
طرح احداث جایگاه سوخت
- 25 مهر 1401
- ۰
- بازدیدها: 6,348
- دسته بندی:
طرح احداث جایگاه سوخت
توسعه منطقی و موزون جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی در سطح کشور با هدف تامین رفاه و تسهیلات برای مردم و تعریف جایگاه، به عنوان یکی از مولفه های شهر سالم در جهت دسترسی آسان شهروندان، جلوگیری از اتلاف سوخت و ترغیب بخش خصوصی به سرمایه گذاری در کلان شهرها،از اهداف عالی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران می باشد.به طور کلی میتوان به هر دستگاهی که توسط یک منبع انرژی حرکت داده میشود و کار انجام میدهد تجهیز مکانیکی گفت. در یک جایگاه سوخت وظیفه اصلی انتقال و پخش فرآورده از منابع ذخیره انبوه سوخت به باک خودروها است. برای انجام این امر یک پمپ هیدرولیکی مورد نیاز است. سیستم هیدرولیکی از مخزن ذخیره سوخت مدفون در جایگاه آغاز شده و تا نازل سوخت ادامه پیدا میکند. در این مقاله به بررسی فرآیندها و استانداردهای مکانیکی در احداث جایگاه سوخت پرداخته خواهد شد.
مشخصات فنی جایگاه سوخت گازوئیل و بنزین
زمین جایگاه به ابعاد ۴۵ * ۵۸ متر معادل ۲۶۱۰ متر مربع
۶ مخزن سوخت ۴۵۰۰۰ لیتری شامل بنزین ، بنزین سوپر ، گازوئیل ، یورو ۴
۳ سکوی بنزین شامل ۹ عدد دیسپنسر ۴ نازله
۲ سکوی گازوئیل شامل ۴ عدد دیسپنسر ۲ نازله
مساحت کل سایه بان ها ۵۳۵ متر مربع به شرح :
– سایه بان بنزین به ابعاد ۱۵.۸۰ * ۱۹.۶۰
– سایه بان گازوئیل به ابعاد ۱۵.۶۲ * ۱۴.۴۰
سازه این سایه بان ها به صورت خرپای اجرا میشود.
ساختمان اداری به ابعاد ۸.۲ * ۱۱ به مساحت ۹۰ متر مربع
اجرای ۱۴ حلقه چاه ارت
اجرای خاکریزی به حجم ۱۸.۰۰۰ متر مکعب
اجرای لوله کشی با لوله های رده ۴۰ کلاس ۱۵۰
قابلیت نصب و اجرای طرح کهاب
کابل کشی و اجرای کامل ۲۶ دوربین مداربسته با کلیه متعلقات
مراحل صدور مجوز احداث جایگاه سوخت گیری
۱. مراجعه متقاضی به واحد بازرگانی مناطق
۲. دریافت کتابچه راهنمای احداث جایگاه اختصاصی
۳. تکمیل فرم درخواست و ارائه مدارک به واحد بازرگانی
۴. بررسی مدارک توسط واحد بازرگانی مناطق
۵. بازدید از زمین پیشنهادی توسط کارشناسان فنی و ایمنی شرکت
۶. اعلام پذیرش متقاضی و معرفی، جهت اخذ استعلام از شهرداری یا وزارت راه
۷. دریافت پاسخ استعلام و نقشه های طراحی شده، توسط مشاورین بخش خصوصی و تائید نهائی مهندسی منطقه و واحد HSE
۸. صدور مجوز احداث
و: انواع جایگاه و ابعاد زمین مورد نیاز احداث جایگاه
۱. جایگاه تک سکو بنزین با ابعاد (۷ در ۸) (۱۰ در ۶) (۱۶ در ۵/۹) مترمربع، جهت عرضه بنزین در شهرهای بزرگ که مشکل کمبود زمین یا گرانی زمین وجود دارد و همچنین برای احداث در پارکینگها، مجتمع های بزرگ مسکونی، اداری، صنعتی به صورت عرضه در اتاقک
۲. جایگاه تک سکو بنزین، حداقل بر ۲۲ متر و حداقل عمق ۱۱ متر
۳. جایگاه ۲ سکو بنزین، حداقل بر ۲۲ متر و حداقل عمق ۱۶ متر
۴. جایگاه ۳ سکو بنزین، حداقل بر ۳۰ متر و حداقل عمق ۳۰ متر
۵. جایگاه ۲ فرآورده ۲ سکویی، حداقل بر ۴۰ متر و حداقل عمق ۲۵ متر
۶. جایگاه ۲ فرآورده ۳ سکویی، حداقل بر ۴۰ متر و حداقل عمق ۴۰ متر
۷. جایگاه ۲ فرآورده ۴ سکویی، حداقل بر ۴۰ متر و حداقل عمق ۶۰ متر
ز: شرایط و موقعیت زمین پیشنهادی جایگاه
۱. ترجیحا” زمین پیشنهادی از مراکزی که با کار گرم (جوشکاری، نانوائی و …) مرتبط هستند، فاصله مناسب داشته باشد.
۲. خیابان دسترسی به جایگاه قابلیت مانور نفتکش را داشته باشد. حریم برق فشار قوی (دکل – پست) لوله های انتقال گاز و خطوط راه آهن رعایت شده باشد.
۳. زمین نبایستی در حریم رودخانه – مسیل باشد.
۴. طراحی جایگاه بایستی تحت نظارت و مسئولیت مهندسی مشاور مورد تائید سازمان نظام مهندسی و یا سایر دستگاه های ذیربط انجام شود.
۵. لازم است کلیه نقشه های تهیه شده توسط مشاور، به لحاظ مراعات تمامی استانداردهای تاسیسات نفتی، به تائید مهندس منطقه و واحد HSE منطقه رسانیده شود.
ح: خلاصه برخی از الزامات جهت طراحی جایگاه
۱. عرضه بنزین در سکوهای مجاور دفتر و عرضه نفتگاز در سکوهای مجاور خیابان (جاده)، مدنظر قرار گیرد.
۲. به منظور فرار سریع نفتکش در زمان حریق، محل تخلیه در خروجی جایگاه در نظر گرفته شود.
۳. فاصله بین دو سکو، حداقل ۶ متر در نظر گرفته شود.
۴. پیش بینی تلمبه مخصوص عرضه بنزین به موتور سیکلت ها، به صورت مجزا، در صورت امکان
۵. طراحی جایگاه، به ویژه نمای داخلی و خارجی ساختمان، متناسب با شرایط اقلیمی و فرهنگی هر منطقه اجرا شود.
۶. تهیه و نصب ژنراتور برق اضطراری، مجهز به سیستم راه انداز اتوماتیک الزامی است.
۷. اجرای طرح کف پخش کن اتوماتیک با سنسورهای مربوطه، جهت سایبان تلمبه ها، روی حوضچه مخازن و محل تخلیه یا طرح های مناسب جایگزین دیگر برای اعلام و اطفاء حریق
۸. نصب سیستم سطح و دماسنج هوشمند و سیستم جلوگیری از سرریز مخازن الزامی است.
۹. مخازن زیرزمینی جایگاه میبایستی حداقل با ظرفیت ۴۵۰۰۰ لیتر ساخته و نصب شوند.
۱۰. ارتفاع سکوهای بنزین ۱۰ سانتی متر به همراه پیش بینی گارد مناسب جهت تلمبه ها
۱۱. رعایت مقررات آئین نامه ۲۸۰۰ جهت مقاوم سازی در تاسیسات و ابنیه، در برابر زلزله الزامی است و همچنین رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در کلیه ابنیه جایگاه
۱۲. تفکیک و محصور نمودن محوطه مخازن از سایر تاسیسات و قسمت های جایگاه
۱۳. پیش بینی سیستم هوشمند حفاظت الکترونیکی با نصب دوربین های مدار بسته
نکات عمومی طراحی
اولین و مهمترین فاکتور در معماری یک جایگاه سوخت در نظر گرفتن مفهوم (کانسپت) است به صورتی که ظاهر سازه در عین جدید و مبتکرانه بودن از استانداردهای مربوطه نیز پیروی کند. در ادامه به توضیح چند استاندارد کلی جایگاه سوخت میپردازیم:
طراحی جایگاه میبایست توسط مشاور ذیصلاح دارای رتبه لازم از سازمان مدیریت و برنامه ریزی و یا پروانه اشتغال از سازمان نظام مهندسی انجام شود.
رعایت کلیه استانداردهای مورد قبول شرکت ملی نفت ایران از جمله IPS، API، NFPA، ASME، ANSI، BS، EN الزامی است.
رعایت الزامات کلیه مباحث مقررات ملی ساختمان، استانداردهای بین المللی معماری و آئین نامه ۲۸۰۰ زلزله در طراحی و احداث جایگاه ضروری است.
کلیه سازه ها باید در برابر رانش زمین و حوادث غیر مترقبه مقاوم بوده و محاسبات و نقشه های مربوطه به تائید مهندس محاسب ذیصلاح برسد و کلیه محاسبات و طراحیها توسط مراجع ذیصلاح در محل بررسی و تائید شود
پیداست که موارد بالا بسیار کلی بوده و برای مفید واقع شدن احتیاج به بسط و توضیح بیشتر دارد که در ادامه مقاله سعی میشود تا حد امکان اطلاعات بیشتری پیرامون این مطلب ارائه شود.
جانمایی و انتخاب زمین
انتخاب زمین مناسب نیاز به بررسی دقیق، جامع و کامل دارد و فاکتورهای زیادی در پیدا کردن زمین استاندارد که مورد تایید کارشناسان مربوطه باشد دخیل است. ابتدا این موارد را به صورت موردی نام برده و در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
وضعیت توپوگرافی
بافت محل
عرض گذر
حجم ترافیک سواره رو و عرض پیاده رو
راههای دسترسی به زمین
احداث جایگاههای سوخت در تقاطعها، میادین و مجاور مراکز تجمع عموم مجاز نیست.
همسایگان جایگاه
خیابانهای دوطرفه و یکطرفه که جایگاه های کوچک در آنها احداث میگردد، باید به ترتیب دارای حداقل ۶ خط و ۳ خط عبوری باشند. حداقل محدوده مورد نیاز برای استقرار تاسیسات جایگاه ۸ متر عرض در ۲۰ متر طول میباشد و همچنین مسیر عبور عابرین پیاده میبایست علاوه بر ابعاد فوق در عرض در نظر گرفته شود.
زمین جایگاه نباید در مجاورت مدارس، مجتمعهای آموزشی، ساختمان پزشکان، بیمارستانها، آسایشگاهها، مساجد، سینماها و همچنین سالنهای ورزشی، هتلها، رستورانها، ساختمانهای اداری و سایر ابنیه و مراکز تجمع که برای بیش از ۵۰ نفر طراحی شده باشند، قرار داشته باشد.
از دیگر مکانهایی که نباید در همسایگی جایگاه سوخت باشند میتوان به فروشگاههای بزرگ( بیش از ۲۰۰۰ متر مربع زیر بنا)، خانه های مسکونی، مراکز تلفن اشاره کرد. همچنین مجاورت انبارهایی که در آنها مواد قابل اشتعال به مقدار زیاد نگهداری می گردد ( مانند نجاری، انبارهای کاه، کاغذ و مواد منفجره) با جایگاه سوخت میتواند بسیار خطرناک باشد.
زمین پیشنهادی برای جایگاه نباید در مسیر عبور سیل و آبهای سطحی و در مجاورت چشمه، رودخانه، خطوط لوله و چاه باشد. ضمنا باید بررسی شود که زمین مورد نظر بر روی گسل یا نزدیکی آن و یا خاک دستی و محل انباشت نخاله های ساختمانی نباشد. همچنین در زمین جایگاه نبایستی گیاهان و درختان خزان شونده وجود داشته باشد.
زمین در نظر گرفته شده برای جایگاه جهت احداث میبایستی حداقل ۱۵ متر از طرفین با مغازه ها و مراکز خدماتی که دارای شعله بی حفاظ ( مانند آهنگری، جوشکاری، رادیاتورسازی، ریختهگری، لحیمگری، نانوایی و کبابی) فاصله داشته باشد.
همچنین لازم است در خیابان دسترسی جایگاه با هماهنگی مقامات شهری، اقدامات لازم در خصوص نصب تجهیزات ایمنی ( چراغ هشداردهنده، سرعتگاه و تابلوهای راهنمایی رانندگی هشداردهنده) از فاصله ۲۰۰ متری ورودی جایگاه صورت بپذیرد.
حریم لوله های انتقال گاز و خطوط راه آهن و … اعم رو زمینی و زیرزمینی رعایت گردد. ضمنا حریم کابلهای برق فشار قوی با توجه به مقدار ولتاژ و رطوبت هوا باید از سازمان برق منطقه ای استعلام گردد.
نکات کامل طراحی جایگاه سوخت
در طراحی معماری و عمرانی قسمتهای مختلف یک جایگاه سوخت باید نکات و استانداردهای مختلفی در نظر گرفته شود که در ادامه آنها را به صورت موردی آوردهایم:
لازم است در طراحی استانداردهای NFPA30 و NFPA30A در فاصله گذاریها و سایر موارد مربوطه رعایت گردد.
طراحی جایگاه با در نظر گرفتن بر قانونی جادهها و اصلاحی خیابانها انجام گردد.
کف محوطه جایگاه شامل محوطه مخازن، سکوی عرضه فرآورده، محل احداث کیوسک و محل استقرار خودرو و نفتکش در ترازی بالاتر از گذرهای اطراف قرار گیرد.
بکارگیری کیوسک جهت نصب تجهیزات کنترل و راهبری و همچنین استقرار کارکنان جایگاه لازم میباشد. سایبان با ابعاد مناسب نیز در محل سکوی عرضه فرآورده نیز توصیه میگردد.
محوطه جایگاه میبایست دارای شیب بندی مناسب (حداقل یک درصد) جهت هدایت آبهای سطحی به خارج باشد. ضمنا محدوده استقرار خودروها در مجاورت سکوی عرضه سوخت و محل استقرار نفتکش در هنگام تخلیه میبایست با جدول گذاری مناسب از اطراف مجزا گردیده و فاقد شیب طولی باشد.
با توجه به بند ۶ آئین نامه شعاع چرخش جهت ورود و خروج از محدوده جایگاه میبایست براساس طول و ظرفیت نفتکش تغذیه کننده مخزن جایگاه تعیین گردد. در این صورت مانور نفتکش به محل تخلیه به سهولت میسر میباشد.
لازم است مخزن جایگاه در داخل حوضچه بتنی مسلح ایزوله دفن گردد. ضمنا در مناطقی که سطح آبهای زیرزمینی بالا باشد؛ علاوه بر افزایش حجم بتن ریزی در داخل حوضچه مذکور، ف مخازن با میلگردهایی در داخل بتن مهار میگردد. لازم به ذکر در صورت استفاده از مخازن دوجداره به حوضچه بتنی نیاز نمیباشد.
سطح روی محوطه مخزن میبایست با طراحی سازه مناسب در برابر تردد خودروها با بار متمرکز (بار چرخ) حداقل ۱۰ تن مقاوم باشد.
کلیه لوله کشیها و کابلهایی که در مسیر تردد خودروها واقع میشوند می بایست در کانالهای بتنی قرارگرفته و روی کانالها نیز با دال بتنی پوشیده گردد. ضمنا کلیه کانالهای لوله های فرآورده و کابلهای برق با ماسه بادی پر گردد.
لازم است کف محوطه سواره رو جایگاه با بتن مسلح به ضخامت حداقل ۲۰ سانتیمتر و با لایه سخت کننده رنگی پوشش داده شود.
در محل احداث جایگاههای کوچک لازم است کانال بتنی مقاوم در برابر حریق و انفجار ساخته شود تا از انشعابات شهری ( کابلهای مخابرات، برق و لولههای گاز و آب) که در محدوده جایگاه قرار دارند، محافظت کند.
کلیه مصالح مورد استفاده در ساختمانها، سایبانها و محوطه جایگاه میبایست غیر قابل اشتعال بوده و مورد تایید مراجع ذیصلاح برسد.
باید سیستم روشنایی با حداقل روشنایی استاندارد ۳۰۰-۱۵۰ لوکس در محوطه تخلیه و بارگیری جایگاه نصب شود. سیستم روشنایی دفتر کار جایگاه نیز باید ۵۰۰-۲۰۰ لوکس روشنایی داشته باشند.
باید سایبان مناسب در محوطه جایگاه جهت پیشگیری از تابش مستقیم آفتاب بر روی سیستمهای بارگیری فرآورده (به منظور کاهش بخارات و گازها در اثر گرما) و همچنین پیشگیری از مواجهه کارکنان با تشعشعات خورشیدی، نصب شود. حداقل ارتفاع سایبان از کف محوطه جایگاه باید ۵ متر باشد.
کانال هدایت کننده آب باران و ناودانی برای سایبان در محوطه جایگاه جهت پیشگیری از قندیل در زمستان در نظر گرفته شود.
مجهز بودن سرویسهای بهداشتی به دستشویی و تعداد کافی توالت ( به ازاء هر ۴ دیسپنسر، حداقل ۱ واحد و بیش از ۹ دیسپنسر۳ واحد به ازای هر جنس(زن و مرد))
در نظر گرفتن امکانات رفاهی اعم از حمام، رختکن و غذاخوری مناسب برای کارکنان الزامی است.
شرایط آب و هوایی محل احداث جایگاه (بیشینه و کمینه دما، میزان بارش، سرعت باد و…) بایستی در نظر گرفته شود و تمهیدات الزم در طراحی لحاظ گردد.
کیوسک جایگاه سوخت
طبق استاندارد تعین شده از طرف شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، هر جایگاه می بایستی در فاصله مناسب از سکوها کیوسکی برای قرار داردن تجهیزات کنترلی و راهبری و استقرار کارکنان احداث شود. در ادامه به ارائه استانداردهای ساخت این کیوسک می پردازیم:
کیوسک میبایست در خارج از منطقه خطر جایگاه بوده و حداقل ۴ متری با تجهیزات سوختگیری و محل تخلیه فاصله داشته باشد.
کیوسک باید در ارتفاع بالاتری نسبت به سکوی سوختگیری(حداقل ۱۵ سانتیمتر) قرار گیرد، به نحوی که احتمال ورود و تجمع بخارات قابل اشتعال به درون آن وجود نداشته باشد.
کیوسک حتما باید دارای سیستم تهویه مطبوع، گرمایش و سرمایش مناسب باشد.
کابل کشی و لوله های ورودی و خروجی به کیوسک بایستی کاملا استاندارد و فاقد هرگونه منفذ باشد.
محل توقف و سوختگیری در جایگاه سوخت
در جایگاه سوخت، محلی برای توقف و سوختگیری وسایل نقلیه در نظر گرفته میشود. این محل باید دارای حداقل شرایط زیر باشد:
سطح آن نسبت به محل قرارگیری دیسپنسر پایینتر باشد.
شیب سطح محل استقرار خودروها بایستی عرضی باشد به نحوی که در صورت عمل نکردن ترمز خودروها منجر به حرکت آنها نشود.
بایستی تمهیدات مناسبی جهت جلوگیری از برخورد وسایل نقلیه با دیسپنسر انجام پذیرد.
محل و نحوه قرارگیری دیسپنسر بر روی سکوی جایگاه با در نظر گرفتن محدوده خطر دیسپنسر در حال فعالیت و با در نظر گرفتن حداکثر طول شلنگ سوختگیری مشخص میشود.
حداقل فاصله دیسپنسر نسبت به ساختمانهایی با دریچه یا پنجره های باز شونده ۵/۵ متر و در صورت عدم وجود دریچه یا درب و پنجره حداقل ۴ متر میباشد.
تمهیدات الزم جهت جمع آوری و دفع ایمن فراورده ریخت و پاش شده در محوطه جایگاه بایستی حین طراحی لحاظ گردد.
محل نصب تجهیزات سوختگیری در جایگاه بایستی مطابق الزامات استاندارد NFPA30A به شرح ذیل باشد:
حریم ایمنی دیسپنسردر حالتی که شیلنگ آن بر روی محل تعبیه شده (جانازلی) قرار گرفته باشد، کره ای به شعاع حداقل ۳متر(۱۰فوت) می باشد.
فاصله دیسپنسر از مرز جایگاه، هر سازه اطراف آن، دفاتر و خیابانهای مجاور حداقل از طول شیلنگ سوختگیری کمتر نباشد.
فاصله هر ساختمان دارای منفذ باز از تجهیزات سوختگیری بایستی حداقل ۵/۱ متر از کل طول شیلنگ سوختگیری بیشتر باشد.
درصورتیکه بیش از یک دستگاه توزیع سوخت بر روی یک سکو نصب گردد، حداقل فاصله بین هر دو دستگاه بایستی ۶ متر باشد.
محل تخلیه سوخت
در جایگاه سوخت باید محلی برای توقف نفتکش و پرکردن مخزن مدفون جایگاه در نظر گرفته شود. این محل باید شرایط زیر را داشته باشد:
محل تخلیه جایگاه بایستی از نوع offset fill point with access chamber طراحی شود.
حریم ایمنی نفتکش حین تخلیه بایستی حتما رعایت شود. همچنین جایگاه در زمان تخلیه سوخت، غیر فعال میشود.
محل تخلیه بایستی مجهز به سیستم دفع الکتریسیته ساکن باشد.
اتصالات محل تخلیه بایستی از نوع سریع باز شونده باشند.
روشنایی محل تخلیه از نوع ضد انفجار (EX) انتخاب و نصب گردد.
فاصله محل تخلیه از ورودی ساختمانهای اداری بایستی حداقل ۵/۱ متر باشد.
اجزای مکانیکی جایگاه سوخت
تلمبههای عرضه سوخت
تلمبههای فروش بطور کلی به دو بخش تلمبههای خودمکش و تلمبههای غیر خود مکش (که اصطلاحا دیسپنسر نامیده میشوند) تقسیمبندی میگردند. هر دو تجهیزات بالا با دبی اسمی ۵۴ لیتر در دقیقه جهت عرضه بنزین و دبی ۹۰ لیتر در دقیقه جهت عرضه نفتگاز میباشند.
۱. تلمبههای خود مکش
در این نوع از تلمبهها فرآیند مکش و عرضه فرآورده توسط الکتروموتور و پمپ انجام میپذیرد. معمولا پمپ خود شامل جدا کننده هوا(سیفون روتوری) و فیلتر نیز میباشد و فراورده توسط سیفون روتوری موجود در تلمبه مکش میگردد. در این سیستم یک خط لوله مکش اختصاصی جهت هر دستگاه تلمبه از ۱۵ سانتی متری کف مخزن مدفون تا زیر تلمبه انجام شده است. استفاده از این مدل تلمبهها بدلیل استهلاک بالا و قفل گازی در مسیر مکش ( مخصوصا در مناطق گرمسیر) تقریبا منسوخ گردیده است. این نوع تلمبه ها فقط در پمپ بنزینهای کوچک تک سکو و تک تلمبه مورد استفاده قرار میگیرند.
۲. تلمبههای غیر خود مکش یا دیسپنسر
ساختار این نوع تلمبهها مشابه تلمبههای خود مکش میباشد با این تفاوت که فاقد پمپ و الکتروموتور میباشند. در این سیستم، فرآورده توسط پمپ مرکزی غریق داخل مخزن مکش شده و توسط یک خط لوله به سمت دیسپنسرها هدایت میگردد. این نوع سیستم انتقال فرآورده به علت لوله کشی کمتر نسبت به مدل خود مکش برای جایگاههای سوخت با تعداد سکوهای بالا مناسبتر است.
اجزای تشکیل دهنده تلمبهها و دیسپنسرها
در این بخش به منظور آشنایی با ساختار تلمبهها به تشریح مختصر اجزای تشکیل دهنده آنها میپردازیم. اطلاعات دقیق و کامل تر پیرامون دیسپنسر و اعضای آن را میتوانید در مقاله دیسپنسر موجود در بلاگ مشاهده کنید.
سیفون روتوری
این قسمت از دو بخش پمپ دندهای و واحد جدا کننده هوا تشکیل گردیده و در دو نوع ۴۵ و ۹۰ لیتری موجود میباشد. این یونیت وظیفه جداسازی ۵ درصد هوای همراه فرآورده را دارد.
شیر ایمنی زیر دیسپنسر( Shut of Valve)
این شیر یکی از شیرآلات جایگاه سوخت می باشد که در زیر دیسپنسرها و روی لوله ورودی نصب میگردد. ساختار آن به نحوی طراحی شده است که در هنگام برخورد شدید با دیسپنسر، از محل تعیین شده میشکند و مسیر عبور فرآورده را به طور کامل قطع میکند. به این طریق از ریختن فرآورده در محیط جایگاه جلوگیری میکند.
میتر یا پیمانهگر
این تجهیز نسبت به بقیه تجهیزات بیشتر جنبه عملیاتی دارد. عدم عملکرد دقیق این دستگاه فقط با انجام تستهای مخصوص قابل تشخیص است زیرا خللی در کارکرد ظاهری دیسپنسر ایجاد نکرده و فقط در نشان دادن مقدار سوخت عرضه شده خطا ایجاد میکند. بنابراین لازم است تا تستهای دورهای بر روی پیمانه گر انجام شود. پیمانه گرهای مورد استفاده در دسپنسرها معمولا از نوع جابجایی مثبت هستند. این پیمانهگرها معمولا چهار پیستون و سیلندر دارند و فضای جاروب شده هر سیلندر معادل ۱۲۵ سی سی میباشد.
لذا عبور یک لیتر فرآورده از داخل آن با توجه به مکانیزم عملکرد آنها موجب دو دور چرخش شفت مرکزی پیمانهگر که پالسر متصل است، میشود. تجهیزات ابزار دقیق پیمانهگر با قابلیت پلمپ بر روی یکی از کاورهای سیلندر تعبیه گردیده است. خطای مجاز برای پیمانهگر ۳۰ سی سی در ۲۰ لیتر پیمانه است. پیمانهگرها معمولا از ناحیه آب بندی داخلی دچار مشکل میشوند که تداخل فرآورده پیمانه شده و ورودی و اضافه دهی میتر که منجر به کسری جایگاه خواهد شد را در پی خواهد داشت.
شما می توانید محتوای تخصصی در خصوص پیمانه گر را در مقاله لینک شده دنبال کنید.
پالسر
این دستگاه به عنوان تنها تجهیز اندازه گیری دیسپنسر، حرکت چرخشی شفت خروجی پیمانه گر را به پالس الکتریکی تبدیل میکند و توسط کابل مربوطه به شماره انداز الکترونیکی ارسال میکند. محل نصب این تجهیز بر حسب نوع دیسپنسر مستقیم روی میتر یا توتالایزر مکانیکی میباشد.
شما می توانید محتوای تخصصی در خصوص پالسر را در مقاله لینک شده دنبال کنید.
توتالایزر
توتالایزر در انواع مکانیکی، الکترومکانیکی و دیجیتالی وجود دارد و وظیفه ثبت کارکرد کلی لیتراژ دیسپنسر را دارد. این تجهیز باید قابلیت پلمپ کردن داشته باشد.
شیر برقی یا سلونوئید ولو
دستگاهی است که در مسیر خروجی فرآورده در دیسپنسر نصب میشود. این دستگاه وظیفه قطع و وصل عبور فرآورده را با توجه به عملکرد نازل و دیسپنر دارد. عملکرد این تجهیز در محتوای مربوط به دیسپنسر به طور کامل توضیح داده شده است.
شیلنگ و نازل
نازلهای سوخت نصب شده روی دیسپنسر باید از نوع قطع کن اتوماتیک و برای بنزین در سایز ۳/۴ اینچ و عرضه گازئیل ۱ اینچ باشند. رنگ کاورهای نازل با توجه به نوع فرآورده عرضه شده متفاوت است: سبز جهت بنزین بدون سرب، قرمز جهت بنزین معمولی و زرد جهت گازوئیل. شیلنگها نیز بهتر است در سایزهای مذکور و طول تقریبی حداکثر ۵ متر و همراه با شیر brake away باشند.
پمپ غریق یا پمپ شناور
یک پمپ غریق از دو قسمت الکترو پمپ و کلکتور تشکیل شده است که به وسیله لوله ارتباطی به یکدیگر متصل میشوند. بخش الکترو پمپ بصورت غریق داخل مخزن قرار میگیرد و بخش کلکتور روی منهول مخزن نصب میگردد. این دستگاه در مبادی عرضه که مجهز به دیسپنسرهای غیر خود مکش میباشند کاربرد دارد و وظیفه آن پمپاژ فرآورده از مخزن مدفون به سمت دیسپنسر میباشد.
پمپهای غریق معمولا در قدرتهای ۰/۲، ۰/۵، ۰/۷۵ و ۱ اسب بخار موجود میباشند. هر دستگاه پمپ میتواند به چهار دیسپنسر( با توجه به تعداد نازل) سوخت رسانی کند. بخش سیفون تعبیه شده در کلکتور آنها قادر است فرآورده موجود در مخازن همجوار را که به وسیله لوله به یکدیگر مرتبط شدهاند را هم طراز کند.
از دیگر تجهیزات به کار رفته در این سری پمپها دستگاه نشت یاب است که در خروجی پمپ نصب گردیده و وظیفه قطع جریان را در صورت تشخیص نشتی خط لوله را دارد. لازم به ذکر است این پمپها باید به صورت مغروق در سوخت کار کنند لذا موجودی مخازن نباید به کمتر از ۵۰۰۰ لیتر برسد. توضیحات کامل در رابطه با معروفترین مدل این سری پمپ را میتوانید در محتوای پمپ red jacket مطالعه کنید.
شما می توانید محتوای تخصصی در خصوص پمپ شناور را در مقاله لینک شده دنبال کنید.
مخازن
مخازن ذخیره فرآورده در جایگاه سوخت معمولا از نوع استوانه ای دفنی به ابعاد تقریبی قطر ۲/۸۵ متر و طول ۸ متر و ظرفیت اسمی ۴۶ هزار لیتر میباشند. ضخامت ورق بدنه ۶ میلیمتر و عدسیها ۸ میلیمتر هستند. قبل از دفن حتما تست نشتی و ایزولاسیون انجام میگیرد. در قسمت فوقانی مخزن، درب منهول و تجهیزات مورد نیاز از قبیل محل دیپ، سطح سنج و سایر ملزومات نصب میگردد.
لولهها و کابلهای ارتباطی و کانالهای مربوطه
لولههای ارتباطی از پمپ غریق روی مخازن تا دیسپنسرها و در محل تخلیه تا مخازن مورد استفاده قرار میگیرد. این لولهها معمولا فولادی بدون درز SCH 40 در سایز ۲ اینچ مورد استفاده دیسپنسرها و ۴ اینچ جهت تخلیه نفتکش میباشند.
کابل های ارتباطی میبایستی مجهز به روکش مقاوم در برابر فرآورده و فشار باشند اما کابلهای متداول مورد استفاده از نوع زرهدار با غلاف سربی با مشخصات ۵*۲/۵ جهت دیسپنسرها و ۳*۲/۵ جهت پمپ غریق میباشند.
کانالهای ارتباطی محل عبور لولهها و کابلها دارای عمق ۷۰ سانتیمتر بوده و محل قرار گرفتن کابل و لوله بوسیله تیغه داخلی از هم جدا میشوند.
لوله کشی و کابل کشی های لازم در جایگاه سوخت
استانداردهای تجهیزات مکانیکی
در این قسمت به بررسی استانداردهای مربوط به تجهیزات مکانیکی جایگاه سوخت که در بالا آورده شده است میپردازیم. این استانداردهای ارائه شده توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی را میتوان در دو دسته بندی لوله کشی وتجهیزات و نکات طراحی مخازن تقسیم بندی کرد:
لوله کشی و تجهیزات
برای لوله کشی فرآورده کلیه الزامات استاندارد NFPA 30 و NFPA 30A بایستی اعمال گردد.
در سیستم ذخیره سازی و انتقال سوخت در جایگاه های کوچک لازم است یکپارچگی جایگاه از لحاظ نوع متریال مورد استفاده حفظ گردد. درواقع در صورت بکارگیری مخازن فولادی جنس لوله کشیها نیز می بایست فولادی باشد. به همین ترتیب در صورت بکارگیری مخازن غیرفلزی لازم است لوله کشیهای مربوطه نیز غیرفلزی باشد و لوله های غیرفلزی مورد استفاده در جایگاه می بایست مطابق با الزامات استاندارد EN 14125 (برای لولههای ترمو پلاستیک) و استاندارد UL 971 (برای لولههای GPR) ساخته شده باشند. همچنین بایستی گواهینامه انطباق متریال لوله با این استانداردها توسط مراجع ذیصلاح ارائه گردد و به تائید شرکت ملی پخش فرآوردههای غیر نفتی برسد.
دستگاه توزیع کننده سوخت ( دیسپنسر یا تلمبه) مورد استفاده در جایگاه می بایست مطابق استاندارد بوده و دارای تاییدیه شرکت ملی پخش فرآوده های نفتی ایران باشد.
دستگاه توزیع کننده سوخت می تواند از نوع خودمکش باشد.
دستگاه توزیع کننده سوخت بایستی به ادوات لازم برای پیشگیری از سرریز در زمان سوختگیری مجهز باشد.
طول شیلنگ دستگاه توزیع سوخت در جایگاه نبایستی بیشتر از ۵/۵ متر باشد.
شیلنگ دیسپنسر در حالت باز بایستی حداقل ۱/۵ متر از ورودی ساختمانهای اداری فاصله داشته باشد.
در صورت بکارگیری دیسپنسر ، حداکثر دو نازل برای سوختگیری از یک طرف و عرضه بنزین با دبی ۴۵ لیتر بر دقیقه برای هر نازل در نظر گرفته شود.
حریم الکتریکال دو دیسپنسر از هم ۰.۵ متر میباشد لیکن بدلیل ضرورت رفع مشکلات عملیاتی حداقل فاصله دیسپنسرها از یکدیگر در هر سکوی سوختگیری ۳ متر تعیین میگردد.
جهت جلوگیری از لهیدگی و پارگی شیلنگ تلمبه ها، استفاده از شیلنگ جمع کن در تلمبه ها ضروری میباشد.
جهت جلوگیری از نشت فرآورده ، سیستم لوله کشی واتصالات همراه تلمبه ها و مخازن می بایست به موقع ضخامت سنجی شده و در صورت نیاز تعویض یا تعمیر گردند .
در صورت استفاده از سیستم توزیع سوخت تحت فشار ضروری است کلیه اجزای آن از نوع ضد انفجار باشند و سیستم تغذیه الکتریکی آن ترجیجاً تک فاز باشد.
بر روی هر شیلنگ دیسپنسر یک عدد قطع کن در نظر گرفته شود.
در مسیر لوله تخلیه به مخزن از فیلتر مناسب استفاده گردد.
با توجه به مساحت کم جایگاه و شرایط محل تخلیه ، لوله های تخلیه باید همراه نفتکش به محل انتقال یابد.
امکان درین کلیه خطوط فرآورده به سمت مخازن ذخیره بایستی در نظر گرفته شود. شیب لوله کشی ۵/۱ الی ۲ درصد به سمت مخزن در نظر گرفته شود.
فاصله لوله مکش پمپ مغروق تا کف مخزن حداقل ۱۵۰ میلیمتر در نظر گرفته شود.
لوله تهویه مخزن بنزین بایستی به بازدارنده شعله مجهز باشد.
لوله پرکن مخزن سوخت تا فاصله ۴ اینچی کف مخزن امتداد یابد.
در محل اتصال لوله کشی به دیسپنسر و مخزن بایستی اتصال انعطاف پذیر فلزی و استاندارد در نظر گرفته شود.
شیلنگ دستگاه توزیع کننده سوخت باید مطابق با استاندارد BS EN 13617-1 باشد.
طراحی لوله کشی بایستی به نحوی باشد که جهت انجام تعمیرات در صورت بروز نشتی نیازی به کندن زمین نبوده و حوضچه هایی برای بازدید و دسترسی جهت تعمیر و نگهداشت سیستم مد نظر قرار گیرد.
هرگونه اتصالات شامل لوله کشیها، سیستمهای فاضلاب و … حین ورود به ساختمانهای اداری جهت جلوگیری از ورود بخارات فراورده به داخل جایگاه بایستی کاملاً گازبند گردد.
اتصالات بایستی از نوع روزه ای یا جوشی باشد.
کلیه کانالها و فضای خالی سکوها (محل عبور لولههای حاوی فرآوردههای نفتی) بایستی با ماسه بادی پرشود.
نکات طراحی و ساخت مخازن
جنس مخازن زیرزمینی می تواند فلزی یا غیرفلزی انتخاب گردد.
طراحی و ساخت مخازن زیرزمینی فولادی می بایست بر اساس آخرین ویرایش استاندارد BS EN 12285-1 انجام گردد و جهت محاسبه ضخامت نهایی ورق ها حداقل یک میلیمتر اضافه بعنوان خوردگی مجاز لحاظ گردد.
طراحی و ساخت مخازن زیرزمینی غیرفلزی می بایست بر اساس آخرین ویرایش استاندارد UL 1316 انجام گردد.
ظرفیت اسمی مخزن برای این نوع جایگاه حداکثر ۴۵۰۰۰ لیتر باشد.
هر مخزن جایگاهی می بایست دارای یک دریچه آدم رو (منهول) با سایز ۲۴ اینچ یا بزرگتر باشد.
هر مخزن می بایست دارای نازلهای مورد نیاز با فلنج استاندارد به شرح زیر باشد:
نازل ورودی با سایز ۴ اینچ، نازل خروجی با سایز حداقل ۲ اینچ، نازل نمونه گیری با سایز ۴ اینچ ، نازل ارتفاع سنج با سایز حداکثر ۴ اینچ، نازل جمع آوری بخارات بنزین با سایز ۳ اینچ و نازل تهویه که سایز آن بر اساس ظرفیت مخزن بدست می آید و حداقل برابر ۲ اینچ می بایست در نظر گرفته شود.
انجام عملیات سنجش سطح سیال به صورت دستی مجاز نمی باشد.
در صورت استفاده از سیستم توزیع سوخت تحت فشار رعایت حداقل فاصله مجاز بین لوله های ورودی و خروجی طبق الزامات و دستورالعمل های شرکت سازنده آن ضروری می باشد.
رعایت حداقل فاصله لازم بین نازل ورودی و نازل نصب ارتفاع سنج بر اساس دستورالعمل شرکت سازنده ارتفاع سنج الزامی است.
پیش بینی و نصب سیم ارت بر روی بدنه مخازن الزامی است.
Rating فلنج نازلها ۱۵۰ در نظر گرفته شود و از لوله و اتصالات با رده استاندارد استفاده گردد. همچنین Rating شیرهای با سایز ۲ اینچ و بالاتر میبایست با Rating فلنجهای متصل به آن یکسان و برابر ۱۵۰ باشد
پیش از بهره برداری از مخزن لازم است تستهای مخزن و لوله کشی های آن مطابق با استاندارد طراحی مربوطه انجام گردد.
مخزن بایستی بر روی بالشتک بتونی و در داخل محفظه نصب گردد و توسط تسمههای فلزی مناسب به نحوی مهار شود که در برابر زلزله و نیروی ناشی از بالا آمدن آبهای سطحی پایداری آن حفظ گردد.
دریچه های بازدید بایستی به نحوی طراحی گردد که آبهای جاری و فرآورده های ریخت و پاش شده از سطح جایگاه به درون مخزن وارد نگردد.
نصب تجهیزات جلوگیری از پر شدن بیش از حد مخازن بر اساس استاندارد NFPA 30 الزامی است.
پیش بینی و اتخاذ تدابیر مؤثر برای پیشگیری از انتشار فرآورده از مخازن به خاکهای مجاور در صورت نشت احتمالی الزامی میباشد مبنای اتخاذ تدابیر استاندارد NFPA 30 میباشد.
کلیه تجهیزات الکتریکی که بر روی مخزن نصب میگردند بایستی از نوع ضد انفجار با اندیس مناسب انتخاب و مطابق اصول ایمنی نصب گردند.
فضای داخلی مخازن ذخیره سوخت منطقه خطر صفر محسوب میگردد و نصب تجهیزات الکتریکی منصوب در این محل بایستی از نوع ذاتاً ایمن دارای تأییدیه معتبر صورت پذیرد.
کلیه تجهیزات غیر الکتریکی مانند میله اندازه گیری، درپوش و … می بایستی از جنس ضد جرقه انتخاب و نصب گردند.
خروج بخارات از مخزن
در طراحی مخزن میبایست موضوع خروج بخارات مد نظر قرار گیرد و موارد زیر رعایت گردد:
لوله هواکش مخزن می بایست در محلی ایمن و بدون خطر رو به بالا امتداد یافته و درمجاورت عوامل گرم کننده و آتشزا قرار نگرفته و تا ارتفاع حداقل ۶/۳ متر بالاتر از سطح زمین امتداد یابد.
قطر لوله تهویه و تعداد آن تابع ظرفیت مخزن بوده و براساس استانداردهای مرتبط تعیین می گردد.
لوله هواکش مخزن بایستی مجهز به کلاهک بوده و به نحو موثر مهار گردد.
لوله های تهویه می بایست بالاتر از بیشترین سطح مایع موجود در نفتکش قرار گیرد و همچنین ارتفاع آن از ۴ متری سطح زمین نیز تجاوز نکند.
دهانه لوله هواکش در یک سیستم مجهز به کنترل آلاینده می بایست به اندازه کره ای به شعاع ۳ متر از دریچه های باز ساختمان های مجاور فاصله داشته باشد.
لوله تهویه مخازن بایستی مجهز به کلاهک باشد.
در جایگذاری لوله هواکش بایستی موارد ذیل را به منظور جلوگیری از تخلیه بخارات در اتمسفر که احتمال وجود جرقه و بروز آتش سوزی را دارد در نظر گرفت:
توسعه املاک مجاور جایگاه
جهت وزش باد
احتمال وجود هرگونه جریان هوا ناشی از وجود ساختمان های مرتفع
وجود فواصل و شکاف باریک میان ساختمان ها
مجاورت با دودکش های بخاری، سیستم تهویه، ناودان های ساختمان و درخت ها
میزان سرمایه گذاری طرح احداث جایگاه سوخت
با توجه به بررسی های انجام شده میزان سرمایه مورد نیاز جهت تجهیزات و تاسیسات احداث جایگاه سوخت با دو فرآیند و ۴ سکو ۴ نازله حداقل ۲ میلیارد تومان برآورد میگردد. بدیهی است سایر هزینه های مربوط به ساخت سایبان ها، محوطه و فضاهای اداری به این مبلغ اضافه میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید