طرح تولید سولفات آمونیوم

طرح تولید سولفات آمونیوم

کودهای شیمیایی موادی هستند که به صورت شیمیایی تولید شده که دارای مواد مغذی مورد نیاز گیاه میباشند. تولید این نوع کودها، در کشاورزی و ازدیاد تولید محصولات زراعی انقلابی را به وجود آورد. طی مرور زمان تولید این کودها رو به فزونی گذاشته و از آنجا که علاوه بر این که این کودها باعث ازدیاد محصول میگردد باید این را هم در نظر داشت که، این کودها صدمات زیادی را به خاک، موجودات زنده و اکوسیستم وارد مینمایند.
امروزه در دنیا تلاش بر آن است که برای تولید محصولی بهتر، سالمتر و همچنین آسیب رساندن کمتر به محیط زیست این نوع کودها را به صورت بهینه مصرف نمایند. در مصرف این نوع کودها باید دقت زیادی شود چون بعضا به دلیل قدرت دوزهای بالای مواد موثره اثرات منفی بر روی گیاه میگذارند. کودها از لحاظ کیفی باید در سطح قابل قبولی باشد و برای آنکه معلوم گردد کود مورد استفاده از کیفیت لازم برخوردار است و همچنین مقدار مورد نیاز و فهمیدن دیگر خصوصیات باید آزمایشهایی را روی آن انجام داد. سولفات آمونیوم یکی از بهترین انواع کودهای شیمیائی است که برای خاکهای قلیائی مانند خاکهای کشاورزی ایران بسیار مناسب می باشد.
سولفات آمونیوم جامد کریستال بلوری شکل است که از واکنش مستقیم بین آمونیاک و اسید سولفوریک تولید می شود. همین طور مقدار بسیار قابل توجهی از سولفات آمونیوم از سنتز مونومر آلی(کاپرولاکتام) در هنگام جداسازی گوگرد از گاز خروجی از دودکش کوره ی کک در فرایند متالوژی و در فرایند تبدیل زغال به گاز و یا در پلنتهای تولید الکتریسیته ایجاد می شود. سولفات آمونیوم به عنوان محصولات فرعی نیز تولید می شود که میزان تولید آن در بازار جهانی بیشتر متاثر از فعالیتهای صنعتی است تا تقاضا.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی محصول

سولفات آمونیوم در فشار اتمسفر نمی تواند بدون اینکه تجزیه ی شده و آمونیاک ایجاد گردد، ذوب شود. به عبارت دیگر، در اثر حرارت، بخشی از سولفات آمونیوم قبل از ذوب تجزیه می شود و آمونیاک حاصل می گردد. فشار بخار خالصآمونیاک خارج شده از محلول سولفات آمونیوم ۰ تا ۸۰ درجه سانتیگراد می باشد. در دمای بالاتر از ۳۰۰ درجه سانتیگراد، سولفات آمونیوم به نیتروژن،دی اکسید گوگرد،تری اکسید گوگرد،آب و آمونیاک تجزیه می شود. قابلیت حل شدن سولفات آمونیوم در آب در نمودار زیر نشان داده شده است. گرمای ایجاد شده از حرارت دادن محلول که شامل ۱ مول از نمک سولفات در ۴۰۰ مول از مولکولهای آب می باشد، در دمای۱۸ درجه سانتیگراد ۹.۹۲ کیلوژول می باشد. حرارت دادن کامل محلول در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد۶.۵۷ کیلوژول بر مول گرما تولید می کند. دیفرانسیل حرارت محلول اشباع شده در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد ۶.۰۷ کیلوژول برمول می باشد. درصد حلالیت سولفات آمونیوم با اضافه کردن آمونیاک بطور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. در دمای ۱۰ درجه سانتیگراد از ۷۳ گرم سولفات آمونیوم در ۱۰۰ گرم آب به صورت خطی به ۱۸ گرم نمک در ۱۰۰ گرم آب و ۲۴.۵ % آمونیاک آبی تبدیل می شود.

کاربردهای سولفات آمونیوم

همچنین از کاربردهای آن می توان به نقش آن در تولید برخی پودرهای خاموش کننده ی آتش،تولید محصولات شیمیایی, خمیر کاغذ, تولید پارچه و همچنین صنایع دارویی اشاره کرد.
از دیگر کاربردهای این ماده می توان به استفاده در فرآیند رسوب دادن پروتئین اشاره کرد.
در برخی صنایع و آزمایشگاه ها تولید کنندگان و محققان نیاز دارند که پروتئین را از سایر مواد و بافت ها جدا کنند، برای انجام عملیات جداسازی از ماده ی فوق استفاده می شود.
دباغی چرم
عامل ضد آتش در پارچه ها و کاغذ ها
تولید ابریشم
به عنوان افزودنی در خوراک دام
ماده ای مغذی برای کمک به رشد و پرورش بعضی باکتری ها
در پردازش برخی فلزات مانند کروم و طلا
در تولید و پردازش برخی پلیمر های به کاربرده شده در تخته چوب ها
تثبیت کننده ی شیل و یا مایعات حفاری
گالوانیزه کردن آهن
تولید مواد افزودنی خوراکی (آلومینیوم آمونیوم سولفات)
تولید هیدروژن سولفید
مواد شوینده و ضد عفونی کننده

تولید کنندگان ومصرف کنندگانه سولفات آمونیوم

بزرگترین سازنده این محصول کشورهای شرق آسیا و چین هستند.
که در سال های اخیر بازار را از زیر کنترل و سلطه کشور آمریکا خارج کرده اند. پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۲۲ سه منطقه – جنوب شرقی آسیا، چین ،آمریکای مرکزی و جنوبی حدود ۴۶ درصد کل مصرف جهان را تشکیل می دهند.

کد آیسیک مرتبط با طرح تولید سولفات آمونیوم  

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سلطه شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد. کدهای آیسیک مرتبط با طرح تولید سولفات آمونیوم عبارت است از :

نام محصولکد آیسیک
سولفات آمونیوم  ۲۴۱۲۶۱۲۳۲۷

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید سولفات آمونیوم 

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک، آمار، حمل و نقل، بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

نام محصولکد تعرفه گمرکی
سولفات آمونیوم۳۱۰۲۲۱۰۰

 

بازار جهانی سولفات آمونیوم

عمده کاربرد این ترکیب به دلیل استفاده از آن به عنوان کود می باشد و رشدی در حدود ۳.۲۵ درصد برای بازار این ماده تا سال ۲۰۲۶ پیش بینی می شود. انتظار می رود تا پایان سال ۲۰۲۶ و با پیش بینی رشد گفته شده تولید کود سولفات آمونیوم به ۳۹۳۲ میلیون دلار برسد. به دلیل قابلیت انحلال پذیری بالای این محصول به صورت جامد در آب از آن در ساخت دارو ها، غذا، نوشیدنی و صنایع نساجی به وفور استفاده می گردد. علاوه بر این کود های مایع نیتروژن دار، آمونیاک بدون آب ،آمونیوم پلی فسفات از جمله مواردی هستند که می توانند کمبود نیتروژن موجود در خاک را برطرف نمایند.محصول فوق به دلیل انحلال پذیری بالا در آب می تواند به صورت محلول و به عنوان کود مایع نیز مورد استفاده قرار بگیرد. همین امر سبب رشد بیشتر بازار جهانی این ماده گردیده است.
چین بزرگترین کشور در منطقه است که بازار این محصول را با حدود ۳۲.۳ درصد به خود اختصاص داده است. با این حال برای هند نیز در بین سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۶ رشد قابل توجهی به میزان ۱۸۰.۷ میلیون دلار پیش بینی می گردد.

روش های تولید سولفات آمونیوم

این محصول به کمک روش های زیر تولید می گردد:
به عنوان محصول فرعی واکنش کاپرولاکتام [(CH2)5COHN]
فرایند های سنتزی
محصول فرعی فرایند تولید کک
و به مقدار جزیی به عنوان محصول جانبی واکنش تولید نیکل و یا متیل متاکریلات
همچنین از واکنش آمونیاک و اسید سولفوریک

خط تولید سولفات آمونیوم

امروزه اکثر کشاورزان ترجیح می‌دهند از کودهای حاصل از حیوانات یا کودهای ارگانیک استفاده کنند. فضولات حیوانی به‌صورت خیس و تازه برای مزارع مناسب نیستند و به گیاهان آسیب می‌رسانند.در بعضی از نقاط جهان کودهای ارگانیک را به‌صورت رقیق‌شده با آب استفاده می‌کنند اما این کار در درازمدت برای محیط‌زیست خطرناک است زیرا باعث آلودگی آب‌های زیرزمینی می‌شود.
دستگاه خشک‌کن، فضولات حیوانی را به کود مناسب و باارزش تبدیل می‌کند که اساس کارکرد این دستگاه بر مبنای تخمیر و خشک نمودن کود با ظرفیت بالا و زمان طولانی (۴۰-۳۰ روز) و با استفاده از انرژی خورشید استوار است که کود ورودی با رطوبت ۷۰-۶۰ درصد وارد دستگاه می‌گردد و پس از فرآیند خشک نمودن و تخمیر کود نهایی دارای رطوبت ۱۵ درصد می‌باشد.
لازم به ذکر است که در حین عملیات تخمیر به علت رطوبت بالای کود (۷۰-۶۰ درصد) بذرهای علف هرز از بین می‌روند.
معمولاً یک خط تولید کود پلت از بخش‌های اصلی زیر تشکیل می‌شود: جهت تولید کود پلت از خط تولید کود پلت استفاده می‌گردد که شامل تجهیزات زیر می‌باشد.
۱. هاپر ورودی مواد
۲. میکسر
۳. مگنت
۴. سرند
۵. پرس پلت و کاندیشنر
۶. خشک‌کن
۷. سرد کن
۸. کولر هوا
۹. کیسه‌پرکن
۱۰. نوار نقاله‌ها یکی از مهم‌ترین بخش‌های خط پلت، دستگاه پرس پلت می‌باشد.
استفاده از پرس پلت های مناسب علاوه برافزایش کارایی خط باعث کاهش انرژی مصرفی خواهد شد. در شرکت سورنا صنعت دستگاه‌های پرس پلت مخصوص تولید کود تولید می‌شود که با دستگاه‌های به کار گرفته‌شده در خطوط خوراک دام متفاوت است و به‌صورت تخصصی جهت پلت کود طراحی و ساخته‌شده است.

طرح تولید سولفات آمونیوم

وضعیت واحد های فعال تولید سولفات آمونیوم 

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید سولفات آمونیوم در کشور به تفکیک استان آمده است.

وضعیت واردات و صادرات سولفات آمونیوم 

در نمودار زیر واردات و صادرات سولفات آمونیوم به تفکیک آمده است.

خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید سولفات آمونیوم

ظرفیت تولید سالیانه : ۲۰۰۰ تن در سال
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۱۲۰۰۰ هزار مترمربع
زیربنای کل : ۷۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۷۰ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت :۵۴۰ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۱۵ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۲۹ درصد


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۴.۸/۵ - (۵ امتیاز)