طرح پرورش مرغ تخمگذار
- 7 مرداد 1396
- ۸
- بازدیدها: 15,038
- دسته بندی:
طرح پرورش مرغ تخمگذار
پرورش طیور شغلی است سودآور، ولی میزان سود آن نسبتا پایین می باشد. تنها با مدیریت برتر بعلاوه تکنولوژی برتر با توجه به توان بالقوه مدیریتی، کارشناسی و تخصصی تولید کنندگان درصنعت طیور، ایجاد زمینه برای مدرنیزه کردن فرآیند تولید، رونق دادن به فعالیت های بازرگانی داخلی و خارجی، و افزایش دانش و اطلاعات تولیدکنندگان این صنعت کاملا مورد توجه قرار گرفت. به طوری که کاهش تدریجی واردات را شاهد بوده و هم اکنون در تولید گوشت قرمز، گوشت سفید، تخم مرغ جهت تأمین نیازهای غذائی جامعه موفق بوده و زمینه صادرات مازاد مصرف تولیدات برای برخی از این محصولات نیز فراهم آمده است. ایجاد تدابیرخاص مدیریتی، بهبود و ارتقاء مدیریت درسطوح واحدهای تولیدی، کاهش تلفات درمزارع و فارمها، افزایش بهره وری، رشد کم وکیفی تولیدات ازاهم اقدامات انجام شده می باشد. (طرح پرورش مرغ تخمگذار)کشور با داشتن قریب به ١٣ میلیون واحد دامی و در بخش طیور با تولید قریب به ٨۶٢ میلیون جوجه یکروزه ، در واحدهای تخم گذار با ظرفیت بیش از ٧٠ میلیون قطعه جوجه توان تولید بیش از ۹.۵ میلیون تن انواع مواد پروتئینی و لبنی را فراهم کرده است. و از نظرتولید گوشت مرغ و تخم مرغ مقام چهاردهم در جهان ، رتبه ششم در آسیا و رتبه دوم درخاورمیانه است. به گونه ای که میانگین تولید سالیانه گوشت مرغ بالغ بریک میلیون و ۵۶۵ هزارتن و تخم مرغ ٧۳٠ هزار تن می باشد. صنعت مرغداری یک سرمایه ملی است. که پس از نفت رتبه دوم کسب وکار وسرمایه گذاری در کشور است.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
اشتغال قریب به ۴.۵ میلیون نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم درچرخه تولید درصنعت دام و طیورکشور و حجم سرمایه گذاری های انجام شده بیانگر اهمیت و نقش صنعت دام و طیور در اقتصاد ملی و استقلال اقتصادی کشوراست. افزایش تولید سرانه باتوجه به رشد دو برابری جمعیت کشور و قطع وابستگی درکلیه تولیدات دام و طیور را در نیل به خودکفائی و استقلال اقتصادی می توان برشمرد.
در راستای توسعه و حمایت بیشترصنعت طیور، ارز تخصیصی واردات دان میتواند به صورت یارانه نهاده های دامی، برای صادرات گوشت مرغ و تخم مرغ تخصیص یابد. تا با مدیریت و مطابق باتکنولوژی روز تولید گوشت سفید و تخم مرغ افزایش و با تمامی ظرفیت موجود درکشور تولید گردد. که علاوه برخود کفائی و ایجاد اشتغال در کشور، زمینه صادرات بیشتری فراهم می گردد.
تولید تخممرغ در جهان طی حدود چهار دهه از ۵/۱۹ میلیون تن به ۶۳ میلیون تن رسیده یعنی رشدی معادل ۳۲۳ درصد داشته است. در همین مدت ایران رشدی معادل ۱۳۴۱ درصد (چهار برابر رشد جهانی) را تجربه کرده است. بنابراین میتوان اینگونه تفسیر کرد که ایران در این بخش از تولید در مقایسه با متوسط رشد جهانی نه تنها عقب نمانده بلکه سرعت بسیار مطلوبی را داشته است و امکان تولید بیشتر از این میزان (به شرط فراهم بودن تقاضا در داخل و برای صادرات ) نیز میسر است. براساس آخرین آمار منتشر شده توسط FAO، میزان تولید تخممرغ در جهان طی سال ۲۰۰۷ به حدود ۶۳ میلیون تن رسیده و در سطح دنیا طی ۴ دهه جابجایی زیادی در رتبهبندی میزان تولید تخممرغ در بین کشورها اتفاق اتفاده است. بعضی از کشورها مثل چین با تولید ۱.۵ میلیون تن در سال ۱۹۷۰ در رتبه چهارم جهان جای داشتهاند که در سال ۲۰۰۷ با تولید ۲۵ میلیون تن و با سهم ۴۰ درصد از کل تولید دنیا به رتبه اول در تولید تخممرغ رسیدهاند و در مقابل کشوری مثل آلمان با کاهش تولید از رتبه پنجم در سال ۱۹۷۰ به رتبه دوازدهم در سال ۲۰۰۷ رسیده است. جمهوری اسلامی ایران با تولید ۵۳ هزار تن در سال ۱۹۷۰ در رتبه ۳۱ جای داشته که در سال ۲۰۰۷ با تولید ۷۱۱ هزار تن به رتبه سیزده جدول تولید تخممرغ رسیده است.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
تاریخچه صنعت پرورش مرغ تخمگذار
در سال ۱۳۱۴ دامپروری حیدرآباد تأسیس گردید و برای قسمت پرورش طیور تعدادی تخم مرغ و جوجه از نژادهای لگهورن پلیموت لانگشاین – ویندوت و بتدریج برای این موسسه وارد شد. تعداد این مرغها در مدت ۱۵ سال یعنی از سال تأسیس تا اواخر سال ۱۳۳۰ در حدود صد مرغ بوده که نگهداری این مرغها بیشتر به طرز روستایی بود و جوجه کشی بوسیله مرغ کرچ انجام می شد. در این مدت علاقمندان ،به دامپروری مذکور مراجعه میکردند و تخم این مرغها را از قرار دانه ای ۵ ریال میخریدند.
از حدود سال ۱۳۳۸ مرغ تخمگذار نژاد بابکوک اصیل توسط مجموعه آقای باقرزاده (که بعدا در سال ۱۳۵۲ به شرکت مرغک تبدیل شد) وارد ایران شد. لازم به توضیح است که شرکت مرغک با واردات مرغ اجداد و مادر، بنیانگذار مرغداری صنعتی در کشور می باشد .
در سال ۱۳۳۶ یک آمار دقیق از مرغداریهای تهران و اطراف برداشته شد و تعداد آنها در آن سال طبق لیستی که در دست است ۶۳ مرغداری بود.مطلب قابل ذکر این که از ۶۳ مرغداری مذکور در سال ۳۶ امروز (سال ۱۳۴۵) فقط ۷ مرغداری باقی است که ۴ مرغداری آن هم دولتی است.
این مطلب قابل مطالعه است که این تعداد مرغداری و تعداد بیشتری مرغداری پس از آن چرا آمدند و چرا با تحمل اینهمه خرج و زحمت نتوانستند بکار خود ادامه بدهند و چرا رفتند.پس از آن بانک کشاورزی شروع کرد به دادن وام برای مرغداری و از این جهت کمیت مرغداری را بسرعت بالا برد ولی از جهت کیفیت چنانکه میبینید نتیجه مطلوب را نداد.
بجز وام مذکور دو عامل دیگر نیز بر رشد سریع مرغداری کمک کرد یکی این بود که مرغداری مثل سایر شغلها احتیاج به تشریفات و سرمایه گذاریهای سنگین نداشت و خیلی ها میتوانستند حتی در همان اطاق خانه خود مرغداری کنند و به همین جهت کسانی که در جستجوی شغل تولیدی جدیدی بودند اولین فکری که بخاطرشان میرسید و یا بانها پیشنهاد میشد همین مرغداری بود.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
دیگر این که مرغداری درآمد نسبتا خوبی داشته، خوراک ارزان بوده و در کنار مرغداری می توانستند به مشاغل دیگر نیز بپردازند. همچنین فروش محصولات آسان بود.
امروزه در قالب تلاش و سرمایه گذاری پیشگامان و عاشقان این حرفه صنعت پرورش مرغ تخمگذار و ضمائم آن رشد بسیار قابل توجهی که ماحصل آن وجود بیش از ۱۵۰۰ واحد مرغداری و تخمگذار تولید بیش از ۹۰۰ هزار تن تخم مرغ در سال ۱۳۹۱ می باشد.
نقاط قوت صنعت مرغ تخمگذار کشور
الف- مرغ اجداد تخمگذار : در حال حاضر تعداد مرغ اجداد موجود کشور حداقل تا ۲۰ سال آینده کفایت پیش بینی نیاز تولید مرغ مادر تخمگذار برای تولید نهایی تخم مرغ خوراکی جمعیت کشور را تأمین نموده و نیازی به سرمایه گذاری جدید نمی باشد.
ب-مرغ مادر تخمگذار : مرغ مادر تخمگذار در قالب ۶ نژاد از برترین نژادهای مرغ تخمگذار موجود در دنیا برای تأمین نیاز حداقل ۱۰ سال آینده صنعت مرغ تخمگذار و نیاز نهایی سبد خانوار در پیش بینی مورد نظر کافی بوده و نیازی به سرمایه گذاری جدید نمی با
ج- مرغ تخمگذارتجاری : در حال حاضر صنعت مرغ تخمگذار با دارا بودن حدود ۱۴۵۰ واحد مرغداری به ظرفیت ۱۲۷۶۵۰۰ تن تخم مرغ وجود دارد که در سال ۹۱ با تولید ۸۵۰ هزار تن تخم مرغ و حداقل ۱۰۰ هزار تن مازاد بر نیاز کشور فعالیت نموده است.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
عرضه و پیش بینی تولید
قیمت تخممرغ در ۹ ماهه سال ۱۳۹۳ حدود ۳۲.۰۰۰ ریال بوده که نوسانی حدود ۱۳% داشته است. در صورتی که قیمت تمام شده تخممرغ حدود ۳۸.۰۰۰ ریال باشد، هر کیلوگرم تخممرغ زیانی حدود ۶.۰۰۰ ریال داشته که اگر حدود ۶۰۰ هزار تن تخممرغ در این ۹ ماه تولید شده باشد، زیان کل حدود ۳.۶۰۰ میلیارد ریال میشود.
بیشترین قیمت تخممرغ در ۹ ماهه سال ۱۳۹۳ در شهریور ماه با حدود ۳۶.۲۰۰ ریال و کمترین آن حدود ۲۶.۷۰۰ریال در ماههای فروردین و اردیبهشت بوده است. خوشبختانه صادرات تخممرغ در این ۹ ماه حدود ۵۰ هزار تن بوده که ضمن کمک به کنترل تولید، صنعت طیور ایران وارد بازارهای منطقه شده است. مزارع مادر تخمگذار با عدم چیدن تخممرغ برای جوجه یکروزه عطش جوجهریزی گلههای تجاری تخمگذار را کم کرده و تولید را مدیریت نمودند.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
وضعیت فعلی تولید تخم مرغ در دنیا
طی ۱۹ سال گذشته، صنعت طیور و مرغداری جهانی، با پیشرفت قابل توجهی همراه بوده است . به اعتقاد بسیاری از مفسرین ، هیچکدام از سایر صنایع دامی را نمیتوان به لحاظ میزان پیشرفت ، با این صنعت رو به رشد، مقایسه نمود.
آمارهای منتشر شده ، حاکی از رشد ۱۱۲ درصدی صنعت طیور بین سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۷ میلادی است . صنعت طیور جهانی ظرف سال های گذشته موفق شده است تا میزان تولید گوشت خود را به ۴۱ میلیون تن افزایش دهد. اگرچه صنعت تولید تخم مرغ ، همانند گوشت طیور پیشرفت نداشته است، اما بایستی این نکته را به ذهن سپرد که تولید تخم مرغ جهانی در سال ۲۰۰۷ میلادی به ۶۲.۶ میلیون تن رسید. رقمی که نشان دهنده رشد ۷۸ درصدی آن ، نسبت به سال ۱۹۹۰ میلادی بود.
با توجه به گزارشات منطقه ایی منتشر شده، میتوان به نوعی تحلیل آماری، از الگوهای تولید و همچنین، وضعیت جهانی صنعت طیور دست یافت.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
میزان رشد تولید تخم مرغ ، طی سالیان متمادی دچار تغییرات فراوانی شده است. در واقع، پیشرفت های یاد شده مستمر نبوده و در برخی مواقع ، با افت نیز همراه شده است . در اوایل و اواسط دهه ۹۰ میلادی ، میزان تولید تخم مرغ جهانی با رشدی قابل ملاحظه همراه شد . چنین رشدی ، بار دیگر و در بین سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ میلادی مشاهده شد. این در حالیست که اخیرا، مفسرین اقتصادی، میزان رشد تولید تخم مرغ جهانی را اندک قلمداد کرده اند . چنین موردی ممکن است به دلیل افزایش هزینه های تولید و همچنین ، کاهش میزان سرمایه گذاری در بخش تخم مرغ باشد . اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند که هنوز هم صنعت تولید تخم مرغ، دستخوش پس لرزه های بحران اقتصاد جهانی می شود . چنین مشکلی ، به طور حتم نیازمند اتخاذ تصمیماتی جدی می باشد . (طرح پرورش مرغ تخمگذار)
آشنایی مختصر پرورش مرغ تخمگذار با تمرکز بر سیستم پرورش قفس
جوجه های تخمگذار با دو سیستم پرورش در قفس و بستر خو مى گیرند. آنها در هچرى نیاز به هیچ سرویس خاصى به جز واکسیناسیون بر علیه بیمارى مارک ندارند.
مدیریت دوره رشد
۱۷ هفته اول زندگى پولت ها بحرانى است. مدیریت دقیق در طى این دوره مى تواند این اطمینان را به وجود آورد که مرغ در موقع رسیدن به سالن تخمگذارى آماده بروز پتانسیل عملکردى نژادش باشد. به طور کلى اشتباهات رخ داده در طى ۱۷ هفته اول را نمى توان در سالن تولید تصحیح کرد.
قبل از رسیدن جوجه ها سالن را به روش زیر آماده کنید:
در کف قفس ها کاغذ زبر پهن کنید. این کاغذها ممکن است بعداً خرد شده و از کف قفس به پایین بریزد و یا در موقع نوک چینى (در ۱۰ روزگى) برداشته شود.
۲۴ ساعت قبل از ورود جوجه ها سیستم حرارتى را به کار -۲ ۳۲ درجه سانتى گراد تنظیم – انداخته و دما را بر روى ۳۳ کنید.رطوبت نسبى سالن را به میزان ۴۰ تا ۶۰ درصد حفظ کنید. حفظ رطوبت مناسب در پرورش قفس بسیار مهم است. در صورت لزوم براى افزایش رطوبت مى توانید از آب پاشى در
دیواره ها و پیاده روهاى سالن استفاده کنید.
طرح سالن تخمگذار
در سالن هاى تخمگذارى، بستر نباید بیش از ۶۰ سانتى متر پایین تر از بخش اسلت (نرده اى) باشد. لامپ هاى روشنایى را طورى قرار دهید که در بستر پایین نرده ها ایجاد سایه نشود. لامپ ها را طورى قرار دهید که بیشترین شدت نور روى بستر یا محل استراحت مرغ ها باشد و کمترین شدت نور در جلوى لانه هاى تخمگذارى باشد. گله هایى که براى تخمگذارى به سالن هاى تمام اسلت (نرده اى) منتقل مى شوند حتماً مى بایستى در سالن هاى تمام اسلت و یا تمام تورى با مفتول سیمى پرورش یابند.
کنترل بیمارى
یک گله پولت یا مرغ تخمگذار فقط در صورتى مى تواند تا حد پتانسیل ژنتیکى خودش عمل کند که تأثیر بیمارى روى گله در کمترین مقدار خود باشد. ظهور و تأثیر بیمارى هاى مختلف مى تواند از یک اثر تحت بالینى بر روى بازده تا تلفات شدید متغیر باشد. بیمارى هاى مهم از نظر اقتصادى ممکن است از یک نقطه به نقطه دیگر متفاوت باشد ولى در هر مورد راه مقابله و برخورد با آن بیمارى ها، تعیین هویت و کنترل آنهاست.
امنیت زیستى
امنیت زیستى بهترین شیوه در پیشگیرى از بیمارى هاست. یک برنامه خوب امنیت زیستى راه هاى احتمالى ورود بیمارى به مزرعه را شناسایى و کنترل مى کند. ورود افراد و تجهیزات به مزرعه باید شدیداً کنترل شود. ورود بازدیدکنندگان باید محدود به افرادى شود که حضورشان در مزرعه به دلیل ضرورت کارى الزامى است. کلیه پرسنل و بازدیدکنندگان از یک محل مرکزى باید وارد مزرعه شوند. بازدیدکنندگان باید داراى دفتر ثبت روزانه بوده و موارد بازدید را ثبت نمایند. به افرادى که طى ۴۸ ساعت قبل در مرغدارى دیگرى بوده اند نباید اجازه ورود داده شود. براى بازدیدکنندگان و یا کلیه افرادى که در مزرعه کار مى کنند لباس کار، چکمه و کلاه تمیز باید مهیا باشد.
واکسیناسیون
بعضى از بیمار ىها بیش از حد پخش شد هاند و یا ریشه کنى آنها مشکل است و بنابراین کنترل آنها نیاز به اجراى یک برنامه واکسیناسیون همیشگى م ىباشد. به طور کلى باید همه گل ههاى تخمگذار بر علیه بیمار ىهاى نیوکاسل، برونشیت، گامبورو و آنسفالومیلیت طیور واکسینه شوند. برنامه واکسیناسیون کامل منوط به عوامل زیادى از قبیل ایمنیت مادرى، نوع واکسن در دسترس، رو شهاى ترجیهى تجویز واکسن و پی شبینى مواجهه با بیمارى م ىباشد. بنابراین هیچ برنام هاى را نم ىتوان براى همه مناطق توصیه کرد براى بهترین برنامه واکسیناسیون با دامپزشک محلى مشورت کنید. برنامه واکسیناسیون جدول ۵ یک برنامه پایه نمونه است با در نظر گرفتن این که مرغهای مادر یک واکسن غیرفعال نیوکاسل برونشیت گامبورو را دریافت کرده باشند.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
مدیریت تغذیه
به طور منظم مخازن و ظروف غذایی را خالی، تمیز و ضدعفونی کنید و از انباشته شدن غذاهای کهنه و فاسد و گردو غبار اجتناب کنید. به منظور اجتناب از تجمع غذا در غذاخوری ها گاهی باید به پرنده فرصت خالی کردن ظروف داده شود. به منظور جلوگیری از اتمام خوراک در زمان مناسب دان مورد نیاز را سفارش دهید. پس از تحویل دان از نظر نوع دان و مقدار تحویلی آن و همچنین تخلیه درست آن در مخازن دان اطمینان حاصل کنید. در هنگام تخلیه دان نمونه ای از دان تحویلی را به همراه یک برچسب به مدت حداکثر ۴ هفته(ترجیحاَ در فریزر و دمای -۲۰ درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. دان ارسالی را از نظر اندازه دانه بندی، رنگ و بو مشاهده و آن را با نمونه های قبلی مقایسه کنید. در صورت مشاهده اختلاف قابل توجه آن را سریعاً به تأمین کننده دان اطلاع دهید. با دقت بررسی کنید و در صورت وجود اختلاف یک نمونه دان را برای تجزیه و آنالیز به آزمایشگاه ارسال کنید تا این نقص مشکوک بررسی شود. نمونه های مواد غذایی را به طور دوره ای به آزمایشگاه بفرستید تا از نظر آنالیز مواد مغذی (نظیر رطوبت، اسیدهای آمینه، چربی، پروتئین خام) بررسی و با آنالیز اعلام شده توسط سازنده مواد دان مقایسه شود.
به منظور دستیابی به عملکرد صحیح و کنترل اندازه تخم مرغ باید از یک برنامه تغذیه ای دوره ای استفاده نمود تا از مصرف مواد غذایی مورد نیاز در طول دوره تخمگذاری اطمینان حاصل کرد. جیره غذایی باید براساس مقدار مصرف دان و سطح تولید اعلام شده فرمول بندی گردد. تعداد دفعات تغذیه و دان دادن به عنوان یک ابزار مهم مدیریتی محسوب می شود ولی باید در این بین توجه و دقت کافی شود تا از هدر رفتن دان جلوگیری گردد. دان همیشه باید در دسترس مرغ های تخمگذار باشد به ویژه قبل از شروع خاموشی. مقدار مصرف دان در مرغ های تخمگذار تحت تأثیر چند عامل مهم است از آن جمله: وزن بدن (سن)، مقدار تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، درجه حرارت مؤثر محیط، بافت جیره، عدم تعادل مواد مغذی جیره و محتوای انرژی جیره. محتوای انرژی جیره سیار مهم است زیرا مرغ های تخمگذار تمایل دارند به منظور تأمین انرژی مورد نیاز بدن مقدار دان مصرفی را افزایش یا کاهش دهند.
به عبارت دیگر مرغ های تخمگذار دان با انرژی پایین را نسبت به دان با انرژی بالاتر بیشتر مصرف می کنند. به غیر از موارد خاصی نظیر عدم تعادل مواد مغذی در جیره و یا کمبود نمک در سایر موارد مرغ های تخمگذار مقدار مصرف دان خودشان را به منظور تأمین نیاز به مواد مغذی خاص تنظیم می کنند اما معمولاً این تنظیم با دقت زیادی صورت نمی پذیرد.
مقدار انرژی مورد نیاز به شکل یک محدوده و دامنه توصیه و ارائه شده است تا بتوان با تطبیق دادن با شرایط، رژیم های غذایی متفاوتی را تهیه نمود و یا با تغییرات انرژی در همان دامنه جیره های اقتصادی تری را تهیه کرد. به عنوان یک قاعده کلی مقدار انرژی سطح پایین توصیه شده نسبت مصرف دان را افزایش خواهد داد. افزایش انرژی و تراکم مواد غذایی در تغذیه زمان های خاص بسیار مفید است به ویژه زمانی که مصرف انرژی ممکن است یک عامل محدودکننده باشد مثلاً دوره بحرانی بین انتقال به سالن های تولید و پیک ۲۷۰ کیلوکالری در روز – تولید. مصرف انرژی کمتر ۲۸۰ به ازاء هر پرنده در زمان پیک تولید موجب کاهش تولید بعد از پیک و کاهش اندازه تخم مرغ می شود. به علاوه استرس گرمایی موجب کاهش مصرف دان و کاهش انرژی مصرفی می شود. افزایش محتوی انرژی جیره در شرایط آب و هوایی گرم می تواند سبب افزایش وزن بدن، افزایش تولید تخم مرغ و وزن تخم مرغ گردد. چربی ها و روغن ها منابع غنی از انرژی هستند و می توانند به منظور افزایش محتوی انرژی جیره مفید واقع شوند. هضم چربی ها در بدن تولید گرمای کمتری می کنند (به عنوان مثال چربی نسبت به سایر منابع انرژی تولید حرارت کمتری را توسط پرنده باعث می شود) و لذا در طول دوره استرس گرمایی مفید می باشد. علاوه بر این به طور نمونه، روغن های نباتی دارای اسید لینولئیک بالایی هستند که معمولاً در افزایش وزن تخم مرغ مفید است هر چند که ترکیبی از روغن های گیاهی و حیوانی نیز ممکن است قابل قبول باشد.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
مصرف آب
آب مهمترین ماده غذایی است و آب با کیفیت مطلوب باید در تمام اوقات در دسترس پرنده قرار داشته باشد. فقط در برخی موارد خاص (به عنوان مثال قبل از مصرف واکسن به روش آشامیدنی) آن هم برای مدت کوتاه و مشخص ممکن است مصرف آب آشامیدنی محدود شود. مصرف آب و مواد غذایی با هم ارتباط مستقیم دارند. زمانی که پرنده آب کمتری می نوشد، غذای کمتری نیز مصرف می کند و به همین نسبت تولید نیز به سرعت کاهش می یابد. براساس یک قاعده کلی مقدار مصرف آب آشامیدنی دو برابر مقدار دان مصرفی است و این نسبت با افزایش دما افزایش می یابد. در برخی موارد در صورت وجود مقدار بالای برخی مواد معدنی (نظیر سدیم) در آب آشامیدنی باید تغییراتی در ترکیبات جیره غذایی اعمال نمود.
سالن های مرغ تخمگذار
هزینه کمتر تولید بیشتر بحث اصلی اقتصاد است یعنی از نظر اقتصادی کاری بصرفه است که با کمــترین هــــزینه بیشترین تولید را داشته باشد . در مورد دام و طیوراین مسئله مهمتر است چون مسئله بازار، روشهای مختلف نگهداری ، استرسها ، بیماریها ، تغذیه ، مکان نگهداری و… مطرح است . چون مرغ تخمگذار حساس است باید مکان نگــــهداری آن مناسب باشد یعنی از نظر تهویه ، حرارت ، دستـــــرسی به دان وآب ، بهداشت و…کمترین مشکل را داشته باشــــــــــد تا استرسها باعث کاهش تولید نشوند.
سالنها را می توان براساس معیارهای زیـــرطبقه بندی نمود :
۱-ازنظر شکل ظاهری
– سالنهای باز
– سالنهای بسته
۲- ازنظر بستر وسیستم نگهداری
– سالن با سیستم قفس
– سالن با بستر پوشال
– سالن با بسترنرده – پوشال
– سالن با بستر تمام نرده
– سالن با سیستم گودال عمیق
۳- از نظر دوره پرورش
– لانه مخصوص جوجه ها
– لانه مخصوص نیمچه ها
– لانه مخصوص مرغهای جوان
– لانه مخصوص مرغهای تخمگذار
سالنهای مرغداری با سیستم باز:
در این سالنها تهویه متکی به جریان طبیعی هواست ومشخصه اصلی این سالنها وجود پنجره هائی دردیوارهای شمالی و جنوبــی انهاست که به ازای هر ۱۸-۱۵متر مربع فضای کف یک متر مربع پنجره لازم است .
عرض سالن : باید در حدود۲/۱۲-۸/۹متر باشد.عریضترازاین درآب و هوای گرم بخوبی تهویه نمی شود وتجهیزات بیشتری لازم دارد ومشکلا ت بیشتری نیز دارد .
طول سالن: زمین ، تجهیزات وتعداد جوجه هائی که نگــهداری می شوند تعین کننده طول سالن می باشند.
ارتفاع سالن: بین پایه تا سقف باید در حدود۴/۲متــرباشد.در مناطق گرمسیر می توان ۳ متردر نظرگرفت.سالنهای با سیستــم نرده ویا سالنهایی که محلی برای نگهداری کود درزیراحداث شده ا ست باید ۳/۴ارتفاع داشته باشند.
شکل سقف: معمولا شیروانی بوده وسایبانی ساختــه می شود که علاوه بر تامین سایه ازورود باران به داخل جلوگیری کند.
هواکش سقفی: می توان در سقف ان را نصب کرد.
فونداسیون و کف: پایه ریزی ان باید محکم باشدوبرای راحتی در شستن و حمل ونقل وسایل کف باید سیمان یا مواد مشابه باشد جهت سالنــها: باید درجهتی ساختــه شوندکه حداکثراستفــاده از جریان طبیعی هوا و نورخورشید شود .
سالن مرغداری با سیستم بسته:اساس کلی سالن های باز و بسته مشابه است. سیستم کاملا بسته وفاقد پنجره است و کلیه شرائط تا انجا کـه امکان دارد درحد طبیعی است. هوا از طریق کانالهائی وارد سالن شده و از طریق هواکــش خارج می شود. برای روشنائی ازلامپ استفاده می شود.عایق بندی خیلی مهم است. تهویه این سالنها مشکل اما گرم کردن آنها مشـــکل نیست . عرض سالن: چون تهویه مکانیکی است۵/۱۶-۲/۱۲ مترمناسب است وعریضتراز این تهویه مشکل است.
تهویه ،کاهش سطح به ازای هرپرنده ،کارگرکمتر، باروری بالاتردرمرغهای مادر، جمع آوری بهترمدفوع وبهداشت باعث گـــردیده تا ابداعاتی درسیستمهای نگهداری رخ دهد برهمین اساس درقالب سالن بازوبسته چندین نوع سالن دیگررا ساختند.
۱- سالنهای با سیستم قفس: دوران نگهداری مرغ تخمگذاربه سه مرحله پرورش ، رشد وتولید تقسیم می شود که ممکن است یک ، دو و یا هرسه مرحله در قفس نگهداری شوند.
مزایای قفس :
– کنترل ، بهداشت ، واکسن ، دارو، انتخاب وحذف مرغها اسان است.
– کوکسیدیوزوکرچی حذف می شود.
– می توان تعداد مرغ بیشتری درواحد سطح نگهداشت.
– مرغها غذای دقیق می خورند وریخت وپاش غذا کمتر است.
– تخم مرغها تمیزتروشکستگی کمتری دارند.
معایب قفس:
– سرمایه گذاری اولیه زیاد است.
– اگروسایل خودکار نباشد کارگر بیشتری نیازاست.
– مرغها ازنظرفیزیولوزیکی وضعیت بدی دارند چون تحرک کمی دارند.
– بدلیل عدم استفاده ازنورخورشید ومواد فضـای گردش خود مرغها کاملا وابسته به جیره هستند .
– لکه خونی تخم مرغها بیشتر می شود .
– اثرعوامل محیطی روی مرغها زیاد است .
۲- سالن با بستر پوشال: مرغها روی بستر پوشال نگهــداری می شوند. دراین سالنها لانه های تخمگذاری وجود دارد که مــرغ برای گذاشتن تخم واردان می شود.
مزایا:
چون مرغها بستررانوک می زنندکانی بالیسم کمتر می شودوکمتربا کمبود ویتامین های گروه ب مواجه می شوند. حرارت ناشی ازتخمیربسترکمک به گرم شدن لانه می کند. هزینه بسترکم است.
معایب:
– ابتلا به بیماریهای انگلی وعفونی زیاد است.
– بعلت گردوغبارابتلا به بیماریهای تنفسی زیاد است.
– نگهداری مرغ درواحدسطح محدودیت دارد.
– تعویض بستر در هر دوره گران تمام می شود.
۳- سالن با بسترنرده – پوشال:
مناســبترین نوع برای طیوری است که تخم مرغ کشی تولید میکنندبخصوص جوجـــه برای گله های مادرگوشتی تا بهترجفت گیری نمایند. گاهی بجای نرده از توری استفاده می شود که خوب نیست. حدود۶۰% ازکف باید نرده و۴۰% پوشال باشد. عرض نرده ها ۵-۵/ ۲سانتیمتروفضای خالی بین انها ۵/۲سانتیمتربــــوده ودرجهت طول سالن نصب میگردند وارتفاع ان از کف باید ۶۸سانتیمترباشد
نرده ها راهم دروسط وهم درکناردیوارنصب می کنند.آبخوری ودانخوری روی بسترنرده ای قرارمی گیرند. لانه های تخمگذاری هم وجود دارند.
مزایا:
– تعداد تخم مرغ بیشتری درواحد سطح تولید می شود زیرا سطــح مورد نیازپرنده کمتراست.
– تولید تخم مرغ هرپرنده بیشترازبسترتمام نردهای است.
– ازنظرتخم مرغ نطفه داربه بسترتمام نرده ای برتری دارد.
معایب:
– هزینه ان نسبت به تمام پوشال بیشتر است.
– تولید هرپرنده کمترازبسترتمام پوشال است.
– ازدحــام طیوردرقسمت نرده ای باعث افزایش تخم مرغ هــای کثیف می شود.
۴- سالن با بستر تمام نرده ای
سطح موردنیازبرای هرپرنده نسبت به بسترپوشال کــمتراست ولوازم ساخت نرده ، اندازه نرده و فاصله بین نرده ها همانند نرده بسترنرده – پوشال است. برای گله های تخمگذارومادرتخمگذاربسترخوبــی است ولانه تخمگذاری باید به اندازه کافی باشند.
۵- سالن با سیستم گودال عمیق:
سالن با ارتفاع زیاد نیزنام دارد. دراین سیستم دونوع سالن مورد بحث است یکی درطبقه فوقانی که قفسه یا نرده روی انست ودیگری در زیرقرار گرفته وسقف ندارد که کود دران انباشتـه می شود. این گودالها ۱/۲مترارتفاع دارند که کود دران خشک می شود. اکثراین سالنها دارای سیستم بسته هستند وهـوا ازروزنه هائی واردسالن شده وپس ازگرم شدن توسط هواکش به گودال کشیده شده ورطوبت کود را جذب می کند. بعد ازپایان هر دوره کود تخلیه می شود اما گـــاهی تا ۷ســـال درهمان گودال نگهداری می شود.
ساختمان مرغداری ازنظردوره پرورش:
۱- لانه مخصوص جوجه ها یااطاق مادر:
دراین لانه جوجه یک روزه را تا ۹-۸هفتگی نـــــگه می دارند.
۲- لانه مخصوص نیمچه ها:
بعداز۶هفتگی جوجه ها به این لانه منتقل می شوند ومعمولا ۶-۴ هفته دراین لانه نگهداری می شود .
۳ – لانه مخصوص نگهداری مرغهای جوان :
از ۱۲ هفتگی تا چند روز قبل از شروع تخم گذاری مرغـهای جوان در این لانه نگهداری می شوند که لانه های انتظار هم می نامند .
۴- لانه مرغ تخمی :
چند روز قبل از شروع تخم گذاری مرغها را به این سالن منتقل میکنند وتا پایان دوره دراین سالن نگـهداری می شوند . امروزه برای صرفه جویی جوجه ها را تا روز اول تـخم گذاری در یک سالن نگهداری می کنند و فقط هنــگام شروع تخم گذاری انها را به سالن تولید منتقل می کنند .
سیستم جمع آوری تخم مرغ
در اول هر ردیف سیستم جمع آوری تخم مرغ قرار دارد. تخم مرغ های جمع شده روی باند تخم مرغ جمع کن به وسیله آسانسور حمل تخم مرغ به اتاق جمع آوری تخم مرغ انتقال می یابد و به دو صورت دستی یا اتوماتیک توسط دستگاه، بسته بندی می گردد. باندهای تخم مرغ جمع کن بوده و از نوع Jute Propylen می باشد. برای تنظیم کردن باند تخم مرغ جمع کن از بست های مخصوص پلاستیکی استفاده می شود. جهت تمیز نگه داشتن باندهای جمع آوری تخم مرغ، برس هایی در ابتدای هر باند تعبیه شده است تا گرد و غبار موجود روی باندها به وسیله آن برطرف گردد.جمع آوری تخم مرغ ها توسط سیستم آسانسور از طبقات بالا شروع و در پایین ترین طبقه پایان می گردد. اسکلت سیستم آسانسور از ورق گالوانیزه ۲ میلی متری که با سیستم لیزری برش داده شده ساخته شده است.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
سیستم کود جمع کن
فضولات طیور به وسیله نوارهایی به عرض ۸۴ سانتیمتر که در زیر هر طبقه قرار گرفته در هر روز به انتهای سالن حمل می گردد و در کانال عرضی
می ریزد و از این کانال نیز بوسیله مارپیچ های حلزونی به بیرون سالن منتقل می گردد.
سیستم آبخوری
در هر طبقه یک خط آبخوری قرار داده شده و برای هر ۵ مرغ نیز یک نیپل در نظر گرفته میشود. هر خط آبخوری به یک مخزن آب که بوسیله شیر فلوتر مقدار آب داخل آن تنظیم میگردد وصل گردیده و جعبه فلوتر به خط اصلی آب مزرعه متصل میشود. این سیستم آبخوری از هدر رفتن آب جلوگیری نموده و جنس نیپل های آن از استنلس استیل میباشد که به هیچوجه جرم آب را بخود نمی گیرد و در اثر کار زیاد سائیده نشده و در نتیجه از آب بندی خارج نمیگردد.(طرح پرورش مرغ تخمگذار)
پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح پرورش مرغ تخمگذار
ظرفیت : ۵۰۰۰۰ قطعه
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۹۴۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۲۷۹۷ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۸ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۲۱.۴ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۷.۳ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۳۵.۶۳ درصد
درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:
طرح توجیهی مرغداری تخمگذار صنعتی ۴۰۰۰۰ قطعه ای – بروزرسانی پاییز ۱۴۰۱
تومان۳۹۰.۰۰۰
طرح توجیهی مرغداری تخمگذار صنعتی ۴۰۰۰۰ قطعه ای – بروزرسانی پاییز ۱۴۰۱
طرح توجیهی احداث مرغداری تخمگذار صنعتی در دو قالب ورد و پی دی اف تهیه شده که دارای مشخصات زیر می باشد:
ظرفیت: ۴۰۰۰۰ قطعه در دوره
فرمت فایل: ورد + پی دی اف
حجم فایل ورد طرح: ۱۶ مگابایت
حجم فایل پی دی اف طرح: ۱۳.۱ مگابایت
تعداد صفحات طرح توجیهی: ۶۸ صفحه
لازم به ذکر است، قیمت تخم مرغ در این طرح با نرخ هر کیلوگرم ۳۷۰۰۰ تومان و پولت با نرخ هر قطعه ۷۵۰۰۰ تومان محاسبه گردیده است .
این طرح توجیهی مبتنی بر متن می باشد. کلیه محاسبات اقتصادی و شاخص های مالی براساس آخرین ضوابط و دستورالعملها و بر پایه قیمتهای روز تهیه گردیده و هم چنین در بخش های دیگری مباحث معرفی و بازار نیز مورد توجه قرار گرفته است.
درصورتیکه متقاضی دریافت بسته آموزشی احداث مرغداری تخمگذار صنعتی می توانید با کلیک بر روی گزینه “خرید” لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.
این بسته شامل:
طرح احداث مرغداری تخمگذار صنعتی
توضیحات
طرح توجیهی مرغداری تخمگذار صنعتی ۴۰۰۰۰ قطعه ای – بروزرسانی پاییز ۱۴۰۱
طرح توجیهی احداث مرغداری تخمگذار صنعتی در دو قالب ورد و پی دی اف تهیه شده که دارای مشخصات زیر می باشد:
ظرفیت: ۴۰۰۰۰ قطعه در دوره
فرمت فایل: ورد + پی دی اف
حجم فایل ورد طرح: ۱۶ مگابایت
حجم فایل پی دی اف طرح: ۱۳.۱ مگابایت
تعداد صفحات طرح توجیهی: ۶۸ صفحه
لازم به ذکر است، قیمت تخم مرغ در این طرح با نرخ هر کیلوگرم ۳۷۰۰۰ تومان و پولت با نرخ هر قطعه ۷۵۰۰۰ تومان محاسبه گردیده است .
این طرح توجیهی مبتنی بر متن می باشد. کلیه محاسبات اقتصادی و شاخص های مالی براساس آخرین ضوابط و دستورالعملها و بر پایه قیمتهای روز تهیه گردیده و هم چنین در بخش های دیگری مباحث معرفی و بازار نیز مورد توجه قرار گرفته است.
درصورتیکه متقاضی دریافت بسته آموزشی احداث مرغداری تخمگذار صنعتی می توانید با کلیک بر روی گزینه “خرید” لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.
این بسته شامل:
طرح احداث مرغداری تخمگذار صنعتی
سر فصل ها و فهرست جداول و نمودارهای طرح احداث مرغداری تخمگذار صنعتی
فصل اول: چکیده مطالعات فنی – اقتصادی مالی
فصل دوم : بررسی طرح از جنبه اقتصادی
مزایای تحقیقات بازار
معرفی محصولات
تاریخچه صنعت پرورش مرغ تخمگذار
معرفی صنعت تخم مرغ
وضعیت مرغ تخمگذار کشور
نتیجه گیری
بررسی و ارائه اطلاعات لازم درزمینه قیمت تولید داخلی
بررسی وضعیت صادرات تخم مرغ در جهان
پتانسیل صادراتی کشورهای مقصد
پیش بینی پتانسیل صادراتی کشورهای مقصد تخم مرغ ایران در سال
بررسی شرایط ورود به بازار
بررسی فرصت ها و چالشهای داخلی
فصل سوم : بررسی های فنی و تکنولوژیکی (تشریح) طرح
تشریح طرح
معرفی نژاد مرغ تخمگذار
تصاویر تجهیزات و سیستم ها
پیش بینی تولید
فصل چهارم: جنبه های حقوقی طرح
زمان بندی اجرای طرح
خلاصه بررسی طرح و پیشنهاد
فصل پنجم: مطالعات مالی طرح
هزینه های سرمایه گذاری طرح و منابع تامین آن ها
هزینههای قبل از بهرهبرداری
زمین
عملیات عمرانی و ساختمانی
هزینه تجهیزات و تکنولوژی
مواد اولیه مصرفی
برآورد هزینه سالیانه آب، برق و گاز
وضعیت تأمین نیروی انسانی و تعداد اشتغال
برآورد قیمت تمام شده به تفکیک هزینه ها
برآورد سرمایه در گردش
نگهداری و تعمیرات
هزینه استهلاک
فهرست جداول
جدول وضعیت واحدهای صنعت مرغ تخمگذار ایران تا پایان سال
جدول مبانی محاسبات طرح
جدول برنامه تولید و قیمت فروش طرح
جدول پیش بینی برنامه زمان بندی اجرای طرح (Critical Path Method)
جدول منابع تامین سرمایه گذاری طرح
جدول موارد مشمول مشارکت مدنی
جدول ارزش سهم الشرکه بانک در پایان مشارکت
جدول هزینههای قبل از بهرهبرداری
جدول هزینههای زمین
جدول هزینههای ساختمانها، تاسیسات، محوطه سازی و فضاهای موردنیاز
جدول هزینه تجهیزات و ماشین آلات موردنیاز
جدول هزینه سالیانه مواد اولیه طرح در سال نخست تولید
جدول هزینه سالیانه مواد اولیه طرح در سال دوم تولید
جدول مصرف سالیانه انرژی در سال نخست
جدول مصرف سالیانه انرژی در سال دوم
جدول هزینه سالیانه نیروی انسانی تولیدی
جدول هزینه تولید سالانه
جدول سرمایه در گردش
جدول نگهداری و تعمیرات
جدول هزینه استهلاک
جدول مقدار و ارزش تولیدات طرح
جدول پیش بینی عملکرد سود و زیان طرح
جدول شاخص های اقتصادی طرح
فهرست نمودارها
نمودار روند تولید تخم مرغ در جهان (وزن – میلیون تن)
نمودار برترین کشور های تولیدکننده تخم مرغ در واحد (میلیون تن)
نمودار سرانه مصرف تخم مرغ (کیلوگرم)
نمودار پیش بینی ظرفیت صادراتی کشورها برای ایران در سال
نمودار پیش بینی ظرفیت استفاده نشده صادراتی کشورها برای ایران در سال
نمودار سهولت تجارت کشورها برای ایران
نمودار هزینههای تولید
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.