تیم تهیه کننده طرح های توجیهی فنی اقتصادی

محاسبه سیستم سرمایشی و گرمایشی در طرح توجیهی

محاسبه سیستم گرمایشی در طرح توجیهی (hcating system)

انتخاب سیستم گرمایشی برای یک واحد با کاربری های متفاوت (مسکونی، خدماتی، صنعتی و…) دقیقاً بستگی به محل استقرار کارخانه از نظر آب و هوایی و رطوبت دارد. علاوه، نوع صنعت و استفاده از ماشین آلات خاص نیز در تعیین سیستم گرمایشی موثر است.
به طور نمونه یک واحد صنعتی تولید کننده ظروف شیشه ای که دارای کوره با درجه حرارت بالا می باشد به فرض استقرار در مناطق سردسیر هم سیستم گرمایشی فعالی ندارد. زیرا، از امتیاز گرمابخشی کوره یا کوره ها استفاده می کند.
برای انتقال حرارت از نقطه گرم به نقطه سرد سه طریقه وجود دارد.
۱-به وسیله تابش: تابش حرارت امواج نور به طرف سطح سرد فضا جریان پیدا می کند. مانند فن های حرارتی و بخاری.
۲-مایعات: انتقال مایعات پس از گرم شدن، سطح اطراف خود را گرم می کند و باعث جا به جایی هوای گرم و سرد می شود. مانند شوفاژ
۳-هدایت: در این نوع انتقال، گرما به وسیله جسم جامد حرکت می کند. مقدار انتقال گرما بستگی به جنس و وزن مخصوص جسم جامد دارد. مانند عایق های گرمایشی.

سیستم های گرم کن در طرح توجیهی

وسایل ایجاد حرارت که وظیفه گرم کردن محیط را بر عهده دارند عبارتند از:
۱-دستگاه های هوای گرم: این دستگاه ها با سیستم کوره ای هوا را گرم کرده و به وسیله کانال های فلزی و یا داکت های مخصوص و بعضاً تحت فشار، هوای گرم را به بخش های مختلف محیط پخش می کنند.
۲-دستگاه های آب گرم: این دستگاه ها از یک دیگ بخار و پمپ برای فرستادن آب گرم به داخل رادیاتورها که در جابه جایی ساختمان نصب شده، استفاده می کند. برای حفظ گرما لوله های آب گرم را در کف ساختمان جاسازی می کنند.
۳-دستگاه گرمکن با بخار: این دستگاه با استفاده از مشعل و دیگ، آب را تبدیل به بخار کرده و بخار گرم را به وسیله لوله به رادیاتورها انتقال می دهد. پس از تبدیل بخار به آب، مجدداً آب به دیگ بر می گردد.
۴-دستگاه گرم کن الکتریکی: در این سیستم از جریان برای گرم کردن سیم های مقاومت دار استفاده شده که می توان به صورت ثابت و یا پنکه ای از گرمای آن استفاده کرد.

سیستم سرمایشی در طرح توجیهی (cooling system)
سرمایش موردنیاز واحدهای صنعتی نیز همانند گرمایش ارتباط کامل با محل استقرار واحد صنعتی، و نوع صنعت دارد. اصل بر آن است که در مناطق سرد سیر سیستم سرمایشی به حداقل و بعضاً در حد صفر می باشد، ولی، در مناطق گرمسیر نقطه مقابل مورد فوق می باشد.
تجهیزات سرمایشی عبارتند از چیلر ، فن های برودتی و کولر آبی و گازی که با توجه به نیاز واحد تولیدی در سالن ها و ساختمان های اداری و رفاهی و غیره تعبیه می گردند.
دستگاه های تهویه هوا: این دستگاه ها برای جریان دادن به هوای تازه در فصول مختلف موردنیاز می باشد. تهویه با دو مجرای ورودی و خروجی در تابستان هوای گرم و مرطوب را به خارج جریان داده و تهویه مناسب را از مجرای ورودی با هوای خنک و مرطوب دوباره وارد می کند. به طوری که همواره درجه حرارت و میزان رطوبت کنترل می شود.

امتیاز