اهمیت تهیه و ارزیابی طرح توجیهی فنی اقتصادی براساس استانداردهای سیستم بانکی
طرح توجیهی فنی اقتصادی یا گزارش امکان سنجی feasibility study مطالعات اولیه و پایه ای برای هر پروژه سرمایه گذاری محسوب می شود.
بنابراین همه پروژه های سرمایه گزاری به نوعی براساس اهداف ذینفعان به این مطالعات نیاز دارند. طرح توجیهی فنی اقتصادی گزارشی است که از سه وجه بازار ، فنی و مالی طرح را بررسی می کند و از هر منظر انجام طرح را رد یا توصیه می کند و در جمع بندی به این نتیجه می رسد که طرح توجیه پذیری اقتصادی ، فنی یا مالی را دارد یا خیر .
طرح های توجیهی در نظام اعتباری بانکی با دید متفاوتی ارزیابی و بررسی می شوند. بانکها با توجه به کمبود منابع از بین پروژه ها براساس اهلیت متقاضی، وشاخص های مالی اقتصادی فنی مشخص و استاندارد ، پروژه هایی باسود مناسب و ریسک کم را با توجه به اولویت های سرمایه گذاری بانک و یا صندوق توسعه انتخاب می کنند. این شاخص ها براساس دستورالعملها و تجارب قبلی بانک در نظر گرفته می شوند و سعی دارند از ریسک های آتی پروژه جلوگیری کنند.
این استاندارد ها به نکاتی توجه می کنند که در صورت بررسی طرح ها با توجه به این نکات، بسیاری از پروژه ها توجیه پذیری لازم برای سرمایه گذاری را ندارند، نکاتی که سرمایه گذاران متوجه آنها نیستند. از طرفی بررسی طرح قبل از ارسال آن به بانک به نوعی خریدن زمان و کاهش هزینه هاست .
اما در فرایند تامین مالی پروژه ها در سیستم بانکی، استانداردها و رویه های بررسی متفاوت از یکدیگر است. به طوری که گاهی متقاضی تسهیلات را سردر گم می کنند و متقاضی در این فرایند گاهی با موارد و قوانینی روبرو می شود که مجبور به چند باره کاری و تهیه طرح توجیهی های مختلف و متعدد می شود . از اینرو به سرمایه گذاران و متقاضیان توصیه می شود با اطلاع از این رویکردها و انجام دقیق مطالعات ، براساس نیاز و استانداردهای سیستم بانکی ، زمان بررسی و مراحل بررسی را برای خود و سیستم بانکی تسهیل نمایند .
طرح های توجیهی در نظام اعتباری بانکی با دید متفاوتی ارزیابی و بررسی می شوند. بانکها با توجه به کمبود منابع از بین پروژه ها براساس شاخص های مشخص و استاندارد ، پروژه هایی باسود مناسب و ریسک کم را انتخاب می کنند. این شاخص ها براساس دستورالعملها و تجارب قبلی بانک در نظر گرفته می شوند و سعی دارند از ریسک های آتی پروژه جلوگیری کنند.
این استاندارد ها به نکاتی توجه می کنند که در صورت بررسی طرح ها با توجه به این نکات ، بسیاری از پروژه ها توجیه پذیری لازم برای سرمایه گذاری را ندارند، نکاتی که سرمایه گذاران متوجه آنها نیستند. از طرفی بررسی طرح قبل از ارسال آن به بانک به نوعی خریدن زمان است .
اما در فرایند تامین مالی پروژه ها در سیستم بانکی ، استانداردها و رویه های بررسی متفاوت از یکدیگر است . به طوری که گاهی متقاضی تسهیلات را سردر گم می کنند و متقاضی در این فرایند گاهی با موارد و قوانینی روبرو می شود که مجبور به چند باره کاری و تهیه طرح توجیهی های مختلف و متعدد می شود. از اینرو به سرمایه گذاران و متقاضیان توصیه می شود با اطلاع از این رویکردها و انجام دقیق مطالعات ، براساس نیاز و استانداردهای سیستم بانکی ، زمان بررسی و مراحل بررسی را برای خود و سیستم بانکی تسهیل نمایند.
تفاوت طرح توجیهی (Feasibility Study ) و طرح کسب و کار (Business Plan)
همانطور که دیوید گامپرت میگوید: اگرچه یک طرح توجیهی (مطالعه امکان سنجی) ناموفق ممکن است در ظاهر شکست تلقی شود اما در واقع اینگونه نیست. شکست واقعی زمانی است که شما از پول خود و دیگران را سرمایه گذاری کرده و به خاطر برخی موانع از تحقیق پیش از انجام پروژه باز می ماندید و کل آن پول را از دست می دادید.
واقعا چگونه می توان یک برنامه کسب و کار موفق تدوین کرد؟
طرح توجیهی (مطالعه امکان سنجی) و طرح کسب و کار دو گام اساسی برای شروع یک کسب و کار به شمار میروند. در این بخش تفاوت طرح توجیهی و طرح کسب و کار مختصرا توضیح داده میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید