
بررسی بازار صنعت آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن (ABS)
- 16 اردیبهشت 1403
- ۰
- بازدیدها: 118
- دسته بندی:
بررسی بازار صنعت آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن (ABS)
سه ماده استایرن منومر، آکریلونیتریل و بوتادین طی فرآیندهای شیمیایی، ترکیب شده و ABS تولید میگردد.هرکدام از مواد تشکیلدهنده ABS، یک ویژگی فیزیکی خاص به ماده نهایی اضافه میکند. استایرن منومر منجر به افزایش سختی و جلای سطحی شده، آکریلونیتریل موجب افزایش استحکام و مقاومت حرارتی و شیمیایی میشود و بوتادین، ضربهپذیری و کارایی در دماهای پایین را افزایش میدهد.
اکرریلونیتریل بوتادین استایرن(ABS)باچگالی۱.۰۷کیلوگرم بر لیتر یکی از پرمصرف ترین پلاستیکهای دنیاست.این ماده از پلیمریزاسیون استایرن و اکریلونیتریل در حضور بوتادین به دست میآید.این ماده دارای ویژگیهایی نظیر مقاومت بالا نسبت به ضربه،پایداری ابعاد نسبت به دما،مقاومت شیمیایی بالا و حساسیت به شعله میباشد.
ظرفیت اسمی تولیدABS در دنیا برابر ۱۱.۶ میلیون تن درسال است که۸۰% آن فعال است و سالانه۹.۳میلیون تنABS تولیدمیشود.منطقه شمال شرق آسیا،بزرگترین تولیدکننده ومصرف کننده ABS در دنیا است.کشور چین به تنهایی با سهم ۳۷ درصدی، بیشترین ظرفیت اسمی تولید ABS را دارد و با سهم ۵۷درصدی، بزرگترین مصرف کننده این ماده در دنیاست.صنعت لوازم خانگی، بزرگترین مصرف کننده ABS است. پس از آن صنایع الکترونیک، حمل ونقل وساختمان در رده های بعدی قرار دارند. تقاضای این ماده طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ به طور متوسط سالانه ۴.۸% افزایش داشته است و پیش بینی میشود که تا سال ۲۰۲۴ به ۱۱ میلیون و ۱۶۹ هزار تن در سال برسد. حدود ۵۵% از ABS را استایرن تشکیل داده است. به طور متوسط قیمت ABS نسبت به استایرن که ماده اصلی تشکیل دهنده آن است ۴۰% و نسبت به نفت خام برنت۲۱۰%بیشتراست.
در نمودار زیر میزان توزیع منطقه ای ظرفیت اسمی آمده است:
در نمودار زیر میزان تولید و ظرفیت جهانی ABS به تفکیک مناطق آمده است:
تقاضای جهانی محصول، برابر تولید محصول و ۹/۳ میلیون تن است که در نمودار زیر، به تفکیک مناطق نشان داده شده است. چین ۳۷ درصد از تولید جهانی ABS را به خود اختصاص داده اما تقاضا در این کشور بیشتر بوده و ۵۷ درصد تقاضای جهانی را دارد که با توجه به بالاتر بودن تقاضا، مازاد نیاز خود را از طریق واردات تأمین میکند. منطقه جنوب شرق آسیا بهجز چین، ۲۳ درصد از تقاضای جهانی را به خود اختصاص داده است.
یکی از مهمترین فاکتورهای تعیینکننده وضعیت هر کالا، کم و کیف تجارت جهانی آن است. در نمودار زیر، تجارت جهانی سالانه ABS مشخص شده است. ۱۰ کشور برتر صادرکننده و ۱۰ کشور برتر واردکننده ABS، در نمودار نشان داده شده است. همانطور که مشخص است کره جنوبی و چین با اختلاف نسبت به بقیه کشورها، به ترتیب بزرگترین صادرکننده و بزرگترین واردکننده ABS در دنیا هستند و میتوان گفت بزرگترین بازیگران بازار ABS، دو کشور کره جنوبی و چین بوده که وضعیت تولید و تقاضا و وضعیت اقتصادی آنها، تأثیر بسزایی در تعیین قیمت، عرضه و تقاضای محصول دارد.
در نمودار زیر بزرگترین شرکتهای تولیدکننده جهان با توجه به ظرفیت اسمی و سهم هرکدام از ظرفیت جهانی، مشخص شده است. بزرگترین تولیدکننده ABS در دنیا، یک شرکت تایوانی (شرکت Chi Mei) میباشد.
در نمودار زیر، ظرفیت اسمی، تولید، تقاضا و همچنین تجارت جهانی ABS، بهصورت مقایسهای نمایش داده شده است:
در نمودار زیر، سهم هر بخش از مصرف ABS در دنیا بهصورت کمی نمایش داده شده است. صنعت لوازم خانگی و الکترونیک بهترتیب با ۴۰ و ۲۶ درصد، بیشترین سهم از مصرف ABS را دارند. تقاضای این ماده طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹، بهطور متوسط سالانه ۴/۸ درصد افزایش داشته است و پیشبینی میشود تقاضای ABS تا سال ۲۰۲۴، به ۱۱/۲ میلیون تن برسد.
همچنین در نمودار زیر روند مصرف محصول مورد بررسی ارائه شده است:
برخلاف بسیاری از محصولات پتروشیمی که قیمت آنها همبستگی قابل توجهی با مواد اولیه مورد استفاده برای تولیدشان دارد، ABS بدینصورت نیست و تقاضای محصولات پاییندستی، بیشترین تأثیر بر قیمت این محصول را دارد. با توجه به نمودار ۸، در سال ۱۴۰۰ قیمت محصولات آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن مونومر CFR چین، به ترتیب ۲،۲۲۳، ۱،۰۳۶ و ۱،۲۱۰ دلار بود که پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۱ به ترتیب به ۱،۹۲۱، ۱،۲۷۹ و ۱،۲۸۳ دلار برسد. همچنین در سال ۱۴۰۰ قیمت ABS چین نیز ۲،۲۸۶ دلار بوده که پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۱، به ۲،۰۰۰ دلار برسد.
جمع بندی بررسی بازار صنعت آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن (ABS)
توسعه هدفمند و متوازن صنعت پتروشیمی با هدف تأمین نیاز مواد اولیه صنایع داخلی و همچنین ورود به بازارهای جهانی،میبایست بیش از پیش در دستور کار قرار گیرد.توسعه صنعت پتروشیمی مبتنی بر نگرش پروژه محور باید به نگرش زنجیره محور تغییر پیدا کند.طراحی واعمال سیاستها وقوانین متناسب با کیفیت و کمیت توسعه صنعت پتروشیمی،میبایست منجر به رفع نقاط گلوگاهی برای هریک از زنجیره هاشود.دربرخی از محصولات تولیدی،عدم تعادل عرضه و تقاضا منجر به کاهش ظرفیت توسعه و صد البته کاهش تاب آوری بنگاهها شده است.همانطور که اشاره شد تولید ABS نیازمند تأمین پایدار سه خوراک اکریلیونیتریل،بوتادین و استایرن است.عدم تولید اکریلونیتریل در داخل کشور و همچنین عدم تولید کافی استایرن مطمئنا منجر به کاهش توان رقابت پذیری بنگاههای تولیدکننده ABS در داخل خواهدشد.ازاین رومیبایست تعامل دولت و صنعت پتروشیمی منجر به شناسایی و رفع گلوگاههای موجود در حلقههای مختلف زنجیره ارزش صنعت پتروشیمیشود. مطمئنا پیش نیاز تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر در داخل کشور،حکمرانی اثربخش از سمت دولت است. امیدواریم این مهم در سالهای پیشرو محقق شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید