طرح احداث باغ وحش

طرح احداث باغ وحش

حضور در طبیعت و بودن در کنار حیوانات همواره از فعالیتهای روزمره انسان بوده است و انسانها زمانی را برای این امر اختصاص میدادند. اما با توسعه شهرها و گسترش زندگی آپارتمانی این فرصت دیگر برای همگان میسر نبود تا ساعاتی را در کنار جانوران و حیوانات سپری کنند. در راستای جبران این امر، امروزه یکی از را ههای انس انسانها و جانداران دیگر و همچنین پرکردن اوقات فراغت ساکنان شهرها احداث باغ وحش در شهرها می باشد.

امکانات تفصیلی طرح احداث باغ وحش

مجموعه نسبتاً کاملی از انواع حیوانات اهلی و وحشی
•موزه تاریخ طبیعی
•پارک دایناسورها
•صفحه نمایش بزرگ فیلم های مستند طبیعت و حیات وحش
•فروشگاه حیوانات اهلی
•نمایش عروسکی حیوانات برای خردسالان
•پارک کودکان
•رستوران مجموعه
غرفه های خدماتی
•افراد راهنمای متخصص در هر بخش برای راهنمایی بازدیدکنندگان
•بخش زندگی با حیوانات برای بچه ها

طراحی باغ وحش و جایگاهها در طرح احداث باغ وحش

برای احداث یک باغ وحش آموزشی، تفریحی و تحقیقاتی علاوه بر رعایت اصول ساخت آن باید به خصوصیات تک تک گونه ها آشنا بود. رفتارشناسی جانوران در باغهای وحش امروزه به صورت یک اصل کلی در آمده است و آنهایی به موفقیت رسیده‌اند که توانسته باشند شرایط زیست هر یک از گونه ها را به صورت طبیعی بازسازی کرده و نیازهای بوم‌شناسی آنان را دقیقاً رعایت نموده باشند.

محل نگهداری حیوانات در طرح احداث باغ وحش

به طورکلی فضاهایی که در باغ وحش مورد استفاده قرار می گیرند را می توان با توجه به اهداف ذکر شده، به بخشهای زیرتقسیم کرد و باغ وحش را برپایه آن طراحی نمود. در ذیل بخش های مختلف باغ وحش با مساحتهای پیش بینی شده آمده است.

فضای سبز

فضای سبز بیشترین درصد سطح یک باغ وحش را می پوشاند. بدیهی است وجود آب نماها، درختان، درختچه ها، بوته ها و باغچه ها علاوه بر تلطیف هوا و زیباسازی و آرام بخش ساختن محیط با پوشاندن بخشی از زیستگاه جانوران، موجب احساس امنیت حیوان خواهد شد، بطوری که حیوان اسیر هر چه بیشتر خود را در محیط زیست طبیعی خود حس خواهد نمود و در نتیجه فعالیتهای طبیعی خود را بروز می دهد و حالت نشاط و سرحالی خود را حفظ خواهد کرد. در مورد انتخاب گونه های گیاهی و محل کاشت آنان باید دقت زیادی بکار گرفته شود برای مثال بعضی ازگیاهان سمی هستند وباید از قراردادن آنها در نزدیکی قفس حیوانات حتی قفس حیوانات گوشتخوار خودداری نمود.

راههای ارتباطی و پیاده روها

با در نظر گرفتن شیوه طراحی، درصد سطح راههای ارتباطی متغییرخواهد بود. و در مقایسه با سایر بخشها، درصد نسبتاً کمی را تحت پوشش خود قرار خواهد داد. این راهها خود چندین نوع‌ می باشند:
الف: راههای اصلی که مورد استفاده وسایل نقلیه اورژانس، وسایل نقلیه خدماتی، بازدیدکنندگان و احتمالاً حیواناتی که سواری می دهند قرار خواهد گرفت.
ب: پیاده روهای عمومی که صرفاً مخصوص تردد بازدیدکنندگان است و تا نزدیکی محل نگهداری حیوانات پیش می‌رود و می تواند از داخل قفس بزرگ پرندگان نیز گذر نماید.
پ: راههای خدماتی که فقط مورد استفاده کارکنان و مراقبین باغ وحش قرار می گیرند. این راهها باید ازنظر بازدیدکنندگان تا حد امکان مخفی باشد.
این مسیرها باید طوری طراحی شوندکه به صورت شبکه ای و کمربندی، ارتباط بین اکثر فضاهای نگهداری حیوانات را برآورده سازد.خدماتی از قبیل نظافت، تغذیه، دامپزشکی، نقل و انتقال حیوانات از این مسیرها صورت می گیرد.بعضی از این مسیرها حتی می تواند از زیر زمین باشد.

طرح احداث باغ وحش

فضاهای نگهداری جانوران در طرح احداث باغ وحش

اگر نیاز حیوانات مختلف را مورد توجه قرار دهیم، هر جانوری برای فعالیتهای روزمره خودازجمله بالارفتن،حفرکردن، پریدن،غلتیدن ورفتارهای بیولوژیکی به فضای خاصی نیاز دارد که در بخشهای بعد به تفصیل آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. به عنوان مثال حیوانی مانند پازن حیوانی صخره‌زی است و طبیعت حیوان حکم می کند که در محیطی پر شیب و صخره‌ای بسر برد و همچنین میزان جابجایی حیوان در شبانه روز بسیار اندک است. پس برای چنین حیوانی فضای اندکی کافی است، در صورتیکه برای موجودی مانند یوزپلنگ که در دشت زندگی می کند و روزانه جابجایی زیادی دارد، لااقل فضایی به طول ۳۰۰ متر برای یک قلاده آن ممکن است اندک باشد. برای حیوانات کوچکتر که احتیاج به مراقبت بیشتری دارند وازطرفی برای آسانی دید بازدیدکنندگان باید ساختمان های ویژه ای طراحی شود همچنین بعضی ازجانوران درحیات وحش به تنهایی زندگی می کنند(مانند ببر) درصورتیکه اکثر علفخواران درگله زندگی می کنند در کل فضای موردنیاز برای حیوانات ، نزدیک به نیمی از فضای یک باغ وحش را تشکیل می دهد.
لازم به ذکراست محل نگهداری حیوانات باید علاوه بر تهویه مناسب ،از نورطبیعی ومطلوب البته متناسب باطبیعت حیوان نیز برخوردار باشد. فضای محل نگهداری حیوانات یاکاملا به شکل یک قفس طراحی می گردد ویا بصورت فضایی که فقط دورتادور آن به وسیله نرده ، فنس یا توری محصور شده است ساخته می شود که این نوع جایگاه برای نگهداری حیواناتی نظیرزرافه ،فیل ،کل وبز،قوچ ومیش،گورخر،خرس و… مطلوب می باشد.درشکل اخیر استفاده از خندق ،آبگیر ویا فضای سبز بجای فنس یاتوری به زیبایی مجموعه کمک می نماید.درچنین حالتی باتوجه به نبودن سقف بهتراست درقسمتی از زمین سایه بان ویا اتاقکی متناسب با تعداد حیوانات ساخته شود واگر حیواناتی مانند خرس یا گوشتخواران در آن نگهداری می شوند بایددر آن از بیرون محوطه باز وبسته شود تادرهنگامیکه نیاز به تمیز کردن محوطه وجود دارد با راهنمایی حیوانات به داخل اطاقک این کار به راحتی میسر گردد.
معمولاًجنس قفسها فلزی بوده ،مسقف وباید عاری از هرگونه مواد خطرناک مانند خرده شیشه،مبخ،اشیاء نوک تیز وحتی گیاهان سمی باشند. فاصله بین نرده های یک قفس باید به ا ندازه ای باشد که سر حیوان از بین آنها عبور نکند وازطرفی پوشاندن نرده ها توسط توری دارای چشمه های ریز منجر به افزایش ایمنی قفسها می شود. هر قفس نیز باید دارای دریچه ای باشد که بیرون از قفس قابل کنترل بوده تا هنگام تمیز نمودن قفس از طریق آن حیوان به فضای دیگری هدایت گردد.این فضا می تواند بین چند قفس مشترک باشد البته همانطور که ذکر شد اینگونه طراحی برای حیوانات گوشتخوار بسیار مناسب می باشد.ابعاد وطراحی داخل قفسها باید متناسب با تعداد، جثه ونیاز های طبیعی حیوان بوده برای مثال نخستیان (میمونها) که اغلب دریک دسته زندگی می کنند نیاز به بالا رفتن از درخت وتاب خوردن دارند وحتی بعضی از آنها دوست دارند غذای خودرا از داخل سوراخهای درخت پیدا کنندکه توجه به اینگونه رفتارها به حفظ سلامتی وشادابی جانوران کمک می نماید.
هر قفس دارای سیستم دفع فاضلآب بوده تا به راحتی شسته وضد عفونی شود وازطرفی دمای آن نیز قابل کنترل باشد تا در زمستان به حیوانات آسیب نرسد.

بناها و ساختمانهای باغ وحش

این بخش هم باتوجه به نیاز باغ وحش دارای سطح متغییر است ولی کماکان از معیار ثابتی پیروی می کند. بهتراست ساختمان های ذیل در باغ وحشی پیش بینی گردیده است :
• ساختمان مدیریت که محل استقرار کارمندان اداری، مالی و علمی باغ وحش است.
• ساختمان روابط عمومی که محل توزیع کتاب، نشریات، پوستر، پخش فیلم و اسلاید، موزه حیوانات تاکسیدرمی شده و سالن اجتماعات می باشد.
• ساختمان مربوط به امور دامپزشکی که شامل بخش بهداشت و درمان حیوانات، آزمایشگاه، قرنطینه، بیمارستان ،زایشگاه، داروخانه و …. است. بهتر است این ساختما نها دور از محل نمایش حیوانات احداث شوند.محل قرنطینه وبیمارستان نیز باید با قفسها فاصله مناسب داشته تاکمترین امکان انتقال بیماریهای واگیر وجود داشته باشد.
• ساختمان های حیوانات شب فعال، خزندگان ، دوزیستان و آکواریوم.
• ساختمان های سرویسهای بهداشتی عمومی، رستوران، نمازخانه و … که برای مراجعین می باشند.
• ساختمان های مراقبین و نگهبانان.
• ساختمان های تاسیسات، پست، برق، مخابرات، آبرسانی، فاضلاب و …..
• انبار ، سیلوی مواد غذایی ، سردخانه،کشتارگاه و تعمیرگاه.
• گلخانه و تاسیسات لازم.

مشخصات سرمایه گذاری طرح احداث باغ وحش

ظرفیت طرح:۵۰۰ هزار نفر در سال
میزان سرمایه ثابت :۴۰۰۰۰ میلیون ریال
مساحت زمین (مترمربع) :۷۰۰۰۰ متر مربع
اشتغالزایی:۶۰ نفر

۴.۴/۵ - (۱۲ امتیاز)