طرح تولید آلیاژ پلی آمید

ماده مورد نظر کامپاند ها یا در واقع آلیاژ های پلی آمید می باشد که در صنایع مختلفی کاربرد دارند. این مواد باعث بهبود خواص مکانیکی و الکتریکی مواد خالص خواهد شد و بعضی از این مواد دارای خواص هم افزایی می شوند که به آنها کاربرد خاص خواهد داد . طبق آمار جهانی از سوی مراجع معتبر حدود ٣٠ درصد از کاربرد های پلیمری مربوط به آلیاژ های پلیمری می باشد که این مقدار روز به روز در حال افزایش می باشد . از طرفی چون هر کدام از پلیمرها دارای خواصی خاص هستند ، نمی توان در کاربردهای متنوعی از آنها استفاده کرد، لذا برای بهبود خواص در آنها از روش آلیاژسازی استفاده می شود . یکی از پلیمرهای مهندسی با کاربرد فراوان، پلی آمید می باشد و برای بهبود خواصی همچون چقرمگی آن از لاستیک ها یا پلاستیک ها چقرمه تر استفاده می شود .

 

بررسی موارد مصرف و کاربرد آلیاژ پلی آمید

از آنجا که پلی آمید دارای مصارف زیادی در زمینه تولیدات صنعتی و الکتریکی است، قیمت نسبتاً بالایی دارد. از طرفی آلیاژ این ماده با مواد دیگر باعث کاهش قیمت تمام شده این محصولات می شود. Akulon گرید معروف شرکت DSM است و به مجموعه پلی آمید ۶ (PA۶) یا پلی آمید ۶۶ (PA۶۶) گفته می شود که در زمینه تولید فیلم، قطعات صنعتی، ماشین سازی و در ساخت لوازم الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند.

از جمله کاربرد های کامپاند های پلی آمید اپلی اتیلن ترفتالات (PA۶/PET) در صنایع نساجی مثل ساخت پارچه های مخملی، پارچه های تمیز کننده شیشه عینک و تمیز کنندههای چند منظوره برج ها مورد استفاده قرار میگیرند. از دیگر کاربردهای کامپاندهای PA۶ در ساخت قطعات ضد آتش و تأخیر دهنده آتش استفاده میشود. این ترکیبات به صورت کامپاندهای PA۶ به همراه PP، پلی استالی (POM) و ABS استفاده می شوند.

PA۶ و PA۶۶ به همراه پلیمرهایی همانند پلی بوتیلن ترفتالات (PBT) برای ساخت قطعات جاذب شوک و یا قطعات ابر چقرمه مورد استفاده قرار می گیرند. از طرفی کامپاندهای پلی آمید اتفلون (PA۶/PTFE) و (PA۶۶/PTFE) به علت خاصیت روان کنندگی مناسب و ضریب اصطکاک پایین، دارای خاصیت ضد سایشی خوبی می باشند. کامپاندهای PA۶ به همراه پلی پروپیلن (PP) بر حسب اینکه که کدامیک از اجزا فاز پیوسته باشند دارای کاربردهای چقرمه کننده(پلی آمید ۶) و تقویت کننده (پلی پروپیلن) می باشند. از طرفی از این مواد کاربرد هایی نیز در زمینه کشاورزی و دست یابی به خواص مکانیکی مطلوب می باشند.

 

ماشین آلات و شرح فرایند تولید کامپاند

حط تولید از ۶ بخش تشکیل شده است که کار هر کدام در زیر آمده است:

Double Screw Feeding Machine : که کار خوراک دهی توسط آن انجام می شود.
Vacuum De Vice : در مواقعی که محصول حاصل از کامپاند بایستی از تخریب محافظت شود و یا دارای محصول جانبی است که بایستی از سیستم حذف شود، از این دستگاه استفاده می شود.
HW65S Hydraulic Screw Exchange System :به منظور اختلاط مورد استفاده قرار می گیرد.
Water-Ring Palletizing System: که در نهایت ماده مورد نظر را ریز کرده تا در فرایند های دیگر قابل استفاده گردد.
Electrical Equipment And Control Cabin: ابزارهای کنترل، ابزاری هستند از که آنها برای محدود کردن دما و فشار استفاده می شود. برای کنترل دما از حرارت سنج و برای کنترل فشار از ابزارهای ویژه کنترل فشار استفاده می شود. حرارت سنج، دستگاه کوچکی است برای اندازه گیری و تنظیم و تعیین درجه حرارت، که در تابلو برق ماشین نصب می شود. قبلاً درجه حرارت مورد لزوم را روی حرارت سنج مشخص می کنیم و بعد از رسیدن درجه حرارت سیلندر به حد مورد نیاز، برق گرمکن با دخالت حرارت سنج قطع می شود.

 

 

اهمیت استراتژیکی آلیاژ پلی آمید

با توجه به مصارفی که در موارد اطفای حریق، کشاورزی، صنعت و تولیدات روز افزونی که از این مواد شاهد هستیم، می توان گفت که این محصول دارای اهمیت ویژه ای می باشد و کشور ما بایستی در تولید این محصولات به خود کفایی برسد. پلیمرها می توانند احتیاجات اصلی بازار نظیر رقابت اقتصادی، شکستن قیمتها، کاهش زمان چرخه های توسعه برای مدلهای تولید انبوه و برای مدل کوچک و تحکیم قوانین آلودگی، بازیافت و انرژی را مرتفع سازند.

 

کد ایسیک مرتبط با صنعت تولید آلیاژ پلی امید

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطه شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.

کامپاوند پلی امید ٢۴١٣١۵٩٠
کامپاوند پلی امید تقویت شده ٢۴١٣١۵٩١

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید آلیاژ پلی آمید

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

ﭘﻠﻲ ﺁﻣﻴﺪ ﻫﺎ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﺍﺑﺘﺪﺍﻳﻲ ٣٩٠٨

خطوط تولید کامپاند پلی آمید

در زیر خطوط تولید کامپاندهای پلی آمید نشان داده شده و نحوه کامپاند سازی آورده شده است:

 

 

وضعیت واحد های فعال تولید آلیاژ پلی آمید

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید آلیاژ پلی آمید در کشور به تفکیک استان آمده است .

 

 

وضعیت واردات و صادرات تولید آلیاژ پلی آمید

نمودار واردات و صادرات تولید آلیاژ پلی آمید در کشور به تفکیک سال در شکل زیر آمده است.

 

 

کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده آلیاژ پلی آمید

ردیف نام کشور نوع تولیدات
۱ چین PA/PET,PA/ABS
۲ کره جنوبی PA/ABS,PA/PP
۳ انگلستان PA/ABS

 

کشورهای عمده مصرف کننده آلیاژ های پلی آمید

ردیف نام کشور عنوان محصول
۱ چین آلیاژهای پلی آمید
۲ هلند آلیاژهای پلی آمید
۳ تونس آلیاژهای پلی آمید
برخی مصرفکنندگان عمده کامپاند های پلی آمید در ایران

 

بررسی اجمالی تکنولوژی و روش های تولید آلیاژ پلی آمید

در زمینه تولید تقریباً می توان گفت که مواد اولیه این کامپاندها از خارج از کشور وارد می شود به جز زمانی که یکی از مواد این کامپاند از پلی الفین ها باشد. از طرفی برای تولید این کامپاندها اکثراً از اکسترودرهای دو پیچه استفاده می شود که اکثراً وارد می شود و شرکت های معدودی این دستگاهها را می سازند. عمده تولید کنندگان این خطوط تولیدی شرکت های اروپایی و چینی می باشند. برای اولین بار، مهندسان آلمانی به همراه ایتالیایی ها اکسترودرهای دو پیچه را ساختند.

شرکت های بزرگ تولید کننده این دستگاهها عبارتند از:

Krauss-Maffei (آلمان)
Ever-Flourish (چین)
Lysholm (سوئد)
Sprintex (انگلستان)
IHI Corporation (ژاپن)
Nanjing Yongteng Chemical Equipment (چین)
از آنجا که فرآیند مورد نظر در طرح حاضر، تنها محدود به شکل دهی مواد اولیه میباشد لذا تنها نکات مهم در این فرآیند، چگونگی راه اندازی، روش کار با اجزای مختلف دستگاه و چگونگی تنظیم شرایط فرآیندی جهت تولید محصول مورد نظر است. جهت خرید دستگاههای مورد نظر، قبل از ساخت دستگاه ۵۰ درصد قیمت پرداخت می شود و به هنگام راه اندازی و در حضور خریدار دستگاه راه اندازی و تست میگردد. با تأیید خریدار، پس از ۴۸ ساعت، دستگاه در دسترس وی قرار خواهد گرفت. اما تکنولوژی تولید کامپاندهای پلی آمید نسبت به فرایند های دیگر شکل دهی نسبتاً آسان است۔

 

 

وضعیت بازار تولید کامپانددر ایران

شاید بتوان گفت الیاف پلی استر در صنعت تولید الیاف ایران مهمترین لیف به شمار میرود و در تولید و صادرات جایگاه ویژه ای دارد. همچنین پلی استر یک لیف محبوب در جهان است به طوری که در ۱۰ سال گذشته تولید و مصرف آن در صنعت نساجی جهان نیز رو به رشد بوده است.

 

خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید آلیاژ پلی امید

ظرفیت تولید سالیانه : ۳ هزار تن
نرخ برابری دلار : ۱۶۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۱۵۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۱۷ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۸.۵ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۵ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۴۳ درصد

 

نکته مهم

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود. جداول و نمودارها تقریبی است.

امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با شرکت تماس حاصل فرمایید یا فرم اولیه سفارش طرح را تکمیل نمائید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)