عصاره

طرح تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

عصاره خشک به عصاره هایی از گیاهان اطلاق می شود که در اثر غلیظ کردن و خشک کردن عصاره های مایع تحت شرایط ملایم، به دست می آید.
در هنگام تهیه عصاره های خشک به طور کلی عمل پرکولاسیون را زمانی خاتمه می دهند که از یک قسمت از ماده گیاهی ۳ تا ۴ قسمت عصاره تهیه شده باشد و یا مقدار حلال مورد نظر در دستورالعمل مصرف شده باشد. در صورتی که دستورالعمل دیگری نباشد، عمل حذف حلال را با استفاده از حمام بخار و تحت خلاء و حرارتی که بالاتر از ۷۰ درجه سانتیگراد نباشد انجام می دهند و درجه حرارت عصاره بالاتر از ۵۰ درجه سانتیگراد بالغ نگردد. سپس عصاره خشک شده حاصل را در دسیکاتور طوری خشک می نمایند که حداکثر رطوبت آن از ۵ درصد تجاوز نکند. باید در نظر داشت که عصاره های خشک شده اغلب جاذب رطوبت می باشند بدین سبب باید آنها را در ظروف کاملا سربسته و بر روی یک ماده خشک کننده نگهداری نمود. به علت ترکیب پیچیده عصاره ها، نقطه انجماد اکثر آنها پایین می باشد بدین سبب آنها در حرارت نسبتا پایین هم نرم می شوند. بدین جهت باید آنها را سرد نگهداری نمود و در محیط سرد و با وسایل سرد شده به صورت پودر در آورد. در غیر این صورت عصاره های سرد در حرارت عادی اتاق به علت جذب رطوبت هوا به سرعت مرطوب می گردند. کشور پهناور ایران به دلیل قرار گرفتن در موقعیت خاص جغرافیایی کره زمین، محل تلاقی چندین نوع آب و هوای مختلف بوده و به همین دلیل از آب و هوای متنوعی برخوردار است. این شرایط آب و هوایی به اضافه خاک های متفاوت در مراتع، کوهستان ها، جنگل ها و کویرها که در ارتفاعات مختلف از سطح دریا قرار گرفته اند باعث ایجاد فلور گیاهی کم نظیر در این سرزمین شده است. این بدان معنا است که شرایط جغرافیایی ایران برای رشد اکثر گونه های موجود در دنیا مناسب است. بررسی های فیتوشیمیایی بر روی ۱۷۰۰ گونه گیاه نشان داده است که گیاهان ایران از کمیت و کیفیت مواد مؤثره بسیار خوبی برخورد دارند. بر این اساس یکی از فرضیاتی که در نظر گرفته می شود این است که گیاهان جمع آوری شده دارای میزان ماده مؤثره کافی می باشند و در اثر عصاره گیری ماده مؤثر(API) آنها دچار تخریب شیمیایی نمی گردد و پودر خشک حاصل از عصاره گیری حاوی مواد دارویی مورد نظر به اندازه کافی خواهند بود تا بتواند اثرات درمانی خود را بروز دهد. آنچه که در این مطالعه مورد نظر است، عصاره های خشک گیاهان دارویی می باشد.

معرفی کد آیسیک مرتبط با طرح تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

طرح توجیهی تولید عصاره گیاهی: ۱۵۴۹۱۳۱۰

موارد مصرف و کاربرد طرح تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

موارد مصرف و کاربرد عصاره گیاهان دارویی به منظور درمان امراض بسیار متنوع می باشد. در زیر موارد مصرف برخی از عصاره های گیاهی آورده شده است:
عصاره شیرین بیان: درمان زخم معده و اثنی عشر، ترشح زیاد اسید(ترشی) و نفخ معده، جلوگیری از اکسرپپتیک در مصرف همزمان با داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی.
عصاره خشک برگ سنا: ملین و مسهل
عصاره گیاه ساعتی: آرام بخش، خواب آور، شل کننده عضلات
عصاره گیاه سرخ ولیک: کاردیوتونیک، موثر در CHF و آنژین صدری، پایین آورنده فشارخون، ضد آرتریواسکلروز، کاهش دهنده ضربان های قلب با منشا عصبی.
عصاره آویشن: خلط آور، درمان کننده سرفه، برطرف کردن نشانه های سرماخوردگی، سرفه و احتقان بینی

اهمیت طرح تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

همان طور که بیان شد، با توجه به اثر سوء مواد و داروهای شیمیایی، کشورهای دنیا از جمله کشورهای پیشرفته در فکر تغییر الگوی مصرف داروها از شیمیایی به گیاهی شده اند به طوری که اکنون قریب به ۵۰ درصد از داروهای مصرفی در اروپا گیاهی می باشند. فاکتورهایی که سبب تشویق و ترغیب استفاده از گیاهان در تولید داروها می گردند عبارتند از:
۱- تولید دارو از منابع گیاهی، نوعی خودکفایی علمی و کاهش وابستگی به کشورهای دیگر را به دنبال خواهد داشت.
۲- تولید مواد دارویی از منابع گیاهی سبب کاهش خروج منابع بسیار زیاد ارز از مملکت می گردد و نیز تولید انبوه داروهای گیاهی، منجر به کاهش قیمت تمام شده دارو جهت مصرف بیماران خواهد شد.
۳- تولید مواد دارویی از منابع گیاهی سبب ایجاد کار و رونق کشاورزی جهت پرورش گیاهان دارویی و یا جمع آوری مجاز و محدود آنها از مراتع و نقاط رها شده می گردد.
۴- استفاده از گیاهان دارویی زمینه پژوهش های علمی را با سهولت بیشتری فراهم می سازد.
۵- به دلیل پرورش گیاهان در طبیعت، مصرف آنها در مواردی که اثر درمانی آنها به اثبات رسیده، سازگاری بیشتری با بدن انسان و طبیعت وی داشته و عوارض حاد کمتری نسبت به داروهای صناعی دارد.
۶- در بسیاری از گیاهان، مواد مؤثره منحصر به فردی یافت نمی شود و همین امر موجب پایین بودن دوز مواد مؤثره موجود در یک گیاه و ایجاد اثر همکاری در بین مواد مؤثره آن می گردد.
۷- در گیاهان دارویی موادی وجود دارد که اثرات سوء مواد مؤثره آنها را خنثی می نمایند. لذا گیاه درمانی در مقایسه با شیمی درمانی از عوارض جانبی کمتری برخوردار است.

تجهیزات و ماشین آلات طرح تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

خشک کن پاششی
استخراج کننده
تبخیر کننده
تغلیظ کننده عصاره
آسیاب
دستگاه های بسته بندی محصول

قیمت خط تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

قیمت کل تجهیزات مورد نیاز خط تولید بر پایه استعلام قیمت از شرکت‌های تأمین کننده خط تولید عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی برابر با ۳۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است.

میزان سرمایه مورد نیاز واحد ساخت عصاره خشک استاندارد گیاهان دارویی

بودجه: بالای ۱۰ میلیارد تومان
ظرفیت تولید سالیانه: ۵۵۴۴ تن
مساحت زمین مورد نیاز: ۵۰۰۰ مترمربع
مساحت سالن تولید: ۱۷۰۰ مترمربع
میزان اشتغال طرح: ۴۰ نفر
طول دوره ساخت پروژه: ۱ سال
سرمایه ثابت: ۳۶۸۳۹۲.۲۸۸ میلیون ریال
سرمایه در گردش : ۷۲۰۲۵۳.۶۲۵ میلیون ریال
سرمایه کل: ۱۰۸۸۶۴۵.۹۱ میلیون ریال

نکته مهم:
امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

۴.۳/۵ - (۳ امتیاز)