طرح احداث متل

متل تلفیقی است از دو واژه Motor و Hotel و اساساً ماهیت بین راهی داشته و معمولاً خارج از شهرها قراردارد. در تعریف متل می توان گفت که هتلی است که در آن مسافران می توانند با خودروی شخصی وارد شده و حتی خودرو را مقابل درب اتاق خود پارک نمایند. یکی از مشخصه های اصلی متل ها عدم وجود لابی در آنهاست چرا که میهمانان به مجرد وارد شدن به متل بدون نیاز به پیاده شدن کلید اتاق خود را از رسپشن دریافت نموده و مستقیماً به سمت اتاق خود رانندگی می نمایند. متل ها آن دسته از واحدهای اقامتی هستند که حالت توقف گاه و استراحتگاه موقتی را داشته و معمولاً در خارج از شهر قرار می گیرند که متأسفانه در ایران کمتر مورد توجه واقع شده اند. از آنجا که در ایران اکثر مسافران با وسایل نقلیه شخصی سفر می‌کنند، ساخت و توسعه متل ها در محورهای ارتباطی علی الخصوص محورهای ارتباطی قطب­های گردشگری، با افزایش رفاه سفر، توسعه گردشگری را به همراه خواهد داشت. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با مکان یابی متل ها در محور ارتباطی اصفهان – شیراز، نقش آن ها در توسعه گردشگری نیز بررسی گردد. از آنجا که اصفهان و شیراز از شهرهای تاریخی بوده و جزء قطب های مهم گردشگری ایران محسوب می‌شوند، توجه به گسترش زیرساخت ها از جمله متل ها می‌تواند تأثیر بسیار زیادی بر افزایش گردشگری داشته باشد زیرا هرچند که مسافرت به دلیل و انگیزه آنها انجام نمی گیرد، لیکن در صورت فقدان، آن مسافرت ها انجام نمی گیرد. همچنین اغلب گردشگران ایرانی از خودرو (علی الخصوص شخصی) جهت مسافرت استفاده می کنند. بنابراین وجود محل هایی برای اقامت در بین راه که امنیت کافی داشته و خدمات مورد نیاز مسافرین را ارائه نماید ضروری به نظر می رسد.
در خارج شهر و معمولاً دور از شهر قرار می‌گیرد و علاوه بر کلیه وسایل موجود یک هتل، دارای پمپ بنزین، فضای سبز وسیع، ساندویچ فروشی، و سوپر مارکت نیز می‌باشد. و ساختمان آن بیشتر، یک طبقه ویلائی است و در اتاق‌ها حمام و آشپزخانه کوچکی وجود دارد و در بعضی از متل‌ها، مسافران از آشپزخانه مشترک و عمومی استفاده می‌کنند. در قسمتی از متل محوطه بزرگی به کسانی که چادر همراه آورده‌اند اختصاص داده شده و از افرادی که در این محوطه چادر می‌زنند و ایامی را می‌گذرانند مبلغ کمی به عنوان کرایه وصول می‌شود کسانی که از این محوطه استفاده می‌کنند. مجازند از سایر امکانات متل مانند سوپرمارکت، رستوران، استخر ،سونا و غیره برخوردار شوند.

تاریخچه متل

تاریخچه متل با تاریخچه تولید ماشین‌ها و احداث جاده‌ها گره خورده است. ازآنجایی‌که کاربرد اصلی متل، ارائه اقامتگاهی برای مسافران بین‌راهی است، جاده‌ها تأثیر بسیار زیادی بر روی گسترش این نوع اقامتگاه‌ها داشتند. رونق اصلی متل‌ها بعد از پایان جنگ جهانی دوم آغاز شد. پیش از جنگ نیز در سال ۱۹۲۵ اولین متل در کالیفرنیا ساخته شد. در آن زمان، متل‌ها کمتر از ۲۰ اتاق داشتند و فقط نیازهای ابتدایی مسافران را برطرف می‌کردند. بعد از جنگ، ساختن ماشین‌ها و گسترش جاده‌ها در آمریکا با سرعت پیشرفت کرد. با این پیشرفت و بیشتر شدن تعداد مسافران، متل‌ها نیز بیشتر شدند.
با گذشت زمان، متل‌ها به نوع متداولی از اقامتگاه‌ها تبدیل شدند. حالا متل، اقامتگاهی است که برای مسافران دوچرخه‌سوار بهترین گزینه است، اتاق‌های بیشتری نسبت به گذشته دارد و امکانات بیشتری را نیز تأمین می‌کند.

انواع متل

در تعریف متل گفتیم اقامتگاهی است که امکانات چندانی ندارد؛ اما برخی از متل‌ها می‌توانند نسبت به بقیه از امکانات بیشتری برخوردار باشند. باتوجه‌به همین نکته متل‌ها به دودسته تقسیم می‌شوند.
دسته اول: متل‌هایی هستند که از فقط امکانات ضروری و موردنیاز مسافران را تأمین می‌کنند. در این متل‌ها نباید توقع رستوران و یا امکانات بیشتر در اتاق‌ها داشت.
دسته دوم: این دسته نسبت به دسته اول خدمات بیشتری به مسافران ارائه می‌دهد. برای مثال متل‌هایی که رستوران و استخر دارند در این دسته قرار می‌گیرند. در این متل‌ها، اتاق‌ها نیز امکانات بیشتری دارند. باتوجه‌به همه این نکات نباید فراموش کنیم که متل جایی برای اقامت تفریحی نیست. به این نوع اقامتگاه‌ها فقط می‌توان به‌عنوان جایی برای استراحت بین سفر نگاه کرد.

ساختمان و معماری متل ها

در این مورد نیز کاربرد متفاوت متل باعث می‌شود که معماری کاملاً متفاوتی داشته باشند. هدف از ساخت متل، ساخت اقامتگاهی ساده است که بتواند نیازهای مسافران را تأمین کند. به همین دلیل است که معماری متل‌ها بسیار ساده‌تر از هتل‌ها است. در متل‌ها از تزئینات کمتری استفاده می‌شود. تعداد طبقات متل‌ها نسبت به هتل‌ها کمتر است و در اکثر موارد ساختمان‌هایی با یک یا دوطبقه هستند. برای فراهم‌کردن راحتی بیشتر مسافران، در اتاق متل‌ها به پارکینگ دسترسی دارد. این ویژگی باعث می‌شود حمل بار راحت‌تر و سریع‌تر صورت بگیرد. یک تفاوت مهم دیگر در نحوه ساخت متل و هتل این است که در اتاق‌ها در هتل‌ها، داخل ساختمان است. در متل‌ها در اتاق بیرون قرار می‌گیرد. به این معنی که وقتی به متل رسیدید، می‌توانید مستقیماً وارد اتاق خود شوید.

خدمات و کارکنان متل

در متل‌ها تعداد کارکنان بسیار کمتر از هتل‌ها است. یک فرد ممکن است مسئولیت پذیرش چندین فرد را به عهده داشته باشد. امکانات متل نیز محدودتر از هتل است. اکثر متل‌ها رستوران ندارند.
امکاناتی مانند رستوران و یا استخر را می‌توانید در متل‌های لوکس پیدا کنید. از طرفی دیگر این نکته را باید بدانید که در اصل متل‌ها، اقامتگاه‌های لوکس محسوب نمی‌شوند.
اکثر افرادی که در متل ساکن می‌شوند، تمام روز را بیرون از اتاق سپری می‌کنند و فقط شب‌ها برای خواب به متل برمی‌گردند. اگر تنها به دنبال اتاقی ساده و راحت برای خوابیدن می‌گردید که از شهر هم دور باشد، به سراغ متل بروید.

امکانات متل

محل متل‌ها دورتر از مرکز شهر است. در اطراف متل‌ها نمی‌توانید همه امکانات را پیدا کنید. از طرفی هم متل‌ها در جایی ساخته می‌شوند که دسترسی راحتی به امکانات ساده و ضروری وجود داشته باشد.
در نزدیکی متل‌ها، فروشگاه‌های مواد غذایی و بنزین وجود دارد. سایر امکانات، مانند رستوران‌های لوکس و یا مراکز خرید از متل‌ها فاصله دارند.
ازآنجایی‌که متل‌ها اقامتگاه‌های بین‌راهی هستند، طبیعی است که نسبت به این امکانات فاصله زیادی داشته باشند. ممکن است برخی متل‌ها رستوران هم داشته باشند؛ اما پیش از اقامت در متل، مطمئن شوید که مواد غذایی لازم را با خود به همراه دارید.

هزینه‌های متل

در متل، هزینه اقامت شما به‌صورت ساعتی محاسبه می‌شود. همان‌طور که گفتیم، متل‌ها بیشتر برای کسانی است که سفر طولانی دارند و مجبورند بین راه جایی ساکن شوند.
همین موضوع باعث می‌شود که مدت‌زمان اقامت اکثر مسافران در متل کوتاه باشد. نبود امکانات، خدمات فراوان و یا تفریح‌های جذاب اطراف هتل، از دیگر دلیل‌هایی است که باعث می‌شود افراد در متل کمتر بمانند.

رتبه بندی متل بر اساس ستاره

تعداد ستاره‌های هر هتل بر اساس استانداردهای جهانی تعیین می‌شوند. این استانداردها، میزان امکانات و خدمات هتل‌ها را می‌سنجند و براین‌اساس، تعداد ستاره‌های آن را تعیین می‌کنند.
درباره متل‌ها این استانداردهای جهانی وجود ندارند ازآنجایی‌که اساساً همه متل‌ها اقامتگاه‌هایی با امکانات و خدمات محدود هستند، تعریف چنین استانداردهایی معنا ندارد.
در برخی نقاط به متل‌ها درجه‌ای نسبت می‌دهند. عدد این درجه می‌تواند ۱.۵ و یا ۲.۵ باشد. این درجه نیز بر اساس پاکیزگی و بهداشت متل تعیین می‌شود.

شرایط دریافت مجوز متل

دریافت مجوز هر یک از فعالیت های شغلی، در کشور ما، نظیر مجوز تاسیس آموزشگاه فنی و حرفه ای، مستلزم دارا بودن شرایط آن مجوز می باشد. متقاضیان دریافت مجوز متل نیز لازم است تا دارای شرایط قانونی مقرر بوده و با نحوه دریافت مجوز متل و شرایط تاسیس آن، آشنا باشند. به همین دلیل، در این بخش، به توضیح شرایط دریافت مجوز متل پرداخته که شامل موارد زیر می باشد:
برای دریافت مجوز متل، متقاضیان باید دارای شرایط مقرر قانونی باشند. این شرایط، عبارتند از :
متقاضی، باید پروانه بهره برداری موقت شش ماهه را دریافت نماید.
درجه نهایی واحد گردشگری باید تایید شده باشد.
مدیر متل، معرفی گردد.
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری مدیر متل اخذ شود.
هزینه صدور پروانه بهره برداری متل واریز گردد.
هزینه ابطال تمبر مالیاتی، پرداخت شده باشد.
تعهد نامه رسمی، مبنی بر ارائه مدارکی که اعتبار آن ها، مستلزم تمدید اعتبار منظم می باشد، از جمله، اجاره نامه، تاییدیه آسانسور، نرخنامه و بیمه نامه ها، ارائه گردد.
نرخنامه واحدهای گردشگری ارائه شود.
دریافت مجوز متل، مستلزم وجود شرایط تاسیس آن می باشد. شرایط دریافت مجوز متل، برای متقاضیان این مجوز، عبارتند از:
مراحل احراز هویت متقاضی انجام گیرد.
موضوع احداث تاسیسات گردشگری، در اساسنامه قید شود.
اسناد مربوط به مالکیت زمین یا اجاره ارائه گردد.
محل قرارگیری متلمعرفی شود.
دوره خدمت نظام وظیفه، طی شده یا کارت معافیت، ارائه شود. (صرفا در مورد آقایان)
طرح اولیه ارائه گردد.

سوالات متداول
متل چیست؟

متل تلفیقی از دو واژه Motor و Hotel است و در اصل به‌عنوان مکانی برای اقامت مسافران بین راهی به شمار می‌رود.

تفاوت اساسی هتل و متل چیست؟

هدف از ساخت هتل‌ها لذت بردن از امکانات آن‌ها است؛ در حالی که متل برای اقامت ارزان و استراحت موقت تاسیس شده است.

هتل بهتر است یا متل؟

هتل‌ها و متل‌ها اهداف متفاوتی را ارائه می‌کنند و بر اساس موقعیت مکانی،‌ساختار معماری و آنچه که ارائه می‌دهند، مسافران با نیازهای مختلف را جذب می‌کنند.

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح احداث متل

ظرفیت: اجاره ویلا ۲,۹۲۰ شب – تفریحات ساحلی ۱۴,۶۰۰ نفر – رستوران ۲۳,۳۶۰ پرس – کافی شاپ ۱۹,۲۰۰ نفر
نرخ برابری دلار: ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز: ۵۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل: ۳۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز: ۲۶ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت: ۶۰ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش تجهیزات: ۳ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا: ۲۵ درصد



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۴.۷/۵ - (۶ امتیاز)