طرح تولید پوشال سلولزی (2)

طرح تولید پوشال سلولزی

پدهای سلولزی جایگزین پوشال های چوبی به کار رفته در ساخت کولرهای آبی شده اند. این پدها از صفحات کاغذی سلولزی (Cellulose Paper Sheets) ساخته شده اند. ضریب عملکرد و راندمان سیستم های خنک کننده ارتباط مستقیمی با دمای هوای محیط اطراف دارد. با افزایش دمای هوا، مقدار ضریب عملکرد نیز افزایش می یابد. این ارتباط با رطوبت موجود در هوای محیط به صورت عکس است. در حقیقت، در شرایطی که رطوبت نسبی هوای محیط از میزان معینی بالاتر باشد، سیستم کولر آبی نخواهد توانست راندمان عملکرد ایده آلی را ارائه دهد. استفاده از پدهای سلولزی در چنین سیستم هایی می تواند میزان راندمان سیستم و ضریب عملکرد آن را افزایش دهد. با توجه به اینکه رطوبت جذب شده در سیستم پدها، علیرغم بالا بودن رطوبت نسبی محیط بسیار بیشتر از پوشال های قدیمی است، ریت انتقال حرارت در این واسط های تبخیری به صورت قابل ملاحظه ای بالاتر است. حداقل میزان افزایش انتقال حرارت در حدود ۳۰ درصد و افزایش تبرید در حدود ۱۵ درصد با استفاده از پدهای سلولزی گزارش شده است.

سایر ویژگی های پوشال سلولزی

پدهای سلولزی درست مثل یک فیلتر در سیستم های سرمایشی عمل می کنند. گرد و غبار، حشرات و … موجود در هوا به ویژه در اماکن صنعتی توسط این پدها جذب و از محیط حذف می شود. بنابراین کاربران می توانند در هوایی تمیز و سالم تنفس نمایند. همچنین با توجه به اینکه از پوشش های رزینی ویژه ای در ساخت پدها استفاده می نمایند، امکان نفوذ و گرد آمدن باکتری های همچون پوشال ها وجود ندارد. بنابراین هیچ گونه مشکل حساسیتی و تنفسی برای کاربران به وجود نخواهد آمد. وزن سبک و جرم کم پدهای سلولزی می تواند یکی از فاکتورهای افزایش بازار خرید این محصولات باشد. نصب، پاکسازی، رسوب زدایی و تعویض پدهای سلولزی بسیار آسان و کم هزینه است. هرچند معمولا عمر مفید این پدها تا ۵ سال نیز می رسد و نیازی نیست مانند پوشال ها هرساله آن ها را تعویض کنید. خاصیت موئینگی پدهای سلولزی سبب توزیع یکنواخت آب در سطح آن ها و افزایش میزان انتقال حرارت و راندمان خنک سازی می گردد. ساختار پدهای سلولزی به گونه ای طراحی شده است که میزان پرتاب ذرات آب در آن به محیط حداقل است. افزایش رطوبت نسبی محیط به دلیل استفاده از کولرهای آبی بزرگترین مشکل و ایراد کولرهای آبی است که با استفاده از پدهای سلولزی اندکی بهبود می یابد. خاصیت خودشویی (Self-Cleaning) پدها نیز می تواند سبب سهولت در نگهداری، سهولت در تمیزکاری و کاهش هزینه های عملکرد سیستم گردد. میزانن ریزش آب در پدهای سلولزی بسیار پایین تر از پوشال ها است. چرا که در ساختار این پدها از شیارهایی استفاده شده است که می توانند آب را نگه دارند. ضخامت پدهای سلولزی در همه جای آن یکنواخت است. در پوشال ها به دلیل عدم یکنواختی ضخامت و وجود خلل و فرج نامتناسب، مواد، آلودگی ها و آب در آن مانده و سبب ایجاد بوی نامطبوعی می شوند. اما این مشکل در پدهای سلولزی کاملا رفع شده است.

طرح تولید پوشال سلولزی (3)

کاربرد پوشال سلولزی در گلخانه ها

خنک کردن تبخیری فرایندی است که باعث کاهش دمای هوا از طریق تبخیر کردن آب در داخل جریان هوا می‌شود. همانطوری که آب تبخیر می‌شود، انرژی هوا گرفته می‌شود و باعث کاهش دمای آن می‌گردد. دو دما در زمان برخورد با سیستم های خنک کننده تبخیری مهم هستند. یعنی دمای حبابهای خشک و دمای حبابهای مرطوب. مقدار سرمایس قابل دستیابی توسط سیستم سرمایش تبخیری بستگی مستقیم ته اختلاف دمای خشک و تر هوای منطقه دارد. ایت اختلاف دما نه تنها به منطقه بستگی دارد، بلکه فصل و حتی روزهای مختلف تاثیرات متفاوتی روی آن خواهند داشت. یعنی در واقع هرچه دمای خشک بیشتر باشد و رطوبت نسبی منطقه پایین تر باشد، توانایی سیستم در سرد کردن گلخانه بیشتر خواهد بود. ولی عموما و به لحاظ خصوصیات فیزیکی هوا، اختلاف دمای ایجاد شده در گلخانه با محیط بیرون در این سیستم بیشتر از ۱۴ درجه سانتیگراد نخواهد بود.

مزایای پوشال سلولزی

وزن بسیار سبک پوشال ها ناشی از ساختار متخلخل آن ها و چوبی بودن آن ها می باشد.
ریت انتقال حرارت مناسب در طول این پوشال ها قابل قبول است. چرا که فیبری بودن پوشال ها سبب افزایش این میزان انتقال حرارت می گردد.
قیمت بسیار ارزان پوشال ها باعث محبوبیت پوشال ها و استقبال کاربران از آن ها شده است.
عدم محدودیت در ابعاد و اندازه و دسترسی آسان به پوشال ها نیز از مزایای جالب توجه پوشال های خنک کننده است.

طرح تولید پوشال سلولزی (1)

معایب پوشال سلولزی

۱. پوشال های خنک کننده معمولاً محل تجمع باکتریهای مضر هستند و می توانند پس از مدتی باعث ایجاد اختلالات تنفسی،بیماری های ریوی،حساسیت ها و …در کاربران می شوند.
۲. این پوشال ها به دلیل این که از چوب تهیه شده اند، در برابر آب دچار پوسیدگی می شوند و لازم است به صورت دوره ای تعویض شوند.
۳. اغلب آلودگی و جریان آب در پوشال ها سبب ساطع شدن بوی بدی از آن ها می شود. این خاصیت را می توان ناشی از سطح ناهموار پوشال ها دانست.
۴. ساختار پوشال ها به گونه ای است که نمی توان گرد و غبار و آلودگی های موجود در آن ها را زدود و رسوب زدایی شان کرد.
۵. تخلخل نامتقارن و نامتناسب و زیاد پوشال ها سبب ریزش مقادیر زیادی آب در طول عملکرد کولر شده و سبب افزایش هزینه های عملکرد کولر و هدر رفت آب می شود.
۶. معمولاً پس از گذشت مدت زمانی از کارکرد کولر، ساختار پوشال ها از حالت اولیه خارج شده و تغییر شکل می یابد. همین عامل ریزش و افتادگی پوشال ها می تواند راندمان عملکرد کولر را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد.

معرفی کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید پوشال سلولزی

۱. پد سلولزی (کاغذ آغشته برای رطوبت هوا) : ۲۱۰۹۵۱۲۳۶۶

وضعیت واحد های فعال تولید پوشال سلولزی

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید کننده پوشال سلولزی در کشور به تفکیک استان آمده است .

طرح تولید پوشال سلولزی (5)

خلاصه بررسی اقتصادی طرح تولید پوشال سلولزی

ظرفیت تولید سالیانه : ۱۲۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۱۴۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۱۵۰۲ مترمربع
زیربنای ساختمان ها : – مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۱۵ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۳ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : – میلیون تومان
نرخ بازده داخلی : – درصد

تهیه طرح توجیهی بر اساس آخرین دستورالعملهای سازمانی و بانکی.

در صورتیکه نیاز به طرح توجیهی دارید کارشناسان ما طرح مدنظرتان را بر اساس آخرین ضوابط و بر اساس داده‌های روز و مشخصات و مختصات مدنظرتان، تهیه می‌نمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک نمائید.

۴/۵ - (۱ امتیاز)