چاپ و تولید بسته بندی
عرصه طراحی و تولید بسته بندی، جولانگاه تکنولوژی های کارآمد و کم هزینه تری است که به طور روز افزون به دایره توانمندی های ما اضافه می شوند. صنعت بسته بندی مانند موجود زنده ای است که سنین رشد را سپری می کند. از این رو هر روز با پدیده ای نوین در این هنر، صنعت و تجارت رو به رو می شویم. طراحان گرافیک و سازندگان بسته بندی باید نسبت به این تحولات اشراف و شناخت کافی داشته باشند. فقط با آگاهی کامل از دستاوردها و روش های نوین، می توان کارهای ارزشمند و قابل توجه، تولید و ارائه کرد.
طراح یا تیم طراحان باید بدانند چه دستگاه هایی برای چاپ و بسته بندی کالاها وجود دارد و کدامیک از آنها در دسترس است. توانمندی ها و محدودیت های ماشین آلات مختلف کدام است. حداکثر سرعت تولید و ظرفیت هر یک و حدود بار مالی استفاده از آنها چقدر است. آیا ساختار و نوع مواد در نظر گرفته شده، با دستگاه های موجود در دسترس، قابل اجرا و تولید است. آیا طرح پیشنهادی با ماشین های چاپ در اختیار بدون ضعف های جدی به انجام می رسد و آیا از حداکثر کیفیت و توانمندی ماشین آلات بهره گرفته شده است.
بدون پاسخ به این سوالات و با عدم آگاهی از دانش فنی مربوط به طریقه تولید کالا و بسته بندی، مراحل مختلف چاپ و روش قرار دادن کالا درون بسته ها، ممکن است طراحی غیر عملی یا کم ارزش ارائه شود، که این خود بزرگ ترین شکست برای کالا، تولید کننده آن و طراح بسته بندی خواهد بود.
دنیای تولید بسته بندی ها به گستردگی دنیای تولید خود کالاهاست. مراحل تولید بسته ها برچسب تفاوت های محتویات آنها، نیازهای محافظتی و بهداشتی، شرایط حمل و نگهداری نوع مواد اولیه، ابعاد، شکل و اندازه آنها بسیار متفاوت است.
بسیاری از مواقع به ویژه درظروف فلزی، شیشه ای و گاهی پلاستیکی، روند و مراحل تولید بسته بندی و ماشین آلات آن از سیر تولید محصول پراهمیت تر است و بسیار دیده می شود که انگیزه خرید در مصرف کنندگان به سبب بسته بندی حاصل شده نه خود کالا.
گاهی، بسته ها به طور مجزا ساخته و چاپ می شوند و در مواردی سیستم تولید بسته بندی را در محل تولید محصول و به عنوان مرحله و بخشی تفکیک ناپذیر از خط تولید در نظر گرفته اند. در برخی از کالاها، مراحل تولید بسته بندی، در یک چاپخانه شروع و در همانجا به اتمام می رسد و در مواردی روند ساخت بسته ها، خود مقوله ای طولانی، پیچیده و چند مرحله ای است. مراحل و روش های پر کردن بسته ها از محتوی هم بسیار متنوع و متفاوت است. در مورد محصولی مانند آب معدنی بخش عمده تولید محصول، پر کردن بسته از محتوی است اما در موارد دیگری چون لوازم خانگی یا الکترونیک، مراحل تولید کالا چنان گسترده و طولانی است که در برابر آن قرار دادن کالا درون جعبه اهمیت چندانی ندارد.
تکنولوژی بسته بندی، عبارت است از دست یابی و توسعه روش های جدید برای ساخت بسته ها و پرکردن آنها از محتویات گوناگون که خود شامل صنایع گسترده و تخصص های فراوانی شده است و به شکلی پویا و فعال با شتاب به پیش می رود.
مراحل و شیوه های چاپ
نباید در خانواده بزرگ صنعت بسته بندی، نقش چاپ را فراموش کرد. در بازار بسته بندی افزون بر تولیدکنندگان مواد اولیه و عملیات تکمیلی تولید، دست اندرکاران امور چاپ هم حضور جدی دارند و تولید نهایی بسیاری از بسته ها به عهده آنهاست. آنها تخیلات و حاصل زحمات طراحان و تولید کنندگان را عینیت بخشیده و به دست مردم می سپارند. طراح بسته بندی به عنوان ایده پرداز، مجری، ناظر یا هماهنگ کننده در تمام مراحل چاپ حضور دارد و طراحی و چاپ با رشته هایی محکم و متعدد در هم تنیده اند. بساری از شرکت های تولیدی، بسته بندی هایشان را خود تولید و چاپ می کنند و هم زمان با دیگر مراحل ساخت و تکمیل تولیدات خود، امور چاپ و لیبل را نیز دنبال می کنند. این تولید کنندگان اغلب در قلمرو کالاهای پر مصرف، یا محصولاتی که بدون بسته بندی قابل حمل یا نگهداری نیستند، یافت می شوند. بیشتر فرآورده های غذایی و دارویی، اغلب محصولات بهداشتی و آرایشی، دخانیات و بسیاری از پاک کننده هاو کالاهای مصرفی پر تیراژ دیگر از این جمله اند. با وجود این حجم عمده از فعالیت های چاپخانه های بزرگ و کوچک را چاپ و تولید بسته بندی تشکیل می دهد.
در مجموعه فعالیت های یک چاپخانه، کار چاپ بسته بندی از پیچیدگی ها و حساسیت های ویژه ای برخوردار است. در کارهای چاپی دیگر، چون پوستر، کتاب و یا مطبوعات کمتر از مراحل مختلف تکمیلی استفاده می شود. اهمیت و حساسیت چاپ بسته بندی در آن است که تعداد زیادی از متغیرها در تولید یک کار مطلوب موثرند. بسته بندی ها اغلب، تیراژ بالا، مواد چاپی متنوع و مرکب های ویژه ای دارند و مراحل مختلفی چون تیغ قالب و یا پوشش های متعدد و عملیات پوشال گیری وچسب زنی و یا تکنیک های چاپی مختلف، در آنها به کار می رود. هر کدام از این مراحل ویژگی ها و حساسیت های خاص خود را در پی دارد.
دقت در چاپ بسته بندی از لحاظ اندازه، رنگ، مواد مصرفی و مشابهت کامل با اصل و نسخه های پیش تر چاپ شده حائز اهمیت فراوان است. قدری کوچک یا بزرگ شدن یک پوستر یا کتاب، تا حدی اثری نامطلوب روی سارش دهنده می گذارد. اما همین امر در بسیاری از بسته ها، بیش از یک اتفاق نا خوش آیند، بلکه یک فاجعه محسوب خواهد شد. ممکن است محصول داخل بسته بندی به راحتی جای نگیرد یا به سبب فضای خالی، کالا درون جعبه امکان حرکت داشته باشد و به خود یا بسته صدمه بزند. یا در مثالی دیگر، اگر رنگ پوستری، با تفاوت بسیار اندک، نسبت به آنچه که قرار بوده باشد، چاپ شود، چندان جای نگرانی نیست، چون بینندگان ملاکی برای مقایسه و پی بردن به این ضعف ندارند. اما در یک بسته بندی که از قبل در اختیار مردم بوده و از شهرت و سابقه کافی برخوردار است، اگر حتی شاهد تغییرات بسیار اندکی هم باشیم، توسط خریداران همیشگی به سرعت شناسایی، و گمان تقلبی بودن را در آنها ایجاد می کند. حفظ شرایط یکسان در طول عملیات چاپی، و تکرار دقیق آن در زمان های بعدی که قرار است این عملیات دوباره تکرار شود، یکی از چالش های اساسی در فعالیت مدیران و برنامه ریزان چاپ برای بسته بندی است.
هریک از مراحل گوناگون تولید یک اثر چاپی، با ماشین آلات و کارشناسان ویژه ای سر و کار پیدا می کند و احتمال آن که برخی از این خدمات در مکان های دیگری ارائه شود زیاد است. ممکن است چندین مجموعه کاری با خبرگان، متخصصان و کارگران مختلف و با مدیریت های مجزا، در تولید یک کار واحد دخالت داشته باشند. هماهنگی بین فن آوری های مختلف و افرادی که در این مجموعه ها فعال هستند، کار آسانی نیست و برنامه ریزی برای هر مرحله، که کار را از مقطع قبل سالم تحویل گرفته و درست در اختیار قسمت بعدی قرار دهد، نیازمند دانش، تجربه و مدیریت کافی است. هر گونه ضعف یا خطا در هر یک از این مراحل می تواند به ناکام ماندن کل عملیات چاپ منجر شود.
برای به سامان رساندن یک پروژه چاپی از ابتدا باید نگاهی کلی نگر به مراحلی که یک ایده خلاق را به اثری چاپی تبدیل می کند انداخت. طراح، برنامه ریز، مدیر تولیدات چاپی و ناظر یا مسئول چاپ، باید با همکاری با یکدیگر به ترسیم عملیات چاپی از ابتدا تا اننها همت گمارند و همژنین از همکاری و معاونت افرادی که در این فرآیند فعالی هستند یاری بگیرند. افزون بر این، سیر ترسیم شده از مراحل گوناگون، با تمام جزئیات، باید به اطلاع تمام کسانی که به عنوان حلقه در زنجیر بهم بافته تولید یک کار چاپی قرار دارند برسد. آنها باید با عوامل مهمی چون ویژگی های مراحل مختلف به خصوص مرحله قبل و بعد از خود، زمان، هزینه ها، امکانات و خطرات پیش رو آشنا شوندو از اهیمت و تاثیر هر تصمیم یا خطا در کل عملیات و در هر مرحله، آگاهی یابند و نقش خود را در این مجموعه به خوبی درک و ایفا نمایند.
روند طولانی و متنوع ایجاد یک اثر چاپی را می توان به سه بخش کلی تقسیم کرد: مرحله اول پیش از چاپ، شامل طراحی و آماده سازی های لازم، مرحله دوم چاپ های مختلف و متعدد، و سومین مرحله، که مراحل تکمیلی و نهایی است.
آماده سازی و پیش از چاپ
در مرحله آماده سازی و پیش از چاپ سپاری، هنگام طراحی و یا پس از آن، باید کارهای متعددی انجام داد. تشخیص و درک صحیح مشخصات اولیه و نهایی یک پروژه چاپی، روش چاپی، تعین ابعاد، تیراژ، تعداد رنگ، اندازه و نوع ترام، مواد اولیه و مشخص کردن نوع سطوح چاپی از قبیل انواع کاغذ یا مقوا یا نوع سلوفان مصرفی، قبل از هر کاری اهمیت دارد. هر چند تمام این تصمیم ها در پایان این مرحله و پیش از چاپ سپاری یکبار دیگر باید با دقت مرور وبررسی شود. همچین عوامل مختلف اجرای کامپیوتری طرح، لیتوگرافی، چاپ و مراحل تکمیلی پس از آن را باید از ابتدا معین کرد. انتخاب درست نرم افزارها و سخت افزارهای کامپیوتری ، اسکن و دریافت تصاویر، رتوش و اصلاح عکس ها، تهیه و تنظیم مطالب، اجرای کامل و نهایی کردن طرح به صورت دیجیتال مجموع کارهایی است که به اصطلاح طراحی نامیده می شود، نمونه گیری دقیق ونزدیک به کار چاپ شده نهایی و بررسی همه جانبه آنها و رفع نواقص احتمالی از دیگر کارهایی است که باید، قبل از چاپ و لیتوگرافی، انجام شود.
به تبدیل سالم فایل به مصالح قابل چاپ چون فیلم و زینگ، لیتوگرافی یا فتولیتوگرافی می گویند، که از مهم ترین بخش های پیش از چاپ است، دقت عمل، تجربه و مهارت افراد دست اندرکار و به کارگیری ماشین آلات دقیق در این قسمت می تواند، تضمین کننده انتقال صحیح و کامل طرح به ماشین چاپ باشد.
نیازهای طراحی مراحل تکمیلی،مانند طراحی تیغ قالب برای برش، یا طرح های لازم برای پوشش های موضعی و کلیشه های چاپ های خاص و بسیاری نکات دیگر، باید پیش از چاپ صورت پذیرد تا چنانچه در چاپ اصلی ضرورت داشته باشد ملاحظاتی برای آنها در نظر گرفته شود آشکار گردد. پس از چاپ، صحت این طراحی ها با کار چاپ شده باید بررسی شود و در صورت بروز اشکالات، طراحی آنها اصلاح گردد. تمام این فعالیت ها باید یک به یک و با دقت و صرف زمان کافی انجام شود.
پیش از این، کامپیوتر در طراحی و اجرای کارهای چاپی چندان نقشی نداشت و مراحل طراحی، اجرا و آماده سازی یک کار، بسیار طولانی بود و از طریق چندین نفر، با تخصص های مختلفی در زمینه های طراحی یا لیتوگرافی، به سامان می رسید. طی این روند طولانی، رفته رفته کار آماده می شد و در کنار آن بسیاری از نکات فنی و اشتباهات ریز و درشت طراح یا تیم طراحان و لیتوگرافان، آشکار و اصلاح می گشت. اما امروزه همه کارها سرعت و شتاب خاصی گرفته و تقریبا تمامی مراحل پیش از چاپ و پخش عمده مراحل آماده سازی، در دفتر کار طراح و در کامپیوتر او به اتمام می رسد. نشر رومیزی نعمت و دستاور بزرگی است و امکاناتی ارزشمند برای طراحان و سفارش دهندگان کارهای چاپی فراهم آورده، اما در صورت عدم تخصص و تجربه کافی یا صرف نکردن وقت و دقت مورد نیاز و یا نداشتن اطلاعات لازم درباره مراحل بعدی پروژه چاپ، حتی عدم بهره گیری از کارشناسان خبره در تخصص های مختلف، احتمال زیان دیدن کار، و حتی باطل شدن آن، بسیار جدی است.
با تسخیر دنیای گرافیک و چاپ به وسیله کامپیوتر، تقریبا تمام مراحل قبل از چاپ، با کمک کامیپوتر صورت می گیرد: کارهایی چون طراحی، اسکن تصاویر، رتوش و اصلاح آنها، تنظیم و طراحی حروف، نمونه گیری، تهیه فیلک و زینک یا کلیشه و تیغ های لازم، حتی اخیرا خود ماشین های چاپ هم به کامپیوتر متصل شده اند که یا کل فرآیند چاپ از کامپیوتر دستور می گیرد، یا در تنظیم رنگ و کمترل ماشین کاربرد دارد. دیگر صنعت چاپ با کامپیوتر از طریق صدها رشته باریک و ضخیم پیوند خورده است و برای هر کسی که در بخشی از این صنعت گسترده مشغول به فعالیت است، داشتن دانش و مهارت کافی برای کار با نرم افزارهای مرتبط الزامی است. کسانی که به این مهم تسلط نسبی نداشته باشند، مانند افرادی بی سواد، در عرصه پیشرفت عمومی محتاج دیگرانند.
لیتوگرافی، کلیشه سازی، سلیندرسازی و شابلون سازی که جملگی مراحل آماده سازی برای روش های مختلف چاپ هستند از حالت دستی یا آنالوگ خارج شده و به صورت نیمه دیجیتال درآمدند و امروزه به صورت تمام دیجیتال قابل انجام شده اند. سه دستگاه اصلی مراکز آماده سازی اسکنر، ایمج ستر و پلیت ستر است. اسکنر تصاویر را وارد کامپیوتر می کند و پس از کار بر روی آن و تلفیق با نقوش و حروف با اتمام کار طراحی، به وسیله ایمیج ستر فیلم تهیه می شود. در چاپ افست که نیاز به داشتن پلیت یا زینک است می توان ایمیج ستر را حذف و به وسیله پلیت ستر مستقیم با روش کامیپوتر به پلیت زینک تهیه کرد.
در هر شکل چه به صورت سنتی و دستی و چه به صورت دیجیتال، هدف نهایی از مرحله پیش از چاپ، تولید پلیت یا فرم های چاپ جهت نصب در ماشین های چاپ و تکثیر است. مرحله آماده سازی از حرفه ای ترین مراحل چاپ است. شناخت روش ها، خواص مواد مصرفی، ویژگی های ماشین آلات، نرم افزارها، ابزارهای کنترل کیفیت و بسیاری نکات دیگر در هر یک از روش های آماده سازی و چاپ سرشار از ظرایف تخصصی و تجربی فراوانی است که هر یک می تواند سرنوشت کار چاپی را رقم بزند.
شیوه های مختلف چاپ
دومین مرحل از این روند طولانی و حساس، چاپ کردن اثر است. تقریبا تمام کارهای چاپی به نحوی برش و تا می خورند و امروزه کمتر در بسته بندی، به ویژه برای کالاهای مصرفی، از کارهای تک رنگ استفاده می شود. چنین عواملی باعث می شوند که مرحله چاپ هم به نوبه خود دارای مراحلی باشد. بعضی از ماشین ها چهار رنگ یا بیشتر را هم زمان و به دنبال هم چاپ می کنند اما در برخی ماشین های قدیمی تر برای چاپ متعدد، باید مقوا مکرر چاپ شود.
بنابراین یک کار، ممکن است چندین بار داخل ماشین چاپ برود. بسته به تعدد مراحل و مواد چاپی، ماشین های چاپ مختلفی می توانند در یک کار مشارکت کنند و روش های مختلف چاپ به تنهایی یا مکمل هم به کار گرفته شود.
در فروشگاه ها اجناس زیادی دیده می شود که هر یک به نحوی بر روی آنها اطلاعات و نقوشی چاپ شده است. سهم قابل توجهی از آنها مقوایی است. شیشه ها هم هنوز جایگاه خود را حفظ کرده اند. در کنار این دو به انواع بسته های انعطاف پذیر و بطری ها و ظروف پلاستیکی برمی خوریم، لفاف و پوشش بسیاری از مواد غذایی از جنس سلوفان و پلاستیک است. برخی از بسته های داخل قفسه ها پوشش فویل یا قوطی فلزی دارند. در بسته های با ابعاد بزرگ تر و با مقاصد صنعتی یا واسطه ای زیاد به بسته های چوبی بر می خوریم. همه این بسته ها، دارای نقوش و حروفی هستند که بر روی آنها چاپ شده است. تنوع در اندازه و مواد تولیدی و همچنین تفاوت در رنگ و کیفیت، این نکته را آشکار می سازد که در چاپ آنها از روش های مختلفی استفاده شده است.
مواد و سطوح تشکیل دهنده بسیاری از بسته ها امکان چاپ مطلوب را دارند و در برخی موارد، مطالب و نقوش یا تصاویر را روی لیبلی، از جنس کاغذ یا پلاستیک، جداگانه چاپ و به آن الحاق می کنند. در این موارد هم تا حدی امکان چاپ مستقیم روی بسته و کالا وجود دارد، اما پرهزینه یا کم کیفیت است. تصمیم برای این که چگونه و بر چه اساس باید یک روش چاپی را به کار بست، چالشی اساسی پیش روی طراحان، سازندگان، برنامه ریزان بسته بندی و متخصصان چاپ است.
تصمیم درباره جزئیات نحوه چاپ و برنامه ریزی آن کاری تخصص است و به اطلاعات و تجربه ای زیاد نیاز دارد. اما داشتن اطلاعات کلی از روش های چاپ و دانستن تفاوت های اساسی و ویژگی های بارز هر روش، برای تمام کسانی که در عرصه بسته بندی فعالیت می کنند، ضروری است. این ضرورت برای طراحان، بیشتر احساس می شود. آنان علاوه بر دانستن کلیات، باید به خطرات و خصوصیات هر روش چاپی و نکاتی که باید در طراحی برای هر یک از ماشین های چاپی رعایت کرد. آگاهی و تسلط کافی داشته باشند. طراحان گرافیک باید روش ها و ماشین آلات چاپ را بشناسند. با مواد و سطوحی که می توانند با این روش ها چاپ شوند آشنا باشند، ابعاد و دقت عمل هر کدام را بدانند، و از حدود سرعت و هزینه های آنها اطلاعاتی داشته باشند. طراحان و تولید کنندگان بسته بندی هر چه بیشتر به روش ها، نوع عملکرد و ویژگی های شیوه های مختلف چاپ تسلط داشته باشند، تصمیم بهتری در مورد روند چاپ کار خود خواهند گرفت. پیگیری مداوم تحولات صنعت چاپ باید یکی از فعالیت های روزمره طراحان و برنامه ریزان بسته بندی باشد.
روش ها یا شیوه های چاپ بسیار متنوع هستند و از منظرهای مختلف می توان آنها را تقسیم و دسته بندی کرد. رشد و بالندگی صنعت چاپ سبب کارآیی فوق العاده اغلب ماشین آلات و روش های چاپ شده است. بسیاری از کارها که قبلا در انحصار شیوه ای از چاپ بود اکنون با روش های دیگر هم میسر است. با این وجود در تقسیم بندی های کلی روش های چاپ را به گروه هایی تقسیم کرده اند. بر اساس یکی از جدیدترین دسته بندی ها روش های چاپی را می توان به دو گروه چاپ های تماسی و چاپ های غیر تماسی تقسیم کرد.
گروه چاپ های تماسی: مجموع ای از سیستم های مختلف هستند که برای پدید آوردن تصاویر و حروف، مرکب به وسیله یک واسطه، به روی سطح چاپی منتقل می گردد. این روش ها که همان روش های سنتی چاپ هستند، همچنان روش های اصلی و پرکاربرد تولیدات چاپی ، به ویژه در عرصه بسته بندی، به شمار می روند، برحسب نوع عملیات و نحوه انتقال مرکب بر روی سطح چاپ شونده این گروه خود به چهار روش عمده تقسیم می شوند: چاپ صاف یا مسطح مانند افست و چاپ سنگی، چاپ برجسته نظیر لترپرس و فلکسوگرافی، چاپ گود مانند هلیوگراور و پدپرینت، و چاپ توری همچون سیلک اسکرین و استنسیل .
چاپ مسطح یا صاف از متداول ترین شیوه های چاپ در بسته بندی و مطبوعات است، که گاهی چاپ لیتوگرافی، و معمولا به آن چاپ افست می گویند. افست یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین روش های چاپ محسوب می شود. این روش بر اساس ضدیت مرکب چرب با آب بنیان نهاده شده و در آن به کمک، تغییراتی که نور در ترکیبات نقره ایجاد می کند، طرح بر روی فیلم و سپس زینک منتقل می شود و بعد از آن روی کاغذ می آید.
طراحان گرافیک باید درباره ابعاد و نوع ماشین افستی که قرار است کار با آن چاپ شود شناخت و آگاهی کافی داشته باشند. فضای لازم را برای علامت های تنظیم رنگ ها و ضرورت های چاپ نظیر لب پنجه را در نظر بگیرند
همچنین طراحان در اسکن، طراحی و ذخیره فایل، کیفیت لازم را به کار بندند، اندازه ترام را با توجه به نوع مقوا یا سطح چاپی انتخاب کنند و در نظر داشته باشند آنچه در مونیتور دیده می شود دقیقا روی کاغذ نخواهد آمد.
هر چند بیشترین کاربرد افست، چاپ بر روی کاغذ و مقواست اما در مواردی روی انواع پلاستیک و فلز و حتی بر روی پارچه هم از آن بهره می گیرند، در چاپ روی مقوا، به ویژه مقواهای ضخیم جعبه ها، اگر جهت راه الیاف در راستای تا نباشد، محل های تا شکسته و معیوب می شوند. برای جلوگیری از این نقص، هنگام سفارش مقوا، باید به علامت راه الیاف روی لفاف آن توجه کرد.
چاپ افست از دقت عمل کافی برای تولید آثار دقیق و نفیس برخوردار است و در تیراژهای نسبتا کم، برای کارهای با کیفیت، مقرون به صرفه تر از سایر روش هاست. از این رو چاپ مسطح یا افست، یکی از رایج ترین و پررونق ترین روش های چاپ است.
چاپ برجسته روشی بسیار قدیمی از چاپ است که هنوز اعتبار خود را حفظ کرده. در این روش ابتدا یک کلیشه برجسته تولید و آن را به مرکب آغشته می کنند. سپس سطح کلیشه برجسته، نظیر یک مهر، نقش را روی ماده چاپی منتقل می کند. همچین این امکان وجود دارد که مجموعه از تیغ و خط تا را در یک قالب گردهم آوره و با این روش روی مقوا فرود آورند و از این طریق آن را به شکل دلخواه بریده، تبدیل به یک شی حجم دار، مانند جعبه نمایندو انواع سطوح چاپی از کاغذ و مقواهای نسبتا صخیم گرفته تا ورق های پلاستیکی و فلزی را می توان با این روش چاپ کرد.
از مهم ترین ماشین های چاپ برجسته، لترپرس است که از قدیمی ترین ماشین های چاپ به شمار می رود. حروف سربی اختراع گوتنبرگ هنوز در این ماشین ها کاربرد دارد. در مقایسه با چاپ افست ، چاپ به این روش دقت عمل کمتری دارد بنابراین کاربرد آن محدود به چاپ تک رنگ حروف شده است. ماشین لترپرس برای چاپ سطوح با انعطاف پذیری کم و ضخیم، چاپ تیغ قالب، و برجسته کاری بی رقیب است. به همین سبب این شیوه در چاپ بسته بندی کاربرد فراوان یافته است. چاپ ملخی یک نوع چاپ لترپرس در اندازه و سرعت کمتر است. از این ماشین می توان برای چاپ و تیغ زنی روی سطوح کوچک وتیراژ های کم استفاده کرد. دایکات خود را در چاپ تک رنگ و برس سطوح مختلف بزرگ و انعطاف ناپذیر، مانند انواع کارتن ها یا ورق های فلزی و پلاستیکی، حفظ کرده است. از دیگر روش های چاپ برجسته چاپ فلکسوگرافی است که در بسته بندی های انعطاف پذیر کاربرد زیادی دارد. در این شیوه از کلیشه های انعطاف پذیر لاستیکی استفاده می شود. سرعت بالا و چاپ به شکل رول روی انواع مواد، از دلایل استقبال از این روش چاپی است.
دقت دست اندارکاران این چاپ و طراحان ، برای تهیه و تنظیم صحیح کلیشه ها یا تیغ قالب و مطابقت با مراحل قبلی وبعدی از الزامات یک کار مطلوب است.
برگرفته از مجله وزین فناوری و توسعه صنعت بسته بندی
دیدگاه خود را ثبت کنید