طرح پرورش اسب

پرورش اسب در برخی کشورهای پیشرفته جهان، به عنوان صنعتی درآمدزا، ارزآور و اشتغالزا رونق و توسعه یافته است، اما در کشور ما با وجود برخورداری از نژادهای مطرح و برتری در سطح بین الملل همچون ترکمن، کرد و اسبچه خزری (کاسپین)، هنوز توجه چندانی به آن نشده و پرورش آن به صورت سنتی و نیمه صنعتی انجام می​شود.
هرچند در سال​های اخیر دولت به این بخش و ضرورت توسعه آن، توجه بیشتری نشان داده است. اکنون پرورش اسب در ۱۴ استان کشور انجام می​شود.
مطالعات انجام شده در عصر حاضر نشان می‌دهد، هرچه درآمد سرانه یک کشور بالاتر می‌رود، تقاضا برای خرید و نگهداری اسب نیز درآن کشور افزایش می‌یابد. به عنوان مثال وجود ۵۰۰ هزار اسب و ۹ هزار پرورش‌دهنده در کنار ۵۰ هزار کسب‌وکار مرتبط با اسب در کشور اسپانیا نشان‌دهنده اهمیت این نوع تجارت در این کشور اسب‌خیز اروپایی است.اما سوالی که در این گزارش قصد پرداختن به آن را داریم این است که اسب درحال‌حاضر چه سهمی در اقتصاد جهان دارد؟ نخستین مطلبی که از این پرسش به ذهن می‌رسد این است که اقتصاد اسب یک صنعت است و باید به وسیله ابزارهای علم اقتصاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. پس ابتدا باید از جنبه‌های متنوع اقتصادی این صنعت آغاز کرد. چیز دیگری که باید مورد بررسی قرار گیرد ظرفیت‌های گوناگونی است که فعالیت و رفتار دست‌اندرکاران صنعت اسب برای کل اقتصاد از یک‌سو و جامعه از سوی دیگر ایجاد می‌کند. به عنوان نمونه در کشورهایی که اسب بیشتر به سمت پاسخ به نیازهای تفریحی و طرفداران ورزش سوق داده می‌شود، تغییرات بنیانی صنعت اسب بیشتر در زمینه‌هایی چون رشد مزارع اسب‌داری و پرورش اسب و بخش‌های دیگر مرتبط با آن برای پاسخگویی به نیاز مصرف‌کنندگان سوق پیدا می‌کند. بخش عمومی نیز به سمت توسعه پایدار و اشتغالزایی در مناطق روستایی و توسعه جنبه‌های گردشگری پیش می‌رود. تغییرات در این زمینه‌ها در سال‌های اخیر به گونه‌ای پیش رفته که می‌توان اصطلاح انقلاب جهانی صنعت اسب را برای توصیف آن پیشنهاد کرد. درحال‌حاضر جنبه فعالیت‌های تولیدی این صنعت چنان گسترش یافته که حرفه‌هایی چون پرورش اسب به عنوان یک رشته تحصیلی در برخی دانشگاه‌ها تدریس شده و به صورتی تخصصی درآمده و همچنین مربیگری سوارکاری و آموزش سوارکاری به شکل یک رشته تخصصی درحال فعالیت است. این صنعت اکنون چنان گسترش یافته که شرکت‌های بیمه نیز بخش‌های مختلف آن را زیرپوشش خود قرار داده‌اند. همه این فعالیت‌ها و حرفه‌های مرتبط با آنها روی هم رفته صنعت اسب نام گرفته‌اند. البته تحول در صنعت اسب به سطح درآمد کشورها بستگی دارد و مدیریت و کسب‌وکار آن صنعت در کشورها و میزان اقبال عمومی نیز در تحول و شکوفایی این صنعت دخیل است.(طرح پرورش اسب)

میزان سرمایه لازم جهت پرورش اسب

اگر حداقل یک سرمایه ۸۰۰ میلیون تومانی در اختیار دارید و به پرورش و نگهداری اسب هم علاقه‌مندید می‌توانید کار را از خرید یک زمین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متری شروع کنید. از هزینه خرید زمین که بگذریم (البته به دلیل اختلاف قیمت زمین در مناطق مختلف) باید بدانید که از این زمین باید بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ متر را برای احداث مانژ در نظر بگیرید. برای جداکردن کره‌ها از مادر هم احتیاج به مانژ جداگانه‌ای (به منظور لونج کردن) دارید که حدود ۴۰۰ متر فضای زمین شما را اشغال می‌کند همچنین باید حدود ۲۰۰ متر برای انبار علوفه و بین۲۵۰ تا ۳۵۰ متر برای ساخت اسطبل‌ها و فضاهای مسقف در نظر بگیرید. گام اول پس از خرید زمین حصارکشی دور زمین است که ممکن است بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان برایتان آب بخورد.
بعد از حصارکشی دور زمین باید به تفکیک آن به فضاهای مورد نیاز پیش‌گفته پرداخت. برای ساخت یک انبار علوفه ۲۰۰ متری هم می‌توانید از سوله فلزی استفاده کنید که ساخت آن کمی برایتان گران‌تر در می‌آید و هم می‌توانید یک انبار معمولی آجری بسازید که حدود ۴۰ میلیون تومان برایتان هزینه در بر دارد. برای حصارکشی مانژ‌ها هم می‌توانید از حصار‌های چوبی استفاده کنید و هم از حصار‌های آهنی که برای هر مانژ بین سه تا پنج میلیون باید کنار بگذارید.
برای جلوگیری از آسیب‌دیدگی اسب‌ها باید کف مانژها را با ماسه معمولی یا خاک نرم یا ماسه دریا تا حدود ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر بپوشانید که این کار هم چهار میلیون برای هر مانژ تمام می‌شود. برای اینکه مزرعه شما توجیه اقتصادی داشته باشد لااقل باید از ۱۰ مادیان شروع کنید که این تعداد مادیان به‌علاوه کره‌هایی که در آینده متولد خواهند شد به ۲۵ تا ۳۰ اسطبل نیاز دارند. فضای هر اسطبل باید سه متر در چهار متر باشد یعنی ۱۲ متر مربع برای هر اسطبل، که با یک حساب سر‌انگشتی بین۷۵ تا ۱۰۰ میلیون هزینه به پروژه شما تحمیل می‌کند. علاوه بر این برای سیستم آبخوری برای هر باکس ۵۰۰ هزار تومان باید در نظر بگیرید. دستگاه لونج مکانیزه هم ۱۰۰ میلیون تومانی قیمت دارد که البته برای شروع کار خیلی هم ضروری به حساب نمی‌آید. اما لازم است یک دستگاه جو‌پرس‌کن (این دستگاه جو را به‌صورت بلغور درمی‌آورد) برای مجموعه خود تهیه کنید که حدود ۳میلیون تومان دیگر هم به هزینه‌های شما می‌افزاید. مهم‌ترین بخش کار خرید مادیان‌هاست. همان‌طور که گفته شد برای اینکه کارتان از لحاظ اقتصادی به صرفه باشد باید لااقل با ۱۰ مادیان شروع کنید. سعی کنید تمام دقت و درایت خود را در این بخش متمرکز کنید زیرا هم ممکن است کلاه سرتان برود و هم برای اینکه در آینده درآمد خوبی نصیبتان شود باید مادیان‌های با ‌نژاد مناسب خریداری کنید.(طرح پرورش اسب)
توجه داشته باشید که مادیان‌هایی که شما خرید می‌کنید بخشی از شناسنامه کره‌هایی است که در آینده قرار است با فروش آنها حاصل کارتان را برداشت کنید. قیمت خرید هر مادیان که به درد کره‌گیری بخورد از ۱۰ میلیون تومان شروع می‌شود. بنابراین باید دست‌کم ۱۰۰ میلیون تومانی هم برای این کار کنار بگذارید. اگر چشم به تسهیلات دولتی دوخته‌اید و می‌خواهید به این امید وارد این عرصه شوید جالب است بدانید که دولت تسهیلاتی در این زمینه ارائه می‌دهد و با ارائه طرح و گرفتن مجوزهای لازم می‌توانید از این تسهیلات بهره‌مند شوید و میزان آن بستگی به طرح شما دارد.
در مورد مکان‌یابی باید بدانید که در هر جایی می‌توانید مزرعه خود را راه‌اندازی کنید اما در تهران به دلیل سطح درآمدی مردم استقبال از اسب و ورزش سوارکاری بیشتر است؛ البته در مورد باشگاه‌های سوارکاری این یک مزیت است ولی برای پرورش‌دهندگان اسب تفاوت چندانی ندارد. برای تامین نیروی کار مورد نیاز هم باید توجه داشته باشید که به پنج نیروی کار با دانش فنی مناسب نسبت به اسب نیاز دارید. برای سرمایه‌گذاری در این کار نیازی نیست که دانش فنی خاصی داشته باشید. اطلاعات کلی در رابطه با اسب برای شما کفایت می‌کند فقط سعی کنید در هنگام خرید مادیان‌ها از یک فرد متخصص در کنار خود استفاده کنید.

مجوزهای لازم پرورش اسب

پس از تکمیل فضای مورد نظر برای کسب مجوز‌ها باید به سراغ اداره جهاد کشاورزی بروید. مهم‌ترین نکته‌ای که باید برای کسب مجوز رعایت کنید این است که مزرعه شما نباید در منطقه مسکونی واقع شده باشد. پس از بازدید از محل توسط کارشناسان جهاد کشاورزی در صورت استاندارد بودن و تایید محل و داشتن شرایط و مدارک لازم فرآیند کسب مجوز دو هفته طول می‌کشد. البته مبلغی جزیی بابت مجوز از شما اخذ می‌شود. در ادامه برخی جداول و ضوابط طرح پرورش اسب آورده شده است:

ترکیب گله در یک مرکز تکثیر و پرورش اسب مطابق جدول زیر در نظر گرفته شده است:

پرورش اسب

حد اقل فضای مورد نیاز برای تاسیسات اصلی و جانبی مرکز تکثیر و پرورش اسب:

 جهت دانلود دستورالعمل، ضوابط فنی و طرح پرورش شتر اینجا کلیک کنید
هزینه ها و درآمد های پرورش اسب

بیشترین سهم هزینه‌ها پس از راه‌اندازی مربوط به تغذیه اسب‌ها می‌شود. معمولا برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها علوفه‌ها به‌صورت سالانه و در فصل مناسب خریداری و انبار می‌شود. هر مادیان روزانه در حدود ۱۰ کیلوگرم یونجه به قیمت ۱۰۵۰تومان (در زمستان ۱۶۰۰تومان)، هشت کیلوگرم جو به قیمت۱۰۰۰ تومان (درزمستان۱۷۰۰ تومان) و پنج کیلوگرم ذرت به قیمت ۱۷۰۰ تومان (در زمستان۲۵۰۰ تا۳۰۰۰ تومان) مصرف می‌کند که با یک ضرب و تقسیم ساده هزینه‌ها و میزان مصرف سالانه مشخص می‌شود.علاوه بر این هزینه نعل‌بندی هر ۴۰ روز یک‌بار و هر بار ۵۰ هزارتومان برای هر اسب یا مادیان و هزینه دامپزشکی ماهانه ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان برایتان آب می‌خورد.
برای کره‌گیری دو روش وجود دارد؛ روش اول لقاح مصنوعی که در ایران کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد و روش دوم لقاح طبیعی با استفاده از سلیمی یا نریان‌های با‌نژاد مناسب. صاحبان مادیان‌ها معمولا از طریق اینترنت یا گاهی مواقع از روش‌های دیگر برای یافتن سلیمی مناسب استفاده می‌کنند و باید مبلغی را برای استفاده از سلیمی مورد نظر برای مادیان خود بپردازند که این مبلغ بسته به‌ نژاد و اصل و نصب نریان مورد نظر متفاوت است. کره‌ها بعد از هفت ماه دوره شیردهی از مادر جدا شده و تحت تعلیم قرار می‌گیرند و پس از یک سال قابل فروش‌اند. فروش هر کره برای کورس بین ۱۵ تا ۷۰ میلیون تومان و برای سواری بین ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان درآمد نصیب شما می‌کند. البته برای توسعه کارتان می‌توانید تعدادی از کره‌ها را نگه دارید. درنهایت با کسر هزینه‌ها بین ۳۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان در سال برای پرورش‌دهنده باقی می‌ماند که بسته به ‌نژاد و اصالت کره‌ها و تعداد فروش متفاوت است. نکته مهم اینکه حداقل ۲ سال طول می‌کشد تا سرمایه‌گذاری شما به بهره‌برداری برسد.

جهان اسب

جهان اسب واقعیت پیچیده‌ای است که مشتمل می‌شود از فعالیت‌هایی چون پرورش اسب، ورزش‌های اسبی، توریسم با اسب و فعالیت‌های بسیار دیگری نظیر اسب‌درمانی که مربوط می‌شود به ارتباط درازمدت بین انسان و اسب. ولی در این میان ورزش و تفریح موضوعات اصلی هستند که بسیاری از فعالیت‌های پرورش اسب به آنها پیوند می‌خورند. دست‌اندرکاران صنعت اسب می‌توانند در امتداد نوعی تعامل بین حرفه و تفریح در رفت‌وآمد باشند. به عنوان مثال یک‌دسته از سوارکاران یا همان دست‌اندرکاران صنعت اسب هستند که سوارکاری برای آنان یک حرفه و وسیله امرار معاش‌شان است، همچنین دسته دیگری از سوارکاران یا اسب‌هایی هستند که صرفاً به خاطر تفریح با صنعت اسب در تعامل هستند. در میان این دو طیف از دست‌اندرکاران این صنعت گروه دیگری هستند که به طور نیمه‌حرفه‌ای دارای منافعی در آن هستند. این دسته از فعالان منافع‌شان در دو جهت کسب درآمد و صرفاً کسب لذت و تفریح در نوسان است. برای تجزیه‌وتحلیل دنیای اسب باید ابتدا از این نکته آغاز کرد که امروزه انسان‌ها آرزوی کسب هرگونه تفریح، لذت و رضایتی را در سر می‌پرورانند (همان چیزی که اقتصاددانان بدان عنوان کسب منفعت) را در ارتباط بین انسان‌ها و اسب داده‌اند. این دسته از مردم کسانی هستند که عنوان «اسب‌جو» برایشان پیشنهاد شده و هسته اصلی صنعت اسب را تشکیل می‌دهند. دارندگان خصوصی اسب که صرفاً برای تفریح از آن استفاده می‌کنند، معمولاً کالا‌ها و خدماتی را می‌خرند که در ارتباط با نگهداری و مراقبت از اسب‌هایشان قرار دارند، سپس به کلاس‌های آموزش سوارکاری می‌روند و شاید در میادین رقابتی سوارکاری حضور یابند و نشریات مرتبط با این رشته را مطالعه کنند. سوارکارانی که خود مالک اسب نیستند نیز معمولاً در زمینه‌های دیگر مرتبط با اسب به غیر از خرید تجهیزات و خدمات نگهداری از اسب پول خرج خواهند کرد. سایر مصرف‌کنندگان و علاقه‌مندان اسب نیز معمولاً در زمینه‌های دیگر مرتبط به جز نگهداری و سوارکاری مانند تماشای مسابقات اسب‌دوانی و حواشی آن پول خرج خواهند کرد و گاهی هم سری به نمایشگاه‌ها و سازمان‌های جهانگردی مرتبط با اسب می‌زنند. اما اسب برای گروهی هم که ارتباط حرفه‌ای با آن دارند یا استخدام‌شده صنعت اسب هستند، اهمیت دارد: مهتران، نعلبندان، دامپزشکان، زین‌سازان، مربیان، مدرسان و مانند اینها در فعالیت‌هایشان به طور مستقیم به وجود اسب وابسته هستند همچنین افرادی که می‌خواهند سوار اسب شوند یا از آن نگهداری کنند در این دسته قرار می‌گیرند. این گروه‌ها همگی در مجموعه طرفداران اسب قرار می‌گیرند ولی در تجزیه‌وتحلیل رفتار اقتصادی نباید آنها را یکسان دانست. این حرفه‌ها و سازمان‌ها اغلب در خرید کالا و خدمات پول هزینه می‌کنند اما نباید این خریدها را با تولید یا مصرف با‌واسطه ترکیب کرد چرا که به منظور اجتناب از خطای محاسبه باید مصرف نهایی را از تولید و مصرف با‌واسطه جدا کرد.

اسب و تنوع اقتصادی

کسانی که به اسب عشق می‌ورزند، کسانی که در ورزش‌های اسبی فعالند، کسانی که ارتباط‌شان و شور و شوق‌شان را با این حیوان زیبا و نجیب حفظ کرده‌اند، از اهمیتی که نقش اسب در زندگی‌شان ایفا می‌کند، آگاهند و برای پاسخگویی به نیازی که در ارتباط‌شان با اسب احساس می‌کنند، تقاضاهای متفاوتی برای اسب و کالاها و خدمات مرتبط با آن دارند. بنابراین در اینجا می‌توان دو نوع تقاضا را در این صنعت تعریف کرد یکی تقاضا برای خود اسب (تقاضای اسبی) دیگری تقاضا برای کالاها و خدمات مرتبط با این حیوان. بر این اساس، اکنون می‌توان گفت اسب برای برآوردن آرزو‌ها و نیازهای مصرف‌کنندگان و متقاضیان این صنعت یک عنصر اساسی است. اما برای برآوردن این نیاز‌ها دامنه‌ای از کالاها و خدمات باید در کنار اسب به متقاضیان ارائه شود، خدمات و کالاهایی که بدون آنها اسب قابل استفاده نخواهد بود. اگر کالا‌ها و خدمات مرتبط با اسب به طرفداران و متقاضیان اسب ارائه شود آنان به خرید اسب تمایل پیدا کرده و برای کالا‌ها و خدمات جانبی آن اسب حاضر به هزینه کردن و پول خرج کردن می‌شوند. یک تقاضا برای اسب و کالا‌ها و خدمات در ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با آن یک تقاضای اسبانه نامیده می‌شود. مطالعات صورت‌گرفته در اسپانیا نشان می‌دهد هر چه میزان درآمد سرانه بیشتر باشد، تقاضای اسبانه نیز بیشتر می‌شود و در نتیجه مصرف کل علاقه‌مندان به اسب در این زمینه و هزینه کردن آنان افزایش می‌یابد. سهم هزینه کل خانوار‌ها در بخش اسب و اضافه کردن آن به تولید ناخالص ملی یک کشور همان چیزی است که تحت عنوان تاثیرات اقتصادی صنعت اسب در این نوشتار بدان پرداخته شده است. میزان این هزینه‌ها ابتدا وابسته خواهد بود به: الف- درصد مخارجی که برای تولید ملی پرداخت می‌شود. اگر درصدی از خرید‌های اختصاصی کالاها و خدمات به انواعی که از خارج وارد می‌شود بیشتر باشد، میزان تاثیر اقتصادی بخش اسب کمتر خواهد بود. ب- درصد هزینه کل از طریق تامین کالا‌ها و خدمات محلی مرتبط با بخش اسبی ارائه شود. ج- بخشی از حق‌الزحمه عوامل دخیل در تولید و فعالیت‌های مرتبط با صنعت اسب. ترکیب عوامل سه‌گانه فوق نسبتی را در تاثیرات مستقیم اقتصادی بخش اسب و تداخل آن با اثرات اقتصادی جهانی این بخش ایجاد می‌کند که در نهایت تاثیرات اقتصادی دوگانه‌ای را موجب می‌شود.

تاثیرات اقتصادی

دلیل بروز این تاثیرات دوگانه آن است که فعالیت‌های بسیاری وجود دارند که مستقیماً با دنیای اسب ربط پیدا می‌کنند مانند فعالیت‌های کشاورزی (تولید علوفه، جو، علیق و…) و فعالیت برخی شرکت‌های حمل‌ونقل. اما برخی بخش‌های دیگر مانند شرکت‌های تولید‌کننده پوشاک ویژه این صنعت، شرکت‌های بیمه، تهیه‌کنندگان خواروبار، هتل‌ها و… ارتباط غیرمستقیمی با این صنعت دارند که حجم هزینه‌هایی که در این عرصه‌ها خرج می‌شود تاثیرات مستقیمی بر دنیای اسب و اثرات اقتصادی آن می‌گذارد. به عنوان مثال، اگر یک شورای شهر در چارچوب سیاست‌های فرهنگی-ورزشی تصمیم به برگزاری یک رقابت پرش اسب بگیرد، هزینه مستقیم این رقابت منجر به یک ارزش غیرمستقیم در صنعت اسب و در نتیجه افزایش تاثیرات اقتصادی آن می‌شود. در بسیاری از موارد یک هزینه سبک در بخش سوارکاری، در صورتی که این هزینه کردن به برخی بخش‌های دیگر مرتبط باشد، می‌تواند تاثیرات چندگانه زیادی را به دنبال داشته باشد. بنابراین، بخش اسب منافع فزاینده‌ای برای شرکت‌هایی که فرصت‌های کسب‌‌وکار جدیدی را برای دنیای اسب تعریف می‌کنند، خواهد داشت پس مقامات دولتی نیز می‌توانند با نگاهی به این بخش و برنامه‌ریزی صحیح از آن به عنوان فرصتی برای اشتغال‌زایی و توسعه اقتصاد ملی کشور استفاده کنند.

چرخه جریان

یک راه برای به دست آوردن دیدی کلی و خلاصه آنچه تا اینجا گفته شد این است که صنعت اسب را از طریق مدل ساده چرخه جریان درآمد بازشناسی کنیم که مطابق این مدل هرگونه دخالت بخش‌های بیرونی و بخش دولتی در این صنعت کنار گذاشته می‌شود و صنعت اسب کاملاً به میزان تقاضا برای کالاها و خدمات پرورش اسب که از جانب مصرف‌کنندگان ارائه می‌شود، متکی می‌شود. برای امر حمل‌ونقل مصرف‌کنندگان کالا یا خدمات می‌بایست امکان برقراری تماس با کسب‌‌وکارها و سازمان‌هایی که این‌گونه خدمات را ارائه می‌دهند، داشته باشند. این ارتباط در بازار شکل می‌گیرد پس فقدان هرگونه بازار مناسب برای حمل‌ونقل اسب می‌تواند تاثیرات اقتصادی صنعت اسب را کاهش دهد. چنان که گفته شد، اگر تقاضا برای اسب با تقاضا برای برخی کالا‌ها و خدمات دیگر در ارتباط باشد، ضروری است که بازار‌ها پاسخگوی تمامی نیاز‌های مصرف‌کنندگان باشند. از این لحاظ، نمایشگاه‌های تجاری برای افزایش ارزش اقتصاد این بخش فرآیند خوبی است. اما در کنار وجود بازارهای مناسب برای کالا‌ها و خدمات لازم است فاکتور‌های موثر بازار‌ها نیز توسعه داده شود. در میان این فاکتور‌ها توجه به نوع حرفه‌هایی که در امتداد دنیای اسب قرار می‌گیرند حائز اهمیت است. در میان این فاکتور‌ها فقدان آموزش و برنامه‌های آموزشی برای حرفه‌های داخل صنعت اسب مانعی اصلی است که می‌تواند در برنامه‌های اقتصادی توسعه این بخش مد نظر قرار گیرد.

بخش‌های اصلی اقتصادی و متنوع صنعت اسب

به منظور آشنا کردن کارآفرینان و فعالان اقتصادی در بخش‌های گوناگون با فرصت‌ها و امکانات نهفته کاری که در قبال افزایش تقاضا‌های مربوط به این صنعت برای آنان فراهم می‌شود و همچنین تشویق مقامات دولتی برای توجه بیشتر به این بخش و لحاظ کردن آن در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی باید شناخت صحیحی از داده‌ها و ارتباطات گوناگون شرکت‌کنندگان مختلف این بخش به دست آورد. مطالعه و تحقیق در این زمینه برای کلیت یک اقتصاد ضروری است و ارزیابی کافی در این مورد که اقتصاد اسب چه تاثیری بر سایر بخش‌های اقتصادی و مجموع اقتصاد دارد مفید به‌ فایده خواهد بود. در این راستا در برخی کشور‌های توسعه‌یافته تحقیقات و مطالعه‌هایی برای پی بردن به اهمیت بخش اسب در اقتصاد صورت گرفته است. نتایج این مطالعات اهمیت بخش اسب و تاثیر آن بر اقتصاد را برجسته کرده و تاثیرات آن بر جامعه را چشمگیر ارزیابی می‌کنند. این مطالعات همچنین دستاورد دیگری نیز داشته‌اند و آن اینکه بهترین اصطلاحی که می‌تواند نمایانگر واقعیت نوین تاثیر اقتصادی اسب باشد همان اصطلاح «صنعت اسب» است. با این اصطلاح ما می‌توانیم تاثیرات اقتصادی بخش اسب و نقش آن در کل اقتصاد را به خوبی درک کنیم. تغییر شکل‌های اقتصادی نیز می‌توانند تاثیراتی بر دنیای اسب داشته باشند. در کشورهایی که تقاضا‌های این صنعت دستخوش تغییر می‌شوند، پرورش و تربیت اسب برای ورزش و تفریح در اولویت قرار می‌گیرد. این تغییرات نه‌تنها در سطح کمی (افزایش هزینه‌ها) بلکه در سطح کیفی (نوع اسب‌ها و کالاها و خدمات مرتبط) رخ می‌دهند. بنابراین می‌توان گفت صنعت اسب در برخی کشور‌ها متحول شده و این تحولات به نقطه‌ای رسیده است که می‌توان عنوان انقلاب اسبی را بدان اطلاق کرد.

تحلیل جهانی صنعت پرورش اسب

صنعت جهانی پرورش اسب یک بخش چندوجهی است که طیف وسیعی از فعالیت‌های مربوط به پرورش، آموزش و تجارت اسب برای اهداف مختلف از جمله مسابقه، ورزش، تفریح و کشاورزی را در بر می‌گیرد. صنعت پرورش اسب در جهان بسیار قابل توجه است و برآوردها نشان می دهد که سالانه میلیاردها دلار درآمد دارد. اندازه بازار بسته به منطقه به طور قابل توجهی متفاوت است و کشورهایی مانند ایالات متحده، بریتانیا، ایرلند، فرانسه، آلمان و استرالیا بازیگران اصلی هستند. این صنعت با وجود نوسانات اقتصادی انعطاف پذیری نشان داده است، اگرچه روندها ممکن است بر اساس عواملی مانند ترجیحات مصرف کننده، تغییرات نظارتی و شرایط اقتصادی متفاوت باشد. این صنعت دارای پیامدهای اقتصادی قابل توجهی است که به اشتغال، گردشگری و خدمات جانبی مانند خوراک، تجهیزات، مراقبت های دامپزشکی و حمل و نقل کمک می کند. پرورش اسب همچنین می تواند اقتصاد محلی را تحریک کند، به ویژه در مناطق روستایی که مزارع پرورش در آن قرار دارند. صنعت پرورش اسب با چالش های مختلفی از جمله بیماری های ژنتیکی، خطرات امنیت زیستی، نوسان تقاضای بازار، رعایت مقررات و نگرانی های رفاه حیوانات مواجه است. با این حال، فرصت‌هایی نیز برای رشد وجود دارد، مانند گسترش بازارها در اقتصادهای نوظهور …

جهانی شدن تبادل بین المللی اسب، مواد ژنتیکی و تخصص را تسهیل کرده است و منجر به افزایش رقابت و همکاری بین پرورش دهندگان در سراسر جهان شده است. قراردادهای تجارت بین‌المللی، مقررات واردات/صادرات و پروتکل‌های قرنطینه نقش مهمی در تسهیل یا محدود کردن حرکت اسب‌ها در سراسر مرزها دارند. آینده صنعت پرورش اسب احتمالاً با تغییر ترجیحات مصرف کنندگان، نوآوری های تکنولوژیکی، تحولات نظارتی و روندهای جهانی مانند شهرنشینی، تغییرات آب و هوا و تغییرات جمعیتی شکل خواهد گرفت. پرورش دهندگان سازگاری که تغییرات را می پذیرند، رفاه حیوانات را در اولویت قرار می دهند و روی نوآوری سرمایه گذاری می کنند، احتمالاً در این چشم انداز پویا پیشرفت خواهند کرد. به طور کلی، صنعت پرورش اسب نقش حیاتی در کشاورزی، ورزش و اوقات فراغت ایفا می کند و به میراث فرهنگی، توسعه اقتصادی و روابط انسان و حیوان در سراسر جهان کمک می کند.

پیش‌بینی بازار جهانی پرورش اسب

روندهای جمعیتی مانند رشد جمعیت، شهرنشینی و جمعیت شناسی پیری را در نظر بگیرید که بر تقاضای اسب تأثیر می گذارد. شهرنشینی ممکن است زمین های موجود برای فعالیت های سوارکاری را کاهش دهد اما تقاضا برای سوارکاری تفریحی در مناطق شهری را افزایش می دهد. جمعیت سالخورده ممکن است تقاضا برای برنامه های سوارکاری درمانی و اسب های مسن تر و خوب آموزش دیده را افزایش دهد. عوامل محیطی  مانند تغییرات آب و هوایی، بلایای طبیعی و الگوهای کاربری زمین نیز ممکن است بر عملیات پرورش اسب، در دسترس بودن چراگاه و زیرساخت های فعالیت های سوارکاری تأثیر بگذارد.

بازیگران اصلی صنعت پرورش اسب

مزارع پرورش از نظر اندازه و تخصص متفاوت هستند و بر روی نژادها یا رشته های خاصی مانند مسابقه اسب اصیل، مسابقه اسب دوانی، اسب های ورزشی و نژادهای سوارکاری اوقات فراغت تمرکز می کنند. در ادامه تعدادی از مزارع پرورش اسب معروف آورده شده است:

– کولمور استود (ایرلند)

– دارلی استاد (بریتانیا)

– مزرعه Claiborne (ایالات متحده آمریکا)

– Shadwell Stud (امارات متحده عربی)

– هاراس د شفرویل (فرانسه)

تحلیل swot  صنعت پرورش اسب

نقاط قوت:

  1. میراث و سنت: صنعت پرورش اسب دارای تاریخ و اهمیت فرهنگی غنی در بسیاری از مناطق است که به جذابیت و میراث ماندگار آن کمک می کند.
  2. نژادها و رشته های متنوع: این صنعت طیف گسترده ای از نژادهای اسب را ارائه می دهد که برای اهداف مختلف از جمله مسابقه، ورزش سوارکاری، کشاورزی و فعالیت های اوقات فراغت مناسب است و طیف متنوعی از ترجیحات مصرف کنندگان را تامین می کند.
  3. بازار با ارزش: نژادهای خونی نخبه و اسب های با عملکرد برتر می توانند قیمت های بالایی در بازار داشته باشند و فرصت های سودآوری را برای پرورش دهندگان، مربیان و فروشندگان ایجاد کنند.
  4. پیشرفت های تکنولوژیکی: پذیرش فناوری های تولید مثلی پیشرفته، آزمایش های ژنتیکی و تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج اصلاح نژادی را افزایش داده، کارایی را بهبود بخشیده و تجارت بین المللی را تسهیل کرده است و نوآوری در صنعت را پیش می برد.
  5.  تجارت و همکاری بین المللی: جهانی شدن تبادل اسب ها، مواد ژنتیکی و تخصص در سراسر مرزها را تسهیل کرده است و پرورش دهندگان را قادر می سازد تا به مخازن ژنی متنوع دسترسی داشته باشند و از طریق تجارت و همکاری های بین المللی دسترسی به بازار را گسترش دهند.

نقاط ضعف:

  1. هزینه ها و خطرات بالا: پرورش اسب شامل سرمایه گذاری اولیه قابل توجه، هزینه های نگهداری مداوم و خطرات ذاتی مرتبط با نتایج اصلاح نژاد، نوسانات بازار و مسائل بهداشتی است که آن را به یک تلاش سرمایه بر و گاهی غیرقابل پیش بینی تبدیل می کند.
  2. بیماری های ژنتیکی و چالش های سلامت: صنعت با چالش های مرتبط با بیماری های ژنتیکی، صدمات و مسائل بهداشتی مواجه است که می تواند بر رفاه اسب، برنامه های اصلاح نژاد و بازارپسندی فرزندان تأثیر بگذارد و اقدامات مدیریت بهداشتی دقیق و مراقبت های دامپزشکی را ضروری می کند.
  3. تطابق با مقررات: رعایت الزامات نظارتی مربوط به رفاه حیوانات، استفاده از دارو، حمل و نقل و معاملات فروش، پیچیدگی و بار اداری را به عملیات پرورش می افزاید و عدم رعایت آن خطرات قانونی و اعتباری را به همراه دارد.
  4. تأثیر زیست محیطی: عملیات فشرده پرورش اسب ممکن است پیامدهای زیست محیطی، از جمله استفاده از زمین، مصرف آب، مدیریت زباله و انتشار کربن داشته باشد که باعث ایجاد نگرانی در مورد پایداری و نظارت بر محیط زیست می شود.
  5. نوسانات بازار: تقاضا برای اسب ها و خدمات مرتبط می تواند چرخه ای باشد و تابع نوسانات اقتصادی، ترجیحات مصرف کننده، تغییرات نظارتی و عوامل خارجی مانند بلایای طبیعی و رویدادهای ژئوپلیتیکی باشد که چالش هایی را برای برنامه ریزی تجاری و پیش بینی درآمد ایجاد می کند.

فرصت ها:

  1. بازارهای نوظهور: ثروت رو به رشد، شهرنشینی و علاقه به ورزش سوارکاری در بازارهای نوظهور فرصت هایی را برای گسترش و نفوذ به بازار، به ویژه در مناطقی مانند آسیا، آمریکای لاتین و خاورمیانه فراهم می کند.
  2. نوآوری تکنولوژیکی: نوآوری مستمر در فناوری های تولید مثل، ژنتیک، نظارت بر سلامت و بازاریابی دیجیتال فرصت هایی را برای بهبود نتایج پرورش، افزایش کارایی و متمایز کردن محصولات و خدمات در بازار ارائه می دهد.
  3. تنوع و تخصص: پرورش دهندگان می توانند استراتژی های متنوع سازی و تخصصی را برای پاسخگویی به بازارهای خاص، توسعه برنامه های اصلاح نژاد منحصر به فرد، و سرمایه گذاری بر روی ویژگی های نژادی خاص یا رشته های مورد تقاضا بررسی کنند.
  4. روش های پایدار: اتخاذ شیوه های پایدار، مانند مباشرت زمین، بهره وری منابع، و استانداردهای اصلاح اخلاقی، می تواند پایداری محیطی را افزایش دهد، اعتماد مصرف کننده را ارتقا دهد و برندها را در بازار متمایز کند.
  5. مشارکت های مشارکتی: همکاری بین پرورش دهندگان، انجمن های صنعتی، موسسات تحقیقاتی و نهادهای نظارتی می تواند به اشتراک گذاری دانش، بهترین شیوه ها و اقدام جمعی برای رسیدگی به چالش های مشترک و ارتقای رشد صنعت کمک کند.

تهدیدها:

  1. عدم قطعیت اقتصادی: رکود اقتصادی، رکود و بحران های مالی می تواند منجر به کاهش هزینه های مصرف کننده، کاهش تقاضا برای کالاهای لوکس و افزایش فشار مالی بر پرورش دهندگان شود و خطراتی را برای سودآوری و دوام کسب و کار ایجاد کند.
  2. شیوع بیماری: شیوع بیماری های عفونی، مانند آنفولانزای اسب، ویروس هرپس اسب، و بیماری اسب آفریقایی، می تواند عملیات پرورش را مختل کند، بر سلامت و رفاه اسب تأثیر بگذارد و تجارت بین المللی را محدود کند و خطرات قابل توجهی برای صنعت ایجاد کند.
  3. رقابت و تحکیم: رقابت شدید در صنعت، همراه با تجمیع در میان عملیات پرورش بزرگ، می تواند موانعی برای ورود پرورش دهندگان کوچکتر ایجاد کند، دسترسی به بازار را محدود کند و قدرت قیمت گذاری را کاهش دهد و منجر به تمرکز بازار و کاهش تنوع شود.
  4. تغییرات مقرراتی: تغییرات در مقررات مربوط به رفاه حیوانات، استانداردهای اصلاح نژاد، استفاده از دارو و موافقتنامه های تجاری می تواند هزینه های انطباق را افزایش دهد، شیوه های پرورش را محدود کند و تجارت بین المللی را مختل کند.
پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح پرورش اسب

ظرفیت پرورش سالیانه : ۱۰ راس
نرخ برابری دلار : ۲۷۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۶۲۵۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۲.۹ میلیارد تومان(بدون احتساب هزینه زمین)
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۲۵ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید: 

۴.۳/۵ - (۱۶ امتیاز)