بررسی بازار صنعت خودروهای تجاری
- 3 اردیبهشت 1403
- ۰
- بازدیدها: 61
- دسته بندی:
بررسی بازار صنعت خودروهای تجاری
کیفیت و کمیت ناوگان حمل و نقل یکی از عوامل مهم توسعه ترانزیت جاده ای است و توسعه ظرفیت ترانزیتی کشور با نوسازی ناوگان جاده ای درهم تنیده است. ناوگان جاده ای با جابه جایی بیش از ۹۰ درصد از بار زمینی نقش بسیار ویژه ای در حمل ونقل کشور دارد اما به دلیل فرسودگی حدود نیمی از این ناوگان مشکلات عدیده ای ازجمله افزایش مصرف سوخت انتشار گازهای آلاینده و نیز کاهش ایمنی به وجود آمده است. ازاین رو در سال های اخیر طرح های متعددی برای نوسازی این ناوگان از جمله طرح کامیون و کشجنده و همچنین طرح جایگزینی و نوسازی ناوگان حمل ونقل درون شهری و برون شهری به تصویب رسیده است اما در عمل اجرای این طرح های نوسازی ناوگان با موانع جدی رو به رو بوده است.
مطابق با آخرین آمار منتشرشده از سوی وزارت صمت طی ۹ ماهه ۱۴۰۲ حدود ۱۵۳هزار دستگاه خودروی تجاری اعم از وانت، ون، مینی باس، و میدل باس،اتوبوس، کامیون،کامیونت و کشنده در کشور تولید شده است که نسبت به مدت مشابه در سال قبل رشد ۳۱.۴ درصدی داشته است.
بخش خصوصی سهم۲۸.۸درصدی از تولید خودروهای تجاری در ۹ ماهه ۱۴۰۲ را به خود اختصاص داده است.علیرغم مشکلات عدیده بر سر راه تولید خودروهای تجاری در کشور میزان تولید خودروهای تجاری توسط بخش خصوصی در۹ ماهه۱۴۰۲قبلا نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵درصد رشد داشته است.
مطابق با گزارش مرکز پژوهش های مجلس در۹ ماهه سال ۱۴۰۲ ساخص فعالیت خودرو و قطعات نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب با کاهش ۴ و ۱۵.۷ درصدی مواجه شده است.
همچنین در آذرماه سال ۱۴۰۲ شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات بر مبنای اطلاعات شرکت های بورسی نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش تمام زیر بخش خودروی سنگین رشد مثبتی داشته اند.
بازار جهانی وسایل نقلیه تجاری با افزایش فعالیتهای صنعتی، افزایش تجارت الکترونیک و تقاضای فزاینده برای راه حل های حمل و نقل کارآمد، پتانسیل رشد قابل توجهی دارد. این بازار بسیار رقابتی است و بازیگران جهانی متعددی برای ایجاد برتری در بازار با یکدیگر رقابت می کنند و انتظار میرود تقاضا برای وسایل نقلیه تجاری نوآورانه همگام با درک اهمیت کسب و کارهای لجستیک، افزایش یابد.
با پیش بینی نرخ رشد ۰.۲۲ درصدی برای خودروهای تجاری سال های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۸ انتظار می رود بازار ۲۶.۴ میلیون دستگاه تا سال ۲۰۲۸ پیش بینی شود.
گروه خودروسازی تویوتا با سهم ۱۱.۸ درصدی، بازیگر اصلی جهان در حوزه تولید خودروهای تجاری است، پس از آن ولکش واگن و GM تربیت با سهم ۱۱.۱ و ۱۰.۸ درصدی بازیگران دوم و سوم این بازار هستند.
مطابق با آمارها ترکیه در جایگاه نهم جهان و جایگاه نخست در اتحادیه اروپا به لحاظ تولید خودروهای تجاری قرار داشته است.روند تولید خودروهای تجاری در ترکیه در بازه سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ نوسانات اندکی داشته است.
اما به طور میانگین طی این دوره به طوری متوسط سالیانه ۵۰۶ هزار دستگاه خودروی تجاری تولید شده است.
کشور ترکیه در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۷۲هزار دستگاه وسیله نقلیه تجاری صادر نموده است و در سال ۲۰۲۲ توانسته است با صادرات ۴۱۷هزار دستگاه خودروی تجاری اعم از کامیون، کامیونت، اتوبوس، مینیباس، میدلباس و تراکتور، ارزش صادراتی۹.۷ میلیارد دلاری ایجاد نماید.
رتبه بندی مناطق مختلف جهان در کاربری سازی خودروهای تجاری
ارزش کاربری سازی خودرو در آمریکای شمالی در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۵.۹۲ میلیارد دلار بوده است که رتبه نخست را در این بازار داشته و پیش بینی میشود که این منطقه در طول دوره پیشبینی با سریعترین نرخ رشد مرکب با تسلط خود بر بازار ادامه دهد.
رشد منطقه ای آمریکای شمالی ناشی از افزایش تقاضا برای وسایل نقلیه تخصصی در صنایع مختلف و برای تحقق اهداف متعدد است.
مطابق با آخرین آمارهای منتشر شده ناوگان باری کشور در پایان سال ۱۴۰۱ به طور متوسط سن ۱۸.۷ سال را داشته است. متوسط عمر کامیونهای عمومی جاده ای در سال ۱۴۰۱، ۱۹.۸ سال بوده است، این عدد برای اتوبوسها ۱۴.۴، مینیباس ها ۲۸.۱ و سواریهای کرایهای جاده ۱۲.۸ سال بوده است.
مطابق با آمارهای سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در سال ۱۴۰۱، مالکیت ۸۰.۵ درصد(معادل ۳۳۱ هزار وسیله نقلیه باربری) تحت مالکیت شرکتهای حمل و نقل بوده است.
پیشنهاد مطالعه: طرح موناژ و تولید کامیون کشنده
جمع بندی بررسی بازار صنعت خودروهای تجاری
در سال های اخیر به واسطه محدودیت های ناشی از تحریمها، سازندگان خودروهای تجاری با مشکلات عدیدهای در زمینه افزایش نرخ ارز و به تبع آن افزایش بهای تمام شده قطعات و سایر نهادهها، محدودیت در دسترسی به تکنولوژی و در مجموع افزایش هزینه های تولید مواجه شده اند. با توجه به چالش هایی که در حوزه تولید خودروهای تجاری در کشور وجود دارد و در کنار آن ضرورت توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی و مسائل مربوط به آلودگی هوا پیشنهاد میشود موضوع کاربری سازی خودروهای تجاری در دستور کار قرار گیرد.
درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:
دیدگاه خود را ثبت کنید