طرح پرورش مرغ عشق

مرغ عشق (Budgerigar) از گونه طوطی‌سانان بوده و اندازه نسبتاً کوچکی دارد. جالب است بدانید این پرنده برای اولین بار در سال ۱۷۰۰ میلادی در استرالیا مشاهده شد. اساساً مرغ عشق‌ها به دو گونه انگلیسی و ساده تقسیم می‌شوند. همانگونه که از نام آن پیدا است گونه انگلیسی بیشتر در کشور انگلیس نگهداری می‌شود ولی جالب است بدانید در ایران نیز به تعداد زیاد یافت می‌شود. طول عمر این پرنده‌ها به نژاد آنها بستگی دارد به طوری که عمر گونه ساده در حدود ۵ تا ۱۰ سال تخمین شده است و عمر گونه انگلیسی در بازه ۴ تا ۶ سال است.

ویژگی بارز مرغ عشق

یکی از ویژگی‌های بارز این پرنده توانایی تقلید کلمات است. مرغ عشق قادر است سخن گفتن و تقلید کلمات را خیلی بهتر از برخی پرنده‌های دیگر مانند عروس هلندی انجام دهد.
در بررسی رفتار این پرنده می‌توان گفت مرغ عشق بسیار زیرک، اجتماعی بوده علاقه زیادی به سوت زدن و سخن گفتن دارد. یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌هایی که باعث شده افراد زیادی در سراسر دنیا این پرنده را به عنوان حیوان خانگی نگه‌داری کنند این است که خیلی زود خود را به خانه عادت داده و اهلی می‌شوند.

معرفی انواع مرغ عشق

مرغ عشق دو نژاد دارد:
مرغ عشق هلندی
مرغ عشق معمولی
این دونژاد سرشاخه هستند و به غیر از این دونژاد، هرچه هست زیر شاخه نژاد هلندی می باشد.

نکاتی که برای پرورش مرغ عشق باید بدانید

برای پرورش مرغ عشق فاکتورهای گوناگونی وجود دارند که توجه به آنها ضروری بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است. تغذیه، تعیین جنسیت، نحوه نگهداری، شیوه جوجه کشی و بیماری‌ها از جمله مواردی هستند که برای نگهداری مرغ عشق باید به آنها توجه شود.

تغذیه مرغ عشق

می‌توانند از ترکیب کتان (Flax)، ارزن (Millet) و هفت تخم (۷ seeds) با میزان معین برای تغذیه این پرنده استفاده کنند. رژیم غذایی این پرنده از اهمیت بالایی برخوردار است به همین دلیل باید از موارد زیر برای تکمیل کردن تغذیه این پرنده استفاده شود:
– توت فرنگی، انگور، سیب و برخی میوه‌های تازه
– سبزی‌هایی که دارای ویتامین A هستند مانند هویج، چغندر و کاهو
– نان و بادام خیس و نرم شده در آب
· دانه‌هایی مانند عدس، ماش و لوبیا که پخته شده‌اند

تعیین جنسیت مرغ عشق

تعیین جنسیت مرغ عشق با توجه به پوست بالای منقار این پرنده انجام می‌شود. در این روش اگر رنگ پوستی که بالای منقار پرنده مرغ عشق قرار دارد آبی تیره یا بنفش باشد پرنده نر بوده و اگر پوست آبی روشن مایل به قرمز یا قهوه‌ای رنگ باشد مرغ عشق مورد نظر ماده است.

جوجه کشی مرغ عشق

جوجه کشی از مرغ عشق حدوداً ۲۲ تا ۲۵ روز طول می‌کشد. برای جوجه‌کشی از تمامی پرندگان دو عامل دما و رطوبت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به طوری که اگر هر یک از آنها از میزان استاندارد فاصله داشته باشند تمامی تخم‌ها تلف می‌شوند .
رطوبت لازم جهت جوجه‌گیری از تخم‌های نطفه‌دار این پرنده در حدود ۵۸ تا ۶۳ درصد است. دما لازم برای دوران ستر ۳۷.۵ درجه و برای دوران هچر ۳۷.۲ درجه است. مرغ عشق یک پرنده زینتی بوده و تخم نطفه‌دار آن از قیمت بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل برای جوجه کشی آن باید از یک دستگاه جوجه کشی خانگی با راندمان بالا استفاده شود.

نگهداری و پرورش مرغ عشق

اصولاً مرغ عشق را به صورت جفت نگهداری می‌کنند و جالب است بدانید که مرغ عشق‌های جفت بسیار صمیمی می‌شوند تا حدی که به صاحب خود کم محلی می‌کنند . توجه داشته باشید که این پرنده نباید زیر تابش مستقیم خورشید نگهداری شود. در محل نگهداری این پرنده نباید حیوانات شکارچی حضور داشته باشند. قفس (Cage) این پرنده را در جای بلندی قرار دهید و گاهاً اجازه دهید از قفس بیرون آمده و پرواز کند. دقت کنید که همه جا بسته باشد تا پرنده در هنگام پرواز فرار نکند.
در صورت نگهداری مرغ عشق به صورت جفت به اندازه قفس که تهیه می‌کنید توجه داشته باشید. هرگز بیش از یک جفت را در یک قفس قرار ندهید چرا که بین آنها درگیری ایجاد می‌شود. کف قفس را با روزنامه یا مقوای غیر رنگی بپوشانید و روی آن به میزان مناسب شن بریزید. روزنامه یا مقوا را هر ۷ روز یک بار تعویض کنید. برای قفس این پرنده باید شاخه‌های مناسب درخت در نظر بگیرید چرا که مرغ عشق علاقه دارد بر روی شاخه درختان نشسته و به آنها نوک بزند. این عمل باعث کوتاه شدن نوک پرنده می‌شود.

بیماری‌ها مرغ عشق

در ذیل به برخی از مشکلات شایع در مرغ عشق‌ها و دلایل و علائم و مداوای آنها اشاره شده‌است:

اسهال
• علائم: دفوع آبکی ٬پرهای کثیف٬ بی‌تفاوتی و سستی.
• علل: سرماخوردگی در اثر جریان هوا٬تغییرات ناگهانی دما٬ سرد بودن بیش از اندازه آب خوراکی یا استحمام٬خوراک سرد یا فاسد٬ چرک کردن معده یا روده و مسمومیت.
• مداوا: پرهای کثیف را با آب ولرم شسته به خوبی خشک کنید. پرنده بیمار را از سایرین جدا نموده و از دادن خوراک تازه (نظیر میوه و سبزی) به وی خودداری کنید. به او آب جوشیده یا چای نعناع داده شود.

یبوسیت
• علائم: پرنده در دفع فضله با مشکل بر می‌خورد.
• علل: تغذیه غلط و مسمومیت.
• مداوا: توسط قطره چکان یک قطره روغن کرچک یا روغن زیتون از یک طرف روی زبان پرنده بچکانید. میوه و سبزی و دانه‌های آبدار مفید است.

فلج
• علائم: حرکت اهسته یک پا یا اختلالات حرکت که رفته فته پدید می‌آید.
• علل: کمبود ویتامین یا حتی جراحت.
• مداوا: اضافه نمودن ویتامین به آب آشامیدنی پرنده ٬سبزی و میوه تازه.

ضربه مغزی
• علائم: فلج ناگهانی و کامل و یا بیهوشی.
• علل: برخورد به پنجره یا موانع دیگر.
• مداوا: پرنده بیهوش را در مکانی نرم و تاریک بگذارید.سرش باید از بدنش بالاتر باشد.پس از بهوش آمدن محیطش را گرم سازید.

جراحات پوستی
• مداوا: پرها و محل زخم را با آب جوشیده و ولرم یا حتی با چای ولرم شستشو کنید تا عفونت نکند زیرا زخمهای کوچک خود به خود بهبود می‌یابند.

بزرگ شدن بیش از اندازه ناخنها
• علائم: رشد بیش از حد ناخن‌ها حتی مارپیچی شدن آنها.
• علل: میله‌هایی که در قفس برای نشستن پرنده گذاشته شده قطرشان کم است.
• پیشگیری: شاخه‌های طبیعی به قطرهای مختلف در قفس گذاشته شود. سنگ ناصاف نیز موثر است.
• مداوا: باید ناخن‌های پرنده را کوتاه کنید به این ترتیب که پرنده را با یک دست گرفته و با مقابل نور قرار دهید به این ترتیب سلولهای خونی ناخن پرنده مشخص می‌شوند ناخنها را تا نزدیکی آنها با ناخن گیر یا قیچی کوتاه کنید.

بزرگ شدن بیش از اندازه منقار
• علائم: گاهی منقار بالایی یا پایینی چنان بزرگ می‌شود که پرنده قادر به خوردن نخواهد بود.
• علل: تغذیه غلط و استفاده کم از منقار.
• پیشگیری: شاخه‌های طبیعی و سنگ آهک در قفس قرار دهید.
• مداوا: باید منقار را کوتاه کنید احتمالا چند مرتبه باید این کار صورت گیرد.

بازار مرغ عشق

از آنجایی که مرغ عشق درد دسته پرندگان زینتی قرار میگیرد و با توجه به نیاز بازار و رغبت عمومی، در خصوص پرورش پرندگان زینتی میتوان این پرنده یکی از فرصت ها و ظرفیت های مناسب در سرمایه گذاری معرفی کردیم. و همچنین بکی از نکات مهم و مثبت در راه اندازی این نوع کسب و کارها، نیاز به سرمایه اندک آنهاست که حتی در آینده نزدیک، سود قابل قبولی می دهند.
جذابیت زیاد این نوع پرندگان در جامعه نیز از عامل های دیگری برای ایجاد فضای رقابتی در بازار است که با ورود به سرمایه گذاری در پرورش آن ها می توان به این مهم دست یافت و هر چه در این مورد به سمت گونه های نادر و کمیاب بتوان رفت طبیعتا از ارزش و سودآوری بالاتری برخوردار خواهد بود.

برای دانلود دستورالعمل مجوز پرورش پرندگان زینتی اینجا کلیک کنید

خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح پرورش مرغ عشق

ظرفیت تولید سالیانه : ۴۸۰ عدد درسال
نرخ برابری دلار : ۱۶۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۳۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۲۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۴۵۰ میلیون تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات :۳۵ میلیون تومان
نرخ بازده داخلی : ۴۸ درصد

 



درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۳.۸/۵ - (۵ امتیاز)