بررسی بازار صنعت زغال‌سنگ دانه بندی شده

زغال سنگ یکی از مهمترین منابع تامین انرژی دنیا بوده و حدود ۹۵ درصد انرژی موردنیاز تولید سیمان، ۶۰ درصد برق و ۹۰ درصد فولاد دنیا به واسطه زغال سنگ تامین می‌ شود که با وجود تمام ملاحظات زیست محیطی به احتمال زیاد روند مصرف تا سال ۲۰۵۰ افزایشی خواهد بود که ناشی از قیمت ارزان، فراوانی مناسب و رقابت اقتصادی قدرت‌های نوظهور است. در سال۲۰۲۰، چین تنها اقتصاد بزرگ با رشد مثبت در تولید ناخالص داخلی، مصرف برق و مصرف انرژی بوده است،درنتیجه مصارف زغال سنگ این کشور در سال۲۰۲۰ با رشد۰.۶ درصدی به۳.۸۶ میلیارد تن رسید، که در نتیجه آن مقام سوم در تاریخ چین را به خود اختصاص داد و سهم چین در مصرف جهانی زغال سنگ به۵۵درصد رسید.در ایاالت متحده تقریبا تمام زغال سنگ برای تولید برق استفاده میشود.در سه ماهه اول۲۰۲۰ مصرف زغال سنگ به دلیل رکود صنایع وکاهش برق مصرفی صنایع بیش از۳۰درصد کاهش یافت در کل سال۲۰۲۰ به طور میانگین۲۰ درصد کاهش مصرف داشته است.در سال ۲۰۲۲ چین همچنان بزرگترین تولید کننده زغال سنگ با تولید بیش از نیمی از زغال سنگ تولیدی جهان باقی ماند سهم چین از سال ۲۰۱۹ به میزان ۴ درصد افزایش داشت و بعد از چین هند با تولید ۱۱ درصد از زغال سنگ تولیدی جهان و اندوزی با سهم ۸ درصد از بزرگترین تولید کنندگان این محصول هستند.

چشم-انداز-منطقه-ای-صنعت-تولید-زغال‌سنگ

در نمودار زیر میزان تولید جهانی زغال‌سنگ ارائه شده است:

همچنین در نمودار زیر میزان مصرف جهانی زغال سنگ ذکر شده است:

مصرف-جهانی-زغال-سنگ
ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم تولید کننده و منابع غنی زغال سنگ در منطقه خاورمیانه می باشد. با وجود محدودیت های فنی و مالی تولید زغال سنگ در ایران همچنان ادامه دارد و نقش مهمی در تامین انرژی و توسعه صنعتی این کشور دارد. معادن زغال سنگ در ایران در استان های مختلف وجود دارند اما بیشترین معادن در استان های کرمان، زنجان، مازندران، یزد و خراسان قرار دارند. زغال سنگ در دو نوع متالوژیکی و حرارتی وجود دارد که بیشتر میزان تولید و مصرف زغال سنگ کشورمان به نوع متالوژیکی اختصاص دارد.تولید زغال سنگ در ایران نسبت به بسیاری از کشورها سهم کمتری دارد این مسئله به دلیل وجود چالش های مختلف در صنعت زغالسنگ در کشور است یکی از عوامل تاثیرگذار بر پایین بودن تولید زغال سنگ در ایران وجود منابع فراوان نفت و گاز است. از سوی دیگر گزارش های متعدد نشان میدهد که مقدار سهم تولید انرژی کشور ایران از زغال سنگ در سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ بین صفر تا ۱ درصد از کل دنیا بوده است.
میزان تولید زغال سنگ دانه بندی شده در جدول زیر  به تفکیک سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ گزارش شده است. میزان تولید این محصول در سال ۱۳۹۷، ۱۷۳,۵۰۰تن در سال بوده درحالی که میزان تولید سالانه در سال ۱۴۰۱ به ۱,۲۱۴,۶۹۸ تن رسیده است لذا روند تولیدات ۵ ساله نرخ رشد صعودی تولید را نشان می‌دهد.

میزان-تولید-زغال-سنگ-دانه-بندی-شده-طی-5-سال-گذشته

در نمودار زیر وضعیت واحد‌های فعال تولید زغال سنگ ارائه شده است:

وضعیت-واحدهای-فعال-زغال-سنگ-دانه-بندی-شده-به-تفکیک-استان

در نمودار زیر وضعیت واردات محصول مورد بررسی طی ۵ سال گذشته ارائه شده است:

وضعیت-واردات-محصول-مورد-بررسی-طی-5-سال-گذشته

در نمودار زیر وضعیت برآورد مصرف محصول مورد بررسی با استفاده از معادله مصرف ظاهری طی ۵ سال گذشته ارائه شده است:

وضعیت-برآورد-مصرف-محصول-مورد-بررسی-با-استفاده-از-معادله-مصرف-ظاهری-طی-5-سال-گذشته

پیشنهاد مطالعه: طرح تولید کک زغال سنگ

جمع بندی بررسی بازار صنعت زغال‌سنگ دانه‌بندی شده

بازار زغال سنگ دانه بندی شده با رقابت منابع انرژی جایگزین، از جمله گاز طبیعی، انرژی های تجدیدپذیر و سایر فناوری های پاکتر مواجه شده است. این رقابت صنعت زغال سنگ را برای انطباق با شرایط متغیر بازار تحت فشار قرار داده است. از طرفی شرایط بازار و تقاضا برای زغال سنگ دانه بندی شده در منطقه متفاوت بوده و تحت تأثیر عواملی مانند سیاست های انرژی، توسعه اقتصادی، نوسانات قیمت زغال سنگ، عوامل ژئوپلیتیکی و عدم قطعیت های اقتصادی بر تصمیمات سرمایه گذاری و دسترسی به منابع انرژی جایگزین قرار گرفته است. لذا آینده بازار زغال سنگ دانه بندی شده ممکن است به این بستگی داشته باشد که چگونه این صنعت با روندهای انرژی در حال تغییر جهانی سازگار است، از فناوری های پاک تر استقبال می کند و به نگرانی های زیست محیطی رسیدگی می کند.

درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید: 

۵/۵ - (۱ امتیاز)