید برای فروش، محصولی نخواهید داشت .آن زمان دیگر به سر رسیده است که هر چیز مرتبط با پوست شترمرغ با ارزش بود . برای مثال باید گفت که پوست ها هرگز نباید منجمد شوند و در درجه حرارت ۴ تا ۱۰ درجه سانتی گراد باید نگهداری شوند .
تقاضای پوست بازار، پوست پاهای بزرگ از قسمت زانو تا نوک پا می باشد .بعضی از تعاونی ها در دام این طرز فکر می افتند که درآمد بیشتری با دباغی پوست و فروش محصول نهایی خواهند داشت . فریب نخورید و این کار را انجام ندهید .
بعد از اینکه پول زیادی صرف کردید و دردسرهای مداوم در اثر سروکله زدن با دباغها و فرآوری کننده ها را متحمل شدید ، باید تازه به فکر فروشتان باشید . پوست نمک سود شده را بفروشید و بدون دردسر پولتان را دریافت کنید .

توسعه صنعت پرورش شترمرغ:

در صورت توسعه پرورش شترمرغ این صنعت در بخش تولید ، اشتغال ، درآمد ، قیمت محصولات پروتئینی و بازار مصرف اثر خواهد گذاشت ولیکن هنوز مطالعات جامعی در زمینه بررسی اثرات توسعه این صنعت در زیربخش دام و طیور و کل بخش کشاورزی و سایر پیامدهای ضمنی این صنعت بر مناطق تولید صورت نگرفته است . شرایط متعددی در چگونگی توسعه این صنعت در استان های مختلف از جمله ، دسترسی به بازار، شرایط اقلیمی و زیست محیطی، آشنایی با روش های تولید و … در استقرار واحدهای تولیدی در استان ها موثر می باشد. بررسی های مقدماتی نشان می دهد عملکرد واحدهای تولیدی در استان های مختلف به جهت تغییرات زیست محیطی و مدیریت مزارع متفاوت است . تجارت بی ن المللی محصولات دامی به سر عت در حال افزایش است و با خود مجموعه ای از تعهدات بین المللی و چارچوب های قانونی را به همراه دارد.
حصول اطمینان از دستیابی به نرخ رشد سریع در صنعت شترمرغ ، مستلزم تلاش ویژه برای حل مسائل مربوط به بازاریابی و فرآوری محصول در جهت تأمین نیازهای بازار است.
توسعه این صنعت نیازمند افزایش عملکرد و بهره وری تولید و انتقال گونه های جدید است ضمن اینکه دستیابی به بازارهای مصرف (داخلی و بین المللی) برای محصولات شترمرغ از اهمیت زیادی برخوردار است.
توسعه زیربناهای فیزیکی وتوان رقابت در سطح ملی و بین المللی مستلزم انجام تحقیقات در حوزه اصلاح نژاد، تغذیه، مدیریت، بازار و شناسایی و ارائه شیوه های مدرن تولیدی به تولیدکنندگان و ارائه رهنمود به آنها به منظور استفاده از شیوه های فنی مناسب، تغذیه، مدیریت و بازار است. افزایش تولید در سطح جهان ناشی از پیشرفتهای فنآوری و ناشی از دگرگونی های بازار جهانی و یا بر اثر سیاست های درازمدت پرداخت یارانه داخلی و حمایتی بوده است.
تغییرات تکنولوژیکی، ابداع و ارائه نوآوریهای جدید، اشاعه و کاربرد آنها به وسیله کشاورزان به طور مطلوبی در افزایش تولید موثر بوده و فرآیند کاربرد این نوآوری ها با انگیزه اقتصادی منطبق بوده است. کاربرد نوآوریهای جدید اغلب به سرمایه گذاری های جدید نیاز داشته و کشاورزان فقیر و کم سواد از وارد شدن به چنین فرآیندی که هیچ گاه متوقف نمی گردد ناتوان بوده و نتوانسته اند با سرعت کافی به این شیوه روی آورند و بعضاً از چرخه تولید حذف شده اند. رشد صنعت شترمرغ و رقابتی کردن تولید در چارچوب رشد و توسعه بخش کشاورزی از طرق زیر امکان پذیر است:
· تواناسازی و توصیه و کمک برای دستیابی به بازار وسیع تر.
· تداوم تولید از طریق استفاده از فناوری جدید و پیشرفت های علمی.
· تشویق از طریق گسترش خدمات ناشی از تقاضا و استفاده کارآمدتر از نهاده های مصرفی.
· تقویت ارتباط تولیدکنندگان با بازار فروش.
· تضمین کیفیت و مدیریت زنجیره عرضه.
· پایداری محیط زیست.
· بهداشت حیوانات برای حفظ بهره وری و جلوگیری از شیوع بیماری ها.

نقاط قوت و فرصت های صنعت شترمرغ در ایران:

· مناسب بودن شرایط اقلیمی کشور برای زیست و پرورش شترمرغ، با توجه به فتوپریودیک بودن سیکل تولید مثل در این پرنده.
· پتانسیل مناسب تولید با کیفیت مناسب.
· وجود پتانسیل لازم برای صادرات گوشت و فرآورده های آن به کشورهای جهان به خصوص اروپا و ژاپن.
· طول عمر طولانی و قدرت تکثیر بالای شترمرغ.
· تجربه و دانش موجود تولید و پرورش شترمرغ.
· وجود علاقه مندان به سرمایه گذاری در این صنعت که بعضاً دارای تحصیلات عالی و وضعیت مالی مناسبی هستند.
· عدم نیاز به تاسیسات خیلی پیچیده برای پرورش.
· با توجه به قابلیت بالای دستگاه گوارش و همه چیز خوار بودن شترمرغ ، محدودیت در جیره نویسی کمتر است و امکان استفاده از میزان فیبر بیشتر در جیره غذایی.
· ضریب تبدیل غذائی نسبتا خوب.
· امکان عرضه وجذب محصول در بازارهای داخلی.
· کمک به ایجاد و توسعه فرصت های شغلی.

 

میزان زمین های قابل واگذاری برای فعالیت های پرورش شتر مرغ به شرح جدول زیر است:

میزان فضای پرورشی مورد نیاز برای فعالیت های پرورش شتر مرغ به شرح جدول زیر است:

مقدار زمین متناسب با ظرفیت مورد نظر جهت مراکز نگهداری و پرورش شتر مرغ

. شتر مرغ گوشتی با ظرفیت از کمتر از سیصد قطعه، به ازاء هر قطعه پنجاه متر مربع
. شتر مرغ گوشتی ظرفیت از سیصد قطعه به بالا به ازاء هر قطعه هفتاد متر مربع
. شتر مرغ مولد با ظرفیت کمتر از یکصد و پنجاه ،قطعه به ازاء هر قطعه مولد نر و ماده پانصد متر مربع
. شتر مرغ مولد ظرفیت از یکصد و پنجاه قطعه به بالا به ازاء هر قطعه مولد نر و ماده) چهارصد متر مربع
. شتر مرغ توام با ظرفیت کمتر از یکصد و پنجاه ،قطعه به ازاء هر قطعه مولد نر و ماده هفتصد و هشتاد متر مربع
. شتر مرغ توام ظرفیت از یکصد و پنجاه قطعه به بالا به ازاء هر قطعه مولد نرو ماده ششصدوده متر مربع

 

جهت دانلود دستورالعمل، ضوابط فنی و تاسیس مراکز نگهداری و پرورش شترمرغ اینجا کلیک کنید
جهت دانلود دستورالعمل، احداث واحد مراکز نگهداری و پرورش شترمرغ  بر اساس سال ۱۴۰۲ اینجا کلیک کنید

 

 



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

طرح توجیهی پرورش شترمرغ پرواری صنعتی-زمستان ۱۴۰۰

تومان۱۸۰.۰۰۰

طرح توجیهی پرورش شترمرغ پرواری صنعتی – زمستان ۱۴۰۰

طرح توجیهی احداث واحد پرورش شترمرغ پرواری صنعتی در دو قالب ورد و پی دی اف تهیه شده که دارای مشخصات زیر می باشد:

ظرفیت پرورش : ۳۰۰ قطعه
فرمت فایل : ورد + پی دی اف
حجم فایل ورد طرح : ۴.۹ مگابایت
حجم فایل پی دی اف طرح : ۳.۱ مگابایت
تعداد صفحات طرح توجیهی : ۶۲ صفحه

لازم به ذکر است، این طرح توجیهی مبتنی بر متن می باشد. کلیه محاسبات اقتصادی و شاخص های مالی براساس آخرین ضوابط و دستورالعملها و بر پایه قیمتهای روز تهیه گردیده و هم چنین در بخش های دیگری مباحث معرفی و بازار نیز مورد توجه قرار گرفته است.
درصورتیکه متقاضی دریافت بسته آموزشی پرورش شترمرغ پرواری صنعتی هستید می توانید با کلیک بر روی گزینه “خرید” لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.

توضیحات

طرح توجیهی پرورش شترمرغ پرواری صنعتی – زمستان ۱۴۰۰

طرح توجیهی احداث واحد پرورش شترمرغ پرواری صنعتی در دو قالب ورد و پی دی اف تهیه شده که دارای مشخصات زیر می باشد:

ظرفیت پرورش : ۳۰۰ قطعه
فرمت فایل : ورد + پی دی اف
حجم فایل ورد طرح : ۴.۹ مگابایت
حجم فایل پی دی اف طرح : ۳.۱ مگابایت
تعداد صفحات طرح توجیهی : ۶۲ صفحه

لازم به ذکر است، این طرح توجیهی مبتنی بر متن می باشد. کلیه محاسبات اقتصادی و شاخص های مالی براساس آخرین ضوابط و دستورالعملها و بر پایه قیمتهای روز تهیه گردیده و هم چنین در بخش های دیگری مباحث معرفی و بازار نیز مورد توجه قرار گرفته است.
درصورتیکه متقاضی دریافت بسته آموزشی پرورش شترمرغ پرواری صنعتی هستید می توانید با کلیک بر روی گزینه “خرید” لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.

این بسته شامل:

طرح پرورش شترمرغ پرواری صنعتی

سر فصل ها و فایلهای آموزشی طرح پرورش شترمرغ پرواری

فصل اول: چکیده مطالعات فنی – اقتصادی مالی
معرفی طرح
مدت زمان اجرای طرح
برآورد هزینه اجرای طرح
فصل دوم: مطالعات فنی و بازار
مقدمه
معرفی
شترمرغ بزرگترین پرنده موجود در طبیعت
فرآیند رشد شترمرغ
شرایط مطلوب نگهداری و پرورش شترمرغ
مزارع پرورش شترمرغ
شترمرغ ، ویژگی ها و محصولات آن
محصولات
محصولات اصلی
گوشت شتر مرغ
چرم شترمرغ
پر شتر مرغ
توسعه صنعت پرورش شترمرغ
نقاط قوت و فرصت ها
تشریح طرح
هدف از اجرای طرح
بررسی و ارایه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی
فصل سوم : مطالعات مالی طرح
هدف ازاجرای طرح
هزینه‌های سرمایه‌گذاری طرح
هزینه‌های زمین و ساختمان سازی
زمین و محوطه سازی
مشخصات فنی در بخش محوطه سازی و ساختمان سازی
اداری مرکزی و مدیریت
هزینه تاسیسات و انشعابات
هزینه تجهیزات و تکنولوژی
هزینه لوازم اداری و خدماتی
هزینه‌های قبل از بهره‌برداری
جمع بندی هزینه های سرمایه گذاری ثابت طرح
هزینه‌های سالیانه
برآورد هزینه سالیانه آب، برق و گاز
نگهداری و تعمیرات
هزینه استهلاک
برآورد هزینه های اداری،توزیع،فروش و تحقیقات بازار
برآورد هزینه های بیمه
برآورد قیمت تمام شده به تفکیک هزینه ها
برآورد درآمد های حاصله از طرح
آنالیز حساسیت پروژه
اثر تغییرات هزینه های تولید، درامد حاصل از فروش و سرمایه گذاری طرح روی نرخ بازگشت سرمایه (IRR)
تجزیه و تحلیل حساسیت

جداول طرح پرورش شترمرغ پرواری صنعتی

جدول ارزش غذایی گوشت شتر مرغ نسبت به سایر گوشت‌ها
جدول مقایسه کیفیت گوشت شتر مرغ نسبت به سایر حیوانات پرورشی (در هر گرم)
جدول درصد اجزای غیر لاشه ای گوشت شترمرغ
جدول وضعیت قیمت شترمرغ زنده
جدول برنامه سالیانه تولید و فروش در ظرفیت کامل
جدول هزینه‌های زمین
جدول هزینه های محوطه سازی
جدول هزینه‌های ساختمان‌سازی
جدول تاسیسات برق
جدول تاسیسات آبی
جدول تاسیسات سرمایش و گرمایش
جدول تاسیسات اطفاء حریق
جدول تاسیسات
جدول هزینه تجهیزات و ماشین آلات
جدول تجهیزات اداری و کارگاهی
جدول هزینه‌های قبل از بهره‌برداری
جدول ابزارآلات کارگاهی و دامپزشکی
جدول جمع‌بندی سرمایه‌گذاری ثابت طرح
جدول جدول جیره غذایی
جدول هزینه سالیانه مواد اولیه طرح
جدول مصرف سالیانه انرژی
جدول نگهداری و تعمیرات
جدول هزینه استهلاک
جدول هزینه های اداری،توزیع،فروش و تحقیقات بازار
جدول هزینه های بیمه
جدول سرمایه در گردش
جدول هزینه تولید سالانه
جدول هزینه های ثابت و متغیر
جدول ادامه هزینه های ثابت و متغیر طل سال آتی
جدول منابع سرمایه گذاری طرح
جدول میزان فروش طرح
جدول ظرفیت تولیدی طرح
جدول منابع و مصارف
جدول ترازنامه
جدول پیش بینی عملکرد سود و زیان طرح
جدول جریان نقدینگی
جدول شاخص های اقتصادی طرح
جدول تغییرات نرخ بازده داخلی
جدول پیش بینی برنامه زمان بندی اجرای طرح (Critical Path Method)

[کل: ۰ میانگین: ۰]

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “طرح توجیهی پرورش شترمرغ پرواری صنعتی-زمستان ۱۴۰۰”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[کل: ۰ میانگین: ۰]