طرح احداث اکولاژ
- 28 بهمن 1399
- ۰
- بازدیدها: 749
- دسته بندی:
طرح احداث اکولاژ
حدود ۲۰ سال پیش اولین بار اصطلاح اکولاژ در دنیای گردشگری مطرح شد. بسیاری از مسافران ماجراجو، به دنبال کشف مکانهای طبیعی دور دست هستند. از طرف دیگر گروههای سازنده اقامتگاههای مجلل نیز به قصد سودجویی در اماکن مختلف طبیعی اقدام به ساخت میکردند. این روند ساخت و ساز باعث شد تا آسیب زیادی به طبیعت وارد شود. به همین دلیل اصطلاح اکولاژ یا همان بوم گردی مطرح شد.
اکولاژ یعنی ساخت اقامتگاههایی که از همه جهات با طبیعت سازگاری داشته باشند. معمولا در این اقامتگاهها باید از انرژیهای تجدید پذیر غیر فسیلی استفاده شود، زبالهها را بازیافت کنند، از شویندههای شیمایی استفاده نکنند، حولهها ارگانیک باشند، ظروف پلاستیکی نباشند و در مصرف آب بسیار صرفه جویی شود. به صورت کلی یک اقامتگاه بوم گردی یا همان اکولاژ ، باید حداقل آسیب را به طبیعت وارد کند.
اما متاسفانه این مفهوم در کشورهای مختلف، معانی متفاوتی دارد. یعنی در یک کشور ممکن است مجوزهای خاصی برای ساخت یک اقامتگاه بوم گردی در نظر بگیرند اما در کشور دیگری، هر خانه روستایی بتواند یک اقامتگاه باشد.
مزایای اکولاژ یا اقامتگاه های بوم گردی در چیست؟
از روند صحیح رعایت نکات ساخت اکولاژ که بگذریم، بهتر است کمی در مورد مزایای استفاده از اقامتگاههای بوم گردی در کشور خودمان صحبت کنیم. چند سالی است که اقامتگاه های بوم گردی زیادی در نقاط مختلف کشورمان به وجود آمده. در گذشته همه مسافران ترجیح میدادند که از هتلها و یا مسافرخانههای معتبر در سفرهای خود استفاده کنند. اما مدتی است که برخی از گردشگران به اکوتوریسم و بوم گردی علاقه مند شده اند. اما واقعا باب شدن چنین فرهنگی در سفر ایرانیان چه مزیت هایی دارد؟
مهمترین مزیت اکولاژ را میتوان کسب درآمدی برای روستاییان مناطق دورافتاده دانست
– کاهش هزینههای سفر
– آشنایی با فرهنگ مردم منطقه
– جذابیت بسیار بیشتر برای گردشگران خارجی
– تجربهای منحصر به فرد
– شرکت در فعالیتهای فرهنگی مثل ساخت صنایع دستی
– نشستن بر سر سفره روستاییان و چشیدن طعم دست پخت بکر آنها
– کاهش آسیب وارد شده به طبیعت در اثر اقامت مسافران
همانطور که مشاهده کردید، اکولاژ یا همان بوم گردی هم برای ساکنین مناطق دور افتاده مفید است و هم مسافران میتوانند سفر بهتری را تجربه کنند. اما با این وجود هنوز هم تعریفی از اکولاژ و یک اقامتگاه بوم گردی مناسب وجود ندارد. اصلا به چه اقامتگاهی میتوان اقامتگاه اکولاژ یا همان اقامتگاه بوم گردی گفت؟
ویژگی های اکولاژ
۱- تاکید بر ارزشمندی و حفظ محیط زیست و فرهنگ بومی منطقه باید در اولویت اکولوژها باشد.
۲- اکولوژها باید با جامعه محلی تعامل و همکاری داشته باشند و جامعه محلی در این فرآیند منتفع گردند.
۳- اکولوژها همگون با معماری بومی منطقه ساخته شده و در حین ساخته شدن کمترین آسیب و ضربه را به محیط پیرامون خود بزنند.
۴- طراحی اکولوژها بایند تا جای ممکن در مصرف انرژی بهینه باشند. اکولوژها سعی میکنند استفاده از منابع آب، برق و گاز را به حداقل برسانند.
۵- اکولوژها باید از انرژیهای جایگزین نوین، نظیر انرژی پاک خورشیدی استفاده کنند.
۶- تفکیک زباله و طراحی صحیح سیستم آب و فاصلاب در اکولوژها رعایت گردد.
۷- اکولوژها مسافران و گردشگران را با طبیعت پیرامون، گونههای گیاهی، حیات وحش، اکوسیستم و همچنین فرهنگ، آداب و رسوم و مراسم آیینی منطقه آشنا سازند.
هدف از اکولاژ چیست؟
تا به اینجای کار با مزایای مختلف اکولاژ و اکوتوریسم آشنا شدید. اما شاید این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که اصلا هدف از اکولاژ چیست؟ چرا اصطلاح بوم گردی برای اولین بار مطرح شد و چرا مسافران و مردم محلی از آن استقبال کردند. پس بیایید با هم در مورد اهداف اکولاژ بیشتر بدانیم:
ایجاد تجربهای منحصر به فرد و خاطره انگیز برای مسافران و حتی بومیان منطقه
کاملا طبیعی است که به جز اکولاژ ، مسافران از هیچ راهی نمیتوانند چنین تجارب منحصر به فردی را کسب کنند. از طرفی این ارتباط دو طرفه میتواند تجربهای خاطرهانگیز را برای بومیان منطقه به ارمغان بیاورد. این ارتباط به طور هم زمان باعث ارتقاء سطح فرهنگ مسافر و میزبان خواهد شد.
بالا رفتن آگاهی مسافران نسبت به محیط زیست و فرهنگ یک منطقه خاص
هدف اکولاژ این است که به مسافران نشان دهد چقدر مادر طبیعت بر زندگی ما تاثیر میگذارد. به همین دلیل بهتر است حداقل آسیب را به طبیعت وارد کنیم و همانند یک امانتدار خوب، آن را به نسل بعدی هدیه دهیم.
یافتن کمکهای مالی و انسانی برای بهبود وضعیت طبیعت
بسیاری از کسانی که سفرهای بوم گردی را تجربه می کنند، با طبیعت انس بیشتری دارند. به همین دلیل با تمام قوا در تلاش خواهند بود تا از طبیعت بیش از پیش مراقبت کنند. برخی از گروههای محافظ طبیعت در این اقامتگاهها حضور دارند و مردم را به حفظ طبیعت دعوت میکنند.
ایجاد یک منبع مالی عالی برای محلیان
واقعا چرا باید هزینه زیادی را برای اقامت در هتل بپردازیم؟ در حالی که میتوانیم در یک اقامتگاه بوم گردی ساده در کنار روستاییان مهربان اقامت داشته باشیم؟ چرا توریسم باید یک صنعت پردرآمد برای هتلها باشد و مردم آن منطقه از آن بینصیب بمانند؟ با این کار شما میتوانید به بهبود وضعیت معاش مردم یک روستا کمک شایان توجهی کنید.
بالا بردن حس انسان دوستی
اکولاژ حس انسان دوستی را در بین مردم افزایش میدهد. متاسفانه فاصله زیادی بین مردم شهر نشین و روستاییان عزیز وجود دارد. این مساله در تمام بخشهای کشور ما احساس
میشود. شاید این موضوع باعث شده تا دو قشر شهرنشین و روستایی از هم فاصله زیادی بگیرند. اما در اکوتوریسم، این فاصله برداشته میشود. مردم شهرنشین با درد و مشکلات روستاییان آشنا خواهند شد و تبدیل به یکی از حامیان این قشر زحمت کش میشوند. به این طریق یکپارچگی در جامعه حاکم میشود و هر دو قشر از این مساله سود خواهند برد.
اصول ساخت اکولاژ
هیتِش مهتا (Hitesh Mehta)، معمار و عضو موسس جامعهی گردشگری بینالمللی، در سال ۱۹۹۹ قوانین اکولاژ را در کتابی تحت عنوان «راهنمای بینالمللی اکولاژ» به نگارش درآورد.بر اساس این کتاب، یک اقامتگاه برای اینکه بهعنوان یک اکولاژ شناخته شود، باید با سه اصل اساسی بومگردی همخوانی داشته باشد. این اقامتگاه باید:
– در محیط طبیعی بنا شود؛
– به مردم محلی سود برساند؛
– و درنهایت دربارهی منطقهی بومی، آگاهی و برنامههای آموزشی فراهم کند.
استانداردهایی که باید در مورد اقامتگاههای بوم گردی رعایت شوند
– اقامتگاههای اکولاژ معمولا کوچک هستند و کمتر از ۳۰ اتاق دارند.
– در این اقامتگاهها اصلا نباید از آلایندههای محیط زیست استفاده شود.
– اقامتگاههای بوم گردی باید از جاذبه های طبیعی فاصله داشته باشند.
– این اقامتگاهها باید در مناطق روستایی قرار گرفته باشند.
– در اقامتگاههای بوم گردی باید افرادی حضور داشته باشند تا در مورد طبیعت منطقه به مردم اطلاعات دهند.
– اقامتگاههای بوم گردی باید ساده باشند و نباید به محیط زیست آسیبی وارد کنند.
– بهتر است در این اقامتگاهها فعالیتهای فرهنگی منطقه انجام شود.
اخذ جواز تاسیس و پروانه بهره برداری و احداث اکولاژ
درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:
دیدگاه خود را ثبت کنید