طرح راه اندازی شرکت هندلینگ فرودگاهی

طرح راه اندازی شرکت هندلینگ فرودگاهی

هندلینگ زمینی گروهی از خدمات ضروری مورد نیاز شرکتهای هواپیمایی جهت انجام پروازی ایمن را دربر می‌گیرد. این خدمات در سطوح ملی و منطقه‌ای از ساختارهای قانونی و محدود اختیارات دولتی پیروی می‌کند. وضعیت انجام عملیات خدمات هندلینگ زمینی در فرودگاههای ایران با توجه به نوع فرودگاه و ساختار حاکم بر آن در فرودگاههای مختلف متفاوت است. در گذشته ارائه خدمات هندلینگ در ایران در انحصار شرکت‌های هواپیمایی بود، این روند به گونه‌ای بود که مقامات فرودگاهی هیچ اشرافی بر کیفیت ارائه خدمات نداشتند و در یک فرودگاه خطوط هوایی متعددی خدمات ارائه می‌دادند و وضعیت ارائه خدمات آشفته بود. در سالهای اخیر به تبع تغییر وضعیت ارائه خدمات هندلینگ در سطح جهان، وضعیت ارائه خدمات هندلینگ در سطح فرودگاههای کشور متحول شد و تعداد معدودی شرکت‌های مستقل ارائه دهنده خدمات هندلینگ ظهور کردند. خدمات این شرکت‌ها ضمن رعایت ایمنی و کیفیت، اقتصادی نیز است و نسبت به خطوط هوایی از استاندارد بالایی برخوردارند و همسو با بازار جهانی، مدیریت فرودگاهها نیز مجال اعمال نظارت بر این شرکت‌ها را فراهم دیدند.
تغییر سیاست‌های سازمان فرودگاههای کشوری و شرکت فرودگاههای کشور در سال‌های اخیر توجه به ارتقای ایمنی و کیفیت و تجاری سازی فعالیت‌ها زمینه‌های حضور بیشتر بخش خصوص را فراهم کرده و زمینه مستعدی برای فعالیت شرکت‌های مستقل هندلینگ ایجاد کرده است. هر جند قسمت اعظم عندلینگ در سطح کشور در اختیار بخش دولتی است، روند کلی و جهت گیری حاکی از توسعه بخش خصوصی به ضرورت در آینده و کاهش سهم دولتی است.
شرکت‌های فعال در زمینه ارائه خدمات هندلینگ در ایران را می‌توان در سه گروه اصلی دسته بندی کرد: شرکت‌های خطوط هواپیمایی دولتی، شرکت‌های ارائه دهنده خدمات هندلینگ زمینی که از شوی شرکت‌های هواپیمایی دولتی و شبه خصوصی سازماندهی شده‌اند و شرکتهای مستقل ارائه دهنده خدمات هندلینگ زمینی مستقل که اساساً به دست بخش خصوصی تشکیل شده‌اند.

چرا شرکت خصوصی هندلینگ فرودگاهی یک ضرورت است؟

بخش گسترده ارائه خدمات هندلینگ در کشور از سوی شرکتهای دولتی ارائه می‌شود، ارائه خدمات هندلینگ زمینی از سوی این بخش ضعف‌هایی دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
 اتلاف سرمایه‌های ملی
 کاهش توانایی‌های تخصصی و سرمایه گذاری روی توسعه ناوگان
 ضعف اعمال نظر نقش حاکمیتی سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاههای کشور
 عدم پاسخگویی بر اساس اصل مشتری مداری

بخش دولتی ارائه کننده خدمات هندلینگ در بعضی فرودگاههای کشور جهت ارائه خدمات به شرکتهای خصوصی آنچنان که باید و شاید عمل نکرده و بعضاً منجر به تأخیر پروازها می‌گردند. برای حل این مشکلات راهی جزء افزایش نقش بخش خصوصی در زمینه ارائه خدمات هندلینگ زمینی وجود ندارد که خوشبختانه سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاههای کشور در راستای افزایش حضور بخش خصوصی در این فعالیتها و رسیدن به استانداردهای جهانی توافق دارد.

خدمات شرکتهای خدمات فرودگاهی (هندلینگ)

شرکت خدمات فرودگاهی به شخص حقوقی اطلاق می‌شود که از سازمان مجوز بهره برداری در یک یا چند فرودگاه را جهت ارائه یک یا چند خدمت فرودگاهی شامل خدمات آماده سازی هواپیما، خدمات زمینی، مسافر و بار همراه، خدمات بار (کارگو)، خدمات کیترینگ، خدمات مارشالینگ و یا سوخت رسانی را به عهده دارد.
خدمات قابل ارائه توسط این شرکت در حوزه هندلینگ به شرح زیر می‌باشد:
۱- حراست پروز (بار و مسافر و هواپیما)
۲- ایمنی پرواز
۳- بارگیری و تخلیه هواپیما
۴- تفکیک اثاثیه و جابجایی بار (حمل و نقل بار)
۵- آراستگی کابین هواپیما (نظافت)
۶- خدمات کروی پروازی
۷- یخ زدایی
۸- برق زمینی
۹- تهویه هوا
۱۰- کشنده
۱۱- کنترل وسایل لودبار
۱۲- شارژ آب، سرویس بهداشتی
۱۳- نگهداری ظروف هواپیما

طرح راه اندازی شرکت هندلینگ فرودگاهی

طرح توجیهی فنی اقتصادی راه اندازی شرکت هندلینگ فرودگاهی شامل موارد زیر است:

از آنجا که متقاضی، تقاضای بر عهده گرفتن مسئولیت ارائه بخشی از خدمات هوانوردی رادر شبکه هوانوردی کشور را دارد، سازمان باید مطمئن شود که در صورت واگذاری این بخش از فعالیتها به متقاضی، ارائه این خدمات بصورت ایمن استمرار خواهد داشت. در این روند لازم است اثبات شود که:
– فعالیت مورد تقاضا دارای توجیه تخصصی است.
– هر خدمت هوانوردی باید دارای کاربرد و نیاز عملیاتی باشد تا از تداوم آن اطمینان حاصل شود.
– فعالیت مورد تقاضا دارای توجیه اقتصادی و بازرگانی است.
– خدمات ارائه شده باید دارای صرفه اقتصادی باشد و متقاضی باید دارای توانمندی برنامه ریزی، مدیریتی و بازرگانی بگونهای باشد که در روند ارائه خدمات، صرفه اقتصادی مناسب جهت تداوم فعالیتش را تحصیل نماید.
– طرح توجیهی، برنامه اقتصادی و بازرگانی متقاضی را در یک دوره ۵ ساله تشریح میکند.
– در طرح توجیهی، به خلاصه ای از طرح، شرح خدمات، تحلیل بازار و فرصت، راهبرد و اجرا، تحلیل رقابت، تیم مدیریت و الزامات و نیازهای بودجه پرداخته خواهد شد.
– طرح توجیهی دارای ساختاری ساده است و تنها به اثبات توجیه داشتن تقاضا از نظر فنی و اقتصادی می پردازد. جزئیات برنامه اقتصادی در طرح کسب و کار ارائه خواهد شد.

شیوه نامه تاسیس و فعالیت شرکتهای هواپیمایی

جهت دانلود شیوه نامه (۳۰۴۰) تاسیس و فعالیت شرکت های هواپیمایی اینجا کلیک کنید
جهت دانلود شیوه نامه (۳۱۴۰) تاسیس و فعالیت شرکت های هواپیمایی اینجا کلیک کنید

پارامترهای موردارزیابی در طرح های توجیهی خدمات هوانوردی

جهت دانلود پارامترهای موردارزیابی در طرح های توجیهی خدمات هوانوردی اینجا کلیک کنید

میزان سرمایه لازم جهت راه اندازی شرکت خدمات فرودگاهی (هندلینگ)

میزان سرمایه لازم جهت تأسیس شرکت خدمات فرودگاهی با توجه به شرح خدمات و تجهیزات شرکت متفاوت است، با بررسی‌های انجام شده توسط مهندسین مشاور پارس رابین میزان سرمایه لازم جهت شرکت هندلینگ با خدمات دهی به ۵۰۰ پرواز داخلی درسال، به شرح زیر است:
هزینه ماشین آلات و تجهیزات طرح توجیهی هندلینگ فرودگاهی: ۱۵,۰۰۰,۰۰۰ هزارریال
هزینه اثاثیه و تجهیزات اداری دفتر شرکت: ۴۰۰,۰۰۰ هزارریال
سایر هزینه‌ها: ۴۵۰,۰۰۰ هزارریال
جمع سرمایه گذاری ثابت طرح هندلینگ فرودگاهی: ۱۵,۹۵۰,۰۰۰ هزارریال
سرمایه در گردش طرح توجیهی شرکت خدمات فرودگاهی: ۲,۵۰۰,۰۰۰ هزارریال
جمع کل هزینه‌های سرمایه گذاری طرح: ۱۶,۲۰۰,۰۰۰ هزارریال
میزان اشتغال طرح: ۱۲ نفر
نرخ بازدهی داخلی: ۲۹% درصد
دوره بازگشت سرمایه: ۳.۵ سال
درصد فروش درنقطه سربسر در سال مبنا: ۵۵% درصد
(داده های مالی این طرح در سال ۹۸ به نگارش در آمده است)

۴.۵/۵ - (۴ امتیاز)