طرح تولید کارتن از ورق آماده

بسته بندی، آخرین مرحله در تولید هر کالایی می باشد و اهمیت آن برای همگان روشن و شفاف می باشد و کارتن ها محصولاتی هستند که جهت بسته بندی کالاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. کارتن ها علاوه بر استفاده بعنوان بسته بندی، عاملی نیز برای حفاظت فیزیکی کالای محتوی خود محسوب می شوند.

انواع تولید کارتن

گروه اول : این گروه تولید کننده ورق کارتن می باشند. ورق کارتن در حالت عمومی متشکل از لایه های کاغذ کرافت است که تعداد این لایه ها معمولا سه تا پنج لایه بوده و در برخی شرایط خاص دو یا هفت لایه نیز تهیه می شود. هر کدام از لایه های ورق نقش خاصی را در آن بر عهده دارند که بر اساس آن نوع کاغذ و گراماژ آن، کیفیت و درجه استحکام تعیین و انتخاب می شود. این گروه از تولید کنندگان با خرید کاغذ کرافت، اقدام به تولید ورق چند لایه نموده و آنرا جهت تولید کارتن به واحدهای کارتن ساز می فروشند.

گروه دوم : این گروه با خرید ورق آماده از واحدهای گروه اول، اقدام به تولید کارتن آماده از آن می نمایند و لذا می توان گفت که کار این گروه تبدیل ورق آماده به کارتن می باشد. عملیات چاپ روی کارتن از دیگر فعالیت های این گروه محسوب می گردد.

کاربرد کارتن از ورق آماده

کارتن ها برای بسته بندی کالاهای مختلف و همچنین بعضا در صنعت ساختمان برای عایق کاری، مورد استفاده قرار می گیرد. از اینرو کارتن ها به همین منظور تولید و عرضه می گردند.

کشور های عمده تولید کننده کارتن از ورق آماده

کارتن در اکثر کشور های جهان تولید و مورد استفاده قرار می گیرد ولی در کشورهائی که تولید کاغذ در آنها بیشتر است از میزان تولید بالاتری برخوردار می باشند. از اینرو می توانیم از این کشورها بعنوان کشورهای مطرح در تولید یاد کنیم. ذیلا به کشورهای فوق اشاره شده است.
• برزیل
• فرانسه
• هندوستان
• چین
• مالزی
• اتریش
• آلمان
• اندونزی
• روسیه

موانع و فرصت های تولید کارتن در کشور

کارتن سازی به عنوان صنعتی که تولیدکنندگان در تمام بخش ها به آن نیاز دارند، در سال های اخیر دچار چالش و مشکلات تولید شده است. صنعت کارتن سازی در سال های گذشته شرایط بهتری داشت اما به دلیل نبود نظارت ها مشکلاتی به وجود آمده است. در حال حاضر واحدهای تولیدی با یک سوم ظرفیت خود تولید می کنند.
عمده مشکلات این صنعت و دلیل فعال نبودن دو سوم ظرفیت ایجاد شده در سال‌های گذشته اشاره کرد و گفت: فعالان این صنف خواستار آن هستند تا دولت مجوز صادرات کاغذ را فقط معادل یک چهارم حجم کارتن باطله وارداتی (و نه بیشتر) صادر کند، زیرا در غیر این صورت با کمبود کارتن در داخل و افزایش قیمت‌ها مواجه خواهیم شد.از مجموع یک میلیون تن کاغذ بسته بندی تولید شده در سال گذشته، ۱۵۰ هزار تن آن صرف بسته بندی محصولات کشاورزی صادراتی و ۱۵۰ هزار تن دیگر صرف بسته بندی کاشی، سرامیک و لوازم ساختمانی شد.در حالی که قیمت‌های فروش صادراتی به ازای هر تن کارتن حدود ۸۰۰ دلار است، اما دولت انتظار دارد فعالان این صنعت بازگشت ارز حاصل از صادرات معادل تنی ۸۶۰ تن داشته باشند و این موضوع از انگیزه صادرکنندگان کاسته است.برای تولید هر تن کاغذ بسته بندی ۱.۴ برابر آن آخال مورد نیاز است، اما سختگیری‌های محیط زیست سبب شد تا با وجود مجوز واردات ۲۳۰ هزار تنی، در نهایت فقط ۳۰ هزار تن آخال وارد کشور شود.

کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید کارتن از ورق آماده

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.

نام محصولکد آیسیک
انواع جعبه کارتن و جعبه مقوایی۲۱۰۲۴۱۲۳۱۰
ورق کارتن و مقوای کروگیت شده۲۱۰۲۴۱۲۳۱۹
ورق کارتن دولا۲۱۰۲۴۱۲۳۲۰
ورق کارتن سه لا۲۱۰۲۴۱۲۳۲۱
ورق کارتن چندلا۲۱۰۲۴۱۲۳۲۲
ورق کارتن چین دار (لانه زنبوری)۲۱۰۲۴۱۲۳۲۴
جعبه کارتن۲۱۰۲۴۱۲۳۱۱
کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید کارتن از ورق آماده

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
کد تعرفه گمرکی انواع کارتن : ۴۸۱۹

فرآیند تولید کارتن از ورق آماده

در واحد تولید خمیر ابتدا آخال یا ضایعات کارتن به وسیله نوار نقاله وارد مخزن هیدروپالپر می گردد و روی این نوار نقاله وارد مخزن هیدروپالپر می گردد و روی این نوار نقاله نیز مقداری از ناخالصی ها در این مرحله نیز مقداری از خمیر جدا شود.
محصول به عمل آمده در هیدروپالپرها وارد مرحله جدیدی به نام توربوسپراتور می شود. این ماشین که با دور بالایی می چرخد تا الیاف کارتن که در مرحله قبلی هنوز بهم پیوسته اند از هم جدا شده و با استفاده از نیروی گریز از مرکز اجسام سنگین تر و دیگر ناخالصی ها مجددا در این قسمت نیز فیلتر شوند.
در واحد تولید خمیر بعضی مواد شیمیایی مانند سولفات آلون و رزین جهت بوجود آمدن استحکام و قدرت بیشتر کاغذ همچنین حالت water proof تقریبی کاغذها نیز اضافه می شود یا نشاسته جهت استحکام و بهتر چسبیدن الیاف کاغذ.فاز بعدی واحد خمیرسازی سرندها هستند که بوسیله ارتعاشات ناخالصی های سبک مانند یونولیت ها که در مرحله قبلی جدا نشده و در خمیر باقی مانده اند.محصول به دست آمده پس از طی مراحل ذکر شده وارد مخزن های بتنی بنام چست می گردد.
در این مخازن بتنی خمیر توسط همزن هایی بنام اجیکتیتور عملیات نهایی یکسان سازی و یکنواختی خمیر کاغذ انجام می گیرد. لازم به توضیح است کیفیت خمیر حاصله در واحد خمیر سازی تا حد زیادی مربوط به کیفیت ضایعات مورد استفاده می باشد و هر چه کیفیت و جنس ضایعات استفاده شده خوب باشد خمیر و کاغذ بدست آمده نیز دارای کیفیت خواهد شد. در واقع در مراحل ذکر ده هر چه از ورود ناخالصی ها به داخل خمیر بیشتر و بهتر جلوگیری شود کارتن به صورت یکنواخت و درست در آب حل می شود. در این صورت محصول نهایی بدست آمدذه که همان کاغذ می باشد بسیار بهتر خواهد بود. ضایعات کارتن پس از گذراندن مراحل تولید خمیر بوسیله پمپ ها و لوله های انتقال خمیر به داخل سالن تولید کاغذ پمپ می شوند و در ابتدا وارد هدباکس در ماشینکاغذسازی می شوند. یعنی در لحظه خروج خمیر از تمام نقاط هر باکس خمیر با یک فشار یکنواخت و یکسان خارج می شود تا ضخامت یا همان گراماژ کاغذ در تمام سطح کاغذ یکنواخت باشد.
هر گونه اشکال و خلل در این خصوصیت هر باکس باعث بوجود آمدن عدم یکنواختی در گراماژ و ضخامت کاغذ خواهد شد.کار دیگر هدباکس تنظیم جهت میزان ضخامت یا گراماژ کاغذ می باشد. یعنی هر چقدر دریچه ها و تیغه های خروجی خمیر از هد باکس باز تر باشند ضخامت بیشتر از خمیر روی میز فوردینییر یا توری های آب گیری می ریزد. و متعاقب آن کاغذ ضخیم تری با گراماژ بالاتر تولید خواهد شد.در این ماشین کنترل ولوها کار یکنواختی خمیر را در تمام سطوح کاغذ را اتمام می دهند.
که هر چه سرعت خط تولید بالاتر بوده و هدباکس با میزان قبلی خود کار تزریق خمیر را انجام دهد. ضخامت کاغذ کمتر خواهد شد و کاغذ به دست آمده گراماژ پایین تری خواهد داشت. و بالعکس اگر سرعت خطی ماشین کاغذ پایین تر بیاید در حالی که تغییری در نحوه تغذیه خمیر توسط هدباکس صورت گیرد کاغذ با ضخامت بیشتر و گراماژ بالاتر (گرم در هر متر مربع کاغذ) خواهد شد.
و در مجموع هدباکس تعیین کننده گراماژ کاغذهاست و بسیار اهمیت دارد چون اشکال در این یونیت و عدم انجام وظیفه درست این ماشین می تواند یکی از اصولی ترین ایرادها را در کاغذ بوجود آورد و عدم یکنواختی در گراماژ کاغذهاست.در میز فوردینیر یا همان توری های اولیه کار آب گیری خمیر کاغذ صورت می گیرد به نحوی که در حال حرکت به سمت جلو هستند از زیر توسط ساکشن باکس ها و قدرت ساکشن فن ها با قدرت زیادی مکیده شده و آب داخل خمیر را تا مقدار بسیار زیادی از آن می گیرد.
و باعث می شود خمیر شکل اولیه کاغذ را به خود بگیرد. مکش هوا توسط ساکشن فن ها نیز در این یونیت می بایستی یکنواخت باشد تا درصد آب گرفته شده در تمام سطوح خمیر و در نهایت کاغذ یکسسان باشد تا در نهایت کاغذ بدست آمده دارای رطوبت یکنواخت و یکسانی در تمام سطوح خود باشد. در ماشین های پرس آب گیری آب کاغذ شکل گرفته در میز فوردینیر توسط فشار غلطک های پرس انجام می گیرد. بدین صورت که خمیر کاغذ که در توری های آب گیری میزان زیادی از آب خود را از دست داده و تقریباً فرم اولیه کاغذ را به خود گرفته است. بوسیله پتو و غلطک های راهنما از طوری جدا شده و در میان غلطک های پرس آبگیری قرار می گیرد این مرحله از حساس ترین مراحل در ماشین کاغذسازی است. و با ظرافت خاصی صورت می گیرد و تناسب سرعت در این قسمت بسیار اهمیت دارد.

و نیز سلامت غلطک ها و یکنواخت وارد آوردن فشار به کاغذ شکل گرفته نیز در یکنواختی میزان رطوبت کاغذ بسیار اهمیت دارد. و هر گونه تغییر ضخامت در این غلطک ها و عدم دقت در آن می تواند منجر به عدم تعادل رطوبت در سطوح مختلف کاغذ در عرض کاغذ باشد. محصول بدست آمده پس از عبور از مراحل قبل وارد خشک کن ها می گردد.
که شامل تعداد زیادی سیلندر پری هیتر و همچنین پتو یا فلت جهت هدایت و چسباندن کاغذ به سیلندرها و گرفتن بخار حاصل از تماس کاغذ مرطوب با سیلندرهای حرارت می باشد. در این قسمت نیز سلامت و ریگلاژ درست پتو و یکنواخت بودن فشار پتو در تمام سطوح کاغذ عبور کننده از خود می تواند به یکنواختی در رطوبت کاغذ در تمام سطوح آن کمک نماید. و باید بدانیم هر چقدر سرعت خط تولید بالاتر برود کاغذ مرطوب تری خواهیم داشت. چون خمیر کاغذ در عبور از مسیر حرارت سیلندرها فرصت کمتری برای از دست دادن رطوبت خود دارد. و بالعکس هر چقدر سرعت ماشین پایین تر بیاید کاغذ رطوبت بیشتری از دست می دهد به لحاظ اینکه فرصت بیشتری جهت تماس با سیلندرهای حرارت پیدا می کند.پس از عبور از مراحل قبل کاغذشکل نهایی خود را با درصد رطوبت لازم به خود گرفته است و بر روی اسپول های مخصوص در ابتدا در وایندر کلاف بندی می شود.
و بعد وارد مرحله نهایی جهت پیچیده شدن نهایی و گرفتن لبه های اضافی پس از یکنواخت شدن لبه ها و برش آنها توسط تیغه های برش مجددا رول به رول شده و از یک سمت رول باز شده و از سمت دیگر بصورت نهایی پیچیده می شود. لوله های کاغذی فشرده شده (لوله کر یا ته رول) که کاغذ را بدور آن می پیچند. ته رول یا لوله کر مینامند.
و از دیگر کارهایی که در پیچیدن نهایی کاغذ در ری وایندر انجام می گیرد چسباندن پارگی های احتمالی موجود در کاغذ می باشدکه اگر این کار با دقت و درست انجام نشود در کارخانه های تولید ورق کارتن که رول کاغذ مصرف می شود باعث توقف خط تولید و بروز ضایعات می گردد. و نیز این پارگی ها بعد از چسبانیده شدن توسط چسب های کاغذی در قطر رول علامت گذاری می شوند. تا اپراتورهای خطوط تولید ورق کارتن از آن مطلع باشند و در مصرف کاغذ دچار مشکل نشوند.در مجموع یکنواختی عامل بسیار مهم و موثر در تولید کاغذ می باشد چه این یکنواختی در رطوبت و یا در گراماژ و یا … باشد. اگر کاغذ دارای یکنواختی در رطوبت و گراماژ در تمام سطح خود نباشد دارای کیفیت لازم نیست و می تواند باعث بروز اشکالاتی در خطوط ورق کارتن گردد.
نحوه نگهداری از کاغذهای بازیافت در انبارهای رول و حین حمل و نقل بسیار مهم می باشد چون این گونه از کاغذها به اندازه کرافت ها و کاغذهای فلوتینگ ساخته شده با خمیر چوب از قدرت و استحکام برخوردار نیستند و بوجود آمدن پارگی در آنها که حاصل بی احتیاطی و عدم دقت راننده لیفتراک ها و … می تواند باشد.باعث ایجاد ضایعات زیادی خواهد شد و نیز اگر چیدمان آنها به مدت طولانی و نادرست در انبارها صورت گیرد باعث لنگ شدن رول و در نهایت باعث پاره شدن مکرر آنها در زمان تولید خواهد شد.
لازم به توضیح می باشد روش درست و صحیح چیدمان رول های کاغذ در انبارها بصورت ایستاده می باشد. تا فرم اصلی خود را از دست ندهند و لنگ نشود و توسط لیفتراک های بغل کن نیز نمی بایستی بسیار با فشار زیاد گرفته شوند تا فرم اصلی را از دست ندهند و یا اینکه به صورت خوابیده چیده شوند برای مدت بسیار طولانی در این حالت نمانند و سریع تر مصرف شوند و تعداد رول های زیرین آسیب کمتری ببینند.
طرح تولید کارتن از ورق آماده (6)

وضعیت واحد های فعال تولید کارتن از ورق آماده

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید کننده انواع کارتن در کشور به تفکیک استان آمده است .

جدول واحد های فعال تولید کارتن از ورق آماده

در جدول زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید انواع کارتن در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واردات و صادرات کارتن از ورق آماده

نمودار واردات و صادرات انواع کارتن در کشور به تفکیک سال در شکل زیر آمده است.

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید تولید کارتن از ورق آماده

ظرفیت تولید سالیانه : ۸۰۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۲۳۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۳۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۲۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۶ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۸.۵ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۳.۴ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۴۵ درصد

درخواست تهیه طرح توجیهی

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود. جداول و نمودارها تقریبی است.

امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با شرکت تماس حاصل فرمایید یا فرم اولیه سفارش طرح را تکمیل نمائید.

درخواست خدمات مشاوره سرمایه گذاری

برای تحقق یک ایده به کسب وکار موفق باید آن را از ابعاد گوناگون مانند بازار، توجیه اقتصادی، شرایط سرمایه گذاری، مدل سازی کسب وکار، زیرساخت های فنی و فرآیند های تولید مورد مطالعه قرار گیرد.
در صورت تمایل به دریافت خدمات (مطالعه فرصت سرمایه گذاری، تحقیقات بازار، طراحی مدل کسب و کار و سیستم سازی کسب و کار) می توانید پرسشنامه درخواست خدمات مشاوره را تکمیل نمایئد و یا با دفتر شرکت تماس حاصل فرمائید. کارشناسان گروه ایطرح آمادگی دارند پیشنهادهایی شامل شرح خدمات متناسب با نیاز کسب و کار شما را تنظیم نموده و با قیمت رقابتی جهت تصمیم‌گیری در اختیار تیم‌های راه انداز، استارتاپ‌ها و مدیران کسب و کارها قرار دهند.

 

 


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۵/۵ - (۲ امتیاز)