طرح تولید فنل (فنول)

فنول یا فنل یک ترکیب آلی آروماتیک با فرمول شیمیایی C۶H۵OH است که نوعی الکل سوم محسوب می شود. فنول یکی از قدیمی ترین مواد ضد عفونی کننده است که ابتدا از زغال سنگ استخراج شد اما امروزه در مقیاس بالا از مشتقات نفتی تولید می شود.
فنول ماده ای با بلورهای سفید رنگ ، دمای ذوب ۴۲ درجه‌ سانتی‌گراد و انحلال ‌پذیری بالا در آب است که با نام‌های دیگری از جمله هیدروکسی بنزن، کربولیک اسید و بنزنول نیز شناخته می شود و یک کالای صنعتی بسیار مهم است که برای تولید بسیاری از مواد و ترکیبات مورد استفاده قرار می گیرد.
فنل به صورت طبیعی و سنتتیک تولید می شود و محصول تجاری آن به صورت مایع است. فنل بوی مشخص ، شیرین و تیزی دارد که می توان در مقادیر بسیار کم آنرا بو کرد و چشید. متابولیت های ثانویه گیاهان منابع طبیعی فنل هستند که ساختار شیمیایی متفاوتی دارند.

تاریخچه کشف فنول

فنول یکی از اجزای سازنده قطران زغال سنگ است و احتمالا برای اولین بار توسط Runge در سال ۱۸۳۴ از قطران زغال سنگ بدست آمد و آن را کربولیک اسید نامید. فرم خالص آن برای اولین بار توسط Laurent در سال ۱۸۴۱ بدست آمد. دمای ذوب (بین ۳۴-۳۵ درجه سانتی گراد ) و دمای جوش ( بین ۱۸۷ و ۱۸۸ درجه سانتی گراد) ارائه شده توسط او به آنچه که امروزه می دانیم نزدیک بود. علاوه بر خواص فیزیکی و ظاهری ، Laurent مقداری از کریستال های این ماده را به افرادی که دچار دندان درد بودند داد تا خواص احتمالی تسکین دهندگی آن را آزمایش کند که البته تاثیر آن نامشخص بود ، ولی متوجه شد که فنول تاثیری شدید بر روی لب ها دارد.
در ۱۸۴۳ Charles Frederic Gerhardt این ترکیب را از طریق حرارت دادن سالیسیلیک اسید به همراه آهک تولید کرد. در ۱۸۶۷ فرآیند Raschig–Dow که فنول را با استفاده از کیومن تولید می کرد توسط Wurtz و Kekule کشف شد.
فنول می تواند به عنوان یک جزء و یا یک محصول اضافی در بسیاری از محصولات و مکانیسم های طبیعی وجود داشته باشد. به عنوان مثال جزئی از لگینین است که از طریق هیدرولیز آزاد می شود.

ویژگی های فنول

فنل یک ترکیب هیدروکسی آلی است که از بنزن با جایگزینی یک گروه هیدروکسیل تولید می شود و ترکیب مادر گروه فنل ها در شیمی آلی محسوب می شود. این ماده به عنوان متابولیت گزنوبیوتیک ها در بدن انسان نیز تولید می شود.
فنول کندتر از آب تبخیر می شود و تا حد متوسطی در آب محلول است. این ماده در درجه اول در تولید رزین های فنولیک ، ساخت نایلون و الیاف مصنوعی مورد استفاده قرار می گیرد.
فنل شیمیایی برای از بین بردن باکتریها و قارچ های موجود در لجن ها مورد استفاده قرار می گیرد و یک ماده ضد عفونی کننده است که در تولید دهانشویه ها و داروهای گلودرد استفاده می شود.
فنل شباهت زیادی به الکل ها دارد اما پیوندهای هیدروژنی آن قویتر هستند و نسبت به الکل ها در آب محلول تر است و نقطه جوش بالاتی دارد. فنل ها در دمای اتاق به صورت محلول های بی رنگ یا مواد جامد سفید رنگ هستند و می توانند بسیار سمی و سوز آور باشند.

کاربردهای فنول

فنول به طور گسترده در محصولات خانگی و به عنوان واسطه برای تولیدات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال ، فنول در غلظت های کم به عنوان ضد عفونی کننده در پاک کننده های خانگی و در دهانشویه استفاده می شود و ممکن است اولین ماده ضد عفونی کننده مورد استفاده در جراحی ها باشد. با اینحال این ماده کاملاً سمی است و محلوله ای غلیظ آن باعث سوختگی شدید اما بدون درد پوست و غشاهای مخاطی می شوند.
در صنعت از فنل به عنوان ماده اولیه برای ساخت پلاستیک ، مواد منفجره مانند پیکریک اسید و داروهایی مانند آسپرین استفاده می شود. این ترکیب شیمیایی در تولید محلول های عکاسی ، رنگ های آزو و نگهدارنده های چوب نیز مورد استفاده قرار می گیرد. حدود دو سوم از فنل که در صنایع تولید می‌ شود به عنوان مواد اولیه در سنتز ترکیبات پیش ساخته پلاستیک ها مصرف می شود. از این ترکیب در تولید انواع پلی کربنات ها و رزین های اپوکسی، رزین های فنولیک، انجام واکنشهای استخلافی آلکیلاسیون در صنایع شیمیایی استفاده می شود.
همچنین از فنل به عنوان ماده اولیه برای تهیه آسپرین استفاده می شود. این ترکیب برای تهیه علف کش ها و آفت کش ها به کار می رود. در تحقیقات پزشکی و زیست شناسی مولکولی، فنل یک ترکیب شیمیایی استخراج کننده در شیوه های استخراج مایع – مایع می باشد؛ ترکیبات سلول های زیستی نظیر DNA و RNA با فنل استخراج می شوند.
ترکیب شیمیایی فنل به عنوان ماده اولیه تولید محصولات و مواد آرایشی و بهداشتی، محصولات مراقبت از پوست و مو و رنگ مو و ماسک های مراقبت از صورت به کار می رود.

مروری بر خواص فیزیکی و شیمیایی فنل

نام ترکیب: فنل (فنول) – Phenol
نام های متداول: کربولیک اسید – فنیلیک اسید – هیدروکسی بنزن – فنیک اسید
فرمول مولکولی: C6H6O
جرم مولی: ۹۴٫۱۱۳ گرم بر مول
ویژگی های ظاهری: کریستال های جامد درخشان، با مزه ای تقریباً شیرین
دانسیته: ۱٫۰۷ گرم بر سانتی متر مکعب
نقطه جوش: ۱۸۱٫۷ درجه سانتی گراد
نقطه ذوب: ۴۰٫۵ درجه سانتی گراد
نقطه اشتعال پذیری: ۷۹ درجه سانتی گراد
حلالیت در آب: ۸٫۳ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر آب در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد
فشار بخار: ۰٫۴ میلی متر جیوه در دمای ۲۰ درجه
احتیاط و الزامات شیمیایی: ترکیب سمی – خورنده – تحریک کننده

واکنش پذیری ترکیب شیمیایی فنل

فنل، یک ترکیب شیمیایی با قدرت اسیدی نسبتاً ضعیف است. مقدار PH محلول فنل در تعادل میان ترکیب اولیه و آنیون فنولات در حدود ۸ تا ۱۲ ثبت شده است. زمانی که فنل در آب حل می شود، هیدروژن از گروه هیدروکسی جدا شده و آنیون فنولات تشکیل می شود. یک تعادل دوطرفه میان این دو ترکیب وجود دارد.
یکی از مهمترین دلایلی که خاصیت اسیدی فنل را در مقایسه با سایر ترکیبات آلیفاتیک توجیه می کند در حقیقت، ایجاد یک ساختار رزونانسی در حلقه بنزن است. به این ترتیب هیدروژن گروه هیدروکسیل بر اثر خاصیت اسیدی، از مولکول خارج می شود؛ بار منفی ایجاد شده بر روی اکسیژن در تمام حلقه بنزن توزیع می شود و یک ساختار رزونانسی را ایجاد می‌کند. در این حالت، بار منفی در روی کربن های موقعیت پارا و متا قرار می گیرد

کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید فنل (فنول)

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
کد آیسیک فنل ۲۴۱۱۵۱۲۶۰۷
کد آیسیک فنل ها ۲۴۱۱۳۱۲۶۰۴
کد آیسیک فنل سولفونیک اسید ۲۴۱۱۵۱۳۰۶۹
کد آیسیک فنل های تک عاملی ۲۴۱۱۴۱۲۶۰۶
کد آیسیک فنل های چند عاملی ۲۴۱۱۴۱۲۶۱۱

کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید فنل (فنول)

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
کد تعرفه گمرکی فنل ۲۹۰۷ میباشد.

تولید فنول

فنول از طریق سولفوناسیون بنزن و در مقابل آن ترکیب با سدیم هیدروکسید است. اما در حال حاضر سه روش بر پایه ی کیومن وجود دارد که به عنوان روش اصلی تولید فنل در دنیا شناخته میشود.
روش اول: ابتدا بنزن و پروپیلن برای تولید کیومن واکنش داده میشوند و در ادامه کومن برای تولید هیدروپراکسید مورد اکسایش قرار میگیرد. در پایان با عبور هیدروکسید از کاتالیست اسیدی فنول و استون تولید میشود. همچنین این روش اقتصادی ترین روش تولید فنل در دنیا است که محصول جانبی آن استون میباشد.
روش دوم: در این روش ماده فنل از هیدرولیز کلر و بنزن تولید میشود.
روش سوم: در این روش فنول بر اساس اکسیداسیون فاز مایع تولوئن در دو مرحله تولید میشود. در این روش ابتدا تولوئن اکسید شده و به اسید بنزوئیک تبدیل میشود و سپس در اثر اکسیداسیون به فنل تبدیل میشود.

وضعیت واحد های فعال تولید فنل

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید فنل در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واحد های فعال تولید فنل

در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید فنل در کشور به تفکیک استان آمده است .

وضعیت واردات و صادرات فنل

نمودار واردات و صادرات فنل در کشور به تفکیک سال در شکل زیر آمده است.

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید فنل

ظرفیت تولید سالیانه : ۶۰۰۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۲۳۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۱۲۰۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۸۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۱۱۰ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۲۲۰ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۱۴۰ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۳۳ درصد

درخواست تهیه طرح توجیهی

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود. جداول و نمودارها تقریبی است.

امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با شرکت تماس حاصل فرمایید یا فرم اولیه سفارش طرح را تکمیل نمائید.

درخواست خدمات مشاوره سرمایه گذاری

برای تحقق یک ایده به کسب وکار موفق باید آن را از ابعاد گوناگون مانند بازار، توجیه اقتصادی، شرایط سرمایه گذاری، مدل سازی کسب وکار، زیرساخت های فنی و فرآیند های تولید مورد مطالعه قرار گیرد.
در صورت تمایل به دریافت خدمات (مطالعه فرصت سرمایه گذاری، تحقیقات بازار، طراحی مدل کسب و کار و سیستم سازی کسب و کار) می توانید پرسشنامه درخواست خدمات مشاوره را تکمیل نمایئد و یا با دفتر شرکت تماس حاصل فرمائید. کارشناسان گروه ایطرح آمادگی دارند پیشنهادهایی شامل شرح خدمات متناسب با نیاز کسب و کار شما را تنظیم نموده و با قیمت رقابتی جهت تصمیم‌گیری در اختیار تیم‌های راه انداز، استارتاپ‌ها و مدیران کسب و کارها قرار دهند.

 

 


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۳.۵/۵ - (۲ امتیاز)