انتخاب ایده سرمایه گذاری مناسب

اینکه کدام ایده برای سرمایه گذاری خوب است به دو عامل باز می گردد . اول شرایط و دوم سرمایه گذار . منظور از شرایط در واقع به همان سه بخش گزارش امکان سنجی برمی گردد . آیا این ایده اگر به مرحله اجرا درآید پروژه موفقی خواهد بود ؟ بسیاری از ایده ها زمانی ایده های جذابی بودند .
چرا که بازار خالی از رقیب بود و محصول می توانست با حجم بالا بفروش برسد . اما الان آن ایده ها به مرحله اجرا درآمده اند و محصولاتشان در بازار جا افتاده اند و اکنون اگر شما بخواهید وارد این بازار بشوید باید با آنها رقابت کنید . در برخی از محصولات ما با بازار اشباع روبرو هستیم یعنی در بازار داخلی عرضه یا با تقاضا برابر است یا بسیار نزدیک است . از این منظر آن ایده خوب دیروز ، امروز دیگر ایده خوبی نیست .
اینکه پروژه ″ الف ″این که چهارسال پیش اجرا شده و موفق بوده است ، دلیل ندارد که امروز هم اجرا شود حتماً موفق بشود . چون مسئله بازار خیلی مهم است . اینکه این بازار چقدر بزرگ هست که تولید کننده جدید وارد بشود یا نه ؟
از منظر بازار ، ایده خوب ایده است که آن محصول یا آن خدمات تولیدکننده دیگری نداشته باشد بعبارتی ایده نو باشد که در نتیجه تولید کننده ی به نوعی یک بازار بدون رقیب خواهد داشت اما در اینجا منظر دوم باز می شود ؛ اینکه پروژه از نظر فنی در چه وضعیتی است . هر چه ایده نوتر باشد از منظر بازار ایده بهتری است اما از منظر فنی ریسک بالاتری پیدا می کند .
یکی از مهمترین مشکلات ″طرح های دانش بنیان ″ بحث ریسک فنی است . در واقع چون طرح تا کنون در کشور اجرا نشده نیاز به دانش فنی و متخصصان ویژه ای دارد که برای تامین آنها باید فکر کرد . از دیدگاه فنی ، مسائل دیگری که باید به آن توجه کرد نوع تکنولوژی است . در برخی صنایع با آمدن تکنولوژیهای جدید ، تکنولوژیهای قبلی از توجیه خارج می شوند .
مثلاً نوار کاست زمانی در ایران تولید شد که از منظر چرخه عمر lifecycle به آخر دوره خودش رسید بود . و بجای آن سی دی و دی وی دی وارد بازار شده بود . از این منظر پروژه تولید نوارکاست از اول اشتباه بود . یا مثلا در تولید آجر تکنولوژیهایی به بازار آمده که مصرف انرژی را بطور قابل توجهی کم میکند . طبیعی است که تکنولوژیهای قبلی بعد از مدتی دیگر توان رقابت را از دست می دهند . با توجه به افزایش سرعت رشد و تغییر تکنولوژی ، تکنولوژی طرح باید حتماً تکنولوژی به روز و جدیدی باشد ضمن اینکه برای ریسک فنی هم فکر شده باشد.

از نظر مالی ، ایده خوب ایده است که سودآوری بیشتری داشته باشد نرخ IRR نرخ بازگشت سرمایه ، و NPV ارزش فعلی ملاک های خوبی هستند . اما باید دقت کرد که محاسبات درست انجام شده باشد . گاهی فروشندگان ماشین آلات برای فروش خودشان ، عدد و رقم ها را دست کاری می کنند که در اینجا چک کردن محاسبات بوسیله یک مشاور مورد وثوق توصیه می شود . اینکه مثلاً ضایعات محاسبه نشود ، یا قیمت مواد اولیه یا قیمت فروش محصول کمی بالا و پایین محاسبه شود ، بر نرخ بازگشت اثر می گذارد .
از دیدگاه مالی ، نرخ بازگشت بالاتر از سود بانکی طرح را توجیه پذیر می کند اما طبیعتاً هر چه نرخ بازگشت بیشتر باشد ، طرح از منظر مالی مناسب تر است . اما علاوه برهمه اینها مساله اینست که ایده سرمایه گذاری باید با توان اجرایی ، توان مالی و علایق سرمایه گذار مطابقت داشته باشد ایده سرمایه گذاری مثل یک لباس خیاط دوز باید برای تن سرمایه گذار برازنده باشد . اینست که شخصیت ، سوابق گذشته ، ارتباطات ، تجربیات سرمایه گذار هم بسیار مهم اند که باید به آنها توجه شود .
با همه این اوصاف سعی کرده ایم در کانال ایطرح در تلگرام هر روز ایده ها و فرصت های سرمایه گذاری را به همراه تحلیل مختصر برای اعضای کانالمان بگذاریم شما نیز میتوانید با عضویت در کانال تلگرامی ما از ایده ها بهره جوئید…

چرا ارزیابی ایده ها مهم است؟

اینکه بدون هیچ بررسی درست و ارزیابی صحیحی اولین ایده/ایده هایی که به ذهنمان رسید را برای اجرایی کردن انتخاب نماییم یکی از اشکالات کارآفرینان کم تجربه است. کارآفرینان با تجربه به دلیل همان تجربیات ارزشمند خود از شکست های قبلی دریافته اند قبل از اقدام به اجرایی کردن ایده ها باید آن ها را دقیقتر ارزیابی کرده و متناسب با شرایط بازار، پتانسیل های هر ایده و داراییها و توانمندی های تیم یک ایده بهتر را انتخاب و به اجرا و تجاری سازی آن بپردازند.
آیا ایده‌ای برای یک محصول یا خدمت دارید که حدس می‌زنید همه مردم به آن علاقه‌مند هستند و مشتری خواهند شد و تعداد زیادی از آن را خریداری کنند؟ ایده‌های زیادی به ذهن می‌رسد اما سوال مهم این است که از بین این همه ایده کدام‌ یک می‌تواند شروع مناسبی برای یک استارت‌آپ و کسب‌وکار جدید که مشتریان خوبی داشته و با سودآوری پایدار برای شما باشد؟ تنها راه بررسی ایده، ارزیابی آن از جهات مختلف است. چک‌لیست با بررسی ایده از زاویه‌های مختلف و ارزیابی آن درنهایت مشخص می‌کند ایده موردنظر چقدر برای شروع یک کسب‌وکار مناسب است.

سوالات اساسی برای ارزیابی ایده:

هر ایده‌ای که در ذهن دارید تصور کنید و به سوالات زیر جواب دهید:
۱. آیا ایده کسب‌وکار شما می‌تواند از درد، ناراحتی، ناامیدی یا نارضایتی واقعی کسی بکاهد؟ (بله/خیر)
۲. آیا تعداد افرادی که چنین مشکلی دارند، زیاد است؟ (بله/خیر)
۳. آیا این افراد پول کافی برای پرداخت هزینه این کالا یا خدمت را دارند؟ (بله/خیر)
(توجه کنید که ممکن است ایده شما چند نوع مخاطب داشته باشد. یا مردم باشند یا شرکت‌ها یا دولت و نهادهای دولتی و یا ترکیبی از این‌ها)
۴. آیا این افراد می‌توانند برای خرید کالا یا خدمت شما به ‌سرعت تصمیم بگیرند؟ (بله/خیر)
۵. آیا ایده شما بر پایه یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد یا برجسته‌ موجود در تیم شما است؟ (بله/خیر)
۶. آیا دارایی‌ها و مهارت های مهمی دارید که فرد دیگری نداشته باشد؟ (بله/خیر)
(مانند پول، دسترسی به مشتریان، فناوری، مهارت‌های رهبری، مهارت‌های اجرایی، موقعیت، مهارت فروشندگی)
۷. آیا حداقل دو نفر را می‌توانید نام ببرید که ممکن است در آینده به شما بپیوندند؟ (بله/خیر)
۸. آیا مهارت‌های آن‌ها مکمل مهارت‌های شماست؟ (بله/خیر)
۹. آیا ارزش‌های آن‌ها باارزش‌های شما یکسان است؟ (بله/خیر)
۱۰. آیا اکثریت افرادی که نظر آن‌ها مورد اعتماد شما است عقیده دارند که ایده شما ایده‌ی خوبی است؟ (بله/خیر)
۱۱. آیا حداقل یک نفر (و حداکثر سه نفر) وجود دارند که مورد اعتماد شما باشد و عقیده داشته باشند که ایده شما ایده‌ی خوبی نیست؟ (بله/خیر)
۱۲. آیا ایده شما یا اجرای آن، دارای ویژگی خاصی است که شما را مجاب می‌کند به‌واقع خودتان را وقف آن کنید؟ (بله/خیر)
(اگر بله، چند مورد نام ببرید)
۱۳. آیا می‌توانید با این ایده تا مدتی به‌دور از گزند رقبا فعالیت کنید، بدون آنکه متوجه شما یا مزاحم شما شوند؟ (بله/خیر)
۱۴. آیا می‌توانید برای ایده خود یک مشتری بالقوه پیدا کنید که به تماس‌های شما پاسخ دهد، به شما بازخورد دهد و قبول کند کالا یا خدمت شما را به‌صورت آزمایشی امتحان کند؟ (بله/خیر)
۱۵. آیا ایده شما به شکلی است که بتوانید بدون داشتن پول زیاد، کارتان را شروع کنید یا پول لازم برای شروع آن را دارید؟ (بله/خیر)
۱۶. آیا با این ایده می‌توانید هنگام راه‌اندازی کسب‌وکار، هزینه‌های خود را پایین نگه‌دارید؟ (بله/خیر)
۱۷. آیا ایده شما طوری هست که بتوان آن را در قالب مراحل رو به افزایش نمایی، با برداشتن گام‌های کوچک اجرا کرد و درنتیجه بتوان بدون صرف هزینه زیاد، به اطلاعات ارزشمندی دست پیدا کرد و حداقل درآمد کمی نصیب شما شود؟ (بله/خیر)
۱۸. آیا موردی هست که در موارد بالا به آن اشاره نشده باشد اما شما برای ارزیابی ایده خود انجام داده باشید؟ (بله/خیر)
(اگر بله، چند مورد از ملاک‌های ارزیابی خود را نام ببرید)
اگر امتیاز تعداد جواب‌های بله شما ۱۶ یا بالاتر است، وقت آن رسیده که یک برنامه‌ریزی جدی و برنامه اجرایی کردن آن را داشته باشید و کسب‌وکار خود را شروع کنید؛ اما به یاد داشته باشی که اگر ایده‌ای مثبت ارزیابی شده است هرگز به این معنی نیست که برگ تاییدی برای موفقیت کسب‌وکار شما باشد. تا زمانی که یک ایده تبدیل به محصول و کسب‌وکار نشود نمی‌توان با قاطعیت در مورد یک ایده اظهارنظر کرد. چک‌لیست ارزیابی ایده صرفا کمک می‌کند تا بتوانید از بین ایده‌های مختلف، بهترین ایده را برای طراحی استارت‌آپ یا کسب و کار خود انتخاب کنید.

قبل از اینکه بخواهید متناسب با ایده خود، مدل کسب‌وکارتان را طراحی کنید به چند نکته زیر توجه داشته باشید:
۱- شما به فردی مخالف و منتقد ایده خود نیاز دارید

این احتمال وجود دارد که ایده شما چندان هم موفقیت‌آمیز نباشد، مگر آنکه حداقل یک نفر وجود داشته باشد که با ایده شما به‌شدت مخالف بوده و بگوید که ایده شما موفق نخواهد بود. یادتان باشد اگر همه بگویند ایده شما فوق‌العاده است، احتمالاً یک لشکر رقیب بالقوه خواهید داشت که آن‌ها هم آماده انجام کار مشابهی هستند. از مخالفان و منتقدان ایده خود می‌توانید بیشتر بازخورد بگیرید تا افرادی که موافق ایده شما هستند.

۲- احتمال موفقیت کسب‌وکارتان بدون جلب رضایت مشتری بسیار کم خواهد بود

هر چه کسب‌وکارتان بیشتر بتواند به درد و مشکلات مردم پاسخ دهد، احتمال موفقیتش بیشتر خواهد بود. اکثر سرمایه‌گذاران به دنبال کسب‌وکارهایی هستند که به دنبال کاهش درد و مشکلات خاصی از مردم هستند. سعی کنید همواره یک دفترچه یادداشت همراه داشته باشید و تمامی مشکلاتی را که در طول روز تجربه می‌کنید در آن یادداشت کنید. فهرست این مشکلات ممکن است بسیار طولانی‌تر از آن باشد که انتظار دارید. ازآنجا که دیگران هم ممکن است این مشکلات و نیازها را تجربه کنند، این‌ها می‌توانند ایده‌هایی برای کالا یا خدمت جدید شما باشند. تنها یک درصد از مشکلات روزانه که یادداشت کرده‌اید، درخور توجه بسیار عمیق‌تر هستند. با این روش می‌توانید لیست خود را گلچین کنید.

۳- فرصت‌ها روی درخت رشد نمی‌کنند

یک افسانه بزرگ در مورد فرصت بیان می‌کند که فرصت‌، میوه‌ کشف‌نشده‌ای است که منتظر چیده شدن هستند. البته توجه داشته باشید که میوه‌های غیرقابل‌دسترس فرصت نیستند. فرصت‌ یک میوه است، تنها درصورتی‌که شما بتوانید و بخواهید که به آن برسید؛ بنابراین مطمئن شوید که توانایی‌های خاصی برای تسکین درد بازار را دارید و از انجام این کار هیجان‌زده خواهید شد.

نکته آخر

بسیاری از کسب‌وکارهای جدید توسط افرادی راه‌اندازی شده‌اند که برای ناامیدی‌ها، مشکلات و دردهای خاص مردم، راه‌حل ارائه کرده‌اند. بهترین ایده‌ها آن‌هایی هستند که بتواند برای این موارد راه‌حل‌هایی داشته باشد.

درخواست خدمات مشاوره سرمایه گذاری

برای تحقق یک ایده به کسب وکار موفق باید آن را از ابعاد گوناگون مانند بازار، توجیه اقتصادی، شرایط سرمایه گذاری، مدل سازی کسب وکار، زیرساخت های فنی و فرآیند های تولید مورد مطالعه قرار گیرد.
در صورت تمایل به دریافت خدمات (مطالعه فرصت سرمایه گذاری، تحقیقات بازار، طراحی مدل کسب و کار و سیستم سازی کسب و کار) می توانید پرسشنامه درخواست خدمات مشاوره را تکمیل نمایئد و یا با دفتر شرکت تماس حاصل فرمائید. کارشناسان گروه ایطرح آمادگی دارند پیشنهادهایی شامل شرح خدمات متناسب با نیاز کسب و کار شما را تنظیم نموده و با قیمت رقابتی جهت تصمیم‌گیریی در اختیار تیم‌های راه انداز، استارتاپ‌ها و مدیران کسب و کارها قرار دهند.

درخواست تهیه طرح توجیهی

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود. جداول و نمودارها تقریبی است.

امکان سرمایه گذاری با ظرفیتهای مختلف و به تبع آن سطح سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از میزان اعلام شده نیز وجود دارد.

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با شرکت تماس حاصل فرمایید یا فرم اولیه سفارش طرح را تکمیل نمائید.

 

 


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۵/۵ - (۲ امتیاز)