طرح تولید لاستیک رادیال خودرو
- 31 خرداد 1398
- ۰
- بازدیدها: 2,801
- دسته بندی:
طرح تولید لاستیک رادیال خودرو
تولید تایر قدمتی بالغ بر یک قرن دارد . در ١٠٠ سال گذشته صنعتگران کوشیده اند تا با تکامل ساختار تایر به سهم خود، امکان توسعه هر چه بیشتر صنایع خودرو سازی را فراهم نمایند. امتیاز اختراع نوعی تایر بادی توسط تامسون در سال ١٨۴۵ میلادی به ثبت ر سید اما این طرح هیچگاه به صورت از جان بوید دنلپ به عنوان اولین تجاری مطرح نشد و عملا مخترع تایر بادی نام برده می شود . طرح وی که در سال ١٨٨٨ ارائه شد شامل استفاده از یک نوار پارچه ای بود که دو . طرف آن بوسیله دو لایه لاستیکی پوشانده می شد بارتلت و جفری نیز در همان سال امتیاز طرح جدیدی در ساخت تایر را به ثبت رساندند که ساخت و مصرف آن تا بیست سال بعد نیز متداول بود . این تایرها د ارای سطح مقطعی به شکل نعل اسب بودند که با استفاده از طوقه های لاستیکی روی . رینگ پرچ می شدند.
نخ لاستیک رادیال خودرو
بدنه اصلی تایر شامل لایه های نخی پوشش داده شده با آمیزه (خمیر ) لاستیکی می باشد . جنس نخ ها نایلون، ریون یا پلی استر است . به مجموع لایه های نخی بکار رفته در تایر منجید یا کارکاس گفته می شود . وظیفه لایه های نخی تحمل فشار باد از داخل تایر و بار وارد شده به تایر از خارج می باشد.
سیم لاستیک رادیال خودرو
به منظور ایجاد استحکام کافی در بخشی از تایر که رویری نگ قرار می گیرد و طوقه ( بید ) نام دارد، از سیم های فولادی استفاده می شود . این سیم ها ضمن آن که دارای پوشش مسی یا برنزی هستند توسط آمیزه لاستیکی نیز پوشش داده شده و پس از چند دور تابیده شدن، با مقطعی به شکل مربع یا ذوزنقه مجموعه سیم های طوقه را تشکیل می دهند.همچنین در کمربند تایر های رادیال سیمی سواری و در لایه های تایرهای باری تمام سیمی از سیم های فولادی با قطر و ضخامت مشخص استفاده میگردد.
اجزای تشکیل دهنده لاستیک رادیال خودرو
در ساختمان تایر از مواد شیمیایی، طبیعی و معنی مختلفی استفاده می شود که هر یک در عمل کرد تایر و نیز در جریان تولید تایر نقش خاصی را ایفا میکنند. اصلی ترین مواد تشکیل دهنده تایر به شرح زیر ا ست
کائوچو
کائوچوی مصنوعی ، کائوچوی طبیعی و کائوچوی بازیافتی ، کائوچوی طبیعی از شیره درخت مخصوصی که در مناطق استوایی و کشورهایی نظیر مالزی و تایلند می روید، به دست می آید.
دوده
اضافه کردن دوده به کائوچو باعث افزایش مقاومت سایشی تایر شده و خواص مکانیکی آن را بهبود می بخشد . ساختار کائوچو به گونه ای است که در بین مولکول های آن فضاهای خالی وجود دارد و دوده در این فضاها قرار می گیرد . گاهی او قات علاوه بر دوده از پرکننده های غیر دوده ای نظیر کربنات کلسیم یا کائولین نیز استفاده می شود.
محافظت کننده ها
اکسیژن و ازن موجود در هوا می تواند باعث تخریب و فرسایش اجزاء تایر شود . برای مقابله با اثرات مضر این عوامل از مواد شیمیایی خاصی نظیر ضد اکسیدانت ها موم ها و ضد اوزونانت ها در آمیزه لاستیکی استفاده می شود.
سایر عوامل شیمیایی
به منظور تولید و فرآوری بهتر و آسان تر آمیزه لاستیکی در چرخه تولید و مراحل مختلف عملیات فرآیندی از مواد دیگری نظیر انواع روغن، شتاب دهنده ها، گوگرد (به عنوان عامل پخت) و نظایر آن استفاده می گردد.
فرآیند تولید لاستیک رادیال خودرو
انواع تایر برحسب نوع ساختار
بطور کلی تایرها از لحاظ نوع ساختار به دو گروه اصلی . تقسیم میشوند: بایاس و رادیال
تایرهای بایاس
در این دسته از تایرها امتداد نخ های لایه با خط مرکزی تایر زاویه مورب می سازند و ترتیب قرارگیری لایه ها روی یکدیگر بصورت ضربدری می باشد. جنس نخ لایه ها از نوع نایلون است و در بدنه تایر بجز در ناحیه طو قه ها از سیم فولادی استفاده نمی شود.
تایرهای رادیال
در تایر رادیال امتداد نخ های لایه با خط مرکزی تایر زاویه حدود ٩٠ درجه می سازد و به عبارت دیگر امتداد نخ ها در جهت شعاعی قرار گرفته اند. جنس نخ لایه ها عموماً ریون یا پلی استر است . در تایرهای رادیال به منظور ایجاد پایداری حرکتی، از لایه هایی با عرض ناحیه آج و زاویه مورب نسبت به خط مرکزی تایر، با نام کمربند یا بلت استفاده می شود . الیاف مصرفی در کمربند از جنس نخ یا سیم فولادی است. در صورت یکه کمربند نخی باشد تایر را رادیال نخی و در صورتی که سیمی باشد تایر را رادیال سیمی (یا استیل بلت) می نامند.
ویژگی های مهم تایرهای رادیال
مصرف کم سوخت، تولید صدای کم، پایداری حرکتی خوب، شتاب گیری و ترمزگیری سریع و مطمئن، رانندگی راحت، فرمانپذیری مناسب، دوام و طول عمر زیاد، مقاومت در مقابل پنچری ، چنگ زنی بسیار عالی، چسبندگی بهتر به زمین، عملکرد بهتر در جاده های خیس و عملکرد بهتر در پیچ.
خصوصیات لایه گذاری های مختلف تایرها
در روش مورب متقاطع به علت زاویه نسبتا کوچکی که بین نخ های لایه گذاری شده و محور وجود دارد نیروی اصطکاک کمی بین لایه ها و آج لاستیک ایجاد می شود و درجه گرمای تولید شده درلاستیک چندان زیاد نیست از این رو برای خودرو های پر سرعت مناسب است. افزون بر آن مقاومت جانبی تایر نیز نسبتا زیاد است و تنها عیب آن استهلاک نسبی زیادی است که در آج های لاستیک وجود دارد. در روش رادیال به علت زاویه ٩٠درجه ای که بین نخ های لایه ها نسبت به محور لاستیک و جود دارد مقاومت و استحکام خیلی زیادی در لاستیک به وجود می آید. در لایه گذاری مورب متقاطع دیواره جانبی لاستیک بسیار محکم تر از رادیال می شود. این استحکام را می توان در هنگام زیر بار قرار گرفتن تایر مشاهده کرد. تایر رادیال دارای دیواره ای نرم و ارتجاعی و لاستیک مورب متقاطع دارای دیواره ای سخت است به علت نرمش زیاد لاستیک رادیال تمایل آن به متورم شدن در زیر بار زیاد است. این حالت یکی از معایب لاستیک های رادیال محسوب می شود. بهترین مزیت لاستیک رادیال آن است که با غلتش چرخ در روی جاده نخ های عرضی به سهولت در کنار هم می لغزند و کوچک ترین مقدار ضریب اصطکاک در لایه ها ایجاد می شود و در نتیجه گرمای تولیدی آن در سرعت زیاد کم است. باید دانست که لاستیک خنک میل به غلتش بهترین سبت به لاستیک گرم دارد. ثانیا نیروی اصطکاک کمتری را در برابر نیروی موتور تولید می کند و نیز سوخت مصرفی موتور پس از طی یک صد کیلومتر کاهش پیدا می کند.
قیمت تولید داخلی و جهانی لاستیک رادیال خودرو
قیمت داخلی
قیمت لاستیک های داخلی در حدود ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال برای هر جفت لاستیک رادیال می باشد (برای مصرف کننده ای).
قیمت جهانی
قیمت هر جفت لاستیک رادیال خارجی در حدود ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال می باشد . البته لاستیک های چینی با کیفیت پایین تر نیز در بازار داخلی موجود می باشند که قیمتی در حدود قیمت محصولات داخلی دارند.
کاربرد لاستیک رادیال خودرو
کاربرد لاستیک رادیال خودرو در انواع خودروهای سواری به ویژه خودروهای مد لهای بعد از ١٩٨٠ است.
اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
تایر رکن اساسی در ناوگان حمل و نقل هر جامعه ای محسوب می شود و حیات اقتصادی جوامع بشری بدون تایر قابل تصور نیست. در سرزمین پهناور ایران با توجه به پراکندگی جمعیت و مراکز اقتصادی ، دوری راهها و محدودیت خطوط راه آهن و حمل و نقل هوایی ، بخش اساسی ارتباطات اقتصادی و حمل کالاهای تجاری و حتی جابجایی مسافر درون و برون شهری از طریق ناوگان حمل ونقل زمینی کالا و مسافر صورت می گردد که بار آن بر دوش صنعت تایر کشور استوار است . از این روست که صنعت تایر یکی از ارکان صنایع استراتژیک و کلیدی آن کشور محسوب میگردد.
معرفی کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید لاستیک رادیال خودرو
۱. تایرهای سواری : ۲۵۱۱۳۱۲۳۰۱
۲. تایر رادیال سیمی سواری سری ۷۰ : ۲۵۱۱۵۱۲۳۳۱
۳. تایر رادیال سیمی سواری ۲۵۱۱۶۱۲۳۳۰:۱۹۵/۶۵R15
وضعیت واحد های فعال تولید لاستیک رادیال خودرو
در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید کننده لاستیک رادیال خودرو در کشور به تفکیک استان آمده است .
طراحی کارخانه لاستیک سازی
در میان شیوه های مختلف حمل و نقل جاده ای، هوایی، ریلی و دریایی، حمل و نقل جاده ای بدلایل مختلف تارخی و اقلیمی در کشور ما از گسترش و اهمیت بیشتری برخوردار بوده است. بر این اساس بدیهی است که ناوگان حمل و نقل جاده ای بالاترین نقش را در حمل و نقل کشور به عهده داشته باشد. لذا با توجه به اهمیت و گستردگی وسایل نقلیه جاده ای، طببیعی است که در کشور ما تایر بعنوان کالایی پرمصرف تلقی شده و در واقع یک مزیت مهم برای توسعه و سرمایه گذاری برای این صنعت خواهد بود. تکنولوژی تایر بر چندین محور اصلی یعنی فرمولاسیون و آمیزه کاری موثر، طراحی ساختار، فرآیند و عمل آوری و مدیریت بهره برداری و ماشین آلات و سخت افزار صنعت استوار می باشد. در حال حاضر ظرفیت تولیدی واحدهای تولیدی متعلق به شرکت های بزرگ تایر جهان نظیر واحدهای تولیدی شرکت بریجستون بطور میانگین ۱۸۰ هزار تن است و این معیار و میزانی از ظرفیت اقتصادی واحدهای تولیدی در سطح بین المللی تلقی می شود. اما ظرفیت تولید در شرکت های با مقیاس ملی حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار تن است که از این جهت ظرفیت واحدهای تولیدی کشور نیز مناسب تلقی می شود. بازار مصرفی تایر بالغ بر ۷۰ میلیون حلقه تایر (نزدیک ۱۱۰۰ هزار تن) در منطقه برآورد شده است. در چند سال اخیر با توجه به تحولات بوجود آمده در صنعت لاستیک سازی و انتقال تکنولوژی رادیال به کشور و نیز آهنگ سریع تحولات تکنولوژیک بویژه در حوزه مواد و مهندسی پلیمر و نیز ماشین آلات و دستگاه های تولیدی جدید، با توجه به تحلیل بخش های مغزافزاری و نرم افزاری تکنولوژی تایر و این که بخش های یاد شده در رده تکنولوژی های بالا قرار دارند، نیاز این صنعت به شناخت و استفاده از طراحی علمی و به روز سازه های این صنعت را امری ضروری می سازد.
سطح تکنولوژی تولید تایر
تایرهای سواری نوعی از تایرهای سبک در نظر گرفته می شود. تولید تایر سواری با تکنولوژی های بایاس و رادیکال انجام می گیرد که تکنولوژی بایاس تقریبا منسوخ شده و تکنولوژی رادیال به عنوان یک تکنولوژی رو به توسعه تلقی می گردد. با توجه به قدمت تکنولوژی بایاس در جهان و میرایی این تکنولوژی، واضح است که اطلاعات مختلف علمی و دانش فنی مربوط به این تکنولوژی تقریبا شناخته شده است؛ لذا این بخش از این صنعت طراحی سازه ای خاصی لازم نداشته و در زمره تکنولوژی ساده ارزیابی می گردد. از سوی دیگر تکنولوژی رادیال نیز خود به دو نوع نخی و سیمی تقسیم می شود که نوع نخی سواری آن با شاخص سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت از قبل از انقلاب در کشور وجود داشته و کلیه ابعاد آن شناخته شده است. نوع سیمی تایرهای رادیال سواری را امروزه به صورت تایرهای معمولی و نوع با عملکرد بالا تولید می کنند. این نوع با عملکرد بالا و با شاخص سرعتی H، V و Z بوده و می توان تکنولوژی آن را از جمله تکنولوژی های پیشرفته قلمداد کرد. به نظر می رسد نوع با شاخص سرعتی H قابل انتقال به ایران بوده ولی برای شاخص های سرعتی V و Z (سرعت آن به بیش از ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت می رسد) در انحصار کشورهای اصلی تولید کننده تایر قرار دارد و در زمره تکنولوژی های بالا قرار دارد.
مساله بررسی تکنولوژی تایر را می توان با نگاه دیگری نیز مورد بررسی قرار داد. در این ارتباط مراحل مختلف طراحی و تولید تایر به عنوان اجزای تکنولوژی به طور مجزا مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. این مراحل عبارتند از فرمولاسیون و آمیزه کاری مواد (Compounding)، ساختار تایر (Construction)، فرایند و فراوری تایر، اتوماسیون ماشین آلات و مدیریت بهره برداری.
فرمولاسیون و آمیزه کاری مواد به عنوان یکی از زیربخش های تولید تایر از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این، شکل هندسی و طراحی ساختار تایر از زیربخش های اصلی و بسیار تعیین کننده است. فرایند و فراوری تایر، سومین جزء تکنولوژی تولید تایر به شمار می رود. در مبحث فرایند تولید تایر تقسیم بندی هایی از قبیل فرایند سنتی، فرایند مدولی و متداول شده است. اکثر واحدهای تولیدی کشور دارای فرایند سنتی هستند که در آن تایر مراحل مختلفی را طی می کند تا به مرحله پخت می رسد. تعدادی از کارخانجات بزرگ نیز از این فرایند سنتی خارج شده و از فرایند موسوم به فرایند مدولی استفاده می کنند. فرایند مدولی، فرایند جدید و پیچیده ای است که به عنوان یک جزء با تکنولوژی بالا می توان آن را در نظر گرفت. این فرایند خط تولید را بسیار انعطاف پذیر کرده و قابلیت تولید تایر با اندازه های مختلف را بخوبی فراهم می سازد.
اتوماسیون ماشین آلات یکی دیگر از عناثر در تکنولوژی نوین تایر است. تولید تایر بایاس کمتر نیازمند اتوماسیون بوده، اما تولید تایر رادیال بدلیل حساسیت آن از اتوماسیون پیشرفته تری برخوردار است.
خلاصه بررسی اقتصادی خلاصه بررسی اقتصادی طرح تولید لاستیک رادیال خودرو
ظرفیت تولید سالیانه : ۵۰۰۰۰ تن یا ۴.۵ میلیون حلقه
نرخ برابری دلار : ۱۴۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۴۰ هکتار
زیربنای ساختمان ها : ۶۵۰۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۹۰۰ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۴۰۰ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۷۰ میلیون یورو
نرخ بازده داخلی : ۳۱ درصد
ناشناس
امتیاز بینندگان:۵ ستاره
تحریریه
امتیاز بینندگان:۴ ستاره
سمیر خالقی
امتیاز بینندگان:۵ ستاره