طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP

سیستم های CHP معمولا برق مورد نیاز واحدهای صنعتی، ساختمان های تجاری و ساختمان های مسکونی از نیروگاه های عمده کشور تأمین می شود. در حالی که نیاز حرارتی تمام آنها در همان محل تولید می گردد. اما روش دیگری که از دیرباز وجود داشته و امروزه توجه بیشتری را معطوف خود کرده است، عبارتست از تولید مشترک و همزمان برق (یا توان محوری) و حرارت مفید توسط یک سیستم به این ترتیب علاوه بر تولید توان الکتریکی یا مکانیکی توسط دستگاه، امکان استحصال حرارت اتلافی مولد یا موتور بصورت انرژی گرمایی قابل استفاده وجود دارد. در این نوع سیستم، منابع اتلاف این حرارت، که عبارتند از گازهای خروجی از محرک اولیه، سیکل خنک کن و روغن روغنکاری، شناسایی شده و با قرار دادن مبدل های حرارتی، گرمای اتلافی بشکل حرارت بازیافت می شود.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
متوسط راندمان یک مولد برق در حدود ۳۵٪ و متوسط راندمان یک بویلر ۸۰٪ است. در حالیکه یک سیستم CHP با تولید هر دوی این محصولات راندمانی بیش از ۸۵٪ دارد. یعنی راندمان الکتریکی آن حدود ۳۵٪ و راندمان حرارتی منظور از راندمان حرارتی در CHP عبارتست از انرژی حرارتی استفاده شده به انرژی سوخت مصرفی) ۵۰٪ است. از طرف دیگر در مقایسه با سیستم های تولید برق و تولید حرارت متشابه رایج که بصورت مجزا هستند، حدود ۳۵٪ سوخت کمتری مصرف می کند. این تفاوت در شکل ۱-۱ بخوبی نشان داده شده است.
کارآیی نهایی سیستم های معمول به روش متمرکز در حدود ۴۰٪ تا ۶۰٪ می باشد که بیشترین کارآیی مربوط به نیروگاه های سیکل ترکیبی می باشد در حالی که با بهره گیری از فناوری تولید همزمان برق و حرارت بصورت مستقل، کارآیی انرژی این مولدها به بیش از ۹۰٪ نیز خواهد رسید. افزایش بازدهی سوخت مصرفی ناشی از تولید همزمان حرارت مفید و انرژی الکتریکی، کاهش تلفات الکتریکی ناشی از انتقال و توزیع بجهت امکان نصب در همان محل مصرف انرژی (شکل ۱-۲) و آلودگی کمتر به سبب کاهش سوخت مصرفی از جمله مزایای سیستم های تولید همزمان برق و حرارت در مقایسه با سیستم های دیگر تولیدی انرژی که فقط حرارت و یا فقط برق تولید می کنند تولید جداگانه می باشد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
chp
امروزه، انرژی راهبردی‌ترین نیاز بشر است و تأمین آن به یکی از نگرانی‌های همیشگی کشورها تبدیل گشته است. با نگاه به وضعیت رو به اتمام منابع انرژی فسیلی از یک سو و تاثیرات مخرب این نوع از انرژی بر محیط زیست از سوی دیگر، اهمیت و ضرورت بهینه سازی روش‌های تولید انرژی و تبدیل سوخت‌های فسیلی به آن به روشنی نمایان می‌شود.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
برق، به عنوان یکی از انواع انرژی‌های تبدیلی، نقشی حیاتی در سبد انرژی هر کشور بر عهده داشته و حجم عظیمی از آن در سراسر جهان، از طریق تبدیل سوخت‌های فسیلی تأمین می‌شود. در ایران، بیش از ۸۰ درصد از انرژی الکتریکی مصرفی، توسط توربین‌های گار و بخار نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌شود. بنابراین بدلیل محدودیت منابع سوخت فسیلی، موضوع کنترل قیمت تمام شده انرژی، کاهش اثرات تبدیل و مصرف انرژی بر محیط زیست، کاهش اتلاف و ارتقا راندمان در تولید برق به روش حرارتی ضرورت و اهمیت بالایی به خود می‌گیرد. افزایش راندمان، به روش‌های مختلفی انجام می‌شود.
بحث اصلی CHP بیشتر جهت نیروگاههای برق می‌باشد. زیرا اخیراً ساخت نیروگاههای کوچک تا ۲۵ مگاوات بسیار رواج پیدا کرده و دولت حاضر به خرید برق مازاد تولیدی این کارخانجات می‌باشد. اگر از انرژی هدر رفته این نیروگاهها استفاده نشوداین نیروگاه‌ها غیر اقتصادی می‌شوند. در حال حاضر روشهایی که می‌توان از انرژی ضایعاتی این نیروگاهها استفاده کرده از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشند بنابراین لازم است تولید کننده برق پراکنده از انحاء موارد استفاده آگاه گردد.
نیروگاه‌های کوچک برق به ۴ صورت اصلی هستند:
۱- توربین بخار
۲- توربین گاز
۳- موتور احتراق داخلی
۴- ترکیبی از توربین بخار و گاز

توربین بخار:

ابتدا آب با فشار زیاد به دیگ بخار پمپاز می‌گردد. در دیگ بخار آب تبخیر شده و دمای بخار به دمای بالاتر از دمای اشباع برده شده و سوپر هیت تولید می‌شود. بخارخشک حاصل وارد توربین شده و توسطان محور یک ژنراتور برق به چرخش درآمده برق تولید می‌کند خروجی بخار توربین سپس وارد کندانسور شده و تقطیر میگرددو دوباره وارد سیکل پمپ می‌شود. در این نیروگاهها بهتر است از توربین‌های BACK PRESSUR استفاده کرد زیرا خروجی بخار این توربینها دارای فشار بوده و می‌توانند یک کارخانه‌ای که به بخار فشار پایین نیاز دارد فرستاده شده و سپس خروجی تله بخارها را جمع آوری و به پمپ برگردانده شود. این مبحث نکات بسیار ریز ودرشت داشته که در یک کتاب می‌توان آنرا جمع آوری کرد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)

طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP

توربین گاز:

توربین گاز همانند موتور یک هواپیمای جت می‌باشد. هوا ابتدا توسط کمپرسور تحت فشار واقع شده به داخل اتاق احتراق هدایت می‌شود گاز و یا سوخت وارد این اتاق شده با هواسوخته و گازهای داغ تولید می‌شود از انجا وارد یک توربین گاز شده و پره‌های انرا به حرکت در میاورد و وقتی از توربین خارج می‌شود دمایی حدود ۶۰۰ الی ۸۰۰ درجه سانتیگراد دارد. این هوای داغ بسیار پر انرژی و از مزایای آن کم بودن نسبت گاز دی اکسید کربن به اکسیزن می‌باشد و می‌توان گفت گاز داغ اما پاک می‌باشد.
از معایب این نوع نیروگاه‌ها نیاز به گاز طبیعی بصورت فشرده (کمپرس شده) می‌باشد.

سیکل ترکیبی:

اگر گازهای خروجی توربین وارد مبدلی شود که بخار سوپر هیت تولید می‌کند و بخار سوپر هیت وارد توربین بخار گردد در آنصورت نیروگاه سیکل ترکیبی خواهد بود.

نیروگاه موتور درون سوز:

این نوع نیرو گاه ها را می‌توان اولین نیروگاه پراکنده نامید، یک موتور احتراق داخلی با سوخت بنزین یا گازوییل و اخیراً گاز طبیعی محور یک ژنراتور را به گردش در آورده و برق تولید می‌کند. در دو نقطه از انرژی هدر رفته این موتورها می‌توان استفاده کرد اول استفاده از گرمای روغن موتور که توسط سیال آب گرفته می‌شود و دیگری استفاده از گازهای حاصل احتراق آن که دارای دمایی حدود ۴۰۰ الی ۶۰۰ درجه سانتیگراد می‌باشد. نکته مهم در موتورهای احتراقی با گاز طبیعی در داغتر بودن دمای خروجی گازها نسبت به گازوییل می‌باشد.
راندمان این نیروگاه‌ها عموماً ۳۰ الی ۴۰ درصد می‌باشد. یعنی بازای هر ۱۰۰ کیلو و یا متر مکعب ۳۰ الی ۴۰% ان انرژی مفید بوده و الباقی به هدر می‌رود. در استفاده از انرژی هدر رفته هر کدام از این نیروگاه‌ها روش‌های مختلفی وجود دارد.
برای روشن شدن و درک ساده‌تر این انرژی به بیان چند مثال می‌پردازیم.
۱- هر متر مکعب گاز طبیعی ۸۵۰۰ الی ۹۵۰۰ کیلو کالری گرما تولید می‌کند.
۲- یک بخاری گاز سوز خانگی ۰.۸ تا ۱.۲ متر مکعب در ساعت گاز می‌سوزاند.
۳- بطور متوسط هر بخاری گازسوز ۱۰ کیلو وات انرژی مصرف می‌کند.
۴- میانگین مصرف آبگرم یکنفر در شبانه روز معادل سوختن ۲/۰ متر مکعب سوخت می‌باشد.
۵- میانگین تعداد افراد هر خانواده ایرانی ۵ نفر می‌باشد.
۶- مصرف متوسط گاز جهت تهیه آبگرم بهداشتی در ایران یک متر مکعب بازای هر خانواده است.
۷- هرده مترمربع از یک منزل مسکونی در زمستان از درمناطق سردسیر ۱۵/۰ متر مکعب گاز در ساعت نیاز دارد.
۸- هر ۱۰۰۰ کیلو وات (یک مگا وات) برق تولیدی نیروگاهها ۲۵۰ الی ۳۲۰ متر مکعب گاز مصرف می‌کند.
۹- هر ۱۰ کیلووات برق ۳ متر مکعب گاز نیاز دارد ۱ متر مکعب آن تبدیل به برق مفید شده و دو متر مکعب هدر می‌رود.
۱۰- بسادگی می‌توان از ۲ متر مکعب گاز هدر رفته ۵/۱ متر مکعب را بازیافت کرد.
۱۱- از قدرت هدر رفته یک نیروگاه یک مگاواتی گرمایش ساختمان و مصرف آبگرم ۱۵۰ خانواده را می‌توان تأمین کرد.
۱۲- هوای خنک (ایر کاندیشن) ۱۰۰ آپارتمان را در مناطق گرمسیر را تأمین می‌کند.

طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP

تقسیم بندی سیستم های chp

کلیات تقسیم بندی

سیستم های تولید همزمان را به روش های متفاوتی می توان تقسیم بندی کرد که در این گزارش به چند مورد از آنها اشاره شده است، یکی از دیدگاه ترتیب مصرف انرژی و دیگری بر اساس نوع تکنولوژی محرک تولید کننده انرژی الکتریکی

تقسیم بندی از دیدگاه مصرف انرژی

سیستم های تولید همزمان برق و حرارت از دیدگاه ترتیب مصرف انرژی که به دو دسته اصلی چرخد صعودی و نزولی [۱] تقسیم می شوند.

چرخه ی صعودی

در سیستم های تولید همزمان با چرخه ی صعودی انرژی حاصل از احتراق سوخت ابتدا جهت تولید قدرت (مکانیکی یا الکتریکی) بکار برده شده و حرارت خروجی از واحد، صرف حرارت گرمایشی یا فرآیندی می گردد که به طور معمول در دما و فشار پایین می باشد. سیستم های تولید همزمان از نوع چرخدی صعودی به صورت زیر می باشند؛
• مولد بخار / توربین بخار
• توربین گازی / مولد بخاری بازیافت حرارت
• موتور احتراق داخلی / مولد بازیافت حرارت

C:\Users\USER\Desktop\2022-08-24 11_25_04-Code627.pdf - Adobe Acrobat Reader DC.png

تقسیم بندی بر حسب تکنولوژی محرک ها

سیستم های CHP متشکل از اجزاء جداگانه ی محرک اولیه (موتور حرارتی)، مبدل های بازیافت حرارت و اتصالات الکتریکی است که در کل یک سیستم واحد را شکل می دهند. از آنجا که اساس سیستم های تولید همزمان بر پایه تولید برق می باشد، این سیستم ها را بر اساس نوع • مولد الکتریکی آن طبقه بندی می کنند. نوع تجهیزاتی که نیروی حرکتی کل سیستم را تأمین می کنند نوع سیستم CHP را تعیین می کند. که شامل موارد زیر می باشند؛(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
• توربین های بخار / Steam Turbine
• توربین های گازی / Gas Turbine
• میکروتوربین / Micro Turbine
• موتورهای رفت و برگشتی یا پیستونی / Reciprocating Engines
• پیل سوختی / Fuel Cell

توربین بخار

سیستم های تولید همزمان با استفاده از دیگ بخار و توربین بخار از مرسوم ترین و مؤثرترین سیستم های تولید همزمان می باشند که در چرخه های صعود و نزولی بطور فراوان مورد استفاده قرار می گیرند. توربین های بخار از بخار با فشار و درجه حرارت بالای یک بویلر استفاده می کنند.
بخار، درون توربین جریان یافته و توربین را به گردش در می آورد. بخار خروجی از توربین در درجه حرارت و فشار پائین می باشد. اختلاف عمده توربین بخار نسبت به موتورهای رفت و برگشتی و توربین های گاز در احتراق است که در خارج و در یک دستگاه مجزا به نام بویلر اتفاق می افتد. این کار یک امتیاز کلی برای سیستم های تولید همزمان با توربین بخار است که اجازه می دهد تا از طیف گسترده ای از سوخت ها از جمله سوخت های جامد نظیر زغال سنگ یا مواد ضایعاتی یا باقیمانده های گیاهی استفاده کرد.
توربین های بخار در اندازه ها و شکل های مختلف موجود هستند. یک تفاوت عمده در آنها این است که توربین بخار یا تقطیر کننده است یا غیر تقطیر کننده (پس فشاری)
هر دو نوع توربین بخار را می توان به سیستمی مجهز کرد که بتوان در آنها بخشی از بخار توربین را در یک یا چند محل و با فشاری بین فشار ورودی و خروجی گرفت. بخار حاصل شده را می توان برای نیازهای غیر فرآیندی یا گرمایش در درجه حرارت های بالاتر مورد استفاده قرار داد. انتخاب هر یک از این دو نوع بستگی به مقدار برق و حرارت مورد نیاز، کیفیت حرارتی و عوامل اقتصادی دارد.
سیستم های تولید همزمان با توربین بخار حرارت بیشتری را به ازای هر واحد انرژی خروجی در مقایسه با سایر سیستم های تولید همزمان ارائه می کنند. لازم به ذکر است که از توربین بخار اغلب در مواقعی استفاده می شود که تقاضای برق به مراتب بیش از یک مگاوات تا حدود صدها مگاوات باشد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)

توربین بخار زیر کشدار

تولید حرارت به روش تولید همزمان می تواند در نیروگاه های مجهز به توربین بخار زیر کشدار انجام شود. به این طریق که مقداری از بخار قبل از رسیدن به آخرین مرحله توربین از آن خارج شود. گرمایش متمرکز می تواند با استفاده از بخار استخراج شده از توربین یا برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار داد.
توربین های بخار کندانس شونده، اینگونه هستند که بخار در فشار پائین (کمتر از فشار اتمسفریک) از توربین خارج شده بصورتی که بخار را بتوان در یک کندانسور با درجه حرارت هایی نزدیک به درجه حرارت محیط، تقطیر کرد.
توربین های بخار تقطیری بیشترین قدرت برقی را تأمین کرده و بنابراین پر مصرف ترین نوع توربین در نیروگاه ها و سرویس های برقی می باشند. از آنجائیکه بخار خروجی، انرژی در دسترس کمی را داراست، از کاربرد توربین های بخار تقطیری برای تولید همزمان صرفنظر می گردد.

توربین بخار پس فشاری

توربین های بخار غیر تقطیری، توربین هایی هستند که بخار خروجی آن در فشاری بالاتر از فشار اتمسفریک قرار دارد. این توربین های بخار را توربین های بخار با فشار عقب یا پس فشاری می نامند، که بخار از قسمت های میانی توربین و با فشار بالاتر خارج می شود و از این بخار به منظور استفاده در مصارف گرمایشی استفاده می شود. این بخار می تواند مستقیما به عنوان بخار فرآیند (مثلا در ماشین های کاغذسازی با صنایع نساجی) یا بعنوان سیال گرم در یک مبدل حرارتی برای گرم کردن آب مورد استفاده در سیستم های گرمایشی یا در چیلرهای جذبی مورد استفاد قرار گیرد.
سیستم های تولید همزمان با توربین پس فشار هنگامی مناسب هستند که نیاز به انرژی الکتریکی در مقایسه با گرما اندک باشد. سیستم های تولید همزمان دارای توربین بخار چگالنده دار با بخار زیر کش انعطاف بیشتری نسبت به سیستم – های با توربین پس فشار دارند و برای تأمین محدوده وسیعی از نسبت های انرژی الکتریکی به گرمایی مناسب هستند.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
در نیروگاه های صنعتی با توربین پس فشار معمولا فشار پشت توربین در بارهای کامل و جزئی و با در نظر گرفتن شرایط فرآیند ثابت نگه داشته می شود. همچنین می توان از قسمت های میانی توربین نیز مقداری از بخار را با کیفیت بالاتر را استخراج نمود. این بخار می تواند در فرآیندهای صنعتی استفاده شود یا به مصرف داخلی نیروگاه برسد. در صورتیکه این بخار به مصرف داخلی نیروگاه برسد به آن CHP اطلاق نمی شود. هر چه بخار با فشار بالاتر از توربین استخراج شود میزان برق تولیدی کمتر خواهد بود.
توربین گاز یک سیستم ساده و کم هزینه تولید ترکیبی برق و حرارت می تواند با ترکیب یک توربین گاز و یک بویلر بازیافت حرارت ایجاد شود. توربین های گاز قابلیت اطمینان بالا، حرارت قابل استفاده با انرژی بالا، هزینه سرمایه گذاری نسبتا کم برای تولید واحد توان خروجی می باشند. توربین های گاز می توانند در بارهای کم به طور دائم کار کنند.
در این نوع نیروگاه ها، هوای داغ خروجی از توربین گاز از بویلر بازیافت حرارت عبور کرده و حرارت خود را به سیال حامل (آب) منتقل می کند. در بسیاری از مواقع از گاز طبیعی بعنوان سوخت مصرفی استفاده می شود. اما گازوئیل یا ترکیبی از گاز و گازوئیل نیز به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرد.

chp3
توربین های گازی

برای استفاده در سیستم CHP بسیار مناسب می باشند زیرا دمای بالای دود خروجی از آنها که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد انرژی سوخت ورودی را تشکیل می دهد، قابلیت تولید بخار فرایند با فشار و دمای بالایی در حد epsig ۱۲۰ و ۵۰۰ درجه سانتیگراد را دارد و همچنین می توان از آن در فرایندهای صنعتی برای گرمایش یا خشک کردن استفاده کرد. گاز خروجی از این نوع توربین دارای دمای بالایی است که در صنایع کوچک تا حدود ۴۳۰ تا ۵۰۰ درجه سانتیگراد و در نیروگاه های جدید بزرگ تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد می باشد.
میزان حرارت بازیافت شده به نوع سوخت مصرفی و دمای حرارت بازیافت شده بستگی دارد. اگر از گاز طبیعی بعنوان سوخت توربین گاز استفاده شود، لازم است فشار گاز مورد استفاده بالا باشد. همچنین می توان دمای گازهای خروجی از بویلر بازیافت را به حدود ۶۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد کاهش داد ولی در صورتیکه از سوخت های مایع استفاده شود بمنظور کاهش ریسک خوردگی گوگرد باید دما بین ۱۲۰ تا ۱۷۰ درجه کنترل شود. در بعضی مواقع نیروگاه به یک مشعل کمکی مجهز می شود که از گازهای خروجی از توربین گاز بجای هوای احتراق استفاده می کند. طبیعتا حرارت تولیدی از مشعل های کمکی را نباید در محاسبه حرارت تولیدی از CHP منظور نمود.
توربین گازی فاقد سیکل خنک کن است و تنها منبع حرارتی گازهای خروجی از توربین است که امکان تولید بخار در واحد HRSG که یک بویلر ساده و بدون آتش است، را فراهم می سازد. بدین شکل ۶۰% انرژی سوخت بشکل حرارت بازیافت شده و راندمان کلی ۸۵ الی ۹۰ درصد برای CHP قابل دستیابی است.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
در توربین گازی با سیکل ساده از هیچگونه روش خارجی مثل بازیابی حرارت برای بهبود راندمان استفاده نمی شود. بنابراین راندمان توربین های گازی با سیکل ساده را با استفاده از چند روش خارجی می توان افزایش داد، اما در این شرایط طراحی و شکل توربین گاز پیچیده خواهد شد. بسیاری از این تغییرات در توربین گاز با سیکل ساده در جهت استفاده از انرژی گازهای اگزوز است تا توان الکتریکی خروجی و راندمان افزایش یابد. البته، اینچنین تغییراتی میزان انرژی در دسترس اگزوز را کاهش خواهد داد.
بنابراین توربین گاز با بالاترین راندمان برای بکار بردن در سیستم های تولید همزمان، ممکن است بهترین انتخاب نباشد. توربین های گازی در طیف گسترده ای از میزان خروجی یعنی از ۱۰۰ کیلووات تا بیش از ۲۰۰ مگاوات وجود دارند. منوط به نوع طراحی مخصوص، نسبت حرارت به توان الکتریکی برای توربین های گازی می تواند از ۰/۵ تا ۳ تغییر کند. در حالت کارکرد با بخشی از بار، راندمان توربین گاز بسرعت کاهش پیدا می کند. با استفاده از Reheating Regenerating Intercooling و دیگر تغییرات می توان عملکرد کلی توربین گازی را نسبت به سیکل ساده بهبود بخشید.
بعلاوه در واحدهای بزرگتر می توان با بکارگیری روش احتراق تکمیلی راندمان کلی را تا ۹۵٪ نیز افزایش داد که با کاهش آلایندگی سیستم نیز همراه است، چرا که بدلیل خنک کاری درون توربین مقداری هوای اضافه مصرف می شود و لذا در صد اکسیژن در گازهای خروجی حدود ۱۲ تا ۱۴ می باشد که قابل ملاحظه بوده و احتراق مجدد را ممکن می۔ سازد. به این ترتیب به حرارت تولیدی سیستم CHP افزوده می شود.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
علاوه بر تولید بخار می توان از حرارت بازیافتی در اجاق خشک کن نیز استفاده کرد. بنابراین می توان اگزوز توربین گاز را بصورت هوای بسیار گرم شده در نظر گرفت و از آن برای مصارف فرآیند یا گرمایش استفاده کرد. در توربین های گازی می توان از سوخت های مایع نظیر سوخت جت یا نفت سفید و یا سوخت های گازی نظیر گاز طبیعی یا پروپان استفاده کرد. بالاترین عملکرد را می توان با استفاده از سوخت های مایع بدست آورد اما باید توجه داشت کمترین میزان آلایندگی از کار کردن با گاز طبیعی گزارش شده است.
در بعضی از مواقع نیز اگزوز خروجی از توربین های گاز مجهز به یک کنار گذر خواهد بود که در اینصورت می توان فقط در مواقع لازم از بویلر بازیافت استفاده کرد و در مواقع غیر ضروری آنرا از سیستم حذف نمود.
با افزایش درجه حرارت هوای محیط، عملکرد یک توربین گازی کاهش پیدا می کند که علت آن کاهش دانسیته هوای ورودی می باشد. توربین های گاز نسبت به توربین های بخار، احتیاج به نگهداری بیشتر و تخصصی تری دارند. غالب تعمیرات اساسی بعد از ۷۵۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ ساعت کار کرد بسته به نوع استفاده و تولید کننده انجام می گیرد.

میکروتوربین

میکروتوربین ها اغلب برای مکان های تجاری و ساختمان های بزرگ مانند هتل ها، مراکز آموزشی و اداری مورد استفاده قرار می گیرند، و در واقع توربین های گازی با مقیاس بسیار کوچک (کوچکتر از موتورهای پیستونی معمولی و ساده تر می باشند که در گستره توان ۲۵ الی ۵۰۰ کیلووات قرار دارند.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
اکثر میکروتوربین ها تک مرحله ای بوده و از یک ژنراتور مغناطیس دائم سرعت بالا، برای تولید برق متناوب استفاده می کنند. سرعت بالای دوران از عمده تفاوت بین میکروتوربین ها با توربین های گاز می باشد. همچنین به دلیل بالا بردن راندمان کلی سیستم و بهینه سازی انرژی می توان از گرمای حاصل از احتراق سوخت در این توربین ها نیز استفاده نمود.
سیستم میکروتوربین ها بر اساس مصرف و تولید انرژی شامل ۳ نوع می باشد؛
۱- میکروتوربین های بدون رکوپراتور” (دارای سیکل ساده که دارای بازدهی کمتری هستند، اما در مقابل دارای قیمت پایین تری نیز می باشند.
۲- میکروتوربین های دارای رکوپراتور، که به دلیل استفاده از گرمای خروجی اگزوز توربین، دارای بازده بیشتری می باشند. رکوپراتورها مجموعه ای از مبدل های حرارتی هستند که جهت انتقال حرارت از گازهای گرم تولید شده در محفظه احتراق به هوای سرد، مورد استفاده در فرآیند احتراق به کار می روند.
۳- میکروتوربین ها بر اساس سیستم های تولید همزمان برق و حرارت (CHP).
علیرغم هزینه سرمایه گذاری بالا و بازدهی کم در حالت تولید جداگانه برق میکروتوربین ها دارای مزایایی به شرح زیر می باشند؛
نیاز به نگهداری کمتر
اندازه کوچک و وزن کم و سادگی نصب
تعداد کم قطعات متحرک و کم بودن صدای آنها
آلاینده های کم
بازدهی خوب در تولید همزمان
فواصل طولانی تعمیرات و در نتیجه هزینه نگهداری پایین
عمل در فشارهای کم گاز
قابلیت اطمینان بالا

موتورهای رفت و برگشتی (پیستونی)

موتورهای سیلندر پیستونی (رفت و برگشتی از نوع احتراق داخلی نسبت به توربین های گازی در ابعاد برابر از نقطه نظر توان خروجی، راندمان الکتریکی بالاتری دارند و بنابراین مصرف سوخت کمتر و عملکرد مناسبتری دارند.
استفاده از انرژی حرارتی تولید شده توسط موتورهای رفت و برگشتی دشواتر است. همچنین دارای دمای پایین تری می باشد زیرا این دما در سیستم روغن کاری و خنک کاری موتور و همچنین گازهای خروجی پراکنده می شود. همچنین در محدوده توان ۳ مگاوات الى ۵ مگاوات، هزینه اولیه موتورهای پیستونی از توربین های گازی کمتر است.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
در مورد تعمیر و نگهداری، توربین های گازی نسبت به موتورهای رفت و برگشتی، هزینه کمتری دارند. اما توجه به این نکته لازم و ضروری است که همواره متخصصان بومی در هر مکانی جهت تعمیرات و نگهداری از انواع موتورهای رفت و برگشتی حضور دارند. از مزایای این موتورها استارت سریع، راندمان بالا و اقتصادی در بارهای جزیی و قابلیت اعتماد و عمر بالا می باشد.
قدرت موتورهای رفت و برگشتی همانند توربین های گازی و برای دو حالت کار دائم و مقطعی ارائه شده است. قدرت اسمی موتورهای رفت و برگشتی همانند توربین های گاز در شرایط استاندارد درجه حرارت محیط، فشار و اختلاف سطح نسبت به دریا بوده و قدرت استاندارد باید برای شرایط محلی نصب دستگاه مزبور، تنظیم گردد.
نسبت توان حرارتی به توان الکتریکی در موتورهای سیلندر پیستونی ۱ الى ۲ است. در این نوع سیستم های CHP تا ٪۹۰ اتلاف حرارتی موتور به صورت آب داغ یا بخار کم فشار قابل بازیافت است.
در اینجا منابع حرارت قابل بازیافت بوسیله مبدل های حرارتی عبارتند از؛
بدنه موتور
روغن سیستم روغنکاری
گازهای خروجی از موتور
هوای خروجی توربوشارژر
در برخی از انواع طراحی بازیافت حرارت از گازهای خروجی در دو مرحله انجام می شود. در مرحله اول که در همه انواع طراحی ثابت است، آب داغ یا بخار کم فشار توسط یک مبدل لوله پوسته ای به تولید می شود. در انتخاب این مرحله دمای گازهای خروجی به حدود ۱۲۰۰ می رسد. بدین ترتیب ۵۰ الی ۶۰ درصد انرژی سوخت ورودی بشکل حرارت بازیافت می شود و برای این سیستم CHP راندمان ۸۰ تا ۹۰% قابل دسترسی است.
برای موتورهای رفت و برگشتی، احتراق داخلی که توسط مایع (معمولا آب) خنک کاری می شوند، مایع خنک کاری، منبع ثانویه برای انرژی حرارتی می باشد. دیگر منابع انرژی برای موتورهای رفت و برگشتی شامل سیستم روغنکاری و خروجی توربوشارژ هستند. این انرژی معمولا در درجه حرارت های زیر ۷۰ بوده و آنرا تنها می توان برای احتیاجات با درجه حرارت پائین بازیابی کرد. دیگر فایده موتور رفت و برگشتی مسئله نگهداری و تعمیرات آن است که در مقایسه با توربین گاز احتیاج به تخصص پائین تری دارد. اما از طرف دیگر نگهداری در دفعات و با هزینه های بیشتر انجام می گیرد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
بازده الکتریکی موتورهای رفت و برگشتی بین ۲۵ تا ۴۵ درصد است و در صورتیکه در اثر قوانین زیست محیطی لازم باشد اکسیدهای نیتروژن به میزان زیادی کاهش پیدا کند این راندمان کاهش می یابد. با توجه به اینکه موتورهای پیشرفته گازهای اگزوز خنک تری (حدود ۴۰۰ درجه سانتیگراد) دارند، بازیافت حرارت نمی تواند فقط بصورت بخار باشد. مثلا یک موتور دیزل ۴/۲ مگاواتی می تواند ۱/۵ مگاوات انرژی حرارتی برای بخار و ۳/۱ مگاوات برای آبگرم تولید کند. با توجه به اینکه کل مصرف سوخت برای این موتور حدود ۱۰ مگاوات خواهد بود، بازده کل مجموعه حدود ۸۸٪ می رسد.
این نوع موتورها دارای انواع گوناگونی می باشند. تقسیم بندی آنها نیز بطرق مختلف انجام می شود که شامل دو حالت احتراق داخلی و خارجی می باشد. معمولترین آنها موتورهای احتراق داخلی می باشد، که به چندین صورت وجود دارند. در این گزارش بر اساس سیکل کاری، برخی از آنها بررسی می شود.

موتورهای احتراق جرقه ای

در این موتور که به موتور خودرو یا بنزینی نیز معروف است، مخلوطی از هوا و سوخت در هر سیلندر فشرده و توسط جرقه مشتعل می شود. موتورهای سیکل اتو قابلت سازگاری با انواع سوخت ها نظیر بنزین، گاز طبیعی، پروپان، گازهای فاضلاب را دارا بوده که این موتورها اغلب به gas engines معروف می باشند، حتی اگر سوخت های بنزینی مصرف کنند.
این موتورها عموما بر اساس سیکل اتو” کار می کنند که شامل چهار مرحله مکش، تراکم، انبساط (کار) و تخلیه می باشند که موتورهای دارای این چهار مرحله را موتورهای چهار زمانه می نامند. سیکل دیگری که در این موتورها استفاده می شود سیکل میلر یا پنج زمانه می باشد، که جدید ترین سیکل ترمودینامیکی مورد استفاده در موتورهای احتراق داخلی است. هدف این سیکل کاستن مقدار توان مصرفی در مرحله تراکم و افزایش نسبت انبساط در برابر نسبت تراکم در نمودار فشار – حجم با تغییر در زمان بسته شدن سوپاپ ورودی مشخصه اصلی این چرخه است. سیکل میلر تقریبا شبیه سیکل اتو می باشد، با این تفاوت که در آن سوپاپ هوا کمی بیش از مقدار معمول در اتو باز می ماند که آنرا مرحله پنجم سیکل در نظر می گیرند.
این باز بودن اضافی سوپاپ هوا در ابتدای مرحله تراکم بوده و برای جلوگیری از گریختن هوا از داخل سیلندر از یک سوپر شارژر نوع جابجایی مثبت استفاده شده است. یعنی مقداری از تراکم (۲۰ تا ۳۰ درصد) آن در بیرون از سیلندر و در سوپر شارژر صورت می گیرد. این کار به خاطر کم بودن توان مصرفی جهت تراکم در سوپر شارژر در نسبت های کمپرس پایین می باشد.
مرحله دوم تراکم نیز توسط پیستون انجام می گیرد که برای مقادیر کمپرس بالاتر کارایی دارد. استفاده از این سیکل باعث صرفه جویی ۱۰ الی ۱۵ درصدی در توان مصر فی تراکم می شود. تمامی موتورهای رفت و برگشتی بررسی شده در سطح کشور در این گزارش از این سیکل استفاده می کنند که با سوخت گاز طبیعی کار می کنند.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
احتراق موتورها بر ۲ روش و تکنیک به شرح زیر استوار است؛
• محفظه باز: در این سیستم نوک شمع درست در محل محفظه احتراق قرار دارد و مستقیما مخلوط فشرده سوخت و هوا را مشتعل می کند. این روش بیشتر برای موتورهایی استفاده می شود که احتراق در آنها در محدوده نقطه استوکیومتری تا مخلوط رقیق هوا – سوخت قرار دارد.
• محفظه پیش احتراق: در اصل یک فرایند احتراق مرحله ای پیش می آید که در آن شمع در بالای سر سیلندر نصب می شود. در این موتورها مخلوط غنی سوخت و هوا که رابطه مستقیم با سرعت انتقال شعله به محفظه احتراق اصلی را دارد، وارد سر سیلندر می گردد. این تکنیک جهت شعله ور کردن مطلوب مخلوط هوا با سوخت های سبک و رقیق در موتورهای که قطر سیلندر بزرگی دارند بکار گرفته می شوند.

موتورهای احتراق تراکمی

تفاوت اصلی این موتورها که به سیکل دیزل “” نیز معروفتد، با موتورهای بنزینی در نحوه سوخت رسانی و نحوه اشتعال سوخت است. در موتورهای بنزینی سوخت در کاربراتور با هوا مخلوط شده و یا توسط انژکتور به هوا اضافه می۔ شود، ولی در موتورهای دیزلی هوای خالص وارد سیلندر شده و به حدی متراکم می گردد که با پاشش سوخت در انتهای مرحله تراکم درون محفظه سیلندر احتراق توسط دمای بالای هوای فشرده خود به خود آغاز شود، که به احتراق تراکمی معروف است.
همچنین در موتورهای بنزینی نیاز به تشکیلات جرقه زنی از قبیل کوئل، دلکو، وایر های فشار قوی، شمع، مگنت، یا سیستمهای جدیدتر سنسورهای الکترونیکی جهت تعیین زمان جرقه میباشد ولی در دیزل احتراق خود به خود بوده و نیاز به موارد فوق نمیباشد، (در موتورهای جدید دیزل برای بهبود کیفیت احتراق در کنار انژکتور درون سیلندر یک شمع هم جهت ایجاد به موقع جرقه تعبیه شده است).
موتورهای دیزل در درجات بالاتری از فشار و دما کار می کنند و به همین دلیل به سوخت های سنگین تری مانند گازوئیل نیاز دارند. هر چند هزینه تعمیر و نگهداری در مقایسه با نمونه های مشابه بیشتر است. از لحاظ عملکرد نیز نسبت حرارت به توان الکتریکی موتورهای دیزل کمتر از موتورهای جرقه ای با سوخت گاز طبیعی میباشد.

chp3
موتورهای دوگانه سوز

این موتورها، موتورهایی هستند که اغلب از تبدیل یک موتور دیزل به گازسوز بدست می آید. در این گونه موتورهای ابتدا گاز با نسبت ۹۰ تا ۹۵٪ از کل انرژی وارد محفظه احتراق می شود. هنگامی که مخلوط هوا و سوخت داخل محفظه احتراق تا حد مناسب فشرده و آماده احتراق شد، مقدار کمی گازوئیل توسط انژکتور پاشیده می شود.
این فرایند باعث می شود تا احتراق، آغاز شده و موتور فعال شود. گازوئیل در اینجا بجای شمع عمل می کند و لذا به آن سوخت پیلوت و یا سوخت آتش زنه می گویند. این موتورها در حقیقیت همان موتورهای دیزل با توان خروجی بالا تا حدود ۶۰۰۰ کیلوات می باشند. سوخت اصلی گاز طبیعی بوده که نه بوسیله جرقه بلکه با پاشش گازوئیل در انتهای مرحله تراکم، مشتعل می شود.
همچنین قابلیت کارکرد با گازوئیل به تنهایی یا سوخت دوگانه مذکور را دارد، اما هزینه نگهداری این موتورها بالا می باشد.چون در این موتورها فرایند احتراق ابتدا به صورت اشتعال تراکمی و سپس احتراق شبیه مخلوط پیش آمیخته می باشد، لذا دو نوع اشتعال و سوختن متفاوت رخ می دهد.
به همین دلیل به این گونه موتورها، موتورهای دوگانه سوز می گویند. لذا نباید آنها را با موتورهای دوسوخته که به اشتباه در کلام عامیانه دوگانه سوز می گویند اشتباه گرفت. موتورهای دوگانه سوز دارای دو سیستم جداگانه و مستقل سوخت رسانی (معمولا بنزین و گاز) می باشد که بصورت اختیاری امکان استفاده از یک سوخت را دارا می باشند.

موتور استرلینگ

موتور استرلینگ یک نوع موتور حرارتی است که بر خلاف موتورهایی که تاکنون نامبرده شد، از انواع برون سوز یا احتراق خارجی است. گرچه امروزه موتور استرلینگ از موتورهای پرکاربرد محسوب نمی شود، اما توانایی آنرا دارد که از بازدهی بیشتری نسبت به موتورهای دیزل برخوردار باشد. مهمترین ویژگی های این موتور امکان استفاده از سوخت های متنوع از جمله بیوگاز به دلیل خارجی بودن احتراق آن، آلایندگی کم، نیاز اندک به تعمیر و نگهداری و تولید صدای کم در هنگام کار می باشد. با این حال دو نقطه ضعف بسیار مهم در موتور استرلینگ وجود دارد که از گسترش آن در بازار مصرف ممانعت می کند. اول آنکه این نوع موتور ها قبل از راه اندازی و تولید قدرت مفید، نیاز به زمان برای گرم شدن دارند، مورد دوم عدم توانایی انطباق سریع موتور با تغییرات بار است.

پیل سوختی

پیل یا سلول های سوختی برآورده سازی نیازهای حرارتی و نیروی الکتریکی را به گونه ای پاکیزه و پر بازده امکان پذیر می سازد. آنها از فرآیندی الکتروشیمیایی مشابه باطری ها از عمل عکس الکترولیز آب استفاده می گردد، به عبارت دیگر از واکنش بین هیدروژن و اکسیژن، آب، حرارت و الکتریسیته تولید می گردد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
این تبدیل مستقیم بوده و بنابراین از بازده بالایی برخوردار است. در واقع می توان گفت که پیل سوختی مجموعه ای از الکترولیت، الکترودها «آند و کاد) و صفحات دو قطبی است. در پیل سوختی هیدروژن از آند و اکسیژن از کاتد وارد می شوند. هیدروژن الکترون خود را در آند از دست داده و بصورت پروتون از طریق الکترولیت به سمت کاتد حرکت می کند. الکترون نیز از طریق مدار خارجی به سوی کاتد هدایت می شود. اکسیژن با دریافت الکترون و پروتون به آب تبدیل می شود. حرکت الکترون از آن به کاتد جریان برق مستقیم را به وجود می آورد. آب حاصل در کاتد می تواند مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
در مصارف CHP در این گونه سلول ها معمولا حرارت بصورت آب داغ و یا بخار فشار پایین (کمتر از ۲ اتمسفر) بازیابی می شود و کیفیت حرارت بسته به نوع سلول و دمای عملکرد آن خواهد بود. سلول های سوختی از هیدروژنی استفاده می کنند که می تواند از گاز طبیعی، گاز زغال سنگ، متانول و دیگر سوخت های هیدروکربنی بدست آید.
انواع مختلفی از سلول سوختی موجود است، که هر کدام از یک فرآیند شیمیایی متفاوت استفاده می کنند. سلول های سوختی معمولا بر حسب نوع الکترولیتی که در آنها استفاده می شود، دسته بندی می شوند. در حال حاضر سلول های سوختی زیر از متداول ترین آنها می باشد
مستندات پروژه هایی بهره ور CHP ( سیستم های تولید همزمان برق و کرما)
• اسید فسفریک (PAFC)
• غشای تبادل پروتون (PEMFC)
• کربتات ذوب شده (MCFC
• اکسید جامد (SOFC)
آلکالین (AFC) سیستم های PAFC بصورت تجاری با ظرفیت های ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلووات و سیستم های MCFC با ظرفیت های ۳۰۰ تا ۱۲۰۰ کیلووات وجود دارند. به علت هزینه های ثابت بالای سیستم های سلول سوختی، مهمترین مصارف آنها برای ژنراتورهای محلی در سیستم های CHP خواهد بود.
مزایای پیل های سوختی بطور کلی عبارتند از:
• بازده بالا و سازگاری با محیط زیست
• سادگی سیستم از نظر تعمیر و نگهداری
• تنوع در سوخت مصرفی
• عدم آلودگی صوتی به سبب نداشتن قسمت های متحرک
• طراحی و ساخت توان های کوچک (میلی وات) تا بزرگ (مگاوات)
• امکان استفاده از سوخت های فسیلی و پاک
• قابلیت تولید همزمان حرارت و الکتریسیته و استفاده در کاربردهای تولید غیر متمرکز انرژی
• پاسخ سریع به تغییر بار
معایب پیل های سوختی نیز از قرار زیر می باشد:
• گران تر بودن این نوع فناوری و عدم توسعه یافتگی آن
• نیاز به مواد بیشتر و فرآیندهای سریعتر نسبت به دیگر پبلها
• مشکلاتی چون ناسازگاری عناصر و افت انرژی بر اثر ایجاد گرما در مدت طولانی کار
• رسوب کربن و مسمومیت پیل ناشی از کار و گرمای بیش از حد در صورت استفاده از سوخت ناخالص

ویژگی ها و مزایای طرح

تولید پراکنده که در زبان انگلیسی به اختصار (DG) نامیده میشود، مخفف (Distributed Generation) است به تولید برق از منابع کوچک انرژی گفته میشود . تولید پراکنده به مواردی اطلاق میشود که برق در همان محل مصرف یا در نزدیکی محل مصرف تولید میشود. به‌طور کلی نیروگاه‌هایی که تا ۲۵ مگاوات برق تولید کنند را نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس می‌گویند.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
نیروگاه‌های کوچک مقیاس یا دی‌جی با هدف بهره‌بری بیشتر و کاهش در هزینه‌های تامین برق انجام می‌شود. همچنین موضوع مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که نیروگاه‌های تولید پراکنده برق علاوه بر هزینه‌های کمتر با فناوری جدیدتر نیز ساخته می‌شوند و این موضوع برای مناطقی که از خطوط اصلی برق دور هستند اهمیت بسیاری دارد. نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس که تا ۲۵ مگاوات برق می‌توانند تولید کنند دارای انواع مختلفی بوده که یکی از آنها، نیروگاه‌های سی‌اچ‌پی است.
تولید پراکنده به آن دلیل به وجود آمد که در برخی از نقاط افت جریان و ولتاژ مشاهده میشد. این طرح جهت پرکردن این نقایص مطرح شد . تولید پراکنده به دو دسته تولید همزمان برق و حرارت (CHP) و نیز برق، سرما و حرارت (CCHP) تقسیم میشود. منظور از تولید همزمان، تولید برق در کنار صور دیگر انرژی و استفاده از همه موارد به طور همزمان است . مولد تولید همزمان مولدی است که اتلاف حرارت آن مستقیما مورد استفاده قرار گرفته یا برای تولید آب گرم، بخار یا کاربردهای دیگر بازیافت میشود . از مزایای مهم تولید همزمان این است که بازده الکتریکی موثر آن بیش از ۱٫۵ برابر بازده نیروگاه های حرارتی است.
نیروگاه‌های تولید کننده همزمان برق و حرارت (chp) همان گونه که از اسمش پیداست، تولید کننده برق مصرفی صنایع و مصارف شهری بوده و در کنار آن می­توان از انرژی گرمایی حاصل شده در روند تولید برق، به طور مطلوب و سازمان یافته­ ای بهره جست.
در حال حاضر، کشورهای صنعتی بیشتر برق خود را در تاسیسات بزرگ متمرکز مثل سوخت فسیلی (زغال سنگ، گاز)، هسته ای یا برقآبی تولید میکنند. این نیروگاه ها هزینه ها را به خوبی کاهش میدهند، اما برق را معمولاً به مسافتهای دور منتقل میکنند و محیط زیست را تحت تاثیر قرار میدهند توجه به این نکته ضروری است که دیزل ژنراتورهای موجود در کارخانجات و صنایع مختلف به دلیل مباحث فنی؛ امکان اتصال به شبکه برق سراسری و تولید مستمر سالانه برق را ندارند و در واقع به عنوان ژنراتورهای برق اضطراری از آنها استفاده میشود. در حالی که مولدهای برق مقیاس کوچک امکان تولید بی وقفه برق در طی سال را داشته و مولد برق دائم کار گازسوز با توان بسیار بالا و گارانتی بیش از ۸۰ هزار ساعت میباشند.
بالا رفتن هزینه های انتقال و توزیع، به مولدهای تولید پراکنده این امکان را میدهد که برق تولیدی خود را به قیمتی ارزانتر در اختیار مصرف کنندگان قرار دهد.

دانش فنی پروژه احداث نیروگاه chp

در مدل‌سازی سیستم تولید همزمان برق و حرارت، فرض شده است که می‌توان، تلفات ناشی از گازهای داغ خروجی از توربین‌های گازی را به صورت بازیافت حرارت، وارد شبکه تولید همزمان برق و حرارت کرد. انتخاب‌های مطرح برای استفاده از بازیافت حرارت، استفاده از نیروگاه سیکل ترکیبی معمولی برای تولید برق، استفاده از بویلر بازیافت حرارت برای تولید آبگرم و استفاده از توربین بخار پس‌فشاری برای تولید برق و آبگرم است.
بر اساس اطلاعات فی موجود، بازده توربین گازی پس از نصب سیستم بازیافت حرارت، از حدود ۳۴ درصد به بیش از ۷۰ درصد افزایش می‌یابد؛ لذا تلفات توربین‌های گازی از حدود ۶۶ درصد به کمتر از ۳۰ درصد می‌رسد.
سیستم CHP، دارای یک مولد قدرت، مبدل‌های حرارتی بازیافت گرما، ژنراتور، لوله‌ها و اتصالات و دیگر تجهیزات نظیر پمپ‌ها و عایق‌ها و غیره است. اگر این سیستم مجهز به مصارف سرمایشی شود، به یک چیلر تراکمی یا جذبی نیاز دارد. به این نوع سیستم‌ها CCHP یا Trigenerationn می‌گویند که از توانایی تولید همزمان برق، گرما و سرما برخوردارند.
مولد قدرت اولیه در سیستم‌های CHP، معمولاً موتورهای احتراقی، توربین گازی، میکروتوربین و پیل سوختی است. کیفیت گرمای خروجی هر یک از این فناوری‌ها، متفاوت بوده و بسته به کاربردهای مختلف و نیاز گرمایشی، می‌توان یکی از آنها را به کار برد. فرآیند کلی تولید برق ساختار پیچیده ­ای نداشته و شامل ورود گاز به نیروگاه و استفاده در موتورهای گازسوز بوده که پس از احتراق گاز در موتور و ایجاد چرخش ژنراتوری برق تولیدی از ژنراتور خارج شده و از طریق کابل­ های در نظر گرفته شده به شبکه برق منتقل می ­گردد.

کاربردهای طرح احداث نیروگاه chp

سیستم­ های تولید همزمان در صنایع مختلف، خصوصاً صنایعی که احتیاج به الکتریسیته و حرارت فراوان در تمام طول سال دارند (بالای ۴۵۰۰ ساعت در سال) مانند کارخانجات تولید مواد غذایی، تولید آب شیرین، کاغذ سازی، صنایع شیمیایی، سرامیک سازی، نساجی و داروسازی بسیار سودمند است.
در عین حال قابلیت دسترسی فراوان و محدوده وسیع انتخاب، باعث گردیده این فناوری در بخش­ های اقتصادی، عمومی و مسکونی از قبیل هتل ­ها، بیمارستان ­ها، دانشگاه ­ها و مدارس، فروشگاه­ های بزرگ، ساختمان ­های مسکونی، نفوذ کند. این سیستم شامل توربین­ های گاز
به­ عنوان تولید کننده انرژی الکتریکی و یک بویلر بازیافت حرارت می­ باشد که آب گرم و یا بخار مورد مصرف را تولید می ­کند.
کوچک بودن اندازه­ این نیروگاه‌ها و قابلیت انعطاف بالای ظرفیت آن­ها باعث می­شود که مشکل فاصله واحد صنعتی، شهرک صنعتی و… از نیروگاه­ و نیاز به پست­ های افزاینده و کاهنده و در نتیجه پرت انرژی، هزینه­ های تجهیزات و تاسیسات و نگهداری شبکه تا حد زیای کاهش یابد.
از مزایای مهم تولید همزمان این است که بازده الکتریکی موثر آن بیش از ۱/۵ برابر بازده نیروگاه‌های حرارتی است. این فناوری‌ها با توجه به مزیت‌های مشهود خود از دیرباز در کشورهای توسعه‌یافته وجود داشته است به گونه‌ای که در بسیاری از کشورهای پیشرفته بیشتر برق مورد نیاز از طریق نیروگاه‌های محلی تولید می‌شود.

مزایا طرح احداث نیروگاه CHP

سیستم CHP بصورت کارآمد برای پاسخگویی به نیاز الکتریکی و حرارتی واحد طراحی می‌شود و می‌تواند به بازدهی بالایی نسب به تولید جداگانه برق و حرارت دست پیدا کند. نیروگاه‌های سوخت‌های فسیلی در حالت کلی تقریبا به بازدهی ۳۳ درصدی دارند و این به این معنی است که ۶۷ درصد انرژی هنگام تولید انرژی الکتریکی اتلاف می‌شود. CHP میتواند به بازده حداکثر سیستم دست پیدا کند ومقدار بازدهی آن را به ۶۰ الی ۸۰ درصد افزایش داد.
سرمایه گذاری مطمئن: بازدهی بالای سیستم‌های CHP نسبت به تولیدات متمرکز موجب صرفه جویی مالی قابل توجهی خواهد شد. باتوجه به بازدهی کلی، سیستم CHP تقریبا یک سوم نیروگاه‌های تولید متمرکز انرژی مصرف می‌کند، از آنجایی که سوخت کمتری مصرف می‌کند حساسیت کمتری نسبت به تغییرات قیمت انرژی خواهد داشت.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
افزایش قابلیت اطمینان الکتریکی : خطا در توزیع انرژی الکتریکی می‌تواند یک مشکل جدی برای شرکت برق باشد چراکه در بسیاری از تاسیسات از دست دادن برق یک فاجعه به حساب می‌آید. سیستم CHP میتواند به گونه‌ای طراحی شود که ازشبکه برق جدا شود و بصورت جزیره‌ای در هنگام قطع برق شبکه کار کند که این باعث افزایش قابلیت اطمینان در هنگام وقوع شرایط بحرانی خواهد شد. استفاده از قابلیت پشتیبان و حالت جزیره‌ای سیستم‌های CHP نیاز به استفاده از تولید کننده‌های پشتیبان غیر CHP را از بین می‌برد.
افزایش بازده انرژی تا ۹۵ درصد: راندمان نیروگاه های سوخت فسیلی نهایتا ۳۵ درصد است. ضمن این که ۱۵ درصد تلفات انرژی نیز در مسیر انتقال رخ می دهد. نیروگاه های CHP با بازیافت انرژی حرارتی و تبدیل آن به برق، بازدهی بالایی تا حدود ۹۵ درصد دارند.
تولید برق یکنواخت و بدون نوسان ولتاژ و فرکانس: نیروگاه های chp در خروجی سیستم خود دارای مبدل DC به AC هستند که نوسانات ولتاژ و فرکانس را حذف می کند.
کارکرد مستقل: نیروگاه های CHP به صورت پراکنده و محلی احداث شده و سیستم آنها مستقل و مجزا است. به طوری که در صورت قطع شبکه سراسری همچنان می توانند، به کارکرد خود ادامه دهند.
امکان استفاده از سوخت های گوناگون: عموما سوخت نیروگاه های CHP ، گاز شهری است، ولی در صورت نبود گاز شهری می توان، از گازوئیل یا سوخت های دیگر نیز استفاده نمود.
احداث نیروگاه در مقیاس کوچکتر: نیروگاه های سی اچ پی از لحاظ مقیاس، بسیار کوچکتر از نیروگاه های دیگر هستند. تجهیزات و تاسیسات این نیروگاه ها محدود تر بوده و در کمترین فاصله با واحدهای مصرف کننده مانند شهرک های صنعتی و غیره احداث می گردند.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)
آسیب کمتر به محیط زیست: نیروگاه CHP مقیاس کوچک به دلیل راندمان کاری بالا، سوخت مصرفی پایین تری دارد. بنابراین این نوع نیروگاه نسبت به نیروگاه مرکزی، گازهای گلخانه ای کمتری وارد محیط زیست می کند.

نقاط قوت

در ادامه نقاط قوت سه مورد دسته بندی شده یعنی، توربین بخار پس فشاری، توربین گاز و میکروتوربین ها با بویلر بازیافت و موتورهای پیستونی مورد بررسی قرار می گیرد.

توربین بخار پس فشاری

در صورت بهره برداری بهینه از این روش بالاترین سود سالیانه را دارد و پایین بودن هزینه تعمیرات و نگهداری سالانه آن نیز محسوس است. کوچکتر بودن ابعاد نسبت به موتور پیستونی و کمتر بودن آلایندگی صوتی و زیست محیطی از دیگر مزایای این طرح است.

توربین گاز و میکروتوربین ها

به علت شباهت ساختاری توربین های گاز و میکروتوربین ها، آنها را در یک دسته بندی قرار می دهیم. در این صورت می توان گفت که در طیف گسترده ای از میزان خروجی یعنی از ۱۰ کیلووات تا بیش از ۲۰۰ مگاوات وجود دارند. امکان استفاده بصورت سیستم جداگانه در آن نیز وجود دارد که در اینصورت می توان فقط در مواقع لازم از بویلر بازیافت استفاده کرد و در مواقع غیر ضروری آنرا از سیستم حذف نمود. بازدهی خوب در تولید همزمان بدلیل کیفیت بالای حرارت تولیدی ناشی از متمرکز بودن حرارت تولیدی در محصولات احتراق خروجی، ابعاد کمتر، فواصل طولانی تعمیرات و در نتیجه هزینه نگهداری پایین به همراه قابلیت اطمینان بالا از مهمترین مزایای توربین های گاز و میکروتوربین ها می باشد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)

موتورهای سیلندر پیستونی

موتورهای سیلندر پیستونی (رفت و برگشتی از نوع احتراق داخلی نسبت به توربین های گازی در ابعاد برابر از نقطه نظر توان خروجی، راندمان الکتریکی بالاتری دارند و بنابراین مصرف سوخت کمتر و عملکرد مناسبتری دارند. در محدوده توان ۳ مگاوات الى ۵ مگاوات، هزینه اولیه موتورهای پیستونی از توربین های گازی کمتر است. از مزایای این موتورها استارت سریع، راندمان بالا و اقتصادی در بارهای جزیی می باشد که بر خلاف دو مورد قبلی منجر به کاهش شدید راندمان نمی شود.

نقاط ضعف

توربین بخار پس فشاری نیاز به حجم بالای بخار مصرفی در مجموعه و همچنین وابستگی شدید نیروی برق تولیدی به حرارت مورد استفاده از مهمترین معایب این طرح است. بدین معنا که نسبت حرارت به الکتریسیته در این سیستم معمولا بالا می باشد و در صورت کاهش بخار مصر فی مورد نیاز به ناچار توان الکتریکی تولیدی نیز کاهش می یابد، در این حالت راندمان به شدت افت می کند. در صورت عدم نیاز به بخار این سیستم بطور کل از مدار خارج شده و امکان استفاده تولید برق) بصورت سیستم جداگانه مقدور نمی باشد. همین عدم انعطاف پذیری کاربرد این روش را محدود کرده است.

توربین گاز و میکروتوربین ها

هزینه سرمایه گذاری این روش بالاتر می باشد. در حالت کارکرد با بخشی از بار، راندمان توربین گاز بسرعت کاهش پیدا می کند. همچنین با افزایش درجه حرارت هوای محیط، عملکرد یک توربین گازی کاهش پیدا می کند که علت آن کاهش دانسیته هوای ورودی می باشد. توربین های گاز نسبت به توربین های بخار، احتیاج به نگهداری بیشتر و تخصصی۔ تری دارند.

موتورهای پیستونی

استفاده از انرژی حرارتی تولید شده توسط موتورهای رفت و برگشتی دشواتر است. همچنین دارای دمای پایین تری می باشد زیرا این دما در سیستم روغن کاری و خنک کاری بدنه موتور و همچنین گازهای خروجی پراکنده می شود. البته در شرایطی خاص و در صورت نیاز به تنها بخشی از این حرارت می توان آن را یک مزیت به لحاظ قابلیت کنترل بهتر بشمار آورد. موتورهای رفت و برگشتی، هزینه تعمیر و نگهداری بالاتری دارند. آلایندگی صوتی و زیست محیطی آنها بیشتر و فضای بیشتری نسبت به توان تولیدی اشغال می کنند.

حساسیت سوددهی

با توجه به روابط بدست آمده در فصل سوم اثر تغییر پارامترها در نتیجه نهایی نشان داده می شود. اثر برخی پارامترها کاملا مشخص است، مثل افزایش زمان بهره داری که نسبت مستقیم با میزان سوددهی دارد، با کاهش هزینه تعمیر و نگهداری و یا کم شدن هزینه اولیه سرمایه گذاری. در ادامه اثر تغییر پارامترهای دیگر در میزان سوددهی مورد بررسی قرار گرفته است. موارد پیش فرض در صورت عدم اعلام بصورت زیر در نظر گرفته شده است.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)

شرح سرمایه گذاری و سیاست تشویقی دولت

سرمایه گذاری در یک نگاه
نصب مولدهای تولید همزمان برق و حرارت (موتورهای درونسوز، ژنراتور و تاسیسات بازیافت حرارت)

مؤلفه‌های درآمدی سرمایه گذاری:

فروش برق مولدها به شبکه سراسری با قرارداد خرید تضمینی ۵ ساله
فروش برق به مشترکین خصوصی و تجاری برق
استفاده از حرارت سرسیلندر و اگزوز مولد به صورتهای مختلف:
تولید گازکربنیک/آبمقطر/سردخانه/گلخانه/استخر/سرمایش و گرمایش
فروش حق انتشار آلاینده (Emission Right) برابر ضوابط پیمان کیوتو

مؤلفه‌های هزینه‌ای سرمایه گذاری:

هزینه‌های اولیه نصب سیستم
هزینه‌های بهره برداری
پرسنل/ فیلتر و روغن/ نگهداری و تعمیر/ استهلاک تجهیزات

سیاست‌های تشویقی دولت در سرمایه گذاری احداث نیروگاه CHP

خرید تضمینی برق تا ۵ سال
سوخت رایگان تا ۵ سال
افزایش چندبرابری نرخ خرید تضمینی
احتساب پرداخت‌ها در طبقه دیون ممتاز
پیش‌پرداخت تولید برق ۳ ماه
بروکراسی میانبر در صدور پروانه‌ها و مجوزها
پرداخت صورتحساب برق در صورت عدم تولید بدلیل قطع گاز
تسهیل شرایط فروش برق به مشترکین تجاری

مزیت‌های سرمایه گذاری و شاخصهای اقتصادی طرح توجیهی احداث نیروگاه برق پراکنده

حمایت‌های دولت در تأمین رایگان سوخت و خرید تضمینی برق، به همراه امکان کسب درآمد از حرارت مولدها از مهم‌ترین مزیت‌های سرمایه گذاری در حوزه تولید انرژی بشمار می‌آیند.

درآمدهای طرح نیروگاه CHP

فروش برق به شبکه (تعدیل سالانه: ۱۵ تا ۲۵%)
انرژی الکتریکی تولیدی مولدها بسته به راندمان کاری بین ۹۰ تا ۱۱۰ تومان بازای هر کیلووات ساعت خریداری شده و قرارداد خرید تضمینی تا ۵ سال منعقد خواهد شد. صورتوضعیت برق تولیدی در طبقه دیون ممتاز بوده و در پایان هر ماه به شرکت توانیر ارسال و در کمتر از ۱۵ روز توسط این شرکت پرداخت می‌شود.
درآمد ناخالص ماهانه فروش برق مولد ۱ مگاواتی: ۷۰ میلیون تومان در ماه

استفاده از حرارت مولد در فرآیندهای تولید محصول یا کاهش مصرف سوخت

استفاده از حرارت مولد با توجه به پتانسیلهای منطقه برای بهره گیری از حرارت برآورد می‌شود. معمولاً از حرارت مولدها در فرآیندهای زیر استفاده می‌شود:
تولید گازکربنیک از دود مولد (۲۰۰ کیلوگرم در ساعت بازای ۱ مگاوات قیمت هر تن – ۴ میلیون ریال)
تولید آب مقطر
تولید برودت در چیلر جذبی و تزریق به سردخانه (۳۰۰ تن تبرید بازای هر ۱ مگاوات – ۵۰۰۰ متر مربع مساحت فضای تجاری )
تزریق گرما و گازکربنیک به گلخانه‌ها برای تسریع روند رشد (در صورت نصب تجهیزات مورد نیاز )
تولید آب گرم برای استخرها و مصرف ساختمان (۷۰ مترمکعب در ساعت بازای هر ۱ مگاوات)

تعرفه خرید برق از نیروگاه‌های تولید پراکنده

در روزهای نخستین تولید برق، تولید پراکنده یک اصل فراگیر بود، به این گونه که اولین نیروگاه‌های برق تنها مشترکان نزدیک و همسایه خود را تغذیه می‌کردند. با توجه به این‌که شبکه‌های جریان مستقیم اولین شبکه‌های برق بودند که به منظور ایجاد تعادل بین تولید و مصرف از منابع ذخیره موجود در محل مانند باتری‌ها استفاده می‌شد. بعدها و بر اثر پیشرفت فناوری (مانند به وجود آمدن شبکه‌های جریان متناوب) این امکان پیدا شد که برق در مسافت‌های طولانی انتقال پیدا کند.
اندک اندک سیستم‌های عظیم الکتریکی شامل نیروگاه‌های شبکه‌های بزرگ انتقال و توزیع به وجود آمد. تعادل بین تولید و مصرف از طریق میانگین اثر تعداد زیادی از بارهای لحظه‌ای انجام شد و امنیت این شبکه‌های بزرگ افزایش پیدا کرد. به این صورت که در صورت وقوع خطا و از مدار خارج شدن یکی از منابع، دیگر منابع موجود به شبکه وظیفه جبران تولید را بر عهده می‌گرفتند.
در دهه‌های اخیر، پیشرفت‌های فناوری، تغییرات اقتصادی و مقررات زیست‌محیطی سبب شده که نسبت به مفهوم تولید پراکنده علاقه‌مندی‌های فراوانی به وجود آید. آژانس بین‌المللی انرژی در سال ۲۰۰۲ اعلام کرد که ۵ عامل اساسی از جمله توسعه فناوری‌های تولید پراکنده، محدودیت در ساخت خطوط انتقال، افزایش تقاضای انرژی پایدار از سوی مشترکان، خصوصی سازی بازار برق و نگرانی‌های تغییرات آب‌ و هوا، منجر به فراگیر شدن مفهوم تولید پراکنده خواهد شد.

ظرفیت ۲۰۰۰ مگاواتی نیروگاه‌های تولید پراکنده در کشور

در ایران نیز توسعه نیروگاه‌های تولید پراکنده از سال‌های پیش شروع شد و هم اکنون بنابر آخرین آمار ظرفیت عملیاتی تولید برق نزدیک به ۲۰۰۰ مگاوات رسیده است. در همین راستا، قراردادهای خرید برق از نیروگاه‌داران تولید پراکنده به نحوی تنظیم شده تا زمینه اقتصادی شدن این پروژه فراهم شده و بخش خصوصی به خصوص برای تامین برق شهرک‌های صنعتی به سوی ارتقای ظرفیت نیروگاه‌های تولید پراکنده حرکت کنند.
بر اساس قرارداد موجود بین نیروگاه‌های تولید برق پراکنده و شرکت‌های برق منطقه‌ای به عنوان فروشنده و خریدار برق قرارداد مندرج بین طرفین ۱۰ ساله تعریف می‌شود که ۵ سال آن به شکل خرید تضمینی و ۵ سال دیگر نیز به صورت نرخ مصوبات جاری خواهد بود.
به عبارت دیگر وزارت نیرو به منظور حمایت از توسعه نیروگاه‌های تولید برق پراکنده، برق تولیدی این نیروگاه‌ها را به مدت ۵ سال و با نرخ خرید تضمینی خریداری می‌کند. بر اساس آخرین اطلاعاتی که از سوی وزارت نیرو بر اساس تعدیلات ارائه شده و نرخ خرید تضمینی برای نیروگاه‌های تولید پراکنده بیش از ۶ برابر نرخ خرید برق از نیروگاه‌های بزرگ کشور است.
بر اساس قرارداد موجود بین نیروگاه‌های تولید برق پراکنده و شرکت‌های برق منطقه‌ای به عنوان فروشنده و خریدار برق قرارداد مندرج بین طرفین ۱۰ ساله تعریف می‌شود که ۵ سال آن به شکل خرید تضمینی و ۵ سال دیگر نیز به صورت نرخ مصوبات جاری خواهد بود.
به عبارت دیگر وزارت نیرو به منظور حمایت از توسعه نیروگاه‌های تولید برق پراکنده، برق تولیدی این نیروگاه‌ها را به مدت ۵ سال و با نرخ خرید تضمینی خریداری می‌کند. بر اساس آخرین اطلاعاتی که از سوی وزارت نیرو بر اساس تعدیلات ارائه شده و نرخ خرید تضمینی برای نیروگاه‌های تولید پراکنده بیش از ۶ برابر نرخ خرید برق از نیروگاه‌های بزرگ کشور است.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)

اصلاح تعرفه واحدهای نیروگاهی تولید پراکنده

در این راستا با توجه به اهمیت استفاده از تمامی توان تولید برق کشور، تعرفه‌های نیروگاهی مرتبط با واحدهای تولید پراکنده با تغییراتی نیز مواجه شد. به عبارت دیگر با توجه به گلایه نیروگاه‌داران بخش خصوصی، نرخ خرید برق از واحدهای تولید پراکنده که ۵ سال دوم عمر قراردادی خود را طی می‌کنند، اصلاح شده است.
مطابق پیگیری‌های خبرنگار فارس، به استناد اطلاعیه شماره ۱۶۵۶ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۲۷ و براساس هماهنگی انجام شده با دفتر تنظیم مقررات بازار آب و برق و خصوصی سازی وزارت نیرو و تایید معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در خصوص ایام گرم سال (موضوع نرخ های مندرج در بند ۶-۱ مصوبه ۳۲۹ هیات تنظیم بازار برق) شروع دوره گرم سال ۱۴۰۱ از ابتدای اردیبهشت ماه می باشد.
معنای دیگر این مصوبه آن است، قیمت برق خریداری شده از واحدهای تولید پراکنده که در ۵ سال دوم فعالیت خود قرار دارند از ۵۳۰ ریال برای هر کیلووات در اردیبهشت ماه به ۸۰۰ ریال در ساعات کم باری، ۱۶۰۰ ریال در ساعات میان‌باری و ۳۱۵۰ ریال در ساعات اوج بار افزایش پیدا می‌کند.

انگیزه نیروگاه‌داران تولید پراکنده برای تامین برق افزایش می‌یابد

با توجه به تغیری تعرفه خرید برق از واحدهای نیروگاهی تولید پراکنده انتظار می‌رود، واحدهای خارج از مدار تولید موجود در کشور تا ظرفیت حدود ۲۰۰۰ مگاوات فرآیند تولید برق خود را از سر گرفته و زمینه تامین نیاز مشترکان برق کشور با تمرکز بر مشترکان صنعتی را مهیا کنند.
به عقیده کارشناسان رشد تا ۶ برابر قیمت خرید برق از واحدهای تولید برق مقیاس کوچک یا تولید پراکنده کشور می‌تواند زمینه ایجاد انگیزه قوی برای نیروگاه‌داران باشد.در این راستا پیش‌بینی می‌شود، ظرفیت تولید برق کشور از این محل تا ۱۸۰۰ مگاوات افزایش یافته و یک عامل دیگر در جهت تامین پایدار برق در تابستان سال ۱۴۰۱ مهیا شود.

فروش Emission Right در نیروگاه CHP

با توجه به راندمان کاری مولدهای تولید همزمان برق و حرارت، بازای هر ۱ مگاوات ظرفیت نصب شده سالانه از انتشار ۳۰۰۰ تن گازهای گلخانه‌ای جلوگیری می‌شود. برابر مفاد پیمان کیوتو، با ثبت پروژه بعنوان یک پروژه دوستدار محیط زیست، گواهی حق انتشار آلاینده به صاحب مولد اعطا و برابر قیمت روز Emission Right در بورسهای جهانی ) متوسط قیمت ۲ الی ۷ دلار در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ و با پیش بینی قیمت بین ۹ تا ۱۳ دلار در سال ۲۰۱۶ (، باعث درآمدزایی تا ۱۰ سال خواهد بود).

هزینه‌های احداث نیروگاه برق پراکنده ۱ مگاواتی
هزینه اولیه

قیمت مولد و تاسیسات اتصال به شبکه بازای هر ۱ مگاوات دستگاه نو و مورد تأیید وزارت نیرو: حدود ۲ الی ۳.۸ میلیارد تومان
مولد استوک با تضمین بازای هر ۱ مگاوات: ۱ الی ۱.۴ میلیارد تومان
هزینه تاسیسات بازیافت حرارت + بازیافت هزینههای تملک/اجاره زمین
هزینه ثبت پروژه بعنوان دوستدار محیطزیست( ۶ الی ۸ ماه زمان نیاز دارد)
هزینه ماهانه: ( افزایش سالانه حدود ۲۰ %)
هزینه سوخت: ۱۸ میلیون تومان- ۵ سال اول رایگان ( این هزینه ماهانه صورت وضعیت و توسط توانیر پرداخت می‌شود)
هزینه روغن و فیلتر: ۵ میلیون تومان
هزینه پرسنل (برای کل سایت): ۱۰ میلیون تومان (برای سایتهای صنعتی و تجاری بزرگ این مورد، هزینه مجزایی نیست)
تخمین هزینه‌ها و درآمدها در هر طرح با توجه به مشخصات و پتانسیلهای هر محل متغیر است.

جدول حدودی خلاصه هزینه‌ها و منافع نصب مولد ۱ مگاواتی
هزینه‌های اولیه (حدودی به علت تعداد زیاد مدل‌های پیشنهادی و وابسته به شرایط خاص هر پروژه )درآمدهای ناخالص
مولد نومولد استوکتولید برق *استفاده از حرارت
۲.۲-۱.۸ میلیارد۱.۴-۱ میلیارد۹۰ میلیون تومان در صورت تغییر تعرفه افزایش میابدبسته به کاربرد مجموعه متغیر است. کوپل به چیلر و تولید سرما

* هزینه اتصالات و سیستم بازیافت حرارت متغیر بوده و به مبالغ فوق بسته شرایط خاص به پروژه اضافه می‌گردد.
* درآمد تولید برق با فروش انرژی به مشترکین تجاری می‌تواند تا ۵۰% افزایش یابد.
• قابل ذکر هست با فرض آماده بودن بستر کار از طرف شرکت توزیع برای تأمین نیاز الکتریکی ۱ مگاوات یک مجتمع حدود ۱۰ میلیارد ریال بابت هزینه خرید انشعاب به شرکت توزیع باید پرداخت گردد، که با احداث نیروگاه CHP مذکور این هزینه حذف می‌گردد.

شرحزمان بازگشت سرمایه (ماه)
با استفاده از حرارت مولدبدون استفاده از حرارت مولد
با استفاده از تجهیزات نو۲۶۳۲
با استفاده از تجهیزات استوک کارنکرده۱۷۲۰
با استفاده از تجهیزات دست دوم۹۱۱

 

شرح زمان بازگشت سرمایه (ماه)

با استفاده از حرارت مولد بدون استفاده از حرارت مولد
با استفاده از تجهیزات نو ۲۶ _ ۳۲
با استفاده از تجهیزات استوک کارنکرده ۱۷ _ ۲۰
با استفاده از تجهیزات دست دوم ۹ _ ۱۱

مقدار صدای تولیدی نیروگاه برق CHP

مولدهای داخل) silencer کاهش شدت صوت تا ۶۰ دسی بل را خواهند داشت- معادل یک اتومبیل(صدایی به مراتب کمتر و در حد یک سیستم موتورخانه معمولی خواهد داشت و با توجه به بزرگی سیستم پیشنهادی و توان بالای آن، برای اطمینان با عایق کاری استاندارد مکان تاسیسات Chp صدای تولیدی کاهش چشمگیری خواهد داشت که تا ۵۰ db هم امکان پذیر می‌باشد.(طرح احداث نیروگاه برق پراکنده CHP)



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

[کل: ۰ میانگین: ۰]