طرح راه اندازی فودکورت

فودکورت (food court) یا صحن خوراک، گونه نسبتا جدیدی از رستوران‌ها و کافه‌هاست که در مراکز خرید، فرودگاه‌ها و دیگر ساختمان‌های بزرگ وجود دارد و در آنها معمولا غذاهای حاضری و فست‌فود فروخته می‌شود.

در واقع فودکورت ها شباهت زیادی به کافه تریاها دارند. تنوع غذاهای فودکورت ها به اندازه‌ای هست که بتواند ذائقه‌های گوناگون را پاسخگو باشد.
در این غذاخوری‌ها معمولا تهیه و مدیریت سرو غذا آسان‌تر و سریع‌تر از رستوران‌ها انجام می‌شود. فودکورت ها علاوه بر سرو غذا در محل، برای منازل و محیط‌های کاری نیز غذا می‌فرستند.
فود کورت های شباهت بسیاری به کافه تریاها دارند، تنوع و گوناگونی غذاهای فود کورت ها به اندازه ای است که می تواند پاسخگوی ذائقه تمام مشتریان باشد. هدف از ایجاد فود کورت ها نمی گذرد اما با همین سن و سال کم توانسته اند جایگاه خود را در بین مشتریان پیدا کنند. به علت اینکه در کشور ما خرید به عنوان یک تفریح شناخته می شود تاسیس فود کورت ها در مراکز خرید توانسته با استقبال خوبی از طرف مراجعه کننده ها مواجه شود.
هدف از ایجاد فودکورت ها تسهیل و تسریع در امور تهیه و سرو غذاست. اگرچه در ایران برخی از این فودکورت ها مجهزتر از رستوران‌های بزرگ هستند.

تاریخچه فودکورت

نخستین فود کورت در مارس سال ۱۹۷۴ در مرکز خرید پاراموس پارک در نیوجرسی افتتاح شد. البته قبل از آن تلاش ناموفقی در سال ۱۹۷۱ در این زمینه صورت گرفته بود با این حال فود کورت نیوجرسی نخستین تجربه موفق این کافه ها بود. هدف از ایجاد این فود کورت این بود تا افرادی که برای خرید مراجعه کرده بودند بتوانند همان جا یک غذای سریع و مختصر بخورند و به ادامه خریدشان بپردازند. استقبال از این فود کورت سبب شد افراد دیگری درصدد ایجاد آن در نقاط گوناگون برآیند.
در آغاز مواد غذایی در فود کورت ها در ظروف پلاستیکی سرو می شد و معمولا با کارد و چنگال یک بار مصرف خورده می شد. فود کورت (food court) یا صحن خوراک، گونه ای نسبتا جدید از رستوران ها و کافه هاست که در مراکز خرید، فرودگاه ها و دیگر ساختمان های بزرگ وجود دارد. فود کورت ها معمولا میدانگاه های سرپوشیده ای هستند که بیشتر در آنها فست فود فروخته می شود و مشتریان غذاخوری ها روی صندلی های میان صحنه می نشینند.

تجهیزات فودکورت

شاید این سوال برای تمامی افرادی که قصد احداث فودکورت را دارند، پیش آمده باشد که به چه وسایل و دستگاه هایی برای پخت منوهای یک فودکورت نیاز دارند.
در اینجا به روش کلی و علمی برای راه اندازی فودکوراشاره می کنیم.
در مرحله اول اجرای یک فست فود ، باید دقت گردد که دارای استانداردهای لازم برای آماده سازی و پخت علمی باشد که این امر بدون اجرای نقشه الکترومکانیکال میسر نیست.
زیرا اگر تنها خطایی در نقشه چیدمان وجود داشته باشد، دیگر کلمه فست فود ارزش خود را از دست داده و این اتلاف وقتی که در اثر بی دقتی در چیدمان بوجود آمده غیر قابل جبران است و برای رفع آن باید هزینه گزافی را چه از لحاظ مادی و چه زمانی پرداخت نمائید.
پس اولین قدم این است که بر مبنای نقشه پلان فضا، تمامی موارد مانند انبار خشک، سردخانه بالای صفر، سردخانه زیر صفر، قسمت آماده سازی، آشپزخانه پخت و در آخر قسمت سرو غذا در نقشه دیده شوند و بر اساس استانداردها، از فضا بهترین استفاده را برای آماده سازی، پخت و تحویل غذا به مشتری را داشت. که این خود امری است که باید توسط متخصصین اجرای فست انجام شود.

در زیر مختصری به بخش های اصلی فودکورت اشاره می شود:
۱- انبار ها :
ورود کالا ها به فست فود از این مکان شروع می شود و برای دپوی مواد غذایی خشک، زیر صفر و بالای صفر استفاده می شوند که شامل سردخانه ها، یخچال ها، فریزرها، قفسه بندی ها، سطل های آشغال و … می باشند.
۲- آماده سازی:
برای عمل آوری محصولات ورودی به انبار از قبیل گوشت، مرغ، سبزیجات و … می باشند که برای این بخش به کالاهایی از قبیل میز استیل، سینک، وان شستشو، تخته کار، چاقو و دستگاه هایی از قبیل سس زن، آرد زن، بیفتک زن، خمیر گیر، خمیر پهن کن و … نیاز داریم.
۳- قسمت پخت:
این قسمت با توجه به منوی پخت دارای دستگاه های متنوعی می باشد. که می توان فر پیتزا ( ریلی – آونی – گردان ) برگر پز ریلی اتوماتیک یا گریل ذغالی، تاپینگ پیتزا و ساندویچ، دستگاه پخت تحت فشار کنتاکی (هنی پنی )، دیسپلی گرم کنتاکی، گرمخانه سیب زمینی و برگر و … باشد.
۴- قست سرو و مصرف
اجاق گریل
تاپینگ پیتزا
دستگاه مرغ بریان
دستگاه مرغ سوخاری
ذرت مکزیکی
سالامندر
سرخ کن صنعتی
شوت سیب زمینی
فر اغذیه
فر ساندویچ
فر پیتزا
هات داگ پز
کباب ترکی
کراکف پز
جای قاشق چنگال رومیزی
خط سلف سرویس
ریل و رف
کانتر قاشق و چنگال
کانتر ساده
کانتر سرد
کانتر صندوق
کانتر گرم

میزان سرمایه موردنیاز جهت راه اندازی فودکورت

هزینه راه اندازی فودکورت را می توان به صورت زیر طبقه بندی نمود:
دکوراسیون، تجهیزات، راه اندازی، مواد مصرفی
قطعا اگر مکان مورد نظر اجاره باشد یک فاکتور مهم به نام هزینه رهن مکان مورد نظر نیز به آن افزوده خواهد شد.
با توجه به پرسش های متداولی در زمینه هزینه ها از جمله:
میزان براورد هزینه دکوراسیون
میزان براورد هزینه تجهیزات
میزان براورد هزینه راه اندازی
میزان براورد هزینه اولیه مصرقی
لازم است یاداور شویم که تمامی موارد فوق یک جواب مشترک دارد و آن این است که بستگی دارد.هزینه شما ارتباط مستقیمی با برنامه، استراتژی و اهداف شما دارد.
معمولا سوال متداول افرادی که تجربه کمتری در این زمینه دارند این است که هزینه راه اندازی واجرای اولیه فودکورت به چه میزانی است یا بعضی از شرکت های خصوصی یا دولتی استعلام قیمت می خواهند. برای پاسخ گویی به این سوال باید این نکته را مد نظر داشت که جواب این سوال برای رسیدن به اطلاعات مناسب از پایین به بالا نیست بلکه برعکس می باشد. برای اینکه اطلاعات مناسبی در این زمینه بدست بیاورید باید به طور دقیق به تشریح شرایط خود پرداخته تا کارشناسان خبره مبلغ سرمایه اولیه را برای شما تخمین بزنند. اما توصیه می شود این کارشناسان افراد ذینفع در فروش تجهیزات یا فروشندگان نباشند. معمولا مشاوره این افراد باعث بالا رفتن حجم سرمایه گذاری اولیه یا پایین آمدن کیفیت تجهیزات فودکورت می شود. ضمنا نکته ای که دارای اهمیت فراوانی است برای بالانس بودن خط آشپزخانه نیاز به دانش فنی کاربردی می باشد.
البته شایان ذکر است متاسفانه بعضی افراد به عنوان کارشناس وارد عمل شده و هزینه سرمایه گذاری بسیار پایین تر از نرخ واقعی اعلام می کنند. با توجه به اینکه هر سرمایه گذاری طبیعتا مایل به سرمایه گذاری کمتر برای کسب هدف برابر دارد ، ناخواسته هزینه های انجام می دهد که در آینده بسیار نزدیک باید دچاره دوباره کاری های هزینه بر شود.
برای راه انداری فودکورت ابتدا به ساکن باید سه نوع بررسی ذیل به ترتیب صورت پذیرد:

بررسی بازار

در هر عمل تجاری که ماحصل آن سود است، بازاریابی نقشی بس پر رنگ را بازی می کند. با توجه به بررسی های به عمل آمده قریب به ۶۶% از افرادی که قصد راه اندازی یک فست فود را دارند به این مهم توجه کافی نداشته و سرمایه خود را در شرایط نامناسبی قرار می دهند.

بررسی فنی

قطعا این مرحله باید توسط کارشناسان خبره بررسی و تجهیزات لازم به شما معرفی گردد. به عنوان مثال زمانی که وارد فست فودی می شوید که کارشناسیهای لازم روی آیتمهای فنی آن صورت نگرفته باشد تجهیزات زیادی را خواهید دید که بدون استفاده در آن قرار دارد.

بررسی مالی

تعیین حجم سرمایه لازم در این امر بسیار حائز اهمیت می باشد. زیرا سرمایه کمتر از حد لازم شما را با مشکلات فراوانی در حین ورود به بازار روبرو می کند، وبه عکس سرمایه بیش از حد لازم نیز استهلاک منابع مالی را برای شما به ارمغان می آورد.

طرح راه اندازی فودکورت

برآورد هزینه های لازم جهت راه اندازی فودکورت

-رهن مغازه (در صورت اجاره ای بودن)
-دکور مغازه که بستگی به متراژ و طراحی دکور دارد
-تابلوی مغازه که بستگی به ابعاد و اجناس استفاده شده در آن دارد(از ۲ میلیون الی ۳۰ میلیون تومان)
-میز وصندلی که بستگی به متراژ سالن و تعداد میز وصندلی دارد(از ۲ میلیون به بالا)
-سیستم فروش: برنامه فروش، کامپیوتر ،پرینتر،اعلام نوبت،کیوسک سفارش گیر،کالر آیدی،دوربین(از ۲ میلیون الی ۳۰ میلیون تومان)
-انواع جعبه که بستگی به منو دارد جعبه پیتزا،کنتاکی،همبرگر،سیب زمینی،ساندویچ(از ۲ میلیون الی ۲۰ میلیون تومان)
-تجهیزات آشپزخانه که بستگی به منو دارد پیتزا،کنتاکی،ساندویچ (از۱۰ میلیون الی ۲۰۰ میلیون تومان)
-هزینه آموزش آشپزی وپرسنل که بستگی به منو دارد (از ۵ میلیون الی ۴۵ میلیون تومان)
-خرید مواد اولیه که بستگی به منو دارد(از ۵۰۰هزار الی ۱۰ میلیون تومان)
-هزینه تبلیغات (از ۵۰۰ هزار الی…….)

۵/۵ - (۱ امتیاز)