طرح تولید پلی اورتان

پلی اورتان» (Polyurethane) یا «PU» یک ماده پلیمری محسوب می شود که با ترکیب شیمیایی خاص خود در صنایع مختلفی مانند مبلمان، ساخت وساز، خودرو، بسته بندی و کفش به کار می رود.
حجم مقاوم و سخت این ماده باعث شده در زیره کفش کاربرد فراوانی داشته باشد و به طور همزمان در صنایع مذکور مورد استفاده واقع شود.
جالب است بدانید که میزان استفاده از این ماده در صنعت کفش نسبت به دیگر صنایع بسیار کمتر است بنابراین در این گزارش پس از تبیین محصولات مختلف پی یو، پراکندگی جغرافیایی بازار این صنعت و موارد کاربرد آن را برخواهیم شمارد.
با اینکه تولید داخل در این حوزه بسیار پایین است و ماهانه حدود یک میلیون تن تولید در این حوزه داریم اما بازار بسیار بزرگی در کشور برای این ماده وجود دارد، طوری که سالانه ۴۷ میلیون تن پی یو وارد ایران می شود.

چشم انداز جهانی صنعت پی یو تا سال ۲۰۲۳

فوم انعطاف پذیر پی یو، باعث گرایش بسیاری از صنایع جهانی نسبت به این محصول شده است به طوری که محققان اقتصادی روند رشد قابل توجهی را در بازار این محصول پیش بینی می کنند. حضور مواد پلیمری در صنایع جهانی، یکی از دستاوردهای جدید تجاری و صنعتی دنیای امروز است و به طور خاص پلی اورتان نیز از این روند برکنار نبوده و در بسیاری از صنایع کاربردی جهان حضور داشته به طوری که ارزش این بازار در سال ۲۰۱۵ برابر با ۵۱.۵میلیارد دلار بوده است.
همچنین با توجه به تقاضای روزافزونی که نسبت به این ماده پلیمری با خاصیت انعطاف پذیری بالا در سطح جهان دیده می شود، محققان اقتصادی پیش بینی می کنند ارزش این بازار تا سال ۲۰۲۳ به ۷۷میلیارد دلار برسد.

سهم قابل توجه پی یو در صنعت ساخت و ساز

از جمله کاربردهای مهمی که پلی اورتان به عنوان یک پلیمر اساسی در صنایع جهان دارد، مربوط به صنعت ساخت و ساز است و در این میان منطقه آسیاپاسیفیک و آمریکای لاتین بیشترین کاربرد پی یو را در صنعت ساخت و ساز نشان داده اند، به طوری که محققان اقتصادی پیش بینی می کنند ارزش بازار ساخت وساز در چین تا سال ۲۰۱۸ با نرخ رشد سالانه ۱۳و۲درصد حرکت کند و به ارزشی بالغ بر ۱.۱.۹۴میلیارد دلار برسد. علاوه بر چین، کشورهای دیگری نظیر هند، برزیل، مکزیک و کشورهای جنوب شرقی آسیا نقشی مهم و کلیدی را در رونق بازار پی یو در صنعت ساخت وساز ایفا می کنند.

انواع مختلف پی یو و نقش آنها در اقتصاد جهانی

صنعت پی یو محصولات متنوعی را تولید می کند که فوم انعطاف پذیر، فوم سخت، چسب، پلیمر الاستومر و فوم های پوششی از جمله مهم ترین آنها هستند. محققان اقتصادی با انجام بررسی های دقیق به این نتیجه رسیده اند که سهم هر یک از این محصولات در بازار این صنعت متفاوت بوده است به طوری که فوم سخت در سال ۲۰۱۵، ۴۶۰۰کیلو تن مصرف داشته و انتظار می رود که این میزان تولید تا سال ۲۰۲۳ با نرخ رشد سالانه ۴.۹درصد به رشد خود ادامه دهد. بنابراین باید گفت یکی از مهم ترین محصولات پلیمرهای پی یو فوم های سفت هستند که گرایش زیادی نسبت به آنها در صنایع جهانی دیده می شود.
فوم های انعطاف پذیر نیز از جمله محصولات مهم صنعت پلی اورتان هستند که خصوصا در اثاثیه و لوزام خانگی و ساخت مبلمان منازل و صندلی های خودرو استفاده می شوند. جالب است بدانید ارزش درآمدی این فوم در سال ۲۰۱۵ برابر با ۱۳میلیارد دلار بوده و خصوصا در کشورهای در حال توسعه به دلیل تغییر سبک زندگی و مدرن شدن شیوه های معیشتی تقاضای زیادی داشته است.
فوم های پوششی نیز به طور گسترده ای در صنایع چوبی بادوام، ساخت وساز و خودروسازی به کار می روند و محققان اقتصادی پیش بینی می کنند که نرخ رشد سالانه این نوع فوم نیز تا سال ۲۰۲۳ به ۵درصد برسد.

طرح تولید پلی اورتان

سهم ۱۹درصدی کفش، بسته بندی و الکترونیک در بازار پی یو

صنایع مربوط به ساخت وساز و برنامه های زیرساختی تسلط عمده ای در بازار مصرف پلیمرهای پلی اورتان دارند به طوری که ۳۰درصد از سهم این بازار را در سال ۲۰۱۵ از آن خود کرده اند. از طرفی این ماده در خودروسازی نیز حضور گسترده ای یافته و در سال ۲۰۱۵ ارزش بازار آن در این بخش برابر با ۸.۴میلیارد دلار بوده است.
از طرفی صنعت کفش، الکترونیک و بسته بندی نیز از دیگر موارد کاربرد این ماده پلیمری محسوب می شوند که نسبت به دو صنعت مذکور، سهم کمتری را در بازار پی یو از آن خود کرده اند، به طوری که در سال ۲۰۱۵ سهم سه صنعت بسته بندی، الکترونیک و کفش در بازار جهانی پی یو تنها ۱۹درصد بوده است.

پراکندگی جغرافیایی بازار پی یو

با توجه به اینکه صنایعی مانند ساخت وساز، خودروسازی، کفش، بسته بندی و… در همه نقاط جهان وجود دارد، بازار پلیمرهای پلی اورتان نیز بازاری جهانی است که در بسیاری از نقاط جهان با رشد قابل توجهی رو به رو بوده است. ایالات متحده آمریکا از جمله مناطقی است که با رشد قابل توجهی در بازار این صنعت روبه رو خواهد شد به طوری که پیش بینی می شود در سال ۲۰۲۳ ارزش این بازار به ۱۳میلیارد دلار در این منطقه برسد.
از طرفی تولید پلی اورتان در اروپا نیز در سال ۲۰۱۵ برابر با ۴.۷۰۰کیلو تن برآورد شده است که نشان دهنده افزایش تقاضا برای این صنعت در منطقه مذکور است. افزایش ساخت وساز و تغییر شیوه های زندگی در بازارهای نوظهور مانند چین، هند و کشورهای جنوب شرقی آسیا نیز باعث رشد این صنعت در مناطق مذکور شده اند. همچنین محققان معتقدند در کشورهای آمریکای لاتین، خصوصا برزیل نیز در سال های آینده شاهد رشد قابل توجهی در صنعت پی یو باشیم.

میزان سرمایه گذاری مورد نیاز واحد تولید پی یو
مواد اولیه پی یو که همان پلی آل ها و ایزوسیانات هستند با هم ترکیب شده و در داخل دستگاه های قالب سازی زیره ریخته می شوند. این مواد بر اثر حرارت پخته شده و شکل قالب را به خود می گیرند.
ماشین آلات تولید زیره پلی یورتان بسیار حساس هستند و تولیدکنندگان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در این حوزه به سمت ماشین آلات ارزان و بی کیفیت می روند، همین امر سبب می شود متحمل ضرر شوند. شکستن زیره ها، توقف تولید، نداشتن خدمات پس از فروش و پرتی کار با توجه به غیر قابل بازیافت بودن این مواد، همه ناشی از استفاده از دستگاه های ارزان قیمت است.
دستگاه های آلمانی در هر دقیقه ۱۰۰۰ زیره تولید می کنند درحالی که دستگاه های ایرانی در هر دقیقه ۳۰۰ عدد تولید می کنند این یعنی دستگاه های ایرانی یک سوم ظرفیت خارجی، توان تولید دارند.
ماشین آلات ایرانی تولید پی یو حدود ۴۰۰ میلیون تومان قیمت دارند درحالی که دستگاه آلمانی ازما حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار یورو است.
میزان سرمایه گذاری ثابت با ماشین آلات آلمانی : ۳.۲ میلیارد تومان
میزان زمین مورد نیاز : ۸۰۰۰ مترمربع
سطح زیربنا سالنها : ۳۴۰۰ مترمربع
پیش بینی نرخ بازدهی طرح : ۳۸ درصد

۳.۷/۵ - (۴ امتیاز)