طرح تولید آسفالت گرم
- 5 خرداد 1402
- ۰
- بازدیدها: 4,427
- دسته بندی:
طرح تولید آسفالت گرم
آسفالت را با عنوان مخلوطی از مصالح مانند شن و ماسه و سنگریزه به علاوه یک ماده با چسبندگی و قدرت بالا تعریف میکنند که بتواند سطحی را برای استفاده مدام پوشش دهد بهگونهای که شکلی ثابت و با کمترین استهلاک را ایجاد کند.
آسفالت با توجه به نحوه کاربرد و اختلاط، به سه دسته آسفالت گرم، آسفالت حفاظتی و آسفالت سرد تقسیمبندی میشود. پرکاربردترین نوع آسفالت که در گزارش امروز هم مدنظر است همان آسفالت گرم است که حدود ۹۰ درصد اینگونه آسفالتها را مواد سنگی و ۱۰ درصد مابقی را قیر برای کنار هم نگهداشتن این مواد تشکیل میدهند.
در زندگی مدرن استفاده از انواع خودروها یکی از موارد جدانشدنی از زندگی بشر است، جابهجاییها و حملونقلهای جادهای و شهری از مهمترین مسائلی است که از زمانی که پای خود را از خانه بیرون میگذارید با آن روبهرو هستید، اما توجه به بستری که بر آن راه میروید یا رانندگی میکنید میتواند میزان اهمیت این بخش را برایتان روشنتر کند. جادهها و خیابانهایی که بر آن راه میروید یا رانندگی میکنید، مسافرتها و حملونقلهای شهری و بین شهری را روی آن انجام میدهید تمام از یک پوشش واحد استفاده کردهاند و آن پوشش چیزی جز آسفالت سخت و سیاه نیست.
صنعت تولید آسفالت وظیفه تولید آسفالت، مخلوطی از مصالح سنگدانه و قیر را بر عهده دارد که برای سنگفرش جاده ها، پارکینگ ها و سایر سطوح استفاده می شود. فرآیند تولید آسفالت شامل حرارت دادن و مخلوط کردن مصالح سنگدانه با قیر در دماهای بالا می باشد. این صنعت همچنین شامل حمل و نقل و ذخیره سازی محصول نهایی است. تقاضا برای آسفالت توسط ساخت و نگهداری زیرساخت ها مانند جاده ها، فرودگاه ها و تاسیسات صنعتی هدایت می شود. این صنعت تابع مقررات مربوط به اثرات زیست محیطی و نگرانی های ایمنی مربوط به جابجایی و حمل و نقل مواد خطرناک است.
آشنایی با آسفالت و فرآیند تولید آسفالت گرم
انواع آسفالت و مصالح سنگی
۱- آسفالت گرم
آسفالت گرم به آن دسته از آسفالتهایی اطلاق میگردد، که در آنها قیر و مصالح سنگی گرماگرم مخلوط شوند و گرماگرم پخش و متراکم گردند.
آسفالت گرم دارای انواع زیر میباشد:
بتون آسفالتی
رلد آسفالت
آسفالت ماستیک
۲- آسفالتهای حفاظتی
پخش قیر (قیرهای خالص ، قیرهای محلول ، امولوسیون) در راههای خاکی ، شنی ، آسفالتی ، بتنی و بلافاصله پخش سنگدانه برروی آن ، یا قیر پاشی بدون سنگدانه و یا استفاده از مخلوطهای آسفالتی پیش ساخته از انواع دوغاب قیری و… آسفالت حفاظتی نامیده می شود.
کاربرد: برای غیر قابل نفوذ کردن بستر راه ، افزایش تاب سایش و لغزش راه و نیز بهسازی موقت رویه بتنی یا آسفالت موجود.
مزایا: سهولت اجرا آن نسبت به سایر آسفالتها و مقرون به صرفه بودن آن
محدودیت کاربرد: انواع آسفالتهای حفاظتی به ترافیک سبک و متوسط محدود می گردد.
انواع آسفالت:
آسفالت سطحی یک لایه و چند لایه
سیل کت ها یا اندود های آب بندی
مخلوطهای آسفالت قیرابه ای یا دوغاب قیری
مخلوطهای آسفالت متخلخل
غبارنشانی Road oiling
از مشخصات بارز اینگونه آسفالتها یکی نوع قیر است که غالبا از قیر های مخلوط استفاده می شود و دیگری مصالح سنگی است که معمولا مصالح شکسته یک اندازه در تهیه آنها بکار گرفته می شود و چون اکثر این آسفالت ها بطور سرد پخش می شوند لذا گاهی آنها را آسفالت سرد نیز می نامند . در برخی از انواع آسفالت های حفاظتی حتی مصالح سنگی بکار نمی رود یعنی فقط به پخش یک یا دو قشر قیر اکتفا می شود ولی باز چون به منظور حفظ و نگهداری راه بکار می روند جزء آسفالت های حفاظتی طبقه شده اند . به طور کلی هدف از پخش همه آسفالتهای حفاظتی همان تقویت و حفظ راه در مقابل نفوذ عوامل جوی و نیز جلوگیری از تخریب و فرسایش بدنه راه می باشد .
آسفالت های حفاظتی به میزان وسیعی در سراسر دنیا رواج دارد که قیمت ارزان و نیز امکان کاربرد مصالح محلی در این گونه آسفالت ها سبب شده است که راه سازان اهمیت خاصی برای اسفالت های حفاظتی قائل شوند و در ساختمان راههای فرعی و استانی که حجم ترافیک آنها کم و یا متوسط باشد خیلی زیاد استفاده نمایند .
در راههای اصلی جدید الحداث نیز بجای پخش آسفالت گرم معمولا روی قشر اساس را با آسفالتهای حفاظتی دو لایه ای می پوشانند و برای ۵ – ۳ سال زیر ترافیک قرار می دهند تا نشست ها و تغییر شکلهای اولیه ظاهر شوند سپس با پخش دو و یا سه قشر آسفالت گرم پروژه ساختمان راه را تکمیل می نمایند .
۳- آسفالت سرد
تعریف: از اختلاط سنگدانه ها با قیرهای محلول یا امولسیون قیری در دمای محیط و پخش و تراکم در همین دما
توضیح : مخلوطهای آسفالت سرد که با قیرهای محلول غلیظ تهیه می شوند دردمای ۹۵ درجه سانتیگراد و بالاتر مخلوط ، پخش و کوبیده می شوند.
کاربرد: درقشرهای رویه ، آستر واساس قیری برای ترافیک سبک و متوسط و در قشر اساس برای ترافیک سنگین استفاده می شود.
آسفالت سرد (Cold Mix) به مخلوطی از مصالح سنگی و قیر مخلوط و یا امولسیون قیر گفته میشود که مواد اولیه آن در دمای محیط مخلوط شوند. در برخی انواع آسفالت سرد، ممکن است قیر بر حسب ضرورت گرم شود، اما سایر مصالح بدون گرم شدن با قیر مخلوط میشوند. آسفالت سرد به دو دسته زیر تقسیمبندی میشود:
۱. آسفالت سرد پیش ساخته (Plant Mixed cold mix)
۲. ردمیکس (Road Mix)
ویژگیهای آسفالت در قسمتهای مختلف راه
معمولا قشرها از رویه و آستر تشکیل میشود. لایه رویی که تحت تاثیر عوامل جوی و چرخ وسایل نقلیه است، باید از جنس ممتاز ساخته شود. یکی از وظایف اصلی لایه زیرین که در روی پی (زیرسازی( راه قرار میگیرد و ممکن است خود از یک یا چند لایه درست شده باشد، انتقال بار از رویه به زیرسازی راه است. قشر آستر معمولا با دانه بندی درشت تر و قیر کمتر و قشر رویه با دانه بندی ریزتر و قیر بیشتر ساخته میشود.
در زمان تهیه آسفالت ، علاوه بر نوع مصرفی که خواهد داشت به حمل مصرف آن توجه میشود. از آن جمله است: آفتابی یا سایه بودن محل ، روباز بودن یا قرار گرفتن درون تونل ، خشکی و نمناکی محل کار ، تغییرات دمایی که باید تحمل کند، فصل ساختن راه و مانند آن.
روشهای متداول طرح مخلوطهای آسفالتی
در دنیا روشهای مختلفی جهت طرح آسفالت وجود دارد که سه روش عمده آن عبارتند از :
الف : روش مارشال
ب : روش هابردفیلد
ج : روش ویم ( ژیراتوری )
آزمایشگاه کنترل کیفیت کارخانه آسفالت
از آنجایی که هنگام تهیه آسفالت عوامل زیادی در کارخانه موجب تغییر و انحراف مشخصات مصالح سنگی و قیر از حدود تعیین شده میگردد لذا ضمن تهیه آسفالت باید با آزمایشهایی که مرتبا وهر روز به عمل می آید ترکیب مخلوط آسفالت را کنترل نمود ودر صورت لزوم اصلاحات لازم به عمل آید.
آزمایشهایی که مرتبا باید انجام پذیرد شامل :
۱- آزمایشهایی که بر روی مصالح آسفالت یعنی شن وماسه انجام میشود (درصد شکستگی-درصد جذب آب-دانه بندی )se وزن مخصوص مصالح سنگی – ارزش ماسه ای
۲- آزمایشهایی بر روی قیر مصرفی برای تولید آسفالت.
۳- آزمایشهایی بر روی آسفالت تولید شده ، از قبیل :تعیین درصد قیربهینه در آسفالت(استراکشن) ، آزمایشات دانه بندی مصالح سنگی ؛ تعیین درصد شکستگی ، آزمایشات مارشال که شامل وزن مخصوص نمونه مارشال-استحکام نمونه مارشال – روانی نمونه-درصد فضای خالی نمونه-درصد فضای خالی مصالح سنگی – درصد فضای خالی پر شده و نیز انواع آزمایشات دیگر در راستای بهبود کنترل کیفیت آسفالت تولید شده باید انجام پذیرد.
تجهیزات مورد نیاز آزمایشگاه های تولید آسفالت
۱- دماسنج آسفالت
۲- فلاکس انتقال نمونه آسفالت
۳- سانتریفوژ آسفالت
۴- وسایل آزمایش دانه بندی – ارزش ماسه ای- سایش لس آنجلس و … جهت انجام طرح اختلاط آسفالت
۵- چکش مارشال
۶- حمام آسفالت
۷- دستگاه مارشال
۸- آزمایشات قیر در صورت نیاز
امکانسنجی احداث کارخانه آسفالت
ساخت یک کارخانه آسفالت که به عنوان کارخانه آسفالت یا کارخانه اختلاط آسفالت نیز شناخته می شود، نیازمند بررسی دقیق عوامل مختلف برای ارزیابی امکان سنجی آن است. در حالی که من می توانم برخی از اطلاعات کلی را ارائه دهم، لطفاً توجه داشته باشید که جزئیات خاص، مانند مقررات محلی، شرایط بازار، و الزامات سایت، ممکن است بسته به موقعیت مکانی شما متفاوت باشد. مشورت با کارشناسان و انجام یک مطالعه امکان سنجی کامل برای پروژه خاص خود ضروری است.
در اینجا چند نکته کلیدی وجود دارد که باید هنگام ارزیابی امکان سنجی ساخت کارخانه آسفالت در نظر گرفت:
۱. تقاضای بازار طرح تولید آسفالت گرم: تقاضا برای آسفالت در منطقه خود را ارزیابی کنید. عواملی مانند رشد جمعیت، توسعه زیرساختها و پروژههای ساختمانی به تقاضا کمک میکنند. رقابت موجود و مشتریان بالقوه را تجزیه و تحلیل کنید تا مشخص کنید آیا تقاضای بازار کافی برای حفظ کارخانه شما وجود دارد یا خیر.
۲. مکان طرح تولید آسفالت گرم: محل مناسبی برای کارخانه آسفالت خود را مشخص کنید. عواملی مانند نزدیکی به منابع مواد خام (سنگدانه ها، قیر)، دسترسی برای حمل و نقل (جاده، راه آهن، یا بندر)، و انطباق با منطقه بندی محلی و مقررات زیست محیطی را در نظر بگیرید. فضای کافی برای خود کارخانه، انبارهای مواد اولیه و ذخیره سازی محصولات نهایی مورد نیاز است.
۳. مجوزها و مقررات طرح تولید آسفالت گرم: تحقیق و رعایت کلیه مجوزها، مجوزها و مقررات مربوط به احداث و راه اندازی کارخانه آسفالت. این شامل مقررات زیست محیطی، استانداردهای انتشار، محدودیت های صدا و الزامات ایمنی است. قبل از اقدام با مقامات محلی در ارتباط باشید و تأییدیه های لازم را دریافت کنید.
۴. فناوری و تجهیزات طرح تولید آسفالت گرم: الزامات تکنولوژیکی و تجهیزات مورد نیاز برای کارخانه آسفالت خود را ارزیابی کنید. این شامل کارخانه های اختلاط آسفالت، مخازن ذخیره سازی، نوار نقاله ها، سیستم های گرمایشی و تجهیزات آزمایشگاهی برای کنترل کیفیت است. تعیین ظرفیت و مشخصات بر اساس تقاضای پیش بینی شده و محدودیت های بودجه.
۵. مواد اولیه: در دسترس بودن و هزینه مواد اولیه مورد نیاز برای تولید آسفالت مانند سنگدانه ها (سنگ، ماسه)، قیر و مواد افزودنی را ارزیابی کنید. از زنجیره تامین قابل اعتماد اطمینان حاصل کنید و هزینه های حمل و نقل را هنگام انتخاب مکان در نظر بگیرید.
۶. قابلیت مالی طرح تولید آسفالت گرم: تجزیه و تحلیل مالی جامعی را برای تعیین قابلیت اقتصادی کارخانه آسفالت خود انجام دهید. سرمایه گذاری سرمایه، هزینه های عملیاتی (شامل نیروی کار، انرژی، تعمیر و نگهداری)، پیش بینی درآمد و بازده سرمایه گذاری بالقوه را در نظر بگیرید. برآورد هزینه دقیق را از تامین کنندگان تجهیزات و عوامل احتمالی دریافت کنید.
۷. اثرات زیست محیطی طرح تولید آسفالت گرم: ارزیابی اثرات زیست محیطی بالقوه کارخانه آسفالت. ارزیابی اقدامات برای به حداقل رساندن آلودگی، مانند سیستم های کنترل گرد و غبار، فرآیندهای بازیافت، و تصفیه فاضلاب. رعایت مقررات زیست محیطی محلی برای اخذ مجوزها و حفظ عملیات پایدار بسیار مهم است.
۸. نیروی کار طرح تولید آسفالت گرم: نیازهای کارکنان کارخانه آسفالت خود را از جمله کارگران ماهر، اپراتورها، تکنسین ها و پرسنل اداری تعیین کنید. وجود نیروی کار ماهر در مجاورت را در نظر بگیرید یا در صورت نیاز برای برنامه های آموزشی برنامه ریزی کنید.
۹. ملاحظات عملیاتی طرح تولید آسفالت گرم: جنبه های عملیاتی کارخانه آسفالت، مانند برنامه ریزی تولید، روش های نگهداری، اقدامات کنترل کیفیت و پروتکل های ایمنی را مشخص کنید. یک برنامه جامع برای اطمینان از عملیات روان و بهینه سازی بهره وری تهیه کنید.
۱۰. ارزیابی ریسک طرح تولید آسفالت گرم: خطرات و چالش های بالقوه مرتبط با ساخت و راه اندازی کارخانه آسفالت را شناسایی کنید. این ممکن است شامل نوسانات بازار، تغییرات نظارتی، اختلالات زنجیره تامین و شرایط پیش بینی نشده باشد. برای مقابله با این خطرات، استراتژی های کاهش را توسعه دهید.
به یاد داشته باشید، امکان سنجی ساخت کارخانه آسفالت به عوامل مختلفی بستگی به موقعیت و شرایط شما دارد. تعامل با کارشناسان صنعت، مشاوران و مقامات محلی، بینش و راهنمایی های ارزشمندی را در طول فرآیند ارائه می دهد.
مصرفکنندههای اصلی آسفالت در ایران
جالب است بدانید که بیشترین میزان تولید آسفالت در کشور در همین مناطق جنوبی صورت میگیرد و به دلیل دسترسی راحت به مواداولیه تولید رقابتی در این مناطق شکل گرفته است. وضعیت امروز بازار آسفالت مثبت است و با وجود اینکه حجم زیادی از کارهای راه و شهرسازی افت کرده اما طی چند سال اخیر شهرداریها توجه مضاعفی به وضعیت خیابانها و اتوبانهای شهری داشتهاند و همین توجه موجب شده و تولید نسبتا بالایی داشته باشیم.
بخش عمده تولیدات ما به راه و شهرسازی، شهرداری و عمران و مسکن فروخته میشود و در واقع این سه بخش اصلیترین خواستاران محصول تولیدکننده ما هستند که بخش مسکن و شهرسازی افت شدید کار و امور توسعهای را در چند وقت اخیر داشته و در بخشهای راه و شهرسازی هم اوضاع چنگی به دل نمیزند اما همانطور که پیشتر عنوان شد شهرداری همچنان با قوت بیشتری خوراک ما را مصرف میکند و همین مسئله موجب شده وضعیت تولیدکنندگان خوب باشد.
میزان نیاز به آسفالت
تولیدکنندگان این بخش اغلب معتقدند وضعیت آسفالتهای جادهای و شهری ما تا رسیدن به استاندارد جهانی همچنان جا دارد و به خوبی میتوان روی افزایش تولید آسفالت باکیفیت در کشور سرمایهگذاری کرد. احمد سمالی در این خصوص میافزاید: میزان تولید استاندارد ما در کشور نزدیک به ۶۰ درصد با تولید استاندارد جهانی فاصله دارد و به خوبی میتوان طی دو سال آینده تا ۲۰ درصد افزایش تولید داشت، تنها نیاز به سرمایهگذاران آیندهنگر و همچنین افزایش توجه از سوی دولت به این بخش داریم.
بیشترین میزان آسفالت تولیدی در کشور برای ساخت جادهها، پوشش خیابانها، کوچهها و اتوبانها و همچنین باند فرودگاه و پشتبام ساختمانها به کار گرفته میشود که البته چند سالی است دیگر پشتبام خانهها را ایزوگام میکنند و کمتر کسی از آسفالت برای پوشش پشتبام بهره میگیرد. آسفالت، یک تولید سفارشمحور است و شما نمیتوانید از قبل، محصول تولید و خروجی را دپو کنید از این رو باید پروژه، تعریف شده و در عرض چند ساعت، محصول تولید و به صورت داغ، پیادهسازی شود. مهمترینترین دلیل نبودن بازار وارداتی و صادراتی آسفالت هم همین است که مواد پس از ترکیب حداکثر با گذشت سه ساعت سفت شده و دیگر قابلیت بهرهبرداری ندارد.
در شرایط فعلی بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون تن اسفالت برای نگهداری راه ها و ۱۰ میلیون تن برای شهرداری ها مورد نیاز است هم اکنون بیش از ۹۰۰ کارخانه تولید آسفالت با ظرفیت ۱۵۰ میلیون تن در کشور وجود دارد.
از صفر تا ۱۰۰ کارخانه تولید آسفالت
محصولات اصلی این کار تماما تولیدات داخل است و در شهرهای جنوب به دلیل نزدیکی به معادن شن و ماسه و همچنین پتروشیمیها برای تهیه قیر، به وفور یافت شده و حتی به جرات میتوان گفت قیمت آسفالت تولید شده درایران از میانگین قیمت جهانی بسیار ارزانتر است و همین مسئله میتواند کمک شایانی به سرمایهگذار بکند. مناطق بالقوه برای سرمایهگذاری در تولید آسفالت همین شهرهای جنوبی کشور از جمله آبادان، اهواز، شوشتر و دزفول است.
تنها در بحث افزایش قیمت حاملهای انرژی مقداری در این کار مشکل ایجاد شد چون سوخت مصرفی ماشینآلات حجم زیادی از هزینههای در گردش شما را شامل میشود که آن هم چون غالبا سوخت ماشینآلات این کار گازوییل است تأثیر منفی آنچنانی روی کار نگذاشت و تولیدکنندگان به سرعت خود را با شرایط وفق دادند.
تحلیل SWOT صنعت تولید آسفالت در ایران
نقاط قوت:
در دسترس بودن فراوان منابع طبیعی مانند قیر و مصالح سنگدانه.
ایجاد زیرساخت برای حمل و نگهداری آسفالت.
افزایش تقاضا برای ساخت و ساز و نگهداری زیرساخت ها در کشور.
نقاط ضعف:
وابستگی به فناوری وارداتی برای تولید و تجهیزات.
دسترسی محدود به بازارهای بین المللی به دلیل تحریم های اقتصادی.
فرآیندهای تولید ناکارآمد منجر به هزینه های بالا و رقابت پذیری پایین می شود.
فرصت ها:
افزایش تقاضا برای روش های تولید آسفالت پایدار و سازگار با محیط زیست.
توسعه پروژه های زیربنایی در کشور
توسعه فناوری های جدید برای تولید کارآمد و مقرون به صرفه.
تهدیدات:
نوسانات قیمت جهانی نفت بر قیمت تمام شده قیر تاثیر می گذارد.
رقابت بازیگران بین المللی در بازار جهانی.
مقررات زیست محیطی سختگیرانه و نگرانی های ایمنی که بر تولید و حمل و نقل مواد خطرناک تأثیر می گذارد.
خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید آسفالت گرم
ظرفیت تولید در ساعت : ۱۲۰ تن
مساحت زمین موردنیاز : ۱۰۰۰۰ مترمربع
زیربنا و محوطه فرآیندی کل : ۵۵۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۱۰ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۴۰۰ هزاردلار
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۲۵۰ هزاردلار
نرخ بازده داخلی : ۳۱ درصد
درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید
ناشناس
امتیاز بینندگان:۵ ستاره
تحریریه
امتیاز بینندگان:۵ ستاره