uv

طرح تولید لامپ‌های ماورا بنفش

فرابنفش (به انگلیسی: Ultraviolet) یا به اختصار UV، موجی است در گستره امواج الکترومغناطیسی با طول موجی در محدوده ۱۰۰ تا ۴۰۰ نانومتر که کوتاه‌تر از نور مرئی و بلندتر از پرتو ایکس است. به بیانی دیگر انرژی آن کمتر از پرتو ایکس، ولی بیشتر از نور مرئی است. اشعه UV در نور خورشید موجود است و تقریباً شامل ۱۰٪ از تمام امواج منتشر شده از سطح خورشید می‌شود. این اشعه هم چنین در هنگام جوشکاری قوس الکتریکی منتشر می‌شود. همچنین برای تولید آن از لامپ‌های مخصوصی از جمله لامپ سیاه یا لامپ بخار جیوه استفاده می‌شود.(طرح تولید لامپ‌های ماورا بنفش)
از پرتو فرابنفش برای ضد عفونی آب، مواد خوراکی، تجهیزات پزشکی و لوازم صنعتی و غیره می‌توان استفاده نمود.
اشعه ماورابنفش با علامت اختصاری UV از انواع امواج الکترومغناطیسی است. این امواج به شکلی تصادفی توسط دانشمندی به نام ریتر کشف شدند، او با تابش نور خورشید به کاغذ آغشته به کلرید نقره و مشاهده تیرگی رنگ آن، پی به وجود این امواج برد و این تشعشعات را پرتوهای احیاکننده نامید. اشعه ماورابنفش برای چشم ما قابل رویت نیستند. این امواج برای میکروب ها، باکتری ها و ویروس ها تاثیر مخرب زایی دارد.

محدوده اشعه ماورابنفش

طول موج اشعه ماورا بنفش از محدوده ۰.۰۱۴۴ میکرومتر الی ۰.۳۹ میکرومتر گسترانیده شده است .این امواج مابین نور مرئی و پرتو ایکس قرر دارند. اشعه ماورابنفش طول موجی کوتاهتر از نورمرئی و بلندتر از پرتو ایکس دارند. ولی بسامد این تشعشعات بیشتر از نورمرئی و کمتر از پرتو ایکس است.
ULTRAVIOLET یا به اختصارUV اشعه ای است که در گستره امواج الکترومغناطیسی با طول موجی کوتاه تر از نور مریی , ولی بلند تر از پرتو ایکس است .

uv
انواع اشعه فرابنفش

برطبق طول موج این پرتوها به انواع مختلفی تقسیم می شوند که در ذیل به توضیح آن ها می پردازیم.

اشعه UVA

یا پیرکننده پوست که ۹۵ درصد تشعشعات ماورابنفشی که به زمین می تابد را شامل می شود. طول موج این دسته بین ۰.۴۰۰ و ۰.۳۲۰ میکرومتر می باشد. این نوع اشعه فرابنفش از شیشه های معمولی نیز می توانند عبور کنند. این امواج در بین سایر انواع انرژی کمتری دارد.

اشعه UVB

اشعه UVB طول موجی بین ۰.۳۲۰ الی ۰.۲۹ میکرومتر دارند. البته بیشتر این نوع اشعه قبل از تابش به زمین توسط لایه ازن جذب می گردد. اشعه یو وی بی در قوس الکتریکی با الکترودهای فلزی، در چراغ های بخار جیوه هستند. آفتاب سوختگی و برنزه شدن ماحصل تابش این نوع اشعه فرابنفش است که می تواند حتی منجر به ابتلا فرد به سرطان پوست گردد.

اشعه UVC

این امواج نیز طول موجی کمتر از ۰.۲۹ میکرومتر دارند. تمامی این نوع اشعه ماورابنفش را لایه ازن استراتوسفری جذب می کند. این پرتوها نیز در قوس الکتریکی جیوه فقط وجود دارند.

منابع طبیعی اشعه ماورابنفش

می توان تخمین زد که اشعه ماورابنفش در حدود ۱۰ درصد از موج های ساطع شده از خورشید را شامل می شوند و تنها ثلث این مقدار اشعه قابلیت عبور از جو زمین را دارد. در جهان هستی ما افزون بر تشعشعات فرابنفش خورشیدی منابع دیگری مانند تابش ستارگان جوان سایر کهکشان ها را نیز داریم.

منابع مصنوعی اشعه ماورابنفش

این امواج به غیر از نور خورشید از برخی منابع مصنوعی همچون قوس الکتریکی زغال، چراغ های بخارجیوه، لامپ های درمانی، لامپ های نئون، چراغ هالوژن، لامپ های فلورسنت و لیزر و… نیز حاصل می گردد.

عوامل موثر بر تابش اشعه فرابنفش به زمین

برای تابش تشعشعات فرابنفش به زمین عوامل مختلفی دخیل هستند. از جمله این عوامل می توان به نکات زیر اشاره داشت:

ساعات روز

این امواج در ساعت ۱۰صبح الی ۴ بعداز ظهر قدرتمندتر هستند.

فصول سال

اشعه فرابنفش در فصل های بهار و تابستان تاثیرگذاری بیشتری دارند.

عرض جغرافیایی

در نزدیک خط استوا تشعشات این امواج افزایش می یابد و با دور شدن از خط استوا از میزان تاثیر آن کاسته می شود.

ارتفاع

در قسمت های مرتفع زمین قدرت مانور این اشعه بیشتر است بطوری که هر یک کیلومتر ارتفاع حدود ۶۰ درصد قدرت این اشعه را افزایش می دهد.

ابرها

حتی در روزهای ابری نیز زمین از قدرت این امواج مصون نیست ولی وجود ابر بر کاهش قدرت پرتو آن تاثیرگذار است.

بازتاب از سطوح

این امواج از سطوحی همچون آب، ماسه، برخی سنگها، برف و گاهی چمن نیز می توانند بازتاب شوند. حتی به گفته پژوهشگران برف می تواند بیش از ۸۰ درصد این اشعه را انعکاس دهد.

محتویات هوا

برخی از بخش های فوقانی زمین مانند لایه ازن توانایی جذب پرتوهای پرانرژی فرابنفش را دارند و مانعی برای رسیدن آن به زمین هستند.

نحوه اندازه گیری اشعه فرابنفش

امواج فرابنفش را بر طبق خواص فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری می کنند. وسیله اندازه گیری این امواج اکتی نومتر نام دارد که خود به سه نوع مختلف تقسیم بندی شده است. انواع آن عبارتند از : پیل ترموالکتریک، اکتی نومتر فیزیکی و اکتی نومتر شیمیایی.

کاربرد اشعه ماورابنفش

اشعه ماورابنفش استفاده های فراوانی دارد. این اشعه به دلیل خاصیت تخریب باکتری و ویروس کشی توانایی گندزدایی دارد و از آن به عنوان ضدعفونی کننده آب استفاده می شود. همچنین در تشکیل ویتامین دی در بدن، در تصفیه فاضلاب ها، تخریب نسوج، در صنعت شیلات و صنایع غذایی، در کشاورزی و دامپروری، علوم پزشکی و آزمایشگاهی، صنعت نفت و گاز، در جهت یابی در حشرات، کمک به دید حیوانات مختلف اعم از زنبورها و پرندگان، برای راستی آزمایی اسناد و مدارک مختلف و… این امواج کاربرد فراوانی دارند.
اشعه ماوراء بنفشیا uv نوعی اشعه الکترومغناطیسی است که قادر است پوسترهای نور سیاه را درخشان کند و مسئول برنزه کردن بدن در تابستان – و آفتاب سوختگی است.. با این حال ، قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش به بافت زنده بدن بسیار آسیب می رساند.
تابش الکترومغناطیسی تایبده شده از خورشید در طول موج ها و فرکانس های مختلف به امواج یا ذرات منتقل می شود. این طیف گسترده ای از طول موج به عنوان طیف الکترومغناطیسی (EM) شناخته می شود.

اشعه فرابنفش UV

اشعه UV، با نور تابش الکترومغناطیسی با طول موج کوتاه تر از نور مرئی و بلندتر از اشعه ایکس شناخته می شود. تمام امواج اشعه ماوراء بنفش با متر اندازه گیری می شوند، ولی برخی از طول موج ها به قدری کوچک بوده که واحد سنجش آن نانومتر است.

لامپ ماورا بنفش UV چیست

لامپ ماورا بنفش UV با یک لایه آبی یا بنفش بسیار تیره پوشانده شده اند و روشنایی آن ها به رنگ بنفش است. در واقع همان لامپ های فلورسنت هستند. توصیه می کنیم که هنگام استفاده از لامپ ماورا بنفش UV به دستورالعمل مندرج روی بسته بندی دقت کرده و طبق آن عمل کنید.
برخی از لامپ های ماورای بنفش UV برای میکروب کشی به کار می روند و طول موج آن ها بین ۲۰۰ – ۲۸۰ نانومتر است. هنگام استفاده از آن ها توصیه می کنیم که کاملا مراقبت باشید و از دست زدن به لامپ اجتناب کنید. نور ساطع شده از این نوع لامپ ها باعث مرگ سلولی شده و تولید مثل متوقف می شود. سوال لامپ UV چیست شما را به نور درمانی و روشنایی هایی که در پزشکی کاربرد دارند هدایت می کند.

چگونگی کشف تابش

پرتو فرابنفش بگونه‌ای کاملاً اتفاقی با مشاهده تغییر رنگ و تیرگی املاح نقره در مقابل نور مستقیم آفتاب کشف گردید. در سال ۱۸۰۱ دانشمند آلمانی، یوهان ویلهلم ریتر بر اثر مشاهداتش توجه نمود که تابش‌های فرابنفش، که نامرئی هستند، عامل اساسی در تیرگی صفحات کاغذ آغشته به کلرید نقره می‌باشند. او در آن زمان این پدیده را «پرتوهای شیمیایی» نامید

تأثیرات مثبت پرتو فرابنفش

از جمله اثرات مثبت قرار گرفتن در معرض تابش باند UVB، تحریک پوست جهت تولید “ویتامین D” است. تخمین زده می‌شود که علت مرگ ناخواسته سالانه ده‌ها هزار شهروند آمریکایی؛ تنها به دلیل سرطان‌های ناشی از کمبود و اختلال در جذب ویتامین D بوده‌است. دیگر تأثیر اختلال در جذب ویتامین D، پوکی استخوان و سایر عوارض متأثر از اختلال مغز استخوان که منجر به درد، عدم تحمل وزن شخص توسط خود، و نهایتاً ایجاد ترک و شکستگی‌های ناخواسته به ویژه در خانم‌ها خواهد بود. البته امروزه در برخی کشورها تأکید بسیاری بر غنی سازی مواد خوراکی با افزودن رژیم‌های ویتامین D و کلسیم می‌گردد که در مقایسه با اثرات محتمل سوء UVB بر پوست بدن انسان (سرطان)، بسیار پسندیده و مرجح می‌باشند.

کاربرد اشعه فرابنفش در گندزدایی

طول موجهای کوتاه اشعه فرابنفش (طول موج بین ۱۰۰-۲۸۰ UV-C) می‌تواند باکتریها و سایر ارگانیسمهای کوچک را منهدم کند. به همین دلیل برای ضدعفونی کردن سطوح مانند اتاقهای بیمارستان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. از پرتو فرابنفش برای ضدعفونی آب، مواد خوراکی، تجهیزات پزشکی و لوازم صنعتی و غیره می‌توان استفاده نمود.
دلایل پذیرش اشعه فرابنفش: نیاز به حمل و نقل و انبار مواد شیمیایی ندارد، با تغییرات PH و دما، کارایی آن چندان تغییر نمی‌کند، فراورده جانبی به وجود نمی‌آورد، ایجاد طعم و بوی شیمیایی نمی‌کند، زمان تماس لازم برای گندزدایی بسیار کوتاه می‌باشد و روی گروه هوازی اثر فوق‌العاده دارد.
معایب ضدعفونی اشعه: باقی نماندن تأثیر ضدعفونی کنندگی، نبود دانش فنی دربارهٔ چگونگی عمل سیستم‌های UV در شرایط مختلف، برای مواد آلی مناسب نیست، برای سطوح غیرقابل دید مثل زوایا و خلل و فرج مناسب نیست و روی بعض از اشیا اثر کمتری دارد مثلاً اشعه می‌تواند سطوح آلومینیوم و شیشه را استریل کند ولی روی چوب و لاستیک و کاغذ را نمی‌تواند استریل کند.

موارد حفاظتی

اصل کلی: در مورد انسان، حضور طولانی در مقابل تابش فرابنفش، می‌تواند احتمال ابتلاء به آسیب‌های حاد و مزمن پوستی، بینایی و حتی تخریب کل سیستم ایمنی بدن را به دنبال داشته باشد. فوتون‌های پرتو فرابنفش به خصوص در باند UVB، به هر نوع مولکول DNA متعلق به ارگان‌های زنده، به اشکال گوناگون حمله‌ور می‌شوند.
در شایع‌ترین حالت، حمله علیه نزدیک‌ترین ترکیب “باز تیمین یا Thymine Bases” در حلقه DNA اتفاق می‌افتد. در این حالت “بازهای تیمین یا Thymine Bases” همپایه، به عوض نگهداری تعادل پله‌ای DNA «یا به عبارتی»LADDER BASE BOND”، به همپایه خویش پیوسته و باعث بوجود آمدن نوعی DNA «معیوب» می‌گردند.
در این صورت زنجیره DNA با از دست دادن کد رمزی اصلی خود، به نوعی کد با رمز دیگری تبدیل و معنای اولیه ساختار هسته سلولی خود را از دست داده که عملاً حاصل، سلولی با عملکرد غیر مشخص یا تخریب شده سرطانی است.
همه پرتوهای UVA,UVB ویا UVC قادرند که از عمر سلول‌های اساسی بدن از جمله بافت‌های فیبروزی پروتئینی موجود در بدن از جمله پوست، استخوان، غضروف و هرگونه بافت پیوندی بکاهند.

لامپ UV چیست

این لامپ ها در مقایسه با بقیه لامپ ها متفاوت است و بیشتر برای اهداف پزشکی، امنیتی، کاربری های خاص و سفارشی خواهد بود. طول موج تعیین کننده میزان مضر بودن آن ها است و به همین دلیل است که در ارتفاع بلندی نسبت به بدن انسان نصب می شوند.

uv

لامپ UV نور آبی

این نوع لامپ ها برای درخشش در تاریک ترین نقاط به کار می روند. طول موج لامپ UV بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ نانومتر است.
اگر از لامپ یو وی به مدت زمان طولانی استفاده کنید، ممکن است که به چشم و پوست شما آسیب برساند. راه حل جلوگیری از آسیب های چشم، استفاده از عینک ضد آفتاب است. آسیب چشم و پوست اولین معایب ناشی از استفاده اشعه ماوراء بنفش، است. درصد پراکندگی اشعه ماوراء بنفش در روزهای آفتابی بین ۷۰ تا ۷۵ درصد است.
لامپ یو وی می تواند باعث مروارید چشم شود. توصیه می کنیم که از عینک ضد لامپ یو وی استفاده کنید و برای پیشگیری از قرمز و تاول زدن پوست می توانید از پارچه های ضخیم و مقاوم نسبت به اشعه ماراء بنفش استفاده کنید
سرطان پوست، از استفاده زیاد لامپ یو وی بوجود می آید. براساس مطالعه مشخص شده که ۵ – ۱۰ از افرادی که به سرطان پوست مبتلا هستند، بیماری آب مروارید را هم تجربه خواهند کرد. استفاده از عینک ضد اشعه ماوراء بنفش، مانع سالخوردگی زودهنگام خواهد شد.

یونیزاسیون

اشعه ماوراء بنفش انرژی کافی برای شکستن پیوندهای شیمیایی دارد. به دلیل انرژی بالاتر ، فوتونهای UV می توانند باعث یونیزاسیون شوند ، فرایندی که الکترونها از اتمها جدا می شوند. جای خالی حاصل از آن بر خواص شیمیایی اتم ها تأثیر می گذارد و باعث می شود که آنها پیوندهای شیمیایی جدیدی شکل بگیرند یا شکسته شوند. این فرآیند می تواند برای فرآوری های شیمیایی مفید باشد ، یا می تواند به مواد و بافت های زنده آسیب برساند. به عنوان مثال :آسیب در ضد عفونی کننده سطوح می تواند مفید باشد ، اما اگرناحیه پوست و چشم استفاده شود می تواند مضر باشد ، زیرا بیشتر تحت تأثیر اشعه UVB و UVC با انرژی بالاتر قرار می گیرد.

اثرات اشعه ماوراء بنفش

بیشتر نورهای ماوراء بنفش طبیعی که افراد با آن روبرو می شوند از خورشید است. با این حال ، طبق برنامه ملی سم شناسی (NTP) ، تنها در حدود ۱۰ درصد از نور خورشید اشعه ماوراء بنفش است و فقط حدود یک سوم از این امواج برای رسیدن به زمین به جو نفوذ می کند. از انرژی خورشیدی ماوراء بنفش خورشیدی که به استوا می رسد ۹۵ درصد UVA و ۵ درصد آن UVB است.
هیچ میزان اشعه ماوراء بنفش قابل اندازه گیری از اشعه خورشیدی به سطح زمین نمی رسد ، زیرا ازن ، اکسیژن مولکولی و بخار آب در اتمسفر فوقانی کوتاهترین طول موج UV را به طور کامل جذب می کند.

کد آیسیک مرتبط با طرح تولید لامپ‌های ماورا بنفش

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت ها و زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک طرح تولید لامپ‌های ماورا بنفش به شرح جدول ذیل می باشد.

نام محصولproduct nameکد آیسیک
لامپ های ماورا بنفشUltraviolet lamps۳۱۵۰۴۱۲۳۲۹

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با طرح تولید لامپ‌های ماورا بنفش

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

نام محصولproduct nameکد تعرفه گمرکی
لامپ های ماورا بنفشUltraviolet lamps۸۵۳۹۴۹۰۰

 



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

 

۵/۵ - (۲ امتیاز)