بررسی بازار صنعت پلی اتیلن ترفتالات

پت ابتدا در دهه‌ی ۱۹۴۰ میلادی و در حین تلاشی برای ساخت فیبر نساجی پلیمری، توسط شیمیدانان پلیمریزه شد.پت در حقیقت از ادغام اتیلن گلیکول و ترفتالیک اسید به دست می‌آید. حتی بدون افزودنی‌هایی جهت افزایش استحکام آن، پت با وجود وزن پایین خود از استحکامی فوق‌العاده برخوردار است. این بدان معناست که به عنوان نمونه جهت تولید بسته‌های پلاستیکی به فیلم پلاستیکی کمتری نیاز خواهد بود. این نیز به نوبه‌ی خود مصرف سوخت ناشی از جابجایی محموله‌های پت را به شکل مطلوبی تحت تأثیر قرار می‌دهد. علاوه بر این، اگرچه پت مشتق شده از مواد پتروشیمی است، با این وجود تقریباً ۴۰ درصد از انرژی مصرفی در آن حفظ و پس از بازیافت محصول در دسترس خواهد بود. در نمودار زیر، میزان تولید پلی‌اتیلن ترفتالاتِ گرید بطری نشان داده شده است. با توجه به مصرف روز‌افزون بطری آب معدنی، شاهد افزایش تولید PET گرید بطری هستیم.

نمودار-میزان-تولید-pET

طی ۲۰ سال گذشته، شاهد گسترش صنعت نساجی و رشد فوق‌العاده مصرف پلی‌استر در تولید پارچه بوده‌ایم که باعث ایجاد سایت‌های تولید PET به‌منظور تأمین مواد اولیه تولید پوشاک شده است.
میزان-تولید-PETگرید-نساجی(هزار-تن)

همانطورکه در جدول ۱ نشان داده شده است، کشور چین بزرگترین تولیدکننده PET بوده و با اختلاف بسیار زیاد از کشور‌های هند و ایالات متحده آمریکا، در رتبه نخست قرار دارد. به‌طور کلی، می‌توان منطقه شرق آسیا را قطب تولید پلی‌اتیلن ترفتالات دانست.

تولید-پلی‌اتیلن-ترفتالات-به-تفکیک-مناطق-جهان(هزارتن)

با توجه به میزان تولید PET و با مقایسه‌ی حجم تجارت جهانی این محصول با میزان تولید و مصرف آن، به این نتیجه می‌رسیم که درصد کمی از این محصول به‌صورت بین‌المللی تجارت می‌شود و حجم قابل‌توجهی از تولید آن، در کشور‌های تولید‌کننده مصرف می‌شود.

کشورهای-صادرکننده-PET(میلیون-تن)

در نمودار‌های بالا و پایین، میزان صادرات و واردات کشورها در سال ۲۰۲۱ نشان داده شده است که به‌طور مشخص، جریان تجارت این محصول از شرق و جنوب آسیا به سمت ترکیه، اروپا و آمریکا می‌باشد.

کشورهای-واردکننده-PET(میلیون-تن)

با وجود منابع عظیم نفتی در خاورمیانه، میزان تولید PET در این منطقه به همراه ترکیه، حدود ۳/۵ میلیون تن بوده که ۵ درصد از تولید جهان را تشکیل می‌دهد و نشان‌دهنده خام‌فروشی نفت توسط کشورهای منطقه خاورمیانه است. در جدول زیر، میزان ظرفیت تولید این کشورها نشان داده شده است که در میان آنها ایران نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این محصول در منطقه به شمار می‌آید.

واحدهای-تولید-کننده-PET-خاورمیانه(هزار-تن)

قیمت این محصول طی سال‌های اخیر بین ۶۰۰ دلار تا ۱,۴۰۰ دلار در هر تن در نوسان بوده است. عوامل مختلفی از جمله رونق اقتصادی و افزایش مصرف در جامعه، قیمت نفت و تأثیرات کوتاه‌مدت عرضه محصول و تورم ناشی از سیاست‌های پولی انبساطی، بر قیمت PET اثرگذار هستند. در نمودار زیر، تغییرات قیمتی چند سال اخیر به همراه عمده‌ی دلایل آنها نشان داده‌ شده است.
روند-قیمتی-PET(جنوب-شرق-آسیا)-و-عوامل-موثر-بر-قیمت-این-محصول-(دلار)
همانطورکه در نمودار زیر نشان داده شده است، قیمت PET در بورس کالا همبستگی بالایی با قیمت‌های فوب شورای همکاری خلیج فارس (GCC) دارد. قیمت پایه این محصول در بورس کالا بر اساس ۹۵ درصد قیمت فوب GCC با دلار نیمایی تعیین می‌شود و در نهایت با رقابت تقاضاکنندگان، قیمت نهایی تعیین می‌شود که بسیار نزدیک به قیمت‌های آسیا می‌باشد.

روند-قیمت-PET-در-بورس-کالا-و-GCC

در نمودار زیر روند تغییرات نسبت قیمت به درآمد برای میانگین صنعت و بازار در سال‌های اخیر، طی دوره‌های یک‌ساله نشان داده ‌شده است. همانطورکه مشاهده می‌شود، نسبت قیمت به درآمد در این صنعت در دوره یک‌ساله منتهی به دی‌ماه سال ۱۴۰۱، نزدیک به متوسط بازار است و با توجه به سود کارشناسی‌شده، به نظر می رسد که شگویا به P/E کمتر از ۴ واحد بعد از مجمع عمومی سالانه خواهد رسید.

مقایسه-نسبت-قیمت-به-درآمد-گذشته‌نگر-صنعت-بازار

جمع بندی بررسی بازار صنعت پلی اتیلن ترفتالات

بازار مصرف پلی اتیلن ترفتالات توسط بطری نوشیدنی‌ها، فیلم‌ها و ورق‌ها کنترل می‌شود. بطری‌های آب بیشترین میزان مصرف این محصول با حدود ۳/۲۶ درصد را شامل می‌شوند و رتبه دوم مربوط به بطری نوشابه‌های گازدار با میزان ۱/۲۶ درصد می‌باشد. سایر بخش‌های عمده‌ای که از این محصول استفاده می‌کنند شامل فیلم و صحفه (۸/۱۳ درصد)، غذا (۱/۹ درصد) و موارد غیر غذایی (۱/۶ درصد) می‌باشد. همچنین بسیاری از صنایع مختلف به دلیل مزایای زیادی که این محصول دارد می‌توانند از آن استفاده کنند. هنگامی که صحبت از ذخیره‌سازی، حمل و نقل، آلودگی و طول عمر می‌شود پت معمولا انتخاب روشنی است.



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید: 

۵/۵ - (۱ امتیاز)