طرح پرورش عقرب و تجارت سم

کژدم یا عقرب و یا دراز دم نام یکی از گونه‌های بندپایان رده عنکبوتیان است که دارای ۸ پا و نیشی با زهر کشنده می‌باشد. نیش عقرب در نوک دم آن قرار دارد. عقرب‌ها شب‌ها به آرامی به فعالیت‌های زیستی خود می‌پردازند و بیشتر در آب و هوایی گرم فعال هستند.
این جانوران چنگال‌های خارداری دارند که در واقع قسمتی از دهان آن‌ها محسوب می‌شوند. آنها قادرند که مادهٔ سمی خطرناکی از قسمت عقب بدنشان به طرف مهاجمین بپاشند. این جانور بیشتر در شب شکار می‌کند و پاهای بلند جلویی خود را برای پیدا کردن غذا به‌کار برده و پس از یافتن غذا آن را با چنگال‌هایش می‌گیرد. کژدم‌ها اغلب در طول روز در زیر سنگ‌ها یا در حفره‌های به نسبت خنک زیر زمین پنهان می‌گردند.
عقرب رنگ‌های مختلفی مثل زرد مایل به قهوه‌ای، قهوه‌ای، خاکستری و سیاه دارند و اندازه آنها بین ۱۸ تا ۵/۱ سانتی‌متر مختلف است. ولی بواسطه شکل بدنی خود که حالتی تخت و صاف دارد، می‌توانند از شکاف‌هایی به عرض ۳ میلی‌متر نیز عبور کنند و خود را وارد خانه سازند.
عقرب هادر محیط خارج از خانه در شکاف و درز بین سنگ‌ها، زیر پوست درختان، بین هیزم‌ها و مانند آن یافت می‌شوند و در محیط خانه در حمام، دستشوئی، آشپزخانه و محیط‌های مرطوب دیده می‌شوند. این جانوران در طول روز در گوشه‌ای بی‌حرکت و پنهانند و در طی شب فعالیت خود را آغاز می‌کنند و به‌دنبال شکار خود می‌روند و سم خود را از طریق نیش که در انتهای دم آنها وجود دارد به شکار خود تزریق می‌کنند
عقرب هااغلب حشرات موذی را به دام می‌اندازند و از این نظر اهمیت دارند. آنها اغلب سوسک‌های سیاه و اگر بتوانند قورباغه‌ها را نیز شکار می‌کنند. آنها پس از شکار، طعمه را ابتدا نیش می‌زنند سپس با حرکات کلیسر یا به عبارتی آروارههای خود شروع به خرد کردن بدن طعمه می‌کنند و در این موقع بر اثر ترشح آنزیمی آن را به صورت مایع در می‌آورند. در ناحیه دهان پرزهایی دارند که به صورت فیلتر عمل می‌کنند و از ورود ذرات غذایی کوچک به مری جلوگیری می‌کنند زیرا مواد غذایی فقط باید به صورت مایع وارد شوند. بنابراین مواد سفت را به صورت تفاله‌های گلوله شده به دور می‌اندازند. به همین دلیل است که عمل خوردن غذا در عقرب‌ها به طول می‌انجامد و گاهی تا ۲۴ ساعت طول می‌کشد. همچنین عقرب‌ها به آب نیاز دارند و عقرب‌های نواحی مرطوب معمولاً آب را به صورت جداگانه می‌نوشند و عقرب‌های نواحی خشک نیز آب مورد نیاز را از بدن طعمه فراهم می‌کنند. عقرب‌ها پس از غذا خوردن، ساعت‌ها به تمیز کردن خود می‌پردازند و به وسیله مایعی که از دهان ترشح می‌کنند، به تمیز کردن پاها و کلیسرهای خود می‌پردازند. عقرب‌ها در گرسنگی و تشنگی مقاومت زیادی دارند به طوری که می‌توانند ماه‌ها بدون آب و غذا زنده بمانند.
طرح پرورش و تولید سم عقرب

گونه‌های مختلف عقرب

از حدود ۲۰۰ گونه متفاوت عقرب که در سراسر دنیا پراکنده‌اند فقط حدود ۲۰ گونهٔ آنها سمی هستند و در میان آنها نوعی عقرب قرمز هندی کشنده‌ترین گونه می‌باشد که میزان کشندگی آن در ایالت‌های هند بین ۴۰ تا ۳۰ درصد گزارش شده‌است.
کژدم گونه‌های زیادی دارد که در ایران دو گونه ایرانوس و خوزستانوس در ایران کشف و نام عقرب ایرانی به ثبت رسیده‌اند.در ایران سه گونه کژدم خطرناک وجود دارد که گزارش‌هایی از مرگ براثر گزش آنها وجود دارد:

۱- «همی سکورپیوس لپتوروس» که عقربی زرد رنگ و کوچک است. نرها دمی بلند دارند. این عقرب در نواحی جنوبی و جنوب غربی بسیار فراوان است و در خوزستان به آن «گادیم» می‌گویند.
۲- «کمپسوبوتوس ماتهیزنی» که دارای اندازه‌ای بسیار کوچک و بدنی باریک به رنگ زرد یا آجری است. این گونه هم در نواحی جنوبی به ویژه در خوزستان فراوان است. سم این دو گونه عقرب می‌تواند گلبول‌های قرمز خون را تخریب کند.
۳- «آندرکتونوس کراسیکودا» که جثه‌ای درشت‌تر از دو گونه قبلی دارد و رنگ آن سیاه یا قهوه‌ای تیره‌است. این گونه در بیشتر نقاط ایران پراکندگی دارد.

زایش و تولید مثل عقرب ها

عقرب ها زنده زا هستند.با وجود این، برخی محققان عقرب هایی که نوزاد آنها پوشش جنینی ندارند،زنده زا و آنهایی را که پوشش جنینی دارند، تخم زنده زا دانسته اند.عقرب باردار شکمی متورم دارد و در حالت پیشرفته تر بارداری، می توان جنین ها را در دیواره ی جانب شکم، به ویژه در نیمه ی خلفی مزوزوما مشاهده کرد.مدت باروری بسته به نوع عقرب متفاوت و معمولاً بین ۲ تا ۴ ماه است.زمان خروج نوزادها نیزبراساس نوع رشد جنین از یک ساعت تا ده روز گزارش شده است. عقرب ها معمولاً در فاصله ی نیمه ی تابستان تا نیمه ی پاییز زاد و ولد می کنند.
ابتدا،عقرب باردار روی نیمه ی خلفی بدن و پای جلو تکیه می کند و دم خود را به طور مایل درسمت راست بدن قرار می دهد.نیمه ی جلوی بدن حدود یک سانتی متر با یک زاویه ی حاده از روی زمین بلند است.انبرک ها با زمین تماس ندارند و انگشتان دست نیمه باز هستند.و پای جلو از ناحیه ی تی بیا خم شده اند.دراین حالت، دو سرپوش تناسلی باز می شوند و به طور عمود قرار می گیرند.نوزاد بدون هیچ انقباض عضلانی قابل مشاهده ای خارج می شود.دو پای جلو که از تی بیا خم شده اند، مانند یک حایل نوزاد را در آغوش می گیرند. نوزاد اسکرپیو از دم و ادنتوبوتوس از سرخارج می شود.این قاعده عمومیت دارد یعنی،نوزاد عقرب های تیره ی اسکرپیونیده از دم و نوزاد عقرب های تیره ی بوتیده از سر خارج می شوند.این تفاوت خروج به علت اختلاف در شکل رشد جنینی دو عقرب است.زمان خروج نوزاد متفاوت است و از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد. عقرب ها پس از زایمان در صورت دردسترس نبودن طعمه، اغلب از نوزاد خود تغذیه می کنند.
چگونگی قرارگیری نوازد در بغل مادربه شکلی است که سطح پشتی به طرف زمین و پاها و دست ها به مادر تکیه دارد و دم نوزاد به سمت دم مادر است. عکس این حالت نیزدیده شده است.نوزادها به تدریج خود را از سطح شکمی مادر به سطح پشتی او می کشانند.گاهی نوزادها ابتدا روی زمین قرار می گرفتند و سپس خود را به پشت مادر می رساندند.این عمل به کندی صورت می گرفت و گاهی حدود یک ساعت طول می کشید.دراین فاصله نوزادها روی دست و پای مادر بین ۵ تا ۱۵ دقیقه استراحت می کردند. وضعیت قرارگیری نوزادها در سطح پشتی مادر ثابت نبود وبا حرکت تغییر جهت می دادند. نوزادهای اسکرپیو ۶ تا ۱۰ عدد و بدون پوشش جنینی بودند.در حالی که نوزادهای ادنتوبوتوس حداکثر ۲۶ عدد بودند و همگی پوشش جنینی داشتند. هر نوزاد پس از پاره کردن پوشش جنینی خود را به سطح پشتی مادر می کشاند. همان طور که اشاره شد،خروج نوزادها تک تک و برحسب تیره از جهت سر یا دم است.خروج دوتایی نیزدیده شده است که یک نوزاد از دم و همزمان نوازد دیگر از سرخارج شده است.تعداد نوزادها برحسب نوع عقرب متفاوت و از ۶ تا ۹۰ عدد گزارش شده است.
طرح پرورش و تولید سم عقرب

پوست اندازی و مراحل مختلف رشد نوزاد

نوزاد عقرب را لارو می نامند.در مرحله ی اول رشد (لارو)جانور بدون دهان و مخرج باز است و از ذخیره ی زرده ی موجود در بدن تغذیه می کند.پاها به جای پنجه،بادکشی دارد که به وسیله ی آن نوزاد در پشت مادر قرار می گیرد.مجرای سمی نیزروزنه ی خروج ندارد. کارن ها وخارک ها کاملاً شکل نگرفته و پوشش رنگ اصلی را به خود نگرفته است.مرحله ی دوم رشد (پرونمف)،معمولاً پس از یک هفته و با اولین پوست اندازی نوزاد در پشت مادر شروع می شود. عقرب ها اگرچه مانند حشرات دگردیسی ندارند،اما برخی اصطلاحات مربوط به مراحل رشد حشرات درباره ی این جانوران هم به کار می برند.
در این مرحله از رشد،نوزاد شکل کامل تری به خود می گیرد، اما هنوز نسبت به عقرب بالغ اختلاف هایی دارد.این اختلاف ها در تمام پوست اندازی کم و بیش دیده می شود و نسبت به نوع عقرب متفاوت است.مثلاً درآندرکتونوس ـ کراسیکودا با بالا رفتن سن نوزاد، به تعداد خارک های سیخک بازی تارس پاها اضافه می شود.حفره های تریکوبرتی نیز در مراحل اولیه ی رشد در تمام عقرب ها بزرگ و به سهولت قابل رؤیت است.در مرحله ی پرونمف انواع عقرب های تیره ی بوتیده، به جای چهارتریکوبتری در سطح داخلی فمور، سه تریکوبتری دیده می شود که تعداد آن در پوست اندازی بعد کامل می شود. در مرحله ی سوم رشد (نمف)(۲۷)که پس از دومین پوست اندازی است، عقرب شکل کامل تری به خود می گیرد.درمرحله ی نمف،جانور در سال اول ۴ تا ۵ بار و در سال دوم ۲ بار دیگر برای ادامه ی رشد پوست اندازی می کند.احتمالاً تعویض پوست تحت تأثیر نوعی هورمون داخلی است.
عقرب ها به طور کل،از دوران نوزادی تا رسیدن به سن بلوغ که حدود ۳ سال طول می کشد، ۸ تا ۱۰ بار پوست اندازی می کنند. در مرحله ی بلوغ،عمل این هورمون تحت تأثیر هورمون مخالف متوقف می شود.مرحله ی بلوغ درماده با رشد کامل و آمادگی جانور برای جفت گیری و در نربا پیدایش اندام پاراکسیال آغاز می شود.ظهور و ویژگی های بلوغ درمرحله ی لاروی (نئوتنی)درعقرب ها نادر است.

شرایط زیستی و عوامل بیماری زا در عقرب

نوزادها پس از تولد و گذراندن مراحل ابتدایی رشد خود در پشت مادر، با فاصله ی کمی از یکدیگر، به زندگی ادامه می دهند.این امر نشانه ی کم تحرکی آنهاست،نه به علت وجود غریزه ی اجتماعی.در دوران بلوغ نیز در نزدیکی محل زندگی خود به شکار می روند. عقرب ها شب زی هستند.روزها را در مکان های امن، از قبیل شکاف دیوارها،زیر سنگ ها، لای خاشاک و پوست درختان و برگ ها، زیر حصیر و خرده چوب ها (نوع حفار در حفره)به سر می برند و با تاریک شده هوا، از مکان امن خود برای شکارخارج می شوند.در طبیعت، اکثراً به تنهایی زندگی می کنند، با وجود این،گاهی چند عقرب از یک نوع یا انواع مختلف در زیر یک سنگ دیده شده است.عقرب ها علاوه بر دشت در مناطق کوهستانی هم دیده می شوند.وجود آنها را تا ارتفاع ۳۰۰۰ متری از سطح دریا گزارش کرده اند.

تولید سم عقرب و قیمت آن

زهر عقرب حاوی پروتئین هایی است که می تواند برای درمان بیماری های از جمله روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، بیماری های التهاب روده و بیماری اسکلروز متعدد استفاده شود.
معمولا مردم به دلایل قابل توجیهی عقرب ها را دوست ندارند. عقرب ها شکل ترسناکی دارند و از سوی دیگر، نیش آنها زهرآگین و کشنده است؛ هر چند می توان گفت، درباره خطرناک بودن نیش عقرب، همواره مبالغاتی صورت گرفته است، زیرا از میان هزاران نوع عقرب فقط زهر ۲۵ نوع عقرب قادر به کشتن انسان است.
در میان چنین تنفر ریشه داری نسبت به عقرب ها، ثابت کردن این که عقرب ها شر مطلق نیستند کار دشواری خواهد بود.
دستاوردهای نظری و تجربی دانشمندان ثابت می کند که زهر عقرب داروی اثربخشی در زمینه پزشکی و درمان بیماری ها به شمار می رود. به همین دلیل تولید و فروش زهر عقرب به روش مناسبی برای تولید ثروت و کسب درآمد برای برخی افراد تبدیل شده است.
زهر عقرب حاوی پروتئین هایی است که می تواند برای درمان بیماری های از جمله روماتیسم مفصلی ( آرتریت روماتوئید)، بیماری های التهاب روده و بیماری اسکلروز متعدد استفاده شود. این بیماری ها که بسیاری از افراد را به ستوه آورده اند، می توانند حداقل تا حدودی با این موجودات ترسناک درمان شود.
با توجه به این حقیقت هر گالن زهر عقرب ۳۹ میلیون دلار قیمت دارد و از این روی زهر عقرب در زمره گرانترین مایعات دنیا قرار می گیرد.

میزان تولید سم عقرب در واحدهای پرورش عقرب

از هر ۱۵۰ هزار عدد عقرب به طور میانگین ۲۵ گرم سم خشک عقرب تولید میگردد، که قیمت هر گرم آن در بازارهای جهانی ۷۰ میلیون تومان میباشد. بعبارتی از پرورش و سم گیری ۱۵۰ هزار عقرب میتوان ۱.۷ میلیارد تومان فروش داشت.

فصل خرید عقرب مهرماه تا فروردین‌ماه است که در حال حاضر توسط صیادان انجام میشود و به موسسات وابسته میفروشند. این موسسات عقرب‌ها را پس از خریداری براساس گونه جداسازی و با استفاده از دستگاه شوک الکتریکی سم‌گیری می‌شوند. این سم‌ها که ابتدا مایع است با استفاده از دستگاه دیگری به سم خشک تبدیل می‌شود و طی یک پروتکل خاص در ساخت آنتی‌ژن استفاده می‌شود.

کاربردهای سم عقرب

زهر عقرب از اجزا و فراکسیون های متنوعی تشکیل شده است که هر کدام خواص متفاوتی دارد بعضی از اجزای سمی این جانوران برای درمان بیماری های اتوایمیون (بیماری هایی که ناشی از کارکرد نادرست سیستم ایمنی بدن است) نظیر ام اس، لوپوس، بیماری کورن، پسوروزیازیس و آرتریت روماتوئید، کولیت زخم دار، بیماری التهاب روده بزرگ، سیروز صفراوی، دیابت تیپ ۱ و ۲ و بعضی دیگر مورد توجه قرار گرفته است. زهر گزدم ها بر علیه انواع تومورهای بدخیم (کانسرها) به علت ایجاد آپوپتوز یا توقف رشد و مرگ سلول های سرطانی و اختصاصا در مورد سارکوما (سرطان بافت هم بند)، تومور مغزی و نخاعی، سرطان پستان و کارسینومای سلولی کبد و همچنین در تشخیص سرطان های ریه، پوست، مری، گردن رحم و کولون مورد مطالعه قرار گرفته است کاربرد دیگر آن در پزشکی در اختلالات انعقادی، پرفشاری خون، بیماری های عروقی مغزی و به عنوان آنتی بیوتیک بر علیه قارچ ها، باکتری ها، انگل ها و ویروس ها هم مورد توجه بوده است.
بعضی از اجزای سم گزدم می تواند جایگزین مناسبی برای داروهای مسکن قوی به منظور کاهش درد بیماران باشد، تحقیقات دانشمندان درخصوص شیوه های نوین ابداع داروهای مسکن جدید با منشأ ترکیبات طبیعی، نشان داده است که فراکسیون ها و پپتیدهای موجود در سم گزدم، در دستگاه عصبی و ماهیچه ای سبب واکنش می شود.
یکی از موثرترین کاربردهای سم گزدم در جهت نابودی حشرات و آفات در بخش کشاورزی و بهداشت و به عنوان بیوپستیساید است که منجر به کاهش استفاده از مواد شیمیایی در روش های سنتی مبارزه با آفات می شود و به راحتی می تواند به حفظ محیط زیست و تعادل اکوسیستم و پایداری حیات کمک کند. این سم در طبیعت تجزیه خواهد شد، بنابر این منجر به تغییر ساختار بیولوژیک و ماندگاری در آب و خاک نشده و نمی تواند به بدن حیوانات و انسان ها راه یابد. زهر گزدم به عنوان یک آفت کش پتانسیل بالایی دارد. هر ترکیب سمی از پپتید های مختلف درون زهر تشکیل شده است که دارای میلیون ها سال پشتوانه تکامل و تجربه برای نابودی حشرات و تغذیه از آنان به کار گرفته شده است.

پپتیدهائی که از زهر گزدم استخراج می شود، برای هدف گیری، درمان و مهار سلول های سرطانی قابل استفاده است و در دنیا به عنوان داروی ضد سرطان مورد توجه قرار گرفته است.
متاسفانه هنوز در کشور ما استفاده درست و کامل از زهر گزدم نمی شود و کاربردهای سم درکشور ما در حال حاضر تنها به استفاده برای تولید پادزهر بر علیه گزش آنها منحصر می شود. چرا که در بعضی نقاط کشور مثل استان خوزستان گزش زیادی داریم که مرگ آور نیز هستند، به همین دلیل تولید پادزهر بر علیه ۶ گونه از گزدم ها امری اجتناب ناپذیر است.

پرورش گزدم یا برداشت از اسکورپیوناریم به منظور دوشیدن زهر می تواند اقتصادی باشد چرا که این موجود بسیار کم مصرف و کم فعالیت بوده و طول عمر بالایی دارد همچنین در مکان های بیابانی و کویری یعنی اکثر مناطق کشور یافت می شود و زیست بوم این جانور محسوب می شود. تا کنون ۶۴ گونه از آن در کشور شناسایی شده است. لذا با توجه به این غنای گونه ای علاوه بر پرورش مصنوعی در اسکورپیوناریم می توانیم به صورت طبیعی نیز برداشت داشته باشیم.
اما مشکل اینجاست که هنوز ابعاد زیستی زندگی گزدم نیاز به مطالعه دارد طول عمر و دوره زندگی آن به خصوص گونه های ایرانی به طور دقیق روشن نیست و برای پرورش آن اطلاعات بسیاری نیاز است. پرورش دهندگان احتمالی آینده باید با ویژه گیهای زیستی و رفتاری این جانور به خوبی آشنا و آگاه شوند تا به توانند از این جانور بهرمندی مناسب داشته باشند در ضمن تا حد امکان کمترین میزان آسیب را به آن وارد کنند. همچنین برای زهرگیری از آن امکانات، تکنولوژی و افراد متخصص نیاز است چون میزان سم این موجودات بسیار اندک است

طرح پرورش و تولید سم عقرب

میزان سرمایه لازم جهت احداث مزرعه پرورش عقرب

با بررسی های صورت گرفته توسط کارشناسان پارس رابین مشخصات سرمایه گذاری طرح مزرعه پرورش عقرب به شرح ذیل است :
ظرفیت مزرعه پرورش عقرب : ۵۰۰۰۰ عدد در سال
میزان زمین مورد نیاز : ۳۰۰ مترمربع
میزان سرمایه گذاری ثابت طرح : ۱۰۰ میلیون تومان
قیمت فروش هر عدد عقرب : بین ۸ تا ۲۵ هزار ریال
قیمت هر گرم سم عقرب : ۴۵ تا ۸۰ میلیون تومان
نرخ بازدهی طرح : بالای ۷۵ درصد
با توجه به اینکه حدود ۱۸ ماه طول میکشد تا عقرب به سن قابل سم گیری برسد، عملا بازگشت سرمایه پس از ۱ تا ۱.۵ سال خواهد بود.

میزان تولید سم عقرب در واحدهای پرورش عقرب

از هر ۱۵۰ هزار عدد عقرب به طور میانگین ۲۵ گرم سم خشک عقرب تولید میگردد، که قیمت هر گرم آن در بازارهای جهانی ۷۰ میلیون تومان میباشد. بعبارتی از پرورش و سم گیری ۱۵۰ هزار عقرب میتوان ۱.۷ میلیارد تومان فروش داشت.
فصل خرید عقرب مهرماه تا فروردین‌ماه است که در حال حاضر توسط صیادان انجام میشود و به موسسات وابسته میفروشند. این موسسات عقرب‌ها را پس از خریداری براساس گونه جداسازی و با استفاده از دستگاه شوک الکتریکی سم‌گیری می‌شوند. این سم‌ها که ابتدا مایع است با استفاده از دستگاه دیگری به سم خشک تبدیل می‌شود و طی یک پروتکل خاص در ساخت آنتی‌ژن استفاده می‌شود.

میزان تولید زهر عقرب های ایرانی

بر اساس گزارش در گونه های ایرانی شایع در کشور به طور متوسط از هر نمونه گزدم ۱ صدم میلی گرم تا حدود ۲ میلی گرم زهر خشک با روش الکتروشوک بدست می آید. یعنی این که برای تهیه یک گرم زهر خشک از گونه های مختلف از حدود ۵۰۰ نمونه تا ۱۰۰ هزار نمونه گزدم مورد نیاز است.
برای مثال برای تهیه یک گرم زهر خشک “ادنتوبوتوس دوریه” ۲۰۰۰ نمونه باید به روش الکتروشوک دوشیده شود که قیمت هر گرم بر اساس گزارش های مستند و در دسترس از آن ۸ تا ۱۵ هزار دلار هم خریداری می شود. البته باید توجه داشت قیمت ممکن است برای هر گونه متغیر باشد لذا از نظر اقتصادی خیلی ارزشمند است ولی صبوری، بردباری و ظرافت در استحصال آن بسیار اهمیت دارد.
موضوع اهمیت اقتصادی زهر گزدم ها، موضوع نسبتاً جدیدی است و نیاز است که مسئولان در سطح کلان مانند وزرات بهداشت و وزرات کشاورزی بدان توجه کنند و شرایط را به گونه ای فراهم کنند تا کسانی که دانش و آگاهی لازم را دارند، بتوانند استفاده از این موهبت خدائی را توسعه دهند.

وضعیت بازار عقرب در ایران

ایران تنها کشور تولید کننده آنتی سرم عقرب زدگی خاورمیانه است، به طور میانگین۷۰ هزار واکسن آنتی سرم توسط موسسه رازی در یک سال تولید می شود البته یک سایت تحقیقاتی در کشور عربستان در این زمینه فعالیت می کند. در ایران تولید آنتی سرم عقرب زدگی در انحصار موسسه رازی است و استان خوزستان تنها شعبه کشور است که در کنار شعبه حصارک کرج در زمینه تولید این آنتی سرم فعالیت می کند.
آنتی سرم عقرب زدگی که در ایران تولید می شود از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. آنتی سرم برخی کشورها ۱۰ یورو قیمت گذاری شده و این درحالی است که آنتی سرم تولید ایران ۲۰۰ یورو قیمت گذاری شد. موسسه رازی حصارک با شش شعبه خود سالانه ۳.۵ میلیارد دوز واکسن تولید می کند و ارزش این واکسن ها با یارانه دولتی بیش از ۳۰۰ میلیون دلار است که اگر بخواهند این محصولات را از خارج از کشور وارد کنند باید تا پنج برابر این مبلغ هزینه کنند.
فصل خرید عقرب از مهرماه تا اواسط اردیبهشت است. در سال ۱۳۹۵ این موسسه ۱۵۰ هزار عقرب خریداری کرده است، از این تعداد عقرب مذکور حدود ۲۵ گرم سم خشک به دست می آید که در بازار جهانی هر گرم از این سم ۲۰ هزار دلار قیمت دارد. شایان ذکر است موسسه رازی در حال توسعه واحدهای خود جهت افزایش ظرفیت سم گیری و فرآوری آن میباشد.
طرح پرورش و تولید سم عقرب

چرا زهر عقرب گران است؟

هنگامی که شوک الکتریکی برای “زهر گیری” غدد سمی عقرب ها استفاده می شود، میانگین عملکرد هر بار از ۰.۰۰۶ تا ۲.۰ میلی گرم زهر می تواند از یک عقرب حاصل شود. میانگین احتمالا کمتر از ۰.۵ میلی گرم است. و احتمال دارد که آنها حتی کمتر از این مقدار در شرایط طبیعی تزریق کنند.
بنابراین بگذارید فرض کنیم که هر دوشنبه، چهارشنبه و جمعه ما در هر ماه دوشنبه، چهارشنبه و جمعه زهر را می گیریم، به طور متوسط ۱۲ واحد در هر عقرب (ما نتوانستیم منابع موثقی در مورد چگونگی تغذیه یک عقرب برای سالم نگه داشتن آن تا دور بعدی سمگیری پیدا نکنم). اگر عملکرد متوسط ما به طور محافظه کارانه در هر سمگیری ۰.۲۵ میلی گرم لحاظ کنیم، در نتیجه ۱۰۰۰ میلیگرم زهر در هر ماه از ۱۰۰۰ سمگیری عقرب (با فرض ۵ دقیقه در هر عقرب، یک نفر می تواند حدود ۱۰۰ اسکورپاین را در یک دوره ۸ ساعته انجام دهد، بنابراین یک کار ۵ نفره را انجام خواهد داد تا ۱۰۰۰ عقرب را در دو روز کاری بسیار سخت زهرگیری کند.
۳ گرم سم یا ۰.۰۰۰۷۹۲۵۱۶ گالن (فرض کنید چگالی آب در اینجا)، خواهیم داشت، با قیمت هر گرم ۳۰،۰۰۰ $. با کسر هزینه کارگری برای ۵ نفر ، ۱ مدیر، ۲ سهم برای مواد غذایی عقرب و ۲ سهم نیز برای امکانات، ذخیره زهر و فرآوری سم عقرب، نهایتا با تولید ۳ گرم سم ما حدود ۳۶۰۰۰ دلار درامد خواهیم داشت. با عقرب های بیشتری و عملیات بزرگتر، درآمد می تواند بیشتر صعود کند، زیرا هزینه های نسبی این امکانات بی اهمیت می شود، ما در اینجا برآورد های محافظه کارانه زیادی انجام دادیم و تمام راه های اجتناب ناپذیری را که می توانستیم این عملیات را با مشوق های مالی یا کمک های تحقیقاتی یا اتوماسیون مکانیکی بهینه سازی کنیم، نادیده می گرفتیم، اما هنوز هم TIL که گران ترین مایع در جهان است.

نمونه سم عقرب و قیمت آنها

نام رقم Hadogenes zuluanus
نام مشترک اسکورپیون صاف است
درصد خلوص : بیشتر از ۹۹ %
شکل سم : پودر لیوفیلیز
شکل بسته بندی : بسته بندی در vials glass شیشه ای تخت خلاء.
قیمت بسته بندی ۱۰ میلی گرمی : ۱۸۲ یورو
قیمت بسته بندی ۱۰۰ میلی گرمی : ۱۵۴۸ یورو
قیمت بسته بندی ۵۰۰ میلی گرمی : ۶۳۷۷ یورو

نام رقم Androctonus mauritanicus
نام مشترک Moroccan Black Thick-tailed
درصد خلوص : بیشتر از ۹۹ %
شکل سم : پودر لیوفیلیز
شکل بسته بندی : بسته بندی در vials glass شیشه ای تخت خلاء.
قیمت بسته بندی ۱۰ میلی گرمی : ۲۱۵ یورو
قیمت بسته بندی ۱۰۰ میلی گرمی : ۱۸۲۷.۵ یورو
قیمت بسته بندی ۱۰۰۰ میلی گرمی : ۱۵۵۰۰ یورو

نام رقم Mesobuthus caucasicus
کشور مبدا : ایران
درصد خلوص : بیشتر از ۹۹ %
شکل سم : پودر لیوفیلیز
شکل بسته بندی : بسته بندی در vials glass شیشه ای تخت خلاء.
قیمت بسته بندی ۱۰ میلی گرمی : ۲۸۰.۸ یورو
قیمت بسته بندی ۱۰۰ میلی گرمی : ۲۳۸۶.۸۰ یورو
قیمت بسته بندی ۵۰۰ میلی گرمی : ۹۸۲۸ یورو

نام رقم Orthochirus scrobiculosus
کشور مبدا : ایران و آسیای مرکزی
نام مشترک Central asian scorpion
درصد خلوص : بیشتر از ۹۹ %
شکل سم : پودر لیوفیلیز
شکل بسته بندی : بسته بندی در vials glass شیشه ای تخت خلاء.
قیمت بسته بندی ۱۰ میلی گرمی : ۳۰۲ یورو

تجارت عقرب در افغانستان توسط عرب‌ها

عقرب ها بنا بر تیره‌گی رنگ و وزن خود و توافق دو طرف خریدار و فروشنده معامله می‌شوند، اما کمترین نرخ برای یک گژدم ۱۵ گرمی در بازار مخفی هرات، ۳۵۰۰ دلار امریکایی است. هرچه عقرب بزرگ‌تر، سنگین‌تر و سیاه‌تر باشد، نرخ آن بالاتر می‌رود. به قول فروشنده‌گان یک گژدم سیاه ۹۰ گرمی حتا به ۱۲۰ هزار دلار هم به فروش رسیده است.

جنس تجارت این روزها در هرات متفاوت‌تر از گذشته است. عقرب سیاه (گژدم سیاه) که در میان مردم به نام “گژدم” نیز یاد می‌شود، نوع نادری از عقرب یا دراز دم این روزها به دلیل گرمی بازار، خریداران و فروشنده‌گان زیادی را در هرات دور خود جمع کرده است.

این نوع عقرب از گونه‌های بند پایان رده‌ی عنکبوتیان است که ۸ پا و نیشی با زهر کشنده دارد.

با جستجوی اندک در صفحات مجازی فیس‌بوک در هرات، به خریداران و فروشنده‌گان عقرب سیاه برمی‌خوریم. اغلب این فروشنده‌گان و خریداران هویت خود را به سختی فاش می‌کنند.

هنوز کسی به گونه‌ی کامل از این تجارت رمز‌آلود و مخفی اطلاعات درستی به دست نمی‌دهد، اما روشن است که نرخ بالایی برای هر عقرب سیاه ۱۵ گرمی وجود دارد. عقرب‌ها بنا بر تیره‌گی رنگ و وزن خود و توافق دو طرف خریدار و فروشنده معامله می‌شوند، اما کمترین نرخ برای یک عقرب ۱۵ گرمی در بازار مخفی هرات، ۳۵۰۰ دلار امریکایی است. هرچه عقرب بزرگتر، سنگین‌تر و سیاه‌تر باشد، نرخ آن بالاتر می‌رود. به قول فروشنده‌گان یک عقرب سیاه ۹۰ گرمی حتا به ۱۲۰ هزار دلار هم به فروش رسیده است.

جنس تجارت این روزها در هرات متفاوت‌تر از گذشته است. عقرب سیاه، نوع نادری از عقرب یا دراز دم این روزها به دلیل گرمی بازار، خریداران و فروشنده‌گان زیادی را در هرات دور خود جمع کرده است. این نوع عقرب از گونه‌های بند پایان رده‌ی عنکبوتیان است که ۸پا و نیشی با زهر کشنده دارد. با جستجوی اندک در صفحات مجازی فیس‌بوک در هرات، به خریداران و فروشنده‌گان عقرب سیاه بر می‌خوریم. اغلب این فروشندگان و خریداران هویت خود را به سختی فاش می‌کنند.

برخی‌ها می‌گویند که یک شبکه‌ی بزرگ و ثروتمند عربی پشت خرید عقرب سیاه وجود دارد.
به استناد گفته‌های افراد رابط بین خریدار و فروشنده، این شبکه برای خرید عقرب سیاه هزینه‌های سرسام‌آوری متقبل می‌شود. خریداران ادعا می‌کنند که عقرب‌های خریداری شده از راه‌های غیرقانونی به کشورهای ایران، پاکستان، عربستان سعودی و حتا کشورهای اروپایی قاچاق می‌شوند تا در آن‌جا یا از سم کشنده‌ی آن‌ها استفاده‌ی دارویی شود یا برای فروش به بازار سیاه جهانی راه یابند.
مطالعات علمی نشان داده است که سم عقرب سیاه برای درمان بیماری‌های مربوط به سرطان و تعداد بی‌شماری از بیماری‌های دیگر خاصیت دارویی دارد.
برای تهیه‌ی این گزارش، مجبور شدم در قالب خریدار و گاهی در لباس فروشنده با خریداران و فروشنده‌گان عقرب سیاه ملاقات کنم.
نخستین ملاقات‌شونده یک جوان تقریباً ۲۰ساله بود که همراه با چند جوان هم‌سن و سالش به خرید و فروش عقرب سیاه مشغول است. در مرکزی‌ترین نقطه‌ی شهر به ملاقاتش رفتم. او یک فارم پرورش عقرب داشت و به قول خودش برای هر عقرب ۱۰ گرمی تا ۱هزار دلار سرمایه‌گذاری کرده بود. او گفت که از معامله‌ی عقرب سیاه پول خوبی به جیب زده است و ادامه‌ی این قضیه به نفعش تمام می‌شود.
با فرد دومی که ملاقات کردم، در نخست مرا مورد بازرسی بدنی قرار داد و گفت که برای امنیت جان خودش دست به این کار می‌زند. او گفت که هر عقرب سیاه را با قیمت‌های متفاوت و نظر به توافق با فروشنده می‌خرد و سپس آن را به یک خریدار عرب می‌فروشد. از هویت مرد عرب‌تبار چیزی نگفت اما تأکید کرد که یک ترجمان هراتی‌الاصل دارد و با مشتریان بومی در ارتباط است.
معامله با فرد عرب‌تبار هم راه و رمز خاص خودش را دارد. هر کسی که حاضر به فروش عقرب سیاه باشد، عکسش را به رابط یا ترجمان فرد عرب می‌فرستد و در نهایت با اندکی چانه‌زنی، عرب فرد مورد اعتمادش را برای خرید عقرب می‌فرستد.

عقرب سیاه بیشتر از ولایت‌های فراه، نیمروز و ولسوالی‌های غوریان و کهسان هرات شکار می‌شود، اما مرغوب‌ترین و با ارزش‌ترین آن از صحراهای خشک و سوزان ولایت فراه به دست می‌آید.
بازار خرید عقرب تنها در هرات داغ نیست که در ولایت فراه هم وضع به همین شکل است. در فراه اما از سال‌ها به این طرف، عرب‌های قطری آزادانه به شکار انواع پرنده‌گان کمیاب نیز می‌پردازند.

نتیجه گیری طرح پرورش و تولید سم عقرب

گرانبهاترین مایع در جهان سم عقرب است که قیمت یک گرم سم لیفولایزشده برابر با ۱۲۰ میلیون تومان می باشد که در مباحث تئوری اینگونه آمده‌است ((با ۱۵۰ هزار عقرب حداقل میتوان ۲۰ الی ۲۵ گرم سم خشک درسال تولید داشت که برابر با ۲ میلیارد تومان است. این در حالی است که بسته به متد سم گیری و گونه کژدم، میزان و کیفیت سم متفاوت است، بر اساس گزارش در گونه های ایرانی شایع در کشور به طور متوسط از هر نمونه کژدم ۱ صدم میلی‌گرم تا حدود ۲ میلی گرم سم با روش الکتروشوک بدست می آید یعنی این که برای تهیه یک گرم سم مایع از گونه های مختلف از حدود ۵۰۰ نمونه تا ۱۰۰هزار نمونه کژدم نیاز است))، باتوجه به این موضوع سود پرورش عقرب بالای صد درصد( ۴۰۰ درصد) می باشد. لذا برای پرورش دهندگان صرفه ی اقتصادی بسیار زیادی دارد. زهر عقرب حاوی پروتئین های است که برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله: رماتیسم مفصلی، التهاب روده، بیماری اسکلروز متعدد( ام اس)، سرطان و…. در خارج از کشور مورد استفاده قرار میگیرد. که بازار بسیار پر سودی را به خود اختصاص داده است.
عقرب خشک شده، پودر و آرد عقرب در شرکت های داروی و بهداشتی، عطاری ها و طب های سنتی در داخل کشور قابلیت استفاده را دارا می باشد، متاسفانه کشور ما در زمینه استفاده از فرصت های طلایی همیشه کند عمل کرده است . پرورش عقرب موضوعی است که کشور بیش از پیش بدآن احتیاج دارد (بهرمندی از ظرفیت های داخل کشور ،، ایجاد اشتغال ،، صادرات غیر نفتی ،، ارز آوری در سطح بالا…). ایران می‌تواند با مدیریت جهادی و ایجاد یک برند ، مخصوص کشور ، درصد قابل توجهی از بازار جهانی را در دست بگیرد و در راستای جامع عمل پوشاندن به اقتصاد مقاومتی گام های بزرگی بردارد.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

بسته آموزشی پرورش، تکثیر و سم گیری عقرب

(دیدگاه کاربر ۵)

تومان۱۶.۰۰۰

بروزرسانی اردیبهشت ۱۳۹۹
این بسته شامل :
طرح توجیهی احداث مزرعه پرورش و تکثیر عقرب با ظرفیت ۱۸۰ هزار عدد در سال با فهرست بهاء ۱۳۹۹
طرح توجیهی احداث مزرعه پرورش، تکثیر و سم گیری عقرب با ظرفیت ۱۰۰ هزار عدد در سال با فهرست بهاء ۱۳۹۹ (با محتوای قید شده در انتها)
آخرین ضوابط و مقررات بهداشتی مرکز تکثیر و پرورش عقرب
کتاب صید، نگهداری، پرورش، تکثیر و سم گیری عقرب در ۲۱۶ صفحه (با محتوای قید شده در انتها)
کاتالوگ تجهیزات پرورش و سمگیری
اطلاعات شرکتهای خریدار سم عقرب
دفترچه آخرین ضوابط و دستورالعمل های اخذ مجوز طرح تکثیر و پرورش عقرب شامل کلیه ضوابط لازم جهت اخذ مجوز پرورش عقرب با تغییرات اردیبهشت ۱۳۹۹
فیلم شناخت کامل عقرب ها (زبان فارسی)
فیلم معرفی کلی طرح پرورش و سمگیری عقرب (زبان فارسی)
فیلم معرفی کاربردهای سم عقرب (زبان اصلی)
فیلم جایگاه و خوراکدهی و تولید خوراک مصرفی عقرب (زبان اصلی)
فیلم جفت گیری و تکثیر عقرب (زبان اصلی)
فیلم شیوه های سم گیری عقرب (زبان اصلی)
فیلم مزرعه پرورش عقرب (زبان اصلی)
ضوابط و مدارک موردنیاز جهت اخد مجوز پرورش و سم گیری عقرب
معرفی فرآیند صدور و تمدید مجوز پرورش عقرب

در طرح های توجیهی موارد زیر ارائه گردیده است :
– فصل اول: چکیده مطالعات فنی – اقتصادی- مالی
– فصل دوم: مطالعات فنی
– فصل سوم : مطالعات مالی طرح
مساحت زمین، زیربنای ساختمانها و هزینه های مربوطه
لیست تجهیزات و ماشین آلات پرورش و سم گیری عقرب
برآورد سرمایه گذاری ثابت طرح
محاسبه هزینه های تولید (برآورد مواد اولیه، اشتغال، هزینه های سوخت و انرژی، تعمیزات و نگهداری و استهلاک و …)
نمودار هزینه های تولید سالیانه طرح تکثیر و سم گیری عقرب
محاسبه قیمت تمام شده هر گرم سم عقرب تولیدی در مزرعه
شاخص های اقتصادی طرح (نرخ بازده طرح، نقطه سر به سر، ارزش خالص فعلی، دوره بازگشت سرمایه و …)
جدول فروش و درآمد طرح
جدول عملکرد سود زیان ۵ ساله
جدول جریان نقدینگی
آنالیز حساسیت
نمودار آنالیز حساسیت

عناوین اصلی کتاب صید، نگهداری، پرورش، تکثیر و سم گیری عقرب:
– ریخت شناسی عقرب
– نقشه پراکنش عقرب ها در جهان
– معرفی گونه های عقرب ایران
– دوره زندگی عقرب ها
– نحوه تکثیر (از جفت گیری تا زایمان)
– نحوه تغذیه و مکانیزم آن
– شناخت کانی بالیسم و خودخوری و مقابله با آن
– نحوه آبدهی و نیاز آب عقرب ها
– شناخت زیستگاههای عقرب
– روشهای صید عقرب
– روش نگهداری و انتقال عقرب ها
– نحوه سم گیری عقربها و شناخت انواع روش های سم گیری عقرب و تجهیزات مربوط به زهرگیری
– شرایط زیستی و عوامل بیماری زا در عقرب
– تولید سم عقرب و قیمت آن
– میزان تولید سم عقرب در واحدهای پرورش عقرب
– وضعیت بازار عقرب در ایران
– معرفی سیستم رباتیک سم گیری عقرب
– کاربردهای سم عقرب

کتابچه عقرب های ایران شامل :
آشنایی با عقربها
آناتومی عقربها
شکار و محل زندگی عقرب
خطرناکترین عقربها
تولید مثل در عقرب
آشنایی با عقربهای ایران
محل زندگی عقربها در ایران

شما میتوانید برای پرداخت هزینه و دریافت محصول بر روی گزینه “خرید” اقدام فرمایید و لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.

فرمت فایل : زیپ
حجم فایل های پی دی اف : ۴۰ مگابایت – مدت زمان فیلمها : ۹۱ دقیقه
تعداد صفحات : ۳۵۰ صفحه
فرمت کتابها : PDF
قیمت : ۱۶۰۰۰ تومان

نکته : از شهریور ماه سال ۱۳۹۶ داده های طرح هر سه ماه بروز میشود و فایل بروز شده به طور رایگان در پنل کاربری خریداران جهت دانلود بسته آپدیت شده قرار خواهد گرفت.

توضیحات

بسته آموزشی پرورش، تکثیر و سم گیری عقرب

بروزرسانی اردیبهشت ۱۳۹۹
شما میتوانید برای پرداخت هزینه و دریافت محصول بر روی گزینه “خرید” اقدام فرمایید و لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.

فرمت فایل : زیپ
حجم فایل های پی دی اف : ۴۰ مگابایت – مدت زمان فیلمها : ۹۱ دقیقه
تعداد صفحات : ۳۵۵ صفحه
فرمت کتابها : PDF
قیمت : ۱۶۰۰۰ تومان

نکته : از شهریور ماه سال ۱۳۹۶ داده های طرح هر سه ماه بروز میشود و فایل بروز شده به طور رایگان در پنل کاربری خریداران جهت دانلود بسته آپدیت شده قرار خواهد گرفت.

امتیاز

۵ دیدگاه برای بسته آموزشی پرورش، تکثیر و سم گیری عقرب

  1. علیرضا

    با سلام. آیا دریافت مجوز الزامی است و حداقل برای ابتدای کار باید مجوز داشت؟

    • تحریریه (خریدار محصول)

      درود با توجه به استاندارهای ضروری، اخذ مجوز اجباری است.

  2. علی

    سلام
    ۱- آیا مجوز های لازم توسط مراجع ذیربط صادر میشود؟
    ۲- آیا در داخل ایران بازار هدف دارد که محصول نهایی را خریداری کنند؟
    ۳- امکان راهیابی به بازارهای جهانی وجود دارد؟
    باتشکر

    • تحریریه (خریدار محصول)

      سلام
      متاسفانه در حدود ۶ ماه پیش صدور مجوز پرورش عقرب متوقف شده است.
      بازار مصرف و بعبارتب فرآوری داخلی وجود ندارد و امکان عرضه در صورت نظارت شرکت های خریدار و تحت پروتکل این شرکتها وجود دارد.

  3. مهدی بیرجند

    سلام….من تحقیق کردم و متوجه شدم راه اندازی پلان کار مشکل خاصی ایجاد نمیکنه و اینکه اخذ مجوزها هم به طبع حساسیت کارش با سخت گیری هایی از سوی ارگان های مربوطه مواجه میشه اما مسئله مهمتر از همه این موارد فروش تضمینی هست که برای این باید اقدام به تاسیس شرکت نمود و شرکتی که بتواند مراودات و مبادلات بین المللی داشته باشه مستلزم هزینه های زیاد است. چون تنها راه فروش صادرات و فروش محصول در بازار اروپا خواهد بود تا تضمین کننده خرید مداوم و ادامه کار باشد.

    • تحریریه

      سلام
      جهت فروش سم نیاز به ارتباط با شرکتهای خارجی میباشد، این شرکت فرآیندهایی رو تعریف خواهند کرد که در صورت اخذ گواهی و استانداردها، عملا فروش محصول قطعی خواهد بود…

  4. وحید

    خرید های خریداران تضمینی هست یا اینکه برای فروشش مشکل میخوریم

    • تحریریه

      سلام
      قطعا تضمینی در خرید وجود نداره شاید بشه اینطور گفت برای هیچ محصولی تضمین خرید وجود نداره
      در مورد این طرح هم با توجه به اینکه ضوابطش به تازگی ابلاغ شده خیلی وضعیت مشخص نیست. اما بازار جهانی خوبی داره از جمله خرید زهر توسط شرکت لاتوکسان در فرانسه که تهیه‌کننده سموم و زهر گیاهی و جانوری برای شرکت‌های داروسازی دنیا است،
      در بخش فروش زهرهای جانوری خود آگهی کرده که هر گرم زهر افعی دماوندی را که یک گونه اندمیک و انحصاری ایران است و در هیچ نقطه‌ای از ایران و جهان بجز پارک ملی لار و چند نقطه محدود در دامنه‌های جنوبی البرز یافت نمی‌شود، به قیمت ۳۲۰۰ یورو به فروش می‌رساند. در همین حال هر گرم سم مار قفقازی ایران به قیمت ۱۳۵۰ یورو، هر گرم سم کفچه مار ایران ۶۳۰ یورو و نیز هر گرم زهر عقرب مزوبوتوس که در منطقه تایباد در استان خراسان یافت می‌شود، به قیمت ۱۹۶۵۶ یورو به فروش گذاشته شده است.

  5. Mojtaba

    سلام.میشه سرمایه و متراژ لازم را برای تصمیم گیری بفرمایید.واینکه در جنوب اصفهان مثل مبارکه قابل راه اندازی هست؟

    • تحریریه

      با سلام
      سرمایه و مساحتهای لازم جهت راه اندازی واحد ۱۸۰ هزار عددی در این بسته قید شده است. و عقربهای هر منطقه نیز بررسی شده است.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۵/۵ - (۳ امتیاز)