اشتباهات رایج در مطالعه بازار چیست؟
مطالعه بازار تصویری از اینکه کدام کالا یا خدمات جدید میتواند سودآور باشد، به شما میدهد. این مطالعه همچنین میتواند به شما بگوید که آیا کالاها و خدمات موجود، مطلوب نظر مشتریان هستند یا نه. صاحبان پیشههای خرد با تحقیق ساده میتوانند پاسخ برخی سوالهای خاص را بیابند مثلا این که آیا طراحی بستهبندی محصولاتشان یا روش تحویل کالاها نیازمند تغییر است یا نه و حتی اینکه آیا باید ارائه خدمات بیشتر را مدنظر قرار دهند.
انجام مطالعه بازار پیش از راهاندازی یک حرفه یا در حین فعالیت تجاری مانند این است که با اتومبیلتان بخواهید بدون نقشه یا علائم رانندگی به سفر بروید. با مطالعه بازار شما خواهید دانست چه مسیری را با چه سرعتی باید بپیمایید. یک مطالعه بازار خوب، نشان میدهد مشتریان شما چه کسانی و در کجا هستند. همچنین به شما میگوید بالاترین شانس و تمایل از طرف مشتری برای خرید کالا یا خدماتتان چه زمانی خواهد بود.”
وقتی شما مطالعه بازار انجام میدهید، میتوانید از نتایج آن خواه برای تدوین یک طرح توجیهی و یا طرح کسب و کار یا ورود به بازار استفاده کرده و یا میزان موفقیت طرح فعلیتان را برآورد نمایید. به این دلیل است که پرسیدن سوالات صحیح در مسیر درست و از افرادی که باید، اهمیت پیدا میکند. مطالعه ضعیف و سطحی میتواند یک حرفه را به مسیر نادرست بکشاند. در اینجا چند اصل اولیه مطالعه بازار ارائه میشود که میتواند به شما برای شروع کمک کند و نیز چند نمونه از اشتباهاتی که باید از آنها پرهیز کرد.
انواع مطالعه بازار
مطالعه اولیه/مقدماتی: در اینجا هدف جمعآوری دادهها از تجزیه و تحلیل فروش فعلی و کارایی فعالیتهای کنونی است. مطالعه اولیه طرحهای رقبا را هم در نظر گرفته درباره رقابت شما اطلاعات ارائه میکند.
در مطالعه اولیه معمولا این موارد گنجانده میشود:
•مصاحبه (تلفنی یا چهره به چهره)
•نظرسنجی (تلفنی یا ایمیلی)
•پرسشنامه (تلفنی یا ایمیلی)
گروههای کانونی که نمونهای از مشتریان بالقوه را جمعآوری کرده و بازخورد مستقیم آنها را دریافت میکنند
برخی از سوالات مهم که میتوان مطرح کرد:
•شما چه عواملی را هنگام خرید کالا یا خدمات مدنظر قرار میدهید؟
•از کالاها و خدمات موجود در بازار، آنچه خوشایند یا ناخوشایند شماست بگویید.
•برای بهبود، روی کدام بخشها دست میگذارید؟
• چه قیمتی برای یک کالا یا خدمات مناسب است؟
مطالعه ثانویه: هدف مطالعه ثانویه، تجزیه و تحلیل دادههایی است که منتشر شده است. با دادههای ثانویه میتوانید رقبا را بشناسید، شاخصها را مشخص کرده و بخشهای هدف (segments ) را شناسایی نمایید. بخشهای شما همان افرادی هستند که در محدوده جمعیت شناختی هدف قرار دارند افرادی که سبک خاصی از زندگی دارند، الگوهای رفتاری خاصی بروز داده یا در گروه سنی از پیش تعریف شدهای جای میگیرند.
جمعآوری دادهها
اگر وبسایت دارید یکی از مکانهایی که میتوان نتایج کمی را در آنجا بیابید، بخش تحلیلی شبکه (analytic) است. این اطلاعات به شما در تعیین بسیاری از چیزها کمک میکند، از جمله این که بدانید آنها که با شیوههای تشویقی یا تبلیغی به سایتتان سر زدهاند از کدام کشورها بودهاند یا اینکه بازدیدکنندگان برای ماندن در سایت شما چه مقدار وقت صرف کرده یا از چه صفحهای خارج میشوند.
هیچ حرفه خردی نیست که بتواند بدون درک صحیحی از مشتریان، کالاها و خدمات و به طور کلی بازار به موفقیت دست یابد. رقابت اغلب بی امان در می گیرد و کار کردن بدون تحقیق، میتواند یک امتیاز برای رقیبانتان محسوب شود.
دو شیوه برای جمعآوری اطلاعات وجود دارد: کمی و کیفی. روشهای کمی از تحلیل ریاضی بهره میبرند و به نمونه آماری بزرگی احتیاج دارند. نتایج این دادهها از تفاوتهایی پرده برمیدارد که از نظر آماری اهمیت دارند.
شیوههای کیفی به شما کمک میکنند تا روشهای کمی را به خوبی بپرورید و به دقت تنظیم نمایید. در این روش، صاحبان کسب و کار میتوانند مشکلات را شناسایی کرده و برای پیبردن به افکار، عقاید و ارزشهای مشریان به کرات از روشهای مصاحبهای بهره گیرند. نمونههای آماری در روشهای کیفی معمولا کوچک هستند.
بسیاری از صاحبان کسب و کارهای جدید، که اغلب از نظر وقت و هزینه در مضیقه هستند، ممکن است از میانبرهایی استفاده کنند که بعدها نتیجه عکس دهد. در اینجا به سه مشکل اشاره می شود که باید از آنها برحذر بود.
اشتباهات متداول
۱- تنها مطالعه ثانویه انجام دادن. اتکای صرف به منابع منتشر شده توسط دیگران، تصویر درستی به دست نمیدهد. البته می تواند برای شروع عالی باشد اما اطلاعاتی که شما از یک مطالعه ثانویه بدست میآورید ممکن است برای زمان حال قابل اعمال نبوده یا مصداق نداشته باشد. ضمنا این احتمال هم وجود دارد که از برخی عوامل مرتبط با حرفهتان غفلت کنید.
۲- تنها از منابع اینترنتی استفاده کردن. وقتی برای جمعآوری اطلاعات از موتورهای رایج جستجو استفاده میکنید، تنها اطلاعاتی را بدست خواهید آورد که همگان بدان دسترسی دارند و ممکن است کاملا هم دقیق نباشد. برای انجام مطالعهای عمیقتر که چندان هم پر هزینه نباشد، میتوانید به کتابخانه محل یا دانشکده رفته یا به منابع موجود در مراکز کوچک کسب و کار مراجعه کنید.
۳- تنها از افراد آشنا نظرسنجی کردن. صاحبان پیشههای خرد، در تحقیقاتشان برای مصاحبه تنها سراغ افراد خانواده و همکاران نزدیک و صمیمی خود میروند، اما غالب اوقات دوستان و خانواده نمونهی جامعه آماری مطلوب نیستند. برای کسب اطلاعات دقیق و مفید باید با خود مشتریان راجع به نیازها، خواستهها و انتظاراتشان به گفتگو نشست.
دیدگاه خود را ثبت کنید