طرح تولید دارو بر پایه ید
- 27 خرداد 1398
- ۰
- بازدیدها: 501
- دسته بندی:
طرح تولید دارو بر پایه ید
دارو های بر پایه ید، شاخه ای از دارو های پزشکی بوده که به غیر از دارو های ید دار تقویتی و داروهای غدد تیرویید غالبا مصارفی خاص دارند به طور کلی جهت معرفی دارو های بر پایه ید می بایست دارو و اقلام زیر مجموعه ان را تعریف نمود . هر مادهای که برای درمان و تشخیص بیماری و پیشگیری از آن به کار رود و بر ساختار یا کارکرد ارگانیسم زنده گویند. (medicine : اثر گذارد را دارو (به انگلیسی اغلب به موادی گفته میشود که برای درمان بیماری بکار میروند و پس از ورود به (Drug : دارو (به انگلیسی بدن عملکرد بدن را تصحیح می کنند. دارو ممکن است منشا طبیعی (گیاهی یا حیوانی) داشته باشد و یا اینکه به طور مصنوعی تهیه شود. داروهای شیمیایی معمولاً در آزمایشگاه و به دست پزشکان یا دارو سازان کشف شده و پس از تحقیقات کافی و تایید مراجع رسمی در کارخانههای داروسازی تولید میگردند. مصرف دارو ممکن است به صورت خوراکی (قرص و شربت)، مالیدنی (پماد و قطره)، استنشاقی (از راه تنفس) و یا تزریقی (آمپول) باشد. به محل فروش دارو داروخانه گفته میشود.داروها به چهار صورت معدنی، حیوانی، گیاهی و یا شیمیایی وجود دارند. همچنین می توان داروها را به دو بخش مجاز و غیر مجاز ( مانند برخی مخدرها) طبقه بندی کرد. داروها اصولا باید در شرایط ویژه ای نگهداری شوند و تاریخ مصرف مشخصی دارند . نحوه مصرف دارو و چندهگذاری آن در نسخه پزشک معالج مشخص میشود . برخی داروهای ساختنی که به آنها داروهای جالینوسی نیز گفته میشود در داروخانه با نسخه پزشک و از ترکیب چند ماده دارویی ساخته میشود. حالت کلی، یک دارو مادهای است که به وسیلهٔ واکنشهای شیمیایی خود، تغییراتی در کارکرد زیستی ایجاد می کند. عمدتاً مولکول دارو با یک مولکول خاص در سیستم زیستی که نقش مشخصی بازی میکند بر همکنش دارد. به این مولکول گیرنده یا ریسپتور می گویند. در موارد اندکی داروها به عنوان دشمن شیمیایی معروف هستند که ممکن است با دیگر داروها واکنش دهند، در موارد دیگری مثل عوامل اسمزی داروها به طور انحصاری با مولکولهای آب واکنش میدهند. داروها ممکن است درون بدن تولید شوند همانند هورمونها و یا شیمیایی بوده و درون بدن تولید نشوند. سموم نیز دارو محسوب میشوند. مواد سمی میتوانند به وسیله موجودات زنده از قبیل گیاهان و جانوران ساخته شوند و یا همانند آرسنیک و کادمیوم دارای ریشهٔ معدنی باشند. از آنجا که واکنش دارو با گیرنده آن شیمیایی است، یک مولکول دارو باید شکل، اندازه، ترکیب اتمی و بار الکتریکی مناسب داشته باشد
تقسیم بندی متداول داروها براساس و پایه شکل آنها
پودرها
کپسولها
سوسپانسیونها
شیافها
پمادها
امولوسیونها
تقسیم بندی داروها بر اساس نوع بیماریها
۱. داروهای ضد سرماخوردگی
۲ .داروهای ضد زخم معده و سوء هاضمه
۳. داروهای ضد سرفه
۴. داروهای ضد درد
۵. داروهای موثر بر اعصاب خودکار
۶. هیستامینها و آنتی هیستامینها
۷. داروهای ضد کرم
۸. داروهای ضد استفراغ
۹. داروهای خواب آور
۱۰. داروهای روان درمان
۱۱. داروهای ضد چاقی
بررسی قیمت تولید داخلی و جهانی دارو بر پایه ید
تجارت دارو در جهان ، تجارت بزرگی است. اگر حجم کل تجارت دارو در جهان ا معادل ۶ میلیارد نفر جمعیت دنیا کنیم، سرانه مصرف دارو در جهان ۶۰۲ میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که حدود دو میلیارد نفر از جمعیت جهان از جمله برخی کشورهای آفریقایی ، دسترسی کاملی به دارو ندارند . اما سرانه مصرف دارو در ایران تنها معادل بیست و یک دلار است که به نسبت متوسط سرانه مصرف جهان ، رقم بسیار اندکی است. اگر شاخص های دارویی کشورمان را با کشورهای مشابه مانند ترکیه مقایسه کنیم، که تقریباً از لحاظ جمعیت برابر هستیم، مشاهده می کنیم که در ترکیه با تولید سرانه حدود هفت هزار و دویست دلار به قدرت برابری خرید، سرانه مصرف دارو معادل نود دلار است. البته چون یارانه های متفاوتی در نظام اقتصادی ما وجود دارد، درآمد سرانه و قدرت خرید مردم کشورمان در برآورد می شود. در مقابل، کل قدرت خرید ما برای دارو بالا نیست و (PPP) سطح هفت هزار و هفتصد دلار چون بخش عمده آن از طریق یارانه تأمین می شود،
کاربرد دارو بر پایه ید
به طور کلی داروهای بر پایه ید دارای دو مصرف عمومی و اختصاصی می باشد که در مصارف عمومی بیشتر قرص های ید دار مکمل و یا تنظیم کارکرد غده تیروئئید مورد نظر است ولی در مورد مصرف اختصاصی در درمان بیماریهای پیشرفته کلیه و کبد و عروق و نیز عکسبرداری های خاص ایزوتوپی کاربرد دارد .
عملکرد داروهای عمومی دارای ید در بدن
•سبب رشد متناسب میشود.
•در نشاط روانی مؤثر است
•در داشتن پوست، مو، ناخن و دندان های سالم مؤثر است.
•در رژیم لاغری به منظور سوزاندن چربیهای اضافی بدن به شما کمک میکند.
• انرژی بیشتری به شما میبخشد.
اهمیت استراتژیک کالا در دنیای امروز
با توجه به رشد جمعیت کشور و بالا رفتن سطح بهداشت و درمان عمومی , بطور متوسط مصرف سرانه دارو ، همه ساله رو به افزایش دارد. این بدان معناست که اگر نتوانیم در داخل کشور داروهای مصرفی خود را تهیه نمائیم، هر سال در زمینه دارو از سال پیش وابسته تر خواهیم بود , لذا نیاز به تولید داروی مورد نیاز کشور در داخل از امور حیاتی محسوب گردد . نگاهی به آمار منتشر شده در زمینه ارزش افزوده تولید فرآورده های داروئی و بیوتکنولوژی و مقایسه آن نسبت به دیگر صنایع , این واقعیت را مشخص می سازد که ؛ طبق آمار به ازای هر کیلوگرم اتومبیل تولید شده در صنعت خودروسازی ؛ تنها ارزش افزوده ای معدل ده دلار نصیب کشور می گردد و همچنین مواد اولیه فراوانی صرف این محصول می گردد . در حالیکه تولید یک کیلوگرم دار و معادل ده هزار دلار ارزش افزوده به دنبال دارد و این در حالی است که مواد اولیه اندکی هم مصرف گردیده و در عوض موجب استفاده از نیروی فکر و تخصص افراد تحصیلکرده و رونق بازار تحقیق , پژوهش و اشتغالزایی در جامعه می گردد. بدیهی بنظر می رسد که دارو جزو کالاهای استراتژیک در کشور ما محسوب شود. لذا نظارت دولت در این بخش بسیار جدی و گسترده است. این امر در زمان حوادث طبیعی مانند زلزله، سیل و… یا جنگ که کشور ما کم و بیش طعم آنها را چشیده است، بیشتر خود را نمایان می سازد. اگر برای کشور اتفاقی بیافتد، دارو اولین کالایی است که مورد نیاز کشور خواهد بود، به طوری که در بعضی از مواقع از نان شب هم واجب تر می شود.
کشورهای عمده تولیدکننده دارو بر پایه ید
بیشترین کشور وارد کننده دارو در جهان کشور امریکاست که از طرفی جزء بزرگترین تولید کننده آن نیز هست ؛ البته لازم به ذکر است که بسیاری از دارو های وارداتی با آمریکا خود ماده اولیه دارو های دیگر است که آمریکا به عنوان ماده اولیه و نه نیاز دارویی وارد میکند .میزان واردات در جدول زیر به وضوح مشخص است .
بررسی ظرفیت بهره برداری و روند تولید دارو بر پایه ید
در حال حاضر تعداد کارخانجات فعال در ایران ۷۹ واحد دارویی بوده که تولید آنها ۲۷/۳ میلیارد عدد/دوز می باشد اما ظرفیت اسمی در ایران در حال حاضر ۳۶/۱ میلیارد عدد/دوز می باشد.
فرآیند تولید دارو بر پایه ید
الف ) کنترل کیفی مواد اولیه
دراین مرحله قبل از پذیرش مواد اول یه وارد شده به کارخانه براساس روشهای نمونه گیری آزمایش کنترل کیفیت مواد جهت تطابق آنها با استانداردهای دارویی انجام می پذی رد، در صورت تائید مواد دارویی توسط آزمایشگاه مواد اولیه جهت استفاده در خط تولید به انبار می روند.
ب) کنترل فرمولاسیون
در این قسمت مواد اول یه وارد شده به کارخانه براساس استانداردهای دارویی با درصد وزنی مناسب با یکدیگر آمیخته شده و برای ترکیب شدن نهایی و پخت به مراحل بعدی می روند.
ج) انتقال به سیستم بلندینگ
دراین مرحله مواد اولیه دارویی آسیاب شده و بصورت مواد ریزی در می آیند در داخل دستگاه بصورت یک ترکیب یکنواخت در می آیند. دستگاه های بلندیگ دارای اشکال مختلفی هستند. همچنین در این مرحله توزین مواد نیز انجام می شود.
د) عملیات همگن سازی
دراین مرحله مواد دارویی کاملا به آمیخته شده و ماده ای یکنواخت بوجود می آید که تشخیص مواد اولیه در آن دیگر میسر نیست. کنترل میکس و نسبت ترکیب مواد در این مرحله پراهمیت است.
ه) عملیات ساخت و پخت
در این مرحله مواد اولیه دارویی درصورت نیاز پخته و پرس شده تا در مراحل بعدی کار تولید بر روی آن ها ادامه یابد. دما و حرارت مورد نیاز باید در این مرحله به دقت محاسبه و نظارت می گردد.
و) عملیات استریل
در این مرحله با توجه به الزامات موجود در مورد مواد دارویی و جهت محافظت این مواد از آلودگی های میکروبی و انگلی کار استریل مواد دارویی انجام می پذیرد تا این مواد عاری از هرگونه خطر محیطی شوند. نوع کنترل در اینجا بصورت اسپتیک میباشد.
ز) آماده سازی محصول
در این مرحله پس از نمونه برداری و درصورت تایید کیفیت مواد دارویی توسط واحد مربوطه محصولات کامل شده جهت بسته بندی مهیا می گردند.
ح) فیلر و بسته بندی کردن
دراین مرحله بر اساس نوع دارو پروسه نهایی بر روی آنها انجام می شود. مایعات درون ظروف شیشه ای پر شده (فیلرسازی) و درب آنها بسته , لیبل و تاریخ زنی انجام می پذیرد . قرصها نیز برای بسته بندی در بلیسترها به دستگاه مربوطه هدایت شده و تاریخ زنی برروی آنها نیز انجام می شود.
ط) انبارداری و ذخیره سازی و صدور محصول
در این مرحله جهت نگهداری مناسب اقلام دارویی تا هنگام انتقال آنها به مراکز فروش و عرضه آنها به انبارهای ذخیره سازی ارسال می گردند . در ا ین قسمت جهت کنترل کیفی مجدد عملی ات شاهد برداری از محصولات انجام میگیرد. (به دلیل بالا بودن حساسیت نسبت به کیفیت مواد دارویی عملیات کنترل کیفیت در چندین نوبت در مراحل مختلف تولید بر روی آن انجام می پذیرد تا از قابل مصرف بودن آن برای انسان اطمینان حاصل شود) .
دیدگاه خود را ثبت کنید