طرح تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد

چیپس سیب زمینی: واژه فرآورده های سوخاری سیب زمینی به طور عمده به چیپس و فرنچ فرایز (خلال سوخاری) اتلاق میشود. چیپس یک واژه آمریکایی است که به برش نازک سیب زمینی در چربی یا روغن گفته میشوددر انگلستان نام کریسپ را بر روی این فرآورده گذاشته اند. چیپس تا رطوبت ۲ درصد در روغن سرخ میشود رنگ زرد روشن با طعم و مزه مطلوب و بافت ترد دارد علاوه بر این چیپس باید کمتر از ۱۵ درصد تاول و کمتر از ۱۰ درصد عیوب جزئی و کمتر از ۵ درصد عیوب عمده داشته باشد و میزان چربی آن نیز باید بین ۳۲-۴۰ درصد باشد.
سیب زمینی نیمه سرخ شده منجمد (فرنچ فرایز):خلال سیب زمینی نیمه سرخ شده منجمد به قطعاتی از سیب زمینی با اشکال متفاوت که مراحل فراوری، نیم پز شدن، خشک شدن، نیم سرخ شدن و انجماد را پشت سر گذاشته اند، گفته می شود. تولید سیب زمینی سرخ شده منجمد آماده طبخ یکی از فرصتهای پرسود در حیطه ی سرمایه گذاری های صنایع غذایی می باشد. کشور ما به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی، آب و هوا و اقلیم متنوع خود، استعداد بالایی در کشت و فرآوری محصول سیب زمینی دارد و این مساله زمینه ساز فرصت های شغلی و کارآفرینی و ارزش افزوده بالا برای کشور دارد. در حیطه ی محصولات آماده طبخ، این محصول از ویژگی های خاصی همچون فراوانی و قیمت مناسب سیب زمینی، مصرف فراوان و مستمر فست فودها و رستوران ها، وارد شدن این محصول در سبد خانوار و در نهایت بازارهای مناسب صادراتی به کشورهای همسایه به علت شرایط حاکم برخوردار است.
سیب زمینی فرآوری شده به شکل چیپس، بیشتر به عنوان تنقلات مصرف میشود و خلال سوخاری شده بیشتر مصرف غذایی دارد البته چیپس سیب زمینی به عنوان مکمل غذاهای گوشتی مصارف غذایی نیز دارد ولی عمدتا به عنوان تنقلات استفاده میشود در کشور ما طی سالهای اخیر خلال سیب زمینی به شکل منجمد یا نیمه منجمد وارد بازار شده ولی هنوز کاملا جایگاه اصلی خود را در سبد غذایی مردم پیدا نکرده است البته با توجه به تغییر عادات غذایی و شیوه زندگی مردم و در صورتی که کیفیت آین محصول به گونه ای باشد که بتواند جایگزین سیب زمینی های سرخ شده خانگی شود، پیش بینی میشود، این فرآورده در صورت معرفی صحیح و تولید با کیفیت بالا در سالهای آینده با استقبال خوبی مواجه باشد.
فرنچ فرایز (سیب زمینی نیمه آماده) در واقع از دو بخش تشکیل شده یکی سیب زمینی و دیگری نیمه آماده یا یخ زده آماده طبخ . در واقع به بخش نیمه آماده یا یخ زده به موادی گفته می‌شود که قبلا یکبار پخت روی آنها انجام گرفته که می‌تواند این پخت کامل یا ناقص باشد، یعنی مواد یا فقط باید طبخ کمی داده شود و یا گرم شود تا آماده مصرف باشد. سیب زمینی هم همانطور که می‌دانید یکی از پر مصرف ترین مواد غذایی در دنیا محسوب می‌شود و شاید کمتر کسی باشد که با این ماده غذایی سرشار از انرژی آشنایی نداشته باشد. در واقع ما ریشه سطحی گیاه سیب زمینی را مصرف می‌کنیم و علت آن سمی بودن میوه سیب زمینی می‌باشد. در دنیا سالانه ۳۳۰ میلیون تن سیب زمینی برداشت می‌شود که چین هند و روسیه بزرگترین تولید کننده سیب زمینی می‌باشند.
فرنچ فرایز برای مصارف خانگی و یا عمده در رستوران ها٬ هتل ها و … کاربرد دارد همچنین سیب زمینی سرخ کرده در به شکل گرم، یا نرمتر یا ترد، و به طور کلی به عنوان بخشی از ناهار یا شام یا توسط خود را به عنوان یک میان وعده خورده میشود. آنها معمولاً نمکی می شوند و یا بسته به کشور ممکن است با سس گوجه فرنگی ، سرکه ، مایونز ، سس گوجه فرنگی یا سایر غذاهای محلی سرو شود. سیب زمینی سرخ شده را می توان با همراه با چاشنی های مختلف نیز همراه کرد، مثلا در هند به مقدار زیاد فلفل به آن اضافه میکنند که کاملا امری ذائقه ای است. از جمله غذا هایی هم که حتما نام آن به گوشتان خورده میتوان به فیش اند چیپس ( ماهی و چیپس) اشاره کرد.(طرح تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد)

کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید سیب زمینی نیمه آماده منجمد
کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک سیب زمینی نیمه آماده، منجمد به شرح جدول ذیل می باشد

شرح محصولاتکد آیسیک
سیب زمینی نیمه آماده منجمد۱۵۱۳۴۱۲۴۵۸
چیپس سیب زمینی۱۵۱۳۴۱۲۴۶۰

کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید سیب زمینی نیمه آماده منجمد
تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد تعرفه گمرکی سیب زمینی نیمه آماده، منجمد به شرح جدول ذیل می باشد

شرح محصولاتکد تعرفه گمرکی
سیب زمینی نیمه آماده منجمد۲۰۰۴۱۰۰۰
چیپس سیب زمینی۲۰۰۵۲۰۰۰

فر آیند تولید سیب زمینی نیمه آماده (فرنچ فرایز)
مطالعات طرح توجیهی تولید سیب زمینی نیمه آماده (فرنچ فرایز)، دارای قسمت‌های مختلفی می‌باشد که در ادامه و به طور خلاصه به روش تولید فرنچ فرایز (سیب زمینی نیمه آماده) اکتفا می‌کنیم.

نوار تغذیه Feeder
وظیفه این نوار حمل سیب زمینی از انبار به داخل کارخانه برای جدا سازی خاک و سنگ از سیب زمینی ها می‌باشد.

خاک گیری Cleaning
در این مرحله هدف جداسازی شن، خاک و میکرو ارگانیزم‌های نامطلوب از سیب‌زمینی می‌باشد.

شستشو
به وسیله دستگاه‌های مخصوص سیب زمینی ها شسته می‌شوند.

پوست گیری Ling & steam peeler
پوست گیری معمولا در یک دستگاه مخصوص صورت می‌گیرد که همانند سانتریفیوژ بوده و سیب زمینی‌ها همراه آب چرخیده و پوست آن گرفته می‌شود.

نوار بازرسی Inspeetion table
در این قسمت توسط نیروهای موجود بر روی نوار بازرسی سیب زمینی ها از لحاظ ظاهری و یا داشتن قارچ مورد بازبینی قرار می‌گیرند.

برش Cutter
در این مرحله سیب زمینی با فشار از تیغه ها رد شده و برش می‌خورند. ضخامت اسلایس یا برش‌ها بر اساس نوع خواسته شده متفاوت می‌باشد و حتی می‌تواند حالات مختلفی داشته باشد.

بلانچر
در این قسمت نشاسته موجود در سیب زمینی گرفته می‌شود و سپس عقیم سازیبر روی آنها انجام می‌گیرد.

آب زدایی De- watering unit
در این مرحله آب موجود از سیب زمینی‌ها گرفته می‌شود که معمولا توسط فن‌های قوی گرفته می‌شود.

خشک کن Dryer
این مرحله آن ها را در محیطی گرم و داغ قرار میدهیم تا رطوبت آن خارج شده و آماده سرخ کردن گردد.

سرخ کن Fryer
سیب در ظرفی مخصوص در حدود ۳۰ ثانیه سرخ می‌گردد.

نوار چربی زدایی De-Oil machine
در این قسمت بخشی از روغن موجود گرفته می‌شود.

سرد کردن و منجمد کردن
در این قسمت سیب زمینی‌ها در ابتدا تا دمای ۴۰ درجه کاهش می‌یابد و سپس تا در دستگاه دیگری تا دمای پایین تر از صفر کاهش می‌یابد.

بسته بندی Packaging unit
بعد از عمل فریز، سیب زمینی‌های نیمه آماده را در نایلون ریخته و بسته بندی می‌کنند و در سردخانه و در دمای منفی ۲۰ درجه نگهداری می کنند.


فرایند تولید چیپس
برای تولید چیپس ، لازم است از سیب زمینی مرغوب استفاده شود. سیب زمینی باید درشت، سالم، کاملا رسیده ودارای کمترین مقدار گره وحفره در سطح آن باشد. پس ازشستشوی سیب زمینی، توسط دستگاه های سایش آن را پوست گیری می کنند. در این روش سایش ضایعات سیب زمینی بین ۱ تا ۴ درصد است.
که این مسئله بستگی به شکل، اندازه و عمق گره ها و همچنین مدت زمانی دارد که سیب زمینی در انبار نگهداری شده است. پس از کندن پوست سیب زمینی ، نوبت به تهیه تراشه های نازکی از آن می رسد. بدین ترتیب که سیب زمینی به داخل ظرف قیفی شکل بنام هاپر ریخته می شود و با عبور ازمیان دستگاه مذکور، به درون ماشین برش سرازیر می گردد.
تصویر خط تولید چیپسدر هنگام برش، و به منظور شسته شدن نشاسته از سطح تراشه ها، یک جریان آب دائمی باید از روی آنها عبور نماید. چنانچه نشاسته از سطح تراشه ها شسته نشود، باعث چسبیدن آنها بهنگام سرخ شدن خواهد گردید.
میزان ضایعات هنگام شستشو و تهیه تراشه ها، معمولا بین ۰/۵ تا ۱ درصد وزن سیب زمینی خام مصرف شده است. قبل از ریختن تراشه ها به درون ظروف روغن داغ، باید تا حد امکان آنها را خشک نمود(حداکثر رطوبت باید بین ۱/۵ تا۲ درصد باشد.)

۱. عملیات رنگبری و ضد عفونی
برای جلوگیری از تیره شدن رنگ تراشه ها و ضدعفونی کردن آنها، بایستی تراشه ها را در هر یک از محلول های زیر بمدت یک دقیقه یا بیشتر غوطه ور نمود:
محلول ۰/۵ درصد بی سولفات سدیم
محلول اسید فسفریک و نیترات سدیم(جوهرلیمو) و اسید سیتریک (۰/۵ درصد)
محلول اسید هیدرو کلریک (جوهر نمک) و اسید فسفریک (۰/۵ درصد) دمای محلول ها نیز باید بین ۵ تا ۹۵ درجه سانتیگراد حفظ شود.

۲. مرحله سرخ شدن
در این مرحله تراشه های سیب زمینی در ظرف روغن داغ ریخته می شوند. تراشه سیب زمینی که پس از سرخ و برشته شدن ، چیپس نامیده می شود، پس ازخروج سیب زمینی از ظرف روغن، به منظور خروج روغن های اضافی، بر روی ظرف الک مانندی پهن می شود.
در کارخانجات بزرگ، پس از خروج چیپس از درون روغن، آنرا بر روی سینی های آلومینیومی مخصوصی پهن نموده و بوسیله نوار نقاله به داخل اتاقک خشک کن هدایت می نمایند.

۳. مرحله نمک زنی
پس از خروج چیپس از درون روغن، عملیات نمک زنی بر روی آن انجام می شود. دستگاه نمک پاش از یک ناودان قیفی شکل، یک غلطک شیاردار دردهانه تحتانی و یک تیغه قابل تنظیم درداخل آن تشکیل یافته است.
تیغه قابل تنظیم، مقدار نمکی را که از ناودان قیفی به طرف غلطک شیاردار جریان می یابد کنترل می نماید. غلطک مزبور، ضمن آنکه به آرامی در زیر ناودان قیفی می چرخد، مقداری نمک را در میان شیارهای خود حمل می کند.
در این موقع، کفشکی که دارای حرکت دورانی معکوس نسبت به غلطک است، نمک درحال حرکت را از تک تک شیارهای غلطک برمی دارد. در ازای هر یکصد کیلوگرم چیپس، بطور متوسط بین ۱/۵ تا ۲ کیلوگرم نمک مصرف می شود.
همچنین، در بعضی از کارخانه ها برای جلوگیری از فساد احتمالی در اثر آنزیم ها و باکتری ها از چاشنی هایی مانند گلوتامات منو سدیم (نمک اسید گلوتامیک) به عنوان چاشنی مخلوط نمک استفاده می کنند.

۴. مرحله خشک کردن
پس از خارج کردن چیپس از داخل روغن، آنرا بوسیله نقاله به داخل اتاقک خشک کن منتقل نموده، برای مدت ۳ تا ۴ ساعت در دمای بین ۱۸۰ تا۱۹۰ درجه فارنهایت (۶۵ درجه سانتیگراد) نگهداری می نمایند. کل مدت زمان لازم برای خشک کردن بین ۸ تا ۱۲ ساعت می باشد.
رطوبت چیپس تولید شده نباید از ۷ تا ۸ درصد تجاوز نماید و چیپسی که به این ترتیب بدست می آید، از لحاظ وزنی حدودا ۲۵ درصد سیب زمینی تازه است. پس از تهیه چیپس باید در اسرع وقت (حد اکثر تا ۲۰ دقیقه) آن را بسته بندی نمود. در کارخانه های بزرگتر سعی می شود چیپس در فضایی از یک گاز خنثی مانند ازت بسته بندی شود.

کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده تولید فرنچ فرایز و چیپس سیب زمینی
بیشترین تولید و مصرف صنعتی فرآورده های سیب زمینی، من جمله چیپس در ایالات متحده آمریکا صورت می گیرد. البته منظور از سیب زمینی فرآوری شده، چیپس، فرنچ فرایز، پلت، سیب زمینی خشک، نشاسته سیب زمینی و … است آمار دقیقی از درصد تبدیل سیب زمینی در بخش مذکور در کشورهای مختلف وجود ندارد.
براساس گزارش های منتشر شده، در کشورهای آمریکا، انگلستان و فرانسه بیشترین درصد سیب زمینی تولید شده به مصرف فرآوری می رسند .

شرایط واردات و صادرات تولید فرنچ فرایز و چیپس سیب زمینی
بر اساس قانون صادرات و واردات، محدودیتی برای واردات انواع فرآورده های سیب زمینی از جمله چیپس وجود ندارد.
در بخش صادرات کشور ما حضور قوی در بازارهای جهانی ندارد. یکی از دلایل این امر بر اساس اطلاعات موجود در بخش کشاورزی، کیفیت پایین جنس و نژاد سیب زمینی ایرانی برای اختصاص در بخش فرآوری است.
راه حل این مشکل اصلاح نژاد و استفاده از بذرهای مناسب و پرمحصول برای این امر است. علت دیگر، نبود برنامه ریزی در زمینه تولید برای صادرات است.
به این معنی که برای حضور در بازارهای جهانی باید شبکه ای وجود داشته باشد تا محصول را از بخش تولید مواد اولیه تا فرآوری و تبدیل به محصول تحت نظارت اصولی و صحیح قرار دهد و محصول را با کیفیت و استاندارد مورد تقاضای بازارهای هدف تولید کند.

اهمیت استراتژیک تولید فرنچ فرایز و چیپس سیب زمینی
سیب زمینی در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی مثل گندم و چغندر، در خاک های ضعیف و شرایط نامساعد تر آب و هوایی قابل کشت است و بیشترین ماده خشک را در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی دارد . به همین دلیل توجه کشورهای صنعتی به سیب زمینی های پر بازده و مصرف آن برای محصولات فرآوری شده معطوف شده است.
از طرف دیگر سیب زمینی به عنوان یک ماده پرارزش غذایی و غنی از منابع سدیم، پتاسیم و منیزیم مطرح است. از این رو فرآورده های این مواد غذایی در اشکال مختلف از منابع با ارزش غذایی محسوب می شوند. شکل، طعم و مزه های متفاوتی که طی عملیات فرآوری می توان به آن داد، در جلب مصرف کنندگان نقش موثری دارد.
همچنین امکان استفاده از تکنولوژی های به روز دنیا در کشورهای تولیدکننده سیب زمینی، زمینه را برای تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا فراهم می آورد. بنابراین، این محصول به عنوان یک ماده غذایی لذیذ، آماده مصرف و پرطرفدار در بازار مصرف مواد غذایی کالایی رقابتی است.

بازار هدف طرح توجیهی
علاوه بر بازار داخلی در مورد بازار خارجی در بخش صادرات کشور ما حضور قوی در بازارهای جهـانی نـدارد. یکـی از دلایـل ایـن امـر بـر اسـاس اطلاعات موجود در بخش کشاورزی، کیفیت پایین جنس و نژاد سیب زمینی ایرانی برای اختصاص در بخش فرآوری است. راه حل این مشکل اصلاح نژاد و استفاده از بذرهای مناسب و پرمحصول برای ایـن امـر اسـت. علت دیگر، نبود برنامه ریزی در زمینه تولید برای صادرات است به این معنی که برای حـضور در بازارهـای جهانی باید شبکه ای وجود داشته باشد تا محصول را از بخش تولیـد مـواد اولیـه تـا فـرآوری تبـدیل بـه محصول تحت نظارت اصولی و صحیح قرار دهد و محصول را با کیفیت و استاندارد مورد تقاضـای بازارهـای هدف تولید کند.(طرح تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد)

وضعیت واحد های فعال تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد
در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد در کشور به تفکیک استان آمده است .

جدول واحد های فعال تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد
در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد در کشور به تفکیک استان آمده است .

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید چیپس سیب زمینی و سیب زمینی نیمه آماده منجمد

ظرفیت تولید سالیانه: ۱۲۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۳۵۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۵۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۶ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۹ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۹ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۳۹ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۴.۷/۵ - (۴ امتیاز)