اشتباهات رایج در مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی)
مطالعه امکان سنجی، اولین گام برای توسعه و موفقیت بلندمدتِ هر کسب و کار است. این مطالعه، پایه و اساس شروع کسب و کاری است. این مطالعه تنها به اندازه کسب و کار نمیپردازد بلکه بودجه مورد نیاز برای ایجاد و توسعه، میزان سود سهام، میزان درآمد قبل از کسر بهره، مالیات و استهلاک و سودی که از آن حاصل خواهد شد را نیز مورد بررسی قرار میدهد.
در طی چند سال اخیر، بسیاری از کسب و کارها از ما کمک خواستهاند که مطالعات امکان سنجی آنها را مورد بررسی قرار دهیم. نقص بزرگی که در مطالعات امکان سنجی آنها وجود داشت این بود که برآورد هزینه، دست کم گرفته میشد و به برآورد هزینه مورد نیاز برای توسعه، تولید، پیش بینی سود و درآمد توجه نمیشد.
متقاضیان طرح کسب و کار، بر اساس مطالعه امکانسنجی تصمیم به جذب سرمایه گذار میگیرند. گاهی اوقات در این مرحله، متوجه میشوند که بودجه برای ساخت و ساز ناکافی است. در این زمان باید چه کاری انجام داد؟ بهتر است برخی موارد برای کاهش هزینهها حذف شوند که میتواند شامل کاهش اندازه و تعداد تجهیزات، کاهش اندازه ساختمان یا به تعویق انداختن زمان پایان کار باشد. اگر با این اقدامات، مشکل حل نشد، متقاضیان می توانند به دنبال تامین مالی بیشتر از طریق جذب سرمایه گذار و یا اخذ وام باشند. در این صورت، سرمایه گذار در ازای افزایش سرمایه، سهم بیشتری از مالکیت را تقاضا می کند. برای اخذ وام هم نیاز به وثیقه است. این موقعیت ها اصلا خوب نیستند. چندین سال است که کسب و کارهای زیادی را در این موقعیت مشاهده کردهایم که نتوانستهاند بودجه را افزایش دهند و پروژهی آن ها قبل از به پایان رسیدن، ورشکسته شده است.
کمبود بودجه ممکن است در مرحله ای که ساخت و ساز در جریان است، رخ دهد. در این زمان، دو گزینه وجود دارد: کاهش تجهیزات (امکانات رفاهی برای مشتری) یا به تعویق انداختن اتمام پروژه. انتخاب هر یک از این دو گزینه، موجب از بین رفتن با ارزشترین چیزها برای مشتری میشود. بنابراین از آنجایی که کیفیت پروژه تحت تاثیر قرار میگیرد، نمیتوان پیش بینی درستی از میزان درآمد داشت.
چه طور میتوان از قرار گرفتن در چنین موقعیتهایی اجتناب کرد؟ پاسخ بسیار ساده است. مطالعه امکان سنجی نیاز به یک برآورد هزینه واقعی دارد. پس چرا در بعضی از مطالعات امکان سنجی، برآورد هزینه دست کم گرفته می شود؟ چون حساب و کتاب ها سرانگشتی هستند. هر پروژه منحصر به فرد است و شرایط مخصوص به خود را دارد. هزینههای ساخت و ساز در مناطق مختلف، متفاوت است. هر منطقه، الزامات و مقررات خاص خود را دارد. هزینه ماشین آلات و تکنولوژی آنها، ملاحضات اجتماعی و فرهنگی، دسترسی به مواد اولیه، دسترسی به بازار مصرف، دانش فنی پروژه از جمله عواملی هستند که هزینه پروژه را تحت تاثیر قرار میدهند.
چه طور می توانیم با استفاده از مطالعات امکان سنجی از این مشکلات جلوگیری کنیم؟ ابتدا باید سعی کنیم که هزینه ها را به درستی برآورد نماییم. برای این کار تنها یک راه وجود دارد. اینکه از یک مشاور خبره برای برآورد هزینه کمک بخواهید. همچنین به همه جزئیات توجه کنید. زیرا تنها با داشتن این اطلاعات می توان هزینه را به صورت دقیق براورد کرد. اما به غیر از موارد مذکور باید احتمالات را نیز در نظر گرفت. بنابراین مقداری هزینه اضافی نیز برای اتفاقات غیرمترقبه لحاظ کنید. هزینه انجام مطالعه امکان سنجی از ارائه مشاوره بیشتر است زیرا در مشاوره، براورد هزینه سطحی خواهد بود و به جزئیات توجه نمی شود.
پارس رابین بسیاری از مشتریانش را که به دنبال انجام مطالعه امکان سنجی با هزینه کم هستند را از دست خواهد داد اما به دنبال منافع مشتریان خواهد بود. این بدین معنا است که این کار را کامل، به نحو احسن و با کم ترین خطا انجام میدهد. هنگامی که میدانید یک کار را چگونه به درستی انجام دهید، آنوقت نیاز به بازگشت به عقب و اصلاح نخواهد بود.
اما بدانید: خدماتی که دریافت مینمایید به اندازه هزینهای است که پرداخت میکنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید