طرح تولید کنسرو ذرت
- 21 خرداد 1398
- ۰
- بازدیدها: 1,772
- دسته بندی:
طرح تولید کنسرو ذرت
صنعت کنسرو سازی ، یکی از اکتشافات بسیار مهم بشر می باشد که بواسطه آن امکان نگهداری مواد غذائی برای بلند مدت فراهم گردیده است . در اصطلاح فنی کنسرواسیون به مفهوم نگهداری غذا است که از طرق مختلف مانند قوطی کردن ، خشک کردن ، انجماد ، نگهداری در شربت نمک و یا شکر و …. انجام می گیرد . در کشور ما کلمه کنسرو صرف نظر از مفهوم عام آن ، بصورت مترادف با قوطی کردن Canning مورد استفاده قرار می گیرد که در آن ماده غذائی در شربت شکر یا نمک به مدت طولانی نگهداری می گردد . این کنسرو نگهداری شده در آب نمک می باشد که در قوطی های فلزی ۵۰۰ گرمی تولید و عرضه می گردد . مصرف این محصولات بعنوان ماده کمکی و همراه غذا بوده و کلیه گروه های جامعه مصرف کننده آن محسوب می گردند .
فرآیند تولید کنسرو ذرت
خوشه گیری
ذرت شیرین نیز بصورت دانه های چسبیده به خوشه آن از کشاورزان خریداری و به محل کارخانه حمل می گردد . از این رو لازم است این سبزی ها دپضانه شده و جهت تولید کنسرو آماده گردند . عملیات دانه کردن توسط ماشین مخصوص انجام می گیرد .
شستشوی دانه ها
ذرت پس از دانه شدن ، برای زدودن بقایای اجرام خارجی مانده از مزرعه مانند بقایای سموم استفاده شده ، حشرات ، خاک و غیره شستشو و تمیز می گردند که این امر بوسیله آب انجام می گیرد .
پخت اولیه ( بلنچینگ )
کنسرو یک ماده غذائی است که در حالت پخته شده تحویل بازار می گردد . بنابر این پخت آن در کارخانجات کنسرو سازی در دو مرحله صورت می گیرد . در مرحله اول ذرت در مخازن تحت خلاء پیش پخت گردیده و در مرحله دوم که ذرت در داخل قوطی ریخته می شود پخت تکمیل می شود . در پخت اولیه ذرت بصورت پاتیلی تحت خلا پخته می شود .
پر کردن ذرت در قوطی های فلزی
ذرت پس از پخت اولیه بوسیله ماشین های پرکن ، در داخل قوطی های فلزی پر می شود . البته باید گفت که قوطی ها قبل از پر شدن ، بوسیله فشار بخار تمیز می گردند . میزان ذرت پرشده در هر قوطی بوسیله تنظیم ماشین پرکن ، بطور دقیق کنترل می گردد .
افزودن آب نمک و سایر افزودنی ها به ذرت داخل قوطی
کنسرو ذرت شیرین ، کنسرو سبزی نگهداری شده در نمک است . از طرف دیگر برخی افزودنی ها نیز همانند اسید سیتریک ، بن زوات سدیم و غیره نیز بعنوان نگهدارنده ( ضد کپک و فساد شیمیائی و میکروبی ) به محتویات کنسرو افزوده می شود . لذا این مواد در مرحله پس از قوطی پرکنی اضافه می شود . لازم به ذکر است که کلیه مواد فوق بصورت گرم در قوطی پر می شوند .
درب بندی
پس از پر شدن قوطی از سبزی و افزودنی های آن ، درب قوطی بوسیله ماشین درب بند بسته و درز کوبی می گردد .
پخت نهائی
پخت نهائی اکثرا در مورد ذرت شیرین انجام می گیرد که علت آن نیز دیر پز بودن ذرت است . شیوه عمل بدین صورت است که قوطی کنسرو در داخل آب داغ قرار داده شده و بصورت حرارت غیر مستقیم پخته می شود .
عملیات حرارتی ( استریلیزاسیون )
کلیه مواد غذائی کنسروی لازم است پس از قوطی شدن ، تحت دما و زمان مشخصی استریلیزه گردند . این عمل سبب از بین رفتن کامل میکروارگانیسم های محتوی غذا شده و آنرا برای نگهداری بلند مدت آماده می سازد . در مورد کنسروهای مورد مطالعه دمای استر یلیزاسیون حدود ۹۰ درجه سانتی گراد و زمان حدود ۲۰ دقیقه است.
لیبل زنی قوطی های فلزی
قوطی های فلزی کنسروها معمولا به دو صورت تولید می گردند . در حالت اول مشخصات محصول و تولید کننده آن بصورت مستقیم روی قوطی چاپ می شود و در حالت دوم این اطلاعات روی کاغذ چاپ و در پایان تولید بوسیله چسب روی قوطی چسبانده می شود . عملیات لیبل چسبانی بوسیله ماشین انجام می گیرد .
بسته بندی شرینگ
بسته بندی معمول در صنعت کنسرو ، شرینگ است که در اینحالت قوطی ها بصورت ۱۲ عددی توسط پلاستیک روشن و تحت حرارت حاصل از هوای داغ ، شرینگ می گردد .
قرنطینه محصول به مدت معین
محصولات غذائی پس از تولید لازم است به مدت معینی در انبار محصول قرنطینه شده و در صورت عدم مشاهده هر گونه آلودگی میکروبی ، راهی بازار مصرف گردند . وجود آلودگی های میکروبی در قوطی ها بصورت باد کردگی قوطی ها ، سوراخ بودن آنها و موارد دیگر قابل مشاهده و کشف است .که زمان قرنطینه حدود دو هفته می باشد .
ارسال محصول آماده فروش به انبار محصول
پس از پایان دوران قرنطینه ، محصول برای فروش به انبار محصول تحویل می شود .
کشورهای تولید کننده ذرت در جهان
بر اساس اطلاعات بدست آمده مهمترین کشورهای تولید کننده ذرت در جهان کشورهای آمریکا با ۳۱.۳ درصد سهم ، چین با ۲۳.۸ درصد و برزیل با ۸.۱ درصد سهم از تولید جهانی بودهاند. این در حالی است که این سه کشور در حدود ۶۳ درصد تولید ذرت در جهان را به خود اختصاص دادهاند.
در خصوص ایران نیز اطلاعات آماری نشان میدهد بر اساس اطلاعات در حدود ۷۷ درصد ذرت مصرفی برای دامداری کشور منشا وارداتی دارد . طرفهای تجاری واردات ذرت دامی انگلستان، اکراین، چین، آلمان، اتریش، امارات، چین، آلمان، اتریش، برزیل، ترکیه، سنگاپور، سوئیس، عربستان، روسیه، هلند، هند و لتونی بودهاند . اما از آنجایی که ایران به ذرت وارداتی برای تولید در بخش دام و طیور وابستگی بالایی دارد طبیعتا طبق تجربه گذشته در صورت افزایش قیمت جهانی ذرت، این افزایش به داخل کشور ما منتقل میشود. که این موضوع نیز باعث افزایش قیمت نهاده تولیدی گوشت در کشور میشود.
خواص کنسرو ذرت
۱. ذرت یک منبع غنی از ویتامین B1 است که در سوخت و ساز کربوهیدراتها استفاده میشود،
۲. سرشار از ویتامین B5 است که به فعالیتهای فیزیولوژیکی در بدن کمک میکند،
۳. حاوی فولیت است که در تولید سلول های جدید نقش قابل ملاحظهای دارد
۴. حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C است که برای مقابله با بیماری ها مفید است.
۵. به دلیل این مزایای تغذیهای، متخصصان تاکید دارند که ذرت را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانند.
۶. ذرت علاوه بر اینها، سرشار از فیبر خوراکی است که به شما کمک میکند با مشکلات هاضمه و دستگاه گوارش مثل یبوست مقابله کنید.
۷. ذرت غذای خوبی برای پیشگیری از سرطان است؛ فیبر خوراکی ذرت به پایین آوردن سطح کلسترول خون کمک میکند، احتمال ابتلا به سرطان روده را کاهش میدهد.
۸. برای کمک به کاهش میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت مفید است.
معرفی کد آیسیک مرتبط با صنعت تولید کنسرو ذرت
۱. کنسرو ذرت(پیش فرآوری شده : در آب نمک قرار گرفته، نیم پز شده یا پخته شده) : ۱۵۱۳۵۱۲۳۹۸
بررسی بازار کنسرو ذرت
در بازارهای جهانی قیمت انواع غلات افزایش قابل توجهی داشت به طوری که ذرت که بیشتر به عنوان مصرف خوراک دام و طیور استفاده میشود افزایش ۴ دلاری داشت.
وضعیت واحد های فعال تولید کنسرو ذرت
در نمودار زیر تعداد و ظرفیت واحدهای تولید کننده کنسرو ذرت در کشور به تفکیک استان آمده است .
دیدگاه خود را ثبت کنید