
طرح تولید سولفات کبالت
- 28 مهر 1399
- ۰
- بازدیدها: 933
- دسته بندی:
طرح تولید سولفات کبالت
سولفات کبالت ماده ای غیر آلی است که قابلیت حفظ ۷ مولکول آب و تشکیل ساختار کریستالی منوکلنیک را دارد. سولفات کبالت هفت آبه به رنگ قرمز پر رنگ و سولفات کبالت خشک صورتی روشن می باشد. سولفات کبالت فراوان ترین و پر کاربرد ترین نمک کبالت می باشد.
لغت کبالت از کلمه ی یونانی معدن (کبالوس) مشتق شده است. تا قرن بیستم فلز کبالت به مقدار کم مصرف می شد. اما در حدود ۲۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح یکی از نمک های کبالت به رنگ آبی برای رنگ آمیزی شیشه و سفال در آرامگاه مصریان استفاده می شده است.جورج برانت، شیمیدان سوئدی برای اولین بار کبالت را در سال ۱۷۳۵ میلادی کشف کرد و آن را به عنوان فلز از کانسنگ های آن احیا کرد. برگ مان در سال ۱۷۸۰ میلادی نشان داد که این فلز در حقیقت عنصر جدیدی است و آن را کبالد نامید.
کبالت به صورت فلزی در طبیعت یافت نمی شود و کانی های اصلی آن شامل اریتریت، اسکوترودیت، سافلوریت، کوبالتیت و لینئیت به مقدار کمی در طبیعت یافت می شوند.
تولید فلز کبالت معمولا در حاشیه ی صنایع فلزی دیگر نظیر صنایع روی، مس، آهن و … انجام می شود، در عین حال مقداری نیز مستقیما از معادن موجود در کشور های نیجر، کنگو،زامبیا، ماداگاسکار، روسیه و کانادا استخراج شده و پس از فراوری در کارخانه تبدیل به فلز و یا ترکیبات کبالت می گردد.
نام های دیگر سولفات کبالت
کبالت سولفات
کبالت (II) سولفات (Cobalt II Sulfate)
سولفات کبالت در کتابهای کیمیای قدیم به زاج سرخ هم مشهور است .
توضیحات علمی سولفات کبالت
فرمول شیمیایی سولفات کبالت CoSo4 و جرم مولکولی آن ۱۵۴٫۹ g/mol می باشد. سولفات کبالت ترکیبی متشکل از کبالت و گوگرد است. رایج ترین شکل سولفات کبالت نوع هیدراته آن است (CoSo4 (7)H2O). این ترکیب به صورت پودر کریستال قرمز رنگ موجود است. این ماده محلول در آب ،کمی محلول در اتانول و به خصوص محلول در متانول است. دمای ذوب سولفات کبالت ۹۶٫۸ درجه سلسیوس و اسیدیته آن ۴ است. در دمای ۱۰۰ درجه، مایع و در دمای ۲۵۰ درجه سیلسیوس کاملا بی آب می شود.
خصوصیات سولفات کبالت
- سولفات کبالت ترکیبی فاقد بو و با شکل ظاهری کریستالهای قرمز رنگ می باشد.
- سولفات کبالت محلو در آب، کمی محلول در اتانول و بخصوص محلول در متانول است.
- CoSO۴ جز مواد پارا مغناطیسی سمی می باشد.
- سولفات کبالت در حلال های غیرقطبی انحلال ناپذیر است
کاربرد سولفات کبالت
-استفاده از خاصیت رنگ دهی بالای این ترکیب در تولید رنگ دانه
-استفاده از همین رنگ دانه ها در لعاب های سرامیکی و چینی و یا شیشه های رنگی
-برای ساخت دیگر ترکیبات کبالت معمولا از سولفات کبالت به عنوان ماده اولیه استفاده می شود
-برای کنترل خورندگی فلزات در معرض اسید ویا دیگر آلاینده های که با فلز مادر ایجاد واکنش میکنند به عنوان روکش و کاهنده این امر مورد استفاده قرار می گیرد
-در ساخت باتری های لیتیومی به عنوان الکترود و در باتر های سدیمی به عنوان کاتد عملکرد خوبی از خود به نمایش میگذارد
-برای تامین کمبودفقر ویتامین B12در دستور العمل های دامپزشکی و ساخت کنسانتره های کامل در پرورش حیوانات اهلی و طیور پیشنهاد مناسبی می باشد
-از دیگر صنایع پرکاربرد میتوان به صنعت شیمی و کشاورزی و…. اشاره کرد.
مصارف سولفات کبالت
عمده ی مصرف فلز کبالت در تولید آهنرباهای مغناطیسی قوی، تولید سوپر آلیاژ های فولادی مورد استفاده در موتور های هواپیما، کاربیدهای سمانته، آلیاژهای مغناطیسی، تولید سر مته های حفاری می باشد و از ترکیبات آن نیز در تولید رنگدانه ها در شیشه، سرامیک و قطعات صنعتی استفاده می شود. استفاده ی دیگر کبالت به عنوان کاتالیست در صنایع نفتی به عنوان فلز نشانه، صنایع پزشکی و کشاورزی می توان نام برد. در صنعت پرورش دام نیز، مقدار کمی از سولفات کبالت برای تحریک کنندگی تولید ویتامین B12 جهت افزایش شیردهی نشخوار کنندگان استفاده می شود.
کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید سولفات کبالت
کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
کد آیسیک سولفات کبالت : ۲۴۱۱۵۱۲۳۸۷
کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید سولفات کبالت
تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
کد تعرفه گمرکی سولفات کبالت : ۲۸۳۳۲۹۱
تولید سولفات کبالت
این ترکیب در اثر واکنش فلز کبالت، اکسید یا هیدروکسید آن با سولفوریک اسید ایجاد می شود . کبالت مورد استفاده در این واکنش نیز از سنگ معدن به دست می آید. فلز کبالت به آرامی در محلول سولفوریک اسید رقیق حل می شود و محلولی حاوی کاتیون های (Co(II و سولفات SO4-2 به همراه گاز هیدروژن H2 .
Co(s)+H2SO4(aq)→ Co2++SO42-+ H2
وضعیت واحد های فعال تولید سولفات کبالت
در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای فعال تولید سولفات کبالت در کشور به تفکیک استان آمده است .
وضعیت واردات و صادرات سولفات کبالت
با جستجو در اطلاعات گمرک تا امروز تعرفه گمرکی اختصاصی به این محصول اختصاص نیافته لذا میزان واردات و صادرات آن نا مشخص میباشد
مناسب ترین شرایط نگهداری
انبار مسقف ، خشک و خنک با تهویه مناسب، دور از تابش مستقیم نور خورشید، دور از منابع آتش زا و حرارتی، رعایت فاصله از دیوار انبار و سایر املاح، بستن درب کیسه و ظرف پس از مصرف، دور از مواد اکسیدکننده مانند ترکیبات کلرات، نیترات و نیتریت قرار گیرد.
شرایط ایمنی استفاده از سولفات کبالت
کبالت برای بسیاری از اشکال بالاتری از زندگی ضروری است، اما بیش از چند میلی گرم در هر روز مضر است.
تحقیقات در مورد سولفات کبالت نشان میدهد که استنشاق این ماده سمی است و قرار گرفتن در معرض سولفات کبالت موجب سوزش پوست، چشم و دستگاه تنفسی، ریه ها، قلب و کلیه میگردد. سولفات کبالت در سلول های پستانداران جهش ایجاد میکند و ممکن است برای انسان نیز سرطانزا باشد.
در هنگام مصرف از تماس مستقیم با پوست ، مخاطات و چشم جلوگیری گردد . از دستکش، لباس کار مناسب و ماسک استفاده شود.
خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید سولفات کبالت
ظرفیت تولید سالیانه : ۲۵۰ تن
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۸۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۲۵۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۳۹ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۳۲ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۲۴ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۴۲ درصد
درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:
دیدگاه خود را ثبت کنید