طرح تولید تیرچه کرومیت

به طور کلی سازه‌های ساختمانی به دو دسته عمده تقسیم‌بندی می‌شوند؛ سازه‌های فلزی و سازه‌های بتنی که هر یک بنا به شرایط اقلیمی خاص هر منطقه کاربردهای متفاوتی دارند. مهم‌ترین مزیت سازه‌های فلزی در سرعت بالای اجرای عملیات ساختمانی است ولی به همین دلیل نیاز به نقدینگی بالاتری دارد. تیرچه‌های کرومیت نوعی از سقف‌های پیش تنیده‌اند که در سازه‌های فلزی کاربرد فراوان دارند. اجزای اصلی و بخش اعظم تشکیل‌دهنده و تمام اجزای اصلی و فرعی این تیرچه از ورق تهتانی، میلگرد زیگزاگ و برشی، ورق‌های نبشی و فوقانی از آهن است. مزیت اصلی این نوع تیرچه‌ها نیز در سرعت بالاتر اجرای کار است.

پس از اجرای عملیات ساخت اسکلت فلزی و اجرای آن، عملیات اجرای سقف‌ها آغاز می‌شود. سرعت کار در ساختمان‌های اسکلت فلزی بسیار بالاتر از ساختمان‌های با اسکلت بتنی است. در ساختمان‌های بتنی عملیات اجرایی هر سقف پس از اتمام ستون‌ها شروع می‌شود که مدت زمانی حدود ۱۰ تا ۱۵ روز زمان لازم دارد. در ساختمان‌های سازه بتنی عموما از تیرچه‌های سفالی استفاده می‌شود.

میزان سرمایه لازم جهت احداث واحد تولید تیرچه و خاموت

مهم‌ترین اصل در شروع این کار و سرمایه‌گذاری در این فعالیت داشتن امکانات مکانی و زمین مناسب است. کارشناسان و فعالان این حوزه براین باورند که کمتر از پنج تن تولید در روز به لحاظ اقتصادی به صرفه نخواهد بود. برای شروع از این سطح که به‌صورت حرفه‌ای می‌توانید کار را دنبال کنید، سرمایه اولیه‌ای در حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان نیاز دارید. برای این کار باید زمینی به وسعت ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ متر در اختیار داشته باشید که بسته به شهر یا منطقه‌ای که در آن قصد اقدام به این کار را دارید قیمت‌های زمین متفاوت است. علاوه براین یک مسئله مهم در این کار داشتن برق سه فاز، داشتن نیروی انسانی ماهر و متخصص و تامین مواد اولیه مناسب است.

بنابراین بهتر است در مکانیابی این کار دسترسی به منابع مواد اولیه و مصالح مرغوب را مدنظر قرار دهید. دسترسی و نزدیکی به بازار مواد اولیه می‌تواند تا حد زیادی از هزینه‌های حمل بکاهد. برای تولید در این سطح به ۱۲ تا ۱۵ نیروی کار احتیاج دارید؛ هشت تا ۱۰ نیروی متخصص در زمینه جوشکاری و چهار تا پنج نیروی کار ساده که وظیفه خوراک‌دهی و تسهیل کار برای جوشکار‌ها را به عهده دارند. یک نیروی حسابداری نیز درکنار کار نیاز است.

با این سطح از تولید، برای اجرای هر سقف در ساختمان‌های معمولی و متوسط که بین ۶۰ تا ۱۲۰ متر مربع مساحت دارند، یک روز زمان نیاز است. برای تامین برق سه فاز نیز باید حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون کنار بگذارید. لکتی‌فایر سه فاز یا همان دستگاه جوش از ملزومات اصلی در فرآیند تولید است که در چنین سطحی تا ۱۰ دستگاه برای پیشبرد کار لازم است که در بازار حدود دو میلیون تومان قیمت دارد. همچنین چهار دستگاه خم زیگزاگ ( ۵/۲ میلیون) و شابلون نیاز دارید که با توجه به نوع و سطح تولید متغیر است.

برای گرفتن مجوز‌ها یک ماهی زمان نیاز است و طی سلسله مراتب خاصی انجام می‌شود که تحت نظر سازمان نظام مهندسی اعطا می‌شود. در نهایت هزینه‌های حقوق و دستمزد نیروی کار هم بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان برایتان آب می‌خورد. با آغاز فرآیند تولید به مواد اولیه از قبیل آهن (ورق‌های ۱۰ سانتی با ضخامت ۱۲ میل و نبشی ) و میلگرد برای اجرای خم زیگزاگ نیاز دارید. حدود ۲۰۰ هزار تومان هم در روز مصرف سیم جوش برای این کار است که به عبارتی ماهانه تا شش میلیون تومان بر هزینه‌های جاری می‌افزاید.

در مجموع از تمام این مواد اولیه حدود ۱۵۰ تن در ماه مصرف کارگاهی در این سطح است که به طور میانگین و به‌صورت خام و قبل از عملیات جوشکاری هر کیلوگرمی ۲۰۲۰ تومان برایتان تمام می‌شود و در نهایت هزینه تمام شده هر کیلوگرم۲۱۹۰ می‌شود که با توجه به قیمت تیرچه آماده در بازار (۲۳۰۰ تومان) ۱۱۰ تومان به ازای هر کیلوگرم سود کار است. به این ترتیب ماهانه با سودی معادل ۱۵ میلیون تومان مواجه خواهید شد. از سوی دیگر چون خریدهای عمده در بازار از صرفه بیشتری برخوردار است بنابراین با گسترش کار و افزایش سطح تولید می‌توانید درصد سود خود را تا دو برابر (معادل ۲۰ درصد) در مقیاس‌های بالا افزایش دهید.

طرح تولید تیرچه کرومیت

شرایط بازار تیرچه و خاموت

به طور کلی فعالیت‌های تولیدی در کشور همواره با موانع و مشکلاتی همراه است ولی به دلیل رکود فعلی بازار مسکن، مشکلات کاری و بازار نامناسب در زیر‌بخش‌های این بازار بسیار مشهود‌تر است. بنابراین ورود به این کار در شرایط فعلی بازار باید با مطالعه و شناخت کافی از بازار صورت گیرد.

افراد علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این کار ابتدا می‌توانند در حوزه بازاریابی و فروش تیرچه‌های آماده، نقش حلقه واسط را بین تولید‌کنندگان و پیمانکاران ساختمانی بازی کنند و در ادامه با سنجش مناسب از شرایط بازار و اطلاعات کافی اقدام به تولید کنند.

در شرایط فعلی مهم‌ترین نکته در ورود به بازار اتصال به تامین‌کنندگان مواد اولیه با کیفیت و قیمت مناسب است. شاید در شرایط تولید در ۲ سال گذشته وضعیت مطلوبی در بازار حاکم بود و به دلیل انبوه ساخت‌و‌ساز‌ها در بازار فروش و سفارش کار مشکلی وجود نداشت اما در حال حاضر فضای بازار و رکود در بازار مسکن از یک سو و و نوسانات قیمتی به خصوص در زمینه تامین مواد اولیه از سوی دیگر باعث شده این شرایط در بازار به وجود‌ آید.

نزدیکی به بازار مواد اولیه را به‌عنوان یک عامل مهم در ورود به بازار در نظر بگیرند و استفاده از بازاریابی مناسب را در دستور کار خود قرار دهند. وی ادامه داد. استفاده از کارگران مجرب و بهره‌ور در موفقیت و عدم موفقیت کار بسیار اثر‌گذار است.

۵/۵ - (۴ امتیاز)