طرح تولید تری کلسیم فسفات
- 18 خرداد 1399
- ۰
- بازدیدها: 297
- دسته بندی:
طرح تولید تری کلسیم فسفات
تری کلسیم فسفات عبارت است از مخلوط متغیری از فسفات کلسیم کـه ترکیـب آن تقریبـا برابـر اسـت بـا H2O.3P2O5, 10CaO و بطور اساسی مرکب از تری کلـسیم دی ارتـو فـسفات ۲)PO4(Ca3 همـراه بـا فسفاتهای کلسیم با خاصیت اسیدیتر یا قلیائیتر میباشد. تری کلسیم فسفات به صورت گرد سـفید بـدون مزه و پایدار در هوا میباشد. در الکل نا محلول است. در آب تقریبا نـامحلول اسـت ولـی در اسـیدهای رقیـق کلریدریک یا نیتریک به آسانی حل میشود.
موارد مصرف و کاربرد تری کلسیم فسفات
موارد کاربرد تری کلسیم فسفات در ادامه ذکر شده است.
– خشک کننده
– رطوبت گیر شکر و نمک
– سفید کننده و براق کننده در صنایع سرامیک
– غذای ماکیان
– عامل براق کننده دندانها در ساخت خمیر دندان و پودر دندان(به عنوان جلا دهنده)
کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید تری کلسیم فسفات
کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطه شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
تری کلسیم فسفات : ۲۴۱۱۵۱۲۴۲۰
کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید تری کلسیم فسفات
تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
تری کلسیم فسفات : ۲۸۳۵۲۶
تشریح فرایند منتخب تولید تری کلسیم
اساس فرایند تولید تری کلسیم متشکل از دو مرحله ذیل است.
خرد کردن مواد اولیه و تولید پلت
با استفاده از آسیاب گلوله ای، سنگ فسفات (حاوی ۲ تا ۳ درصد رطوبـت) و کربنـات کلـسیم آسـیاب میشوند که با به کار گیری غربالهای مکـانیکی، ذرات درشـت حاصـل از مرحلـه آسـیاب مجـددا بـه آسـیاب برگردانده میشوند.
آسیابهای گلوله ای از نوع پیوسته بوده ومواد را بصورت خـشک آسـیاب مـیکننـد. ایـن آسـیابها کـاربرد وسیعی در صنایع فرآوری مواد معدنی و شیمیائی داشته و در بخـشهای خـردایش کفـایی و تولیـد پودرهـای میکرونیزه بکار گرفته میشود. به منظور تولید پودرهای میکرونیزه معمولاً این آسیابها در یک مدار بـسته بـا سپراتورهای هوایی ویا کلاسیفایرهای هوایی قرار میگیرند. دستیابی به دانه بندی مناسـب محـصول آسـیاب گلوله ای وابسته به مشخصات فیزیکی و مواد ورودی به آن است که لاجرم حصول نتیجه مطلوب را منوط بـه انتخاب صحیح و طراحی مناسب دستگاه میسازد.
مخلوط پودری حاصل از مرحله آسیاب، ضمن توزین به مقدار مورد نظر با اسید فسفریک جهـت تولیـد پلـت مخلوط میشود تا مخلوط حاصل برای انجام فرایند کلسینه شدن و حذف فلوئور به کوره دوار هدایت شود.
کلسیناسیون طراحی کوره دوار در عمل کلسیناسیون و تسریع حذف فلوئور (فلوئور زدایی) حایز اهمیت به سزایی میباشد.
از عمده ترین معضلات این مرحله، حذف فلوئور و تبدیل سنگ فسفات به صورت محلول در آب میباشد. لذا طراحی درون کوره،کنترل فرایند به گونه ای صورت میگیرد که منجر به تولید تری کلسیم فسفات گردد. ساختمان کلی کوره دوار به صورت کپسولی فلزی است که بر روی چهار عدد غلتک ( از طریق یک سیستم) به آرامی می چرخد. دیواره داخلی کوره را با مواد نسوز می پوشانند.
به کار گیری کوره اقتصادی ترین انتخاب مناسب جهت حذف فلوئور و بازیابی حـرارت احتـراق مـیباشـد. در حضور بخار آب کافی پلت ها به مدت ۳۰ الی ۶۰ دقیقه در حرارت ۱۳۵۰ تا ۱۴۰۰ درجـه سـانتیگراد جهـت حذف ۱۰۰-۹۵ درصد محتویات فلوئور سنگ فسفات حرارت میبیند. افزایش مقدار رطوبـت در فـضای کـوره کمک موثری در جهت فلوئور زدایی از سنگ فسفات خواهد بود. سیستم پخت شامل دو قسمت کوره و خنک کن است. قسمت اصلی عمل پخت در کـوره صـورت مـیگیـرد . کوره پخت استوانه فلزی است که طول و قطر آن متناسب با ظرفیت کارخانه میباشد . این استوانه بـا شـیب حدود ٣ تا ۴ درصد روی چند پایه مجهز به غلتک، قرار گرفته و دارای حرکت دورانی میباشد. مواد خام پس از طی مسیر از انتهای کوره، وارد کوره میشوند و به دلیـل وجـود شـیب و حرکـت دورانـی مـواد بـه سـمت خروجی کوره و منطقه پخت سرازیر میشوند. در انتهای کوره یک مشعل تعبیه شده که با استفاده از سوختهای مختلـف، ایجـاد محـیط حرارتـی بـا درجـه حرارت حدود ١۴٠٠ درجه سانتیگراد را مینماید. برای حفاظت از بدنه کوره در مقابـل ایـن حـرارت بـسیار زیاد، مناطق مختلف کوره با استفاده از انواع آجرهای نسوز، بتون و جرمهای نسوز پوشیده میشوند. محـصول سیستم پخت که از کوره خارج میگردد کلینکر نام دارد. کلینکر خروجی از کوره دارای درجه حرارتی حـدود ۱۰۰۰تا ۱۲۰۰درجه سانتیگراد است. بازیابی این مقدار حـرارت و همچنـین مـشکل بـودن جابجـا کـردن کلینکر داغ، ضرورت سرد کردن آنرا ایجاب مینماید. خاصیت اساسی دیگـر مربـوط بـه سـرد کـردن کلینکـر تکمیل تشکیل کریستالهای کلینکر و بالا رفتن کیفیت آن میباشد. عمل سرد کردن کلینکر توسـط دسـتگاه خنک کن (کولر) انجام میپذیرد. کلینکر تولیدی یا محصول سیستم پخت قبل از ورود بـه آسـیاب در سـیلو، انبار و یا سالنهای مربوطه ذخیره میگردد. برای پودر کردن کلینکر از آسیابهای گلولهای استفاده میشود.
حهت استفاده بهینه و اقتصادی، گازهای حاصل از احتراق بعد از حذف غبـار و ذرات احتمـالی جهـت تولیـد بخار به کار گرفته میشوند.
ه طور کلی مراحل فرایند تولید تری کلسیم فسفات را میتوان به صورت زیر خلاصه نمود.
۱ -آسیاب
۲ -غربال مکانیکی
۳ -تولید پلت
۴ -جدا کننده غبار
۵ -کوره دوار
۶ -خنک کن دوار
۷ -مخزن جمع آوری کلینکر
۸ -آسیاب کلینکر
۹ -سیلوی محصول
۱۰-بسته بندی
رشد و تکامل صنایع جهان تا حدود زیادی مرهون رقابت بین واحدهای صنعتی میباشـد. در ایـن راسـتا هـر واحد صنعتی با افزایش کیفیت محصولات خود، سعی در کسب سهم بیشتری از بازار دارد و این روند به مرور زمان باعث بهبود کیفیت محصولات و در نتیجه رشد کیفی جوامع صنعتی شده است. کنتـرل کیفیـت جهـت تعیین صحت عمل تولید، مطابق مشخصات فنی تعیین شده برای محصول انجام میگیرد. این عملیات سـبب میشود تا ضمن جلوگیری از تولید محصولات معیوب، از هدر رفتن سرمایه هـا جلـوگیری بـه عمـل آمـده و قیمت تمام شده محصول کاهش یابد.
وضعیت واحدهای فعال تولید تری کلسیم فسفات
نمودار واحدهای فعال تولید تری کلسیم فسفات به تفکیک سال در شکل زیر آمده است.
وضعیت واردات و صادرات تری کلسیم فسفات
نمودار واردات و صادرات تری کلسیم فسفات به تفکیک سال در شکل زیر آمده است.
به طور کلی اهداف کنترل کیفیت را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد.
– حفظ استانداردهای تعیین شده
– تشخیص و بهبود انحرافات در فرایند تولید
– تشخیص و بهبود محصولات خارج از استاندارد
– ارزیابی کارایی افراد و واحدها
به عبارت دیگر میتوان گفت کنترل کیفیت عبارت است از اطمینان از تهیه و تولید کالا و خدمات، بـر طبـق استانداردهای تعیین شده و بازرسی به عنوان یکی از اجزا جدایی ناپذیر کنترل کیفیـت بـه منظـور شـناخت عیوب و تهیه اطلاعات مورد نیاز برای سیستم کنترل کیفی که در همه واحـدهای صـنعتی انجـام مـیگیـرد.
مراحل بازرسی کلی با توجه به وضعیت هر صنعت به ترتیب ذیل میباشد
۱ -در مرحله تحویل مواد اولیه
۲ -در مرحله آغاز تولید
۳ -قبل از آغاز عملیات پر هزینه
۴ -قبل از شروع عملیات غیر قابل بازگشت
۵ -پیش از آغاز عملیاتی که سبب پوشیده شدن عیوب میگردد
۶ -در مرحله پایانی کار
هر یک از این مراحل بازرسی ممکن است در محل عملیات یا آزمایشگاه انجام گیرد.
پیشنهاد منطقه مناسب برای اجرای طرح تولید تری کلسیم فسفات
در مورد مسئله مکانیابی احداث واحد و یا طرح، مدلها و روشهای متعددی وجود دارد کـه پارامترهـای بسیار مهم، اساسی و مؤثر در دستیابی به محل مناسب اجرای طرح دخالت میکنند. از مهمترین پارامترهـای موجود در این رابطه میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
١ -نیروی انسانی (جمعیت کاری و اداری مورد نیاز جهت ایجاد اشتغال)
٣ -قیمت زمین (ارزانی زمین و دستیابی به مساحت زیاد و قابل تامین)
٣ -معافیت مالیاتی (جهت افزایش میزان سوددهی طرح)
۵ -دستیابی به منابع تامین مواد اولیه اصلی
۶ -دسترسی به پایگاههای جهانی (جهت صادرات محصول و واردات مواد مورد نیاز)
٧ -امکان تامین موارد تاسیساتی همچون برق و سوخت مورد نیاز
با توجه به فرایند تولید، مکان خاصی با مشخصههای ویژه برای اجرای طرح در مراجع توصیه نشده است. لـذا اجرای طرح در دیگر مناطق محروم به علت معافیت مالیاتی ده ساله توصیه میشود. در این پروژه چند منطقه برای احداث این واحد در نظر گرفته شده است.
– استانهای جنوبی کشور: با توجه به وجود واحد پتروشیمی رازی تامین کننده یکی از مواد اولیـه اصـلی ایـن واحد یعنی اسید فسفریک در جنوب کشور، استانهای بوشهر، هرمزگان و خوزستان دارای مزیت هستند.
– استانهای مرکزی کشور: با توجه به وجود معادن متعدد در استانهای مرکزی کشور و نیز وجود چنـد واحـد خصوصی تولید اسید فسفریک در این مناطق، استانهای یزد، اصفهان و سمنان دارای مزیت هستند.
– استانهای غربی کشور: احداث واحد در استانهای کردستان، ایلام، چهار محـال و بختیـاری و کهکیلویـه و بویر احمد، به دلیل ایجاد اشتغال در این مناطق دارای مزیت نسبی است.
کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول
کشورهای عمده تولید کننده تری کلسیم فسفات در ادامه ذکـر شـده انـد. بـا توجـه بـه اینکـه آمـار تولیـد کشورهای مختلف در دسترس نبوده است، آمار صادرات این ماده در کشورهای مختلف مد نظر قـرار گرفتـه است.
روسیه. سوریه . چین . الجزایر
کالاهای جایگزین تری کلسیم فسفات
به طور کلی تری کلسیم فسفات در بسیاری از موارد کاربرد خود قابل جایگزینی با مونو کلسیم فـسفات و دی کلسیم فسفات میباشد.
اهمیت استراتژیکی تری کلسیم فسفات
فسفر یا فسفات یکی از عوامل در زندگی امروزی به شمار میرود چرا که یکی از نیازهای عمده رشد و توسعه محصولات کشاورزی را کودهای فسفاته تشکیل میدهد. از طرفی به دلیل افزایش جمعیت، همواره جهان نیازمند مواد غذایی بیشتری خواهد بود. سنگ فسفات عنوان تنها منبع اقتصادی تامین کربنات فسفری، در توسعه بخش کشاورزی و صنعتی دارای نقش بسیار مهم و حیاتی و غیر قابل جایگزین میباشد. با توجه به نقش حیاتی این ماده در عرصه حیات، با افزایش جمعیت جهان، نیاز به آن افزایش چشمگیری یافته است.
خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید تری کلسیم فسفات
ظرفیت تولید سالیانه : ۱۵۰۰۰ تن در سال
نرخ برابری دلار : ۱۷۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۲۰۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۱۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۶۵ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۸ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۱۲ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۴۳ درصد
دیدگاه خود را ثبت کنید